Puolustustarviketeollisuus – vapaan maailman turva vai kuoleman kauppiaat

Saab ja Rheinmetall ovat ainakin tehneet melkoista tiliä. Itellä rahat kiinni Saabissa. Firmasta löytyy täältä foorumilta myös ketju.

Mielelläni sijoittaisin Suomeen, mutta ei vaan ole alan firmoja pörssissä. Välillisesti toki voi sijoittaa, esim Keslaan, jolta pv on tilannut mm. Kuljetukseen liittyvää kalustoa.


1 tykkäys

Suomen puolustusteollisuuteen voi sijoittaa epäsuorasti myös Kongsberg Gruppenin kautta, joka omistaa puoliksi Patrian.

Tätä defensiivisempää yhtiötä ei ehkä maailmasta löydy sanan kaikissa merkityksissä:

  • Toimii puolustusteollisuudessa, mutta tekee myös kaikenlaista muuta. Portfolio on hajautettu
  • Puoliksi Norjan valtion omistama
  • Viiden vuoden beta 0,3
  • Nordnetissä lainoitusasteet tapissa

Itselleni tästä tuli osa salkun kivijalkaa yhtiön löydettyäni. Osake tuli alunperin vastaan penkoessani Sharevillessä norjalaisten salkkuja.

12 tykkäystä

Eurooppalaisia yhtiöitä myös:

  • Dassault Systemes SA (Ranska)
  • THALES (Ranska)
  • Safran SA (Ranska)
  • BAE Systems (UK)

Osaa voi treidata New Yorkin kautta, jos ei Pariisin pörssiin ole yhteyttä. Lisäksi löytyy VanEck Defense UCITS ETF, jossa toki amerikkalaisilla alan jäteillä on suuri paino, eli ei varsinaisesti kysytyn Eurooppa-fokuksen mukaista.

2 tykkäystä

Laitetaan nyt muutama viimeaikainen uutinen Patriastakin.

Alariville suurin vaikutus taitaa olla vaunukaupoilla, vaikkakin muutamia toisenlaisia avauksia on nähty. Tässä yksi sellainen:

Lisäksi Business Finland näkee että Patrian ympärille voisi kehittää uutta liiketoimintaa:

Ensimmäinen puolustusalan veturihanke Patrian eALLIANCE rakentaa ainutlaatuista siviili- ja puolustusteknologiayritysten yhteistyötä

Patrian johtama, Business Finlandin osarahoittama eALLIANCE-veturihanke vahvistaa suomalaisten siviili- ja puolustusteknologiayritysten välistä yhteistyötä. Tavoitteena on luoda murroksellisia digitaalisia ratkaisuja, joilla mahdollistetaan tehokkaampi tiedonvaihto ja kattavan digitaalisen virtuaalimaailman rakentaminen.

5 tykkäystä

Henri Huovisen tviitti sotateollisuudesta kiinnostanee tässä ketjussa.

2 tykkäystä

Tässä on vielä Henri Huovisen tänään julkaistu juttu puolustusalan tuottomahdollisuuksista. :slight_smile:

Puolustusala on ollut pitkällä aikavälillä yksi tuottavimmista Yhdysvaltain osakemarkkinoiden toimialoista. Sen tuotto oli 15,9 prosenttia vuodessa 1984-2023, mikä oli toiseksi korkein tupakkateollisuuden jälkeen yhteensä 49:sta toimialasta. Tupakkateollisuuden yhtiöiden osakkeet tuottivat 18,9 prosenttia vuodessa.

Alaotsikot:

  1. Yhtiöiden liiketoiminnassa vahva momentum
  2. Puolustusala on ollut tuottavimpia toimialoja Yhdysvaltain osakemarkkinoilla
3 tykkäystä

Tässä on Sijoittaja.fi:n juttu puolusteollisuuden yhtiöstä, jutussa käsitellään kuutta yhtiötä; Rheinmetallia, Saabbia, BAE systemisiä, Lockheed Martinia, Raytheon Technologiesia ja Northrop Grummania. :slight_smile:

Puolustusteollisuus on kovasti kilpailtu ala ja suurimmat hankinnat tekevät usein valtiot. Tämä tarkoittaa, että maan poliittisella johdolla on suuri vaikutus hankintapäätöksiin ja aseteollisuudessa onkin esiintynyt useita korruptiotapauksia, joissa asejätit ovat lahjoneet päättäjiä. Kun aseiden ostajina ovat pääasiassa valtiot, on potentiaalisten ostajien määrä hyvin suppea ja kilpailu asiakkaista on kovaa.

6 tykkäystä

Tämä sopinee hyvin tähän ketjuun. :slight_smile:

https://twitter.com/Quality_stocksA/status/1777046039582711835

10 tykkäystä

Puolustusteollisuusalan yhtiöt katetuottoprosenttien mukaan:

https://twitter.com/Quality_stocksA/status/1781600450829074921

9 tykkäystä

Lockheed Martin julkaisi Q1 raportin.

  • Net sales of $17.2 billion
  • Net earnings of $1.5 billion, or $6.39 per share
  • Cash from operations of $1.6 billion and free cash flow of $1.3 billion
  • $1.8 billion of cash returned to shareholders through dividends and share repurchases
  • Reaffirms 2024 financial outlook

Edit: Yhtiön tilauskanta on nyt 159 miljardia $. Mielestäni se on noussut alkuvuodesta, mutta voi olla että muistan väärin.

5 tykkäystä

Puolustusteollisuuden tehottomuuteen, korruptioon, hitauteen, kalleuteen ja disruption mahdollisuuteen liittyen Bloombergin ohjelma Palmer Luckeysta ja Andurilista:

Tyyppi ei ehkä varsinaisesti herätä luottamusta mutta asiat ja argumentit monilta osin järkeviä.

1 tykkäys

https://x.com/StockMKTNewz/status/1797745726870688055?t=6m5RWBiKckuOTLZMkBCCFA&s=19

LMT sai 1,9 miljardin $ tilauksen.

1 tykkäys

Rheinmetall on solminut Saksan puolustusvoimien kanssa 8,5 miljardin euron puitesopimuksen 155 millimetrin tykistöammusten toimittamisesta, kertoo sotatekniikkajulkaisu Soldat&Technik . Sopimus allekirjoitettiin juhannusaaton aattona 20. kesäkuuta Koblenzissa.

Lähde Talouselämä: Saksa ja kolme muuta maata tilasivat 8,5 miljardilla eurolla tykinammuksia – Osa Ukrainaan | Talouselämä (talouselama.fi)

9 tykkäystä

Nyt alkaa olla mittasuhteet kohdallaan. Oletettavasti myös uusia putkia tilattaneen Eurooppalaisten maiden toimesta.

3 tykkäystä

Pentti Jokinen on tehnyt analyysin Theonista. :slight_smile:

Arvostukset ovat kuitenkin vielä ymmärrettäviä ja fundamentaaliset ajurit Euroopan puolustusteollisuudelle voivat kestää vielä pitkään. Alan yritykset ovat mielestäni mielenkiintoisia seurattavia ja oikeaan hintaan potentiaalisesti hyviä palasia moneen salkkuun. Varsinkin ajatellen, että monessa skenaariossa ne saattavat olla hyvin epäkorreloivia muiden osakkeiden kanssa.

9 tykkäystä

"Näkymät loppuvuoteen

Patria vahvistaa edelleen toiminnallista tehokkuuttaan ja tuottavuuttaan ja hakee kannattavaa kasvua Horizon 2025 -strategiansa mukaisesti strategiakauden kolmantena vuotena. Patrian luotettavat ja kustannustehokkaat elinkaaritukipalvelut sekä huippuluokan tuotteet ovat avainasemassa myös tulevaisuudessa asiakkaiden kalustojen vaaditun suorituskyvyn ylläpitämisessä kaikissa olosuhteissa.

Suomen loppuvuonna 2021 tekemän F-35-hankintapäätöksen myötä neuvottelut kyseisen konetyypin teollisesta yhteistyöstä jatkuvat myös vuonna 2024. Valmistelut tuotannon käynnistämiseen ovat käynnissä ja tarvittavaa osaamista kartoitetaan ja kehitetään ja rekrytoinnit ovat käynnissä.

Patria 6x6 -ajoneuvon kansainvälinen CAVS-yhteishanke etenee suunnitellusti. Latvian ja Suomen tilaamien ajoneuvojen sarjatuotanto on käynnissä sekä Ruotsin ensimmäinen ajoneuvotoimitus on tehty. Saksa on allekirjoittanut hankkeen virallisen liittymissopimuksen. Yhteinen ajoneuvohanke on herättänyt kiinnostusta ja on avoinna myös muille maille osallistujamaiden yhteisellä suostumuksella.

Vuonna 2023 Patria ja Japan Steel Works Ltd. allekirjoittivat sopimuksen Patria AMV XP 8x8 -ajoneuvojen tuotannosta Japanissa ja valmistelut tuotannon käynnistämiseen ovat käynnissä. Slovakian 8x8-ajoneuvohankkeen sarjatuotannon käynnistäminen on ollut odotettua hitaampaa, mikä saattaa vaikuttaa loppuvuoden näkymiin.

Geopoliittisen tilanteen, yleisen taloudellisen epävarmuuden, inflaation sekä kustannusten kasvun vaikutuksia pidemmällä ajanjaksolla on vaikea arvioida luotettavasti, mutta samanaikaisesti Patrian toimituskyvyn arvioidaan säilyvän hyvänä. Loppuvuoden näkymä säilyy vahvana myynnin ja kannattavuuden suhteen. Keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä Patriaan ja puolustustoimialaan yleensä kohdistuu lisääntynyttä kysyntää puolustusmenojen kasvaessa valtaosassa Euroopan maista "

8 tykkäystä

Anti-drone teknologiaa kehittävä Drone Shields (Australia) piti mielenkiintoisen alkuesitelmän miltä dronesota näyttää tällä hetkellä.

Silmäilin tätä kovasti 2022 ja 2023, mutta kun tähän ei päässyt käsiksi Nordnetissa, Danskella tai eTorolla ja IBKR vaikutti liian hankalalta, niin jäi puolitiehen.

Nyt ehkä jo vähän harmittaa:

^

Bisnes sujuu, mutta karkasiko hinta jo, on tuhannen taalan kysymys:

4 tykkäystä

Lockheed-Martin julkaisi hyvää kasvua tarjonneen osarin ja koko vuoden näkymiäkin nostettiin.

“BETHESDA, Md., July 23, 2024 /PRNewswire/ – Lockheed Martin Corporation [NYSE: LMT] today reported second quarter 2024 net sales of $18.1 billion, compared to $16.7 billion in the second quarter of 2023. Net earnings in the second quarter of 2024 were $1.6 billion, or $6.85 per share, compared to $1.7 billion, or $6.63 per share, in the second quarter of 2023. Cash from operations was $1.9 billion in the second quarter of 2024, compared to $1.1 billion in the second quarter of 2023. Free cash flow was $1.5 billion in the second quarter of 2024, compared to $771 million in the second quarter of 2023.”

Koko vuoden uusi EPS haarukka: 26.10 - $26.60

Kelpaa omistaa tätä firmaa :slightly_smiling_face:
https://investors.lockheedmartin.com/news-releases/news-release-details/lockheed-martin-reports-second-quarter-2024-financial-results

5 tykkäystä

Sijoitustiedon aika uusi kirjoittelija Pentti Jokinen kirjoittelee hieman vieraammista yhtiöistä. Tällä kertaa oli vuorossa Exonses.

Saattaa olla sijoittajalle maukas sijoituskohde vähän pidemmälläkin aikavälillä :slightly_smiling_face:

2 tykkäystä

On mielenkiintoista nähdä mitä tästä tulee. On ainakin tämän linkin kautta maksumuurin takana, mutta jotakin kautta onnistuin kuitenkin lukemaan koko artikkelin.

1 tykkäys