Alokas haastattelee

36. NukkeNukuttaja

Jos kirjoittaisin tekstin, että millainen on hyvä sijoitusfoorumin keskustelija, niin se kuvaus sopisi hyvin NukkeNukuttajaan. Hän on erinomainen kirjoittamaan, hyväkäytöksinen, tietää paljon, jakaa ystävällisesti muille tietoa ja omaa sivistyneille hyvin tyypillisiä piirteitä; ei ole tarvetta päteä, ei provosoi eikä provosoidu (= no hän on sivistynyt).

Se on mielestäni hienoa, jos samassa ihmisessä yhdistyy kokemus ja tieto sekä avoimuus että kekseliäisyys… NukkeNukuttajassa yhdistyy nämäkin asiat. Hän selvästi tietää ja ymmärtää paljon, mutta hän silti tai juurikin siksi osaa kertoa asioista hyvin ymmärrettävästi.

On paljon aika fiksuja ja suhteellisen tietäväisiä sijoittajia, mutta silti aika harvat niistä osaavat aidosti nähdä hyvin kokonaisuudet ja kokonaisuuksin vaikuttavat asiat - Nukuttaja tuntuu näkevän nämätkin seikat. Jos aidosti ja oikeasti tietää sekä näkee kokonaisuudet sijoittamisessa, niin silloin uskoisin ettei ole niin ennakkoluuloinen ja tunteiden vietävissä oleva sijoittaja.

Lyhyesti: NukkeNukuttajan juttuja kannattaa lukea. :slight_smile:

image


1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Junan tuoma helsinkiläinen, kantakaupungissa asustelen, ikää 59 vuotta, humanisti, jonkun mielestä mahdollisesti hieman boheemi. Työhistoria varsin sekalainen, mm. Suomen Pankissa tuli jokunen vuosi vietettyä. Henkilöhistoriaani ei voi oikein edes käsitellä ilman shakkia, siitä myöhemmin lisää.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

Olen kohdannut shakkilaudalla sekä Anatoli Karpovin että Viktor Korchnoin. Jennat ja Jonnet ei välttämättä muista, mutta näiden kahden väliset MM-ottelut hallitsivat otsikoita 1970-luvun lopussa ja 1980-luvun alussa, Karpov uskollisena neuvostojärjestelmän kasvattina ja kultapoikana, kun taas Korchnoi oli tunnettu järjestelmän arvostelija, vuonna 1976 hän loikkasi länteen, eksyttäen KGB:n varjonsa turnauksen aikana Hollannissa. Tämä vastakkainasettelu oli omiaan herättämään muunkin kuin shakkiyleisön mielenkiinnon. Miellyttävät muistot kuitenkin on itselläni molemmista, Karpovin kanssa minulla oli tilaisuus keskustella pidempäänkin. Korchnoi siirtyi manan majoille jo muutama vuosi sitten, mutta Karpov vaikuttaa edelleen Venäjän duuman jäsenenä ja hieman yllättäen toivoi rauhaa Ukrainaan viime syksynä, onhan hänellä paljon ukrainalaisiakin shakkiystäviä. @Kale-possu on kirjoittanut hienoja, yleissivistäviä shakkiyhteenvetoja foorumin kahvihuoneelle, kiitos hänelle lajin tunnetuksi tekemisestä :slightly_smiling_face:.

Sijoitusaiheisena voisi mainita, että Erkki Sinkko oli äidinkielenopettajani lukiossa. Jos muistini minua oikein palvelee, niin vielä silloin hän ei saarnannut kansankapitalismin ilosanomaa oppilailleen, toisaalta voi myös olla, että minulta meni tämä vain toisesta korvasta ulos, sieltä en kuitenkaan kipinää saanut. Erkkiä on kyllä kiittäminen siitä, että kirjoitin laudaturin ylioppilaskirjoituksissa, sen verran vaativa opettaja hän oli. Hänen tyylinsä ei ole muuttunut vuosien varrella miksikään, samankaltaisia, painokkaita lausuntoja hän harrasti jo silloin eri aiheista. Hörähdin ääneen muutama viikko sitten, kun törmäsin Twitterissä jonkun lainaamana tähän kuolemattomaan lausahdukseen: “Meidän perheessä ostetaan aina Nokiaa, kun sitä saa alle 12 euron.” Toimikoon tämän jonkinlaisena lohtuna teille @Lexus , @OldFeki ja muut Nokia-ketjun aktiivit :slightly_smiling_face:.

Opiskeluaikana työskentelin yhden kesän Turun keskusvankilassa eli tuttavallisemmin Kakolassa. Ankea ja surullisten tarinoiden kivitalo, mutta kaikkea siitä kerrottua ei välttämättä kannata uskoa. Kyllähän näiden “venkuloiden” elämää on tullut seurattua myöhemminkin rikosuutisista, tosin aika moni senaikainen suuruus on jo siirtynyt muille metsästysmaille, rikollisten elinajanodote kun pakkaa olemaan keskivertokansalaista lyhyempi. Nykyäänhän Kakolan vankiselleihin pääsee yöpymään, kun osa niistä on muutettu hotellihuoneiksi. Mikäli elämyksiä etsii, niin kannattaa tutkia seuraavan Turun matkan yhteydessä tarjontaa, tylsän ketjuhotellin sijaan :slightly_smiling_face:.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittaavaa ei saa sanoa :slightly_smiling_face:.

Tähän olisi ennen tullut vastattua: Shakki, shakki ja shakki. Käytännössä ikävuoteni 15-40 olivat hyvin shakintäyteisiä, turnauksissa tuli pelattu jatkuvalla syötöllä ja lähes kaikki muut asiat olivat toisarvoisia, jopa häiriötekijöitä. Shakille on tyypillistä sen mukaansa tempaavuus. Rajattomat mahdollisuudet toteuttaa eri siirtovaihtoehtoja vain 64 ruudun kokoisella laudalla, kiehtovat ihmisiä aikakaudesta toiseen, vanha intialainen sanonta kuuluukin “Shakki on kuin valtameri, hyttynen voi siitä juoda ja norsu voi siihen hukkua.” Jälkikäteen olen joskus miettinyt, että vähempikin olisi ehkä riittänyt, mutta toisaalta olen saanut paljon elinikäisiä ystäviä ja tuttavuuksia vuosikymmenten varrelta, mukavia muistoja turnauksista eri maissa ja unohtumattomia kohtaamisia. Vaikka nykyisin olen lajin suhteen lähinnä “jäähdyttelijä”, niin jokunen kisa aina silloin tällöin toki mahtuu ohjelmaani.

Jotta voidaan puhua harrastuksista ja kiinnostuksen kohteista monikossa, niin lisätään vielä, että nykyään matkustellessani käytän tilaisuuden hyväkseni, tutustuakseni paikallisiin museoihin ja kirkkoihin eli kyllä tämän jo harrastukseksi voi lukea, siinä määrin johdonmukaista toimintaa ollut useamman vuoden ajan. Kirjallisuudessa kiinnostaa ensisijaisesti elämäkerrat ja rikoshistoria, syksyisin vietän neljä päivää tiiviisti Helsingin kirjamessuilla. Pitkiä kävelylenkkejä teen myös, mutta pidän tätä ennemminkin elämäntapana, kunnon ylläpitona ja raittiista ulkoilmasta nauttimisena.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Puhelin soittaa herätyksen 07.30, nautin pitkän aamiaisen ja teen muita aamutoimia, selailen puhelimesta uutisaiheita, toki myös ykkösen aamu-TV pauhaa taustalla. Klo 09.00 avaan tietokoneen ja heti tärkeimmät sijoitussivustot auki, Nordnet, Kauppalehti, Inderes ja Investing, joitakin mainitakseni, mahdolliset shorttipositiot tulee myös tarkastettua esimerkiksi Shortnordic-sivustolta. Puhelimeni muistiinpanoista tarkistan, onko tarpeen tehdä jotakin taktisia hienosäätötoimenpiteitä salkunhoidollisista syistä, strategiset pohdinnat teen aina viikonloppuisin ja ulkoilmassa kävellessä. Aamuisin soitan myös tärkeimmät puhelut. Markkinan avauksen katson ja siinä klo 11 maissa(tämä on hyvinkin liukuva) suljen koneen ja lähden liikkeelle ydinkeskustaan. Sieltä palailen kotiin klo 16-17 välillä ja muiden toimien ohella tsekkaan kotipörssin viimeisen tunnin. Tässä iässä ei niitä iltamenoja enää (onneksi) hirveästi ole, joten usein tulee vielä jonkin verran tehtyä muistiinpanoja ja tietenkin selailtua Inderesin foorumia. Jos oikein haluan repäistä, niin voinpa jopa vielä kuunnella jonkun InderesPodin tai yhtiöhaastattelun🙂 Ennen nukkumaanmenoa pyhitän vielä tunnin televisioruudun palvonnalle.

5. Kuvailetko lyhyesti millainen olet sijoittajana?

Hieman innostuja, toisaalta hyvinkin turvallisuushakuinen. Riskinsietokykyni lienee kuitenkin ihan kohdillaan, 95-100% sijoitusasteella mennään, velkavipua en sentään käytä, arvostan hyviä yöunia. Osa sijoituksistani on puhtaasti ideologisia eli aina ei tarvitse mennä tuotto edellä vaan voi vaan nauttia kivan yhtiön omistamisesta. Kohtuullinen osinkotuotto toki kuuluu useimmiten kriteereihini. Makrokuvaan en juurikaan kiinnitä huomiota sijoituksissani, toki sitä on hauska muuten seurailla esimerkiksi @Marianne_Palmu :n katsauksista tai Pörssien suunta-ketjusta.

6. Voisitko lyhyesti avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Lapsuudenkodissani ei sijoittamisesta puhuttu, oikeastaan asuntosäästäminen oli se ainoa järkeväksi katsottu tapa, vaikuttaisi muuten aika monella muullakin foorumilaisella olevan vastaavia kokemuksia ikäluokkaan katsomatta. 1990-luvun vaihteessa työpaikalla tuli usein selailtua Kauppalehteä ja varmaan muuallakin uutisoitiin erilaisista nurkanvaltauksista, joita muun muassa liikepankit harrastivat kilpaillessaan toistensa kanssa. Kuinka ollakaan, ensimmäinen osakkeeni taisi olla SKOP, olikohan joku osakeanti, johon osallistuin. Suurelle yleisölle eivät kyseisen pankin ongelmat vielä olleet tiedossa, vaikka sairauslomalla ollut pääjohtaja Matti Ali-Melkkilä oli ampunut itsensä joulukuussa 1989. Myöhemmin aloin törmäilemään silloisen työpaikkani käytävillä vakavailmeisiin, jopa ahdistuneenoloisiin säästöpankkiherroihin, mutta vähänpä minä tiesin. Ihan muista syistä kuitenkin myin osakkeeni ennen kuin totuus alkoi paljastumaan iltapäivälehtien lööpeistä, kliimaksina SKOP:n haltuunotto Suomen Pankin toimesta 19.9.1991. Kun nyt lukee noista USA:n aluepankkien ongelmista, niin on hyvä muistaa, että yksi SKOP:n ongelmien juurisyistä oli velkaantuneisuus ja vääränlainen korkonäkemys eli eipä näistä paljon opita :slightly_smiling_face:. Yleensäkin liiallinen riskinotto on varmimpia tapoja tuhota yritys. Suosittelen muuten lukemaan Heikki Hiilamon kirjoittaman: “SKOP, Lyhyt historia” sekä Markku Kuisman ja Teemu Keskisarjan: “Erehtymättömät”, mikäli on kiinnostunut siitä, mitä suomalaiset pankit huseerasivat 1980-90-luvuilla. @Sijoittaja-alokas voisi olla kiinnostunut 1990-luvulla pankkeja piinanneesta liikemieskaksikosta “Tiku ja Taku”(ei liity mitenkään Inderesin vastaavaan kaksikkoon, toim.huom.) :slightly_smiling_face:. Harmittaa kyllä, että en säilyttänyt minkäänlaista kirjallista evidenssiä osakekaupoistani, pankkien tiskillähän noita osakekauppoja tuolloin tehtiin. Näitä juhlallisia hetkiä voimme vain kaiholla muistella esim. @Lyly_ja_Immo :n ja muiden kypsempään ikään ehtineiden sijoittajien kanssa. Mutta 1990-luvun sijoitteluni ei kauan kestänyt, tuli kaikkea muuta elämään.

2000-luvun alussa hallinnoin kimppasalkkua, kumppanina muuten eräs nykyinen kansanedustaja. Salkussa oli muun muassa 2-3 euron kappalehintaan ostettuja eQ-onlinen(eQ:n edeltäjä) ja Ponssen osakkeita(kyllä, luitte ihan oikein), kaikki on tietenkin suhteellista, mutta jossakin vaiheessa tämäkin lupaava viritelmä purettiin. Rahastosijoittamista on tullut myös kokeiltua, mutta huomasin hyvin nopeasti, että se ei ole minun juttuni, vähäriskisen rahaston arvo laski laskemistaan ja minä en voinut vaikuttaa asiaan mitenkään, sopii siis osta ja unohda-tyyppiselle sijoittajalle erinomaisesti, mutta selvästi en lukeudu tähän kategoriaan.

Varsinaiseen syvään päätyyn hyppäsin oikeastaan vasta vuoden 2017 lopulla, kun aloin seuraamaan markkinoita päivittäin ja sillä tiellä tässä ollaan. Muistan kyllä silloin tutkineeni indeksikehitystä ja päätyneeni siihen, että missään tapauksessa ei ole paras hetki ostaa osakkeita, onneksi kuitenkaan tämä ei ollut itselleni ylipääsemätön este. Koronakevättä 2020 ja sen aikana tehtyjä, oikeansuuntaisia liikkeitä saan hyvin pitkälti kiittää siitä, että olen pystynyt päihittämään indeksin ja toki myös Inderesin mallisalkun reilulla marginaalilla viime vuosina. Lyhyellä tähtäimellä onnella on siis hyvinkin paljon osuutta tuottoihin, mutta eiköhän se, veden virratessa edelleen Vantaanjoessa, ennen pitkää tasoitu. Siinä vaiheessa tai oikeastaan vähän ennen voisi olla hyvä hetki vaihtaa indeksisijoittamiseen :slightly_smiling_face:.

7. Miltä salkkusi näyttää tällä hetkellä? Miten olet miettinyt salkkusi hajautusta?

Suurimmat omistukset Tokmanni(30%), Sampo(17%) ja Fortum(7%), kunnon pappaosakkeita siis, mutta ehkä hieman yllättäen myös Inderes(6%). Sitten löytyy 4-6 % osuuksilla esimerkiksi KH Group, Lassila & Tikanoja, Marimekko, Nordea, Nokian Rinkulat ja Spinnova. Kovin pieniä positioita en harrasta, taitaa olla Consti, Fiskars, Lamor, NoHo ja Stockmann tilapäisesti pienimmät vain noin 2 % osuuksilla, näitäkin joko kasvatetaan tai luovutaan kokonaan, mahdollisella salkkuyhtiöni ostotarjouksella pitää olla merkittävä vaikutus tuottoihin. Hyvinhän niitä onkin osunut viiden ja puolen vuoden aikana: Ramirent, Rovio ja Tikkurila. Kaikki kolme salkkuani ovat toki nähtävillä Nordnetin Sharevillessä, en kuitenkaan kehota niitä seuraamaan, siinä määrin paljon kauppoja teen kuukaudessa ja se spämmää uutisvirtaa siellä.

Tässä voikin olla hyvä kohta mainita, että suurimmat turskat olen tehnyt Kamuxilla ja Nokialla, kumpikaan ei ollut salkkuni ydinomistuksia, mutta yritin hyötyä momentumista ja ties mistä, heikoin tuloksin. Isoin turskapositio salkussani on Tokmanni, mutta tästä en osaa olla huolissani, pystyn mieltämään aika hyvin yhtiön käyvän arvon, kunhan inflaatiosta selvitään ja hyvät osingot parantavat muutenkin ajan kuluessa haavat.

Salkkuni hajautuksesta voidaan olla montaa mieltä, kun keskityn vain kotimaisiin osakkeisiin, toisaalta miksi mennä merta edemmäs kalaan, kyllä meillä ihan hyviä pörssiyhtiöitä omasta takaa löytyy, informaatioetu on myös ilmeinen. Silmiinpistävää on varmaan myös yhtiöitteni koti- ja Pohjoismaiden markkinoihin keskittyminen, poikkeuksena ainoastaan Fiskars, Lamor, Rinkulat ja Spinnova. Lisäksi useat toimialat loistavat poissaolollaan, kuluttajasektori taas on huomattavassa ylipainossa, vaikka pahin voi olla edessä vasta syksyllä. Työvoimavaltaisilla aloilla se skaalautuminenkin on vähän niin ja näin. Salkkuyhtiöitteni Venäjä-riskistä onneksi ei enää juurikaan tarvitse välittää :slightly_smiling_face:. Toisaalta tämä on hyvin minun näköiseni salkku, joukossa isoja työllistäjiä kotimaassa ja yhtiöitä, joiden tuotteita sekä palveluita todennäköisesti halutaan jatkossakin. “Keep it Simple” voisi olla tunnuslauseeni.

8. Jos et saisi myydä kolmea osakettasi kymmeneen vuoteen, niin mitkä valitsisit ja miksi?

Lähtökohtaisesti kaikki osakkeet ovat salkussani pitkässä pidossa, mutta toki tarinaan voi tulla säröjä vuosien varrella, joten valitaan idioottivarmat tapaukset :slightly_smiling_face:. Edellisen vastauksen suurista osakekohtaisista painoista voi jo päätellä, että yksi näistä on Sampo, uskoisin, että ihmiset tulevat olemaan jatkossakin siinä määrin turvallisuushakuisia, että vakuutuksia kyllä otetaan ja lisäksi pohjoismainen vakuutusmarkkina on stabiili. Tokmanni, halpakauppa kyllä pärjää suhdanteessa kuin suhdanteessa, aina on hintatietoisia ihmisiä, jotka vertailevat hintoja ihan jo oman ostovoimansa takia ja suosivat halvempia vaihtoehtoja. Lisäksi “Smart shopping”-trendi on voimissaan. Kolmatta pitääkin jo hetki miettiä, laitetaanpa Inderes, eiköhän @Mikael_Rautanen ja kumppanit firman pystyssä pidä ja vieläpä hyvässä iskussa, kymmenen vuotta on pitkä aika ja pidän henkilöstön vaihtuvuutta jonkinasteisena riskinä, ainahan kuitenkin @Verneri_Pulkkinen voi Bahaman luksushuvilaltaankin käsin varttejaan tehdä vai tyytyykö hän hulppeaan kotistudioon Lahdessa :slightly_smiling_face:!?

9. Ikinä ei voi tietää, kuinka kauan osake on lopulta salkussa, mutta osaatko sanoa kuinka pitkällä useimmiten katsot osakkeita, joita otat salkkuusi?

Omistajuudesta lähdetään ja lähtökohtaisesti nykyisillä osakkeilla on tarkoitus nauttia eläkepäivistä, suhdannevaihtelun kestäviä liiketoimintoja siis pääasiassa omistan, toki toisinaan ostan “yön yli”-positioita, koska aamu on usein iltaa viisaampi ja aivot tekevät nukkuessa prosessoinnin. Aika nopeasti siis huomaa, sopiiko heräteostososake ensinkään salkkuni kokonaisuuteen. Teen usein yli 50 kauppaa kuukaudessa, nämä ovat lähinnä keskihinnan laskemista osapositioita veivaamalla, jos mielestäni ohittamaton paikka lyhyeen omistukseen jossakin huonommin tuntemassani yhtiössä tulee, niin voin hypätä mukaan, tätä on tullut harrastettua vaihtelevalla menestyksellä. Toisaalta osakekurssin raju lasku ei saisi koskaan olla ainoa syy ostaa jotakin osaketta.

10. Miten seuraat jo omistuksissasi olevia yhtiöitä, jos ei oteta huomioon Inderesin materiaaleja ja tiedotteita?

Yritysten omat sivut ovat erinomaisia tietolähteitä, kuten myös IR(kyllä, sinne voi olla yhteydessä ihan jokainen, yhteystiedot löytyvät firmojen sivuilta), talouslehdistö, sijoitusaiheiset sivustot sekä sosiaalisesta mediasta Facebook ja Twitter. Yhtiökokouksissa pyrin käymään lähinnä tulkitsemassa yleistä tunnelmaa, johdon esitysten sanavalintoja ja ruumiinkieltä, olen näin toimien jopa välttänyt pari miinaa :slightly_smiling_face:. Kokouksissa on myös mahdollisuus esittää tiukkoja kysymyksiä johdolle. Jarkko “Random Walker” Ahon ja Phoebus-rahaston Anders Oldenburgin tekstit luen aina erittäin tarkkaan, omistanhan paljon samoja osakkeita kuin he.

11. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

Tämä on hyödyllinen kysymys, etenkin itselleni :slightly_smiling_face:. Yritetäänpä siis hieman tehdä siitä selkoa. Arkielämä on täynnä virikkeitä, kauppakeskuksen käytävällä voi tulla vastaan siivousrobotti varustettuna Lassila & Tikanojan hauskoilla mainoslauseilla tai televisioruutuun ilmestyy Mr. Tokmanni punaisine rekkoineen, iltakävelyllä korjauskohteen julkisivulla roikkuu Constin pressu, lista on loputon. Kun mielenkiinto on herännyt ja idea hieman kypsynyt päässä, niin siitä sitten selailemaan sijoittajamateriaaleja kyseisen firman sivuilta, hyvässä tapauksessa(lähes kaikissa) yhtiöstä löytyy myös Inderesin analyysia. Liiketoiminnan ajurit ja megatrendit pitää selvittää, tunnuslukuja yrittää tulkita hieman pidemmältä ajalta, vaikka kiusaus tuijottaa vain kuluvan tai seuraavan vuoden p/e-lukua on suuri :slightly_smiling_face:. Firman johdon CV:t, yrityksen markkina-alueet ja omistajalistaus ovat mielellään selvitettäviä asioita, verrokkeja unohtamatta. Riskianalyysia olisi myös hyvä suorittaa, geopolitiikka on nyt pinnalla, riippuvuus yhdestä isosta asiakkaasta, potentiaaliset maineriskit jne. olisi hyvä ottaa huomioon jo ennakolta. Ostopäätös syntyy sitten välillä hyvinkin nopeasti, hieman tulee muistaessa vilkaistua RSI:tä ja muita teknisiä indikaattoreita.

12. Mitkä ovat kolme tärkeintä arvostuskerrointasi ja miksi?

Olisi hienoa vastata, että EV/EBITDA ja muita hienoja yhdistelmiä, mutta täytyy myöntää, että arvosijoittajana ja boomerina(USA:ssa vuonna 1964 syntyneet lasketaan nuorimmaksi baby boomer-ikäluokaksi :slightly_smiling_face:), ensimmäisenä osuvat silmiini p/e ja p/b, sitten tutkitaan hieman pääoman tuottoja(lähinnä ROE) pidemmältä ajanjaksolta. En yksinkertaisesti halua maksaa tulevaisuuden epävarmoista odotuksista liikaa. Tuo oman pääoman tuotto on kätevä, kun sitä vertaa tasearvoon, aika usein alle tasearvonsa treidaavilla yhtiöillä on myös pääoman tuotto heikolla tasolla, kääntäen taas hyvää pääoman tuottoa tekevä matalan p/b:n yritys on herkullinen yhdistelmä. Syklisissä yhtiöissä tämä ei tietenkään ole niin yksinkertaista. Oikeastaan pitäisi yhtiökohtaisesti aina miettiä, mitkä tunnusluvut ovat kulloinkin relevantit, tämähän selviää myös analyytikoilta kysymällä, jos helppoa ratkaisua etsii :slightly_smiling_face:. Mitään mekaanista lajittelua en harrasta, tiedän aika tarkkaan, missä liiketoiminnassa haluan olla mukana. Toki Inderesin osakevertailua tulee jonkin verran käytettyä viihdetarkoituksessa. DCF-malleihin en koske pitkällä tikullakaan, jätän ne minua fiksummille sijoittajille :slightly_smiling_face:.

13. Kerro kolmellakymmenellä sanalla per yhtiö, mitä mieltä olet niistä juuri nyt?

  • Marimekko

Hieno suomalainen yritystarina jo vuodesta 1951, tätä nyt vain on mukava omistaa. Tiina Alahuhta-Kasko on tehnyt hyvää työtä ja nyt odotellaan, saadaanko kasvu Aasiassa kunnolla käyntiin. Itse olen osallistunut kotimaassa talkoisiin hankkimalla Marimekko-sukkia :slightly_smiling_face:.

  • NoHo

Yhtiö henkilöityy selväsanaiseen ja selkokieliseen toimitusjohtaja Aku Vikströmiin. Voiko liiketoiminnalle enää tapahtua mitään pahempaa kuin pandemia-aika ja siitäkin selvittiin. Markkinat ovat ehkä viimeinkin saavuttamassa luottamuksen NoHon velkavivulla tapahtuvaa liiketoimintamallia kohtaan ja kesähän on ravintoloiden parasta aikaa.

  • Tokmanni

Halpakauppa pärjää olosuhteissa kuin olosuhteissa, toki hinnoitteluvoima on heiveröistä inflaatioympäristössä, mutta siitä huolimatta tulosta syntyy mukavasti ja osingoista nautitaan. Moni odottaa kuluvasta vuodesta halpakaupan vuotta ja ainakin Tokmannille tärkeä kevätsesonki tuntuisi säiden puolesta lähteneen käyntiin mukavasti.

14. Analysoi analyytikko

Omista yhtiöistäni Aapelilla on seurannassa ainoastaan Lamor, yritys ei mikään helpoin analysoitava ole, paljon on kiinni lähivuosien kilpailutusten satamisesta yhtiön laariin, mutta kyllä Aapeli ammattimiehen elkein analyysia tuottaa ja hoitaa myös haastattelutilanteet mallikkaasti. Uraa Inderesillä muuten näyttää olevan takana kohta jo kolme vuotta, nopeasti aika kuluu. Tulohaastattelussa Tampereelta kotoisin oleva Aapeli ovelasti väisti kysymyksen Ilves vai Tappara, toivottamalla molemmille joukkueille tsemppiä :slightly_smiling_face:.

Inderesille oli lottovoitto saada riveihinsä Antin kaltainen Life science-analyytikko, molekyylibiologi koulutukseltaan, kun katsoo noita hänen seurannassa olevia yhtiöitään: Nexstim, Bioactive Bone Substitutes, Faron Pharmaceuticals jne. niin jo nimen kirjoitusasun muistaminen tekee tiukkaa, meniköhän nuokaan oikein :slightly_smiling_face:, puhumattakaan siitä, että pystyisi maallikkona arvioimaan näiden yhtiöiden kehittämien aihioiden menestymismahdollisuuksia markkinoilla. Pohdin vaan tässä, mahtaako Anttikin omistaa Duellia, hänhän mainitsi Inderesin haastattelussa odottavansa moottoripyöräkautta :slightly_smiling_face:.

Olli tuottaa analyysinsa aikailematta yhtiötapahtumien jälkeen ja lisäksi päivystää sekä jakaa informaatiota vielä yhtiöketjuissakin. Harvoinpa, jos koskaan, on esimerkiksi pitänyt odottaa perjantaille osuneen tulosjulkistuksen johtopäätelmiä maanantai-aamuun vaan uutta analyysia on tarjolla jo viikonloppuna. Mahdollisesti hänellekin on tullut pienenä yllätyksenä kuluttajakäyttäytymisen äkkinäiset muutokset viime vuosien vaihtelevassa talousympäristössä, toki tämä näyttää tulleen yllätyksenä myös kaupan alan toimijoille. Olli varmaan tietää, myydäänkö Tokmannilla joogamattoja :slightly_smiling_face:.

15. Mikä aika on sijoitushistoriassasi ollut stressaavinta aikaa sinulle ja miksi?

Elämässäni on ollut useitakin äärimmäisen stressaavia ajanjaksoja, mutta en oikein pysty liittämään stressiä sijoittamiseen. 1990-luvun pankkikriisin ja laman aikana oli ihan muuta ajateltavaa, teknokuplan ja finanssikriisin aikaan en ollut markkinoilla, Koronapandemia oli mielenkiintoinen ihmiskoe ja jälkiviisaana on helppo sanoa, että rajoitustoimissa taidettiin tehdä tiettyjä ylilyöntejä. Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheutti jossakin määrin lisää harmaita hiuksia, mutta tässäkin on ihan muuta murehdittavaa kuin sijoitukset. Jälkikäteen tuli mieleen, että ehkä vuosi 2021 oli hieman ärsyttävä, selvästi näki, että kurssit lähtivät keulimaan, kuitenkin lähes kaikki markkinatoimijat, analyytikoita myöten, olivat mukana tässä hulluudessa. No, enpä minäkään juuri myyntejä tehnyt Tokmannin huidellessa lähes 27 eurossa :slightly_smiling_face:.

Vastausta kysymykseen miettiessäni, keksin oivan aasinsillan sukupolvikokemuksiin, miten mahtoi esimerkiksi Tukholman pörssi reagoida Olof Palmen murhaan 28.2.1986, kyseessähän oli perjantai-ilta, joten markkinoilla oli aikaa sulatella tietoa maanantaihin asti. Estonian uppoaminen 28.9.1994 aiheutti varmaankin epävarmuutta laivayhtiöissä ja ehkäpä myös vakuutusyhtiöissä. Omiin sukupolvikokemuksiin lisäisin ehdottomasti vielä Berliinin muurin murtumisen 9.11.1989, Viron itsenäisyyden palauttamisen 20.8.1991(minulla oli tilaisuus matkustella siellä jo Neuvostoliiton aikana ja ero henkisessä ilmapiirissä heti itsenäistymisen jälkeen oli valtava) ja hieman yllättäen ehkä prinsessa Dianan kuoleman auto-onnettomuudessa Pariisissa 31.8.1997. Nämä siis ovat tapahtumia, joista edelleen muistan aika tarkasti missä olin ja mitä tein, tiedon saadessani. Mutta stop tähän, en ala kuitenkaan omimaan milleniaalien sukupolvikokemuksia, johan minä ja vanhemmat ikäluokat olemme varastaneet eläkkeet nuoremmilta sukupolvilta :slightly_smiling_face:.

16. Et ole enää ihan nuori poikanen, mitä kokemus on tuonut tullessaan sijoittamiseen?

Ehkä enemmän pitkäjänteisyyttä ja tietää mitä haluaa eikä lähde kaiken maailman Hyzoneiden ja Voxturien kyytiin(anteeksi holdaajille :slightly_smiling_face:). Myös lähdekritiikki on mahdollisesti itselläni nykyään hieman tiukempaa, toisaalta vanhemmiten osaa ottaa hieman rennommin, aika usein tulee katsottua asioita ja ilmiöitä Pahkasika- ja Kummelilasien läpi. Huumori on hyvä keino selvitä tilapäisistä takaiskuista ja mönkään menneistä sijoituksista(tässä välissä onkin hyvä hetki kiittää kaikkia meemi-ketjun ideanikkareita :slightly_smiling_face:). Nuoruuden idealistinen ajattelu on vaihtunut ymmärrykseen siitä, että asiat harvoin ovat musta-valkoisia. Toki vieläkin kartan kuin ruttoa esimerkiksi perintä- ja uhkapelialaa.

17. Minkä asian sijoittamisesta opettaisit yhdellä napin painalluksella foorumilaisille, jos voisit?

En ylipäätään oikein koe olevani asemassa, jossa voisin opettaa fiksuille ihmisille jotakin uutta, mutta ehkä kun katsoo ostin/myin-ketjua, niin mahdollisesti pitkäjänteisyydessä joidenkin foorumilaisten kohdalla olisi parantamisen varaa. Sijoitussuunnitelma kannattaa myös olla jossakin muodossa, itselleni sellaisena toimii puhelimen muistiinpano-osio eli ei vaadi muuta kuin vaikkapa ranskalaisilla viivoilla kirjoittaa muutama pääperiaate ylös, niitähän on helppo sitten muokkailla tilanteen mukaan, jos on muutoksiin tarvetta. Pitkää peliä kannattaa pelata, päiväkaupan nopeat pikavoitot tuovat hetkellistä mielihyvää, mutta yleensä vielä palkitsevampaa on nauttia onnistuneen osakepoiminnan myötä kasvavista osingoista vuosi toisensa perään. Toki markkinat tietyllä tavalla suorastaan kannustavat lyhytjänteisyyteen, kvartaaliraportointi lienee lähes kaikille markkinaosapuolille, etenkin yrityksille itselleen, hyvin rasittavaa. Analyytikoiden tavoitehinnat tähtäävät usein 12 kuukauden päähän, mutta siitä huolimatta näkemys ja hinta voi vaihdella useita kertoja vuodessa. Uutisvirta on loputon, aina tapahtuu jotakin jossakin. Yritä siinä sitten tukevasti istua osakkeen päällä 10 vuotta tai pidempään :slightly_smiling_face:. Elämässä voi jokainen luonteensa mukaisesti olla joko optimisti tai pessimisti, mutta osakesijoittamisessa kannattaa ehdottomasti olla suurimman osan aikaa optimisti, voi olla jopa tuhoisaa tuottojen kannalta nähdä mörköjä joka paikassa ja pysytellä turhan suuressa käteispainossa, Jokainen toki viime kädessä päättää sopivan osakepainon itselleen. Tässä taisikin tulla jo aika monta napin painallusta, itse kysymykseen palatakseni :slightly_smiling_face:.

18. Miksi sinä sijoitat? Pyritkö jotenkin konkreettisesti nauttimaan sijoittamisen tuomasta vauraudesta?

Eiköhän se perinteinen, taloudellinen mielenrauha ole isoin ajuri sijoittamiseen, lisäksi onhan tämä pirun mielenkiintoinen ja yleissivistävä harrastus. Sitä paitsi oli löydettävä ajankulua, kun shakkiurakin on jo kääntynyt auringonlaskun puolelle ja raitistuttuani runsas kuusi vuotta sitten, niin rahaa ja aikaa tuntui jäävän yllin kyllin muuhun käyttöön. Filosofisesti ajatellen, näen sijoittamisessa myös mahdollisuuden toteuttaa itseään, kyllähän onnistunut sijoitus tuottaa paljonkin mielihyvää, en puhu nyt pelkästään tuotosta vaan oikeaan osuneista ajatuksista jonkin yhtiön kohdalla. Niin, ja tietenkin se osuuden omistaminen yrityksestä, onhan se huikea juttu.

Ihan vielä ei ole aika nauttia osinkovirrasta eli rahaliikenne sijoitustileilleni on toistaiseksi yksisuuntainen, toki siinä mielessä olen mukavassa tilanteessa, että kovin tarpeelliseksi en enää koe uusien pääomien lisäämistä vaan osinkojen uudelleensijoittamisella pääsee jo pitkälle. Jo muutaman vuoden kuluttua on tarkoitus kuitenkin viettää ankeimmat talvikuukaudet Portugalissa ja siihen osinkotulot riittävät vallan mainiosti, itse sijoituksia ei välttämättä ole tarkoitus realisoida koskaan, katsokoot sitten jälkeenjäävät niitä testamentissa.

19. Onko sinulla antaa vinkkiä, miten Alokas pystyisi saamaan markkinoilta ainakin indeksituoton?

Sijoittamalla indeksiin :slightly_smiling_face:!? Vakavasti puhuen, Alokkaalla on mielestäni hyvin palaset kohdallaan ja lisäksi äärimmäisen positiivinen asenne tekemiseen takaa ennen pitkää hyvän tuloksen. Kun haluaa hyväksi, jollei jopa parhaaksi jossakin, niin intohimoa täytyy olla, menestys seuraa kyllä sitten perässä. Yleisenä neuvona ihan kaikille, toistan shakistakin tunnetun sanonnan: “muista istua käsiesi päällä”. Tätä neuvoa en itse ole ollut shakkiurallani kovin hyvä noudattamaan, jos siis näkee omasta mielestä hyvin lupaavan mahdollisuuden, niin kannattaa kuitenkin vielä kerran tarkistaa, onko suunnitelmassa jokin aukko tai huono puoli. Välillä voi yksinkertaisesti olla väärä aika ostaa, meillä kaikilla lienee kokemuksia putoavista puukoista. Sijoittamisessa toki on se hyvä puoli, että siirron voi aina ottaa takaisin, myymällä position :slightly_smiling_face:.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Onhan tämä sijoitusfoorumi aikamoinen ajatusten sulattamo, suuri määrä kokeneita ja älykkäitä sijoittajia pohtii yhtiöitä, luulenpa, että analyysissa päästään välillä jopa syvemmälle kuin kyseessä olevan yhtiön oma johto on hahmottanut tulevaisuudennäkymiä. Kirsikkana kakun päällä, Inderesin analyytikot ja vieläpä firmojen edustajat, toisinaan jopa toimitusjohtajatasolla, vastailevat yhtiöketjuissa sijoittajia askarruttaviin kysymyksiin. Koulutus ja ammatillinen kokemus eri aloilta yhdistyvät täällä luovaksi prosessiksi, tuoden kaikille uusia näkökulmia seuraamiinsa yhtiöihin. Keskustelukulttuuri on pystytty säilyttämään varsin hyvin toisia kunnioittavana ja kaikki saavat äänensä kuuluviin. Eipä muuta kuin kiitos kaikille kanssafoorumilaisille ja jatketaan samaan malliin :slightly_smiling_face:. Pari nimeä haluaisin tähän lopuksi nostaa, molemmat tekevät paljon pyyteetöntä työtä foorumin hyväksi, sitkeästi vastailemalla porukkaa askarruttaviin kysymyksiin eli @DayTraderXL teknisen analyysin osalta ja @Jarnis “yleismies Jantusena” vähän kaikkeen maan ja taivaan väliltä. Ei olisi hullumpaa kuulla molemmista vähän lisää tässä haastatteluketjussa :slightly_smiling_face:.

Erityiskiitos myös @Sijoittaja-alokas mainiosta sisällöntuottoideasta tämän haastatteluketjun tiimoilta, itse en ihan omalla mukavuusalueellani ole haastateltavana, kuten Alokas ehkä huomasi pitkästä harkinta-ajastani. Päätöstä suostua tähän tuki kuitenkin perusajatus: Älä mieti, mitä foorumi voi tehdä sinun hyväksesi vaan mitä sinä voit tehdä foorumin hyväksi :slightly_smiling_face:.


Kiitos NukkeNukuttaja äärettömän kiinnostavista vastauksista!

Uskon ihan kaikkien saavan tästä haastattelusta irti jotain oppia että hyvää viihdettäkin. Tämä on sellainen haastattelu, mikä varmasti tulee luettua vielä uudelleen ja uudelleen.

Nukuttajassa ja muissa sivistyneen fiksuissa ihmisissä näkyy usein tietty terve nöyryys, eli ei mitään besserwisserööintiä, vaan kehittymismyönteisyyttä ja aitoa oppimisen halua. On helppo arvostella ja osoitella muita, mutta vaikeampaa on katsoa peiliin; myöntää virheensä ja oppia. Kannattaa siis miettiä, mitä haluaa elämässään ja kannattaa toimia sen mukaikaisesti, että saa haluamansa.

Mukavaa perjantaita! :slight_smile:

160 tykkäystä