YIT sijoituskohteena

Okei itselle ei tullut vastaan kuin tämä alla oleva.

Liiketoiminnan rahavirta investointien jälkeen nousi merkittävästi 1 miljoonaan euroon (-216).

2 tykkäystä

Niin, siellä on “investointina” Tytäryhtiöiden myynti +34 M jolla tuo rivi on saatu plussalle. Hyvin uppoaa Yitin ir-hölynpöly sijoittajiin :sweat_smile:

2 tykkäystä

Vaikka tosiaan nettorahavirta oli -26 M €, on siitä huolimatta myös tämän kehitys ollut hyvin myönteinen vuoden takaiseen verrattuna.

Itse olen koko ajan puhunut tuosta liiketoiminnan rahavirrasta (investointien jälkeen) joka puolestaan oli +1 M € huolimatta siitä miten se on tullut.

YIT ilmoitti 9.1.2024 sopineensa yhtiön sisäisiä kalustopalveluita tuottavan tytäryhtiön, YIT Kalusto Oy:n, koko osakekannan myynnistä kalustovuokrausliiketoimintaa harjoittavalle Renta Oy:lle. Osana järjestelyä YIT ja Renta solmivat pitkäaikaisen yhteistyösopimuksen kalustopalveluiden toimittamisesta YIT:lle Suomessa. Velaton kauppahinta oli yhteensä 37 miljoonaa euroa. Järjestelyn nettorahavirtavaikutus oli 29 miljoonaa euroa. YIT kirjasi kaupasta 18 miljoonan euron myyntivoiton. Myyntivoitto kirjattiin liikevoiton oikaisueriin eikä sillä ole näin ollen vaikutusta YIT:n kuluvan tilikauden 2024 ohjeistukseen. Myynti saatiin päätökseen 29.2.2024.

5 tykkäystä

Tuloskommentit_
image

Kuten tiedetään, asuntokauppa ei Suomessa kunnolla käy, ja uusia valmiita asuntoja YIT:llä onkin Suomessa 1000 kpl satsi. Meanwhile, rahoitusta järjestelty ja likviditeettiä turvattu.

Suomessa markkina on edelleen ollut heikko ja asuntoja on jäänyt myymättä. Suomessa valmiiden asuntojen määrä taseessa kasvoi 1000 kappaleeseen Q4:n lopun 890 kappaleesta. CEE-maissa tilanne on parempi ja valmiiden myymättömien asuntojen määrä laski (Q1: 359 kpl vs. Q4: 377 kpl). Toimitiloissa liikevaihto kasvoi 5 %:lla, mutta Infrassa liikevaihto laski 22 %:lla 85 MEUR:oon heikkoa tilauskantaa ja Ruotsin infran alasajoa peilaten. Tilauskanta oli Q1:llä YIT:llä enää vain maltillisessa 2 %:n laskussa noin 3091 MEUR:ssa

Vahvistunut rahavirta ja rahoituspaketti tukevat taloudellista tilannetta
YIT:n liiketoiminnan rahavirta investointien jälkeen oli 1 MEUR (Q1’23: -216 MEUR) ja parantui merkittävästi vertailukaudesta pääoman käytön tehostustoimien ja kalustopalveluiden myynnin vuoksi. Kassavirran ja alkuvuoden rahoituspaketin myötä rahavarat nousivat 268 MEUR:oon (Q1’23: 75 MEUR). Maksuvalmius on lyhyellä aikavälillä riittävä, mutta velkaantuneisuus on edelleen erittäin korkea. Korollista nettovelkaa YIT:llä on 768 MEUR (Q1’23: 837MEUR), mistä tosin noin 500 MEUR on joko IFRS 16 -vuokravelkoja tai taloyhtiölainoja asuntoihin liittyen.

12 tykkäystä

Pari pikauutista tuttuun tapaan Kauppalehdestä, lähinnä kuvaamaan eri analyytikkojen reaktioita Q1-tulokseen, perusteluja ei ainakaan minulla ole saatavilla, mutta trendejä tykkään itse seurata:

Carnegie nostaa YIT:n tavoitehinnan 1,90 euroon (aik. 1,60 eur), pidä-suositus ennallaan

SEB nostaa YIT:n tavoitehinnan 1,90 euroon (aik. 1,80 eur), pidä-suositus ennallaan

13 tykkäystä

OP: Vähennä -ennallaan, target 1,70 → 1,90 €. Operatiivisella tasolla yllätykset melko vähäisiä - iso kuva ennallaan.

Inderes: Lisää → Vähennä, target 1,80 € → 1,85 €.

11 tykkäystä

YIT urakoi Levin eturinteiden yhteyteen toisen hankekokonaisuuden

YIT on allekirjoittanut sopimuksen Cloudberry Development Oy:n kanssa Levin laskettelukeskuksen eturinteiden yhteyteen projektinjohtourakkana toteutettavasta kiinteistökokonaisuudesta. Icy Hot Levin -lomahuoneistojen kokonaisuuden toinen rakennusvaihe KKOy Levi Lingonberry on laajuudeltaan noin 6 200 bruttoneliömetriä. Osapuolet ovat sopineet, ettei kaupan arvoa julkisteta.

Hankkeeseen kuuluu 41 chalet-huoneistoa, paritalo, pysäköintihalli sekä liiketila. Laajuuteen sisältyvät myös asukasvarastot sekä suksien säilytys- ja huoltotilat. Hulppeat huoneistot ovat pinta-alaltaan 55–173 neliötä. Toinen rakennusvaihe liittyy tiiviisti ensimmäiseen vaiheeseen ja noudattelee samaa upeaa arkkitehtuuria. Julkisivun verhoukseen on käytetty ekologista, huoltovapaata ja pitkäikäistä lämpökäsiteltyä puuta. Lomahuoneistoista löytyy harkittua ylellisyyttä ja avarista ikkunoista avautuu hienot tunturimaisemat

Työt on aloitettu ja hankkeen odotetaan valmistuvan vuoden 2025 syksyllä.

8 tykkäystä

Asuntokauppa kasvoi 10?% vuodentakaisesta – ”Selkeä käänne”

8:44

Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin huhtikuussa vuodentakaista enemmän asuntokauppoja, ilmenee Kiinteistönvälitysalan keskusliiton (KVKL) hintaseurantapalvelun tiedoista.

Huhtikuussa välittäjien kautta tehtiin yhteensä 4?207 asuntokauppaa, mikä on kymmenen prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin 4?044 kappaletta eli vajaat 11 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Uudisasuntojen kaupat jatkoivat kuitenkin edelleen alamäessä. Uusien asuntojen kauppoja tehtiin välittäjien kautta 163 kappaletta, mikä on runsaat neljä prosenttia vuodentakaista vähemmän.

”Asuntokauppa piristyy aina kesää kohti. Nyt voidaan kuitenkin puhua selkeästä käänteestä asuntomarkkinoilla. Jos ei oteta huomioon viime vuoden marras–joulukuun asuntokauppakuukausia, huhtikuu oli ensimmäinen kuukausi sitten vuoden 2022 alun, kun asuntokauppa kasvoi verrattuna vuodentakaiseen kuukauteen”, KVKL:n toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa sanoo tiedotteessa.

Huhtikuun kasvusta huolimatta asuntokauppa on yhä pitkällä aikavälillä alhaisissa lukemissa, tiedotteessa huomautetaan.

19 tykkäystä

YIT on myynyt osuutensa Tieyhtiö Vaalimaa Oy -yhteisyrityksestä yhtiön toiselle omistajalle Meridiam Infrastructure Finance II S.á.r.l:lle. YIT ja Meridiam perustivat vuonna 2015 yhteisyrityksen hallinnoimaan E18 Hamina-Vaalimaa-moottoritien hanketta, joka valmistui vuonna 2018. YIT toimi hankkeessa myös tien pääurakoitsijana ja jatkaa työtään yrityksen kumppanina tien kunnossapidon osalta. Ennen kauppaa Meridiam on omistanut Tieyhtiö Vaalimaasta 80 % ja YIT:n omistusosuus on ollut 20 %. Osapuolet ovat sopineet, ettei kauppahintaa julkisteta.

Hamina-Vaalimaa-hanke käsitti noin 32 kilometrin pituisen uuden moottoritien rakentamisen ja siihen liittyviä muita tiejärjestelyjä. Hanke paransi huomattavasti tieosuuden turvallisuutta ja sujuvuutta, minkä lisäksi projektin suunnittelussa korkeatasoisella ympäristörakentamisella ja ympäristön määrätietoisella huomioimisella oli merkittävä rooli.

Myynti on osa YIT:n muutosohjelmaa, jonka yhtenä tavoitteena on tehostaa YIT:n pääoman käyttöä. Yhtiö käynnisti vuoden 2023 aikana strategisen arvioinnin tietyistä omaisuuseristä ja toiminnoista parhaan mahdollisen arvonluonnin varmistamiseksi.

5 tykkäystä

Hypo ennustaa pääkaupunkiseudun asuntojen hintoihin reipasta korotusta

Markkinatilanne on otollinen sekä ensiasunnon ostajalle että isompaan asuntoon vaihtavalle, todetaan Hypon asuntomarkkinakatsauksessa.
Asuntolainoittaja Hypon tuoreessa markkinakatsauksessa on viitteitä asuntomarkkinan käänteestä. Katsauksessa todetaan, että pinnan alla väreilee jo, mutta tosiasia on, että asuntokauppa toipuu kohmeestaan hitaasti.

Myyjien hintapyynnöt ja ostajien tarjoukset ovat usein vielä kaukana toisistaan, mikä näkyy kaupankäynnin nihkeytenä.

”Pitkät myyntiajat kielivät yhä uutta asentoa hakemista hinnoista, mutta kevät on tuonut myös toivon asuntokaupalle ja -velallisille” asuntomarkkinakatsauksessa todetaan.

Asuntojen hinnoissa pohjakosketus on Hypon mukaan nähty. Tämän vuoden toinen puolisko mennään hintojen suhteen vielä tasaisissa tunnelmissa, ensi vuonna hinnat nousevat.

Hypo ennustaa koko maahan kahden prosentin hinnan nousua ensi vuodeksi. Pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat nousevat Hypon mukaan vuonna 2025 neljä prosenttia.

Tänä vuonna hinnat putoavat Hypon mukaan koko maassa kaksi prosenttia ja pääkaupunkiseudulla 2,5 prosenttia.

Asuminen on nyt halvempaa kuin pitkään aikaan

Jos ennuste toteutuu, asuntojen hinnat ovat kuitenkin ensi vuonna edelleen huomattavasti matalammalla tasolla kuin ne olivat koronapandemian synnyttämässä asuntohuumassa.

Asuminen on nyt halvinta sitten 2000-luvun alun, kun asuntojen reaalihinnat ovat painuneet 20 vuoden takaiselle tasolle. Samalla lämmitysenergia on huokeampaa kuin vuosi sitten ja asumisen juoksevat kulut ovat kääntynet deflaatioon”, markkinakatsaus viestii.

Hypon mukaan asuntojen myyntivarastot tyhjenevät nopeiten Tampereella, mutta purkautuvat pääkaupunkiseudulla ja Turussakin vuoden kuluessa selkeimmin tilatehokkaissa kolmioissa.

Kesäkuun 6. päivää voi hyvällä syyllä kutsua asuntovelallisen psykologiseksi H-hetkeksi. Tuolloin Euroopan keskuspankki päättää, laskeeko se ohjauskorkoaan.

”Kesäkuun korkokokous kuumottaa jo, mutta korot laskevat silti harmillisen hitaasti”, katsauksessa todetaan.

Hypo muistuttaa, ettei nopeaa helpotusta ole luvassa. Korot asettuvat nykytiedon valossa vuoden loppuun mennessä hieman kolmen prosentin yläpuolelle.

”Prosenttiyksikön lasku huipulta vastaa kuitenkin yli sadan euron lisäystä asuntovelallisen kuukausibudjettiin 200 000 euron annuiteettilainassa.”

7 tykkäystä

Tässä unohtuu taas se tärkein, ostovoima. Ensiaskeliaan asuntomarkkinoille ottavat ansaitsevat vähemmän ja heitä on määrällisesti myös vähemmän.
Nuorisotyöttömyys on korkealla ja nuoria on vuosi vuodelta vähemmän. Väestönkasvua pitää yllä maahanmuutto, useimmiten matalapalkkatyöhön.
0.25% lasku ohjauskorossa saa tuskin ostoryntäyst aikaan kun nollakorkoaikaankin se vaati yhtiölainahimmeleitä.

7 tykkäystä

Aina kuitenkin unohtuu use että oli matalapalkkaisia tai ihan työttömiäkin, yhteistä heille on että jokainen asuu aina jossain asunnossa!, ja ainakaan toistaiseksi kolhoosiasuntoja ei paljoa suomessa ole, eikä asunnottomia.
Nykyinen iso usean kymmenen tuhannen muuttovoitto ja sitä kautta suomen asukasluvun jatkuva voimakas lisääntyminen väistämättä edellyttää yhä lisää uusia asuntoja. Tulijat ei osta uusia, mutta vanhempiin asuntoihin kohdistuu kasvata kysyntä ja joku sitten ostaa uuden ja tulijat muuttaa siihen vanhaan. Jatkuvasti keskustelupalstoilla kerrotaan kuinka väkiluvun lasku ja asuntojen kysyntä laskee joka ei pidä paikkaansa, suomen väkiluku on lisääntynyt viime vuodet ja ennusteiden mukana se jatkuu tulevina vuosina. Asuntoihin siis kohdistuu jatkuva ja yhä kasvava kysyntä, tällä hetkellä se patoutuu odottaen nopeaa ja isoa purkautumista kun psykologinen ilmapiiri muuttuu.

4 tykkäystä

En tiedä mistä aikajänteestä ja keskustelupalstoista puhut, mutta kyllä se vaan pitää paikkaansa, että ennusteiden mukaan väkiluku tulee Suomessa olemaan laskusuuntainen. Edelleen viime vuosien poikkeukselliselle maahanmuutolle annetaan ihan liian suurta painoarvoa.
Mielestäni tilastokeskusta voi pitää ihan hyvänä lähteenä. Syksyllä julkaistava uusi ennuste tulee olemaan mielenkiintoinen, mutta voi tuosta tämän hetkisestäkin vetää kaksi johtopäätöstä:

  • Suomen väestömäärä tulee laskemaan seuraavalla vuosikymmennellä
  • Väestöstä yhä suurempi osuus tulee olemaan vanhuksia, jotka eivät välttämättä tarvitse omaa asuntoa, vaan kenties esimerkiksi hoivakotipuoli tulee olemaan isommassa roolissa.

Kenties tuon viimeisen lauseen osalta tämä liittyy YIT:hen ja siihen, millaiset asuntotyypit tulevat nostamaan päätään tulevaisuudessa.

4 tykkäystä

Ehkäpä tässä on se syy miksi YIT on lähtenyt Euroopan valloitukselle. Omissa skenaarioissa panostukset etelään jatkuvat.

Heikki Vuorenmaan kommentti:
Kulunut vuosineljännes oli viides peräkkäinen vuosineljännes, jolla YIT:n kuluttaja-asuntojen myynti kasvoi Baltian ja
itäisen Keski-Euroopan maissa. Tänä vuonna yli 70 prosenttia asunnoistamme valmistuu Suomen ulkopuolella, joten hyvä
markkinatilanne on segmentin suorituskyvylle keskeistä. Vaikka Suomen asuntomarkkinoiden elpymisen aikatauluun liittyy
edelleen epävarmuutta, asumisen liiketoimintamme muissa maissa on täydessä vauhdissa.

Edelleen, vaikuttaa alle 30%:n YIT:n asuntorakentamisesta ja vielä vähemmän koko myyntiin.

1 tykkäys

Omasta lähipiiristänikin voin jo sanoa että “kolhoosiasuminen” on lisääntynyt. Aikuiseksi kasvaneet lapset asuvat pidempään kotona ja opiskelija pojat vuokraavat mieluummin kolmion omilla huoneilla kuin kaksi yksiötä. Opiskelijoiden asumistukiin tuli nyt niin rajut leikkaukset ettei voi olla näkymättä asuntomarkkinoilla. Kotoa poismuuttamisikä on muistaakseni 3-4vuotta alhaisempi kuin euroopassa keskimäärin, jos tämä nousee edes yhdellä vuodella lähemmäs keskiarvoa tipahtaa asuntokysyntä kymmenillä tuhansilla vuodessa.

2 tykkäystä

YIT on tosiaan lähtenyt ja saanutkin kivasti jalansijaa Baltian maista ja läheltä Ukrainaa. Olen vuoden verran ostellut YIT:tä mielessä Ukrainan jälleenrakennus. Uskon, että tulee olemaan iso merkitys jatkossa!

5 tykkäystä

YIT voisi tosiaan olla sellainen yhtiö, jota vielä saa halvalla ja joka voisi päästä hyötymään jopa Ukrainastakin. Tässä ei kuitenkaan ole olleellista, että hyötyykö juuri YIT kuinka paljon vaan hyötyykö se ylipäätään. Kaikkihan on sijoittajalle kotiinpäin ja pelkkää bonusta. En osaa vastata tähän, että voidaanko realistisesti olettaa YIT:n hyötyvän ja millä tavalla tämä tapahtuisi? Lisää näkemyksiä tästä?

Minulla on tätä tarkoitusta varten ollut salkussa rakennusyhtiö Budimex, jolta löytyy hauiksia oikeasti mittaviin moniaosaamista vaativiin rakennusprojekteihin infrasta uusiin kerrostalokortteleihin. Yhtiö liitettiin puolaindexeihinkin tässä matkan varrella. Ukrainan liiketoimintaympäristö vaikuttaa vähän villille lännelle korruptioineen. Halusin yhtiön, joka on jo skenessä sisällä ollakseen valmis ottamaan siivua. Budimexin johto on tavannut sodan aikana mm. Zelenskya ja se on epäilemättä isona pelurina silloin, kun kansainväliset jälleenrakennusrahastot astuvat peliin ja kun, teoriassa, voisi alkaa ennenäkemätön sesonki rakennussektorilla. Hyötyjiä voi varmasti etsiä hyvin laajalla haarukalla rakennusalan varustajista jälkitoimittajiin ym. Jos ei olisi näin pirun laiska sijoittaja, ideoita riittäisi yhteiskuntaelämän joka saralle. Budimexinkin löysin tekoälyn avulla esittämällä sille niin kauan kysymyksiä, kunnes oli kiteytynyt muutama toimija johon tutustua tarkemmin.

Budimexistä en osaa sanoa onko se ostohinnoissa enää. Tuo on paisunut salkkuni jättiläiseksi ja olen vuoden verran ollut vain holdauspuolella pelkäämässä koko salkkua vavisuttavaa rekyyliä.

5 tykkäystä

Eikä johdu, vaan Ukrainan sodasta.

”Suurin selittävä tekijä maahanmuuttojen määrän kasvulle ovat tilapäisen suojelun nojalla Suomeen tulleet ukrainalaiset. Heillä oli mahdollisuus hakea kotikuntaa Suomesta vuoden maassa oleskelun jälkeen”, yliaktuaari Markus Rapo kertoo.

Ukrainan kansalaisten maahanmuuttoja oli ennakkotietojen mukaan 19 834. Heidän osuutensa kaikista maahanmuutoista oli peräti 26 prosenttia. Määrä kasvoi yli 18 000 muutolla edeltävään vuoteen verrattuna.

”Tilastoihin tulevat näkyviin vain kotikunnan saaneet ukrainalaiset. Kotikunnan hakeminen on kuitenkin vapaaehtoista eivätkä kaikki sitä hae. Tilanne on valitettava ja aiheuttaa haasteita esimerkiksi päätöksenteolle”, Rapo sanoo.

Tilapäisen suojelun nojalla Suomeen tulleilla ukrainalaisilla ei ole velvoitetta eikä välttämättä tarvettakaan kotikunnan hakemiseen. Tämän takia he jäävät virallisten tilastojen ulkopuolelle, vaikka oleskelevatkin kunnissa ympäri Suomea. Syitä hakematta jättämiseen voi olla monia, kuten aikomus palata kotimaahan tai etäkoulun käyminen Ukrainaan.

Eli tulijoiden määrä ei tule alenemaan, maailmalla kyllä riittää tulijoita “miljardi” jos vaan joku ottaa vastaan ja tarjoaa elannon.

Se, että tulijoita riittää, ei ole sama kuin että niitä tulee. Kovasti toivon, että tuon viimeisen virkkeen osalta Suomella on kanttia muuttaa toimintatapojaan maailman sosiaalitoimistona…

Ukrainan jälleenrakentamisesta puhuttaessa on YIT usein vilahtanut keskusteluissa ja itsekin näkisen sen ehkäpä potentiaalisimpana suomalaisena rak.liikkeenä, joka voi apajille päästä. Martingalen tekstiin viitaten. Toisaalta jotenkin koko jälleenrakentaminen saadaan kuulostamaan aika ajoin vähän jo liiankin maagisena rakennusalan kultakaivoksena ja olen skeptisempi suomalaisten yritysten mahdollisuuksista päästä siitä hyötymään ainakaan merkittävästi. Globaalisti jo toimivien yritysten tietysti kannattaa mahdollisuudet selvittää, mutta onhan siinä Puolaa, Latviaa, Viroakin jo maantieteellisestikin lähempänä kuin Suomi…

2 tykkäystä

Ukrainan jälleenrakentamisen varaan en paljon laskisi. Ketkä sieltä saa ja mitä keikkoja on vielä täysin auki ja kilpailu tulee olemaan kovaa. Rakennusala ei kuitenkaan elä tyhjiössä, joten kova kysyntä Ukrainassa tulee aiheuttamaan muutoksia kilpailutilanteeseen muualla. Mutkan kautta tilanteesta voi tulla kirsikoita YIT:lle. Tuntuu kun toistaisin tätä samaa nyt koko ajan, mutta laitetaan kerta vielä: Merkittävä osa YIT:n asuntorakentamisesta tapahtuu Itä -Euroopassa, yli 70%. YIT on jo siellä.

8 tykkäystä

Niinpä. Paha sanoa onko mainetekijöillä mitään asemaa kilpailussa pärjäämisessä, mutta YIT:n ikiaikaiset Venäjä-kytkökset ei ainakaan sille mitään etumatkaa tule antamaan. Yhtiöhän lähti Venäjältä vasta v. 2022 ja esim. vuonna 2020 se oli heti Fortumin ja Nokian Renkaiden jälkeen liikevaihdolla mitattuna kolmanneksi suurin suomalasyritys Venäjällä.

3 tykkäystä