Alokas haastattelee

6. SEINAKADUN KEISARI

On kaksi ihmistä foorumilla joiden roastattavaksi en haluaisi joutua, toinen on tietysti @Pohjolan_Eka ja toinen on @Seinakadun_Keisari. :smile:

Seinakadun keisari oli yksi ensimmäisistä, jotka jäivät mieleeni, kun aloin käymään foorumilla. Tähän asiaan toki vaikutti “ystävällinen” profiilikuva, mutta myös suora ja älykäs ulosanti.

Edellä mainittujen asioiden lisäksi olen arvostanut Keisarin tapaa olla aktiivinen esimerkiksi yhtiöiden johdon suuntaan ja tällaisesta hänen aktiivisuudestaan on ollut iloa esimerkiksi itselleni Stockmannin ketjussa. Uskon myös, että monet analyytikot ja sijoittajat ovat saaneet hyvää haastoa häneltä, mikä on saanut porukan ajattelemaan asioita tarkemmin tai uudella tavalla.

Keisari on aktiivinen, rohkea ja älykäs sijoittaja. Pakko sanoakin, että ehkä suurimman osan kovimmistakin sijoittajista kannattaisi ottaa mallia hänen aktiivisuudesta ja tietynlaisesta rohkeudesta, eli kannattaa lukea tämäkin haastattelu tarkkaan läpi, koska tästä ihan jokainen saa halutessaan jotain opittavaa.

image


1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

-Keski-ikäinen perheenisä pk-seudulta. Työssä normaalisti ns. oikeissa päivätöissä mutta samalla suhteellisen tiukasti sijoitusmaailmaa seuraava piensijoittaja.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

-Ensimmäinen oma sijoitukseni oli Componenta, vuosi oli jotain 2007. Ostin koska se oli PE-luvulla halpa. Ei mennyt putkeen.
-Pidin sijoittamista turhana ajanhukkana vielä korkeakoulussa opiskellessani
-Olen oikeasti kiva tyyppi lol

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen liittyvää ei saa sanoa.

-Jääkiekko, Formulat, energiateknologia, autot yleisesti.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Lapset kouluun/päiväkotiin, normaalia päiväduunia, sijoitusmaailman seuraaminen, lapset kotiin, lasten harrastukset, iltatoimet ja päivän päätteeksi mielenkiintoisten videoiden/podcastien kuuntelu. Välillä päivällä lenkki tms napit korvissa.

5. Miten kuvailisit lyhyesti itseäsi sijoittajana?

Nykyisin aika rauhallinen pitkän tähtäimen sijoittaja, seuraan muutamaa kohdetta erittäin tarkasti, keskitän sijoituksiani paljon.

6. Mikä erottaa sinut suurimmasta osasta muista sijoittajista?

Keskitän sijoitukseni muutamaan osakkeeseen ja seuraan niitä todennäköisesti enemmän kuin sijoittajat yleensä seuraavat omistuksiaan

7. Voisitko lyhyesti kertoa, että millainen sijoitushistoria sinulla on?

-Alkanut 2007, kaikki tyypilliset virheet tehty ja oppirahat maksettu, pikkuhiljaa varallisuutta kertynyt, mukaan tullut tekninen analyysi ja pienimääräinen treidailu joka nyt vähentynyt viimeaikoina tosin.

8. Miltä salkkusi sisältö näyttää ja millaisella ajatuksella olet miettinyt salkkusi kokonaisuutta?

-Kuten todettua niin salkku varsin keskittynyt, suurimmat omistukset Oroco, Stockmann ja sitten 5-6 muuta pienempää sijoitusta (Voxtur, Sampo jne)

9. Mistä salkkusi osakkeista sinulla on suurimmat tuotto-odotukset ja miksi? Mikä on tuorein hankintasi salkkuusi?

-Oroco, tässä on mahdollisuus multibäggeröintiin mutta samalla riskit ovat huomattavat yhtiön toimialan vuoksi. Stockmann pystyy helposti 2-3x kunhan se saa saneerauksen pois jaloista ja tehtyä rakennemuutokset. Tuorein hankinta on pieni siivu Kamuxia loppukesän rommista.

10. Kerro kolmellakymmenellä sanalla per yhtiö, että mitä mieltä olet näistä osakkeista:

-Kamux
Alihintaisesta ylihintaiseksi ja takas alihintaiseksi. Näen potentiaalia autokaupan konsolidaatiolle Euroopassa ja Kamux rakentaa asemaa pohjois-Euroopassa, oletan että Kamux ostetaan jossain kohtaa pois jonkun isomman pelurin toimesta.

-Stockmann
Saneeraus maaliin, rakennejärjestelyt liikkelle (nimen muutos Lindexiksi, retailin spinnaus omaksi yhtiökseen). Kertoimet todella alhaalla epävarmuuden ja retailin vuoksi.

-Voxtur
Proptechin disruptoija pohjois-amerikassa, kärsii nyt jatkuvasta diluutiosta ja siitä ettei ole saanut tulostaan vielä plussalle. Kun firma saadaan plussalle ja yleinen sentimentti muuttuu niin tässä on potentiaalia moninkertaistumiseen.

11. Miten nykyinen markkinatilanne on vaikuttanut sinun osakepoimintaasi? Minkälainen käteispaino sinulla on tällä hetkellä?

-Ei vaikuta juurikaan, sijoitan edelleen pidemmän aikavälin tarinoihin joissa on hyvä tuotto-odotus, käteispaino 0-5%

12. Tunnut olevan aktiivinen sijoittaja siinäkin mielessä, että olet yhteydessä suoraan firmoihin esimerkiksi Stockmanniin ja tunnut myös löytävän tietoja aika hyvin, mitä monet muut eivät osaa hakea. Pystytkö antamaan vinkkejä, miten kannattaa olla firmoihin yhteydessä ja erityisesti missä asioissa? Ja onko sinulla jotain tiedonhankintatapoja, mitä suurin osa ei käytä, mutta mitä kannattaisi ehkä käyttää?

-Liian moni sijoittaja arkailee olla yhteydessä johtoon, ihan normaaleja ihmisiä ne pörssiyhtiöiden toimarit ja muut dirikat ovat. Suomessa näkyy vielä sellainen turha nöyryys jossa ei uskalleta kysyä ja vaatia johdolta vastauksia, liian usein purraan vain hammasta eikä tuoda näkemyksiä julki. Rohkeasti vaan kysymyksiä johdolle, se palvelee myös yritystä kun johto joutuu miettimään vastauksia piensijoittajille koska samat kysymykset voivat tulla analyytikoilta tai yhtiökokouksessa kaikkien edessä.

Ei kannata kysyä sellaista minkä tietää valmiiksi olevan sellaista mihin johto ei voi vastata mitään, esim. tulosennusteet yms.

13. Miten sinun osakepoimintaprosessisi menee, jos lähdet liikkeelle ihan kartoitusvaiheesta myyntivaiheeseen asti?

-Pitää olla kiinnostava ala tai yhtiö joka on käännekohdassa, esim. Stockmann. Pidän lähtökohtaisesti sellaisista yrityksistä jotka skaalaa hyvin, ts. korkeat myyntikatteet ja omaavat jotain “hyvin pysyviä” kilpailuetuja kuten brändi tai patentit. Luen paljon ja etsin keskusteluita esim. ulkomaisilta sivustoilta. Pyrin välttämään firmoja jossa minulla ei ole mitään mahdollisuutta saada etuja, esim. FAANG yhtiöt, Nokia, Nordea, Sampo jne. Pienissä yrityksissä on mahdollisuus tehdä taustatyöt paremmin kuin muut sijoittajat.

14. Onko sinulla suositella ulkomaalaisia nettisivustoja (tai uutislähteitä etc.), joista voisi olla foorumilaisillemme apua? Pyöritkö ulkomaalaisilla sijoitusfoorumeilla ja voisitko suositella jotain?
Seeking Alpha ja Twitter on hyviä tiedonlähteitä, aika monesta firmasta saa twitterissä tietoa käyttämällä tägejä esim. #OCO

15. Mitkä ovat mielestäsi kolme sisällöltään laadukkainta yhtiöketjua ja miksi?

Joudun puolueellisesti sanomaan Oroco ja Voxtur koska molemmissa kaivetaan tietoa todella paljon ja ne ovat sen verran tuntemattomia firmoja että niihin kirjoittaa ne joita oikeasti kiinnostaa. Muista firmoista Fortumin ketju on ollut aika hyvä sekä ehkäpä myös Stockmannin ketju.

16. Sinun pitää valita neljä foorumilaista hoitamaan salkkuasi vuoden ajan, ketkä valitsisit ja miksi?

-Jokku Sippola, DaytraderXL, en ehkä muita haluaisi =)

17. Onko sinulla tavoitteita sijoittamiseen suhteen esim. euromääräisiä tai sitten jonkinlaisia muita tavoitteita esim. taloudelliseen vapauteen liittyviä? Mikä sinua eniten kiinnostaa sijoittamisessa?

-Tavoite on saavuttaa asema jossa sijoittamisesta voisi tulla päätyö, sijoittamisessa kiinnostaa mahdollisuus yhdistää mielekäs harrastus ansaitsemiseen, analysointi on palkitsevaa henkisesti ja joskus myös taloudellisesti.

18. Jos suosittelisit foorumilaisia tarkkailemaan tällä hetkellä kahta alaa markkinoilla “sijoitusmielessä”, mitä alaa suosittelisit ja miksi?

-Kannattaa seurata missä kohtaa inflaatio alkaa taipumaan ja seurata markkinoita jotka ottaneet osumaa inflaation takia, esim. vähittäiskauppa yms. Lamaa pukkaa jne huutaa otsikot, lamatkin loppuvat aina joskus ja näissä kannattaa ottaa ennakkoa. Ei ehkä ihan vielä tosin mutta seurata kannattaa. Kannattaa seurata hyljeksittyjä aloja ja mennä sinne mihin suuret massat eivät ole vielä tajunneet tulla.

19. Mihin erityisesti Alokkaan kannattaisi keskittyä oppimaan, jotta hänestä tulisi parempi sijoittaja?

-Minä opettelisin teknisen analyysin alkeet heti, sillä saa hyvät lähtökohdat ajoittamaan entryt ja exitit. Suosittelen tätä kaikille aloitteleville ja jo enemmän harrastaneille, TA:n avulla pystyt hahmottamaan markkinoiden mietteet sinua kiinnostavista yhtiöistä.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Aktiivisesta keskustelusta, analyyseistä ja uuden tiedon tuottamisesta. Nautin palstalla kun omia ajatuksiani ja näkemyksiäni haastetaan, puolustan niitä aika kiivaasti mutta pystyn myös muuttamaan näkemyksiäni jos joku pystyy ampumaan reikiä omiin näkemyksiini.


Kiitos Keisari erinomaisista vastauksista!:slightly_smiling_face:

Keisari suostui nopeasti haastatteluun ja vastauksetkin tulivat yllättävän nopeasti - voisin ajatella hänen olevan muillakin elämän osa-alueilla tehokas ja toimelias.

Yhden asian otin heti onkeeni tästä haastattelusta - ole aktiivinen johdon/yhtiön suuntaan.

Mukavaa loppuviikkoa kaikille! :cowboy_hat_face:

199 tykkäystä