Alokas haastattelee

76. Tommi Saarinen

Tommi on älykäs kaveri, jolta löytyy maalaisjärkeä ja hänen viestejään lukiessa tulee olo, että hän on ratkaisukeskeinen kaveri, joka pyrkii hoitamaan asiat kaikkia ajatellen parhaalla tavalla. Oletan hänen olevan niitä ihmisiä, jotka ovat niin sanotusti kaikessa hyviä, mihin ryhtyvät.

Itselleni on tullut sellainen olo, että hän tietää, mitä tietää ja tietää, mitä ei tiedä. Hänestä tulee mieleen muutamat pätevät isot johtajat, jotka olen tavannut elämäni aikana; ei säädetä mitään turhaan eikä pakosta tartuta nyansseihin, vaan keskitytään itse asiaan eikä yritetä olla pakkomielteisesti oikeassa, vaikka olisi väärässä. Eli tehdään asiat hyvin ja oikein eikä tehdä asioista sen hankalampia.

Ehkä monet urheilijat ovat juuri tällaisia kuten tämä ex-jalkapalloijamme; yritetään tosissaan, asiat tehdään kunnolla ja tähdätään erinomaiseen lopputulokseen. Tommi on erinomainen tyyppi ja toisaalta hän on myös todiste siitä, miten Inderes onnistuu valmistamaan ennätysajassa päteviä lyytikkoja. :slight_smile:

IMG_7018

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Olen jalkapallokentillä nuoruuteni viettänyt elämäntapa-palloilija. Olen utelias innostuja, idealisti, määrätietoinen ja ahkera. Elämään pyrin suhtautumaan tosissaan, muttei totisesti. Inspiroidun muista ihmisistä. Tärkeintä minulle on perhe ja ystävät.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

• Olen Inderes-tornin 9.kerroksen kovin meal preppaaja

• Odotamme avopuolisoni kanssa esikoista Vapuksi, mikä on jännää ja mahtavaa

• Urheilutaustastani huolimatta minua kiinnostaa urheilun seuraaminen melko vähän. Sivusta katsominen on tuskaista ja minun on pakko päästä itse tekemään.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa.

• Olen viime aikoina opiskellut ja pelannut padelia melko intensiivisesti. Olemme samalla porukalla pelanneet viikoittain nyt kaksi vuotta ja luulen, etten pysty vastustamaan harrastuksen muuttumista kilpaurheiluksi.

• Erilaisia suomalaisia tosi-tv formaatteja on tullut seurattua. Nelosen Amazing Race on viimeaikaisia suosikkejani.

• Jooga & avanto enenevissä määrin.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Herätyskello soi 6:30 tai 8:00 riippuen siitä onko vuoroni työskennellä aamukatsauksen parissa vai ei. Sitten aamutoimet ja Ruoholahteen toimistolle analyysihommiin. Lounasaikaan joko lounastreffit kaverin kanssa tai itsetehty ruoka toimistolla. Töiden jälkeen liikuntaa jossain muodossa, ja iltapalaksi tosi-tvtä. Perheenlisäyksen myötä rutiinit menevät todennäköisesti aika uusiksi.

5. Kuvailetko lyhyesti millainen olet sijoittajana?

Pyrin noudattamaan osakepoiminnan perusmantroja ja pitämään itseni nöyränä.

Tässä joitain kriteerejä, joita edellytän omistamiltani yhtiöiltä

• Ymmärrä liiketoiminnan logiikan ja miten yhtiö luo arvoa asiakkailleen

• Yhtiön strategia on uskottava ja ymmärrän sen maalaisjärjellä

• Yhtiöllä on korkea pääoman tuotto tai askelmerkit sen saavuttamiseen

• Valuaatio on järkevä noin viiden vuoden tuloskasvunäkymään peilattuna

Nämä ovat isoja plussia mutta voin näistä tinkiä, jos muut kriteerit täyttyvät:

• Selkeä kilpailuetu

• Uskottava/luotettava päätöksentekijä (yleensä omistaja), jonka ajatuksen juoksua ja motivaatiotekijöitä ymmärrän

6. Voisitko lyhyesti avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Ensimmäiset sijoitukset 10 vuotta sitten ETFfiin, koska joku tutkija jossain podcastissä piti tätä hyvänä juttuna. Osakepoimintaa olen tehnyt noin 5 vuoden ajan.

7. Olet entinen jalkapalloilija, oletko tästä “entisestä elämästä” saanut oppia ja apua analyytikon urallesi?

Luulen, että aika vähän mitään nimenomaan analyytikon työssä tärkeitä juttuja jalkapallomaailmasta sai ammennettua mukaan.

Yleisesti elämässä ja työelämässä hyödyllisiä taitoja sain mukaani paljon; resilienssiä, kurinalaisuutta, sosiaalisia taitoja ja ryhmässä toimimista. Urheilijalla on melko paljon vapaa-aikaa toimistotyöläiseen nähden, mitä tuli käytettyä sijoittamisen opiskeluun.

8. Minkälainen salkku sinulta löytyy? Mitkä ovat kolme viimeisintä myyntiäsi ja mitkä olivat myyntiperusteesi?

Tämä on osakesäästötilini, jossa teen valtaosan osakepoiminnasta. Lisäksi omistan hieman ETFfiä, eräitä aktiivisia rahastoja, ja Inderesin osakkeita.

Viimeisimmät myynnit:

  • RVRC: Jännitti mennä osariin kvartaalin aikana selvästi venyneellä valuaatiolla
  • Harvia: Peruste sama kuin yllä ja oli paikka saada ”suositusten takaa” rahaa pois
  • BRKB: Noussut valuaatio ja heikentynyt usko ylituottojen saavuttamiseen nykyisessä kokoluokassa

9. Miten sinä mietit salkkusi hajautusta? Ja jos et mieti, niin miksi et?

Mietin liiketoimintojen ajureita ja maantieteellisiä altistuksia. Tavoitteena on se, että omistukset eivät suurella todennäköisyydellä romahtaisi samanaikaisesti. Hyväksyn sen, että indeksiin verrattuna keskitetyllä salkulla jään väkisin monista huippuyhtiöstä paitsi.

10. Millainen on osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

En aktiivisesti ”screenaa” yhtiöitä, mutta pyrin pitämään silmät ja korvat auki. Työn kautta törmää etenkin moneen pohjoismaalaiseen listattuun yhtiöön.

Prosesseja on kaksi vaihtoehtoista:

Prosessi 1:

  • Kun löydän mielenkiintoisen listatun yhtiön, katson päällisin puolin miten tuloslaskelma on kehittynyt ja miltä tase näyttää tällä hetkellä
  • Käyn läpi kysymyksessä 5. listaamani kriteerit
  • Katson läpi analyytikkoennusteet ja arvostuskertoimet sekä miten nämä ovat kehittyneet historiassa. (Tähän toimiston Bloomberg-terminaali on huikea lähde)
  • Teen yksinkertaisen käänteisen viiden vuoden kassavirtalaskelman
    • Otan hihasta arvostuskertoimen, jolla kuvittelen myyväni yhtiön 5 vuoden päästä (laskelma on todella herkkä tälle oletukselle)
    • Käytän laskelmassa korkeaa tuottovaatimusta yleensä 15 %
    • Pyrin selvittämään laskelman avulla mitä yhtiöltä vaaditaan, jotta osakkeen tuotto yltäisi tuottovaateeseeni
      • Logiikka on melko sama kuin tässä Sijoituskästin tuoreessa X-ketjussa

Jos yhtiö vaikuttaa muuten mielenkiintoiselta, mutta valuaatio tai taseasema ei miellytä, siirtyy yhtiö seurantalistalle ja palaan asiaan mikäli nämä muuttuvat.

Prosessi 2:

  • Inderesin analyytikolla on positiivinen näkemys seurannassamme olevasta yhtiöstä
  • Selaan analyysejämme yhtiöstä ja käyn kysymässä analyytikolta, jos jokin jäi askarruttamaan

Kun ostan uutta yhtiötä, pyrin yleensä noin 10 % painoon osakepoimintasalkustani. Jos mieltäni askarruttaa jokin, voin ottaa pienemmänkin position, mutta tämän suurempaa en lähtökohtaisesti salli. Jos yhtiö on Inderesin seurannassa pyrin ottamaan pienemmän position, sillä kaupankäyntisääntömme usein estävät kevennykset (analyytikko säilyttää positiivisen näkemyksen), ja osakkeen kehittyessä erinomaisesti salkku keskittyy helposti liiaksi.

11. Onko suhtautumisesi osakepoimintaan muuttunut ollessasi analyytikkona? Näetkö osakepoiminnan nykyisin vaikeampana vai helpompana? Mulle ainakin tieto on lisännyt tuskaa. :frowning:

Olin opiskeluaikana hyvin kiinnostunut rahoitusmarkkinoiden akateemisesta tutkimuksesta, jossa keskustellaan paljon siitä, onko ylituottojen saavuttaminen systemaattisesti mahdollista. Uskoni on kasvanut siihen, että ylituottojen saavuttaminen systemaattisesti on mahdollista (etenkin pienillä pääomilla). Vaikeaa ylituottojen saavuttaminen kuitenkin on.

12. Jos sinulta kiellettäisiin Inderesin materiaalien ja Foorumin käyttö, mitä tietolähteitä käyttäisit poimiessasi suomalaisten yhtiöiden osakkeita?

Yhtiöiden omia IR sivuja tulee nykyäänkin käytettyä paljon ja sieltä löytyviä materiaaleja.

X:ssä törmää myös mielenkiintoisiin juttuihin.

13. Kerro kolmellakymmenellä sanalla per yhtiö, että mitä mieltä olet näistä osakkeista:

Duell

  • Historiallisen kannattavuuden saavuttaminen ilman liikevaihdon kasvuakin riittäisi tuomaan hyvät tuotot
  • Pidemmällä aikavälillä haastava arvoketjuasema

  • Yhtiön aiemmin tavoittelemat skaalahyödyt realisoituvat hitaammin kun kasvu on hidastunut

Riskit ovat koholla, mutta myös tuottopotentiaali on korkea nykytasoilta. En ole toistaiseksi osaketta omistanut.

Betolar

Liikevaihdon kasvuun pitäisi päästä ennen seuraavaa rahoituskierrosta. Vaisut näytöt kaupallistamisesta painaa vaakakupissa suurta ja kasvavaa markkinaa enemmän. Lisäksi kilpailijoiden määrä markkinalla tuntuu olevan kasvussa. En ole omistanut, niin kuin suositushistoriasta voi päätellä.

Relais

Yritysotot ovat kokonaisuutena onnistuneet mallikkaasti. Markkina on jopa yllättänyt minut defensiivisyydellään. Valuaatio on matala maltillisilta tuntuvilla orgaanisen kasvun ennusteillamme (3 % lähivuodet). En ole Relaisia omistanut, mutta omistaminen on aktiivisessa harkinnassa.

14. Mikä on mieluisinta analyytikon työssä? Jos sinun olisi pakko luopua jostain asiasta analyytikon työssä, niin mistä luopuisit ja miksi?

Osakeanalyytikon työssä parasta on päästä työskentelemään (1) osakemarkkinan parissa sekä (2) päästä oppimaan erilaisista liiketoimintamalleista ja ihmisistä niiden takana.

Osakemarkkina heijastelee ihmisen psykologiaa sekä odotuksia tulevaisuudesta ja erilaisten skenaarioiden tapahtumisen todennäköisyyksistä. Psykologia ja tulevaisuus ovat mielestäni tavattoman mielenkiintoisia asioita.

Liiketoimintojen ymmärtäminen puolestaan auttaa ymmärtämään ympäröivää maailmaa, mikä on mukavaa.

15. Mikä sinusta Inderesin Foorumilla on parasta? Mitä apuja saat Foorumille omaan työhösi?

Parasta:

  • Se, että kysymyksiä lauotaan matalalla kynnyksellä, mikä edesauttaa keskustelunaiheiden monipuolista ja syvällistä käsittelyä
  • Meemeily ja huumori
  • Asioita kaunistelematon, mutta kuitenkin asiallinen keskusteluilmapiiri

Apuja työhön:

  • Parviälyn voima on mieletön ja foorumille päätyy paljon lähteitä, joita ei itse olisi löytänyt
  • Analyytikon näkemyksien ja yhtiöiden materiaalien perustellut haastot
  • Luonnollinen palautekanava moneen asiaan, mikä mahdollistaa asioiden kehittämisen

16. Sinun pitää valita Foorumilta kolme tyyppiä ja indeläisistä neljä (max. 2 lyytikkoa) hoitamaan salkkuasi kymmenen vuotta, ketkä valitsisit ja miksi?

Näin isoa tiimiä elättämään pitäisi olla aika iso salkku.

@Pauli_Lohi – Tiimi tarvitsee laajakatseisen ja tinkimättömästi omaan ajatteluun pohjaavan analyytikon.

@Juha_Kinnunen – Tuo kokemuksen myötä hötkyilemättömyyttä ja rauhallisuutta tiimiin.

@Sara_Antonacci i – Kasvaa 10 vuoden aikana poikkeavan koulutustaustansa ja tiedonnälkänsä myötä huipputekijäksi, joka osaa uudistaa muuten kaavoihin kangistuvan tiimin.

@Verneri_Pulkkinen – Istuu salkkuyhtiöiden hallituksissa ja varmistaa, että yritysten voitot eivät menee hölmöihin investointeihin, vaan niitä palautetaan tuntuvasti myös omistajille

Salkku-Mauri (@Mauri) – Kehittää tiimin sijoitusprosessia, sillä hän on kykeneväinen tarkastelemaan rehellisen kriittisesti oman tiimin kehityskohtia. Pitää huolta, että salkunhoitotiimi välttää sijoituspsykologiaan liittyvät sudenkuopat.

@jaska7 –Pitää salkunhoitotiimin kartalla oleellisesta uutisvirrasta, ja osaa pureskella uutisvirran merkityksen. Ripustaa Jarin paidan salkunhoitotiimin työhuoneen seinälle.

@DayTraderXL – Tuo pöytään osaamista, jota muulla salkunhoitotiimillä ei ole. Mahdollistaa fundamenttipositioista poikkeavat sijoitukset sekä hoitaa kaupankäynnin.

17. Mitkä teidän analyytikoiden materiaaleista sinä näet piensijoittajille kannalta tärkeimpinä ja miksi? Mitä Inderes tarjoaa sijoittajille, mitä ei muualta saa?

Laajat raportit (ja niihin liittyvät videot). Liiketoiminnan ymmärtäminen on avainasemassa onnistuneessa osakepoiminnassa ja tämän voi saavuttaa laajan raportin lukemalla. Lisäksi laajasta raportista pitäisi käydä ilmi, mitä yhtiöltä vaaditaan, jotta osake olisi hyvä sijoitus. Kun hahmottaa nykyvaluaation yhtiölle asettaman riman, voi ottaa kantaa yltääkö yhtiö noihin vaatimuksiin. Tai sitten voi luottaa analyytikon näkemykseen asiasta.

Inderes tarjoaa mitä muualta ei saa:

  • Suoran ja matalan kynnyksen keskusteluyhteyden analyysin laatijaan, jolloin sijoittaja voi kysyä auki jääneitä kysymyksiä sekä analysoida analyysin tekijän pätevyyttä ja uskottavuutta
  • Parhaan sijoittamisen ympärille muodostuneen yhteisön

18. Miksi aikanaan aloitit sijoittamaan? Ja mikä nykyään motivoi eniten sijoittamisessa?

Alkuperäinen motiivi juontaa juurensa siitä, että taloudellinen liikkumavara tuo minulle enemmän nautintoa kuin kuluttamisen kasvattaminen. Jos tarkoituksena on pitää merkittävää taloudellista puskuria läpi elämän, iso osa puskurista kannattaa korkean tuotto-odotuksen takia pitää osakkeissa.

Nykyään sijoittamisessa kiehtoo älyllinen haaste ja kilpailu ylituotosta.

19. Miten Alokas oppisi olemaan analyytisempi eikä olisi niin fomohosujatunnesijoittaja?

Kun olet ostamassa osaketta, kirjoita ylös

  • Mitä pitää tapahtua
  • Millä aikajänteellä

Jotta sijoituksen tuotto ylittäisi selvästi historiallisen indeksituoton tai oman tuottovaatimuksen

Kun sormesi on toimeksiantonapilla, pakota itsellesi viikon pohdintaperiodi, jonka aikana fomohuuma toivottavasti helpottaa.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Analyysin ja muun sisällön vaatimustason ylläpidosta. Tiedän, että analyytikot pinnistelevät napsun verran enemmän työnsä parissa, kun foorumilla tulee palautetta matalalla kynnyksellä. Tämä auttaa meitä tuottamaan kilpailukykyisempää materiaalia, mikä puolestaan pitää Inderesin elinvoimaisena.


Kiitän Tommia erinomaisista vastauksista!

Olen ennenkin sanonut, että joskus kuulee ettei oikeat sijoitusmaailman ihmiset täällä pyöri, mutta kas kummaa… median sijoitus- ja talousmaailman ihmiset ovat usein hyvinkin perillä, mitä “täällä tapahtuu”. Lisäksi myös muut päteväksi todetut tämän kuplan ihmiset (no ei toki kaikki) esim. salkunhoitajat ja sijoittajat sekä muut pyörivät täällä, joka on selvinnyt heidän puheistaan tai kirjoituksistaan.

Inderesin keskustelufoorumi on melkoinen lahja sijoittajille ja suuri kiitos sekä kunnia kaikille heille, jotka käyttävät paljon aikaansa auttauessaan toisia sijoittajia. Heitä kannattaa kiittää tykkäyksellä tai/ja mukavalla palautteella, jotta he tietävät, että heidän kannattaa jatkaa tätä toimintaansa.

Jokaisella on täällä tilaa kirjoittaa; avainasemassa on se, että kunnioittaa muita, eli on asiallinen sekä ystävällinen että kohtelias toisia kohtaan. Joitain ketjuja lukee jäähallisen verran ihmisiä, joten heitto, joka ei tuo lisäarvoa tai kysymys, jonka selvittää 1-5 minuutin googlettamisella voinee jättää välistä, mutta kaikenlaiset viestit, joihin on aidosti nähty aikaa ja vaivaa, niin harvemmin ovat turhia (toki lyhyt ja nopeasti kirjoitettu viesti voi olla hyvä).

Kannattaa hyödyntää Inderesin materiaaleja. Tommi alan ammattilaisena hyvässä porukassa on saattanut tutkia yhtiötä fiksuna kaverina satoja tunteja ja pureskelee kaiken siitä yhtiöstä hyvin tiiviiseen muotoon, joten ei se verovähennyskelpoinen Premium ole kallis, kun se hyvin todennäköisesti maksaa pitkässä juoksussa moninkertaisesti itsensä takaisin. :slight_smile:

Jestas… kirjoitin liikaa - kiitoksia jälleen ja hauskaa viikonloppua! :cowboy_hat_face:

72 tykkäystä