Alokas haastattelee

45. Lazyway

Lazywaysta tulee mieleen hieman @Astrix (jota haastattelin jo kauan sitten), eli miellän Lazywayn sijoittajana, jolla on ns. maalaisjärkeä; hän ei tee asioista vaikeimpia kuin ne ovatkaan… toisin kuin usein meillä sijoittajilla tapana on, kun tartumme pieniin lillukanvarsiin, vaikka pitäisi ennemminkin pyrkiä näkemään metsä puilta. Mielestäni Lazyway osaa lukea hyvin “lukuja” sekä katsoa sijoituskohteita eri näkökulmista ja uskonkin, että hän pystyy aidon kriittisesti myös tarkkailemaan omien omistustensa riskejä ja miinuspuolia, mikä on hienoa, koska melko usein me sijoittajat katsomme turhan toiveikkaasti omia yhtiöitämme nähden lähinnä plussat ja mahdollisuudet.

Hänen kanssaan ollaan paljon keskusteltu esimerkiksi eri yhtiöstä sijoituskohteena. Hän useimmiten osaa keskittyä yhtiöissä keskeisiin asioihin eikä varsinaisesti koskaan varmasti sano, että joku asia on tietyllä tavalla, vaan hän selvästi pohdiskelee ja pohtii eri skenaarioita. Hän on mielestäni realistinen kaveri, jossa on sopivaa nöyryyttä ajatellen osakemarkkinoiden arvaamattomuutta ja haasteellisutta.

Lazyway mielestäni ajattelee monipuolisesti ja muutenkin touhuaa elämässään kaikenlaista, mikä mielestäni näkyy positiivisesti hänen sijoitustoiminnassaan ja alla olevissa vastauksissaan. :slight_smile:

image

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Olen pääkaupunkiseudulla asuva keski-ikäinen mies. Työkseni ratkon asiakkaiden ongelmia ja tarpeita. Vapaa-aika kuluu harrastusten, sijoittamisen ja kavereiden parissa. Osakesijoittamista on taustalla toistakymmentä vuotta. Muistaakseni ensimmäinen osakesijoitus oli 2010 tai 2011 ja luonnollisesti valitsin arvo-osakkeen nimeltä…

Nokia. :muscle::muscle:

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

  1. Ohjelmoimme 90-luvulla kavereiden kanssa pc-tietokonepelin, jonka Mikrobitti arvosteli ja valitsi kuukauden kotimaiseksi peliksi.
  2. Pidän maukkaista oluista. Savuolut on yksi suosikki.
  3. En ole koskaan käynyt parturissa.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa.

Liikunta eri muodoissa. Olen harrastanut erilaisia pallopelejä ja sen lisäksi yleistä kuntoilua. Pidän saunomisesta. Ihmisen ja asioiden syvin olemus myös kiinnostaa, joihin olen koittanut perehtyä mm. lukemalla. Luontoretket, ulkoilu, mökkeily. Osallistun välillä keskusteluryhmiin joissa keskustellaan jostain kiinnostavasta aiheesta. Nuoresta saakka kiinnostuksen kohteisiin on kuulunut myös tietotekniikka. Aina välillä on kivaa kokeilla jotain uutta harrastusta, vaikka työväenopiston kurssilla.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Arkipäiväni koostuu tyypillisesti työpäivän rutiineista joko etätyönä tai lähityönä työpaikalla. Vapaa-aikani käytän sijoittamisen, harrastusten ja kavereiden parissa.

5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?

Haluan rakentaa salkun, jossa on mahdollisuuksia niin nousu- kuin laskumarkkinassa. Hajautus on minulle tärkeää. Tämä on tarkoittanut osakkeiden rinnalla myös vaihtoehtoisia sijoituksia. Minulla on ollut kiinteistösijoituksia, mutta nyt koroistakin saa aika hyvää tuottoa. Tavallisesti pidän käteistä sen verran, että voin toimia, jos tarjoutuu houkutteleva ostopaikka. Olen harvoin yli 100% sijoitusasteessa.

Toistaiseksi parhaita tuottoja olen saanut kasvuyhtiöistä, joiden arvostus on ollut ostohetkellä maltillinen. Arvon ja kasvun yhdistelmä on houkutteleva, jos yhtiön liiketoimintamalli vakuuttaa ja on minulle ymmärrettävä.

Mainitsen muutamia mieleen tulevia sijoittajia, jotka ovat inspiroineet omaa prosessia ja joiden tekemisiä seuraan
Jarkko Aho
Verneri Pulkkinen
W. Buffett

Paljon muitakin voisi mainita mutta nämä tulivat ekana mieleen. Yllä mainittuja henkilöitä yhdistää ainakin pitkäjänteisyys, maltti ja kurinalaisuus. Näitä piirteitä pidän arvossa.

6. Voisitko avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Osakesijoittamista minulla on taustalla toistakymmentä vuotta. Muistaakseni ensimmäinen osakesijoitus oli 2010 tai 2011. Ensimmäinen sijoitus oli muutaman tonnin luokkaa ja siitä salkku kasvoi sitten ensin 10 000 euroon. Laitoin palkasta yli jäävät säästöt sijoituksiin. Pikku hiljaa salkku salkku kasvoi. 6 numeroiseen salkkuarvoon pääseminen kesti pitkään. Joukkoon on mahtunut kaikenlaista, plus kuin miinusmerkkistä sijoitusta. En pidä tappiollista sijoitusta varsinaisena virheenä, jos sijoituksen taustalla on ollut ihan fiksut perustelut ja tietoisuus riskeistä, vaan välttämättömänä tapahtumana osana sijoittamista. Ainoa tapa välttää tappiolliset osakesijoitukset olisi pysyä erossa osakkeista.

Ensimmäiset sijoitusvuodet olin aika varovainen sijoittaja ja pidin isoa käteispainoa. Ajat olivat olleet ankeat ja ajattelin, että pörssi taas romahtaa jossain vaiheessa, ja pääsen ostamaan halvempia osakkeita. Vuosien vieriessä hoksasin, että nousevassa pörssissä pitkään tilillä makaavalle rahalle tulee korkea hinta, kun se jää paitsi nousevista kursseista ja osingoista. Tarkistin sijoitussuunnitelmaa ja opin luovimaan paremmin virran mukana. Laitoin käteistä töihin myös vaihtoehtoisiin sijoituksiin.

Koronavuosina pien-, vety- ja teknologiayhtiöihin tuli hype. Jonkin aikaa touhua katseltuani poikkesin minulle tyypillisestä sijoitustyylistä ja ostin myös näitä “ehkä kannattavia ehkä joskus” yhtiöitä salkkuun mörnijöiden kylkeen. Monen osakkeen tuotot olivat huikeita. Joistakin osasin irtaantua oikeaan aikaan, mutta en ihan kaikista kuitenkaan. Jokunen osake marginaalisella painolla on jäänyt salkkuun noilta ajoilta, jotka päätyvät luultavasti siivottavaksi jossain kohtaa, kun korkoympäristö muuttuu hieman suotuisammaksi kasvuyhtiöille. Ei ole kovasti ikävä noita aikoja, olihan se aikamoista hullun myllyä. Mutta oppia siitäkin jäi reppuun.

7. Minkälainen salkku sinulla on tällä hetkellä? Mitkä ovat kolme suurinta omistustasi ja miksi?

Suunnilleen suuruusjärjestyksessä osakeomistukset
Capman
Boreo
Investor
Oma SP
Titanium
Christian Berner Tech Trade
Fortum
KH Group
FairFax Financial Holdings
Relais Group
Tietoevry
Lundbergs
Stockmann
Viafin Service

Lisäksi pienempiä omistuksia yhtiöissä Efecte, Embracer, Fodelia, Serviceware, Sitowise, Thunderful Group, Solteq, Voxtur, Ishares Global Clean Energy etf. Rahasto-omistuksia Pyn Elite ja Seligson.

Salkussa on useampia pääomia allokoivia sijoitusyhtiöitä ja sarjayhdistelijöitä. Tavoitteena on suhteellisen vakaa pitkäjänteinen salkku alhaisella kiertonopeudella. Ydinsijoituksiksi pyrin valitsemaan yhtiöitä, joiden liiketoimintamalli ja historialliset näytöt antavat eväitä kaksinumeroiseen pääoman tuottoon.

8. Sinun on pakko valita kolme osaketta, mitkä myyt salkustasi, mitkä ne olisivat ja miksi?

Isoimpia omistuksia en tällä hetkellä halua myydä. Etenkin Helsingin pörssi on nyt alamaissa ja olen enemmän osto- kuin myyntikannalla. Pienistä voisin myydä vaikka Servicewaren, Thunderfulin ja Solteqin.

9. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

Nykyisin kiinnostuksen kohteeksi valikoituu ensisijaisesti yhtiöt, joiden liiketoimintamalli perustuu pääomien allokointiin ja kasvustrategiaan vuosien yli. Kiinnostavia ovat myös peruslaadukkaat kypsät yhtiöt, kun arvostus on houkutteleva. Esimerkiksi konepajat (KCR, Cargotec, Valmet, Wärtsilä) voivat olla tällaisia, kun markkinat hermoilevat. Fortum on melko tuore salkkutulokas, joka täytti myös mielestäni nämä kriteerit, kun yhtiö keskittyy jatkossa pohjoismaihin. Joku korkeamman riskin yhtiö mahtuu myös salkkuun, mutta ei montaa samanaikaisesti. Käänneyhtiöt jätän nykyisin usein väliin, vaikka Stockmannia salkusta löytyykin.

Prosessi menee yleensä niin, että uuden yhtiön kohdalla perehdyn ensin analyytikon tuottamaan tietoon. Jos yhtiö on todella kiinnostava ja harkitsen osakkeen ostamista, puntaroin liiketoimintamallia, riskejä/mahdollisuuksia, aiempia näyttöjä ja näkymiä, arvostuskertoimia ja turvamarginaalia suhteessa omaan tuottovaatimukseen. Tykkään pitää homman suht yksinkertaisena ja lemppari tunnuslukuja on P/B, P/E, ROE, ylä- ja alarivin kasvuvauhti aiempina vuosina ja kvartaaleina. Yhtiön velkaisuudella on myös merkitystä.

Minulla on myös seurantalista yhtiöistä, jotka on valmiiksi tuttuja. Niiden kohdalla homma on enemmän seuraamista, valuuko joku joskus kiinnostavalle ostotasolle. Ulkomaisissa yhtiöissä tietoa tarvitsee etsiä itsenäisemmin syvemmältä, joka vaatii usein enemmän työtä. Monet salkun ulkomaiset osakkeet ovat Tukholmasta. Näistäkin löytää jonkin verran keskustelua inderesin palstalta, joka on aarreaitta, mistä pääsee nopeasti tiedon ja ideoiden lähteille.

Myyn, jos sijoitus ei enää täytä alkuperäistä sijoitusteesiä, riski-tuottosuhde ei vaikuta enää houkuttelevalta tai en enää ymmärrä yhtiön tilannetta. Etenkin hyvin syklisissä yhtiöissä olen ennen pitkää myynyt osakkeet, kun heikomman markkinan aikana syntynyt aliarvostus on purkautunut. Ne on siinä mielessä olleet pidempiä treidejä, joista juoksee osingot parempia aikoja odotellessa.

10. Mainitse isoin vahvuutesi sijoittajana ja kerro myös suurin kehityskohteesi sijoittajana.

Suurin vahvuus voisi olla kokonaisuuksien hahmottaminen, itselle sopivan prosessin luominen ja periksiantamattomuus. Osaan rakentaa sijoitussalkun omaan riskisietoon nähden, jolla on mielestäni edellytyksiä pärjätä kohtuullisesti pörssin eri säätiloissa. Mulla on jonkinlainen suunnitelma nousu- ja laskupörssiin, jota voin toteuttaa.

Yksi kehityskohde on sijoituspäiväkirjan systemaattisempi pito. Tuloslaskelman ja kirjanpidon lukutaito voisi olla harjaantuneempi, koska joillain yhtiöillä nämä on aika syheröisiä. Salkun maantieteellinen hajautus ei ole kovin kummoinen. P-Amerikasta voisi olla pari sijoituskohdetta enemmän salkussa.

11. Analysoi nämä kolme yhtiötä 30 sanalla per yhtiö.

-Orthex
Pörssitaival alkoi kivasti, tuotteille oli kysyntää ja kasvutarina herätti mielenkiinnon. Kuitenkin inflaatio tarttui raaka-ainehintoihin ja kannattavuus heikkeni nopeasti. Omistin osaketta noin vuoden, ja irtaannuin, kun haasteet näyttivät venyvän. Orthex ei ole nyt seurantalistallani, enkä tiedä, miten yhtiöllä on tänä vuonna mennyt. Harvemmin palaan osakkeeseen, jonka kertaalleen olen arvioinut väärin.
-Titanium
Hyvä lyhyen ja keskipitkän aikavälin näkyvyys ja ennustettavuus. Pitkällä aikavälillä väestön ikääntyminen tukee Hoivakiinteistörahastoa. Baltia kiinteistöt -rahasto on lähtenyt hyvin liikkeelle, siitä on tulossa toinen merkittävä tukijalka. Listautumisesta asti tässä mukana.
-Voxtur
Usan markkinoilla toimiva teknologiayhtiö, joka pyrkii palveluillaan uudistamaan kiinteistösektorin kaupankäyntiä. Nopea korkojen nousu lamauttanut sektorin aktiviteettia. Yhtiön pitäisi punnertaa plussalle 2023H2 aikana. Aika näyttää konkretisoituuko uudet asiakkuudet vahvistuvana liikevaihtona ja parempana kannattavuutena, kuten tj on maalaillut. Tällä hetkellä hyvin korkean riskin osake.

12. Mitkä ovat tärkeimpiä tietolähteitäsi sijoittamisessa, jos Inderesiä tai tätä Foorumia ei saa mainita?

Yhtiöiden osavuosikatsaukset. Lisäksi seuraan Sijoitustieto.fi:tä ja Traders Clubia. Sijoittamiseen liittyvä kirjallisuus. Marketscreener.com :sta löytyy osakkeiden konsensus tavoitehintoja ja ennusteita. Redeye.se joskus tiettyjen ruotsalaisten osakkeiden seuraamiseen.

13. Mitkä ovat olleet sijoitushistoriasi vaikeimpia aikoja ja miksi? Mitä oppisit näistä ajoista?

Vuonna 2016 hävisin ~10% indeksille. Silloin piti syventyä miettimään, miksi useampi sijoitus meni mönkään ja mitä voisin tehdä paremmin. Viimeiset puolitoista vuotta on myös olleet raskaampia, koska olin isolla painolla pienissä yhtiöissä, joiden arvostuksiin tuli iso korjaus 2022. Valtaosa sijoituksista on ollut Helsingin pörssissä, joka on jäänyt edelleen laahaamaan 2022 pohjien lähelle. Oppina on jäänyt ainakin se, että sijoittamiseen kuuluu ylä- ja alamäet ja heikosti menneistä sijoituksista voi oppia. Tarvitaan sitkeyttä ja pitkäjänteisyytä.

14. Mitä tämän päivän Lazyway sanoisi vuoden 2019 Lazywaylle?

Antaisi listauksen, osta näitä osakkeita, älä osta näitä osakkeita. :joy:

15. Miten seuraat talouden makrokuvioita? Yritätkö ajoittaa markkinoita?

Traders Club on erinomainen ohjelma, jossa käydään läpi makroa. Selailen myös Pörssin suunta-ketjua. En juuri tämän kummemmin. En yritä ajoittaa markkinoita, mutta varaudun jollain tasolla kaikenlaiseen pörssikehitykseen.

16. Miten käsittelet tunteitasi sijoittamisessa? Opiskelet tai/ja harjoitatko jotenkin sijoituspsykologiaa?

Sijoituksien ja sijoituspalstojen seuraaminen koukuttaa helposti. Tarvittaessa otan etäisyyttä touhuun katsomalla salkkua harvemmin. Vietän vähemmän aikaa sijoituspalstoilla. Teen muita asioita. Harrastukset on myös tärkeää vastapainoa niin työlle kuin sijoittamiselle.

Sijoituskirjallisuudesta voi mielestäni ainakin jossain määrin oppia tarvittavaa asennetta. Myös Seligsonin sijoituskatsauksissa painotetaan kivalla tavalla pitkäjänteisyyttä ja katsomaan kohinan ohi. Näitä henkisiä vinkkejä voi poimia murusina sieltä täältä.

17. Millaisia konkreettisia tavoitteita sinulla on sijoittamisessa? Miten olet nauttinut sijoittamisesta saamastasi varallisuudesta?

Alusta asti tavoitteena on ollut taloudellisen vapauden lisääminen elämässä. Olen nauttinut siitä, että voin suunnitella tulevaisuutta monipuolisemmin, kun saan tuloja myös sijoittamisesta. Päivätyön palkkatulot eivät ole enää niin määräävät.

18. Mitkä kaksi asiaa haluaisit opettaa tuoreille sijoittajille ja miksi?

Osakesijoittamista voi tehdä monella tapaa. Kaikille löytyy sopiva tyyli.

Jos sulla on intohimoa, lue pohjalle joku perusteos esim. Seppo Saarion Miten sijoitan pörssiosakkeisiin. Seuraa kokeneempia sijoittajia ja kuulostele, minkälainen sijoittaminen tuntuu itselle luontevimmalta. Ehkä arvosijoittaminen vai kasvuyhtiöt tms. Toinen hyvä kirja, joka puolestaan keskittyy indeksirahastoihin ja niiden etuihin, on Marko Erolan Paras Sijoitus.

Jos sijoittamisen teoriat ei kiinnosta, pelkästään pääseminen osalliseksi osakemarkkinan tuotosta vähällä vaivalla, voi ostaa koko maailman indeksirahastoa esimerkiksi kerran kuussa tai kerran vuodessa. Se on todella hyvä vaihtoehto. Inderesin palstalta voi kysyä suositukset sopivasta rahastosta ja palveluntarjoajasta.

19. Miten Alokkaasta voisi tulla parempi yhtiöiden analysoija?

Jokainen on omanlaisensa persoona ja kulkee oman näköistä polkua. Minulla oppia on tullut lukemalla, seuraamalla edistyneitä sijoittajia ja sijoittamalla. On ollut hyödyllistä tutkia, mitkä sijoitukset on menneet hyvin, mitkä ei oo ja miettiä syitä taustalla. Sekin on auttanut, kun jossain kohtaa tunnistin, minkälainen sijoittaja olen ja mikä mulla toimii parhaiten. Tekeminen kannattaa mun mielestä rakentaa omien vahvuuksien ympärille ja on hyvä seurata sellaisia menestyneitä sijoittajia, joiden sijoitustyyli resonoi omaan ajatteluun.

Alokas vaikuttaa löytäneen hyvän tasapainon omaan sijoittamiseen ja on viimeiset vuodet intensiivisesti elänyt ja hengittänyt osakemarkkinaa oppien koko ajan lisää, joten herran nimimerkki ei siinä mielessä tee enää oikeutta.

Sijoittajana on varmaan loputtomasti opittavaa ja tulosten valossa aina voisi sijoittaa paremmin. Samassa veneessä tässä ollaan siinä suhteessa, mutta toisaalta osaan olla tyytyväinen tähän, missä sijoittajana nyt olen. Elämässä on paljon muitakin kiinnostavia asioita, joihin haluan panostaa. Kun teen tätä omalla tavallani ja ehdoillani, aikaa riittää muuhunkin. Joka tapauksessa niin kauan kuin sijoittaa, joka vuosi oppii lisää. :blush:

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Kiitos kaikille hyvästä keskustelusta ja tiedon jakamisesta, joka on auttanut meikäläistä älyttömän paljon sijoituskohteiden ymmärtämisessä ja uusien sijoituskohteiden löytämisessä. Ilman tätä yhteisöä oma sijoittaminen olisi varmasti aika erinäköistä ja yksinäisempääkin pähkäilemistä. :heart: Hyvää kesän jatkoa teille, t. Lazyway


Kiitos vastauksista Lazyway!

Uskon, että monet foorumilaiset osaavat samaistua Lazywayn maanläheisiin vastauksiin, joista useammat meistä sijoittajista kykenevät ottamaan ajateltavaa ja oppia omaan sijoitustoimintaan. Tuntuu, että usein ajatellaan asioista turhan monimutkaisesti ja lisäksi usein me sijoittajat tartumme liiaksi pieniin yksityiskohtiin - joskus on hyvä vähän peruuttaa kauemmas ja katsoa kokonaisuuksia sekä muutenkin tarkastella niitä olennaisempia asioita.

Sopivasti asioita laajasti lukemalla ja avoimesti seuraamalla pääsee pitkälle, kunhan pyrkii myös loogisesti maalaisjärjellä ajattelemaan asioita ja olemalla pitkäjänteinen, kuten Lazyway.

Kiitoksia ja mukavaa viikonloppua! :partying_face:

93 tykkäystä