91. Optis
On toivottu ja minä olen toivonut, että saisin haastateltavakseni jo pidempään sijoittaneita henkilöitä. No nyt tässä olisi teille yksi sellainen, joka on sijoittanut yli 30 vuotta. Loppujen lopuksi sijoittajana ainakin mun mielestäni esimerkiksi 10 tai 15 vuottakin on tavallaan aika lyhyt aika, joten siksikin oli kiva saada kokenempaa ääntä ketjuun.
Optista en halunnut haastatella vain pitkän kokemuksen takia, vaan myös tietyn analyyttisen ja loogisen ajattelun vuoksi. Myös hänen kirjoituksistaan paistaa mielestäni hyvä tunteiden hallinta ja tarvittava pitkäjänteisyys, mutta myös kyky toimia. Aika monella on tietoa ja osaamista, mutta tavallaan herkästi sitten unohdetaan ne perusasiat ja looginen kokonaisvaltainen ajattelu sijoittaessa + otetaan sellainen ylimääräinen tunteilu mukaan kuvioihin.
Mielestäni Optis tuo ketjuihin hyvin lisäarvoa perustelluilla ja olennaisilla pointeillaan sekä myös tietynlaista alakohtaista osaamista mm. Optomedin ja Revenion ketjuihin. On myös todettava, että hänen hyvä sellainen foorumihabitus ja toisten kunnioittaminen luo rakentavaa dialogia, missä saa olla vapaasti eri mieltä. Omilla tunnesidonnaisilla mielipiteillä ja paljon tykkäyksiä saavilla jämäköillä heitoilla ei ole mielestäni kauheasti väliä varsinkaan yhtiöketjuissa, vaan niillä perusteluilla, mitä siellä taustalla on ja mahdollisilla faktoilla.
Foorumin yksi tärkeimmistä asioista ovat hyvin perustellut argumentit ja kohtelias lisäarvoa tuova dialogi. Hyvänä esimerkkinä tällaisesta on tietysti hän:
(kuvassa myös Hayabusa, taisin kyseistä pyörämallia kuolata jo 90-luvun lopulla)
1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.
67-vuotias silmätautien erikoislääkäri Oulusta. Tyhjästä aloittaen kovalla työllä, ahkeruudella ja säästäväisyydellä sijoitusten kautta luoneet vaimoni kanssa yhteisen taloudellisen riippumattomuuden.
2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.
Väittelin mykiön autofluoresenssista kesällä -99 ja palkkioksi ostin Suzuki Hayabusan, nuoruudessani olin urheiluseura LSD:n valmennuksessa, olen soittanut 5v iästä lähtien pianoa ja hankkinut siksi valkoisen Yamaha-konserttiflyygelin.
3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa.
Musiikki on hyvin merkityksellinen elämässäni. Vapaa soittaminen yksin kotona on terapeuttista, introverttina en haluaisi esiintyä. Tämän hetken esikuvana Brendan Kavanagh, jonka videoita improvisoinnista kauppakeskusten pianoilla Englannissa seuraan ja vähän matkinkin. Vaimon kanssa harrastamme tunturivaeltelua varsinkin Hetta-Pallas ja Kuusamon seudussa sekä Pohjois-Norjassa erityisesti Lyngenin alueella, jonne asuntoautollamme ajaa Oulusta päivässä käsivarren kautta. Mökkeilyä Kitkalla, marjastusta, sauvakävelyä ja yleiskunnon ylläpitämistä. Kirjoja luemme, sijoittamiseen viittaavaa ei saanut sanoa, niin viime aikoina Mika
Waltarin tuotantoa.
4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?
Päivät vaihtelevat. Pidän vielä syksystä kevääseen parina päivänä viikossa kokopäiväistä lääkärinvastaanottoa, Suomen kireä verotus ei kannusta enempään, kun pieni eläke juoksee siinä sivussa. 50-vuotias omakotitalomme ja harrastukset vievät muun ajan unohtamatta pörssin ja talouskeskustelujen seurantaa.
5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?
Nykyisin pääasiassa ostan ja pidän, en vivuta lainarahalla enkä hajauta muuten kuin ajallisesti. Hoidan myös vaimon osakesijoitukset, yhdessä asioista keskustelemalla. Keskityn muutamaan lähinnä pieneen kotimaiseen yhtiöön, joita sitten ehdin riittävästi seurata. Pienillä summilla pelaan muillakin yhtiöillä lyhyitä swingejä, pienikin voitto tuo jo hyvän mielen ja se on tavoiteena.
6. Voisitko avata millainen sijoitushistoria sinulla on?
80-luvun alussa alkoi lääkärinpalkasta jäädä säästöön ja kurssikaverini suositteli osakesijoittamista. Vahingossa päädyin aloittamaan Nokian osakkeilla, kurssit näin sanomalehdestä ja kävin pankissani tekemässä ostotarjouksen. Ostin lisää kuukausittain ja Nokiasalkkuni kehittyi hyvin. Siirryin varhain EQ-onlinen asiakkaaksi ja kokeilin useilla kotimaisilla osakkeilla päiväkauppaa, shorttausta, warrantteja ja optioita. Luin sijoituskirjoja, kävin yhtiökokouksissa ja sijoitusilloissa ja opin lopulta kantapään kautta keskittymään muutamaan yhtiöön. Taloudelliseksi käännekohdaksi perheellemme tuli iso panostus yli 15v sitten Doneen eli nyiseen Revenioon osin ammatilisen ymmärryksen ja osin Olli-Pekka Salovaaran lämminhenkisen johtajakarisman johdosta. Viime vuosina kokeilut panostaa varoja pörssin ulkopuolisiin aloitteleviin yhtiöihin epäonnistuivat (Ocuspecto ja Injeq), joten oppirahoja joutuu vieläkin
maksamaan.
7. Minkälainen salkku sinulla on tällä hetkellä? Jos sinun tulisi pitää kolmea osaketta salkussasi viisi vuotta, mitkä valitsisit ja miksi?
Heh, viisi vuotta on lyhyt aika holdarille, vaikka tässä iässä se voi olla loppuelämä. Arvelen, että pidän salkussa lähes kaikki ne yhtiöt, joihin nyt olen panostanut. Huonosti kehittyviä vähennän, kiinnostavia lisään ja joku uusikin saattaa salkkuun löytyä, viimeksi Aiforia. Kolme jos pitää mainita, niin en myisi Reveniota, Dovrea enkä SSH:ta. Miksi myisin?
8. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?
Vaikea kysymys. Ei varmasti sellainen, josta kannattaisi ottaa mallia. Jos löytyy mielenkiintoinen case, niin seuraan kirjoittelua ja johdon haastatteluja, kysyn muutamalta luottokaveriltani mielipidettä, ostan ehkä pienen erän, jotta mielenkiinto kasvaa ja pääsen yhtiökokoukseen. Millaisen mielikuvan johto ja lähivuosien näkymät minussa herättävät ratkaisee lopulta. Nykyisellään keskityn lähinnä lisäämään jo omistamiani yhtiöitä.
9. Olet sijoittanut yli 30 vuotta, eli olet kohdannut sijoitusurallasi kaikenlaisia maailmanlaajuisia talouskriisejä, kuten IT-kuplan, vuoden 2008 pankkikriisin jne. Mitä olet oppinut näistä kriiseistä? Ja miten muuten pitkä sijoittajakokemus on vaikuttanut sinuun sijoittajana?
Kriiseistä pääsee yli tekemättä mitään, jos ei ole velkaa. Varmasti kuplia ja kriisejä voisi yrittää ennakoida ja osakepainoa vähentää, mutta enpä vain ole osannut. Varovaisemmaksi olen iän ja varallisuuden kasvun myötä tullut, riskejä ei enää tarvitse ottaa eikä kilpailla indeksin kanssa. ETF:t olisivat nykyisin varmasti taloudellisesti järkevin vaihtoehto, mutta osakepoiminta on mielenkiintoisempaa, harrastukset maksaa.
10. Olet silmätautien erikoislääkäri ja tämän johdosta sekä varmaan pitkän sijoittajataustan takia, olet antanut oivia sekä varsin päteviä ajatuksia Optomedin ja Revenion ketjuun. Onko ammattisi ollut suurena apuna mielestäsi tutkiessasi sijoittajana näitä yhtiöitä vai onko kenties “vain hieman” apua ja siten olet saattanut katsoa asioita ehkä liiaksi oman kokemuksen kautta? (Joskus itsellä oma henkilökohtainen kokemus on joskus jyrännyt liikaa enkä ole osannut katsia objektiivisesti kohdeyhtiöitä sijoituskohteena)
Kyllä lääkäritausta mielestäni merkittävästi auttaa ymmärtämään medikaalipuolen yhtiöitä ja väitöskirjatyö opettaa
lukemaan kriittisesti artikkeleita. Omaa salkkua tuleekin hoitaa omankokemuksen kautta, virheistä oppii. En varmasti olisi ilman erikoisalaani löytänyt ajoissa Donen sekametelisopasta icaren kultajyvää.
11. Analysoi nämä kolme yhtiötä viidelläkymmenellä sanalla per yhtiö.
Aiforia, tekoäly-yhtiö mm. digitaaliseen patologiaan. Siitä vinkkasi minulle nimimerkki von Wangell. Tutustuin tarinaan ja tykästyin. Yhtiö ei enää ole pelkän tarinan varassa, voittanut merkittäviä asiakkaita, riskejä ja mahdollisuuksia on, tosin arvostus myös jo kova. Kannattaa lukea ja kuunnella yhtiön hyvää Inderes-ketjua. Siellä hyvin osuvasti todettu, että Aiforia voisi olla ”tuleva digitaalisen patologian Revenio”. Toukokuussa suunnattu anti 3.50e hintaan.
Optomed kehittää ja kaupallistaa kädessä pidettäviä silmänpohjakameroita. Listautuminen 2019 4.5e hintaan, en
osallistunut. Heinäkuussa 2021 hinta kävi yli 19e, en ymmärtänyt miksi. Kamera ei minua kuvanlaadullisesti vakuuttanut, kun sitä esiteltiin lääkäripäivillä. Kamera kehittyi, tekoäly tuli mukaan ja diabeettisen retinopathian seulonta. Nimimerkki Sheikki ansiokkaasti tuonut hyviä tutkimustuloksia esiin ketjuissa. FDA-lupaa saatiin odottaa ja osakkeen hinta tuli järkeväksi ja tarjosi hyviä ostopaikkoja. Nyt odotellaan seulonnan laajentumista ja tulovirtaa, rahoitusta tarvitaan, mitä osoitti 26.6. toteutettu suunnattu osakeanti 5.25e hintaan.
Revenio, perheemme suurin pitkänlinjan omistus, en osaa olla objektiivinen yhtiöön nykyisellään. Icare oli selkeä menestystarina, tuleeko muilla silmädiagnostiikan alueilla menestystä, kilpailu kiristyy, OCT puuttuu. En aio tätä salkuistamme myydä.
(ping @Von_Wangell ja @Sheikki )
12. Mikä motivoi sinua sinua olemaan aktiivinen osakepoimija näin pitkänkin ajan jälkeen?
Osakesijoittaminen on mielenkiintoinen harrastus, jota tarkoitus jatkaa, kunnes dementia iskee. Pääosin seuraan salkkujemme nykyisiä yhtiöitä, osakepoimijana en ole enää aktiivinen, mutta toki salkkuun vielä mahtuu uutta, jos kohdalle sattuu.
13. Luetko sinä vuosikertomukset ja tilinpäätökset tarkkaan, miksi tai miksi et?
Nuorempana luin paperiset vuosikertomukset tarkkaan ja niitä on minulla hyllyssä edelleen. Digitaalisia tulee luettua huonommin, en vain tykkää digitaalisesta formaatista.
14. Mitkä ovat sinulle tärkeimpiä tietolähteitä sijoittamisessa, jos Inderesiä tai Inderesin Foorumia EI saa mainita?
Osavuosikatsaukset ja muut yhtiön tiedotteet, toimareiden haastatteluvideot, eri keskustelupalstat ja analyysipalvelut, X eli twitter, muutama sijoittamista harrastava hyvä ystäväni, joilla voin testata näkemystäni.
15. Mitä tämän päivän Optis sanoisi 90-luvulla sijoittamista aloittavalle Optikselle?
Vastaan yleistäen. Tärkeintä on, että aloittaa sijoittamisen lukien sitä ennen pari sijoitusaiheista kirjaa, hajauttaa ainakin ajallisesti, tutustuu yhtiöihin, ei velkavipua sijoituksiin, ei rakastu osakkeeseen, virheet pitää osata tunnustaa ja osata myös myydä.
16. Miten sinä käsittelet tunteitasi sijoittamisessa ettet esimerkiksi joudu fomon valtaan tai raskastu osakkeeseen?
Ajallinen hajautus antaa miettimisaikaa, samoin keskustelu sijoituskavereiden kanssa. Ei velkaa, niin ei paniikkia. Revenioon olen rakastunut, sille en mitään voinut.
17. Mitä konkreettista hyvää sijoittaminen on tuonut sinun ja läheistesi elämään?
Perheellemme taloudellisen riippumattomuuden.
18. Jos saisit yhdellä napinpainalluksella opettaa foorumilaisille yhden asian, niin mikä se olisi?
Ajallinen hajauttaminen. Moni sen varmasti osaa, mutta tunnen kavereita, jotka ostavat/myyvät kerralla koko satsin. Ei ne osakkeet lopu.
19. Miten Alokas onnistuisi säilyttämään sijoittamisessa motivaation, jotta sijoittaisit vielä vuona 2050?
Tee sijoittamisesta mielenkiintoinen ja mukava harrastus. Toki olet tainnut sen jo tehdäkin.
20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?
Paljon asiallisia ja hyviä kirjoittajia, paras paikka vaihtaa mielipiteitä ja täydentää omia näkemyksiä. Moderointi ansaitsee myös kiitoksen, vaikka aina en ole samaa mieltä.
Kiitoksia Optis hyvistä järkevistä vastauksista!
Rationaalinen itsereflektoiva ajattelu yhdistettynä yrittämiseen vie asioita eteenpäin. Tämä tuli Optiksen haastattelusta mieleen ja se, että kannattaa myöntää virheensä. Kaikki tietää, että virheiden tunnustaminen vie eteenpäin, samoin kuin myös väärässä olemisen myöntäminen, mutta sitä ei tehdä herkästi meidän itsevarmojen taloussijoittajaihmisten toimesta kovinkaan helposti - kuitenkin menestyvät ihmiset tuntuvat tekevät sitä herkemmin, pitäiskö meidänkin?
Rakkaassa saliharrastuksessani pärjää ne joilla on perusasiat kunnossa ja jotka tekevät pitkäjänteisesesti + suunnitelmallisesti töitä. Hifistelevä perusasiat unohtava lyhytjänteinen työ ei siinäkään lajissa eikä varsinkaan sijoittamisessa vie eteenpäin.
Mukavaa viikonloppua!