85. Henri Elo
Henri on tuttu monestakin asiasta; sijoituskirjoista, lukuisista artikkeleista (esim. Kauppalehti, Salkunrakentaja etc.), sijoitusblogeista, Twitteristä jne. Lyhyesti voisi sanoa, että hän on erittäin monipuolinen ja luotettava sijoitusalan kaveri.
On olemassa laatukirjoittajia ja sijoittajavaikuttajia, jotka ovat hyvin tärkeitä motivoimaan ihmisiä ja tuomaan tietoa sekä ajateltavaa muille sijoittajille. Henri on myös näitä, mutta ehkä jopa enemmän - hänellä on ollut todella pitkä sekä laaja että monipuolinen ura sijoitusmaailmassa, lisäksi hänellä tuntuu olevan oikea asenne ja sopiva luonne sijoittamiseen.
Hänen kirjoituksistaan tulee ilmi, että hänellä on laajasti aidosti tietoa asioista sekä kykyä että ymmärrystä soveltaa kaikkea sitä tietomäärää, mitä hänellä on. Hänen kärsivällinen ja rauhallinen luonne, että myös analyyttinen tapa ajatella tekee hänestä loistavan kaverin tällä alalla. Monesti sitä fiksu ja tietäväinen kaveri olla turhan tunteellinen suuntaan taikka toiseen, mutta tässäkin suhteessa Henri erottuu positiivisesti joukosta.
Hänen vastauksensa kannattaa lukea ajatuksella ja rauhassa. Eli tästä vain lukemaan haastista:
1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.
Olen 45-vuotias viestintäalan yrittäjä ja kahden yläkoulu-/lukioikäisen lapsen isä. Tykkään luonnosta,liikunnasta ja melko rauhallisesta elämästä. Olen kotoisin Etelä-Pohjanmaalta Jalasjärveltä muttaasunut jo yli 20 vuotta Keski-Uudellamaalla, vuodesta 2008 lähtien Tuusulassa.
2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.
Olen viljellyt mansikkaa pienimuotoisesti Uudenkaupungin saaristossa kesätöinä teini-ikäisenä. Isovanhempani viljelivät eläkepäivillään mansikkaa.
Olen harrastanut ampumahiihtoa ja -juoksua ja kilpaillut lajissa juniorivuosina.
Pelaan shakkia kännykällä, mutta se on niin puhdas ”aivot narikkaan” -harrastus, että en ole jaksanut opetella lajin strategioita. Ranking-pisteet eivät kehity mihinkään maailmanlaajuisia vastustajia vastaan.
3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa.
Liikunnassa melko aktiivisia lajeja ovat olleet viimeisen vuoden aikana hiihto, frisbeegolf, boulderointi ja iltarastit.
Kiinnostuin 1,5 vuotta sitten vaihteeksi kaunokirjallisuudesta saatuani lahjaksi yhden kirjan. Luin Jenny Baylissin ja Nicolas Barreaun suomennetut teokset. Se oli virkistävää, mutta nyt tämä harrastus on tauolla.
Tv:tä katson jonkin verran.
Kansalaisopistossa olen harrastanut pitkään enkun opiskelua, yleensä eläkeläisten kanssa. Se on hauskaa, sosiaalista, erilaista ja taidot säilyvät edes jollain tasolla, koska en käytä englantia paljon työssäni.
4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?
Herään. Syön aamupalaa. Teen töitä joko kotona tai toimistolla tai sekä että, joskus käyn asiakaskeikalla. Harrastan vaihtelevasti mainittuja juttuja, joista yllä kirjoitin. Liikunta virkistää kehoa tai mieltä.
5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?
Olen pitkäjänteinen ja kärsivällinen. Omistan ikään kuin paloja yrityksistä ja yritysten liiketoiminta tekee minulle tuoton. Se voi heijastua osinkona ja/tai arvonnousuna. Vierastan FOMO-ajattelua (fear of missing out) sekä sijoituskohteita, joita en kunnolla ymmärrä, ovatpa ne sitten osakkeita tai jotakin muuta.
6. Voisitko avata millainen sijoitushistoria sinulla on?
Sijoitin jo kouluaikoina pienimuotoisesti. Olin saanut lapsena vanhemmiltani lahjaksi Rauma-Repolan (osa
nykyistä UPM:ää) osakkeita.
Luonteeltani olen analyyttinen ja jonkin verran säästäväinen. Minua kiinnosti, mikä yhteys pörssikursseilla ja yrityksen liiketoiminnalla on. Oikeastaan myös graduni käänteisestä arvonmäärityksestä käsitteli tätä teemaa.
Opiskeluaikoina olin aktiivisempi sijoittaja kuin nykyään. Isoja onnistumisia silloin olivat Soneran ja PMJ automecin (teki Nokialle tuotanto-automaatiota kuten JOT Automation) listautumisanteihin osallistuminen 1998-1999. Osakekursseja katsoin kotona tietokoneelta, teksti-tv:stä tai Vaasan yliopiston tietokoneluokassa.
Jotain oman polun kulkemisesta ja oppirahoista kertoo se, että työuran alussa 2002 salkkuni koostui osakkeista nimeltään Benefon, Evox Rifa, Nokia ja Stromsdal. Tupakantumppistrategia vaihtui onneksi sittemmin laatuyhtiöihin.
Benefon oli teknologisesti kehittynyt mutta resurssit eivät riittäneet GSM-aikana kännykkämarkkinoilla. Se kuten myös kartonkivalmistaja Stromsdal menivät myöhemmin konkurssiin. Evox Rifan kehitys puolijohdeyhtiönä ei ollut mainittava mutta arvotus oli matala. Nokialla parhaat vuodet olivat takana. Myöhemmin salkkuni on koostunut suurimmaksi osaksi terveistä osingonjakokykyisistä yhtiöistä, joilla ei ole kannattavuusongelmaa.
7. Olet tehnyt upeita sijoituskirjoja, jotka ovat olleet suuria "palveluksia" suomalaiselle sijoitusyhteisölle.
Mitkä ovat olleet sinulle suurimmat opit sijoitustoimintaasi ajatellen, mitä olet saanut kirjoittamalla kirjoja?
Kiitos. Kysymys on hieman haastava, koska kirjojen kirjoittaminen on ollut niin laaja osa työelämääni, ei toki tuottoisin. Ensimmäinen kirjani Löydä helmet – vältä kuplat! ilmestyi ensi kerran 2007. Tammikuussa 2007 aloitin Kauppalehdessä blogin, joka koostui alkuvaiheessa osasta kirjan sisältöä.
Luulen, että olen oppinut kurinalaisuutta. Kirjoitusprosessi on asioiden kertausta, tutkimista ja analysointia. Jos tarpeeksi monta kertaa törmäät havaintoon, että kannattavat ja maltillisesti arvostetut yhtiöt antavat vastaisuudessa keskimääräistä parempaa tuottoa, et välttämättä jaksa hakata päätä loputtomasti seinään käänneyhtiöiden kanssa. Sijoittajan dilemma on se, että pitäisi olla kärsivällinen ja pysyä markkinoilla. Toisaalta omista näkemyksistä ei kaikkien yhtiöiden kohdalla kannata pitää loputtomasti kiinni.
8. Olet ollut analyytikkona, pääanalyytikkona, tehnyt lukuisia artikkeleja sekä kaikkea muuta ja nykyään olet
kirjailija + yrittäjä jne. Mikä "rooli" on eniten kehittänyt sinua sijoittajana ja miksi?
Kaikessa oppii, opinnoissa, analyytikon työssä ja sijoituskirjoittajana. Oma kiinnostus on tärkeää sekä käytännön opit kantapään kautta.
Tämäkin kysymys on hieman kinkkinen, koska työni vuoksi en ole halunnut tai voinut olla erityisen aktiivinen sijoittaja. Minua ei niin kiinnosta pörssikurssien tuijottelu, vaan haluan tehdä luovempaa, monipuolisempaa työtä.
Asian voi kääntää toisin. Jos aktiivista sijoittamista haluaa tehdä kunnolla, siihen pitää olla riittävästi aikaa.
Lopputuloksena buy and hold -strategia on toiminut oikein hyvin. Totta kai helmiä on tullut myytyä vuosien varrella salkusta, kuten Marimekkoa, Nestettä, Sampoa, Konecranesia ja Alma Mediaa (listaa voisi jatkaa), mutta onneksi joitakin hyviä olen jättänyt vuosikausiksi, kuten Kesko, Olvi, Kone, Orion, Elisa, Nordea. Tästä on kiittäminen osin verottajaa, sillä kurssinousun jälkeen myynneistä menisi huomattavasti veroa.
Warren Buffettista kirjoitin joskus blogisarjaa Kauppalehteen ja hänen opeista olen oppinut ja saanut
vaikutteita nykyiseen tylsään mutta maanläheiseen strategiaani.
9. Millainen salkku sinulla on tällä hetkellä? Mihin kolmeen osakkeeseen luotat eniten pitkällä aikavälillä ja
miksi?
Edellä mainittujen isompien yhtiöiden vastapainona olen viime vuosina sijoittanut myös pienempiin kasvuhakuisempiin yhtiöihin, joissa näen potentiaalia. Tällaisia ovat esimerkiksi Puuilo, Ovaro, LapWall ja Fodelia. Tuossa on neljä osaketta, joita en halua myydä vaan katsoa tarinaa eteenpäin. Silti minusta on tärkeä säilyttää salkussa tylsiä isompiakin yhtiöitä.
Vierastan isoja salkun liikkeitä. Mielellään ostan ja myyn osissa, vaikka erät olisivat pieniä. Ajattelen salkkua
myös eläketurvan kannalta.
10. Minkä kolmen yhtiön osakkeita myit viimeksi ja miksi?
Nyt toukokuussa kevensin Orionia, helmikuussa Panostajaa ja joulukuussa Elisaa. Erät ovat positioihin
nähden pieniä ja liittyvät oman elämän rahantarpeisiin.
11. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?
Bisnes ja asiakastarve ratkaisevat. Jos yhtiö on löytänyt liiketoimintamallin, jolla se erottuu, saa aikaiseksi
kannattavaa liiketoimintaa ja sen liiketoiminta on riittävän ennustettavaa, kiinnostun osakkeesta. Vaikka P/E-luku olisi hieman keskimääräistä yhtiötä korkeampi, sijoitus voi olla muutaman vuoden sihdillä tuottoisa, jos yhtiö pystyy skaalaamaan liiketoimintaansa. Esimerkkejä mainitsin edellä.
12. Mitkä toimialat sinua eniten tällä hetkellä kiinnostavat ja miksi?
Ei ole yhtä suosikkialaa. Sen sijaan toimialoja, joista kaikki kohkaavat, vierastan. Kun jostakin toimialasta tulee sijoituspiireissä trendi, saatat olla jo myöhässä. Toki helmiä löytyy kuumiltakin aloilta, mutta ne ovat harvassa. Viittaan vaikkapa amerikkalaisiin Magnificent 7 -osakkeisiin
13. Mitä pitää pohtia sijoittaessa ulkomaille? Miten kotimaisten osakkeiden poiminta eroaa ulkomaisten
osakkeiden poiminnasta? Miksi sijoittaa ulkomaille, kun jos sijoittaa kotimaisiin osakkeisiin, niin on hyvin
vahva kotikenttäetu? (Alokas suosittelee tässä kohtaa kirjaa: Osakesijoittajan maailmanvalloitus)
Ulkomaille sijoittaessa on hyvä huomioida valuuttariski, inflaatio, poliittinen riski ja verotus, mutta toisaalta voi päästä kiinni toimialoihin, joita Suomessa ei merkittävästi ole. Näitä ovat esimerkiksi autoteollisuus, kaivosteollisuus, lääketeollisuus, isot päivittäistavarabrändit, monet palvelualat ja alustatalouden yhtiöt.
Meillä oli Jari Saarhelon kanssa kiintoisa keskustelu kotikenttäedusta, kun kirjoitimme Osakesijoittajan
maailmanvalloitus -kirjaa. Kun itse näen kotikenttäedun kotimaisissa yhtiöissä, jotka tunnen paremmin, hän puhuu ”home bias” -ilmiöstä. Sillä tarkoitetaan sijoittajan taipumusta sijoittaa lähialueen tai kotimaan osakkeisiin, jolloin iso osa kiintoisista yhtiöistä jää tutkan ulkopuolelle.
14. Keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa on paljon erilaista sijoitusaiheista keskustelua. Mitkä näet
näiden suurimpina haittatekijöinä ja vaarantekijöinä sijoittajille? Mitkä näet näiden suurimpina hyötyinä ja
mahdollisuuksina sijoittajille?
Sijoittamisen sisällöntuottaja Esa Juntunen vieraili keväällä meillä Keski-Uudenmaan Osakesäästäjissä, jonka toiminnassa olen mukana. Hän mainitsi esitelmässään termin vahvistusharha. Sijoittaja pyrkii etsimään omia näkemyksiään vahvistavia signaaleja ja vähättelemään vasta-argumentteja. Tätä jos jotakin näkee keskustelupalstoilla!
Näen asiallisessa keskustelussa enemmän hyötyjä kuin haittoja. Yksi hyöty moneen muuhun kanavaan verrattuna on reaaliaikaisuus. Piensijoittajat pääsevät nettikeskustelun kautta nopeasti uutisten äärelle ja voivat saada uusia näkökulmia kanssakeskustelijoilta.
(bing @Omavaraisuushaaste, bingasin jotta huomaat t. Alokas)
15. Analysoi nämä yhtiöt viidelläkymmenellä sanalla per yhtiö
-
Atria
Atria on laaja-alaisesti Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Virossa toimiva elintarvikeyhtiö, jonka isoin
tuotantoyksikkö Nurmossa ottaa parhaillaan tuottavuusloikkaa uuden siipikarjatehtaan myötä.
Atriasta on kehittynyt hyvä osinkopaperi ja yhtiö teki keväällä kiintoisan yritysoston ja etabloitumisen
Ruotsin valmisruokamarkkinaan. Juuri mainittu siipikarja ja valmisruoka ovat kasvavia segmenttejä
elintarviketeollisuudessa. -
LapWall
LapWall on puuelementtivalmistaja, joka helpottaa rakentamista toimittamalla valmiita seinä- ja
kattoelementtejä asennuksineen rakennustyömaalle. Näin saavutetaan tehdasvalmistuksen edut
verrattuna työmaalla tapahtuvaan rakentamiseen ja projekti nopeutuu. Etuja ovat mittatarkkuus,
henkilöstön saatavuus ja kuivaketju.
Kattoelementtiliiketoiminnan kautta yhtiö on pärjännyt kohtuullisesti myös heikommassa
rakennusmarkkinassa, koska kattoelementtejä menee isoihin kohteisiin julkiseen, teolliseen ja
liikerakentamiseen. Seinäelementtien kysyntä asuinrakentamiseen on laskenut voimakkaasti. -
Noho
Ravintola-alan yhtiö NoHo on kyennyt vaikean korona-ajan myötä muokkaamaan toimintaansa
tehokkaammaksi ja kannattavammaksi. Markkina on kilpailtu ja alalletulokynnys matala, mutta isona
toimijana yhtiö saa skaalaetua resurssien käytössä, kuten hankinnassa, henkilöstön käytön optimoinnissa ja
markkinoinnissa.
Yhtiöllä on kiintoisia kasvualueita kuten Friends & Brgrs -ketju Suomessa ja Holy Cow! Sveitsissä. Molemmat
edustavat premium-hampurilaismarkkinaa.
16. Miten paljon talouden makrokuviot vaikuttavat sinun sijoitustoimintaasi? Yritätkö ajoittaa markkinoita?
En yritä sijoittamisessa. Asuntolainaehtoja päivittäessä pani kyllä miettimään, ottaisinko vaihtuvan koron vai kiinteän. Kiinteä voi olla siinä tapauksessa hyvä, jos inflaatio jatkuu tavallista sitkeämpänä myös tulevina vuosina.
17. Mainitse Äxästä viisi sijoittajaa, joiden sijoitusaiheisia tviittejä luet erityisen suurella mielenkiinnolla?
Perustele valintasi.
Olen vastarannan kiiski ja nimeän kuusi erilaista tviittaajaa.
Heikki Keskiväli @hkeskiva on analyyttinen kommentoija ja kirjailija. Hän avaa seikkaperäisesti myös
kansainvälisten yhtiöiden tunnuslukuja.
Henri Huovisen @HenriHuovinen2 tviiteissä paistaa akateeminen ja makrotietämys. Hän tarjoilee
konkreettisia havaintoja tutkimuksen maailmasta sijoitustuottojen metsästykseen.
Aili @gagtus2 on monipuolinen tviittaaja, jonka tutkan ulkopuolelle ei jää sen enempää Tohlopin
uimaranta, ChatGPT, Neste, Kone, Nokian Renkaat, Disney kuin Tesla.
@zijoittaja eli Tomi Lahti käy paljon yhtiöiden sijoitustilaisuuksista ja raportoi persoonalliseen tyyliinsä.
InvestResor eli @jpkrceo tviittaa monipuolisesti eri teollisuudenaloilta ja tapahtumista Suomessa.
Timo Rothovius @TRothovius on rahoituksen professori Vaasan yliopistosta, jonka tunneilla opiskelin
diskonttausta ja sisäistä korkoa 25 vuotta sitten. Suomen Osakesäästäjien entinen puheenjohtaja tviittaa
rohkean kriittisesti taloudesta ja yhteiskunnasta.
(PING @Aili ja @Heikki_Keskivali, teidät on mainittu t. Alokas)
18. Mitä konkreettista hyvää sijoittamisesta tuova vauraus on tuonut elämääsi?
Vapautta valita ja painottaa asioita elämässä. Voin siivota aamupäivällä ja mennä toimistolle iltapäivällä. Pystyin siirtymään 2014 yrittäjäksi osin siksi, että oli kertynyt säästöjä puskuriksi. Sittemmin uudet sijoitukset ovat jääneet vähemmälle, mutta salkkuakaan ei ole tarvinnut tyhjentää.
Rahaa pitää myös uskaltaa ja osata käyttää järkevästi. Kesälomakausi on ovella ja varmasti monet suunnittelevat reissuja tai hankintoja. Minusta suhde rahaan on silloin kunnossa, kun se tai siihen liittyvät asiat eivät hallitse elämää – onpa kyse kuluttamisesta, velkaantumisesta, peliriippuvuudesta tai sijoittamisesta.
Talouden teemoja on tärkeä pitää esillä, koska rahaan liittyvät haasteet koskevat niin monia.
19. Alokas katkaisee voitot ja antaa tappioiden juosta, mikä neuvoksi jatkoa ajatellen?
Tuttu tunne. Olisi hyvä, että salkussa olisi joitakin kestomenestyjiä. Täytyy muistaa, että bisneksen merkitys on pitkällä aikavälillä kosolti isompi kuin alkuhetken P/E-luku. On aivan sama ostitko Applea, Googlea tai Konetta P/E-luvulla 20, 30 vai 40 kymmenen vuotta sitten.
Kun myyt voitolla olevia sijoituksia esimerkiksi arvostuksen ja näkymien epäsuhdan vuoksi, voisit ehkä myydä vain osan? Olet silloin tyytyväinen joka tapauksessa, koska jos kurssi ei nouse, olet keventänyt positiota. Jos kurssi nousee, olet edelleen mukana kyydissä.
20. Mistä haluat kiittää suomalaista sijoitusX-yhteisöä?
Minusta sijoituskeskustelu netissä on aika sivistynyttä. En ole ainakaan itse törmännyt viime aikoina perusteettomaan kritiikkiin tai ärsyttämiseen.
X eli entinen Twitter on osa keskusteluavaruutta. On hyvä, että kotimaista sisällöntuotantoa on laajasti, esimerkkinä Inderesin panos. Kun luomme kiinnostavia, analyyttisia sijoitussisältöjä ja sijoitamme rahoja elinkeinoelämään, yritystoiminnalle ja kotimaiselle omistajuudelle on hyvät edellytykset. Tämä johtaa hyvinvointivaltioon, jota niin monet haluamme. Bonuksena sijoittaminen on mukava harrastus.
Kiitos myös sinulle avoimuuden edistämisestä ja panoksestasi kiinnostavien sijoitussisältöjen tuottamisessa.
Hienoa, että se on osa työtäsi nykyään.
Tarjoan haastattelun kunniaksi kaikki kirjavaihtoehdot verkkokaupassani 10.6.2024 saakka -20 % alennuksella koodilla ”alokas”, postikulut 0. Osakesijoittajan maailmanvalloituksesta on ilmestynyt 4. tarkistettu painos 2024.
Kiitoksia hyvin laadukkaista vastauksista!
Henri on taas osoitus siitä, että ei ne kovat kaverit ajattele yleensä, niin vaikeasti tai erikoisesti. Ehkä jokaisen meistä tulisi laittaa perusasiat kuntoon sijoitustietämyksen osalta ennen kuin ruvetaan “kikkailemaan”. Myös laaja tietomäärä ja pitkä kokemus tuovat kovan perustan tekemiselle, jos haluat kovaksi sijoittajaksi, niin valitettavasti oikopolkuja ei juuri ole.
Kuten ehkä monet ovat huomanneet, että mikkomäkiset, kinnuset ja elot eivät paljoa fomottele tai korostetusti härkäile. Eivätkä myöskään pahemmin tartu lillukanvarsiin tai mutuheittoihin.
Kuten toisessa rakkaassa harrastuksessani; perusasiat kuntoon ja jos haluaa päästä pitkälle, niin se vaatii kovaa työtä sekä opiskelua. Ei ole oikopolkuja eikä ole mitään yksittäisiä mullistavia asioita kuten kirjoja ja valmennuksia, jotka muuttaisivat hetkessä tai nopeasti sinut kovaksi sijoittajaksi. Eikä kukaan nimimerkki löydä hyvin varmaa tenbäggeriä ja varsinkaan sellaista, jonka tuhannet ja tuhannet tietävät… sehän näkyisi kurssissa, jos sen moninkertaistuminen olisi niin varmaa.
Mukavaa perjantaita!