Pörssien suunta (Osa 3)

Lagardelta kysyttiin heti alkuunsa, että miksi koron lasku ja ennusteiden nosto. Lagarden mukaan jokaisessa rahapolitiikan vaiheessa (nostot, ohjauskoron pitäminen ennallaan viime syyskuusta lähtien, ja nyt lasku), inflaatio on puolittunut euroalueella yli 10 %:sta nykyiseen 2,6 %:iin. Lisäksi ennusteet etenkin ensi vuodelle osoittavat edelleen laskua ja “ovat robusteja”, mikä vaikutti tämän päivän päätökseen.
Lagardelta kysytään myös markkinaodotusten “oikeellisuudesta” ja vähemmän yllättäen hän ei näitä taaskaan kommentoi

31 tykkäystä

Lagarden mukaan rahapolitiikka on edelleen kiristävää, mutta vähemmän kiristävää kuin aikaisemmin. Tuleva on datariippuvaista ja tiellä on pomppuja. Kovin paljon konkretiaa ei tässä lehdistötilaisuutta ole toistaiseksi saatu.

26 tykkäystä

Palkkojen osalta Lagarde on varovaisen toiveikas: nousupaineet hiljenevät tämän vuoden loppua kohti, mutta maiden välillä on eroja.

23 tykkäystä

Hmm mielenkiintoista: korkopäätös oli yksimielinen yhtä keskuspankkiiria lukuun ottamatta. Olisikohan tässä yksi haukka halunnut korkojen pysyvän ennallaan vai jokin kyyhkyistä toivonut suurempaa laskua korkoihin. Veikkaan ensimmäistä.
EDIT. Lagardelta kysyttiin tästä erikseen, mutta hän ei halunnut tarkentaa, kenestä oli kyse.

23 tykkäystä

Vielä kysymys neutraalista korosta. Lagarden mukaan sitä on vaikea estimoida, mutta varmaa on että siitä ollaan vielä kaukana tämän koronlaskun jälkeenkin.

16 tykkäystä

No niin, lehdistötilaisuus päättyi ja sain julkaistua koko iltapäivästä kommentin. Seuraava korkokokous on heinäkuussa ja silloin lomailen, mutta tämän päivän annin perusteella suut pidetään supussa tulevaisuuden suhteen silloinkin :smiley: kiitos taas mukanaolosta!

103 tykkäystä

Ilmeisesti kyse oli Holzmannista, joka olisi jättänyt korot ennalleen, mikäli tähän on uskominen. :smile: Eli oikeaan osui veikkaus.

19 tykkäystä

En oikein ymmärrä miksi EKP:ta kritisoidaan koronlaskusta. Askel oli johdonmukainen kertyneen datan perusteella kun asiaa katsotaan vähänkin pidemmällä aikavälillä kuin esimerkiksi yhden tai kahden kuukauden tilastoista.

Jotkut asiantuntijat arvostelevat koronlaskua mm. geopoliittisten riskien vähättelyksi. Entä jos jokin geopoliittinen riski toteutuisi, eikö silloin menisi paljon muutakin uusiksi? Eikö korkoa voisi nostaa jos geopoliittisen riskin toteutumisen seuraukset sitä vaatii?

Oikeasti, oliko tämä yksi 0,25% niin big deal? Ei ainakaan markkinan reaktiosta päätellen.

EDIT: Tähän artikkeliin viitaten (maksumuuri). Sen verran silppu kommenttia eri asiantuntijoilta, että vaikea tähän referoida.

21 tykkäystä

Tässä on vielä OP:n Hännikäisenkin ajatuksia EKP:n korkohommista. :slight_smile:

EKP:n koronlaskua oltiin odotettu kuin kuuta nousevaa ja tänään se sitten toteutui! Tämänpäiväinen kokous muodostui merkittäväksi virstanpylvääksi ja kertoi rahapolitiikkalinjan käänteestä. Talletuskorko laski 25 kp:llä 3,75 %:iin. Kyseessä on siis ensimmäinen lasku syyskuun 2019 jälkeen. EKP kuitenkin painotti, että tulevat koronlaskupäätökset tehdään kokous kokoukselta, eikä mihinkään ennaltamäärättyyn korkopolkuun haluta sitoutua. Kuuntele keskuspankkigurumme Jari Hännikäisen kattava analyysi historiallisesta EKP:n korkokokouksesta.

7 tykkäystä

Kiinan vienti kasvoi vahvasti toukokuussa, +8 %. Sen sijaan tuonti vain pari pinnaa…

" Exports from China soared 7.6% year-on-year to USD 302.35 billion in May 2024, beating market expectations of a 6% growth and accelerating from a 1.5% rise in the previous month. This marked the steepest rise in outbound shipments since January, fueled by a lower base from last year and sustained overseas demand. Considering the first five months of the year, exports rose 2.7% to USD 1.4 trillion, chiefly driven by increased sales of furniture & parts (16.6%), plastic products (8.5%), electronics (4.3%), unwrought aluminum & aluminum materials (3.4%), and textile yarn, fabric & products (2.6%). Among trading partners, exports mainly grew to ASEAN countries (9.7%), Hong Kong (10.8%), Taiwan (8.5%), and Latin America (10.2%), while edging higher to the US (0.2%), and declining to the EU (-3.9%) and Africa (-2.1%). source: General Administration of Customs"

Tämä kertoo hyvästä kysynnästä maailmalla, mutta heikommasta kehityksestä Kiinassa. Ja kun mietitään taas kauppasotia, ei Kiinan viennin paisuminen hymyilytä oikein missään muualla. :smiley:

22 tykkäystä

Vielä tuosta eurokokorkopäätöskritiikistä:

Markkinoilla on ainakin ollut ihmettelyä siitä, että jos EKP samaan aikaan nostaa kasvuennusteita kahdelle seuraavalle vuodelle, niin mihin perustuu heidän optimistisuus inflaation laskun jatkumisesta?

Eli tavallaan olivat maalanneet itsensä nurkkaan käytännössä lupaamalla eri suilla että korkoa lasketaan kesäkuussa. Nyt sitten lähdettiin tielle jossa he ennustavat asioita, eivät niinkään katso dataa, kuten esim. jenkeissä mieluummin tehdään.

Nyt oltiin pakkoraossa ja laskettiin se luvattu 0.25%, mutta jatkosta oltiin paljon varovaisempia kommentoimaan, ja ehkä oikeasti palataan uralle jossa ensin katsotaan mitä tapahtuu, sitten ei löpistä etukäteen mitään vaan aidosti tehdään päätökset ajallaan.

Sijoittajat sitten purnaavat, ainahan matala korko palvelee heitä, inflaation haitat jäävät lähinä pienituloisille. Mielestäni hyvä että tämä päätös on nyt tehty, ja ehkä fokus palaa inflaatiomittareihin, työllisyyteen ja tuloskasvuun.

Tuloskasvu mielestäni kuitenkin tärkeämpää osakkeille kun korkotasot, toki kasvuyhtiöt vaatisivat noin kireään hinnoitteluun korkoihin laskua. Vahvat yhtiöt kyllä pystyvät nostamaan hintojaan yli inflaation ja voivat olla varsin hyviä sijoituksia inflatorisessakin ympäristössä Eiköhän se 2-4% inflaatio ole realistisempaa kuin paluu nollan tuntumaan.

Daxille odotan siis vielä korjausta alemmas, koronlaskuodotusten haihduttua, siis näin lyhyellä tähtäimellä. Tietysti jenkkien työmarkkinakin hyytyy joskus, jos esim. tänään niin käy niin sitten voi käydä toisinkin.

11 tykkäystä

https://x.com/financialjuice/status/1799056899700310116
US INTEREST-RATE FUTURES TRADERS SLASH BETS ON A SEPTEMBER FED RATE CUT, NOW GIVING IT A 55% CHANCE VS 70% BEFORE THE JOBS DATA.

US PRIVATE PAYROLLS ACTUAL 229K (FORECAST 165K, PREVIOUS 167K)

BREAKING: US NONFARM PAYROLLS ACTUAL 272K (FORECAST 180K, PREVIOUS 175K)

:hot_pepper:

12 tykkäystä

Kyky luoda työpaikkoja ja näinollen tarve työntekijöille on hurja. Ei merkkejä hiljentymisestä, mikä on näkynyt yritysten tuloksissakin. Korot pomppasi ylöspäin lujaa.

image

13 tykkäystä

Tässä on Nordean fitnessmiehen ajatuksia Yhdysvaltojen työmarkkinoista.

https://x.com/JanVonGerich/status/1799059279225446675

Tässä on vielä OP:n Hännikäisen kommentit samasta asiasta ja aika samalla mielellä kuin Nordean kaveri.

https://x.com/JariHnnikinen1/status/1799057524551045151

26 tykkäystä

Bundesbank ennustaa Saksan inflaation olevan 2.8% vuonna 2024, 2.7% vuonna 2025 ja 2.2% vuonna 2026.

BKT:n kasvuennusteet ovat 0.3% vuonna 2024, 1.1% vuonna 2025 ja 1.4% vuonna 2026.

Pääjohtaja Joachim Nagel kommentoi, että Saksan talous toipuu heikkouden jälkeen ja inflaatio laskee hitaasti. Hän korostaa, että Euroopan keskuspankki ei ole automaattiohjauksella korkojen leikkausten suhteen, mikä vaikuttaa korkopolitiikkaan ja sijoitusympäristöön.

https://x.com/C_Barraud/status/1798966110202827218

14 tykkäystä

Osa-aikatyöt noussu 8.4 miljoonaan toukokuussa 2024.

3 miljoonan lisäys pandemia ajoista.

Samaan aikaan kokoaikaiset työpaikat vähenivät -625 000:lla viimeisen kuukauden aikana. Inflaatio kurittaa Yhdysvaltoja ja kokoaikatöitä ei ole tarjolla, ihmiset taistelee inflaatiota vastaan tekemällä useampaa työtä.

27 tykkäystä

Morgan Stanley ennustaa Viissatasen osakekohtaisen tuloksen merkittävää kasvua vuosina 2025 ja 2026, mikä tietysti kertoo heidän positiivisesta näkemyksestään markkinoiden tulevasta kehityksestä.

https://x.com/ISABELNET_SA/status/1799388117054398516

13 tykkäystä

Erikoisoperaatio Ukrainassa oli ensin todellinen järkytys, mutta kuten niin monta kertaa ennenkin niin markkina hoitaa lopulta itsensä siihen kuntoon, siihen, missä sen kuuluu kulloisella ollakin eli normalisoituu
(=jos ei muuten niin sillä surullisen kuuluisalla puolen vuoden viiveellä)

…while AI may be poised for rapid growth over the next five to 10 years…

2 tykkäystä

Moody’s aikoo mahdollisesti laskea ensi viikolla kuuden alueellisen pankin luottoluokituksia.

Näillä kuudella pankilla on merkittäviä sijoituksia liikekiinteistöihin, mikä lisää riskiä, koska kiinteistömarkkinoilla on ollut ongelmia. Luottoluokituksen lasku voi heikentää kyseisten pankkien lainanotto- ja lainanantokykyä.


Ero päätyöpaikkojen määrän ja kotitaloustutkimuksen välillä saavutti toukokuussa 4,1 miljoonaa, se on historian suurin ero.

Kotitalouskysely on siitä tärkeä, koska se laskee työntekijät vain yhden kerran, vaikka heillä olisi useampi työpaikka. Näiden tietojen mukaan viimeisen kuuden kuukauden aikana 1 miljoona amerikkalaista on jäänyt työttömäksi, ja useammissa työpaikoissa työskentelevien määrä nousi lähes 8,4 miljoonaan toukokuussa 2024. Inflaatiota vastaan sivutöiden turvin?

https://x.com/KobeissiLetter/status/1799535696572743702

23 tykkäystä

Ensi viikollakin tapahtuu kaikenlaista. :slight_smile:

https://x.com/JesseCohenInv/status/1799836687700271406

Ja ehkä tähän sopinee vielä Pekan tviitti:


Suomessakin on hengästyttävä viikko. :open_mouth: (lähde: Inderes pörssikalenteri)

image

Ja ystävänaapurin ensi viikon tapahtumat :grimacing:

22 tykkäystä