Alokas haastattelee

Tehtävässä pyydettiin valita salkunhoitaja kymmeneksi vuodeksi. Kyllä, kun noin pitkään pitää työskennellä yhdessä niin mielellään valitsen hyvän tyypin kuin huippusijoittajan, josta en tiedä mitään. Nukuttaja olisi jäänyt vielä kesken kaiken elääkkeelle.

Jos ei muuta niin ainakin tein hyvän joululahjapoiminnan jakamasi linkin kautta:

16 tykkäystä

69. Hades

Hades on älykäs ja laadukasta sijoitusaiheista materiaalia tuottava kaveri; nämä asiat tulevat ensimmäiseä mieleen hänestä. Tällaiset kaverit ovat yksi isoimmista syistä, miksi tänne sijoitusaiheiselle Foorumille tullaan… onhan se käsittämättömän upeaa, kun miettii, että Inderesiltä saa laadukkaat sijoitusaiheiset materiaalit, mutta sen lisäksi täällä on Foorumi, jossa hadekset auttavat alokkaita sekä muunlaisiakin sijoittajia kehittymään ja sivistymään.

On mahtavaa lukea hänen viestejään, koska niissä on laadukasta sijoittajalle lisäarvoa tuovaa tietoa sekä hyvää täydentävää pohdintaa. Hänen viestinsä ovat myös hienosti kirjoitettuja ja mukavasti jäsenneltyinä, joten niitä on mukava lukea.

Okei, on hänellä tietoa ja älyä, mutta aika oleellista on myös se, että hän näkee aikaa ja vaivaa viesteihin, mikä on hyvin arvostettavaa. Tällaiset kaverit ovat isossa roolissa Foorumilla, joten kiitos Hadekselle ja muille hadeksille!

image

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Eteläsuomalainen, nuoremmasta päästä oleva kansankynttilä. Viihtyy elämässä molemmin puolin opettajan pöytää oppimassa ja opettamassa milloin mitäkin aihetta. Itseironian kruunaamaton piirisarjamestari. Haastattelussa etupäässä siksi, ettei Alokas saanut vieläkään houkuteltua Ekaa mukaan.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

Voisin asua kirjastossa, jos tarve vaatisi. Ikuisena lukutoukkana viihdyn niissä loistavasti, ja arvostan suuresti sitä kaikkea, mitä kirjastot ovat elämässäni mulle tarjonneet.

Kilpailuhenki ja tahto tehdä asiat entistä/muita paremmin asuu mussa vahvana, melko lailla lajista riippumatta. Kaveripalaute ”höntsäily ei vissiin kuulu Hadeksen sanavarastoon” kertoo oleellisen: kun numerolappu isketään rintaan, niin vain ja ainoastaan voitto merkitsee. :grin:

Jos haluat syystä tai toisesta paeta mun luota, niin etsi korkea paikka tai hyppää lentokoneeseen. Luultavasti keksin jonkin hyvän tekosyyn pysytellä lähempänä maanpintaa, sillä korkeilla paikoilla oleskelu ei nappaa sitten yhtään.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittaavaa ei saa sanoa.

Olen koko pienen ikäni pelaillut videopelejä, ja ne ovat yhä yksi keskeisistä tavoista viettää aikaa. Nykyään sitä ei luonnollisesti liikaa ole, mutta silloin kun sattuu olemaan vapaampi ilta käsissä, niin eri roolipelit astuvat kuvioihin. Olisi hauska verrata, että kummat pelit ovat vieneet useamman vuoden elinajastani: itse pelaamiseen käytetyt tunnit vai Embraceriin sijoittaminen vuonna 2022.

Urheiluharrastus on toinen maininnan arvoinen asia. Ei mitään erityisen hienoa tai tavoitteellista, mutta kunhan pyrin pitämään pään ja ruumiin kunnossa. Liikunnasta on onneksi tullut pelien tavoin jo niin pitkäaikainen tapa, että ajatus siitä luopumisesta tuntuu pahemmalta kuin Nokia-sijoittajan 2000-luku. Ehkä joskus vielä tulee paluu lapsuudessa mukana kulkeneisiin pallopeleihin, mutta tätä ei ainakaan vielä ole näköpiirissä.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Herätys yleensä ennen seitsemää, josta lähden ripeällä tahdilla töihin. En ole mitenkään tarkkojen aamurutiinien perään, mutta sen verran ajoissa haluan aina olla, että ehdin juomaan kahvit ja juttelemaan asiakaskunnan kanssa rennommat kuulumiset ennen työnteon alkua. Opettajan arkeni ei pahemmin poikkea tavanomaisesta: opettamista, tuntien suunnittelua, viestintää, tehtävien tarkistusta ja palavereja. Pyrin pitämään työpäivät suhteellisen järkevissä mitoissa, mutta vähän turhan usein sitä huomaa sammuttelevansa valoja perästään kotiin lähtiessä.

Istumatyö ei juuri kroppaa palvele, joten kuntosali, uimahalli tai lenkkipolku kutsuu heti töiden perään harva se päivä. Näiden jälkeen sitten ajetaan koneet alas kotona videopelien ja sijoittamissisältöjen avulla silloin, kun ystävien kanssa ei ole sovittuna mitään. Tylsän rauhallista yhden miehen arkea siis pääasiassa, enkä oikein tiedä, että kaipaanko aina edes muuta.

5. Kuvailetko lyhyesti millainen olet sijoittajana?

Mitä olen: osakepoimija, joka etsii vielä tarkemmin määriteltävää lokeroa, johon itsensä asettaa. Yritän kehittää ja (etenkin) kasvattaa salkusta keskitettyä, pitkäjänteisiin kassavirtakoneisiin perustuvaa kokonaisuutta. Pidän sijoituksista, joissa saa ottaa mieluummin poikkeuksellisen matalan riskin kuin korkean tuoton. Lisäksi leikin arvosijoittajaa, sillä korkeiden kertoimien maksaminen ei sovi luonteen päälle sitten ollenkaan. Sijoittajana olen valitettavasti vielä liian usein hätäisempi kuin 95 % oppilaistani perjantain viimeisellä tunnilla – tästä yritän oppia pois.

Mitä en ole: osinkohaukka, hypernopeaan kasvuun sijoittaja, tappiollisten yhtiöiden ostaja, indeksisijoittaja. Kaikkia neljää on tullut jossain määrin kokeiltua, ja olen todennut, ettei oma luonne vain mene yksiin noiden tyylien kanssa. Osinkofirmojen ja indeksien tylsyys on usein johtanut tekemään jotain megalomaanisen typerää, kun ns. ”mitään ei tapahdu”. Toisessa ääripäässä taas tappiollisten kasvajien kanssa mennään liian kovaa ja liian isolla riskillä, jota pää ei ole kestänyt. Tähtään siis mielelläni tasaisiin onnistumisiin.

6. Voisitko lyhyesti avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Viisi-kuusi vuotta sitten aloittelin, kun kiinnostus heräsi opintojen aikana. Indekseistä lähdettiin liikkeelle, varovaisia ja tietämättömiä kun oltiin, mutta muutamien kuukausien jälkeen alkoikin sitten kunnon bullerointi osakkeilla. Taiteellinen nimitys tälle olisi luokkaa Cirque d’Etusivu de Kauppalehti, kun kiinnostavia osakkeita pomppi esiin joka puolelta, ja ostaahan niitä sitten piti. Valitettavasti tämä ei rajoittunut pelkästään Nokiaan ja Nordeaan, vaan senttiosakelaarista lähdettiin etsimään… noh, voiko sanoa tietävänsä että mitä, kun koko hommassa ei ollut mitään helvetin järkeä.

Ironista, että tuo ensimmäinen duracellpupu-sijoitusvuosi oli myös kirkkaasti paras tähän asti (+40% vuosi), kun yksi poiminnoista sattui olemaan irrationaalisen isolla painolla ostettu Genovis. Muistutan itseäni edelleen säännöllisesti siitä, että tuo vuosi olisi voinut katkaista siivet sijoitustoiminnalta heti kättelyssä, niin jäätävää riskinottoa siinä kuitenkin oli. Muistelen seuranneeni uteliaana Nordnetissa sellaista juttua kuin Sharpen lukua, joka muilla oli mutta itseltäni yllättäen puuttui. Liekö softa vetänyt itsensä totaaliseen umpisolmuun niitä pakkaslukemia laskiessa.

Koronavuosista jäi käteen isot indeksitappiot, mutta eipä niillä pohjatiedoilla ja -taidoilla muutakaan olisi voinut olettaa. Osakepoimijoina kuitenkin pysyttiin, ja samalla tiellä jatkan edelleen – nyt vain huomattavasti erilaisella tyylillä, vähemmällä uutuudenviehätyksellä, ja ainakin toivottavasti paremmalla suunnitelmalla.

7. Miltä salkkusi näyttää tällä hetkellä? Veikkaa, mitkä kaksi osaketta nousevat eniten tänä vuonna ja miksi.

Päivittelin salkun sisällön joulukuun lopulla foorumille, tuosta näkyy lähes reaaliaikainen tilanne. Mitä sinulla on salkussa? - #3556 käyttäjältä Hades

Olen tuon viestin jälkeen lisännyt IDT:tä, palauttanut salkusta hetkellisesti ulkoilleet Sesat takaisin, sekä lisännyt uuden position Atkorea. Käteistä on siis saatu töihin melko reippaasti. Kuten aikaisemmin sanoin, niin salkkuyhtiöistä suurin osa on taseiltaan vahvoja, vahvaa kassavirtaa tuottavia ja vahvan pääomistajan hallinnoimia. Velattomia ja osakkeitaan takaisinostavia yhtiöitä löytyy – nämä ovat itselleni hyvin sydäntä lähellä, ja näiden varaan haluan salkkuni rakentaa.

Mitkä kaksi osaketta nousevat eniten tänä vuonna? Noh, kerron kohta ne kaksi viimeisintä myyntiäni, eli malta hetki. :wink: Jos tämän hetken salkkufirmoista taas valitaan, niin arvotaan tähän Fairfax ja IDT, lähinnä mahdollisten katalyyttiensä vuoksi. Sinäänsä tilanne lienee hyvä, että luottoa riittää lähes koko salkun hyvään performanssiin – mitään kamalan yliarvostettua veskasta ei löydy, ja pari selkeästi kalliimpaa positiota ovat pienemmästä päästä.

8. Mitkä ovat kaksi viimeisintä osakemyyntiäsi ja mitkä olivat myyntiperusteesi?

Kiva kysymys juuri näin vuodenvaihteen… salkun siivoilun jälkeen. Huijaan sen verran, että jätän pari tapausta väliin ja vastaan Keskon (kokonaan) ja Sammon (siivun).

Kesko lähti menemään siksi, että halusin siivota pienet, salkun ”uuteen tyyliin” sopimattomat positiot pois. Firma on kieltämättä hyvin hoidettu, ja siksi se olikin niin musertavaa kuulla Inderesin haastattelussa, ettei takaisinostoja ole edes harkittu työkalupakkiin. Firmaa kehutaan kovaan ääneen, mutta ei se vissiin niin hyvä ole, että omistajien omistusosuuksia haluttaisiin tarkoituksella kasvattaa.

Sammon kohdalla ei ole ollut samaa tilannetta kuin Keskolla, vaan tein pienen kevennyksen lähinnä valuaatiosyistä. Kun salkussa on iso potti saman toimialan yhtiötä lähes kolme kertaa alemmalla valuaatiolla ja mielestäni vahvemmilla kasvunäkymillä, niin on toisinaan vaikea perustella, miksi Sampo kuuluisi sinne kaveriksi. Koronakuopasta poimittuna sijoitus on ollut varsin hyvä riskeihin nähden, mutta alkaisi näyttää siltä, että sato on isojen tuottojen osalta korjattu.

Yksi keskeinen tavoite tähän vuoteen on se, että myyntien (ja turhien ostojen) määrä saataisiin lähelle nollaa. Sitä kohti, siis.

9. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

Vahvasti keskeneräinen, mutta tiettyjä samanlaisuuksia poiminnoista löytyy. Homma lähtee pitkälti sijoituskeskustelujen selaamisesta, jolla yritän haravoida potentiaalisia ideoita kommenteista ja postauksista. Katsastan paljon eri firmoja, mutta lähes kaikki unohdan heti ensimmäisellä lukujen tarkistuksella – tajusin aikanaan hyvin äkkiä, että jos etsii ideoita näin, niin lähes kaikelle pitää kyetä sanomaan ei. Paljon urakassa käyttämäni Twitter on Elon-sedän parhaista yrityksistä huolimatta (/ansiosta?) täynnä sellaista höttöä, että ilman raakaa ja armotonta rajaamista ja ideoiden sivuuttamista ei ole mitään saumaa pärjätä. Käytän taloustietojen tarkasteluun pääasiassa Yahoo Financen tietoja, koska suurin osa perustiedoista löytyy hyvin nopeasti.

Jos jokin potentiaalinen kohde löytyy helpoilla kriteereillä – kiintoisa toimiala, hyvä kasvu, matala arvostus, matala velkaisuus – niin alan tutkia keskustelua ja raportteja tarkemmin. Saatavilla olevat raportit, Substack-kirjoitukset ja muut vastaavat yleensä antavat osviittaa siitä, että mihin on tutustumassa. Jos firma on vähänkään seuratumpi, niin tämä yleensä tuo esiin jo ison kasan tärkeitä pointteja, joihin tutustun sitten myöhemmin firman omaa raportointia tutkiessa. Aina ei tietenkään ole tarjolla analyysiä, jolloin sukellan suoraan firman omille sijoittajasivuille. Lisäksi firmojen pidemmän ajan taloustiedot kiinnostavat – työkalupakkia täydentävät esimerkiksi Börsdata Pohjoismaisten osakkeiden kanssa ja Macrotrends jenkkilässä seikkaillessa.

Firmojen raporttien lukeminen kuuluu luonnollisesti asiaan, ja niitä tutkiessa kiinnostavat erityisesti kassavirta- ja taselaskelmat sekä ns. kootut selitykset -tyylinen sisältö. Tutkin aikanaan opiskellessa yritysjohtajien perusteluja sijoittajaviestinnässään, ja näistä opeista on ollut yllättävän paljon hyötyä tulkitessa, että kenen käsiin uskot rahasi hoidettavaksi. Mitä selkeämmin yhtiö viestii virheet, pettymykset ja surkeat suorittamiset, sitä parempi.

Prosessiin on kuulunut jo pidempään firmojen etsinnän tueksi kriteerit, joiden avulla rajaan omaa sijoitusuniversumia mahdollisimman säälimättömästi pienemmäksi. Foorumilla olen näitä kai maininnutkin, mutta esim. tappiolliset, valtio-omisteiset, ylivelkaiset ja osinkopainotteiset firmat jäävät ilman selityksiä ulos kyydistä. Sama koskee firmoja, jotka eivät raportoi osaamallani kielellä. Ja kun vielä bonuksena käyttää Nordeaa osakevälittäjänä, niin myös se rajaa universumia varsin kiitettävästi. :wink: Voi olla, että joku hyvä sijoitus jää tällä tavoin välistä, mutta sijoitustyylin on sovittava itselle, ja siitä on mun nähdäkseni turha tinkiä vähääkään.

10. Millainen on sinun osakemyyntiprosessisi askel askeleelta?

Hyvä, että kysyit! Alla vaihteeksi kuvamuodossa vastaus:

Oman sijoitustyöni perisynti #1: skippaa ylimääräinen suunnittelu ja etene suoraan toimintaan, vain paetaksesi ennen pitkää häntä koipien välissä myyntinapille. En aio edes esittää, etteikö tämä olisi muuta kuin iso heikkous, jota pitää työstää. Isompi ongelma tässä on toki se ostaminen, vaikeahan se on myydä jossei osta ensin, mutta joka kerta se myyminen tuntuu siitä huolimatta ihan yhtä idioottimaiselta.

Jos unohtaa tuon lyhytjänteisen tempoilun, niin myyn oikeastaan melko vähän. Yleensä myynnit osuvat yhtiöihin, joiden kohdalla tulee jokin iso muutos huonompaan – tällöin myyn kaiken kerralla, enkä jää enempää miettimään asiaa. Yleisesti en usko, että kikkailu pienempien siivujen myynnillä on kovin järkevää, vaikka verotussyistä joskus näin tuleekin tehtyä. Toinen keskeinen syy myydä on se, kun jokin positio on laskenut niin reippaasti, ettei omaan arvioon firman arvosta voi enää luottaa. Silloin on ollut parempi ottaa tappiot sisään suoraan kuin jäädä odottelemaan ihmettä. Vuoden 2022 paskamyrskyn keskellä tämä päätös pelasti ainakin kahdelta ison rivin puolittumiselta sen jälkeen, kun salkussa ollut positio oli jo valmiiksi miinuksella kuin Vihreiden kannatus. Muuten pyrin holdailemaan vain, kun mitään teknisen analyysin osaamistakaan ei ole tähän osoitteeseen jaettu sitten yhtään myyntejä helpottamaan.

Olen miettinyt jonkinlaisten stop lossien käyttöä sijoitusstrategiassa, mutta toistaiseksi ei ole tullut päätettyä tai kokeiltua mitään systemaattista. Onneksi kehittää voi aina.

11. Mikä on suurin onnistumisesi sijoittamisessa ja mitä opit siitä?

Gofore ja Fairfax jakakoot tämän tittelin. Ajattelin tätä vähän sillä tavalla, että voit olla sijoituspäätöksestä joko oikeassa tai väärässä, oikein tai väärin perustein. Kummankin mainitun yhtiön kanssa asiat ovat menneet melko lailla nappiin niillä perusteilla, joilla olen yhtiöitä ostanut. On tullut ostettua laadukasta firmaa edullisin kertoimin tilanteessa, jossa bisnes on parantunut melko merkittävästi oston jälkeen. Firmojen suhteen ei ole tullut esiin mitään ikäviä yllätyksiä, jotka olisivat menneet ohi ostohetkellä (kop kop). Tuotot ovat olleet sen mukaisia.

Mitä näistä on opittu? Sen, että tällaisia on olemassa, ja että ne voivat osua myös omalle kohdalle luojan niin suodessa. Tärkeämpi osa oppia on kuitenkin se, että kun yrittää etsiä samanlaisia kohteita markkinalta, niin vastaavia ei tunnu löytyvän, vaikka miten katsoisi. Jossain vaiheessa sitten kävi mielessä, että ehkä nämä ovat harvinaisia ihan syystä, ja ehkä on myös OK panostaa kunnolla niihin tapauksiin, joita saa tutkalle.

Fairfaxin kohdalla tämä jälkimmäinen oivallus on johtanut oman sijoitusurani kirkkaasti kovimpiin euromääräisiin tuottoihin, kun position paino on ollut suurimman osan ajasta yli 20 prosenttia salkusta. Goforen kohdalla tätä oivallusta ei ollut vielä tapahtunut (ostin sitä jollakin 2 prosentin painolla aikoinaan), joten osakkeen kolminkertaistuminen ei lopulta lihottanut tilipussia ihan niin paljon kuin olisi toivonut. You live and you learn.

12. Mikä on suurin epäonnistumisesi sijoittamisessa ja mitä opit siitä?

Vuosi 2022. Kaikki salkun isot positiot sukelsivat jotakuinkin samaan aikaan koronakuplan huipulta alas, osa puolittuen ja osa vähän enemmänkin. Lopullinen tuomio oli luokkaa -30% vuodessa. Sellainen piristysruiske pandemian jälkimaininkeihin.

Jos lähtisin listaamaan kaikkia oppeja tuosta ajasta, niin olisit ehtinyt ylentyä luutnantiksi ennen kuin tulisi valmista. Mutta jos otan salkun kärkiviisikosta yhden opin per ydinräjähdys, niin päästään vähän helpommalla. Siispä:

Harvia: absoluuttisella laatufirmallakin voi tehdä ihan helvetisti tappiota. Sentään en lisäillyt isommin huipuilta, mutta tämä seikkailu avasi kyllä silmät sen suhteen, mitä nykyään osaa vältellä paremmin etenkin jenkkimarkkinaa tutkiessa: edes laadusta ei voi maksaa mitä vain. Ihan vähän ottaa edelleen päähän myös… noh, näet kohta.

Embracer: tämä teki ihan molekyylitasolla kipeää, sillä sarjayhdistelijät kiinnostavat yhtiöinä, ja tässä kaikki näytti erinomaiselta. Moni kokeneempi sijoittaja näki kuitenkin jo todella kaukaa sen, ettei taloudellinen kehitys ollut firmalla täysin hallussa. Osakkeita printtaamalla saatiin aikaan paljon, mutta melkoisen ongelmavyyhdin tuo nopea laajeneminen jätti taakseen, mikä meni itseltä uusien kimaltavien lelujen ihailun takia ohi. Myin aika lailla heti, kun aloin ymmärtää firman johdon menettäneen hallinnan kasvusta, mutta tuottomielessä tuo tapahtui liian myöhään. Siispä: numerot > tarina.

Tecnotree: tästä opittiin ainakin melkein ajoissa: pääsin lähestulkoon omilleni myymällä ennen, kun karmivimmat ongelmat alkoivat paljastua niin kassan kuin hallintotavan puolella. Tuon jälkeen firma on näyttänyt jatkuvasti halvalta, mutta takaisin ei ole ollut paluuta luottamuksen säryttyä. Heitän nykyään sijoitusideoita tällä perusteella hyvin kevyesti romukoppaan, sillä tällaisia ongelmia en halua sijoituskontekstissa pohtia sekuntiakaan.

Kamux: pitkälti sama kuin Embracer, mutta huonommilla tulosvaroitusten ajankohdilla. Tässä voisi mainita ehkä sen, että kyse on yksi harvoista kerroista, kun olen onnistunut käyttämään makrodataa tuottoisasti. Perustelin irtautumisen globaaleilla automarkkinoiden ongelmilla, toki vasta sitten kun lisäsin parista dipistä matkan varrella. Oppimissisältöihin kuului myös se, että miltä näyttää toimiala, jonka toimijat ovat jotakuinkin kuolemanvaarassa jatkuvasti. Sitä olisi pitänyt kunnioittaa, mutta eihän nyt tehokasta markkinajohtajaa kilpailu haittaa! Juu, eipä haittaa ei.

Inmode: viimeisimpänä se kamalin virhe kaikista. Puolessa vuodessa typ -60% yhtiöllä, josta luulin tietäväni jotakin. Luulin tätä niin vahvasti, että kirjoittelin ihan yhtiöketjunkin. Sellainen suoritus tällä kertaa. Firma tuskin on yhtä huono kuin ne vuoden 2019 salkkuun päätyneet kasinoarvat, mutta kenties karma tarjosi Inmoden kanssa sen lopputuloksen, jonka silloin olisin ansainnut. Pitkään näytti, että firma on erinomaisessa hapessa, mutta sittemmin varoitusmerkkejä on ilmaantunut sieltä sun täältä.

Mikä oppi tarttuu mukaan? Kun kaikki on mennyt enemmän tai vähemmän pieleen, niin on vaikea lähteä purkamaan ajatuksia. Yhtäältä voisi sanoa harviamaisesti, että laadusta ei saa maksaa liikaa. Toisaalta ongelma on myös siinä, että pääoman allokointi tuo sieraimiin tuulahduksen Ilkka-Yhtymää lihataloilla höystettynä. Luottamusta on koeteltu johdon kommentteja lukiessa, ja hieman on se kova kasvukin lähtenyt laantumaan. Turpaan on tullut, ja ehkä joskus tästä voi saada oppia irti. Tällä hetkellä kuitenkin vain ottaa päähän.

Monesti mietin, että mitä jos perustaisi yhtiöketjun jostakin firmasta, joka voisi kiinnostaa. Tämä yksittäinen tapaus on pitänyt huolen siitä, ettei uusia ole näkynyt. Huonommin tuskin voisi mennä, mutta luottamusta omaan itseen rakennetaan vielä uudestaan.

13. Kerro viidelläkymmenellä sanalla per yhtiö, mitä mieltä olet niistä juuri nyt?

  • Harvia: upea firma, ei siitä pääse mihinkään. Saunominen sekä pörssiyhtiön kestävän korkea kannattavuus ovat kauniita asioita, ja tässä on niitä molempia. Ehkä taas joskus tämän kyytiin, koronakuplailun jälkeen tarvitaan vähän happea selventämään mielipidettä firmasta. Onneksi ison pudotuksen jälkeen oli syksyllä 2022 ostotoimeksianto sisällä vasta 12 eurossa, niin ei tarvitse tänä päivänä vaivata ajatuksia ylimääräisillä tuotoilla.
  • Valmet: Helsingin parhaita suorittajia viimeiseen 10 vuoteen? Kaunis yhdistelmä hyvin kasvavaa myyntiä ja paranevaa tuloksen laatua. Olisi hienoa nähdä virtauksensäätösegmentissä yritysostoja Neleksen bisneksen ympärille, niin sama tarina voisi hyvinkin jatkua myös tulevaisuudessa. Osinkopuolueen onneksi (ja omaksi harmikseni) Solidium häärää edelleen puikoissa, niin voitonjako tehdään perinteisin keinoin.
  • Kemira: sikäli kun ymmärrän yhtiöstä mitään, niin Kemiran vesibisnes voisi olla pidemmällä tähtäimellä kiinnostavimpia kotipörssissä. Vahva ja luotettava pääomistaja on iso plussa. Hyvin harva kotipörssin yhtiö kiinnostaa millään tasolla, mutta tässä olisi kieltämättä vahva kandidaatti.
  • PayPal: siinä vaiheessa kun saan selville, että onko PayPal huikea osakekantaansa kannibalisoiva kassavirtakone vai tuleva arvoansa, olen luultavasti ehtinyt joko menettää satojen prosenttien tuotot tai muuten vain seota täysin. Firmaa seuraa ja tarkkailee niin monta silmäparia, etten pidä mahdollisuuksistani löytää tuottoja ennen heitä.

14. Sinulla on ja on ollut jonkin verran ulkomaalaisia yhtiöitä, mitkä sivustot ovat itsellesi tärkeimpiä esimerkiksi yhdysvaltalaisten ja ruotsalaisten yhtiöiden seuraamiseen?

Vaikea vastata mitään muuta kuin Twitter. Kun sijoitusprosessi lähtee yhtiöideoista liikkeelle, niin ”Fintwitteristä” niitä tulee esiin uskomattomia määriä. Hyviä, erinomaisia, järkyttäviä – kaikenlaisia ideoita on saatavilla, perusteluilla ja ilman. Uutiset räpsähtävät sekunneissa eetteriin, jos niitä tulee. Kriittisiä äänenpainoja kuulee hypetyksen lomassa riittävästi. Esimerkiksi Inden foorumiin verrattuna iso etu on se, että osakeideoita tulee ympäri maailmaa, eivätkä ne hyvätkään todellakaan lopu kesken.

Varjopuolina on sitten suurin osa viesteistä, eli heikkolaatuinen hypetys/pumppaus sekä milloin mitäkin kryptokusetusta mainostava bottien armeija. Monille nuo olisivat täysiä dealbreakereita, mutta kun osaa etsiä – ja jälleen kerran – rajata huonoja puolia pois riittävästi, niin Twitteristä tulee isokin apu. Ja hei, jos Morgan Stanleyn palkkatöitä tekevä analyytikko saa Teslalle arvottua 380 dollarin tavoitehinnan perustuen pääasiassa keijupölyyn ja iltasatuihin, niin eiköhän parhaiden Twitter-kirjoittajien laatu kestä vertailua aivan loistavasti. Alla näistä pari esimerkkiä:

https://twitter.com/DevinLaSarre

https://twitter.com/JRogrow

https://twitter.com/alexeliasson

Muitakin foorumeita varmasti olisi, mutta käytän niitä hyvin, hyvin satunnaisesti (pl. Corner of Berkshire and Fairfax, jota luen melko paljon Fairfax-omistuksen vuoksi). Näitä lukiessa tulee kuitenkin systemaattisesti ikävä Inderesin foorumia, mikä kertoo tämän kioskin korkeasta keskustelun tasosta aika paljon.

15. Miten hyödynnät sijoittamisessa makrotalouden dataa ja uutisia vai vaikuttavatko makrotalouden muutokset ja kuviot toimintaasi?

Seuraan makrotaloutta niin hävettävän vähän, että en voi hyvällä tahdollakaan sanoa sen vaikuttavan sijoittamiseeni. Ei siitä kai sen enempää.

16. Sinun pitää valita neljä foorumilaista hoitamaan salkkuasi, ketkä valitsisit ja miksi?

@Juippi : uskallan väittää, että hän ymmärtää arvosijoittamisen päälle. Elvyttää Grahamin lukua sijoituspäätöksillään. Yksi foorumilaisista, jonka sijoitustyyliä pyrin eräällä tavalla kopioimaan – sen verran vakuuttavia arvopoimintoja on Juippi tehnyt.

@Homeros : viestit eri yhtiöketjuissa ovat täyttä timanttia, ja asiantuntemus paistaa pitkälle. Kun useampi salkkuyhtiöistäni osuu vieläpä niihin ketjuihin, joihin Homeros on kirjoitellut, niin valinta on helppo – yhtiöt eivät vaihdu, mutta salkunhoitaja vaihtuu turistista asiantuntijaksi.

@Zoltan : Mitä sinulla on salkussa -ketjun kenties vaikuttavin raportoija. Koronakuplan nousun ja tuhon, sekä Ukrainan shokkiaaltojen läpi istuminen lähes muuttumattomalla salkulla ja kolmen upean laatuyhtiön hillittömällä ylipainolla on temppu, josta ainakin allekirjoittanut voisi yrittää oppia jotakin.

@Seinakadun_Keisari : henkilö, joka vaatii analyytikkoa lyömään huonoon governanceen ja selittelyyn syyllistynyttä toimaria mikrofonilla kesken haastattelun, on aina tervetullut salkunhoitotiimiin.

[Kamux - Kannattavuusparannusta metsästämässä - #8796 käyttäjältä Seinakadun_Keisari]

17. Mitkä kaksi ovat Inderesin materiaaleista tärkeimmät ja miksi?

Isolla marginaalilla foorumi, ja kakkosena laajat raportit. Ilman foorumia ei ole Inderesiä, tämä lienee kaikille selvää. Analyysiä, tiedotteita, raportteja ja oikeastaan lähes mitä tahansa muuta voi saada helposti muualtakin, mutta mahdollisuus sijoituksista keskusteluun kanssasijoittajien ja parhaimmillaan ammattilaisten analyytikkojen kanssa on asia, jolle ei löydy korviketta. En olisi oppinut murto-osaakaan tähänastisesta sijoitusosaamisestani ilman foorumin opponointia. Foorumin menoa täydentävät oivallisesti laajat raportit, joista kotimaan pörssissä kahlaaville on kerran kerrasta iloa tutkimustyössä.

Kunniamaininta Inderespodille, joka oli ensikosketukseni Inderesiin ylipäätään. Sijoitusuran alkuvaiheessa halusin kuunnella jotakin aiheeseen liittyvää ajomatkalla, joten päädyin podin jaksoon 46, jossa Mikael ja Sauli puhuivat kiinnostavasti mututuntumalla sijoittamisesta. Sen verran oli hyvä jakso, että osakepoiminnat menivät mututuntumalta seuraavat kolme vuotta puhtaasta inspiraatiosta. Happy?

18. Miten hallitset tunteitasi sijoittamisessa?

Tunnen itseäni ja omia puutteitani sen verran, että pyrin lähinnä välttelemään tilanteita, joissa tunteet johtaisivat ongelmiin. Parhaat sijoitukset ovat itselleni sellaisia, jotka eivät kuormita päätä turhaan. Joskus jokainen sijoitus oli jännittävä kuin mikä, mutta nyt sitä osaa jo arvostaa, ettei joka päivä tule elettyä tunteella pörssin mukana.

Kun on tehnyt omalle päälle sopimattomia sijoituksia, niin yleensä on ongelmien ilmetessä huomannut aika äkkiä sen, miten ajatukset lakkaavat toimimasta ja tunteet tekevät tuhojaan. Ylempänä mainitsin jo, että hyperkasvu ja liika tylsyys johtavat sekoiluun, joten pyrin olemaan sijoittamatta sellaisiin firmoihin, jotka tätä myrkkyä tarjoavat. Vastaavanlaisen ilmiön koin myös v. 2022 karhurallissa, kun jatkuvat miinusmerkkiset päivät tavallaan lamauttivat hetkillä, joilla olisi @ musa_2:n oppien mukaisesti kuulunut heittää tunteet pois ja keskittyä numeroihin. Toinen esimerkki on liika intoilu, jota olen kokenut tappiollisia osakkeita ostaessa aivan liikaa. ”Kun tämä kääntyy voitolliseksi, niin mitä vain voi tapahtua”! Kuulostaako siltä, että tässä tehdään järkeviä sijoituspäätöksiä? No ei.

Näitä fiiliksiä pitäisi sitten vältellä parhaansa mukaan. Onneksi Sijoittaja-Hades tietää jo jotenkuten, miltä kuuma hellanlevy tuntuu sormissa, ja parhaansa mukaan muistaa olla räpelöimättä sitä. Opettaja-Hades katsoo velipoikansa toimintaa ylpeydellä, vaikka tietääkin hyvin, että jossain vaiheessa se ylpeys käy taas kerran lankeemuksen edeltä.

19. Olen ymmärtänyt, että olet viime aikoina saanut kirkastettua omaa sijoitusstrategiaasi… olisiko sinulla antaa vinkkejä Alokkaalle, miten lähteä rakentamaan strategiaa, josta pystyy pitämään kiinni?

Vinkki 1: harkitse tarkemmin, keneltä kysyt apua. :smiley:

Vinkki 2: käytä aikaa oman luonteesi pohtimiseen, ja pyri sen pohjalta asettamaan sijoituksillesi kriteerit. Moni fiksumpi sijoittaja suosittelee sovittamaan sijoitustyylin omaan persoonaan sopivaksi, joten miksei tuo sopisi meidän Alokkaallekin? Siitä voi sitten lähteä muokkaamaan salkun riskipitoisuutta ja yhtiövalintoja niin, että poimintojen kanssa on helpompi nukkua yönsä.

Ja jos nyt ajattelet ”hei, mähän tykkään meemeillä sijoitusaiheista!”, niin unohdat tämän ohjeen välittömästi ja otat sen sormen pois Hyzonin ja Voxturin ostonapeilta.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Siitä, että vielä tänäkin päivänä näen sijoittamisen toimintana, joka tuo iloa ja hyviä oppimisen kokemuksia. Yksin olisi kieltämättä ollut aika karmivaa tarpoa koronaisen korven läpi, kun pitkä oli matka eikä kotia näkynyt. Yhteisö kuitenkin piti huolen siitä, että salkun palaessa poroksi oli myös mahdollista nähdä positiivinen puoli sijoittamisesta, ottaa virheistä opiksi liikaa lannistumatta - ja tietysti nauraa sopivissa määrin kohtalolleen. Toivottavasti tätä energiaa riittää vielä jatkossakin, myös silloin kun jokin päivä aurinko vielä paistaa Hesulin börden risukasaan. :smile_cat:


Kiitoksia laadukkaista vastauksista! :sunglasses:

Jos haluatte arvokasta ja sisältörikasta sijoitusaiheista keskustelua, niin kannattanee tykätä erityisesti sellaisista sijoitusaiheisista viesteistä, jotka tuovat lisäarvoa ja joissa on aidosti nähty vaivaa. Hyvä palaute ja kannustus kertovat hyvälle kirjoittajalle, että tällaista toimintaa kannattaa jatkaa.

Inderesin Foorumin laatua ei voi pitää ainiaan itsestäänselvyytenä, joten Foorumin eteen on tehtävä “töitä” (mikä on mukavaa) ja jokainen meistä voi kehittää sen laatua omalla toiminnallaan. Hyvät sijoitusaiheiset jutut, kohtelias käytös ja muiden huomiointi ovat avainasemassa Foorumin laadun takaamisessa; kinastelu (laadukas väittely on aivan eri asia) ja muu vastaava negatiivinen toiminta voi hetkeksi tuoda kirjoittajalle itselleen tyydytyksen, mutta selvästi suurin osa siitä kärsii enemmän tai vähemmän, joten ajatellaan muitakin, kuten meillä on ollut täällä tapana aina tehdäkin. :slight_smile:

Suurin osa foorumilaisista ovat hiljaisia lukijoita, jotka ovat todella usein mielessäni. Kiitos, kun olette täällä läsnä kanssamme! :blue_heart:

Kiitos ja mukavaa perjantaita! :dove: :slightly_smiling_face:

98 tykkäystä

Mä teen näistä haastateltavieni vinkeistä Alokkaalle omat muistiinpanot. :cowboy_hat_face:

Hadeksen vinkit ovat yksi mieleenpainuvimmista vinkeistä. :smiley:

Mä en ikinä unohda näitä Hyzonin havainnekuvia:

Hydrogen vehicle maker Hyzon links with RACV to establish Melbourne  headquarters & deliver tow trucks – pv magazine Australia

Jos näissä kuvissa ei ole veljeyttä, niin missäs sitten? :cowboy_hat_face:

Hyvää viikonloppua!

15 tykkäystä

@Hades sanoi tuossa vastauksessa sen hienosti:
“Ilman foorumia ei ole Inderesiä”

@Tomi_Valkeajarvi nosti tämän Hadeksen vastauksen tuolla kanavallamme, johon perään Tomi sanoi, että meillä on hieno yhteisö ja Foorumi yhteisöllisyyden mahdollistajana. :blue_heart:


Sitten Alokkaan mukavat kuulumiset:

  1. Sijoitusvarallisuuteni on nyt 126k (tuli mm. takautuvasti verottajalta vähän rahaa (mukava asia, jonka olin unohtanut), joka siirtyy automaattisesti sijoituskäteiseksi)

  2. Noin 68-kiloisena 220 kilon mave on jo lähellä. Tosin noin vajaa vuosi odotin vähän kovempaa tulosta, mutta kyllä tuo 220 kiloa pitäsi tulla. Ihan tällaisiin suorituksiin en kykene :sweat_smile::
    https://www.youtube.com/shorts/B1R19oZTlmE

  3. Keskittymiskyky on parantunut lääkkeiden avulla. Psykiatri ja joku muukin pitävät selvänä, että olisi joku hahmotushäiriö ja testikin viittaa tosi vahvasti siihen. Hyvä vaan, että asia todetaan ja en ollut sitä osannut ajatella; näen tässä vain postiivista, kun asia “kerrottiin”.


Sitten vähän muita pohdintoja:

Tällä hetkellä ei ole mitään erityistä tarvetta lisätä ta ostaa jotain tiettyä osaketta eikä nyt salkussa ole erityisesti mitään osaketta, mitä haluaisin vähentää tai myydä.

Annoin itselleni viisi minuuttia aikaa keksiä osakkeita, joita voisin harkita uutena rivinä salkkuun ja tuli tällainen lista:
Aallon Group, Noho, Nokian Renkaat, Nurminen Logistics Purmo, Relais ja Tamtron

Luulen kuitenkin, että todennäköisemmin lisään jotain vanhoja rivejäni, kun ottaisin uuden rivin salkkuuni.

Leppoisaa sunnuntaita kaikille! :slightly_smiling_face:


EDIT:

Tämä nousi eilen. :partying_face:

51 tykkäystä

Perjantaina olisi vuorossa analyytikko, joka on suhteellisen tuore indeläinen, mutta on hyvin ollut esillä alussa asti indeläisenä niin Foorumilla kuin videoillakin.

Hän on mielestäni erinomainen kirjoittamaan ja vaikuttaa myös poikkeuksellisen laaja-alaisesti katsovalta analyytikolta. Tämä lyytikko tekee laadukasta työtä ja hänen tekemisessään paistaa aidosti intohimo.

Hän on rohkeasti ollut aktiivinen Foorumille ja on sitenkin tuonut lisäarvoa sijoittajillle. Mielestäni on hyvä tuntea analyytikko, koska siten on jotenkin helpompi lukea heidän analyysejään… eivät ainakaan tietääkseni lyytikot ole tunteettomia robotteja… :thinking:

Hauskaa päivän jatkoa kaikille! :slight_smile:

19 tykkäystä

70. Arttu Heikura

Analyytikko Heikura tuntee erinomaisen hyvin seuraamansa yhtiöt sekä hienosti myös niiden alat, joilla ne toimivat. Hänellä on taito huomata olennaiset asiat, jotka vaikuttavat yhtiöön ja lisäksi hänellä tuntuu olevan jotenkin kyky yhdistää erinomaisesti eri palaset yhteen nähden kokonaisuudet. Kokonaisuuksien näkeminen on yllättävänkin haastavaa ja sen huomaan siitä, kun mietin itseäni ja luen erilaisten sijoittajien ajatuksia: meillä sijoittajilla on tapana keskittyä liiaksi lillukanvarsiin ja/tai vain tiettyihin asioihin.

Analyytikot varmaan yleisesti ottaen ajautuvat seuraamaan enimmäkseen yhtiöitä, jotka “sopivat” heille ja luulen, että Artulle on käynyt vähän samoin. Jonkin sortin lyncheilijänä ja käytännönläheiseltä vaikuttava Arttu sopiikin seuraamiensa kaupan alan yhtiöiden lyytikoksi.

Arttu on kuitenkin aika tuore analyytikko tässä firmassa ja pääosin siksi hän on jäänyt vähän vieraammaksi itselleni, joten oli kiva kysellä häneltä, millainen tyyppi ja sijoittaja hän on.

En olisi voinut valita yhtään pienempää kuvaa. :cowboy_hat_face:

Arttu Heikura portrait

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

29-vuotias, taloustiedettä lukenut ja osakesijoittamisesta kiinnostunut tyyppi. Olen maakunnasta kotoisin ja nykyään asustelen Helsingissä vaimon ja kahden koiran kanssa. Vapaa-ajan vietän jalkapalloa katsoessa, ystävien ja perheen kanssa sekä ylläpitämällä jonkin asteista kuntoa vapaamuotoisella urheilulla.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

  • Rakennutamme parhaillaan omakotitaloa, mikä on lisännyt harmaiden hiusten määrää huomattavasti.
  • Lukioikäisenä työskentelin Citymarketin kalatiskillä puolisentoista vuotta. Tämä avasi hyvin pt-kaupan ruohojuuritason toimintaa.
  • Vuonna 2019 olin vielä sitä mieltä, että minusta tulee taloustieteen tohtori. Tämä asia on kuitenkin unohtunut paljon mukavamman ja konkreettisemman analyytikon työn myötä.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen liittyvää ei saa sanoa.

Nuorena harrastin jääkiekkoa ja jalkapalloa. Niiden vaikutus on jatkunut tähän päivään saakka, ja olenkin melko aktiivinen penkkiurheilija. Penkkiurheilun saralla lempijoukkueideni menestyminen on ollut viime vuosina melko mollivoittoista ja usein tuleekin mentyä sunnuntai-iltaisin ”vihaisena” nukkumaan. Näiden lisäksi pyrin kehittämään itseäni lukemalla kirjoja ja pitämään jonkin näköistä kuntoa yllä tenniksen, lenkkeilyn ja satunnaisen saliurheilun avuin. En tykkää arkiruoan teosta, mutta nautin ns. kunnon ruoan valmistamisesta, esim. viikonloppuisin. Näiden lisäksi koirien lenkittäminen ja niiden kanssa touhuaminen vie aina osan päivästä. Pyrin näkemään ystäviäni ja perhettä viikonloppuisin.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Herään aamulla klo 7-8 aikaan. Käytän koirat ulkona ja teen aamuhommat, jonka jälkeen luen yön/aamun aikana tulleet uutiset. Jos seuraamiltani yhtiöiltä on tullut tiedotteita, kirjoitan niistä kommentin aamariin. Tämän jälkeen teen hetken aikaa töitä kotoa, jonka jälkeen suuntaan usein toimistolle. Tämä kaava toistuu päivästä riippumatta.

Normaalit päivät menee kutakuinkin seuraamieni yhtiöiden ylösajossa, mikä käytännössä tarkoittaa laajojen raporttien päivittämistä, johdon tapaamista ja tiedon etsimistä. Laajan raportin tekeminen on itseasiassa erittäin hyvä tapa tutustua uuteen yhtiöön. Suosittelen kaikille sijoittajille joko laajan lukemista tai vastaavan ”raportin” tekemistä (esim. ranskalaisin viivoin).

Tulospäivä pyhitetään usein kommenttien kirjottamiseen ja tuloksen perkaamiseen.

Urheilen usein viikonloppuisin, joten illat täyttää arjen askareet. Saatan ennen nukkumaan menoa tehdä jonkin aikaa töitä, mikäli hommia on jäänyt kesken.

5. Kertoisiko millainen työhistoria sinulla on?

Aloitin työurani 13-vuotiaana maalaten viikon verran aitoja. Sen jälkeen kesätöissä on tullut ajettua nurmikkoa, osallistuttua tapahtumatalkoisiin ja oltua esim. Konecranesin tehtaalla töissä. Lukioikäisenä tein 1,5 vuotta Citymarketin kalatiskillä töitä, joka antoi hyvän kuvan pt-kaupan operatiiviseen arkeen.

Opiskeluiden aikana tein data-analyysiin liittyviä hommia, jotka vaativat esim. koodaamisen ja tilastotieteen osaamista. Siirryin Evlin sisällä osakeanalyysiin kesällä 2021 ja vaihdoin Inderesille 2023 syksyllä. Harvoin olen töissä käyttänyt niitä metodeja mitä minulle valtsikassa opetettiin, mutta taloustieteen opiskelusta on ollut ehdottomasti talouden ison kuvan hahmottamisessa hyötyä.

5. Miten kuvailisit itseäsi sijoittajana?

Opiskeluaikoina hyvin riskihakuinen (tietämätön), nykyään melko laskelmoiva ja hieman konservatiivinen. En tykkää käänneyhtiöistä ja harvoin sijoitan tulosta tekemättömään yhtiöön. Suosin liiketoimintamallinsa todistaneita, tulosta tekeviä ja kasvavia yhtiöitä. Lähestyn yhtiöitä yleensä laatu edellä ja ideaalitilanteessa ajoitan ostoja markkinahäiriöiden ajoille (koska laatua saa harvoin halvalla). Olen viime aikoina ruvennut haravoimaan ulkomaisia yhtiöitä, sillä näihin ei kohdistu meillä toimeksiantorajoituksia.

7. Voisitko kertoa, että millainen sijoitushistoria sinulla on?

Isäni oli aikoinaan ostanut minulle M-realin eli nykyisen Metsä Boardin osakkeita finanssikriisin pohjilta, joiden arvonmuodostumista sain seurata vierestä nuoruuteni ajan. Tämä taisi olla se sytyke osakesijoittamiseen. Opiskeluaikoina opettelin sijoittamista, ja taktiikkana oli sijoittaa puolet säästöistä osakkeisiin ja puolet rahastoihin. Ensimmäinen ostamani yhtiö taisi olla Nokia, F-Secure tai UPM, joista enää yksi on salkussani. Noilla volyymeillä suorien sijoitusten tekeminen oli melko kallista, mutta koen että tekemällä oppii parhaiten. Myöhemmin rupesin opiskelemaan rahoitusmarkkinoita ja osakesijoittamista. Analyytikon työ toi hurjan stepin ymmärrykseen, mutta uskon että tässä riittää vielä opittavaa.

8. Mi tä hyötyä saat analyytikon työstä ajatellen sijoitustoimintaa? Entä onko jotain haittapuolia sijoittamisen kannalta, koska olet analyytikko?

Analyytikon työ on tuonut paljon lisäymmärrystä sijoituskohteen analysointiin. Sen lisäksi meillä on pääsy tietolähteisiin, jotka maksavat kuukaudessa useita tuhansia euroja. Tämä ei sinällään tuo ammattilaiselle informaatioetua, mutta helpottaa esim. sijoitusavaruuden haravoimista. Johdon tapaamisista on aina hyötyä, mutta uskon että suurin hyöty tulee kollegoista ja Inderes yhteisöstä. Kollega tietää seuraamansa yhtiönsä lähtökohtaisesti aina minua paremmin ja häneltä voi tarvittaessa kysyä lisätietoa yhtiön tilanteesta. Yhteisöltä saan hyvää palautetta ja myöskin arvokasta tietoja (esim. uutisista jotka saattavat menevät tutkani ohitse).

Haittapuolena on toimeksiantorajoitukset, sillä joskus ne saattavat lyhyen aikavälin heikkouden takia estää ostamasta laadukasta hyvän pitkän aikavälin potentiaalia omaavaa yhtiötä. Toisaalta, usein tällaista yhtiötä saa sitten halvemmalla tekemällä toimeksiannon silloin kun rajoitukset sen sallii.

9. Miltä salkkusi näyttää tällä hetkellä? Mihin kolmeen osakkeeseesi luotat eniten ja miksi?

Suurimpiin omistuksiin kuuluu: Qt, Harvia, UPM, Musti, Revenio, Admicom ja Evli. Pohjalla on sitten joitakin kokeiluja tai epäonnistuneiksi jääneitä rivejä :blush:

Luotan seuraavista eniten:

  • Qt: todistanut tuotteen toimivuuden ja liiketoimintamallin. Osaava johto ja tuotteelle vaikuttaa olevan jatkossakin kysyntää. Asiakkaina on merkittäviä kansainvälisiä yrityksiä, mikä kertoo teknologian toimivan.
  • Evli: olin Evlissä töissä ja tiedän ydinliiketoimintojen arvon ja siellä päättävien henkilöiden kyvykkyydet. Asiakkaiden eteen Evlissä painetaan rutkasti hommia, mikä näkyykin useina instituutiovarainhoidon ykköspalkintoina. Talossa on yhtiä Helsingin parhaita salkunhoitajia ja varainhoidon asiakkaina hyvin merkittäviä yhteisöjä ja instituutioita. Evli on siinä mittaluokassa, että suurimmat IT-uudistukset on tehty ja niiden kulut skaalautuvat nyt vivulla myynnin kasvaessa.
  • Laitan tähän nyt Mustin (vaikka viimeaikaiset tilanteet ovat horjuttaneetkin uskoani yhtiöön): mielestäni Mustin markkinaosuuden kasvu näyttää kuinka laadukas yhtiö se on. Mustilla on hyvin toimiva konsepti, joka on käytännössä räätälöity lemmikkivanhemman one-stop-shop palveluksi. Palveluiden hinnoittelussa on mielestäni onnistuttu hyvin: esim. koiran kynsienleikkuu maksaa parikymppiä, mutta kynnys sen käyttämiseen on hyvin matala, kun toinen koirista ei anna leikata kynsiä :D. Ruokatuotteet tuo defensiivisyyttä ja ”käyttötavarasta” saadaan erittäin hyvät katteet.

10. Miten mietit salkkusi hajautusta vai mietitkö sitä ollenkaan?

Pakko myöntää, etten hirveästi ole miettinyt vaan taktiikkana on ollut ostaa ja unohtaa. Viime vuosina, kun tiettyjen hyvin arvoaluoneiden yhtiöiden painot ovat nousseet melko korkeaksi, niin salkun päivätuottojen vaihtelu saattaa olla melko voimakasta. Taidan jatkossa miettiä jonkin kaltaista rebalansointia, joka on kuitenkin hankalaa nykyisillä rajoituksilla. Tällä hetkellä kaikki on kiinni osakkeissa ja indeksirahastoissa, mutta haluisin tulevaisuudessa omistaa private equityä, esim. joidenkin rahastojen kautta.

11. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

Riippuu hieman yhtiöstä. Usein luen joko toisen tekemän analyysin tai viimeisimmät vuoskarit/osavuosikatsaukset. Jos ostan jotain vakaata, kypsän vaiheen yhtiötä niin harvoin teen tästä mitään mallinnusta vaan katson konsensustasolla laatua kuvaavat tunnusluvut, arvostustason ja koitan hahmottaa miltä tulevaisuus saattaa näyttää. Jos tutustun ihan uuteen, vähän nuorempaan yhtiöön niin silloin pyrin tekemään karvalakkimallin, ottamaan konsensus ennusteet vierelle ja usein tekemään näistä ”bear” eli konservatiivisemman arvion. Karvalakkimallista saan sitten ennustettua joitakin minulle tärkeitä tunnuslukuja ja laadullisia mittareita (pääoman tuotto, hyvä kannattavuus, skaalautumispotentiaali, kasvun jatkuminen, johdon track jne.) ja samalla yhtiön arvostustason. Jos arvostus vaikuttaa maltilliselta ja niin tällöin saatan avata ensimmäisen position ja tutustua yhtiöön tämän jälkeen vielä syvemmin. Salkkuun harvoin päätyy käänneyhtiöitä tai halpoja, mutta laaduttomia yhtiöitä.

12. Kerro viidelläkymmenellä sanalla per yhtiö, että mitä mieltä olet näistä osakkeista:

  • Kesko: Laadukas, hyvin johdettu yhtiö. Vaikka strategiaan ei ole tulossa muutoksia, aistin Rauhalan aikakaudella fokuksen siirtymistä voimakkaammin RT-kauppaan. PT-kaupan lähitulevaisuus vaikuttaa hankalalta, mutta mikäli yhtiön omia sanoja uskoo niin uusista hypermarketeista tulisi saada huomattavaa apua menetetyn markkinaosuuden kuromiseen. Tämä mielestäni kuitenkin vaatii hintamielikuvan parantamista, sillä tällä trendillä S-ryhmän etumatka tulee kasvamaan.
  • NoHo: Mielenkiintoinen ”holding” yhtiö, joka fokusoituu ravintolamarkkinaan. Johdolla on selkeä osaaminen pääoman allokoinnista ja operatiivisesta kyvykkyydestä (kulut vs. myyntivolyymi). Toimiva resepti on löydetty myös Skandinaviassa. Huomattava kiinnostuksen kohde ja osakkeen arvoajuri piilee BBS:ssä, sillä NoHo tulee tästä jossain vaiheessa irtautumaan. Tämä tiivistyy onnistuneisiin yritysostoihin ja konseptien skaalaamiseen Keski-Euroopassa (+ F&B suomessa).
  • Puuilo: Halpakaupan kasvuraketti ja laadukas yhtiö. Suomessa riittää vielä kasvuvaraa ja optiona näen kansainvälistymisen. Onnistunut kehittämään Suomen kuluttajia houkuttelevan konseptin, joka näyttää peittoavan lähimmät kilpailijat. Kaupanalan kärkeen asettuva kannattavuus on johdon sekä henkilöstön kulutietoisuuden ansiota. Kannattavuudessa jonkin asteista nousupotentiaalia onnistuneen private label valikoiman laajentamisen myötä. Mitä suuremmaksi yhtiö kasvaa, sitä korostuneempaan asemaan kulutietoisuus nousee.
  • Tokmanni: Markkina-alueensa (Suomi + Ruotsi) suurin halpakauppias ja Suomessa edelläkävijä. Rautiaisen aikakautena onnistunut asiakaslojaliteetin nostossa, mikä näkyy kasvun piristymisessä ja kannattavuustason nostossa. Kansainvälistyminen tuo uuden piristyksen Tokmannin tarinaan. Dollarstore vaikuttaa hyvältä palaselta Tokmannin palettiin ja Ruotsissa ja Tanskassa lienee merkittävää kasvupotentiaalia. Olennaisena asiana Tokmannin on onnistuttava synergioiden kotiuttamisessa sekä Dollarstoren kannattavuusprofiilin parantamisessa.

13. Miten olet päätynyt seuraamaan juuri tällaisia “kaupan” alan yhtiöitä (Kesko, Puuilo, Tokmanni, Verkkis)? Muistaakseni olet sanonut lukeneesi ja seuranneesi Peter Lynchiä sekä olet harrastanut “lyncheilyä” sijoitustoiminnassasi, miten olet harjoittanut tällaista analyytikon työssäsi?

Sattumalta Evlissä seurasin Verkkokauppa.comia ja Marimekkoa, joista sain jonkun asteista kosketusta kuluttajasektoriin. Jos oikein käsitin, niin tästä oli jotakin hyötyä Inderesille haettaessa.

Kuluttaja- ja kauppasektori kiinnostaa sen kosketettavuuden takia. Asioita pystyy havainnoimaan ja näkemään silmin. Kaupoissa on mielenkiintoisinta se, että tuotteilla harvoin pääsee erottumaan muista vaan kilpailuedun tekijät tulee hakea muualta, konseptit etukärjessä.

Omassa sijoittamisessa Lynch-lainaus pätee varmaan parhaiten Mustiin :blush: Lisäksi kyselen paljon kuluttajan näkökulmaa vaimolta (kuten Lynch teki), joka auttaa tuomaan perspektiiviä omaan ajatusmaailmaan.

Vaimo asioi useammin esimerkiksi kaupoissa, Marimekon liikkeissä ja on muotimaailmasta enemmän tietoinen (auttoi Evlin aikaan). Tänä päivänä käymme usein halpakaupoissa ja pyrin siellä kiinnittämään huomiota konsepteihin, ja jossakin määrin asiakasaktiviteettiin, joka ei kuitenkaan yksittäisissä myymälöissä anna realistista kuvaa. Usein samasta ryppäästä löytyy Tokmanni, Puuilo ja Rusta vierekkäin, joista saa hyviä lyncheilyn synergiahyötyjä. Koitan myös hyödyntää kavereita/tuttuja, jotka saattavat työskennellä relevanteilla toimialoilla.

14. Olit Evlillä 5 vuotta, joista muutaman vuoden analyytikkona, miten Evlin ja Inderesin analyytikon työt eroavat toisistaan?

Evli on mahtava yhtiö täynnä ammattilaisia. Analyysitoiminnan suurin ero syntyy varmaan koosta. Inderesillä on lähes 200 yhtiötä seurannassa ja Evlissä niitä oli 20-30. Lisäksi osakeanalyysi on Inderesin yksi ydinliiketoiminnoista ja Evlissä analyysitiimi oli osaomistus (tai ei-ydinliiketoiminta). Analyyseissä sinällään ei ole suuria eroja, mutta Inderesillä ollaan enemmän tekemisissä yksityissijoittajien kanssa, kun taas Evlissä se painottui instituutioihin.

15. Joudut luovuttamaan salkkusi viideksi vuodeksi kahdelle inderesiläiselle jotka eivät ole analyytikkoja, kahdelle analyytikolle ja kahdelle foorumilaiselle, ketkä valitsisit ja miksi?

Vernerin kanssa ollaan jonkin verran sijoittamisesta juteltu, lähinnä kauppayhtiöiden muodossa, ja tiedän Vepun olevan hyvin innostunut osakesijoittaja ja talouden tutkija. Toisena mainitsen Miika Purolan, joka saattaisi tuoda jotain ihan out-of-the-box ajattelua sijoittamiseen matikan/AI:n avulla.

Lyytikoista voisin valita jokaisen, mutta nimeän nyt Saulin ja Raulin (rimmaa hyvin). Molemmat ovat kokeneita kavereita ja ymmärtävät isoa kuvaa minua paremmin.

Foorumilla olen törmännyt useaan nimimerkkiin, joista jotkin erottuvat aktiivisuudellaan. Jättäisin osan salkusta JuhaR:n hoidettavaksi ja toisen puolikkaan jätän Alokkaalle. Musta tuntuu, että molemmat tuntee Hesulin firmat hyvin ja käyttää paljon aikaa osakesijoittamisen parissa.

(edit: pingaukset: @JuhaR, @Sauli_Vilen, @Rauli_Juva, @Miika_Purola ja @Verneri_Pulkkinen)

16. Mitä apua ja hyötyä saat Foorumista analyytikon työtäsi ajatellen?

Foorumilta saa hyviä ideoita, uutisia ja joskus tukea toisen kaltaisille näkökulmille. Halpakauppa-ketjuissa Vanerihands ja NukkeNukuttaja ovat olleet hyvin aktiivisia. Muistan Vaisalaa aikoinaan seuranneena lukeneeni foorumilta hyviä teknologiaan liittyviä juttuja, esim. Contrafunilta.

(pingasin teiät että huomaatte: @Contrafun, @Vanerihands ja @NukkeNukuttaja t. alokas)

17. Jos saisit napinpainalluksella opetettua/sisäistettyä foorumilaisille yhden analyyseihin liittyvän sian, mikä se olisi ja miksi?

Analyysit on koitettu tehdä helposti ymmärrettäväksi. Toivottavasti ollaan siinä onnistuttu. Tottakai analyysin lukeminen vaatii jonkin verran yhtiön tuntemista ja tietämystä osakesijoittamisesta.

Mutta siihen vinkkiin: käyttäkää analyysia oman sijoitusprosessin tukena ja peilatkaa sitä omaan sijoitusstrategiaanne.

18. Onko sinulla sijoittamiseen liittyviä konkreettisia tavoitteita esimerkiksi euromääräisiä tai prosenttuaalisia tavoitteita?

Olen joskus tällaista miettinyt, kun jotain vastaavia on twitterissä tullut vastaan. Nyt ei varsinaisia tavoitteita ole, mutta voisin vuoden päästä kokeilla tällaista. Nyt ylimääräisistä ansiotuloista lähes kaikki menee taloprojektiin. Säästän osakkeisiin sen takia, koska se kiehtoo. Samalla pyrin varmistamaan kohtuullisen elintason eläkepäiville.

19. Miten Alokkaasta voisi tulla hyvä lyncheilijä?

Jos Lynchin kirjoja ei ole vielä luettuna niin aloita niistä. Mikäli kiinnostavan yhtiön tuotteita tai palveluita pystyy kokeilemaan, havainnoimaan jne., kokeile sitä. Kysy myös neuvoa yhtiöstä tai niiden tuotteista tietäviltä.

Ehkä ei niin tunnettuina Lynchin oppeina voi esille nostaa myös epäseksikkäiden toimialojen kokeilemisen ja Wall Streetiä (eli Suomessa instituutiosijoittajia) vastaan pelaamisen. Iske pieniin, mutta kasvaviin yhtiöihin kiinni aikaisin ja laskumarkkinan aikaan osta laadukkaita yhtiöitä silloin kun instituutiot niitä myyvät.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Isot kiitokset hyvästä vuorokeskustelusta ja mielipiteiden jakamisesta. Aktiivinen yhteisö pitää myös itse analyysin laatua yllä, sillä kyseenalaisista näkemyksistä saamme kuulla.


Kiitos Arttu erinomaisista vastauksista! :pray:

Arttu on aktiivinen tyyppi Foorumilla ja hän on tuonut myös yhtiöketjuihin asioita, jotka varmasti hyödyttävät sijoittajia. Olen huomannut, miten yhtiöketjun laatu paranee ja aktivoituu hyvällä tavalla, kun lyytikot ovat aktiivisina niissä, lisäksi se tuo Inderesin lähemmäksi yhteisöä.

Ainakin itse tarvitsisin tuollaista järkevää ja kokonaisvaltaista lähestymistapaa yhtiöihin, mitä Artulla on. Hän osaa hyvin jäsennellä keräämänsä tiedot hyvien kommenttien kera ja hänen tuottamistaan materialeista olen huomannut hänen tunnistavan, mikä oikeasti on merkityksellistä ja mikä vähemmän merkityksellistä.

Pitäisi vaan ite osata pitää tunteet kurissa ja tarkastella asioita laajemmin eikä tehdä asioita turhan vaikeaksi jäämällä jumittamaan vanhoihin pikkuteeseihin asioiden muuttuessa.

Ei kai tässä, kivaa viikonloppua! :slight_smile:

86 tykkäystä

Jos analyytikotkin saavat täältä apua työhönsä ja sijoittamiseenkin, niin kuka ei täältä saisi apua.

Tämä Foorumi hieno alusta laadukkaalle sijoitusaiheiselle keskustelulle, jopa @Omavaraisuushaaste viihtyy täällä, kuten hän kertoi tässä tuoreessa podissa, joka on mulla vielä vähän kesken. :slight_smile:

Kannattaa laittaa kuunteluun tämä, olen jo vahvasti loppupuolella kuuntelussa ja on pakkoa, että on todella kiinnostavaa ja viihdyttävää kuunneltavaa.

Rauhallista perjantaita kaikille! :slight_smile:

21 tykkäystä

Kiitos Arttu :muscle:

  1. Miltä salkkusi näyttää tällä hetkellä? Mihin kolmeen osakkeeseesi luotat eniten ja miksi?

Luotan seuraavista eniten:

Evli: olin Evlissä töissä ja tiedän ydinliiketoimintojen arvon ja siellä päättävien henkilöiden kyvykkyydet. Asiakkaiden eteen Evlissä painetaan rutkasti hommia, mikä näkyykin useina instituutiovarainhoidon ykköspalkintoina. Talossa on yhtiä Helsingin parhaita salkunhoitajia ja varainhoidon asiakkaina hyvin merkittäviä yhteisöjä ja instituutioita. Evli on siinä mittaluokassa, että suurimmat IT-uudistukset on tehty ja niiden kulut skaalautuvat nyt vivulla myynnin kasvaessa.

Näin Evlin kanssaomistajana hyvä tiivistys :+1:

8 tykkäystä

Tänä perjantaina julkaisen haastattelun foorumilaisesta, joka jakaa usein erinomaista tietoa hyvin jäsenneltynä ja vieläpä hyvien omien ajatusten keran.

Hän on selvästi lukenut ja kaivanut paljon tietoa, lisäksi hän nostaa näistä kaikista erilaisista materiaaleista olennaisimmat pointit ja vielä siten, että ne ovat hyvin muotoiltuina, jotta muut sijoittajat saisivat hyvää tietoa miellyttävässä paketissa.

Tämä foorumilainen ei ehkä kirjoita kaikkein seksikkäimmissä yhtiöketjuissa eikä pumppaa tai muuta vastaavaa. Mielestäni hän täydentää hienosti analyytikoiden tekemää työtä ja on kiinnostavaa nähdä, mitä tämä fiksu sijoittaja nostaa esille esimerkiksi kvartaaliraportista tai jostain yhtiötiedotteesta - on hienoa saada erilaisia näkökulmia erilaisilta fiksuilta tyypeiltä.

Arvostan hänen yhtiöketjuissa tekemää työtä ja sitä, miten hän jaksaa nähdä vaivaa. Jos yhtiöketjuun tulee uusi viesti ja kirjoittajana on tämä kaveri, niin eipä ole tullut turhaan klikattua ketjua auki. Hän taitaa kunnioittaa myös muita sijoittajia, koska hän panostaa jokaiseen viestiinsä eikä vain heitä mutuheittoa ketjuun tai jotain kysymystä, jonka saisi selville alle minuutissa. :slight_smile:

Hän on erinomainen esimerkki sellaisesta hiljaisesta puurtajasta, joka on arvostettu, mutta silti aliarvostettu. Ehkä tämän haastattelun myötä haluan tuoda hänen arvokkaan panoksensa Foorumimme sijoittajille ja “muistuttaa” muista vastaavista tyypeistä, jotka jaksavat nähdä aikaa sekä vaivaa meidän muiden sijoittajien eteen.

Mukavaa tulosviikon jatkoa kaikille! :slight_smile:

14 tykkäystä

Erään pörssiyhtiön toimitusjohtaja suostui haastateltavakseni, en osaa vielä sanoa, koska saan vastaukset, mutta kysymykset lähtivät hänelle hetki sitten. :slight_smile:

Hän on karismaattinen ja viisas ihminen, joka vaikuttaa päämäärätietoiselta hyvältä ihmisjohtajalta. Uskon hänen kykenevän tekemään yhtiössään kestäviä ratkaisuja, jotka nimenomaan pitkällä aikavälillä tuovat tulosta.

Koen hänen olevan johtajana hyvällä tavalla rohkea ja ajattelen hänen kykenevän uskaltatavan tehdä sellaisia oikeita päätöksiä, jotka vaativat kärsivällisyyttä. Varmasti pörssiyhtiöpomot ovat järjestäen kovia tyyppejä, mutta varmaan useimmat heistä eivät ole yhtä monipuolisia kuin hän, joka sai kysymyksiä Alokkaalta tänä iltana.

Yksi iso syy, miksi olen kiinnostunut hänen edustamastaan yhtiöstään on se, että yhtiöllä on mielestäni varsin pätevä CEO, jonka uskon kykenevän nimenomaan pitkällä aikajänteellä saamaan kestävää tulosta aikaiseksi. :slight_smile:

Ja tänä perjantainakin on tulossa hyvä haastis kokeneesta foorumilaisesta, joka on tärkeä kaveri useammassa yhtiöketjussa.

Mukavaa tulosviikon jatkoa! :slight_smile:

28 tykkäystä

71. Opa

Menen yhtiöketjuihin useimmiten katsomaan viestejä yhtiöistä, jotka voisivat tuoda mulle jotain apua omassa sijoitustoiminnassani ja hyvinhän näistä ketjuista löytää paljon erilaista hyvää tietoa, mitä ei aina oikein muualta saa. Yleisesti ottaen koen sellaiset viestit hyödyllisimmäksi, joissa on jaettu tietoa hyvien omien pohdiskelujen kera ja vielä sellaisessa muodossa, että niitä on mukava ja helppoa lukea… nimimerkki Opa kirjoittaa juuri tällaisia viestejä. Opa antaa enemmän kuin ottaa; hän lukee varmasti paljon erilaisia materiaaleja, pohdiskelee ja sitten jakaa tietoa yhtiöketjuissa toisten sijoittajien hyödyksi sekä iloksi.

Hän aika usein vielä “operoi” sellaisissa yhtiöketjuissa, jotka eivät sinällään ole niitä suosituimpien yhtiöiden ketjuja ja se mielestäni on erityisen hienoa, koska tällaisista yhtiöistä on useimmiten vaikeampi saada tietoa ainakaan sellaisessa laadukassa muodossa, miten Opa sen tiedon tuo.

Tieto on sijoittajan perusoikeus ja sitä tietoa erityisesti Inderes tuottaa, mutta hyvänä tukena siinä on Inderesin arvokkaat sijoitusaiheisten sisältöjen näpyttelijät, kuten Opa. Kunnia tällaisille kavereille, jotka käyttävät omaa aikaansa meidän toisten sijoittajien eteen. :slight_smile:

image


1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Olen jo 55-vuotias tuotantotalouden dippainssi, Espoolainen jo neljännesvuosisadan. Päätoiminen FIRE-sijoittaja. Kolmen lapsen vuoroviikkoisä, joista vanhin on jo lähtenyt opiskelemaan, keskimmäinen inttiin ja nuorinkin jo peruskoulun viimeisellä eli ysillä.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

Esimerkiksi:

-olen FIRE:ttänyt kuusi vuotta vajaasta 50-vuotiaasta palkkatuloista kertyneillä säästöillä. Tavoite jonka asetin jo ennen kuin olin FIREä kuullutkaan.

-klassinen heavy soi sekä autossa että levylautasella. Esimerkiksi Black Sabbath, AC/DC, Deep Purple, Metallica, yms.

-olen paatunut optimisti

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa.:slight_smile:

Kuten seuraavasta osiosta käy ilmi, elämääni kuuluu lähes päivittäinen liikunta ihan jo siitäkin syystä että olen FIRE, eli en saa työpaikkaliikuntaa, eikä päivässäni enää kulu aikaa työpäivään tai työmatkoihin, joten on joustavasti aikaakin.

Scifi-sarjat ja -elokuvat kiehtovat ja kutittavat mieltä.

Minkälaiset tahansa museot ja historialliset kohteet ovat säännöllisiä vierailukohteita niin kotimaassa kuin reissuilla.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Herätys päivästä riippuen 7-9 välillä, aamutoimet ja pörssiuutisten kimppuun luurilla, kahvin kera, aamutelevisio taustalla. Sopivan ajan päästä työhuoneeseen tietokoneelle.

Nordnetti valmiiksi auki. Katsoin että 2020-luvulla vuosikeskiarvona osto- tai myyntitapahtumia noin 350, eli keskimäärin 1,5 kpl per pörssipäivä, noin vuosikeskiarvona noin kolmen miljoonan euron edestä. En kuitenkaan tee kauppaa tasaisesti joka päivä.

Päivän mittaan johonkin väliin ulkoilu, useimmiten reipas sauvakävely ja kerran viikkoon juoksu tai hiihto. Ruokaa valmistan lähes aina muutaman päivän tarpeen kerralla, ns alusta loppuun. Illemmalla kuskin roolit kutsuvat eli lasten harrastusajot 3-4 kertaa viikossa.

TV:stä seuraan uutiset ja ajankohtaisohjelmat, sekä streaming-puolelta sarjoja ja elokuvia.Omakotitalon isäntänä erilaiset ulkotyöt ottavat oman aikansa.

5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?

Ehkäpä vähän opportunistinen. Halpuus houkuttaa ja optimistinen mieli siinä mukana luo kuvitelmia loistavista tulevaisuuksista. Palkintoa odottavan aika voi olla huomattavan pitkä, joskus on todettava että sitä ei tule ja joutuu luovuttamaan. Tavallaan käänneyhtiöitä toivon tunnistavani ja niiden sitten tekevän käänteen.

6. Voisitko avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Ensimmäiset osakkeeni ostin vajaa kolmekymppisenä pankin tiskillä vuonna 1999, Nokiaa noin 4300 EUR (18 EUR) verran. Kurssi nousikin mukavasti yli 60 EUR asti, ja mutta myin nuo Nokiat parin vuoden päästä 20 EUR hintaan. BTW, kaupankäyntikulut olivat 1%, eli 43 EUR…

Maailma muuttui, ja vuonna 2000 tein seuraavat kaupat netissä kun eQonline saapui. Ajan henkeen kuului mm TJ-Grouppia, Saunalahtea, Satama Interactivea, Nokian alihankkijoita Elcoteqqia, Eimoa ja Aspocomppia jne. Onneksi IT-kupla oli jo pahimmat pihinänsä päästänyt, ja ostot olivat suhteellisen pieniä.

Palkkatulovirran suuruus ja säännöllisyys on mahdollistanut huonojen ajoitusten ja valintojen korvaamisen paremmilla, ja verottajalle on vuosituhannen jokaisena vuonna positiivisia pääomatuloja tullut raportoitua. Sijoittaminen oli sivujuttu, ja vielä amatöörimaisempaa kuin nykypäivänä.

FIRE-aikana eli viimeiset kuusi vuotta onkin sitten tullut iteroitua samaa pottia, ja oma tavoitekin vielä kuosissa, eli tuotot ovat kattaneet mukavan elämän kustannukset, ja on kertynyt keskimäärin ylijäämää, eli omaisuus on karttunut. Salkku on tuottanut noin 2 x vs OMX Helsinki Growth Indexin verrattuna, mihin olen ihan tyytyväinen vaikka ATH onkin parin vuoden takaa.

7. Millainen salkku sinulla on? Mihin kolmeen osakkeeseen luotat eniten pitkällä aikavälillä ja miksi?

Juuri nyt salkussa on 17 eri yhtiötä ja PYN. Näistä 5 kpl on noin 10% siivulla, tilanne kuitenkin elää. TOP5 firmat tällä hetkellä ovat Alibaba, Citycon, Outokumpu, SRV ja Stockmann. Näissä osassa olen ollut pidempään, mutta olen ollut aktiivinen toimija joka on keventänyt nousuihin ja ostanut laskuja, painotuksia muuttaen joten positioiden tilanne ei suinkaan ole niin surkea kuin mitä voisi luulla kun tuota listausta katsoo.

En uskalla sanoa mihin osakkeeseen voisi luottaa pitkällä aikavälillä. Voiko mihinkään, jos kriteerinä on kurssikehitys ml osingot?

8. Minkä alan/alojen yhtiöt kiinnostavat sinua tällä hetkellä erityisesti?

En sinänsä kohdista mielenkiintoa erityiseen alaan.

Mutta mainitaan nyt tuo lääketieteellinen puoli, jossa potentiaali on maailmassa valtava väestön kasvun, vaurastumisen ja ikääntymisen myötä. Kotikulmilta omassa salkussa nyt Bittium (medical), Aiforia, Nanoform ja Revenio.

Varsinaisen AI-huuman koen jo missanneeni (nyyh), vaikka onhan Aiforian seulonnassa sitä, ja ehkäpä sitä ympätään myös Bittiumilla ja Reveniolla.

9. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

Jokin herättää mielenkiinnon. Voi olla foorumi, Twitter, artikkeli, talouslehtien listauksien läpikäynti.
Tutustun firmaan foorumissa, nettisivuilla yms. Inden analyysit.
Arvioin arvostusta, arvioin potentiaalia
Alan seurata kurssia ja uutisvirtaa
Mukaan pienesti, tyypillisesti 0,5-1,0% salkun arvosta. En oikein kykene näkemään sellaisia helmiä, että isompi aloitus helposti houkuttelisi.
Jatko kehityksen mukaan.
Kysymys herätti toisensuuntaisenkin ajatuksen, minkälainen osakkeesta luopumisprosessin pitäisi olla? Tai oman salkun vuosireview – lisää, vähennä, luovu?

10. Jos sinun pitäisi valita neljä arvostuskerrointa loppuelämäksi, mitkä valitsisit ja miksi?

P/E: perustunnari suhteuttamaan kannattavuutta

EPS: kertoo aikasarjana paljonko tulosta tulee osaketta kohden, yli ajan erityyppiset asialliset ja asiattomat erikoiserät huomioiden

EV/EBIT: arvostus velkaantuneisuus ja tuloksentekokyky huomioiden.

Cashflow: tuleeko sitä rahaa oikeasti taloon ja paljonko. Helppo suhteuttaa osakemäärään.

11. Analysoi nämä kolme yhtiötä viidelläkymmenellä sanalla per yhtiö.

HUOM! Missasin tuo 50 sanan rajoituksen, joten joudun viittaamaan tulevaan pressaan – “sori siitä”

  • Bittium: itse innostuin firmasta noteerattuani lääketieteellisen tekniikan osaksi firman portfoliota puolustusteknologian ja suunnittelupalveluiden ohella. Lääketieteellinen tekniikka voi olla firmalle todellinen kultakimpale, jos firma kykenee vain saamaan isomman kaupallistamisen päälle, ja hankkiutumaan eroon mantrasta – “komponenttipula”. Samaan aikaan, puolustusteknologian puolella on sattuneista syistä huomattavasti kasvaneet mahdollisuudet. Niin lääketieteellinen tekniikka kuin puolustusteknologia voi olla yritysjärjestelyn kohde. Nollakorkoaikaan lääketieteellisellä puolella tehtiin meheviä yrityskauppoja, joiden arvostusta tukivat myös sektorin trendit. Eli kasvava, vaurastuva ja vanheneva väestö kaikkialla maailmassa, on-line seurannan edut verrattuna visittiin lääkärillä, lääkäripula, jne.
  • Outokumpu: yksi kolmesta isosta rosterifirmasta länsimarkkinoilla. Firma on tervehtynyt velkaisuudesta kiitos ennen kaikkea 2021-22 loistavien tulosten. Vaihtaa yritysarvolla mitattuna luokkaa koronapohjien arvostuksella, syklin pohjalla. Toimialalla tehdyt yli-investoinnit Aasiassa valtioiden supportilla, päästöillä millä hyvällä on kuitenkin yhä riski kannattavuudelle. Euroopassa ollaan syklin pohjalla, mutta kuinka kauan – siinäpä kysymys.
  • Stockmann: 2/3 = Lindex - naisten- ja lasten kohtuuhintaiseen muotiin ml alusvaatteet erikoistunut kansainvälinen ketju, ja 1/3 = Retail (Stockmann) Suomessa operoiva tavarataloketju. Lupaava tervehdyttäminen katkesi koronaan, ja ajoi velkasaneeraukseen. Velkasaneerauksen päättymisen esteenä on enää kaksi riitatapausta, joita itse pidän opportunistisina yrityksinä muihin lukuisiin ratkaistuihin tapauksiin verrattuna. Asiat pitää kuitenkin käsitellä ja saada klousattua. Sitten tavaratalopuoli ja Lindex erotetaan, ja arvo saadaan purkautumaan. Toivon mukaan negatiivista arvoa kantava tavaratalopuoli löytää positiiviseen arvoon kodin taholta joka tuo mukanaan liiketoimintasynergioita (hankinnat, IT- ja logistiikka, hallinto, jne). Lindex jatkaa sitten pörssissä 4-6 eur arvoisena kasvuyrityksenä, back-end puolella uusi “peltihalli” eli automatisoitu omnichannel logistiikkakeskus mahdollistaa uuden kokoluokan saavuttamisen niin kapasiteetin kuin tehokkuuden osalta.

12. Mitkä ovat sinulle parhaita tietolähteitä sijoittamisessa, jos Inderesiä ei saa mainita?

Twitter, Talouselämä, Inderesin Foorumi, Investing.com, Kauppalehden otsikot

13. Vaikuttavatko makrotalouden “kuviot” ja tapahtumat sinun sijoituspäätöksiisi esimerkiksi ajoittamisen osalta?

Pitäisi vaikuttaa, mutta ei voi kuin petrata tällä saralla. Usein tulee noteerattua osake, ja kuviteltua sen potentiaali. Mutta ei suinkaan justeerattua potentiaalia kun iso kuva muuttuu, on se sitten rahapolitiikka, taloussykli, tai toimialasykli. Tulee myös kuviteltua liian aikaisin että kaikki on jo hinnassa, eli ei haittaisi vaikka vähän myöhempäänkin reagoisi, mutta alkaa tuntumaan että ei enää kannata.

14. Mitkä ovat mielestäsi pörssiyhtiön omista materiaaleista tärkeimpiä sijoittajalle, jos unohdetaan kvartaaliraportit ja “normaalit pörssitiedotteet”?

Noitten normaalien tulosraporttien ja pörssitiedotteiden lisäksi firmojen nettisivut pitävät sisällään monenlaista tietoa firman liiketoiminnasta ja mahdollisuuksista, ja vuosikertomus samoin mutta virallisempien velvotteiden säätelemänä. Pääomamarkkinapäivillä firma pyrkii luomaan itsestään taustoittavan tulevaisuutensa kuvan. Haastattelut ovat nekin jossain muotoa firman materiaalia.

15. Mitkä ovat kolme vahvuuttasi sijoittajana ja mikä on tärkein kehittämisen kohteesi sijoittajana?

Pitkäjänteisyys vähentää turhaa hötkyilyä. Toisaalta saa laiminlyömään lyhyemmän aikavälin asioita.
Optimistisuus auttaa näkemään mahdollisuuksia. Toisaalta saa unohtamaan riskejä ja muutoksen hitautta.
Analyyttisyys ja käsittelykapasiteetti auttaa muodostamaan oman näkemyksen. Toisaalta saa unohtamaan että osakkeen arvo määriytyy kuitenkin markkinoilla eikä omien kuvitelmien pohjalta.

Kehittämisen kohde: olisi hyvä muistaa, että osakekurssien kehitykseen vaikuttaa yllättävän paljon pienemmätkin erot osakkeen kysynnän ja tarjonnan suhteen. Kysyntää nostaa paitsi firman fundamenttaalinen suorittaminen niin myös markkinaosapuolten hullaantuminen, välillä aiheesta, välillä aiheetta. Yhtä kaikki, momentti eli pöhinä voi viedä yllättävänkin korkealle, ja mahdollisuuksia tulee missattua. Kehittämiskohde samoin tuo jo aiemmassa kysymyksessä esiintuotu makrotalouden parempi huomiointi.

  1. Analysoi nämä tyypit:
  • @Lexus : mr Nokia, firman herkeämätön seuraaja ja analysoija, mutta nähdäkseni monia muitakin minullekin tuttuja firmoja aktiivisesti seuraaja. Vaikuttaa asuvan Espoossa, joten voisin vaikkapa keväällä pyytää tarkistamaan jäätilanteen johonkin rantaraitin terassille.
  • @OldFeki : monipuolinen ja yleissivistynyt kirjoittaja, joka valitettavasti on tainnut hävitä foorumilta. Toivon hänelle kaikkea hyvää, kuten myös paluuta foorumille.
  • @ruuki : erityisesti polkumme ovat ristenneet Nokian palstalla. Mieleen jäänyt erityisesti minua sivistänyt “witching days” ja “max pain” -konseptit. Jenkkilän optioiden erääntymispäivistä ja liikkeellelaskijoiden kalleimmasta kurssitasosta siis kyse, vaikuttaa(nee) kursseihin ja jotenkin voisi oppia huomioimaan.

17. Mikä on suurin onnistumisesi sijoittajana? Mikä on suurin virheesi sijoittajana ja mitä opit siitä?

Suurin onnistuminen ei ole se että ostin 2000-luvun alussa Donea ja vielä osallistuin pelastusantiinkin. Vaan se että holdasin valtaosaa hankinnoista läpi vankan nousun. Firmahan on suunnannut liiketoimintansa aikaa myötä uusiksi, ja tunnetaan nykyään nimellä Revenio, tuottanut noin 60-kertaistumisen kun katson myyntejä ja nyt 20% jäljellä olevaa possaa. Olisi paremminkin voinut mennä, mutta en valita.

Epäonnistumisia on lukuisia, joista mainittakoon “averaging down”, tällä hetkellä SRV. Losers average losers. Monet toki vastaavat tapaukset ovat kääntyneet kääntyneet vahvasti voitollisiksi, kuten vaikkapa Stockmann, Outokumpu, Basware jne. En voi luvata oppineeni ettenkö jatkossakin sijoittaisi kuvittelemiini käänneyhtiöihin, välillä ostaen ja myyden, välillä painotusta muuttaen, mutta sen voin sanoa oppineeni että tässä hommassa ei kannata liian nopeasti laittaa lisää pelimerkkejä kiinni, koska pohjat haetaan aina paljon syvemmältä kuin kuvittelet. Missä lutikka, siellä toinenkin…
Voisin mainita virheenä myös jenkkimarkkinan vähäisen käytön, ja oman toiminnan heikko sopeuttaminen makromaailman muutoksiin.

18. Mikä on parasta sijoittamisessa? Miten olet nauttinut sijoittamisesta saamastasi varallisuudesta?

Näin FIRE:ttäjänä sijoittaminen luonnollisesti tarjoaa mahdollisuuden pääomien ylläpitoon ja kartuttamiseen pääomasta elämän kuluista huolimatta. Sijoittaminen tarjoaa jatkuvaa älyllistä haastetta, sekä ikkunan yhteiskunnan taloudellisen toiminnan moottoreihin.

Sijoittaminen on FIRE:ttämisen lisäksi tarjonnut mukavat puitteet elämiseen, on se sitten mukavaa asumista ja elämistä; takkatulta, ulkoporeallasta, matkailua tai muuta. En varsinaisesti kuitenkaan näe itseäni tuhlailevana enkä pihinä vaan välillä tarkkana välillä löysänä elämästä nautiskelijana.

19. Miten Alokas näkisi metsän puilta ja välttäisi kaiken turhan hälinän sekä kolinan tutkiessaan sopivia sijoituskohteita?

Kannattaa kaivella esiin jostain S&P500 kurssikehityskäyrä vaikkapa viimeiseltä 50 vuodelta. Hälinääkin isompia tapahtumia on matkaan mahtunut, mutta silti suunta on selvä. Se muistuttakoon pitkästä kuvasta, ja siitä että matkaan kuuluu pomppuja.

Mitä tulee hälinään, se on hyvä muistaa että jokainen päivä tulee määrätty määrä uutisia, ovat ne sitten merkityksellisiä tai ei. Ehkä joku päivä katsot vaikkapa edellisen päivän uutiset, ja mietit että jos ne olisivat tulleet vaikka viikko sitten, olisiko sillä ollut jotain merkitystä? Oppisiko näin harjoittamaan mieltä, ja arvioimaan mikä on hälinää? Jos joku eilinen uutinen oli mielestäsi merkityksellinen, oliko siihen liittyvä tieto kuitenkin jo aiemmin olemassa?

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

No tietenkin hyvin monien firmojen uutisvirrasta ja analysoinnista. Mahtavaa ja upeaa työtä! Erityinen kiitos kun annat selkeitä yhteenvetoja ja perusteluja kirjoituksessasi, olivatpa itse asiat positiivisia tai negatiivisia. Monta kertaa tulee mietittyä että onpas hienoa että juuri tämä tyyppi on palstalla, tai että onpas hieno yhteenveto tai nosto. Teit minulle pyyteettömän palveluksen, harvinaisen hieno ele! Amerikkaiset sanovat lasten kasvatuksesta että “it takes a village to raise child”, ja näinhän se on myös meidän sijoittajien kesken, voimme esimerkillämme kasvattaa itsestä ja toisista parempia sijoittajia ja ajattelijoita.


Kiitos Opa erinomaisista vastauksista! :muscle:

Aika moni mun lisäkseni voisi pysähtyä tämän kysymyksen ja erityisesti vastauksen kohdalle:

19. Miten Alokas näkisi metsän puilta ja välttäisi kaiken turhan hälinän sekä kolinan tutkiessaan sopivia sijoituskohteita?

Kannattaa kaivella esiin jostain S&P500 kurssikehityskäyrä vaikkapa viimeiseltä 50 vuodelta. Hälinääkin isompia tapahtumia on matkaan mahtunut, mutta silti suunta on selvä. Se muistuttakoon pitkästä kuvasta, ja siitä että matkaan kuuluu pomppuja.

Mitä tulee hälinään, se on hyvä muistaa että jokainen päivä tulee määrätty määrä uutisia, ovat ne sitten merkityksellisiä tai ei. Ehkä joku päivä katsot vaikkapa edellisen päivän uutiset, ja mietit että jos ne olisivat tulleet vaikka viikko sitten, olisiko sillä ollut jotain merkitystä? Oppisiko näin harjoittamaan mieltä, ja arvioimaan mikä on hälinää? Jos joku eilinen uutinen oli mielestäsi merkityksellinen, oliko siihen liittyvä tieto kuitenkin jo aiemmin olemassa?

Näihin ajatuksiin… mukavaa perjantaita kaikille! :slightly_smiling_face:

107 tykkäystä

Tämä @Opa:n haastattelu oli varmaan mieleen (?), vaikka hän ei ole vanha niin ainakin aika kokenut. :slight_smile:

Kokeneempien haastatteluja on varmasti tulossa ja jos nyt saisin heiltä vastaukset takaisin. :cowboy_hat_face:


YTD ei ole karmea, mutta se on joku -5,5 % tai lähemmäs -6,0. Eli en ole kovin tyytyväinen; arvontaliput eli kryptot ovat edistyneet tänä vuonna hyvin ja myös tuo PYN Elite YTD +11.97, mutta nämäkin huomioiden niin kokonaisuus ei ole kovin erikoinen.

Jos ei sijoittamisessa tule tuloksia, niin salilla olen yrittänyt jotain. Aamupainoni on joku 68-69 kiloa ja maastavedosta tuli otettua 220 kiloa. SALIpenkistä ajattelin yrittää tässä tulevina viikkoina maksimeita ja kyykyssäkin, mutta en kuitenkaan sen suunnitelmallisemmin niitä yritä, vaikka toki muutamia kiloja saisi sillä, kun tekisi erillisen pidemmän jakson, jotka tähtäävät maksimiykkösiin. Joskus mietin kokeilevani painonnostoliikkeitä (tempaus ja työntö), mutta tällainen ex-voimanostoharrastelija (voimanostoliikkeet: jalkakyykky, penkkipunnerrus ja maastaveto) tarttisi kyl valmentajaa noihin painonnostoliikkeisiin, jotta oppis vähänkin noita liikkejä. Jo rinnallevedossa olen huono - puhumattakaan jostain tempauksesta.

Työntö

Tempaus


Tällä hetkellä käteistä salkussa yhden hyvän lisäyksen verran ja ensi kuussa pitäisi tulla omassa mittakaavassani ihan mukavasti rahaa, joten katsotaan, mitä sitä tulee tehtyä. Ehkä annan tuloskauden olla ja mennä, jotta ei tule sen pahemmin tunnekuohuissa tehtyä hätiköityjä ratkaisuja… no ehkä saatan tarttua sopiviin dippeihin. :cowboy_hat_face:

Rentoa viikonlopun jatkoa!

21 tykkäystä

Tämän viikon perjantaina julkaisen haastattelun foorumilaisesta, joka on sijoittamisessa oikea konkari. :slight_smile:

Hän on varsinkin eräässä yhtiöketjussa hyvin aktiivinen ja hänen viestinsä kiinnostavat kovasti kaikkia yhtiötä seuraavia. Hänen kommenttinsa tuovat lisäarvoa kaikenlaisille sijoittajille ja ihmettelen, jos esimerkiksi analyytikkoa ei kiinnostaisi, mitä tällä herralla on sanottavana… oletan toki, että lyytikkoa kiinnostaa. :slight_smile:

Itse ajattelen, että loppujen lopuksi sijoittamisessa esierkiksi 15 - 20 vuotta ei ole kovin pitkä aika, joten pidänkin hienona asiana sitä, että tällä Foorumilla on niitäkin konkareita, joilla on omakohtaista sijoittajakokemusta pidemmältäkin ajalta ja he tästäKIN syystä osaavat antaa vähän extraa Foorumille.

Mukavaa tuloskausiviikon jatkoa keikille!

11 tykkäystä

72. Pappa-Tunturi

Mitä tietoalähteitä foorumilaisilla on Fortumin seuraamiseen? - No… yhtiön materiaalit, Inderes ja Pappa-Tunturi. :slight_smile:

On eri asia lukea asioista kuin kokea ne itse, esimerkiksi minä olen lukenut taloushistoriasta ja lukenut mitä missäkin kuplassa tapahtui, mutta se on aivan eri asia, jos on itse omien sijoitustensa kanssa kokenut esimerkiksi IT-kuplan kuin lukenut siitä. Loppujen lopuksi 15-20 vuoden sijoitushistoria ei ole kovin pitkä ja siksi on kiva aina kuunnella kokeneempia sijoittajia, joilla on usein paljon omaan kokemukseen pohjautuvaa rauhallista näkemystä. Siksi(kin) on mukavaa, kun Pappa-Tunturi on meidän ilona ja hyötynä kirjoittelemassa viisauksiaan… kyllähän se kokemus ja tietämys huokuu hyvin selvästi hänen Fortum-ketjun viesteistään, joita kaikki lukevat suurella mielenkiinnolla.

Pappa-Tunturilla on nuoren mieli ja tarmo, mutta samalla kokemuksen tuomaa sijoittajan viisautta, joka varmasti hyödyttää niin tuoreempia sijoittajia kuin vaikkapa Fortumin lyytikko Kinnusta. :slight_smile:

image

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Olen 60-vuotias nuorehko junan tuoma Helsingissä asuva miesoletettu. Minulla on 4 lasta ja 7 lastenlasta. Asun 70-luvun pientalossa, jossa puuhaa riittää kesät talvet. Työt lopetin n. 1,5 vuotta sitten.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

-koulutukseltani olen tietoliikenneinsinööri

-olen urani aikana ollut neljässä eri pörssiyhtiössä töissä (35 v.)

-en kirjoittele forumin yhtiöketjuissa, joissa olen työskennellyt

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa.

Olen koko ikäni liikkunut paljon ja enimmäkseen keskittynyt pallopeleihin. Nykyisin kun ruumis on raihnainen, niin golfista on tullut jonkin sortin intohimo. Puutarhahommelit ovat nykyisin myös mukavaa puuhaa (en tarkoita edesmenneen I. Kanervat puutarhoja).

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Vaikka töissä en olekaan, niin yleensä herään aikaisin. Pistän kahvin kiehumaan ja luen uutisin liki pari tuntia.

Pyrin tekemään jotain järkevää vähintään yhden asian joka päivä. Se voi olla liikuntaa tai jonkin tekemättömän asian hoitaminen.

5. Kuvailetko lyhyesti millainen olet sijoittajana?

En kutsuisi itseäni sijoittajaksi. Lähinnä voisin olla sioittaja** **:blush:

En ota itseäni kovinkaan vakavasti. Olen toki opiskellut itsenäisesti asioita ja sijoittajana kokeillut kaiken näköistä turbo-daxeista lähtien.

6. Voisitko lyhyesti avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Ison perheen isänä ei ylimääräistä sijoituksiin irronnut kuin vasta noin nelikymppisenä. Aloitin pienellä päiväkaupalla ja aloitin osakepoiminnan jo heti alusta. Hätäinen kun olen ja panokset pieniä, niin siirryin harjoittelemaan mielenmalttia kaikenlaisiin pyörittelyihin.

7. Miltä salkkusi tällä hetkellä näyttää?

Se ei taida olla salaisuus, että pääosin Fortumia on salkussa.

8. Jos sinun pitäisi pitää kahta salkkusi osaketta kymmenen vuotta, mitkä ne olisivat ja miksi?

Olen siinä vaiheessa, että en ajattele asioita kymmenen vuoden päähän. Nyt on sen aika, että käytän rahaa asioihin, joita olen halunnut tehdä. Osakkeista tulee osinkoja sen verran että kaikki perheen peruslaskut kuittaantuvat niillä.

9. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

Kyllä ne niitä perinteisiä suomalaisia osakkeita ovat aiemmin olleet. Yksi periaate minulla kuitenkin on ollut. En ole koskaan ostanut oman työpaikkani osakkeita. Osakesäästöohjelmia on kuitenkin parissa paikassa ollut.

10. Mitkä ovat sinun mielestäsi tärkeimpiä kriteereitä valitessa salkkuun osakkeita hyvin pitkällä tähtäimellä?

Jos olisin vielä nuori niin ostaisin pelkästään ETF:iä. Nuorin poikani on näillä pärjännyt hyvin ja nykymenolla hänen ei tarvitse työskennellä 70-vuotiaaksi.

11. Sinun sijoitusurallesi on osunut monenlaisia eri kriisejä, miten olet selvinnyt niistä ja mitä tällaiset erilaiset kriisit sinulle ovat opettaneet?

En ole lainkaan kriisiherkkä. Sijoituksiin on mennyt väin ”ylimääräiset”, enkä ole ollut kovinkaan säästäväinen. Jos näissä hommissa menee yöunet ja joutuu heräämään aamuyöstä katsomaan futuureita, niin kannattaisi miettiä jotain muuta harrastetta.

12. Mitkä ovat olleet sijoitusurasi kaksi parasta onnistumista ja mitä opit niistä?

Veivailin onnistuneesti Cargoteciä aikoinaan. Myös osto-ohjelmani toimi aikoinaan, kun olin kiinnostunut jostakin osakkeesta. Menetelmäni on salainen :blush:

13. Mitkä kolme asiaa ovat parhaita puolia sijoittamisessa ja mikä on suurin kehittämisen kohteesi sijoittajana?

Massen sijoitusoppaasta poimittu sääntö, eli kiva harrastus josta voi vähän maksaakin. Kun on laittanut omaa rahaa kiinni johonkin, niin talousuutiset kiinnostavat paljon enemmän kuten myös maailman politiikka.

Jos olisin fiksu, niin voisin vieläkin hiukan hajauttaa tuota omistustani.

14. Kerro sadalla sanalla per yhtiö, mitä mieltä olet niistä juuri nyt?

- Fortum :

Fortum kiinnostaa, koska opintoni sisälsivät aika paljon sähkötekniikkaa. En ole missään vaiheessa ollut Uniperista tai Venäjän busineksista kiinnostunut, vaan keskittynyt pääosin heidän vesi- ja ydinvoimatuotantoonsa.

Harvasta osakkeesta saa kaivettua näin paljon tietoa kuin Fortumista. Lukemista riittää paljon ja eri lähteiden tietoja kun yhdistää, niin pääsee asioista hyvin jyvälle.

Päivittelen noita omia taulukoitani melko usein palstalle. En tee sitä mitenkään brassailun vuoksi, vaan olen todennut että asiat jäävät hyvin mieleeni, kun ne julkaisee johonkin kirjallisesti. En halua olla lainkaan tosikko, joten yritän viljellä hiukan huumoria mukaan.

15. Jos ei ole Pappa-Tunturi tai Juha Kinnunen, vaan on ihan tavallinen sijoittaja, niin mitä asioita hän voisi seurata Fortumin omistajana, jotta pysyisi kärryillä, miten yhtiöllä menee?

Fortum on karsinut (pakosta) toimintansa puhtaan Pohjoismaisen energian tuottajaksi, joka on pelkästään hyvä asia. Tämä on toki myös riskitekijä, jos energian hinnat jatkavat laskuaan.

Seuraisin futuurihintoja silmä kovana. Nyt ne näyttävät hiukan aneemiselta, mutta voivat hetkessä muuttua. Vuoden 2025 ja 2026 futuureja on kaupattu melko vähän ja Fortum on käsittääkseni yhä enemmän tehnyt kahdenkeskisiä pitkäaikaisia diilejä.

Itselläni on tulossa kohta lämmitysmuodoksi vesi-ilmalämpöpumppu. Jos sähkönhinta on korkea, se on Fortumin ja minun kannaltani loistava asia. Jos hinta on alhainen, niin sekin on minulle hyvä, kun sähkölaskut ovat pieniä. Eli tämähän on täydellinen WIN-WIN tilanne.

16. Mitä konkreettista hyvää sijoittaminen on tuonut elämääsi?

Olen voinut hypätä pois oravanpyörästä 58-vuotiaana. Olen tästä todella onnellinen. Pari vuotta olen melko terveenä saanut tehdä niitä asioita, joita aina nuorempana halusin tehdä.

En ole rikas enkä edes varakas, mutta velaton ja omilla valinnoilla loppujen lopuksi aika pienellä kulutuksella elävä. En kuitenkaan missään nimessä saita. Rahaa pitää osata laittaa kiertoonkin aina välillä.

17. Mitä nykypäivän Pappa-Tunturi sanoisi nuorelle Pappa-Tunturille?

Joitakin asioita olisi voinut tehdä paremmin. Ehkä ruuhkavuosina olisi pitänyt olla vielä enemmän läsnä lapsille ja vaimolle. Aivosumu oli pahimmillaan sellaista, ettei eteensä nähnyt. Yleensä ottaen sanoisin, että tehty on tehty eikä niitä enää takaisin saa.

Antaisin itselleni kuitenkin arvosanan ensimmäisestä 60 vuodesta 8- :blush:

18. Jos saisit napin painalluksella opetettua yhden asian tavalliselle suomalaiselle sijoittajalle, niin mikä se olisi ja miksi?

Unohda indeksiin vertailu ja naapurin kadehtiminen. Ne johtavat vain negatiivisiin asioihin ainakin pidemmällä tähtäimellä.

19. Miten Alokas onnistuisi pärjäämään vuosikymmenten ajan sijoittamisessa?

Olen sinua tietenkin seurannut, kun niin paljon kirjoittelet. Olen varma että sinulla on n. puolen miljoonan osakesalkku minun ikäisenä.

Jatka samaan malliin ja pidän tyylistäsi, joka on sävyltään hauskasti itse-ironiaan taipuvainen.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Olen ennen Inderesin foorumia kirjoitellut KL-palstalla. Tätä on paljon mukavampi lukea, kun on hienosti moderoitu. Myös omia viestejäni :blush:


Kiitos Pappa rennoista ja hyvistä vastauksista!

On mahtavaa, että tällä Foorumilla on kaltaisiasi konkareita, enemmänkin saisi olla. :slight_smile: Ihan huikeaa on myös se, että meillä on @Erkki_Vesola, joka haastatteussani sanoi olevansa dinosaurusanalyytikko. :smiley:

Mennään tällä Papan vinkillä viikonloppuun:

Unohda indeksiin vertailu ja naapurin kadehtiminen. Ne johtavat vain negatiivisiin asioihin ainakin pidemmällä tähtäimellä.

Kiitos ja mukavaa perjantain jatkoa! :partying_face:

144 tykkäystä

Kiitos Alokas, että pyysit vastailemaan. Näyttäisin olevan 69. haastateltava, joka on Papan mielestä mukava luku :heart:

Hienoa työtä teet ylläpitääksesi hyvää henkeä palstalla :+1:

Hesulin mollivoittoinen tilanne synkistää, mutta silti kaikille teille mukavaa viikonloppua!

EDIT: harmi, en ollutkaan herra 69. @Sijoittaja-alokas päivitti äsken puuttuvia nimiä aloitusviestiinsä :grinning:

73 tykkäystä

Kiitos vielä Pappa :heart:

Kiitoksia myös itsellesi!

Fortumin ketjussa on toki muitakin hyviä kirjoittelijoita, mutta useille taitaa olla yksistä pääsyyistää kuitenkin ketjun lukemiselle usein nämä Papan viestit. :slight_smile:


Muutama haastattelu on sovittuna ja useilla on kysymykset lähetetty, mutta kaikki ovat luvanneet vastata. Joidenkin osalta jonkun kysymyksen voi joutua vaihtamaan, koska ajat ovat muuttuneet kuukausien kuluessa eikä kysymykseni ole enää sellaisenaan oikein toimiva. :slight_smile:

Vielä tässä kuussa voisin lisäillä jotain tai sitten voisi ottaa uuden rivinkin salkkuun… nopeasti tuli mieleen Aallon Group, NoHo, Nokian Renkaat ja Purmo. :thinking:

No, mukavaa viikonloppua kaikille! :partying_face:

16 tykkäystä

No niin… tämän viikon perjantaina on vuorossa analyytikko, joka kirjoittaa mielestäni asioista hyvin selkeästi ja siten ettei tarvitse arvailla, mitä hän tarkoittaa. Hän on hyvä kirjoittamaan ja koen hänellä olevan kyky kerätä tietoa yhteen hyvään pakettiin; monet meistä taviksista löytää asioita sieltä ja täältä, mutta vaikeampi homma on kasata asioita yhteen järkeväksi kokonaisuudeksi.

Tämä lyytikko kuuluu Inderesin hauisjengiin, johon kuuluvat mm. @Atte_Riikola ja @Yu_Gong. Tämä kaveri liikuttaa tai on ainakin liikuttanut ihan kohtalaisia rautoja. :slight_smile:

Hyvää tuloskausiviikon jatkoa!

EDIT:

Hauisjengi

Get Fit with Fun Aerobic Workouts

17 tykkäystä

73. Roni Peuranheimo

Roni on järkevä tyyppi, joka osaa ilmaista asiat selkeästi ja hänen kirjoituksiaan on hyvin miellyttävä lukea. Sijoittaminen kiinnostaa mua, niin onhan usein silti analyysit ja muut sijoitusaiheiset tekstit tiukan haastavaa asiaa ainakin mulle sekä joskus hieman “uuvuttavia”, niin Roni tekee lukemisesta ja oppimisesta helpompaa + mukavampaa.

Analyyseissa Ronilla on hyviä nostoja ja huomioita. Hän osaa nostaa olennaisia asioita esille ja hän ei myös ole niin mustavalkoinen kuin sijoitusmaailmassa joskus ollaan - tämä ei varsinaisesti ole Inderesin ongelma, mutta liiallinen aiheeton itsevarmuus iskettynä liian suoraviivaiseen insinööriyteen koitui osin Nokiankin kohtaloksi. Terve itsevarmuus ja nöyryys sekä sopiva avoimuus että kriittisyys ovat ominaisuuksia, jotka vievät eteenpäin ja nämä löytyvät Roniltamme.

Sijoitusmaailmassa Inderes on mielestäni raikas ja terve toimija, jota Roni erityisen hienosti edustaa.

Roni Peuranheimo portrait

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

27-vuotias Espoosta kotoisin oleva, mutta hiljattain suuren elämänmuutoksen kokenut (muuttanut Helsinkiin) nuorukainen. Opiskelutausta taloustieteestä ja rahoituksesta. Inderesillä nyt noin 2,5 vuotta takana. Määrätietoinen, hajamielinen, pilkettä silmäkulmassa oleva, liikunnallinen ja rauhallinen pohdiskelijatyyppi.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

Olen esiintynyt parissa korealaisessa dokumentissa, jotka käsittelivät suomalaista saunakulttuuria ja koulujärjestelmää (kun Suomi vielä pärjäsi Pisa-tutkimuksissa). Kokemus opetti olemaan uskomatta aukotta kaikkea mitä dokumenteissa kerrotaan.

Olen kisannut painonnostossa nuorten sm-kisoissa. Minulla ei ollut varsinaisesti valmentajaa, mutta crossfitin kautta nostellessani huomasin kehittyväni tässä hyvin ja asetinkin itselleni tavoitteen päästä nuorten sm-kisoihin (alle 23v). Tulin neljänneksi ja kun mitalia ei herunut piti käydä nappaamassa kultaa opiskelijoiden sm-kisoista myöhemmin (harrastelijasarjasta :D).

Olen ollut opiskellessani kaksi kertaa vaihdossa. Ensimmäinen oli Victoriassa Kanadassa ja toinen Milanossa Italiassa. Jälkimmäinen loppui tosin lyhyeen koronapandemian puhkeamisen takia keväällä 2020.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa.

Vaikka lapsena moni urheilulaji loppui lyhyeen, on urheilu ja liikunta nykyään monissa eri muodoissa itselle tärkeää. Tasapainottaa hyvin analyytikon työtä, jossa tulee istuttua paljon ruudun ääressä. Yleisesti mielestäni on myös mukava olla muitakin kuin esimerkiksi uraan liittyviä tavoitteita. Harrastan crossfittiä, jota tulee treenailtua ehkä hiukan perusjumppaajaa tavoitteellisemmin. Crossfitin kautta myös ajoittain keskittynyt enemmän painonnostoon, jossa aikoinaan käynyt muutaman kerran kisailemassa. Golfia olen harrastanut 9-vuotiaasta asti. Golfista pakko leuhkia tässä yhteydessä, että olen Inderes Openin hallitseva mestari. Pokaali majailee työpisteeni vieressä, mutta nimeäni ei ole vielä kaiverrettu siihen :confused: Urheilun lisäksi voisi mainita matkustelun, joka on aina hyvä tapa tuulettaa aivoja. Laadukkaat leffat ja sarjat ovat yleensä toimivaa ajanvietettä kotona ollessa. Nuorempana tuli luettua paljon, mutta määrä on laskenut valitettavasti.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Päivät vaihtelevat toki paljonkin, mutta normaalina päivänä tyypillisesti herään 7.20-7.30 aikoihin. Jos on aamukatsaukseen liittyviä töitä voi olla, että välillä pitää herätä hieman aikaisemmin. Aika usein tulee heti herättyäni otettua aamiainen työpöydän ääreen, jos on aamukatsaushommia tai raporttien julkaisuja. Aamupäivän aikana toimistolle ja normaalipäivänä lähden usein 17-17.30 maissa, jonka jälkeen usein treenailemaan. Illasta sitten arkiaskareita, mahdollisesti jotain työjuttuja vielä tai sitten vain rentoutumista esimerkiksi jonkun sarjan parissa.

5. Kuvailetko lyhyesti millainen olet sijoittajana?

En kategorisoisi tässä, kuten monessa muussakaan asiassa, itseäni erityisen mustavalkoisesti yhteen tyyliin tai kategoriaan. Yleisesti voisi sanoa, että pyrin etsimään hyvän riski/tuotto-suhteen kohteita. Osakepoimintoja löytyy sekä kasvuosakkeista että arvoyhtiöistä. Sijoitushorisontti on suomalaisosakkeissa lähtökohtaisesti aina pitkä kaupankäyntirajoitustemme vuoksi, joten yhtiön laatu (kilpailuedut, johto, toimialan lainalaisuudet, historialliset näytöt, pidemmän ajan näkymät) on tärkeä kriteeri osakevalinnoissa. Sijoitustyyli on varmasti aika lähellä mallisalkun sijoitusfilosofiaa. Suorat osakkeet ovat pääasiassa Hesulista, vaikka olen pidempään miettinyt, että pitäisi alkaa hajauttamaan voimakkaammin ulkomaille kaupankäyntisääntöjemme ulkopuolelle. Osittain tämä on myös omaa laiskuutta, sillä suomalaisista sijoituskohteista tiedon löytäminen on osittain Inderesin ansiosta erittäin helppoa. Pientä kansainvälistä hajautusta minulla on indeksirahastojen muodossa. Osakkeiden lisäksi omistan myös sijoitusasunnon.

6. Voisitko lyhyesti avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Ikäisekseni varsin pitkä, joskin suurin osa siitä ollut varsin passiivista eikä hommassa ollut varsinaisesti sen suurempaa ajatusta mukana. Olen ollut lapsesta asti jo varsin säästeliäs ja jotain roposia laittanut osakkeisiin vanhempieni kannustamana arviolta jo noin 10-15 vuotta sitten. Kauppakorkeakoulussa ja erityisesti Inderesiin tutustuessani 2018-2019 holleilla sijoittamiseen tuli intoa ja ajatusta täysin uudella tavalla, mistä tulikin sitten lähtölaukaisu myös uralle osakeanalyytikkona :blush:

7. Mitkä ovat olleet suurimpia oivalluksia osakepoimintaan liittyen, jotka olet oppinut analyytikon työn kautta?

Varmasti paljonkin pieniä oivalluksia, mutta ei nyt mitään suurempia heureka-elämyksiä tai oivalluksia, joita ei olisi ikinä aiemmin ajatellutkaan. Ehkä makron ja toimintaympäristön merkitys on korostunut tässä viimeisinä vuosina – tuntuu ettei makroa tarvinnut huomioida samalla lailla vielä muutama vuosi sitten. Aloitin työt Inderesillä 6.9.2021 eli melkein päivälleen Hesulin (OMXH PI) edellisten huippujen kohdalla. Analyytikon hommia on siis saanut vääntää jatkuvassa karhumarkkinassa. Yritän kuitenkin olla kyynistymättä täysin ja jatkaa uskomista siihen, että joku päivä täälläkin käännytään nousumarkkinaan. Sanoisin myös, että johdon merkitys on omassa mielessäni kasvanut, kun työssä on päässyt eri yhtiöiden johtoa näkemään ja kuulemaan. Toisaalta korostunut myös se, että pörssiyhtiöiden johtajat ovat myös vain ihmisiä ja heidänkin juttuihin pitää suhtautua ajoittain varauksella. Numeropuolelta korostunut se, että arvonmääritys on huomattavasti monimutkaisempaa kuin pelkän yksittäisen arvostusmultippelin katsominen. Ennusteet saattavat vanhentua nopeastikin dynaamisessa maailmassa ja pitää ymmärtää oletukset niiden taustalla mm. toimintaympäristön, yhtiön sisäisen kehityksen sekä analyytikon ajatuksen niiden taustalla.

8. Minkälainen salkku sinulta löytyy? Mitkä ovat kolme viimeisintä ostostasi ja mitkä olivat ostoperusteesi?

Jonkin verran availinkin jo tuossa aikaisemmin sijoitustyyliäni. Pääasiassa salkku koostuu siis suomalaisista suorista osakkeista (tällä hetkellä yksi suora ulkomainen yhtiö) sekä pienemmissä määrin rahastoista. Viimeisimmät ostokset:

Gofore – Lisäily aiempaan positiooni. Yhtiön tekeminen on vakuuttanut jo pidempään, mutta yhtiön kasvu ja kannattavuuden suojeleminen viime vuonna kun koko muu IT-palvelumarkkina oli tuskissaan oli mielestäni hieno osoitus yhtiön laadusta. Arvostus on mielestäni houkutteleva pidemmän aikavälin tarinaa tarkastellessa – kunhan yhtiö ei lähivuosina vielä taannu keskiverto IT-palveluyhtiöksi.

Lapwall – Halusin ottaa jonkinlaista exposurea rakennussektoriin tässä vaiheessa ja pidin Lapwallia varsinaisia rakennusyhtiöitä huomattavasti mielekkäämpänä vaihtoehtona yhtiön perusbisneksen ollessa varsin solidia (mm. hyvät marginaalit, vahva tase, korkeat pääoman tuotot). Arvostus ei päätä pakota edes heikon syklin tuloksella. Toki yhtiön massiivinen Pyhännän tehdasinvestointi nostaa riskikerrointa. Tämä oli uusi positio.

Terveystalo – Tuli tässä noudatettua omaa suositusta (lisäsin). Yhtiön pääosin hyvin defensiivinen luonne ja kannattavuuden parantamispotentiaali huomioiden arvostus on mielestäni varsin maltillinen. Julkisen terveydenhuollon hoitojonojen kasvamisen tarkempi vaikutus yhtiön kasvuun jossain määrin kysymysmerkki, mutta vaikutuksen pitäisi kuitenkin olla positiivinen pidemmässä juoksussa. Yhtiön johto on myös mielestäni vakuuttava.

9. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

Ei siinä mitään hokkus pokkusta ole, eikä mitään yhtä tiettyä orjamaista prosessia, jota noudatan joka kerta. Moneen suomalaiseen yhtiöön on luonnollisesti saanut ensimmäisen tarttumapinnan töiden kautta esimerkiksi toimistolla jutellessa tai meidän materiaaleja lukiessa. Tutustuessani uuteen yhtiöön käyn läpi yhtiön materiaaleja (mm. vuosikertomus, osavuosikatsaukset jne.). Tykkään katsella InderesTV:stä analyytikon ja toimitusjohtajan haastatteluita. Luonnollisesti lueskelen myös meidän analyysejä ja usein tulee sparrailtua myös toimistolla fiksujen kollegoiden kanssa. Esimerkiksi Lapwallin tapauksessa kuuntelin myös Karon Grillin jakson, missä yhtiön toimitusjohtaja oli vierailulla.

10. Käytätkö sijoitustoiminnasasi teknistä analyysiä? Miksi käytät tai miksi et?

En käytä, koska en itse näihin ole koskaan tarkemmin perehtynyt. Toki saattaa sitä ajoittain pohtia jonkin osakkeen tukitasoja, jossa helposti yhdistyy fundamenttien kuin teknisen analyysin näkökulmat.

11. Mitkä ovat kolme parasta puoltasi sijoittajana? Ja mikä on suurin kehittämisen kohteesi?

Rauhallisen perusluonteeni vuoksi koen, etten turhaan hötkyile suuremmissa kurssiliikkeissä. En ole koskaan tehnyt esimerkiksi dramaattisia ”salkku tyhjäksi”-liikkeitä.

Koen olevani pääasiassa objektiivinen ajattelija, enkä tyypillisesti muodosta vahvoja tunnesiteitä osakkeisiin, yhtiöihin tai johtoon.

Ikäni on sijoittajana suuri mahdollisuus, koska vielä on hyvin aikaa ränta på ränta.

Putoavien puukkojen tunnistamisessa on parantamisen varaa. Usein tulee iskettyä kiinni liian aikaisin, jos osake tai pörssi lähtee luisuun. Pitäisi paremmin tunnistaa pidempiaikaisten trendien kääntyminen.

12. Jos Inderesin väkeä ei saa mainita, niin keitä Suomen sijoitusmaailman ihmisiä kuuntelet erityisesti ja miksi? Mainitse ainakin kolme ihmistä.

Ei ole varsinaisesti yksittäisiä henkilöitä, joiden jokaista sanomista pyrin seuraamaan. Heitetään nyt kuitenkin muutama, jolta tulee mielestäni laadukasta sisältöä:

Jan Von Gerich – Hyviä makrokulmia

Mikko Mäkinen – Hyviä osakepoimintaan liittyviä pointteja

Karo Hämäläinen – Katsomani Karon grillit olleet mainiota

(ping @Karo_Hamalainen ja @Mikko_Makinen, haastateltava on tainnut mainita teidät pariinkin otteeseen t. Alokas)

13. Kerro kolmellakymmenellä sanalla per yhtiö, että mitä mieltä olet näistä osakkeista:

  • Enento Group

Laadukas ja pääasiassa vakaa yhtiö vahvalla markkina-asemalla luottotiedoissa. Myös tämä perinteisesti mielletty defensiivinen yhtiö on ottanut osumaa nykyisestä talousympäristöstä, missä korkojen voimakas nousu rajoittaa lainavolyymeita ja aiheuttaa päänvaivaa etenkin Ruotsissa.

  • Tecnotree

Yhtiön seuraaminen ei käy tylsäksi. Hieno käänne konkurssin partaalta, mutta liiketoimintamallin vanhat haasteet edelleen vahvasti läsnä. Kehittyvien maiden valuuttojen, käyttöpääomaa sitovan sekä suurten investointitarpeiden omaavan liiketoimintamallin myötä kassavirran tekeminen on osoittautunut haasteelliseksi.

  • Terveystalo

Erittäin vahva toimija Suomen yksityisellä terveydenhuollon markkinalla. Kannattavuuskäänne lähti vahvasti käyntiin viime vuonna ja jatkuu tänä vuonna. Pidemmän aikavälin kasvuajurina mahdollisesti Ruotsi. Täältä kaivataan kuitenkin vielä näyttöjä, jotta kansainvälistymisen voisi todeta menestykseksi.

14. Mikä sinulle analyytikon työssä on haastavinta ja mikä helpointa"?’

Työssä on paljon haastavia elementtejä. Esimerkiksi se, että aina pitää olla joku näkemys seuraamastaan yhtiöstä ja miettiä miksi itse olisi paremmin perillä yhtiöstä kuin markkina. Myös se, että näitä näkemyksiä joutuu tekemään välillä aikapaineen alla (jos esim. useamman tuloksen päivä ja raportti pitää saada huomiseksi ulos). Lisäksi näkemykset ovat hyvin julkisia ja virheitä ruoditaan esim. foorumilla.

Harvaa osa-aluetta työstä voisi pitää helppona, mutta ehkä esimerkiksi aamukatsaukseen liittyvät työt alkaa olemaan aika rutinoituneita. Yleisesti työntekoa helpottaa työkulttuurimme, sillä yleensä töitä saa tehdä itseohjautuvasti omalla tahdilla ja tyylillä.

15. Mitä tietoa ja apua saat Foorumilta, mitä et mistään muualta saa ajatellen sijoitustoimintaasi ja työtäsi?

Foorumilta saa paljonkin yhtiöiden seurantaa helpottavia tiedonjyväsiä esimerkiksi toimialan tai verrokkeihin seurantaan liittyen. Esimerkiksi Enenton foorumiketjussa oli kirjoitettu laadukkaita katsauksia yhtiön kilpailijoista, jotka osaltaan nopeuttivat omaa seurannan aloitus -raportin kirjoittamista, kun foorumilta sai jo alustavia ajatuksia ja nimiä listalle. Myös haastavat kysymykset foorumilta pakottavat itsenikin perehtymään johonkin osa-alueeseen syvemmin tukien omaa oppimista.

16. Sinun pitää valita Foorumilta kolme tyyppiä ja indeläisistä kolme hoitamaan salkkuasi viisi vuotta, ketkä valitsisit ja miksi?

Pakko sanoa, että kaikkien foorumilaisten sijoitus-track ja -strategia ei ole välttämättä niin hyvin tiedossa, jotta voisin tehdä valintoja erityisen korkealla luottamuksella. Mutta yritetään heittää silti nimiä ilmoille.

Mikko Mäkinen – Hän on tainnut kirjoittaa jokusen viestin, joten kai hänet lasketaan foorumilaiseksi? :blush: Hänen joskus julkaisemansa track-record puhuu puolestaan.

Pohjolan Eka – Taitaa olla ollut monen valinta, mikä on ymmärrettävää hänen ollessa näkyvä hahmo foorumilla. Hän uskaltaa mennä vastavirtaan ja haastaa rohkeasti, jos on muiden kanssa eri mieltä. Tämä on sijoittamisessa tärkeää.

Mauri – Hänen intonsa osakesijoittamiseen vaikuttaa olevan hyvällä tasolla ja uskoisin hänen tuovan paljon uusia hyviä sijoitusideoita komitealle.

Inderesiltä valitsen:

Verneri – Verneri osaa ajatella hyvin eri sijoituskohteiden pitkän aikavälin kilpailuetuja ja sen pohjalta muodostaa skenaarioita. Hänellä on myös hyvä osaaminen talouden ja pörssin suurista linjoista ja toisi tiimiin siten myös makro-osaamista.

Frans-Mikael – Frans on hyvin idearikas ja häneltä tulisi paljon mielenkiintoisia sijoitusideoita myös Helsingin pörssin ulkopuolelta.

Juha – Juhan näytöt analyytikkona ja osana mallisalkkua puhuvat puolestaan. Juha toisi malttia ja objektiivista ajattelua tiimiin.

(ping @Mauri, @Pohjolan_Eka, @Frans-Mikael_Rostedt, @Juha_Kinnunen ja @Verneri_Pulkkinen)

17. Oletko Ruoholahdessa vahvan miehen maineessa, kerropa hieman tuloksista ja siitä, miten nykyään liikut/urheilet?

Kai minä jossain määrin olen :smiley: Ainakin Gröni tulee säännöllisin väliajoin eteeni pullistelemaan ja näyttämään omia salituloksia, jonka otan merkkinä tästä. Painnostossa ennätykseni ovat 110kg tempauksessa ja 140kg työnnössä. Ihan en ole vielä päässyt Lashan painoihin (Alokkaan video ylempänä). Crossfittiä treenailen keskimäärin keskimäärin varmaankin noin 4 kertaa viikossa (nyt hieman taukoa kun vakkarisali etsinnässä Helsinkiin muuton jälkeen). Sitten satunnaisemmin välillä kaikenlaista muuta (esim. lenkkeily, padel, tennis, golf kesäisin, kiipeily).

(ping @Joni_Gronqvist, haastateltava on maininnut sut)

18. Jos jakaisit työaikasi, vaikka 3-10 eri työvaiheeseen/-tehtävään, niin minkä verran menee mihinkin työvaiheeseen? (esim. raporttien teko 20 prosenttia, markkinoiden ja uutisten seuraaminen 10 prosenttia etc.)

Tiedonkeruu 35 % - Sisältäen yhtiöiden materiaalien lukemisen, toimialaan perehtymisen, videoiden ja webcastien katsomista jne.

Raporttien kirjoittaminen 35 % - Tämä menee toki pitkälti tiedonkeruun kyljessä.

Mallintamispuoli 20 % - Hyvin luodulla mallilla aikaa menee vähemmän, huonolla enemmän.

Kollegoiden kanssa keskustelu 10 % - Hyvä vaihtaa ajatuksia ja kuunnella fiksujen kollegoiden ajatuksia yhtiöistä. Tähän osa-alueeseen sisältyy myös ajoittaiset pöytäfutis matsit.

19. Miten Alokas oppisi keskittymään osakepoiminnassaan olennaisiin asioihin jättäen lillukanvarret huomioimatta?

En varmasti kaikkea sijoittamiseen liittyviä tekstejäsi ole lukenut, mutta tuntuu yleisesti, että olet oikeilla jäljillä ja argumentoit hyvin sijoituspäätöksiäsi. Ymmärtääkseni olet toipuva Voxturisti, joten ehdottaisinkin, että jätä jatkossa hype-lappujen seuraaminen vähemmälle ja keskity yhtiöihin, joiden liiketoiminnan pystyt paremmin ymmärtämään.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Kiitos kaikista tiedonjyvistä mitä te maailmalta bongailette ja haastoista, jotka pakottavat analyytikon pohtimaan tarkasti oletuksia oman analyysin taustalla! Kiitos myös kaikista timanttisista meemeistä Sijoitusmeemi-ketjussa– piristää usein päivää :blush:


Kiitos Roni hyvistä vastauksista! :slight_smile:

Teen sijoittamisesta vaikeaa; tartun yksityiskohtiin, mutuilen enkä osaa olla rationaalinen ja ajatella rauhassa kokonaisuuksia, vaikka joskus luulin toisin… ylpeys käy myös lankeemuksen edellä, tiedän kokemuksesta. :cowboy_hat_face:. Hyvä analyytikko ja sijoittaja ei tällaisia harrasta… esimerkiksi Roni. :slight_smile:

Kiitos ja mukavaa perjantaita kaikille!

84 tykkäystä

@Roni_Peuranheimo, mikä sun tarkka paino olikaan, kun olet saanut nämä kovat tulokset? :slight_smile: Ja varusteina olivat ainakin vyö ja painonnostokengät?

Ja teitkö nää molemmat kisoissa?

9 tykkäystä

@Sijoittaja-alokas Suunnilleen 82-84kg painoisena nostellut nuo. Vyötä ei ollut, mutta painonnostokengät toki. Tempauksen olen nostanut kerran salilla sekä kerran kisoissa (2021, kun viimeksi kisasin). Työntö on salienkka viime vuodelta. :slight_smile:

Lisäys: Kiitos vielä Alokkaalle, että pääsin haastateltavaksi! :slight_smile:

20 tykkäystä