Alankomaiden Sampo ja Mandatum - ASR Nederland ja Aegon

Sampo, Mandatum, ASR Nederland ja Aegon vertailu: Q1 2025 tulokset, tulevaisuudennäkymät, riskit ja mahdollisuudet

Q1 2025: Yhtiökohtainen tilannekatsaus ASR Nederland jatkaa vahvaa kehitystä Aegon Nederlandin integraation siivittämänä. Vuonna 2024 operatiivinen tulos kasvoi 47 % (1 428 miljoonaa euroa, 2023: 973 miljoonaa euroa). Orgaaninen pääomanluonti oli 938 miljoonaa euroa, ja sen odotetaan nousevan 1,35 miljardiin euroon vuoteen 2026 mennessä. Solvenssiaste oli 176 %, mutta laski tilapäisesti -31 %-yksikköä integraation vuoksi. Kasvua raportoitiin P&C-, vammais- ja eläkevakuutuksissa sekä asuntolainoissa.

Aegon ei ole enää itsenäinen toimija Alankomaissa, sillä sen Alankomaiden liiketoiminnot myytiin ASR:lle 4,9 miljardilla eurolla heinäkuussa 2023. Aegonin fokus on nyt Yhdysvalloissa (Transamerica) ja muilla kansainvälisillä markkinoilla. Markkina-arvo laski -2,6 % Q4 2023 aikana. Q1 2025 tulokset riippuvat kansainvälisestä kehityksestä.

Sampo pitää asemansa Pohjoismaiden johtavana P&C-vakuuttajana (If). Markkina-arvo laski -3,34 % Q4 2023 aikana, mutta tulos pysyi vakaana. Yhtiö panostaa kustannustehokkuuteen ja digitalisaatioon. Q1 2025 näkymät ovat vakaat, mutta makrotaloudelliset riskit voivat vaikuttaa sijoitustuottoihin.

Mandatum, vuonna 2023 itsenäistynyt, keskittyy varainhoitoon ja henkivakuutuksiin Suomessa. Q1 2025 tietoja ei ole, mutta yhtiö panostaa kannattavaan kasvuun ja palveluiden laajentamiseen. Pieni koko ja Suomen markkinariippuvuus rajoittavat vertailukelpoisuutta.

Tulevaisuudennäkymät ASR Nederland tavoittelee 215 miljoonan euron vuosittaisia synergioita ja 40 %-yksikön solvenssiparannusta vuoteen 2026 mennessä. Alankomaiden eläkeuudistus tarjoaa kasvumahdollisuuksia. Johtava asema P&C-, eläke- ja asuntolainamarkkinoilla vahvistaa yhtiön asemaa.

Aegonin tulevaisuus Alankomaissa on sidoksissa ASR:n menestykseen. Globaalisti yhtiö keskittyy ydintoimintoihin, erityisesti Yhdysvaltoihin. Kasvu riippuu kansainvälisten markkinoiden elpymisestä, mutta valuuttakurssi- ja markkinariskit ovat haasteita.

Sampo keskittyy vakaaseen kassavirtaan P&C-sektorilla Pohjoismaissa. Digitalisaatio tukee marginaaleja, mutta kasvunäkymät ovat maltilliset. Eläkeuudistukset voivat avata mahdollisuuksia Suomessa, mutta yhtiö on P&C-painotteinen.

Mandatumin tulevaisuus on lupaava varainhoidossa ja henkivakuutuksissa. Eläkeuudistukset tarjoavat kasvumahdollisuuksia, ja digipalvelut parantavat kilpailukykyä. Pieni koko ja markkinariippuvuus rajoittavat kuitenkin kasvua.

Riskit ja mahdollisuudet ASR Nederland: Mahdollisuuksia ovat Aegon-integraation synergiat, eläkeuudistus ja vahva markkina-asema. Riskejä ovat integraatiohaasteet, korkotason vaihtelut, inflaatio ja sääntelymuutokset.

Aegon: Mahdollisuuksia ovat osakkeiden takaisinosto, Yhdysvaltojen markkinat ja strateginen fokusoituminen. Riskejä ovat valuuttakurssit, kilpailu ja riippuvuus ASR:n integraation onnistumisesta.

Sampo: Mahdollisuuksia ovat Pohjoismaiden markkinajohtajuus, digitalisaatio ja vakaa kassavirta. Riskejä ovat korkoriskit, kilpailu marginaaleista ja kapea segmenttifokus.

Mandatum: Mahdollisuuksia ovat eläkeuudistus, ketteryys ja digipalvelut. Riskejä ovat pieni koko, Suomen markkinariippuvuus ja sijoitusmarkkinoiden heilunta.

Yhteenveto ja sijoituskusetus:

ASR Nederland on vahvin sijoituskohde. Synergiat, eläkeuudistus ja monipuolinen liiketoiminta tukevat kasvua. Vakavaraisuuden nousu ja orgaanisen pääomanluonnin kasvu vahvistavat sijoittaja-arvoa.

Sampo on vakaa ja luotettava valinta. Johtava asema P&C-markkinoilla tuottaa tasaista kassavirtaa, mutta kasvupotentiaali on rajallinen.

Mandatum on lupaava mutta rajallinen. Ketterä ja asiakaskeskeinen toimija hyötyy eläkeuudistuksista, mutta kokoluokka ja markkinariippuvuus rajoittavat potentiaalia.

Aegon on heikoin vaihtoehto. Alankomaiden liiketoimintojen myynti kaventaa roolia, ja yhtiö on altis Yhdysvaltojen markkinariskeille.

Tiivistettynä:

ASR on selkeä ykkönen vahvan kasvun ja markkina-aseman vuoksi. Sampo sopii vakauteen painottuvalle sijoittajalle. Mandatumilla on potentiaalia, mutta se on rajallista. Aegon on korkean riskin valinta kansainväliseen salkkuun.

2 tykkäystä

Tässä on yhteenveto ASR Nederlandin, Aegonin, Sammon ja Mandatumin osinkotuotoista ja omien osakkeiden takaisinostoista toukokuun 2025 tilanteen mukaan:

Yhteenveto

Yhtiö Osinkotuotto Omien ostot Yhteensä Huomiot
ASR 5,55 % 0,9 % 6,4 % Vahva osingonmaksaja, vakaa kasvu ja hyvä vakavaraisuus.
Aegon 6,1 % 9,3 % 15,4 % Korkea kokonaispalautus, mutta altis kansainvälisille riskeille.
Sampo 3,58 % 3,58 % Vakaa osingonmaksaja, keskittyy P&C-liiketoimintaan.
Mandatum 6,39 % 6,39 % Korkea osinkotuotto, hyötyy Suomen eläkeuudistuksista.
1 tykkäys

Mitenkähän hyvä valinta pitkään salkkuun olisi vakuutusyhtiö maasta joka on poikkeuksellisen altis merenpinnan nousulle ja sään ääri-ilmiöille? Toisaalta jos jossain ollaan tulvavakuutuksen ammattilaisia niin siellä.

2 tykkäystä

Ehkäpä myös vedenpinnan hallinnan suhteen?

Totta kuitenkin, että vaikka ASR on hyvin vakavarainen, suuri yksittäinen tulvatapahtuma voisi leikata merkittävästi vuoden tulosta ja heikentää pääomaa. Tämä korostaa riskien hajautuksen ja vahvan jälleenvakuutussuojan merkitystä ilmastoriskien hallinnassa.

1 tykkäys