Alokas haastattelee

82. Passi, OSA 1/2 (ei mahtunut yhteen viestiin)

Ei se tviittien ja viestien määrä, vaan se laatu - tämä sopii erinomaisesti tähän nimimerkkiin. :slight_smile: Foorumia kiinnostaa aina, mitä Passi kirjoittaa, koska hänen näppäimistöltään lähtee aina laadukasta tekstiä, jossa on aidosti erilaista lisäarvoa tuovaa sisältöä sijoittajille ilman mitään erikoisuuden tavoittelua.

Luulen, että hän tekee paljon perustyötä ja ehkä vielä sellaista, mitä muut eivät niin viitsi ja jaksa. Ja Passillahan vaikuttaa olevan tietoa ja perehtyneisyyttä asioihin, jonka johdosta hän pystyy tekemään huomioita ja päätelmiä, joissa on aidosti hyvää sisältöä ilman perustelemattomia mutuiluja. Hän kykenee tuomaan hyvin ymmärrettäviä uusia ajatuksia ja skenaarioita, jotka täydentävät analyytikoiden tekemää työtä.

Hänessä on myös aidosti sellaista itsenäistä ajattelua ja se yhdistettynä tietäväisyyteen sekä kovaan perustekemiseen tekevät hänestä erinomaisen sijoitussisällön tuottajan. Uudet ajatukset, uusista näkökulmista ja ilman mitään “sijoitustunteilua” tekevät hänestä kaverin, jonka monet näkisivät mielellään enemmänkin kirjoittelevan täällä. :slight_smile:

image

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Olen 80-luvulla syntynyt onnellinen kahden pienen tytön isä ja aviomies. Paljon maailmalla pyörinyt, mutta aika ajoin sohjolaa kaipaava normibullero. Ura teknologiafirmoissa, nykyään päätoiminen oman salkun hoitaja.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

  1. Olen asunut viimeiset 10 vuotta vähintään kolmen viikon laivamatkan päässä Suomesta. Käyn kyllä usein kotimaassa, ihan lentokoneella.
  2. En ole koskaan omistanut asuntoa, autoa tai astianpesukonetta.
  3. Yritän nykyään muistaa nauttia hetkestä, pienistäkin asioista. Omien lasten naurusta. Ruoasta ja juomasta hyvässä seurassa. Pohjanpalon maalista Tanskan verkkoon. Panterasta livenä. Savusaunasta ja paljusta perheen kanssa. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, nämä pienet ja yksinkertaiset jutut on usein se elämän suola. Ei murheita eilisestä tai huomisesta.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa. :slight_smile:

Tykkään vaihdella urheiluharrastusta muutaman vuoden välein. Viimeiset pari vuotta olen joogannut ahkerasti. Sitä ennen oli thaiboxing. Sitä ennen salilla käynti. Ehkä pian jotain uutta.

Junnuna pelasin jalkapalloa mutta innostus lopahti kun olin yksinkertaisesti liian huono. Futista seuraan kyllä: Huuhkajat, arvokisat, Valioliiga. Pelailen myös aktiivisesti Sorarea joka on eräänlainen Fantasy Premier Leaguen, Championship Managerin ja keräilykorttien risteytys (ja ehkä vähän sijoituskin, hups).

Nautin hyvästä ruoasta, katuruoasta kermaperseilyyn. Samoin alkoholipitoisista juomista, viineistä viskeihin. Onneksi juomien laatu on tenbägännyt ja määrä dipannut -90% sitten opiskelija-aikojen. Näitä pyrin harrastamaan lähes viikoittain hyvässä seurassa.

Matkustaminen. Paljon on tullut nähtyä mutta paljon enemmän on näkemättä. Uudet ympäristöt virkistää. Kulttuuri, ruoka, maisemat, ihmiset.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Herätys ilman herätyskelloa. Aamupala. Lapset päiväkotiin.

Olen sijoittanut päätoimisesti viimeisen vuoden-pari. ”Työpäivät” menee nopeasti. Heittomerkeissä koska sijoittaminen ei tunnu työltä. Lajissa on niin jäätävän paljon opittavaa ja seurattavaa asiasta innostuneelle. Mielenkiintoisia caseja tulee vastaan kuukausittain. Osarikaudet. Makro. Hypet ja muut ilmiöt. Firmapäivitykset ja pohdinnat foorumilta. Kaikkien alojen osaajat Twitterissä, kirjallisuus, podit, oma analyysi jne. Itsensä kehittämiseen on rajattomat mahdollisuudet. Aika siisti fiilis kun avaat päätteen aamulla ja saat alkaa tutkimaan just sitä firmaa tai muuta asiaa mitä haluat, ja olet innostunut siitä. Tunnit loppuu usein kesken.

Jossain vaiheessa päivää joogatunti tai lyhyt juoksu/kävelylenkki. Iltapäivällä lapset päiväkodista, illallinen, lasten kanssa touhuilua, iltatoimet ja lapset nukkumaan.

Päivän viimeiset pari tuntia kevyempää sijoituslukemista, äänikirjaa (nyt menossa Sinuhe Egyptiläinen, sitä ennen Swallow the Sun), vaimon kanssa jutustelua (minä kuuntelen) tai sarjojen striimausta (nyt Shogun ja Yellowstone). Jos kumppani liittyy seuraan niin katsotaan romanttista komediaa tai Sinkkuelämää-tapaista viihdeteollisuuden ultimaattista kliimaksia.

5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?

Realistinen optimisti. Näen paljon mahdollisuuksia mutta tarkastelen niitä kriittisesti ja avoimin mielin.

Keskitetty salkku jonka ydinpositioihin perehdyn syvällisesti ja seuraan niitä tarkasti.

Pyrin löytämään ennustettavaa kasvua halvalla. Näitä caseja on Suomessa valitettavan vähän, joten olen laajentanut reviiriä Pohjoismaihin ja kastanut varpaita myös Jenkkeihin.

Pääosin pienyhtiöitä. En kuitenkaan sekaannu enää liian pienivaihtoisiin. Isot kelpaa myös jos tuotto-odotus kohdillaan.

Usein teknologiaan/softaan liittyviä, koska oma tausta ja mielenkiinnon kohde.

En osta ja unohda vaan myyn kun tuotto-odotus heikentyy hinnannousun tai heikentyvien fundien takia. Tietty firma voi silti pysyä salkussa vuosia.

En pelkää ostaa putoavaa puukkoa (tai kovaan nousuun) jos fundat, kasvukiitorata ja valuaatio kunnossa ja tunnen casen hyvin. Panikoin harvoin. Toisaalta olen oppinut kunnioittamaan markkinan momentumia ajan kanssa enemmän.

6. Voisitko avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

2000-luku: Ensimmäiset, joidenkin tuhansien markkojen arvoiset osakkeeni sain perintönä IT-kuplan jälkipyörteissä 2001. Mm. Nokiaa noin 250 markalla kpl, heh. Pian ostin kesätyörahoilla lisää osakkeita legendaarisen eQ onlinen kautta, lähinnä Kauppalehden foorumin “analyysien” perusteella. Onneksi joukkoon sattui Kone, muuten olisi tullut indeksiltä reilusti turpaan. Menin siis sokea apina ja tikka -taktiikalla. Koitin kyllä imeä oppia ahkerasti ja luin mm. meidän Grahamin Seppo Saarion opuksen ja ymmärsin jo aikaisessa vaiheessa että pienikuluinen Seligsonin OMXH25 indeksirahasto voittaa pankkien tuotteet. Sekaannuin silti teemasijoittamiseen ja rahastoihin, ja ostin mm. Kiina ja Intia -rahastoja “koska niiden taloudet kasvaa kovaa” ja myöhemmin vuosina 2007-08 ydinvoima- ja uraanirahastoja “koska sähköä tullaan tarvitsemaan hitosti ja ydinvoima on ainoa ratkaisu”. No kehittyvät taloudet ja sähköntarve kasvoi mutta ei tullut juuri tuottoja 10 vuodessa. Tämä oli hyvä opetus makro- ja teemasijoittamisen vaikeudesta. Nykyään keskityn pääosin mikrotasoon eli yrityksiin, pl. PYN Vietnam.

Kävin hiljattain läpi vanhoja sijoitusmuistiinpanoja. Tämä pätkä tammikuulta 2009 kertoo minusta sijoittajana ja myös sen aikaisesta sijoitusstrategiasta: “Pörssin suunta jatkui samana mitä alkuvuoden ja vuodessa Helsinki romahti 50%. Mutta ei huolta, odotellaan nousua ja nostellaan osinkoja kun ei mihinkään ole kiire :)” Riittääkö tämä kutsun saamiseksi Vernerin osinkopuolueeseen?

2010-luku: Passiivista holdausta, muu elämä vei mennessään. Sorruin makuuttamaan palkkatuloja pankkitilillä. Poikkeuksena entry kryptoihin (ETH ja BTC) 2016 kun olin edellisvuonna tutustunut lohkoketjuihin.

2020-luku: Innostuin osakepoimminnasta jälleen 2019 lopulla. Oli tajunnanräjäyttävää huomata että Inderes, tuo firma jota oli telkkarissa edustanut lapsenkasvoinen toimitusjohtaja Nokia-analyyseineen, tuottaa pirun tasokasta analyysiä tuulipuvuille - ja ilmaiseksi. Tein itse nuorempana lyhyen aikaa kv markkina-analyysejä suomalaisille pörssiyhtiöille ja tunnistin heti että nyt on tiimiltä hyvää analyysiä. Samoihin aikoihin kaverini laittoivat osakespekulaatioryhmän tulille Whatsappiin. Vanha osakepoiminnan palo syttyi uudelleen. Ajoituksessa oli tietysti onnea matkassa: koronadipistä, kuplasta ja krapulasta sain paljon enemmän oppeja tulevaan kun olin aktiivisesti taas pelissä mukana enkä katsomossa.

Päädyin hiljattain päätoimiseksi oman salkun hoitajaksi puolivahingossa. Työskentelin valmistuttuani jonkin aikaa Suomessa ja sitten lähes vuosikymmenen startupeissa ulkomailla. Konkurssi oli lähellä ainakin puolentusinaa kertaa, kuten alkuvaiheen firmoissa usein on tapana. Ei tullut miljoonaexitejä, mutta mukavaa touhua silti. Jatkuva grindaaminen otti kuitenkin osansa ja muutama vuosi sitten aloin tietoisesti vähentää työtehtäviä pienen burnoutin ja muuttuneen elämäntilanteen saattelemana. Samoihin aikohin uudelleensyttynyt intohimo osakepoimintaa kohtaan on täyttänyt töiden jättämän aukon, ja ainakin toistaiseksi minulle riittää ns. oikeista töistä satunnaisten projektien tekeminen.

Täällä foorumilla on yllättävän vähän keskustelua sijoittamisesta elinkeinona. Jatkan tästä vielä hetken.

Positiivisena puolena olen huomannut että oman tekemisen laatu on mielestäni parantunut selvästi. Toki ei tarvitse kummoista maalaisjärkeä päättelemään että työn laatu paranee kun siihen on käytettävissä moninkertaisesti enemmän aikaa :slight_smile: Kun on aikaa mietiskellä, virheet vähenee. Nykyään käytän huomattavasti enemmän aikaa portfolion rakenteen mietintään, riskienhallintaan, eri skenaarioiden mallintamiseen, osto- ja myyntitasojen määrittämiseen, uuden casen due diligenceen, ja yleisesti markkinan pulssilla pysymiseen. Noheva sijoittaja pystyy toki tekemään nämä päivätyön ja muun elämän ohessa, mutta ei meikäläinen. Nyt on aikaa.

Miellän oman sijoitussalkun hoitamisen yhtälailla yrittämisenä ja täysipäiväisenä työnä kuin minkä muun tahansa bisneksen pyörittämisen. Teet jotain mihin sulla on intohimoa, laitat siihen kiinni sekä aikaa että rahaa, ja tavoitteena on leivän tuominen pöytään, erinomaisesti tehty duuni ja sinulle tärkeän vaikutuksen aikaansaaminen. Riskit on suuret, mutta niin on myös palkinnot: rahallinen, henkinen, kontrolli omasta ajasta esim. perheelle. En näe itseäni työttömänä, joutilaana tai kehityksestä jälkeen jääneenä. Tämä on elinkeino ja itsensä kehittämisen areena siinä missä muutkin työpaikat. Salkkuni ei ole järin suuri ja jos tuotot menee reisille niin sille ei voi sitten mitään. Sitten etsitään muita töitä. Veri vetänee uusiin haasteisiin jossain vaiheessa joka tapauksessa.

Miinuksiakin tietty on: Yksinään tekeminen ja fyysisen työyhteisön puute, pelko oman osaamisen ja työkelpoisuuden rapautumisesta, kuukausittaisen kassavirran puute joka taas ohjaa salkun kanssa hieman pienempään riskinottoon. Toistaiseksi plussat on kuitenkin olleet paljon miinuksia suurempia.

7. Miltä salkkusi tällä hetkellä näyttää?

Osakkeet:
Qt 21%
Evolution 10%
PYN Elite 5%
Lifeline Spac 5%
Pienempiä tarkkailupositioita mm. Smart Eye, Gaming Innovation Group, Spire Global ja Incap. Pidemmässä holdissa Inderes jonka yrittäjätarinaa on ollut upeaa seurata. Näistä nostan jonkun ehkä merkittävämpään painoon kunhan julkaisevat osarit.

Kryptot:
Bitcoin 8%
Solana 8%
Ethereum 8%
Lisäksi muutama ns. shitcoin ja pääomaa töissä useassa DeFi-tuotteessa ja farmaamassa airdropeja.

Käteistä ei juuri ole mutta käteisen kaltaisia lappuja on kertynyt nyt noin 15% salkusta. Tykkään vähentää riskiä/sijoitusastetta kun menee hyvin, varsinkin nyt kun ei ole säännöllisiä palkkatuloja. Olen viime kuukausina keventänyt mm. kryptoja.

Moni varmaan ihmettelee tuota suurta kryptopainoa. Tiedostan toki että sitä markkinaa ajaa villi spekulointi. Vajaan 10v kokemuksellani kryptot on kuitenkin enemmän humalaisten kanssa pokerin pelaamista kuin lottoa. Ylituoton tekeminen on härkämarkkinassa moninkertaisesti helpompaa mitä osakkeilla, jos tiedät mitä teet. Vuosien saatossa tietotaitoa on kumuloitunut ja tämän takia minulle tulee yksinkertaisesti liian kalliiksi olla olematta mukana tällä markkinalla - jos siis ollaan syklin nousuvaiheessa kuten nyt.

En usko että kryptot on uhkapelimuotona katoamassa lähiaikoina. Ja tällöin talo voittaa aina - esimerkiksi Ethereumin käytöstä maksettiin Q1:llä yli miljardi taalaa ja nettotulos oli $370 miljoonaa (tokenin omistajat hyötyvät tästä ns. buybackien kautta). Onkin mielestäni hassua väittää että näillä alustoilla ei ole mitään arvoa - uhkapelit ja viihde on valtava toimiala. Optiona, jos hyvä tuuri käy, alustat mahdollistavat tulevaisuudessa jotain oikeasti ihmiskunnalle hyödyllistä. Toivon tulevaisuutta jossa “internet of value” ja tekoälyassarimme toimii avoimien ja hajautettujen protokollien eikä Metan tai Googlen päällä. I want to believe!

Myönnän myös näin julkisesti, naurunalaiseksi joutumisenkin uhalla, että näen ainakin pienehkön mahdollisuuden sille että bitcoin ohittaa kullan market capin 2030-luvulla. Näen merkittävää arvoa digitaalisella valuutalla ja arvonsiirtoverkolla joka on neutraali eikä minkään valtion kontrolloima. Odotan että Kiina ja sen omassa lohkoketjussa pyörivä keskuspankin digitaalinen Yuan, jonka liikkeet valtio näkee ja jota se voi vapaasti korvamerkitä ja jäädyttää kansalaisten digilompakoissa, on ikkuna tulevaisuuteen monenkin valtion kohdalla. Valtioiden velkaantumisesta ja fiatin printtauksesta puhumattakaan. Bitcoinin ei tarvitse tai pidä syrjäyttää fiatia, mutta se voi täydentää sitä.

Tämä ei ole missään nimessä suositus sijoittaa kryptoihin, kunhan halusin avata ajatteluani. Kryptot on super-spekulaativinen omaisuusluokka, tosielämän use caset edelleen puuttuu, ja niiden arvo aaltoilee voimakkaasti etenkin globaalin likviditeetin mukana 5x voimalla verrattuna osakkeisiin. Nyt ollaan selvästi härkä/hype-vaiheessa sykliä, ja onkin kriittistä pystyä arvioimaan koska siirrytään karhumarkkinaan. Tämä on lyhyellä aikavälillä momentum- ja pitkällä aikavälillä adoption-peli. On tärkeää tiedostaa mitä peliä pelaat ja ketä vastaan.

8. Jos sinun pitäisi pitää kahta salkkusi osaketta viisi vuotta, mitkä ne olisivat ja miksi?

Kaksi isointa eli Qt ja Evolution. Näistä lisää alempana.

9. Millainen on osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

  1. Mielenkiinto syttyy uuteen kohteeseen. Innostun yleensä jos firman myynti kasvaa kovaa, sillä on mielenkiintoinen tarina, tuote ja tiimi, ja/tai se on räikeästi aliarvostettu. Kohteita voi kummuta mistä tahansa. Viime vuosina olen saanut ideoita mm. työn kautta, tuttavapiiriltä, Inderesin foorumilta ja raporteista, Redeyen toimialaraporteista, Twitteristä, screeneristä. Tämän prosessivaiheen ei tarvitse olla kiveen hakattu. Idea voi tulla vaikka lähikaupassa käydessä.
  2. 5-15 minuutin persfiilis firmaan ja sen tuotteisiin. Vilkuilen nettisivut, viimeisimmän osarirapsan, luvut ja ennusteet Tikr:sta. Myös tuotesegmenttikohtaiset luvut jos sellaisia on saatavilla, näistä voi löytyä piiloon jäänyt kasvuraketti. Vastoin fikumpien neuvoja katson myös valuaation jo tässä vaiheessa. Useimpiin mielenkiintoisiin kasvufirmoihin on yksinkertaisesti ladattu jo todella kovat odotukset ja niihin on turha hukata aikaa. Laitan usein muistutukseksi kurssihälytyksen Nordnetiin niille kohdille mistä voisin kuvitella lappua ostavani. Asetettuja hälytyksiä on nyt satoja.
  3. Jos firma edelleen kiinnostaa, syvempi tutkimus. Vuosikertomukset, osarit, toimiala-analyysit ja -insidereiden kommentit, foorum- ja Twitter-kommentit, tiimin tausta ja insentiviit, johdon videohaastattelut, perusluvut nenäliinamallilla Google sheetiin. Fokus firman kilpailuetujen pohdinnassa: miksi asiakkaat valitsevat juuri heidän tuotteen? Saako asiakas merkittävää vastinetta rahoilleen? Onko asiakkaan helppo vaihtaa tuote toiseen?
  4. Simppeli base-bear-bull skenaario-analyysi ja todennäköisyydet 1-2 vuoden päähän. En perusta DCF-malleihin. Jo oman firman tulevaisuutta on tosi vaikeaa ennustaa pari vuotta eteenpäin, saati sitten ulkopuolista yhtiöitä. Toki on oltava perskutina että onko yhtiö edelleen hyvässä asemassa parin vuoden päästä ja mitkä kertoimet markkina sille silloin antaa. Tässä vaiheessa prosessia luotan enemmän omiin kuin analyytikoiden ennusteisiin. Edellisistä muodostan caselle tuotto-odotuksen. Yleensä vaadin vähintään 30% vuosittaisen tuotto-odotuksen että sijoitan uuteen caseen. Ylläreitä tulee aina ja on hyvä olla turvamarginaalia. Tutuissa caseissa vähempikin riittää, vuosien saatossa kumuloitunut tieto yhtiöstä vähentää riskiä.
  5. Jos tuotto-odotus ok, määritän position koon. Monen tekijän summa. Usein skaalaan hitaasti sisään ja tutustun yhtiöön ajan kanssa. Jos bear-skenaariossa on riski menettää valtaosa sijoitetusta pääomasta, se jo osaltaan rajoittaa position kokoa (esim. Smart Eye). Joskus tulee vastaan tilaisuuksia joissa jopa bear-casella on positiivinen tuotto-odotus. Mielessäni on kirkkaana edelleen marraskuinen päivä 2022 kun osarin jälkeen Harvialle asettamani 13.40 euron ostotoimari jäi muutaman sentin päähän ja kurssi on sittemmin noussut 200%+. Tuo oli yksi niistä tilaisuuksista.
  6. Entryn jälkeen casen seuraamista ja skenaarioiden päivittämistä kun uutta tietoa tulee esim. osareista. Määritän hinnat joilla vähennän, myyn ja lisään (ja asetan hintahälytykset), muuten menee arpomiseksi etenkin nopeiden ja isojen kurssiliikkeiden aikaan. Trimmaan myös jos löydän pääomalle selvästi paremman tuotto-odotuksen.

Olen listannut noin 50 mielenkiintoisinta firmaa jotka haluaisin salkkuuni. Näistä pyrin lukemaan osarit ja pitämään kurssihälytykset ajan tasalla. Mitä pidempi lista, sen useammin aukeaa ostopaikkoja laadukkaisiinkin yhtiöihin.

10. Mitkä alat kiinnostavat sinua juuri nyt ja miksi?

Maailmassa on valtavasti mielenkiintoisia tuotteita, teknologioita, tiimejä ja tarinoita. Alojen sijaan lähestyn sijoituskohteita usein firmatasolla. Liittyvät usein softaan ja sen tuomiin mahdollisuuksiin, mutta esim. energia ja healthcare -puolelta nousee varmasti myös rautaa tekeviä kiinnostavia kasvufirmoja tulevina vuosina. Pakko kai lisätä “alana” myös tekoäly.

11. MItkä ovat olleet sijoitusurasi pahimpia virheitä ja mitä opit niistä?

Turskaakin tehnyt sijoitus on voinut olla ostopäätöksenä oikea, ja päinvastoin. Tässä muutama missä sekä päätöksentekoni että tuotot ovat menneet persiilleen:

Myymättä jättäminen 2021
Qt EV/S 30. Evolution EV/EBIT 50. Tecnotree 1.50€. Kryptokivien kuvista maksettiin miljoonia. Minkälainen idiootti ei tässä vaiheessa myy? Mulla tuli salkku tonttiin 50%. Tuosta on onneksi toivuttu kohtuullisesti, mutta oli kalliit oppirahat. Määritän nykyään aina omistuksille vähennys- ja myyntitasot. Olen kyllä pohtinut että miten tulisi toimia jos ja kun tulee se seuraava kupla. Niissä tehdään isot tuotot. Tietyn rajan yli mentäessä enemmän teknistä analyysiä ja stop lossin käyttöä?

Käteisen makuuttaminen pankkitilillä
Palkkatuloja kerääntyi pankkitilille huomaamatta lähes vuosikymmen. Ei hurjia summia, mutta samassa ajassa MSCI World ETF olisi lähes tuplannut 2010-2019 (ja triplannut tähän päivään).

IT-palvelusektorin osto keväällä 2023
Oletin että markkinan heikentyminen on jo hinnoissa ja että konsulttivetoiset firmat kyllä pystyvät sopeuttamaan headcountin vastaamaan heikompaa kysyntää loppuvuoden aikana. No pian on juhannus 2024 ja kysyntä edelleen sakkaa ja tarjontaa sopeutetaan. Näihin tuli tartuttua aivan liian aikaisin - ei pitäisi ostaa heikkenevään fundaan ennen käänteen merkkejä. Uskon kyllä sektorin tuovan hyviä tuottoja parin vuoden tähtäimellä näiltä arvostustasoilta, mutta vaihtoehtokustannus (muita ostokohteita paljon) on osoittautunut liian suureksi ja olen pikkuhiljaa myynyt sektoria salkusta.

12. Mitkä ovat kolme parasta puoltasi sijoittajana ja mikä on suurin kehittämisen kohteesi?

Parhaat puolet:

Itseni tunteminen. Sijoitustrategiani pohjaa vahvuuksiini kuten kärsivällisyys, rationaalisuus, analyyttisyys/numeroiden asiayhteyksien ja ajurien ymmärrys ja niiden ennustaminen, omistaja-operaattorin näkökannan ymmärtäminen, mielenkiinto uusia teknologioita kohtaan, riskinsietokyky.

Geneerinen liiketoimintaymmärrys. En oikein osaa mitään syvällisesti, mutta olen huseerannut tuoteomistajana, tuotekehityksessä, tuotannon ja logistiikan parissa, markkinoinnissa, talouspuolella. Voin ainakin huijata itseni uskomaan että tästä on hyötyä yrityksiä arvioidessa.

Terve itseluottamus. Uskon omaan analyysiin ja teesiin jos olen tehnyt taustatyön kunnolla. Mitä parempi conviction (onko tälle suomennosta?) minulla on caseen, sitä paremmin pystyn tekemään rationaalisia päätöksiä vaikka markkina menisi toiseen suuntaan. Toisaalta vääriä päätöksiä tulee jatkuvasti ja niitä pitää pystyä käsittelemään ja niistä oppimaan. Tämä on yksi syistä miksi jaan virheitäni silloin tällöin ja salkkuni sisällön kerran kvartaalissa Twitterissä. Julkinen “accountability” pakottaa omistamaan omat virheet ja luo tervettä painetta suoriutua paremmin.

Suurin kehittämisen kohde:

Kun leikitään tappiollisten kasvutarinoiden kanssa, niin pääoman menettämisen riski on ilmeinen. 2021 astuin muutamaan miinaan, sittemmin en, mutta en tiedä onko tämä ollut tuuria vai taitoa. Haluaisin kehittää kyvykkyyden erottaa vaistomaisesti vähäriskisen mutta erittäin lupaavan yrityksen korkeariskisestä vastaavasta. Pattern recognition-tyylisesti huomata heti ne yksi sadasta caset. Alitajunnassa asettaa parhaiden casejen palapelin palat kohdalleen ja erottaa mikä näitä yhdistää. Johdon puheet ja eleet, tietyt rivit ja kaavamaisuudet tilinpäätöksessä yms.

Makrotasolla haluaisin oppia ymmärtämään globaalin likviditeetin ajurit ja mahdollisuudet ennustaa näitä. Druckenmillerin sanoin “it’s liquidity that moves markets”.

Välillä pitäisi pystyä ottamaan vähän rennommin ja ottaa pieniä positiota yhtiöihin jotka näyttää vartin silmäilyn jälkeen mielenkiintoisilta. Kaikkea ei tarvitse ottaa niin vakavasti ja tutkia sataa tuntia.

13. Kerro viidelläkymmennellä sanalla per yhtiö, mitä mieltä olet niistä juuri nyt?

  • Evolution
    Valtavat vallihaudat. 20%+ kasvua yli syklien ja vahva Q1. Vuolasta kassavirtaa. Hajautunut asiakaskunta. Toimiala kasvaa pitkään. Osinkoa ja omien ostoja. EV/EBIT 15. Mitä muuta sitä tervejärkinen sijoittaja kaipaa? No on riskejäkin. Kasvu tulee jatkossa yhä enemmän Aasiasta joka on aika black box. Huippukatteita vaikea parantaa. Jenkkimarkkinoiden hidas avautuminen. Iso kuva kuitenkin huoleton. Salkussa vuodesta 2020.
  • LeadDesk
    Näyttää enemmän dynaamiselta startupilta kuin homehtuneelta korporaatiolta, tykkään. Kasvu hitaahkoa mutta bisnes defensiivistä ja kannattavuus paranee. Asiakaspalvelutoimialalla edessä iso muutos AI:n myötä. LeadDesk jo kehittänyt AI-ratkaisuja mutta haluan nähdä konkreettisia tuloksia. Saavatko tekoälyn avulla parannettua katteita tai lisättyä myyntiä? Kasvava SaaS-tuotetalo 1 EV/S:llä olisi kovin edullinen (nyt 1.5).
  • Kempower
    Olen negaillut Twitterissä jo kaksi vuotta flattina pysyneestä tilauskertymästä. Haluaisin kuitenkin tätä salkkuuni. Tuote ja kannattavuus kunnossa, pitkän kasvukiitoradan toimiala, johto tekee rohkeita investointeja jotta markkinaa ehditään nurkata ennen kiinalaisia. Jenkkien valloitus kysymysmerkki. Analyytikoilla liian optimistiset kannattavuusennusteet. Ostan mieluummin kalliimmalla käänteen jälkeen kuin nykyhinnalla laskevaan fundaan. Entisenä lahtelaisena toivon Kempistä Hesulin vuosikymmenen rakettia, toivottavasti omistajana kyydissä.
  • Qt
    Salkkuni tukipilari. Tuote ja luvut jatkuvasti väärinymmärrettyjä mikä tarjoaa veivipaikkoja. Olin aikanaan mukana rakentamassa tuotteita missä Qt sisällä; sitä on aika haastavaa alkaa kairata myöhemmin irti. Kasvun hyytymiseen rationaalisia väliaikaisia syitä, itse tuotelisenssimyynti kasvaa hienosti. Lyhyen aikavälin riskeinä mm. taantuma ja yhä lyhentyvät sopparikaudet. Pitkällä aikavälillä mm. tekoäly (miten tulee muuttamaan softakehitysprosessia) ja semi-ahne lisensointimalli (tekeekö esim. autoteollisuus omia forkkeja).

14. Mitkä ovat tärkeimmät tietolähteesi sijoittamisessa? Inderesin Foorumia ja materiaaleja ei saa mainita. :slight_smile:

Perinteisiä: Firmojen sivut ja raportit, toimiala-analyysit, blogit, podcastit, Twitter, etenkin tietyllä alalla työskentelevien tuttujen ja muiden ammattilaisten kommentit firmoista, tuotteista, toimialan tilanteesta.

Muutaman kaverin kanssa tulee myös sparrailtua aktiivisesti mikä piristää kivasti viikoittaista tekemistä.

Vaihtoehtoista dataa kaivan mm. LinkedIn, nettisivutrafiikkia seuraavat palvelut, Google Trends, Glassdoor, G2, Stack Overflow, Github.

Välillä tulee vastaan eksoottisempiakin keinoja, esim. Incapin Intian tehtaasta ja suuresta hollantilaisesta asiakkaasta löytyy tietoa paikallisista yritysrekistereistä.

Kyselen firmojen IR:iltä jos jokin asia askarruttaa, vastaavat yleensä nopeasti.

15. Tuntuu, että olet ersi (=erilainen sijoittaja vrt. ernu), koska tuot erilaisia asioita esille ja eri näkökulmista kuin muut sijoittajat noin yleisesti ottaen, mikä on suurin eroavaisuus sinussa sijoittajana kuin muissa?

Pidän itseäni kyllä aika normibullerona :slight_smile:

Ersi-mäisyys ehkä liittyy edellisiin vastauksiini: startup-taustaan, salkun firmojen syvään tuntemukseen, omaan näkemykseen luottamiseen.

Yrittäjätaustaisena mietin firmojen tilannetta usein yrittäjän silmin. Esimerkiksi jos firmalla menee heikommin, johtuuko tämä firman omista päätöksistä vai toimialan ongelmista? Miten firma voi reagoida ja ratkaista ongelman? Onko tämä ratkaisu ja sen vaikutus esim. kuluihin tai myyntiin hinnoiteltu vielä kurssiin? Onko johdolla historiaa oikeiden päätösten tekemisestä? Markkinalla on tapana ekstrapoloida nykytilannetta ikuisuuteen ja se väheksyy (laadukkaiden) yhtiöiden kyvykkyyttä sopeutua muuttuviin tilanteisiin.

Näen sijoittamisen myös salapoliisityönä. Sinun tulee löytää jotain mitä muut ei ole vielä huomanneet. Näitä harvoin löytyy suoraan esim. vuosikertomuksista tai Inderesin raporteista, vaan pitää kurkkia tarinan ja lukujen taakse ja koittaa löytää trendejä mitkä eivät ole vielä muille selviä. Niiden löytäminen vaatii verta, hikeä, ja välillä oluttakin.

Skannaan esimerkiksi yhtiöitä jotka ovat osoittaneet että niiden tuotteille on kasvavaa kysyntää ja joiden liiketoiminnassa on skaalaamisen elementtejä, mutta jotka ovat vielä seuraavat 6-12kk tappiollisia. Näihin ei moni uskalla koskea tai edes niitä löydä koska yhtiöitä ei voi arvottaa tulosperusteisilla kertoimilla. Esim. SaaS-softatuotteissa hyvästä tuotteesta voi olla merkkeinä korkea NRR-% (sama asiakas ostaa vuosittain yhä enemmän), alhainen churn-% (asiakkaat pysyy asiakkaina), ja korkea gross margin. Plussaa jos pienyhtiön johto kertoo tulostelcoissa jotain mitä ei itse raporteissa; harva jaksaa noita kuunnella. Parhaassa tapauksessa osakkeen kurssia tulee buustaamaan triplaraketti: kasvava liikevaihto, kasvava kannattavuus, ja kasvavat kertoimet.

16. Sinun pitää valita salkkuasi hoitamaan kaksi foorumilaista, 2 twitteristiä ja 2 indeläistä, ketkä valitsisit ja miksi?

Foorumilaiset:

Olisi helpoin valita omaa sijoitustyyliäni lähellä olevia nohevia foorumilaisia kuten Mauri, timontti tai Alhanko. Välillä on kuitenkin jännittävää kokeilla jotain uutta ja valitsenkin

  1. @JNivala . Argumentoi eri toimialojen caseja ansiokkaasti monelta kulmalta. Näkee potentiaalin mutta ei suostu maksamaan liikaa. Voisi löytää salkkuun healthcare-puolen firmoja joista oma osaamiseni on etanan tasolla.
  2. @IsoValas. Suurelle yleisölle tuntematon, tosielämässä hyvä ystäväni. Foorumin Incap-ketjun avaaja. Roskakorien tonkija joka suostuu ostamaan 20% kasvua enintään 5 P/E:llä. Hajauttaa enintään kahteen firmaan ja maksimivivulla, usein onnnistuneesti.

Salkun satumaisilla ylituotoilla palkkaisin vielä P1:sen opponoimaan jokaista myynti- ja ostopäätöstä ja pitchaamaan salkkuun uusia ideoita.

Twitteristit:

  1. @Jukka_Lepikko
  2. @Mikko_Makinen

Twitteristeistä kuuntelen etenkin kokeneempaa kaartia herkällä korvalla, mm. Visukinttu, Uurasmaa, Friman, Kankaanpää, Virtanen, Pyysing, Heikkilä, Kaartinen, Jokinen, Kuusisto ja tietysti Alokas. Lisäksi “opetustilit” Keskiväli, Juntunen, Pekka, ja monet muut.

Indeläiset:

  1. @Antti_Luiro . Löytäisi salkkuun Pohjoismaiden kovimmat kasvajat. On ollut hienoa seurata Antin kasvua ehkä hieman hyväuskoisesta timantinkovaksi analyytikoksi joka miettii caseja omilla aivoillaan ja etsii uusia keinoja tappiota takovien kasvufirmojen oikean arvostustason löytämiseksi. Inderesin pienomistajana on kiva nähdä Antti viemässä organisaatiota eteenpäin muutenkin kuin raporttien voimin.
  2. @Verneri_Pulkkinen. Omien yhtiöideoidensa lisäksi roastaisi Anttia valittujen kasvufirmojen ROIC- ja osinkoprosenteista. Vernerillä on upea ymmärrys yritys- ja makrotason ajureista ja kyky kommunikoida niistä ymmärrettävästi. Tehnyt salkullaan kovaa jälkeä. Lahtelaisuudesta ja röhönaurusta plussaa.

Tähän olisi voinut valita lähes kenet tahansa tiimiläisen. Taso on pysynyt korkeana.

78 tykkäystä