Alokas haastattelee

37. ANTTI LUIRO

Antti on iloinen, kohtelias ja terävä analyytikko, josta Inderesin hallituksenpuheenjohtaja on sanonut “lahjakas kuin mikä”. Hän on kieltämättä lahjakas, ehkä jopa The Chosen One eli jonkinlainen Valittu, joka lahjakkaana ja uudistusmielisenä vie Inderesiäkin varmasti omalla toiminnallaan eteenpäin. :sunglasses:

Luirolla on seurattavissaan yhtiöissään astetta haastavampia seurattavia, mutta hän on mielestäni hyvin osannut kokonaisvaltaisesti avata näitä yhtiötä meille sijoittajille sijoituskohteena. Pidän Antin analyyseissa erityisesti siitä, miten hän käsittelee yhtiön mahdollisia tulevaisuuden skenaarioita ja sitä kautta olen ymmärtänyt, että millaisesta sijoituskohteesta on kysymys ja mitä siinä kannattaa erityisesti seurata. Monissa hänen seurattavissaan yhtiöissään on hyvin vaikea nähdä tulevaa sekä asettaa tavoitehintoja, mutta mielestäni Antti analyyseissaan osaa hyvin tuoda kaikki riskit sekä mahdollisuudet jolloin saan tavallaan analyysin avulla itsenäisemmin tarkkailla yhtiötä ja päättää, voisiko tämä osake sopia omaan salkkuuni vai ei.

Voisin kuvitella, että hän optimistisena ja positiivisena sekä kehitysmyönteisenä älykkäänä kaverina on muutenkin kehittämässä ja viemässä Inderesiä eteenpäin kuin “vain” analyytikkona. :slight_smile:

image


1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Olen 29-vuotias tavallinen espoolainen :wave: asun Tapiolassa vaimoni kanssa. Työura on kulkenut tuotantotalouden DI-opintojen noin 9 vuoden ajalla öljytuotteiden kuljetusten, SaaS-myyntityön ja liikkeenjohdon konsultoinnin kautta teknologiayhtiöiden osakeanalyysin pariin.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

  1. Tein TV-debyyttini vajaa 20v sitten pukeutuneena Harry Potter -trilogiasta tutuksi ankeuttajaksi :ghost: :book: :tv:
  2. Harrastin etenkin opiskeluaikana muutaman kaverin kanssa lyhyitä (yleensä viikonlopun kestäviä) koodaustapahtumia eli Hackathoneja. Kertaalleen päädyttiin voittamaan UPM:n haaste FindMyPaperRoll -projektilla. Olin rehellisesti sanottuna tiimimme huonoin koodari (tiimikaverit tekevät tätä nykyään työkseen), mutta teknisen asian kääntäminen ymmärrettäväksi tarinaksi onneksi sujui :smiley:
  3. Osakeanalyysin ohella käytän merkittävän osan ajastani Inderesin kehitykseen - ehkä tämä on peruja projekti-pohjaisesta konsulttityöstä, mutta kaipaan (välillä itseään toistavan) analyysityön rinnalle vaihtelua :slight_smile: Inderesvuosien aikana olen ollut mukana mm. Flikin tiimirakenteen uudistuksessa, Inderesin strategiatyössä, Inderesin jakelukumppanuuksien kehityksessä, analyysin pohjoismaisen ulottuvuuden rakentamisessa, arvioimassa listautumista harkitsevien yhtiöiden IPO-valmiutta ja analyysitiimin kehityshankkeissa. Muiden vastuiden vaatiman ajan takia seuraamani yhtiöiden määrä on vastaavasti pysynyt pienempänä - hyvää analyysiä ei voi tehdä ilman riittävää ajankäyttöä. Muut projektit joustavat hyvin analyysin tieltä ja näiden yhdistäminen on mielestäni toiminut hyvin.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa.:slight_smile:

Kaikki mieltä työjutuista tyhjentävät harrastukset ja puuhat kiinnostavat! Näitä on pakko olla asiantuntijatyön vastapainona tai ajatuksia ei saa koskaan irti töistä. Juoksu, puntti, golf ja ruuanlaitto ovat tällä hetkellä kärjessä. Kannattaa muuten kokeilla ChatGPT:n kanssa reseptien sparrailua, se toimii yllättävän hyvin ja tekee sulle myös ostoslistan ja ohjeet :+1:

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Samaa kaavaa noudattavat lähinnä tulospäivät, muuten vaihtelua on todella paljon. Seurantayhtiöiden tiedotteet myös mylläävät välillä jo suunnitellut päivät uuteen uskoon :smiley: yleensä tuloskauden ulkopuolella työn alla on kuitenkin jokin laaja raportti tai muu inderesin kehitykseen liittyvä projekti, joka vie isoimman lohkon päivän ajasta. Peruskuvio on tuloskauden ulkopuolella kuitenkin tämän suuntainen:

  • 7:45-9:00: Markkinauutisten läpikäyntiä ja tiedotteiden seurantaa, samalla aamutoimet yms.
  • 9:00-9:30: Siirtymä toimistolle
  • 9:30-17:00: Projektien ja laajojen raporttien edistämistä, markkinaseurantaa & yhteisön palvelua foorumilla
  • 17-19 Treeni/Lisää työhommia päivästä riippuen
  • 19-22 Vapaa-aikaa, ruuanlaittoa ja tarpeen mukaan työjuttuja

5. Kuvailetko lyhyesti millainen olet sijoittajana?

GARP (Growth at reasonable price) kuvaa ehkä parhaiten perustyyliäni :thinking_face: pyrin omistamaan yhtiöitä, joiden liiketoiminnan uskon kasvavan suurella todennäköisyydellä seuraavan 5-10 vuoden kuluessa. Hintaa katson salkun hyvissä yhtiöissä välillä vähän läpi sormien ja kevennän arvostustason venyessä omistuksia suhteellisen maltillisesti. Lähtökohtaisesti uusissa sijoituksissa haluan kuitenkin nähdä 3v:n sisällä edellytykset tuplaukseen riittävän konservatiivisin oletuksin. Jokainen sijoituskohde pitäisi myös tuntea niin hyvin, että käyvästä arvosta on selkeä käsitys jolloin markkinan heilunta ei aiheuta turhaa hätiköintiä. Mutta ihmisiä tässä ollaan ja on tästä kehikosta on tullut myös harhailtua :smiley: teen myös pieniä sijoituksia varhaisen vaiheen riskisempiin yhtiöihin.

6. Voisitko lyhyesti avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

2012 ostin kesätyörahoilla ensimmäiset suorat osakkeet, Keskoa ja Talvivaaraa. Pian perään vähän Sampoa. En tehnyt minkäänlaista DD:tä ja ensimmäisistä poiminnoista tuli maksettua mm. majavien siivittämänä ensimmäiset oppirahat. Näistä vuosista 2018 asti meni pitkälti kuukausisäästävänä indeksisijoittajana (osin edellisen työnantajan kaupankäynti/omistusrajoitusten takia), mutta liiketoiminnoista kiinnostuneena veri veti osakepoiminnan puolelle ja alkoi oma matkani Inderes-yhteisön kautta kohti analyytikon töitä ja puhdasta osakeoimintaa.

7. Mikä on analyytikon työssä parasta? Mikä on sinulle analyytikon työssä vähiten parasta?

Yleinen looginen päättely, ongelmanratkaisu ja vaikeiden asioiden kääntäminen helposti ymmärrettäväksi vetävät puoleensa. Analyysityössä erityisesti yhtiöihin syventyminen ja sijoitustarinoiden tärkeimpien ajurien tunnistaminen sekä viestiminen yhteisölle ovat itselle ykkösjuttuja. Työhön kuuluva jatkuva uutisseuranta ja sitä kautta myös lyhyen tähtäimen markkinahälinälle altistuminen ei taas ole itselle yhtä mielekästä. Hälyn joukosta nousee kuitenkin välillä sellaista tietoa, josta on oltava perillä jotta on edellytyksiä tehdä tätä työtä hyvin (=saada myös lyhyen tähtäimen näkemykset osumaan paremmin).

8. Koetteko, että teidän kaupankäyntirajoitukset olisivat selkeästi esteenä paremmille tuotoille?

En välttämättä, tämä riippuu mielestäni jokaisen omasta sijoitustyylistä. Rajoitukset tuovat sijoittamiseen pitkäjänteisyyttä ja hillitsevät hätäilyä, mikä voi osalla parantaa tuottoja. Joskus taas itsellä mielessä olevat liikkeet toki jäävät rajoitusten takia tekemättä (esim. “arvoansasta” pääoman siirtäminen omasta mielestäni parempaan kohteeseen :smiley:).

9. Minkälainen osakesalkku sinulta löytyy? Mikä on nykyisistä salkkusi osakkeista eniten tuottanein ja mikä vähiten tuottanein osake?

Salkustani löytyy suhteellisen paljon seuraamani sektorin yhtiöitä, eli painotus osuu erityisesti ohjelmistotuotteisiin ja -palveluihin (n. 40-50 % salkusta täällä). Uskon teknologiasektorin kasvattavan osuuttaan taloudesta edelleen seuraavan 10 vuoden aikana ja hyvien yhtiöiden luovan arvoa pitkälle tulevaisuuteen. Muuten mukana on kaikenlaisia yhtiöitä konepajoista pankkeihin. Inderes-osakkeet jätin tämän ulkopuolelle, koen että ne ovat sijoituksen sijaan ennemminkin vahvistamassa yrittäjämäistä tunnetta omassa työssä :slight_smile:

Analyytikkona oma vaatimustasoni omistuksien tuntemuksesta on noussut. Omissa seurantayhtiöissä tämä luonnollisesti toteutuu erittäin hyvin, mutta hyödynnän myös kollegoiden raportteja päästäkseni riittävälle syvyydelle - salkku siis painottuu toistaiseksi Suomeen, jatkossa näkisin kasvavassa määrin myös Ruotsalaisia firmoja :sunglasses: koen myös suurta vastuuta omistani näkemyksistäni ja teen sijoituksia omien analyysinäkemyksieni mukaisesti. Omien virheiden ja onnistumisien pitää mielestäni myös näkyä omassa salkussa.

Suurimman turskan salkkurivi on tällä hetkellä Nightingale (-74 %), jossa alkuperäinen vahvasti positiivisena alkanut näkemykseni liiketoiminnan kehityksestä meni selvästi huti vähintään lyhyellä tähtäimellä. Voittokärjessä ovat Qt & Harvia (~+ 50-80 %), joista parhaita ostoeriä on hieman jo kevennelty.

10. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

Pidän yllä listaa mielestäni laadukkaista ja pitkällä tähtäimellä arvoa luovista yhtiöistä. Yleensä yhtiö pääsee listalle luettuani analyysin/juteltuani analyytikon kanssa yhtiöstä, jonka jälkeen alkaa muodostua oma käsitys yhtiön käyvän arvon haarukasta. Tämän jälkeen seurailen näissä yhtiöissä ostopaikkoja, jotka yltävät tuottovaatimukseeni. Prosessi ei toimi nopeisiin markkinaliikkeisiin itselle tuntemattomissa yhtiöissä, mutta sopii hyvin omaan strategiaani, jossa haluan löytää hyviä pitkään pitoon soveltuvia yhtiöitä ja ostaa niitä järkevillä hinnoilla :slight_smile:

11. Mietitkö osakepoiminnassasi ollenkaan makroasioita? Yritätkö ajoittaa markkinoita?

Mietin makroa, mutta katson sitä erityisesti yhtiöiden näkökulmasta - miten ja millaisella voimakkuudella markoympäristön kehitys vaikuttaa yhtiöiden tulosnäkymiin (ennusteet) ja arvostustasoihin (=tuottovaatimuksen kehitys)? Ajoittamista en ainakaan suoraan itselleni myönnä harrastavani :smiley: käteistä pitäisi silti kertyä enemmän kireästi arvostetussa markkinassa kun oman tuottovaatimuksen ylittäviä kohteita löytyy vähemmän. Vastaavasti käteisen pitäisi löytää parempia kohteita, kun markkinoiden odotukset ovat konservatiivisempia.

12. Mitkä ovat sinulle tärkeimpiä tietolähteitäsi sijoittamisessa, jos Inderesiä ei saa mainita?

Yhtiöiden oma sijoittajaviestintä. Raporteista erityisesti luvut kiinnostavat ja tulosinfoista haetaan tuntumaa johdon luotettavuudesta / viestinnän tyylistä (optimismiin kallistuva vs. tasapainoinen). Tästä keskeisenä tietolähteen alakategoriana on myös suoraan yhtiöiden johto, jonka juttusille pääsee analyytikkona ja nykyään onneksi myös ihan tavallisina sijoittajina avoimen Q&A:n kautta :muscle: johdon kanssa keskustellessa kuulee arvokasta toimialatietoa ja usean yhtiön kanssa keskustellessa saa aika hyvän kuvan markkinoiden ja sektorin toimijoiden suunnasta. Nämä toki pyritään parhaamme mukaan myös analyyseissä välittämään, eli taisin tässä rikkoa kysymyksen ohjetta :smiley:

13. Kerro kolmellakymmenellä sanalla per yhtiö, että mitä mieltä olet näistä osakkeista:

- Efecte
Vakaasti etenevä ja laadukkaan yhtiön piirteitä hiljalleen viime vuosien aikana kerryttänyt kasvava SaaS-yhtiö. Nykyinen markkinamuutos otettiin hyvin vastaan ja myyntiä suunnattiin oikeaan aikaan paremmin vetävään julkkariin. Hinta ei ole näyttöihin ja näkymiin nähden mielestäni ollenkaan pahalla tasolla.

- LeadDesk
Kansainväliseen kasvuun reseptin löytänyt SaaS-yhtiö, jolla on kiinnostava kilpailuasema Euroopassa. Markkina tuntuu suhtautuvaan yhtiöön edelleen varovaisesti sen kasvun tietyn syklisyyden (mm. energiakriisi) ja aiemman yrityskaupan (Loxysoft) haasteiden takia. Yhtiölle hinnoitellut kasvuodotukset tuntuvat kuitenkin turhan alhaisilta.

- Qt
Tehokkaalla myyntikoneistolla ja kilpailukykyisellä tuoteperheellä varustettu laadukas globaali ohjelmistotuoteyhtiö. Ohjelmistosektorilla yhtiön luvut ovat vahvoja myös globaalissa mittakaavassa. Hinnassa on paljon hyvää, mutta mielestäni hyvin perustein. Lähivuosien kasvuvauhti ja kasvun jatkumisen kesto määräävät tuotto-odotuksen.

- Witted
IT-palvelufirma, jonka toimintamalli oli rakennettu osaajasodan voittamiseen. Viimeisen vuoden aikana osaajasota väistyi nopeasti syrjään ja yhtiö lähti kääntämään organisaation huomiota myyntiin. Kulurakenne joustaa hintakilpailussa. Osakkeen hinta on halpa, jos muutos onnistuu ja kannattavuus lähtee vahvistumaan kohti yhtiön tavoitetasoa.

14. Nyt tulee vähän mahdoton ja semisekava kysymys; seuraat aika paljon kasvubumtsibumeja, niin miten näet niiden tilanteen nykyisessä markkinaympäristössä?

Hyvät kasvuyhtiöt luovat arvoa myös tässä markkinassa - Saulia lainaten “Osakepoiminnan merkitys korostuu” :slight_smile: odotukset ja arvostuskertoimet ovat teknologiasektorilla monin paikoin konservatiiviset/neutraalit ja mielestäni monissa yhtiöissä on enemmän tilaa positiivisille, kuin negatiivisille yllätyksille. Rahoitus on kuitenkin tiukassa, eli negatiivisen kassavirran yhtiöissä rahoitusriskien kantamiselle on perusteltua vaatia hyvä kompensaatio.

15. Saatko apua työhösi Foorumilta? Jos saat apua, niin millaista apua?

Ehdottomasti! Yhteisö tuo hyviä havaintoja toimialojen sisältä ja muista lähteistä. Lisäksi haastot omista seurannan yhtiöstä ovat tärkeitä, nämä pakottavat omien ajatuksien jäsentelyyn ja tuovat myös uusia oivalluksia. Tämä työ olisi myös tylsää jos analyysillä ei olisi yleisöä, joka siitä on kiinnostunut ja halukas keskustelemaan :slight_smile:

16. Sinun pitää valita Foorumilta neljä tyyppiä hoitamaan salkkuasi viideksi vuodeksi, ketkä valitsisit ja miksi?

  1. @timontti - hänen sijoitustyylissä tuntuu olevan paljon samaa GARP-filosofiaa :fishing_pole_and_fish: timontti kaivelee kohteita itseäni aktiivisemmin myös Suomen & Inderesin seurannan ulkopuolelta ja pistänee kasaan hyvän salkun kohtuuhintasia kasvuyhtiöitä. Hän myös tuntuu ajoittavan ostot ja myynnit huomattavasti meikäläistä paremmin :smiley:
  2. @Mauri - toinen yksi vahvistus kasvuyhtiösalkun rakentamiseen. Mauri on utelias ja tiedonnälkäinen sijoittaja, joka kysyy mielestäni oikeita kysymyksiä ja tuntuu löytävän tiensä hyvien kasvuyhtiöiden äärelle :sunglasses: uskon Maurilla olevan osakepomijana valoisa tulevaisuus edessään :sun_with_face:
  3. @Astrix - Kimin salkkuun on päätynyt paljon samoja yhtiöitä ja uskon olevan hänen kanssa sijoituskriteeristössä suhteellisen samalla sivulla. Kimi on mielestäni myös oivaltanut itsereflektion arvon ja uskon myös hänellä olevan valoisa tulevaisuus osakepomijana :muscle:
  4. @Pohjolan_Eka - tämä yhden hengen hedge fund etsii markkinalta suurella intohimolla mitä erilaisempia tuottomahdollisuuksia ja täydentäisi kasvuyhtiösalkkua erilaisilla tuottokulmilla :cowboy_hat_face: en tosin uskaltaisi katsoa tämän salkun sisältöä tai painotuksia matkan varrella :smiley:

17. Millaisia tavoitteita sinulla on sijoittamisessa? Onko jotain euromääräisiä tavoitteita tai tavoitetta voittaa indeksi?

Oppiminen ja taloudellinen turva ovat varmaan päällimmäisenä. Tietty kutkutus on myös ajatukselle, että salkun tuotoilla voisi halutessaan jäädä pois työelämästä ja eläköityä virallista eläkeikää aiemmin :man_shrugging: olen tosin tähän asti aina nauttinut töideni tuomasta älyllisestä haasteesta enkä usko, että haluaisin näin edes tehdä. Tässä on tietysti pakko tiedostaa että on ollut paljon onnea matkassa, että olen päätynyt itseä motivoiviin töihin :pray:

18. Mikä on parasta Inderesillä työskentelyssä?

Kulttuuri: Vapaus, vastuu, inhimillisyys ja laatu.

Olen opiskeluajoista lähtien ollut töissä paikoissa, jossa on arvostettu omistajuuden ottamista/vastuunkantoa ja tiettyä yrittäjämäistä tekemisen mallia. Inderesillä omien intohimojen mukaisia vastuita on ollut helppo rakentaa eikä täällä tarvitse murehtia toisen tontille menemisestä - pikemminkin kollegat ovat tyytyväisiä, jos voit ratkaista jonkin ongelman heidän pöydältä :muscle: tykkään myös siitä, ettei meidän tiimi ‘ole vain töissä täällä’, vaan välittää työmme laadusta ja haluaa aidosti uudistaa finanssisektoria tasavertaisemmaksi. Täällä on ihmisen hyvä olla :blue_heart:

19. Miten Alokas oppisi poimimaan parhaat kasvuosakkeet salkkuunsa? Hänellä on tällä hetkellä aika boomerisalkku.:frowning:

Jokaisen on mielestäni tärkeää löytää itselleen sopiva sijoitustyyli, ei boomerisalkussakaan ole mitään vikaa jos se on oman sijoitustyylin mukainen :smiley: ajattelen myös itse, etteivät kaikki mahdollisuudet tehdä markkinoilla tuottoa ole minun sijoitustyyliäni ja minua varten.

Kasvusijoittajana tykkään itse ajatuksesta, että takataskussa on aina lista tiettyyn pisteeseen asti läpi peratuista ja hyväksi todetuista yhtiöistä, joista voi valita pomintoja salkkuun arvostuksen näyttessä houkuttelevalta. Näissä on mielestäni tärkeää mennä riittävän syvälle yhtiöön, jotta ymmärtää kestävän kasvuvauhdin (ja kannattavuuden) skenaariot ajan yli ja suhtautuu skeptisesti lyhyellä aikavälillä tapahtuneiden nopeiden kasvuspurttien kestävyyteen. Samalla pienet töyssyt eivät aiheuta hinkua myynteihin kuten ehkä kevyesti tutkituissa yhtiöissä, kun yhtiön liiketoiminnan ajurit on sisäistetty riittävän hyvin ja oma näkemys on vahvalla pohjalla. Uteliaalla otteella yhtiöiden tutkiminen, sijoituspäätösten logiikan kirjoittaminen muistiin ja valintojen jälkipuinti (hyvien ja huonojen) on mielestäni tässä lajissa hyvä tapa eteenpäin :slight_smile:

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Kiitos kun olette täällä ja autatte meitä tekemään jatkuvasti parempaa työtä sijoittajien eteen! Eipä tässä omassa työssä olisi mitään ideaa, jos teitä ei olisi :blue_heart:


Kiitos Antti todella kiinnostavista vastauksista!

Olen arvostanut Antin tekemää työtä paljon ja nyt arvostan häntä vielä entistäkin enemmän. Mielestäni hänen vastauksensa olivat hyvin järkeviä ja opettavaisia, vaikka hänellä ei varmaan erityisesti ollut tarkoituksenaankaan opettaakaan ketään.

Hän varmasti pärjää nimenomaan pitkässä juoksussa hyvin sijoittamisessa optimistisuutensa, malttinsa sekä sen avulla, miten loogisesti hän osaa katsoa kokonaisuuksia.

Toivotan kaikille malttia ja optismia sijoittamiseen sekä hyvää viikonloppua! :slight_smile:

111 tykkäystä