74. Pia Kåll, Capmanin toimitusjohtaja
Piia on karismaattinen ja viisas yksilö, joka on päämäärätietoinen ja erinomainen johtaja. Uskon vahvasti hänen kykyynsä tehdä kestäviä päätöksiä, jotka tuottavat pitkällä aikavälillä kestävää tulosta edustamalleen yhtiölle.
Johtajana hän erottuu positiivisesti mm. rohkeudellaan ja ratkaisukeskeisyydellään, ja lisäksi uskon hänellä olevan kykyä tehdä vaikeitakin päätöksiä, joissa apuna hänellä on kärsivällisyyteensä ja pitkäjänteisyytensä. Karismaattisella Pialla on taitoa hallita asiat ja kykyä keskittyä olennaisiin seikkoihin sekä toimimaan kokonaisuutta katsoen optimaallisella tavalla, jolloin tapahtuu asioita, jotka vahvasti vievät yhtiötä pitkälle eikä vain seuraavaan vuoteen tai kvartaaliin asti…
Capman on merkittävä toimija pohjoismaisilla pääomasijoitusmarkkinoilla ja yhtiö toimiikin aktiivisena omistajana mm. kiinteistöissä, infrasktuurikohteissa ja listaamattomissa yhtiöissä. Yhtiö on perustettu jo vuonna 1989, joten ihan tuoreesta yhtiöstä ei ole kyse ja Capman on ylpeä mm. kansainvälisistä verkostoistaan ja vastuullisuudestaan. Yhtiöllä on tarkoitus tietysti tarjota kivoja tuottoja ja edistyksellisiä ratkaisuja sijoittajille.
Yksi suurimmista syistä, miksi olen kiinnostunut Capmanista sijoituskohteena on juuri hänen pätevyytensä. Tällaisia pitkäjänteisen kärsivällisiä ratkaisijajohtajia saisi olla enemmänkin.
1. Kerro sadalla sanalla, kuka sinä olet.
Olen Pia ja toimin CapManin toimitusjohtajana. Olen utelias ongelmanratkaisija, äiti ja koiranomistaja. Innostun uuden oivaltamisesta, ja tilanteista joissa saa ratkoa sekä älyllisesti haastavia pulmia että mahdollistaa ympärillä olevien ihmisten onnistumisia ja kasvua. Eli tilanteita joita tarjoutuu niin perhearjessa, asiantuntijaorganisaatiota johtaessa että pääomasijoitusalan töitä tehdessä
2. Kerro joku kiinnostavaa asia, mitä harvempi sinusta tietää.
Opiskeluaikana pyöritin useamman vuoden yökerhoa, eli päivisin syvennyin plasma- ja ydinfysiikan ihmeisiin ja iltaisin olin vastuussa yökerhon ja tilausravintolan pyörittämisestä. Se oli myös ensikosketukseni siihen mitä yrityksen ja ihmisten johtaminen käytännössä tarkoittaa.
3. Kertoisitko meille työurastasi?
Olen koulutukseltani teknillisen fysiikan diplomi-insinööri. Tein urani alussa vajaan kymmenisen vuotta liikkeenjohdon konsultointia kansainvälisesti McKinsey’llä, josta siirryin Outotecin johtoryhmään, kaivos- ja metalliprosessiteknologian maailmaan. Vuonna 2016 sain ensikosketuksen pääomasijiotusalaan kun aloitin CapManin Buyout tiimin osakkaana, ja vuodesta 2017 eteenpäin toimin Buyout tiimin vetäjänä. Keväällä 2023 siirryin CapManin toimitusjohtajaksi. Olen myös viimeiset pari vuotta toiminut Elisan hallituksen jäsenenä.
4. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittaavaa ei saa sanoa.
Luen aika paljon, käytännössä vähintään vartin joka ilta, se on minulle tapa rentoutua ja nollata työpäivä. Kiinnostun hyvin erilaisista kirjoista, fantasiasta faktaan läpi kaikkia genrejä. Ainoa mitä yleensä vältän on amerikkalaiset busineskirjat, ne muistuttavat liikaa töistä Pidän myös luonnossa liikkumisesta, jota tulee päivittäinen annos koiraa ulkoiluttaessa, sekä mökkeilystä saaristossa.
5. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?
Työpäivät näyttävät hyvin erilaisilta, sisältäen kaikkea asiakas- ja sijoittajatapaamista, sparrailuun sisäisesti eri tiimien kanssa. Käyn myös säännöllisesti meidän eri toimistoissa Pohjoismaissa ja tapaamassa eri sidosryhmiä, mikä tarkoittaa useampaa matkapäivää joka kuukausi.
Arkipäivää rytmittää pitkälti perheen arki. Yritän pitää kiinni siitä että syödään perheenä yhteisesti aamupalaa ja illallista joka päivä. Toinen arjen rytmittäjä on koira, jonka kanssa käyn aamuisin noin tunnin lenkin ennenkuin muu perhe herää ja iltaisin tehdään toinen noin tunnin lenkki.
6. Kuvailetko lyhyesti millainen olet sijoittajana?
Kun puhutaan minun omista henkilökohtaisista sijoituksista voisi joko sanoa että olen todella laiska tai hyvin määrätietoinen
Selkeästi isoin sijoitukseni on CapManin osakkeeseen. Olen aina sijoittanut merkittävän määrän omaa varallisuuttani siihen yhtiöön missä työskentelen, ja eteenkin nyt toimitusjohtajana se tuntuu entistä luontevammalta ja se myös varmistaa että minun ja osakeenomistajien intressit ovat täysin linjassa.
Muuten en sijoita suoriin osakkeisiin, vaan olen päätynyt työuran alusta asti sijoittamaan pelkästään erilaisiin rahastoihin. Tässä on taustalla että sekä konsulttina että pääomasijoittajana on jatkuvissa keskusteluissa eri listayhtiöiden johdon kanssa strategisista aiheista, jolloin mielestäni on ollut suoraviivaisempaa olla tekemättä osakesijoituksia kuin koko ajan varmistaa että ei vahingossakaan olisi jotain sisäpiiritietoa tai ei vielä julkistettua tietoa kyseisestä yhtiöstä.
7. Minkälainen osakesalkku sinulla on? Jos sinun pitäisi valita salkkusi osakkeista kaksi, joita ei saa myydä viiteen vuoteen, mitkä valitsisit ja miksi?
Tämä on helppo Suoria osakeomistuksia on kaksi; CapMan ja Elisa, jossa toimin hallituksessa. Kumpaakaan en myy niin kauan kun aktiivisesti olen näissä mukana arvoa luomassa.
8. Mitkä alat näet tällä hetkellä erityisen kiinnostavina sijoittajan kannalta?
Ymmärrän että kysymyksellä haet nimenomaan listattujen osakkeiden sijoituksia, mutta pakko sanoa sekä henkilökohtaisena näkemyksenä (että työn puolesta ) että listaamaton markkina on tällä hetkellä hyvin mielenkiintoinen. Viime vuoden aikana korkojen nousun ja yleisen talouden hidastumisen myötä arvostustasot ovat tulleet alas eteenkin kiinteistösektorilla ja alkuvaiheen yritysten venture capital sijoituksissa. Edelleen markkina jatkuu epävarmana, johon vaikuttaa vahvasti sekä geopoliittiset jännitteet maailmalla että samaan aikaan tarve investoida ja edistää vihreää siirtymää. Tällainen yhdistelmä epävarmuutta ja markkinamuutosta luo pääomasijoittajalle mielenkiintoiset sijoitusmahdollisuudet ja uskon että nyt sijoitettavista rahastoista tullaan näkemään tulevaisuudessa vahvoja tuottoja. Kun katsotaan historiaa parhaat listaamattomat rahastot on sijoitettu tällaisina markkinan murrosvuosina.
9. Mikä on mukavinta työssäsi ja mikä asia on vähiten mukavinta?
Ihmiset ja ongelmat. Tämä on sekä mukavinta että epämukavinta. Koen onnistuneeni silloin kun ihmiset ympärilläni kehittyvät ja loistavat, mutta sen mahdollistaminen ei aina ole suoraviivaista ja helppoa jolloin matka onnistumiseen voi tuntua hyvinkin epämukavalta ja raskaalta. Sama koskee ongelmia, lähtökohtaisesti ongelma on epämukava mutta saan energiaa ongelmien ratkaisemisesta ja eteenkin tilanteista joissa ensi katsomalla mahdottomalta näyttävään ongelmaan löytyykin ratkaisu.
10. Aika monien suusta/kirjoituksista ilmenee, että osaat hyvin ratkaista ongelmia sekä vietyä asioita oikealla tavalla eteenpäin. Osaatko kertoa omakohtaisista kokemuksista käsin, miten yleisesti ottaen yrityksissä onnistutaan tekemään oikeita päätöksiä ja toimenpiteitä, jotka kestävät aikaa?
Itselle on muodostunut muutama ohjenuora omien kokemusten ja viisampien neuvoja kuunnellessa. Näitä kun onnistuu käytännössä toteuttamaan niin yleensä jälki kestää tarkastelua ja kestää aikaa.
- Päätöksenteossa sekä ajoitus että itse päätös todennäköisesti osuu lankulle jos ohjenuora aina on että pitää pystyä katsomaan kaikkia sidosryhmiä silmiin ja selittämään miksi päätyi kyseiseen päätökseen juuri nyt, myös ja eteenkin silloin kun päätös ei miellytä kaikkia. Sillä voi välttyä sekä ongelmien puskemisesta eteenpäin, turhista kulmien oikomisesta että hätäpäissään tai tunnekuohon keskellä tehdyistä päätöksistä.
- Pitäisi aina pyrkiä ymmärtämään mitä eri ihmisten ajattelua ja tekemistä ajaa, ei tarvitse olla näistä ajureista samaa mieltä tai edes hyväksyä ne, mutta ne on tärkeä ymmärtää. Silloin voi juupas-eipäs runnomisen sijaan keskittyä löytämään ratkaisuja jotka ottavat huomioon ne asiat jotka jokaiselle sidosryhmälle ovat tärkeimpiä ja saada kaikille toimivia ratkaisuja aikaan.
11. Mitkä ovat mielestäsi kolme parasta asiaa Capmanissa? Mikä on mielestäsi suurin kehittämisen kohde Capmanissa?
Vahvuudet ovat yrittäjähenkisyys ja kulttuurimme. Ihmiset ovat ammattitaitoisia, oman alansa huippuasiantuntijoita, ja samalla maanläheisiä ja tiimihenkisiä. Otetaan työ tosissaan mutta emme itseämme.
Olemme asettaneet itsellemme vision olla Pohjoismaiden vastuullisin pääomasijoittaja. Vaikka vastuullisuus on vahva osa meidän tekemistä jo nyt, on edelleen paljon kehitettävää ennen kuin saavutetaan tavoite kaikilla osa-alueilla.
12. Millainen työnantaja sinusta Capman on työntekijöilleen? Miten Capman motivoi työntekijöitään parempiin suorituksiin?
Meidän toiminta perustuu hyvin itsenäisiin sijoituistiimeihin jotka yrittäjähenkisesti, matalalla hierarkialla toteuttavat ja kehittävät omaa liiketoimintaansa, samalla kun hyödyntävät CapManin yhteisiä platform asiantuntija- ja tukifunktiopalveluita. Pystymme tarjoamaan meidän ammattilaisille parhaan yhdistelmän vastuuta ja vapautta; yrittäjähenkistä, itsenäistä sijoitustoimintaa yhdistettynä isomman yhteisön palveluihin ja tukifunktioihin.
13. Osakekurssi oli maaliskuun (2023) alussa vielä yli kolmessa eurossa, mutta nyt sieltä on valuttua alle kahteen euroon. Mitkä voisivat olla yhtiön mahdollisuuksia ja kasvun ajureita tulevina vuosina, jotka voisivat tuoda omistajille jatkossa hyvää mieltä?
CapManin tuloksessa on kolme komponenttia:
- Palkkiotuottojen kannattavuus. Palkkiotuotot ovat toistuvaa liikevaihtoa, joka perustuu pitkäaikaisiin sopimuksiin. Tämä on meidän tuloksemme selkeästi arvokkain komponentti. Palkkiotuottoihin perustuva kannattavuutemme on kasvanut neljättä vuotta peräjälkeen – myös vuonna 2023. Hallinnoitavan varallisuuden kasvaessa ja käynnissä olevien merkittävien varainkeruuhankkeiden sekä 1.3. toteutuneen Dasos Capitalin oston myötä meillä on vahvat lähtökohdat palkkiotuottoihin perustuvan kannattavuuden kehittämiselle myös tänä vuonna.
- Voitonjako-osuustuotot. Nämä realisoituvat meidän rahastojen irtautuessa niiden sijoituksista myymällä ne uusille omistajille ja täten niiden ajoitus vaihtelee. Emme viime vuonna ole halunneet irtautua kohteista haastavassa markkinassa huonoilla arvoilla, mutta voitonjako-osuustuottojen potentiaali on edelleen olemassa, se on merkittävä ja se kasvaa hallinoitavan varallisuuden kasvaessa.
- Omien tasesijoitustemme käyvän arvon muutokset. Vuosina 2021 ja 2022 tasesijoituksemme tuottivat yli 20% vuodessa. Viime vuonna tasesijoitustemme arvo laski -4%, mutta niin laski markkinakin. Pidemmällä aikavälillä tavoitteenamme on jatkaa ylituoton saavuttamista listattuun markkinaan verrattuna.
Erityisesti käyvän arvon muutosten takia ansaintamallissamme on volatiliteettia, mutta toteuttaessamme määrätietoisesti strategiaamme ja edetessämme kohti kymmenen miljardin euron hallinnoitavan varallisuuden tavoitettamme meillä on erinomaiset edellytykset omistaja-arvon luomiselle.
14. Uusmyynnin osalta näkymissä on valoa nähtävissä, vai miten sinä näkisit asian? Sijoitustuotot eivät ole oikein miellyttäneet analyytikoitakaan, mutta näettekö tämän vain “hetkellisenä ongelmana” vai näettekö jo lyhyellä aikavälillä tai lähitulevaisuudessa viherrystä näissäkin?
Uusmyynnin osalta, eli varainkeruu CapManin hallinnoimiin rahastoihin, keräsimme 2023 aikana noin 400 miljoonaa euroa uusia hallinnoitavia pääomia. Pääomat tulivat noin sadalta ammattimaiselta sijoittajalta joista noin kolmannes sijoitti ensimmäistä kertaa CapManin rahastoihin. Tämä on osoitus siitä että vaikka varainkeruumarkkina on hidastunut, meidän sijoitusstrategiat ovat edelleen kiinnostavia eteenkin kansainvälisille instituutionalisille sijoittajille. On tärkeätä muistaa että puhutaan varainkeruumarkkinan hidastumisesta, mutta listaamattomat omaisuusluokat ovat edelleen kasvava omaisuusluokka.
Sijoitustuottojen ennakoiminen on yksittäisten vuosien osalta yhtä vaikeaa kuin osakeindeksien kehityksen ennustaminen. Pitkällä aikavälillä pääomasijoitustoiminta on historiallisesti tuottanut selkeää ylituottoa listattuun markkinaan verrattuna eikä mikään viittaa tämän trendin muuttuvan tulevaisuudessa. CapManin rahastojen kokonaistuotto on edelleen varsin kilpailukykyisellä tasolla, joka luo myös hyvät edellytykset uusmyynnille. Tästä hyvänä esimerkkinä CapManin uusin Growth III rahasto, joka saavutti tavoitekokonsa vaikeasta markkinatilanteesta huolimatta ennätysajassa.
15. Yhtiön yksi kivijaloista on varmaan kannattavat jatkuvat palkkiot, jotka ilmeisesti vähentävät riskiä ja omalta osaltaan tekevät yhtiöstä kiinnostavan sijoituskohteen. Miten Capman pystyy säilyttämään tai ehkä jopa kasvattamaan tällaisten jatkuvien palkkioiden määrää säilyttäen samalla hyvän kannattavuuden?
Jatkuvat palkkiot ovat CapManin arvonluonnin ytimessä. Ne muodostuvat pääosin rahastosijoittajien maksamista hallinnointipalkkioista niistä rahastoista joita CapManin sijoitustiimit hallinnoivat. Palkkituotot kasvavat kun CapManin hallinniotavat pääomat kasvavat, ja siinä meillä on strategisena tavoitteena tuplata hallinnoitavat pääomat 10 miljardiin euroon vuoteen 2027 mennessä. Lisäksi kun kasvamme saamme skaalaetuja ja siksi näen että palkkiotuottojen kannattavuus voi myös tulevaisuudessa kasvaa palkkiotuottoja nopeammin.
16. Listaamattomiin yhtiöihin sijoittamista pidetään yleensä jokseenkin riskialttiina ja muutenkin toimintaympäristöä pidetään tällä hetkellä epävarmana, voisi ajatella, että lähitulevaisuus on Capmanille poikkeuksellisen vaikea, miten sinä näet tämän asian?
Listaamattomiin rahastoihin sijoittaminen on tuottanut osakemarkkinoita paremmin ajan yli ja ylituottoa on ollut aina enemmän silloin kun osakemarkkina ja taloustilanne yleensä on vaikeampi. Siitä näkökulmasta katsottuna nyt on oikea aika tehdä sijoituksia. Samalla pitää muistaa että ei ole korkeaa tuottoa alhaisella riskillä.
Riskialttius listaamattomissa omaisuusluokissa tulee eteenkin siitä että sijoitus ei ole likvidi samalla tavalla kun listattu osake jonka voi myydä milloin tahansa. Rahastoissa on yleensä 10 vuoden elinikä ja yhden kohdeyrityksen omistusaika on keskimäärin 3-5 vuotta. Mutta etukäteen ei voi täsmälleen sanoa miten pitkä omistusaika tulee olemaan. CapManin 35 vuoden aikana ollaan nähty niin alle kahden vuoden omistusaikoja kuin yli 15 vuoden.
17. Missä Capman on viiden vuoden päästä?
Meidän strateginen tavoite on tuplata hallinnoitavat pääomat 10 miljardin euroon 2027 mennessä. Tämä tulee nykyisten sijoitusalueiden ja tuotteiden kasvattamisesta sekä uusien tuotteiden lanseeramisesta.
Samalla pitää muistaa että viisi vuotta on rahastomaailmassa lyhyt aika, se on vain vajaa puolet yhden rahaston eliniästä. Siksi näen että viiden vuoden päästä ollaan tilanteessa jossa strateginen tavoite on saavutettu, mutta vielä tärkeämpää on että silloin on jo konepellin alla tulilla tuotteet ja sijoitusalueet joilla varmistetaan seuraava kasvuhyppy hallinnoitavissa pääomissa.
Kiitos Pia erinomaisista vastauksista!
On hyvä, että toimitusjohtajalla on näkemystä ja kykyä hallita kokonaisuuksia sekä taitoa olla aidosti tilanteessa että tulevaisuudessa mukana. Aika monilta muilta vain tuntuu puuttuvan näkemys ja pitkäjänteisyys tekemisestä sekä joskus aito ymmärrys siitä, mitä menestyksen läpiviemiseksi vaaditaan.
Tämä on yksi niistä kohdista erityisesti, mitkä varmasti lämmittävät niin sijoittajaa kuin työntekijää ja miellyttää tällaista ihmisrakasta ihmistä:
Meidän toiminta perustuu hyvin itsenäisiin sijoituistiimeihin jotka yrittäjähenkisesti, matalalla hierarkialla toteuttavat ja kehittävät omaa liiketoimintaansa, samalla kun hyödyntävät CapManin yhteisiä platform asiantuntija- ja tukifunktiopalveluita. Pystymme tarjoamaan meidän ammattilaisille parhaan yhdistelmän vastuuta ja vapautta; yrittäjähenkistä, itsenäistä sijoitustoimintaa yhdistettynä isomman yhteisön palveluihin ja tukifunktioihin.
Eipä tässä muuta, kiitos kaikille ja mukavaa perjantain jatkoa!
EDIT:
Korjailin takautuvasti kirjoitusvirheitä ja muita omia virheitäni, kun säädän jostain syystä aina julkaisun hetkellä, vaikka oikoluen moneen kertaan. Ja tosin jotkut asiat ovat oikein, mutta sitten jostain syystä onnistun mokaamaan hieman ennen julkaisua, kuten aina.