Alokas haastattelee

Kiitoksia vielä Torniojawsille! :slight_smile:

Ensi viikolla vuorossa on urheilullinen oopeeläinen, urheilullinen on ehkä hänen osaltaan jopa vähättelevää, kun ehkä pitäisi sanoa urheilija.

YTD on vain miinus kuusi prosenttia :sunglasses:. Velikryptotkin syöksyilevät, toisaalta PYN Elite on vetänyt ihan hyvin.

Pariin kuukauteen en ole ostanut mitään enkä lisäillyt. Käteistä on noin 10 pinnaa, mutta en vielä tiedä, mitä sillä teen. Lisäilenkö tuttuja ja turvallisia, vai palaanko jonkun bumtsibumin matkaan vai otanko salkkuun ihan uuden tuttavuuden. Ehkä ensi kuussa teen jotain. :slight_smile:

Niin ja jos sijoittaminen kiinnostaa, niin parasta sijoitusaiheista matskua saa nyt alennushintaan:

Muistakaa olla kärsivällisiä, moni katuu sitä jälkeenpäin vuosia myöhemmin, että on lopettanut sijoittamisen, mutta harvempi taitaa katua sitä, jos on sijoittanut vuosikymmeniä. :slight_smile:

Rentoa ja hyvähenkistä viikonloppua kaikille!

23 tykkäystä

Ensi viikolla olisi vuorossa tosiaan OP:ltä tyyppi.

Sitä seuraavalla viikolla on sellainen haastateltava, joka taitaa ymmärtää pelimaailmasta aikas hyvin. :slight_smile:

Juuri haastateltu @Torniojaws jakoi jokin aika sitten oman salkkunsa sisällön, kannattaa käydä lukemassa siitä:

Rentoa sunnuntaita kaikille ja hyvää pian alkavaa sijoitusviikkoa! :slight_smile:

4 tykkäystä

93. Katja Hakala, Sales Manager, OP Markets

Katja vaikuttaa mielestäni loogiselta ihmiseltä, joka osaa aidosti katsoa asioita objektiivisesti ja järkevästi. Hän tietää selvästi paljon ja haluaa avoimesti kehittyä sekä oppia että mennä eteenpäin. Hän on vielä oikein mukava ja hänestä huokuu tietty uskomaton reippaus, joka vie hänet sinne, minne hän haluaa.

Katja on tullut tutuksi mm. OP:n tubevideoiden kautta ja muutenkin. Aikaisemmassa kappaleessa oli osasyitä sille, miksi halusin hänet haastateltavakseni, mutta onhan niitä muitakin esimerkiksi pidän hänen varsin energisestä, rohkeasta ja positiivisesta asenteesta.

On mahtavaa, että suomalaiset ovat alkaneet sijoittaa yhä enemmän ja on pakkoa sanoa, että sijoittajat ovat usein ihan fiksua porukkaa. Toki tähän joukkoon mahtuu kaikenlaista porukkaa ja sijoittajaskenessäkin on omat meeminsä, kuten; joka asiassa oikeassa olevat someüber-asiantuntijat, jotka valittavat vähän kaikesta ja uhriutuvat asemastaan täällä maapallolla (heissä itsessään ei ole ikinä vikaa) :slight_smile: . Onneksi tällaisten meemityyppien, lisäksi on aidosti erilaisia positiivisia esimerkkejä kuten Katja, jotka omalla toiminnallaan saavat ihmiset sijoittamaan, mikä johtaa usein oman talouden hallintaan, eli turvaan ja mahdollisuuksin - mitkä tuovat sitä onnea! :slight_smile:

Kannattaa lukea ajatuksella Katjan ajatuksia herättävät vastaukset läpi. :slight_smile:

Kuva

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Asustelen Espoossa avopuolisoni kanssa. Arki koostuu pankissa työskentelystä ja futiksen pelaamisesta. Olen kiitollinen siitä, että minulla on kaksi eri ”ammattia”, joihin molempiin suhtaudun suurella intohimolla. Kaikki urheiluun liittyvä on lähellä sydäntäni.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

  • Pelaan futista helsinkiläisen PK-35:n riveissä Kansallisessa Liigassa. Olen urani aikana edustanut myös FC Honkaa ja TPS:sää Suomessa sekä Oxford Unitedia Englannissa. Saan suurimmat adrenaaliryöpyt edelleen futiskentällä, ja toivon että polveni kestäisivät vielä montaa ehjää kautta.
  • Olen asunut Suomen lisäksi kolmessa muussakin maassa elämäni aikana. Olin parin kuukauden ikäinen, kun muutimme perheeni kanssa Luxemburgiin, missä vietimme yli 10 vuotta. Olen lisäksi opiskellut Englannissa Oxfordissa ja Saksassa Münchenissä. Aivan mielettömän hienoja kaupunkeja.
  • Minulla on käynnissä toinen vuosi Jalkapallon pelaajayhdistyksen hallituksessa. Edustamme
    suomalaisia futareita ja ajamme heidän asemaansa. Jäseniä meillä on noin 1500. Suhtaudun intohimoisesti jalkapalloilijoiden arjen ja lajin kehittämiseen. Kirjoitin graduni Suomen Palloliitolle naisten jalkapallon sponsoroinnista, sillä unelmani on että etenkin naisten
    pelaama jalkapallo pystyisi saamaan uusia yhteistyökumppaneita ja sitä kautta laji saisi lisää
    resursseja kasvaa ja kehittyä.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittaavaa ei saa
sanoa:

Elän ja hengitän jalkapalloa. Sekä itse pelaaminen että pelien katsominen on ihanaa. Olen harrastanut nuorempana myös tennistä (ja balettia hetken mihin äiti pakotti), mutta jalkapallo on pienestä pitäen ollut tärkein laji itselleni. Jalkapallo täyttääkin arjessani lähes kaiken töiden ulkopuolisen ajan, joten aikaa muilleharrastuksille ei hirveästi jää. Jalkapallon kautta olen tutustunut
upeisiin ihmisiin ja laji on kuljettanut minua paikkoihin, mihin en olisi ikinä uskonut muuten päätyväni. Urheilemisen lisäksi rakastan hyvää ruokaa (en sen laittamista) sekä perheen ja ystävien kanssa oleskelua.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Päiväni vaihtelevat paljon; joinakin päivinä jään kotiin tekemään töitä, toisina päivinä matkustan metrolla tai bussilla työpaikalleni OP:lle Vallilaan. Tyypillisenä etäpäivänä herään, syön banaanin ja menen salille. Salitreenin jälkeen käppäilen takaisin kotiin, avaan työkoneen ja syön aamupalaa. Vallila-päivinä en yleensä ehdi tekemään aamusalia. Teen töitä lounaaseen saakka (Vallilassa olen aina ensimmäisenä kyselemässä lounasseuraa koska nälkä yllättää usein jo ennen soveliastalounasaikaa). Jatkan hommia siihen saakka, kun futistreenit Pihlajamäessä alkavat iltapäivällä.Treenien jälkeen saattaa olla valmentajamme johdolla pelipalaveri, missä käymme läpi joukkueen omaa pelaamista ja seuraavaa vastustajaa. Treenien jälkeen tulen kotiin, syön ja käyn suihkussa. Jos työt ovat jääneet kesken, avaan vielä läppärin ennen nukkumaanmenoa. Kiireisestä arjesta ei tulisimitään, ellen söisi riittävästi päivän aikana ja menisi ajoissa nukkumaan (yritän mennä jo noin klo 22
nukkumaan).

5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?

En osaa lokeroida itseäni tiettyyn sijoitustyyliin, kuten arvo- kasvu- tai osinkosijoittajaksi. Olen kaikkiruokainen osakevalintojeni suhteen – arvostan niin hyviä pitkän aikavälinliiketoimintamahdollisuuksia, kestävää tuloksentekokykyä kuin vakaata osingonmaksukykyäkin. En menetä yöuniani märehtiessäni osakemarkkinoiden seuraavia liikkeitä tai keskuspankkien välittämiä viestejä, vaan koitan keskittyä yhtiöihin, jotka luovat arvoa tilanteessa kuin tilanteessa. Olen huono
myymään omistuksiani – vain jos olen täysin vakuuttunut siitä, ettei kohteella ole enää pidemmän
aikavälin mahdollisuuksia pärjätä tulevaisuudessa.

6. Voisitko avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Meillä kotona on aina puhuttu rahan arvosta ja säästämisen tärkeydestä. Uskon viestin menneen jo
pienenä hyvin perille – jotain kertoo se, että kun karkkipäivänä saatiin sisarusten kanssa karkkia, niin
säästin usein herkut niin pitkäksi aikaa, että ne ehtivät mennä pilalle.

Sijoittamiseen kipinä syttyi kunnolla kauppisopintojen aikana, kun kaveriporukoissa puhuttiin aiheesta ja erilaisissa järjestötapahtumissa oli alan edustajia opettamassa sijoittamiseen liittyvistä ajankohtaisista aiheista. Olin myös opintojeni aikaan pankin asiakaspalvelussa töissä, joten sijoittamiseen liittyviin kysymyksiin tuli törmättyä usein, ja uusista asioista oli pakko ottaa selvää. Tein ensimmäiset omat osakeostot parikymppisenä, ja alkuun ostin vain kotimaisia ”tuttuja”
osakkeita. Silloin salkkuun tarttui esim. UPM ja Terveystalo, jotka löytyvät edelleen salkusta. Viime
aikoina salkku on täydentynyt ulkomaalaisilla osakkeilla ja erilaisilla ETF:illä.

7. Miltä salkkusi tällä hetkellä näyttää? Mitkä ovat kolme tuoreinta hankintaasi salkkuun ja mitkä
olivat niiden ostokriteerit?

Noin 30% salkustani on USA:ssa, 25 % Euroopassa ja loput kotimaisissa yhtiöissä. Korkoihinkin on tullut hajautettua korko-ETF:ien avulla. Salkusta löytyy tällä hetkellä 15 eri osaketta ja kuutta eri ETF:ää. Salkkuni on sekoitus isoja ja vakaita toimijoita, ja pienempiä kasvuhakuisia yhtiöitä.

Kaupankäyntiaktiivisuuteni vaihtelee paljon. Välillä saatan tehdä toimeksiantoja useamman viikossa,
välillä saattaa taas tulla kuukausienkin tauko. Viimeisimmät hankintani ovat:

  • Pfizer: Iso toimija, pitkä historia, huokeasti hinnoiteltu. Kaipasin healthcare-sektorilta edustusta salkkuuni. Maksaa mukavaa osinkoa kvartaaleittain, onnistunut nostamaanosinkoa viime vuosina. Vaikka liikevaihto laskenut koronahuippujen jälkeen, on putkessa paljon uusia lääkeaihioita.
  • Vestas Wind Systems: Lisäsin viimeaikaisen kurssilaskun myötä. Startti vuoteen ei ole ollut paras mahdollinen mutta uskon yhtiön kasvumahdollisuuksiin pitkällä aikavälillä. Maailman suurin tuulivoimalavalmistaja. Hyötyy vihreän siirtymän megatrendistä.
  • Mandatum: Pääomarakenne mahdollistaa avokätisen osingonjaon. Vankka markkina-asema. Yhtiö on linjannut keskittyvänsä tulevaisuudessa vähän pääomaa sitoviin liiketoimintoihin. Tuskin mikään kasvuraketti, mutta tuo sopivaa vakautta salkkuun.

8. Mitä sinä teet tarkkaan ottaen OP:llä? Mitkä ovat olleet tärkeimmät opit sieltä
sijoittamiskuvioihisi?

Päiväni vaihtelevat paljon, minkä koenkin olevani työni paras puoli. Tavoitteenani on, että mahdollisimman moni asiakkaistamme ymmärtäisi (osake)sijoittamisen tärkeyden, saisi näppärästi tietoa osakkeisiin ja analyyseihin liittyen ja että OP:lla työskentelevien sijoitusneuvojien ja varainhoitajien työ olisi mahdollisimman sujuvaa. Tehtäväni pyörivät siis osakevälityksen tuenympärillä, mutta ovat hyvin monipuolisia; suunnittelen esimerkiksi sijoittamiseen liittyvää markkinointia & viestintää, osallistun erilaisiin kehitysprojekteihin ja vastailen sijoitusneuvojien
kinkkisiin kysymyksiin. Toisinaan löydän itseni juontamasta webinaaria tai pitämästä osakesijoittamisen koulutuksia.

En voi sanoin kuvailla, kuinka paljon olen oppinut sijoittamisesta OP:lla työskennellessäni – ja
opittavaa riittää vielä valtavasti. On äärimmäisen inspiroivaa työskennellä fiksujen ja kokeneiden
asiantuntijoiden ympäröimänä ja kuluttaa analyytikoiden tuottamia sisältöjä päivittäin. On haastavaa valita tärkeintä oppia, mutta ehkä se tiivistynee kansainvälisten sijoitusmahdollisuuksien
hyödyntämiseen. Vaikka meillä on monia hienoja yhtiöitä kotipörssissä, moni meistä sijoittajista
keskittyy liiaksi sijoittamaan vain suomalaisiin yhtiöihin, jolloin rajaa valtavasti tuottomahdollisuuksia itseltään pois. Kotimainen pörssi kun taitaa kattaa vain n. 0,2 % globaaleista markkinoista. Toki on hyvä muistaa, että moni kotimainen yhtiö tekee nykyään valtaosan tuloksestaan Suomen rajojenulkopuolella.

9. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

Arjessa tulee väkisin törmättyä moniin mielenkiintoisiin yhtiöihin. Välillä bongaan niitä esimerkiksi mediasta, välillä analyytikoiden tuotoksista tai töissä käydyistä lounaskeskusteluista. Jos joku kiinnostava yhtiö osuu kohdalle, tutustun sen tunnuslukuihin ja jos yhtiö löytyy OP:n seurannasta, luen analyytikoiden kirjoittamia raportteja. Inderesin foorumeilta löydän usein mielenkiintoisia näkökulmia ja uutisia moniin yhtiöihin liittyen, ja tykkään hyödyntää niitä ostopäätöksissäni. Jos ymmärrän yhtiön liiketoimintamallin, uskon sen tulevaisuudennäkymiin ja koen sen olevan suhteellisen maltillisesti arvostettu, nappaan yhtiön omalle ostoslistalle.

Väillä osakkeen tutkiminen kestää viikkoja, välillä pari päivää. Jos olen antanut vihreää valoa yhtiölle, koitan olla maksamatta siitä liikaa. Mutta läheskään aina se ei onnistu :smiley:

10. Mitkä ovat sinun kolme tärkeintä arvostuskerrointa, ja miksi?

  • P/E: Tämän tunnusluvun opin ensimmäisenä. Vaikka P/E-luvussa on omat haasteensa, on senäppärää tarkistaa aluksi yhtiöön tutustuessa. Siitä voi saada hyvän yleiskäsityksen, missä suuruusluokassa yhtiön nykyarvostus liikkuu. Sen jälkeen voi lähteä selvittämään mistämahdollinen ali- tai yliarvostus voi johtua.
  • EV/EBITDA tai EV/EBIT: Nämä tunnusluvut ottavat huomioon yrityksen velkaisuuden toisin kuin P/E. Riippunee toimialasta kannattaako suosia EBITDA:a vai EBIT:iä.
  • P/B: Käytän vähemmän kuin edeltäviä, mutta esimerkiksi pankkisektorin tarkastelussa oiva
    apuväline.

11. Paljon puhutaan analyysien osalta suosituksista ja tavoitehinnoista, niin miten itse koet niiden
merkityksen? Ja mitkä ovat sinulle tärkeimmät asiat analyyseissä?

Analyysien avulla pääsen sukeltamaan kätevästi itselle tuntemattomiin yhtiöihin. Haen analyyseistä ymmärrystä yhtiön toiminnasta ja sen arvoajureista sekä mahdollisia skenaarioita sen tulevastakehityksestä. Myös tärkeimmät taloustiedot ja tunnusluvut on näppärää tsekata analyyseistä.

Analyytikot tuntevat seuraamansa yhtiöt läpikotaisin, ja raporteista ja videoista on ainakin itselleni paljon hyötyä sijoituspäätöksiä tehdessä. Suositukset ja tavoitehinnat ohjaavat päätöksentekoani, mutta en tuijota niitä sokeasti. On hyvä muistaa, että suositukset ja tavoitehinnat ovat aina arvioita tulevasta, jotka analyytikot ovat parhaan tietonsa mukaan laatineet. Välillä ne osuvat oikeaan, joskus taas eivät. Sama pätee ylipäätään erilaisiin sijoitusideoihin.

12. Olet kova jalkapalloilija, kertoisitko jalkapalloilijan urastasi? Onko jalkapallossa ja
sijoittamisessa jotain toisiaan tukevia elementtejä?

Aloitin pelaamisen Luxemburgissa poikien joukkueessa. Muistan vieläkin elävästi ensimmäiset harjoitukset, joissa joukkueemme eräs portugalilainen poika huusi minulle, kun en osannut jotain temppua pallolla. Menin itku silmässä kotiin ja totesin vanhemmilleni, että en muuten ikinä enää mene jalkapallotreeneihin. Jotenkin kummasti sitten löysin itsestäni taistelutahtoa ja ilmestyinseuraaviinkin treeneihin. Ja onneksi ilmestyin.

Urani jatkui Kirkkonummella, jonne muutimme perheeni kanssa. Liigatasolla olen edustanut FC Honkaa, TPS:ää ja nykyisin PK-35:sta. Olen pelannut myös Oxford Unitedissa Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, mikä oli upea kokemus. Vaikka jalkapallo on intohimoni ja suhtaudun siihen edelleen erittäin tosissani, olen aina pitänyt koulutusta ja työuraa myös tärkeänä. Koen
olevani erittäin onnekas, kun pystyn yhdistämään jalkapallon ja työn hyvin yhteen, vaikka setarkoittaakin usein tiukkaa aikatauluttamista ja vähäistä vapaa-aikaa.

Jalkapallo on opettanut minulle ihan valtavasti. Päivittäin teemme hommia joukkuekavereidenkanssa yhteisten päämäärien eteen. Urheilu vaatii myös sinnikkyyttä ja kurinalaisuutta, mistä on ehdottomasti ollut hyötyä myös sijoittamisessa. Toivon, että yhä useampi urheilija rohkenisikin aloittaa sijoittamisen, koska uskon monilla olevan hyvät edellytykset varallisuuden pitkäjänteiseen kerryttämiseen luonteensa puolesta. Monilla ammattiurheilijoilla on muutoinkin suht pienet palkkiot Suomessa, joten sijoittamisen aloittaminen ajoissa (pienilläkin summilla) olisi erittäin tärkeää.

13. Mitkä ovat olleet suurimpia onnistumisiasi sijoittajana? Mikä on ollut suurin epäonnistumisesi
sijoittajana, ja mitä opit siitä?

Joitakin satunnaisia onnistuneita sijoituksia on toki tullut tehtyä. Mutta kaikista eniten iloitsen siitä,että olen altistunut sijoittajahenkisille ihmisille nuorena ja sitä kautta oppinut ymmärtämään sijoittamisen aloittamisen tärkeyden. Suurimmat virheeni sijoittamisessa liittyvät usein päätöksenteon hitauteen. Syyllistyn usein harkitsemaan potentiaalisia sijoituskohteita liian pitkään, ja toisaalta minun on myös vaikeaa päästää irti tappiollisista sijoituksista. Minulla on vielä paljon
opittavaa sijoituskohteiden myymisen suhteen.

14. Mitkä alat sinua tällä hetkellä eniten kiinnostavat sijoituskohteena ja miksi?

Tällä hetkellä on paljon erilaisia teemoja mitkä puhuttavat markkinoilla, kuten odotetut korkojenlaskut ja Jenkkien presidentinvaalit. Ympärillä on paljon hälinää, joten koitan parhaani mukaan keskittyä aloihin ja yhtiöihin, joilla uskon olevan mahdollisuuksia pärjätä pitkässä juoksussa erilaisissa markkinaympäristöissä. Koen, että esim. pankki- ja lääkealalla on laadukkaita ja hyvässä kunnossa olevia toimijoita, jotka kestävät erilaisia töyssyjä.

15. Mitkä ovat sinulle X:ssä tärkeimpiä tilejä sijoittamista ajatellen? Mainitse ainakin neljä
perusteluiden kera.

  • @JariHnnikinen1: Jartsa on OP:n makroguru ja tekee loistavia ketjuja esimerkiksi keskuspankeista ja korkoliikkeistä. Saa vaikeatkin ja monitahoiset asiat kuulostamaan mielenkiintoisilta. Jartsa on kaiken lisäksi vielä äärimmäisen mukava ja muistaa aina hehkuttaa, jos Tappara on voittanut viimeisimmän pelin :slight_smile:
  • @hkeskiva: Heikin monipuoliset ketjut yksittäisistä yhtiöistä ovat lemppareitani. Hänen Tähtäimessä osakkeet -kirja on ehdottomasti yksi parhaista sijoituskirjoista, jonka olen lukenut. Lisäksi olen kuunnellut (mielestäni) kaikki Kästi & Keskiväli -jaksot. Kerran olen saanut Heikin livenä tavata, ja hän vaikuttaa erittäin fiksulta ja lämpimältä ihmiseltä, joka ontehnyt ison palveluksen sisällöillään suomalaiselle sijoituskansalle.
  • @vontuchman: Oivallisia nostoja esim. yksittäisistä yhtiöistä, kurssiliikkeistä ja omasta salkustaan pilke silmäkulmassa.
  • @Sijoittajalokas: Pidän Alokkaan nöyrästä ja aidosta tyylistä tuottaa sisältöä. Minusta on kivalukea mm. analyysejä hänen salkkunsa sisällöstä höystettynä mieltä piristävillä meemeillä.
  • Bonuksena @OPsijoittaminen :slight_smile: löytyy tietoa esim. kotimaisesta tuloskaudesta, erilaisista markkinanostoista ja OP:n asiantuntijoiden tuottamista blogi- ja videosisällöistä.

16. Jos saisit opettaa yhden asian kaikille suomalaisille sijoittajille, niin mitä opettaisit ja miksi?

Hajauttaminen. On hurjaa nähdä tilastoja, miten vähän esimerkiksi yksittäisiä osakkeita suomalaisillaon ja miten keskittynyttä suomalaisten sijoitusvarallisuus on kotimaahamme. Moni suomalainensijoittaja onkin saanut harmaita hiuksia viime aikoina (minä mukaan lukien), kun kotimaan pörssimme on jäänyt pahasti jälkeen muiden pörssien kehityksestä.

17. Mitä tämän päivän Katja sanoisi juuri sijoittamista aloittavalle Katjalle?

Älä stressaa huonoista sijoitusvalinnoista liikaa. Varsinkin nuorena, kun sijoitussummat ovat pieniä ja
sijoitushorisontti pitkä, voi rohkeasti ottaa riskiä. On tärkeää laittaa ajoissa säästöt poikimaan
kustannustehokkaasti pörssiin ja oppia pikkuhiljaa matkan aikana.

18. Minkä takia sinä sijoitat? Onko sinulla jotain konkreettisia euromääräisiä tavoitteita?

Minulla ei ole konkreettisia euromääräisiä tavoitteita. Tavoittelen sijoittamisella taloudellista mielenrauhaa pitkällä tähtäimellä. Minusta on myös upeaa, miten paljon sijoittamisen kautta onoppinut ymmärtämään niin yksittäisistä yhtiöistä kuin ympäröivästä maailmastakin. Uutta opittavaariittää vielä valtavasti.

19. Onko sinulla antaa vinkkiä, miten Alokas pääsisi vihdoin plussalle kuuden sijoitusvuoden
jälkeen?

Kaipa tärkeintä sijoittamisessa on oppia jatkuvasti ja välttää jo tehtyjä virheitä. Se on tosinhelpommin sanottu kuin tehty… :smiley:

20. Mistä haluat erityisesti kiittää suomalaista sijoituskansaa?

Miljoonan suomalaisen osakesijoittajan rajapyykki rikkoontui muistaakseni pari vuotta sitten ja kasvu
on senkin jälkeen jatkunut. Mahtavaa! Erityisen hienona pidän sitä, että naiset ovat rohkaistuneet sijoittamaan ja puhumaan rahasta enemmän. Suomalaiset ovat ehdottomasti oikealla tiellä.


Kiitos Katja kerrassaan upeista vastauksista!

Pakkoa sanoa, että asenne ratkaisee todella paljon ja tämä puoli on ainakin Katjalla kunnossa. Hän on aidosti itsevarma ja fiksu; ei tarvetta päteä, vaan enemmän tarvetta kuunnella ja oppia sekä mennä eteenpäin. :slight_smile:

Eipä ihme, että hän pärjää niin futiksessa kuin työuralla ja varmasti myös ihmisten kanssa, mikä on tärkeintä. Olen elämässäni ihan tarpeeksi törmännyt huonosti käyttäytyviin ihmisiin, jotka ikänsä, asemansa ja varallisuutensa puolesta yrittävät tärkeillä (huono itsetunto + tietämättömyys)… eipä sellaista osaa arvostaa, jos empatia ja inhimillisyys puuttuu.

Ainakin omassa asenteessani on korjattavaa esim. mitä tulee kaikkeen uuteen teknologiaan tai uusiin mahdollisuuksiin. Ehkä vähän muokkaan asennettani, koska siihen mä voin vaikuttaa, kun valitettavasti en pysty vaikuttamaan vetyrekkojen vallankumoukseen. :frowning:

Kiitos ja kivaa päivän jatkoa!

66 tykkäystä

Kiitos OP:n Katjalle haastiksesta!

Tässä olisi vuorossa seuraavaksi pelimaailmaa ymmärtävä tyyppi ja sitä seuraavalla viikolla olisi X:stä tuttu humoristinen sekä sympaattinen sijoittaja, jos hän ehtii vastaamaan ajoissa - no olen itsekin kysymyksissä puolivälissä.

Muitakin haastiksia on tulossa, kunhan vastauksia tipahtelee. :slight_smile:


Salkkuni kehitys 17.11.2021 alkaen:

image

Mitä silmät ei näe, sen hyzonisti ymmärtää. :slight_smile:

Hauskaa ja rentouttavaa viikonloppua kaikille… lukekaahan analyyseja sekä haastiksia! :slight_smile:


EDIT:

Veli ei yllätä:

image

15 tykkäystä

94. Akee

Mitä Akeesta tulee mieleen; Remedy, Remedy ja Remedy. Remedyn ketjun 1.osassa on 617 viestiä ja @timontti:lla 1039 viestiä. Akeen tahti on jatkunut 2.osassakin 92 viestiä ketjun 754 viestistä. :slight_smile: (nämä tiedot kerätty tätä introtekstiä kirjoittaessa)

Akee on tässä ketjussa varmasti kaikille Remedyn sijoittajille ja yhtiöstä kiinnostuneille sijoittajille ollut todella tärkeä tietolähde. Hän jakaa monipuolisesti erilaista tietoa yhtiöstä hyvin sekä perusteltujen omien ajatusten kera.

Itse en ole koskaan ollut Remedyn perään osin johtuen siitä, että en itse pelaa kovinkaan paljoa, mutta mielenkiinnosta luen toki yhtiöstä ja arvostan hänen hyvin jäsenneltyjä sekä asiallisesti kirjoitettuja viestejään, joista jokainen saa tietoa että myös pohdittavaa. Väitän, että analyytikko @Atte_Riikola:lle tästä foorumilaisesta on ollut paljon iloja ja apua.

Jos kaikki olisivat kuin Akee, niin moderaattoreita ei tarvittaisi. Varmasti useimpien mielestä unelmafoorumilainen, koska tuottaa meille sijoittajille erinomaista lisäarvoa tuovaa materiaalia eikä siitä ole haittaa, että hänestä pidetään myös mukavan käytöksen ja huumorintajun vuoksi.

image

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Olen kuntoilua, PC-pelaamista ja “sijoittamista” harrastava mies. Olen tavallinen pulliainen, mutta olen aina ollut jonkin verran tarkka siitä mitä kerron itsestäni ja lähipiiristäni verkossa, jota pahoittelen heti alkuun, että jätän mahdolliset tunnistettavat seikat minimiin :slight_smile:

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

  1. Koen olevani erittäin onnekas ja etuoikeutettu, koska tästä masentuneesta koulupudokkaasta tuli aikanaan terapian ja lääkityksen avulla vielä kouluttautunut ja ahkera veronmaksaja. Hyvinvointiyhteiskunnan panos-tuotto(säästö)suhde lienee ollut kohdillaan. Olen kuitenkin onnekas, että sairastuin aikaan, jolloin nuorten mielenterveyspalveluiden saatavuus oli nykyistä parempi. Kirjoitan tämän, koska mielenterveyshaasteisiin liittyvä häpeä on todellista ja moni epäröi hakea apua - myös sijoittajissa, joilla usein ulkoisesti asiat ovat hyvin.
  2. Digitaalisessa Steam-pelikirjastossani on yli 400 peliä, joista vain puolia olen pelannut yli kaksi tuntia. Nykyään pelaamisesta haaveilu vie melkein enemmän aikaa kuin pelaaminen.
  3. Pääsin kouluaikoina jälki-istuntoon kaadettuani mautonta keittoa kukkamaljakkoon :frowning:

:clown_face: Bonustieto: :clown_face: Yritin kertaalleen vuonna 2017 ostaa Qt:ta usealla tuhannella eurolla 5.xx hintoihin. Olin sijoittajana noviisi ja yritin ‘pilkkiä’. Toimeksianto jäi muutaman sentin päähän toteutumisesta, kurssi jatkoi nousuaan eikä minusta tullut koskaan Qt:n omistajaa.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa.:slight_smile:

Olen yleisesti ottaen kiinnostunut tieteestä, teknologiasta ja tulevaisuudesta.

Vapaa-ajalla 2-4 kertaa viikossa tulee kuntoilua harrastettua: Kehonpaino-, kuntosali ja kestävyysjuoksuharjoitteita. Urheilun tavoite ylläpitää niin henkistö kuin fyysistä toimintakykyä ja terveyttä.

Aina kun siihen on mahdollisuus ja aikaa, joita on valitettavan harvoin, nautin edelleen PC-peleistä. Konsolia en ole koskaan omistanut. Sydämeni on aina sykkinyt strategiapeleille, mutta olen pelien suhteen yleisesti ottaen kaikkiruokainen, poislukien Battle Royalet, joista en koskaan innostunut.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Ehkä kliseinen vastaus, mutta minulla harvoin on kahta samanlaista päivää, joten en pysty tähän järkevästi vastaamaan :slight_smile:

5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?

Pidän itseäni hyvin tuotto- ja riskihakuisena sijoittajana. En usko pystyväni (edes satunnaisesti) voittamaan indeksiä taidoillani ‘tavallisella’ hajautetulla salkulla. En usko pystyväni seuraamaan yhtiöitä niin tarkasti, että minulla olisi markkinaan nähden jokin etulyöntiasema. Olen pääosin Buy & Hold sijoittaja. Kun otan yhtiön omistukseen pyrin lähtökohtaisesti etsimään jatkossa syitä myydä yhtiötä. Mikäli sellaisia ei tule, jatkan ostelua.

Salkuissani ei ole montaa yhtiöitä, mutta seuraan omistamiani yhtiöitä hyvin tarkasti ja aktiivisesti. On kuitenkin todettava, että vaikka iän myötä vaikka riskinsietokyky on pysynyt samana tasona kuin nuorempana, on oma tuottovaatimus oman elintason noustessa vähentynyt ja sitä kautta tullut avattua OST, jonka tarkoitus olisi hiljalleen pyrkiä vähentämään riskiä. Tämä on sikäli ironista, että olen minimalisti, eikä kukaan ulkopuolinen välttämättä uskoisi, jos väittäisin nauttivani korkeasta elintasosta :smiley:

Suurin sijoitussaavutukseni on Inderesin vuoden meemiäänestyksen 2. sija täpärästi häviten ylivoimaiselle vastustajalle, Mikael Rautaselle :pray:

6. Voisitko avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Olin erittäin etuoikeutetussa asemassa saadessani täysi-ikäistyessä rahastolahjoituksen, jonka arvo oli nelinumeroinen. Kiinnostuin tämän johdosta jonkin verran tuolloin rahastoista, mutta rahat tuli kuitenkin tuhlattua pääosin nuoruuden typeryyksiin. Tämä toimi kuitenkin hyvänä tutustumisena sijoittamiseen ja vaikka rahat tuli käytettyä typerästi, pakotti rahaston saaminen perehtymään sijoittamiseen ja sisäistämään että sijoittaminen on fiksua touhua.

Kun myöhemmin elämässä tulovirta oli jkv säännöllisempää, aloitin suoran osakesijoittamisen n. 7 vuotta sitten. Lueskelin alkuun muutamia ‘perusteoksia’ mm. Grahamin Intelligent Investor. Sijoituksen alkuaikoina minulla oli muistaakseni perinteisempi salkku: asiallinen hajautus ja yritin etsiä ‘arvoyhtiöitä’, vaikka silloinkin salkkuun kyllä mahtui mukaan myös muutama kasvuyritys.

Huomasin kuitenkin pian, että arvosijoittaminen ei ollut itselleni sopiva lähestyminen. Olin aina ollut kiinnostunut teknologiasta ja tulevaisuuden pohdiskelusta, ja teknologiasektorin arvostukset olivat liian korkeat ‘arvosijoittamiseen’. Ajan kanssa huomasin, ettei aikani, osaamiseni tai mielenkiintoni riitä 10 osaketta seuraamaan, joten tietoisesti aloin kerryttämään lisää riskiä vähentämällä hajautusta pyrkien sijoittamaan ‘asymmetrisiin’ yhtiöihin, joissa mielestäni huomattavan iso upside (multi-tenbagger -tasoa), mutta rajattu downside vrt. esim tasaista ennustettavaa kasvua tekevä yhtiö.

Sen verran pitää ehkä vielä lisätä, että olen (nykyään) ehkä jossain mielessä periaatteellinen sijoittaja. Kun sijoitan, haluan oikeasti ymmärtää yhtiötä, niiden liiketoimintaa ja strategiaa ja arvioida itse blokkerit tai mahdollistajat kasvulle ja strategian realistisuus. Pelkkien menneiden, nykyisten ja analyytikoiden tulevaisuuden arvostuskertoimien katselun perusteella sijoittaminen ei itselleni sovi. Tämä toisaalta tekee varsin korkeaksi kynnykset avata positio uudessa yhtiössä.

On ehkä hyvä myös todeta, että oppirahoja on myös maksettu. Sijoitin alkuvaiheessa myös senttiosakkeisiin, joista onneksi pääsin vain pienin haavoin. Koronakuplan aikana en osannut objektiivisesti tarkastella omistamieni peliyhtiöiden arvostuksia ja fundamentteja ja pidin kiinni omistuksistani ja jopa lisäilin omistusta. Viimeiset 3v osakemarkkinoilla, kun salkun pääpaino peliyhtiöissä, onkin ollut aikamoista via dolorosaa ja huipuista tultu yli 50% alas. Toisaalta koen, että tämä tapahtuma on kehittänyt minua eniten sijoittajana, koska olen siitä alkaen alkanut itse tekemään enemmän töitä sijoitusteni eteen mm. omia analyyseja ja datankeruuta enkä ole vain luottanut muiden, esim. analyytikoiden, näkemyksiin.

7. Millainen salkku sinulla on? Mihin kahteen osakkeeseen luotat eniten pitkällä aikavälillä ja miksi?

Minulla on sekä arvo-osuustili että osakesäästötili. Molemmilla tileilla on tällä 5 tai alle osaketta, mutta OST:lle on pitkällä aikavälillä tavoite saada hajautettua n. 10 yhtiöön. AOT:n pitkän aikavälin tavoite olla keskittynyt pieneen määrään yhtiöitä korkealla tuottovaateella ja riskillä, OST olemaan matalamman tuottovaateen ja riskin tili korkeammalla hajautuksella. Todettakoon myös, että korkean tuottovaateen ja salkun keskittyneisyyden vuoksi olen aidosti sisäistänyt mahdollisuuden, hyvinkin merkittäviin tappioihin. AOT:lla on vain sellaista rahaa, jonka olen valmis häviämään kokonaan, mikä ei vaikuta päivittäiseen elämääni mitenkään. Minimalistiluonne auttaa toki paljon.

Olen keskittynyt teknologia- ja peliyhtiöihin, mutta myös muutama ‘turvallisempikin’ sijoitus on matkan varrella tullut tehtyä.

Olen ollut Remedy-holdari jo 7 vuotta, mikä on myös pitkäikäisin omistukseni. Ei olisi ehkä objektiivisinta sanoa, että luotan osakkeeseen eniten pitkällä aikavälillä, mutta mielestäni kyseessä on (edelleen) riski-tuottoprofiililtaan yksi mielenkiintoisimmista yhtiöistä pitkällä aikavälillä tässä muutoin syklisessä konepajapörssissä. Syy on se, että yhtiöllä on käännekohdassa, jossa kolmen merkittävän kasvu- ja arvoajuri ollaan lähivuosina todistamassa (toimiviksi tai toimimattomiksi). Nykyisessäkin arvostuksessa on downsidea, mutta näen, että yhtiöllä on cappi downsidessa johtuen yritysostokortista, sillä yhtiöllä on arvokkaat IP:t ja todistettu kyky luoda toistuvasti arvostelumenestyksia.

En voi sanoa tuntevani yhtiötä vielä kovin syvällisesti, mutta olen hiljalleen seuraillut Aiforiaa. Viimeaikaiset asiakkuudet ovat olleet positiivisia, ja kertonevat yhtiöin tuotteiden toimivuudesta ja haluttavuudesta. Tekoälyä on terveydenhuollossa toistaiseksi hyödynnetty eniten kuvantamisessa. Uskon, että patologia on seuraava iso ja luonnollinen kohde, jossa tekoälyllä saadaan merkittäviä aikasäästöjä. Yhtiön kanssa lienee järkevää ottaa pitkä sijoitushorisontti (5-10v). En osaa vielä arvioida yhtiön asemaa kilpaileviin yrityksiin tai arvioida IP:n arvoa yritysostomielessä eli en tunne markkinaa vielä riittävän hyvin, että itse uskaltaisin avata position, mutta mielestäni tässä on mielenkiintoinen pitkän aikavälin yhtiö.

8. Minkä alan/alojen yhtiöt kiinnostavat sinua tällä hetkellä erityisesti?

Peli- ja teknologiayhtiöt ovat aina kiinnostaneet eniten, enkä näe että asiaan olisi tulossa muutosta :slight_smile:

9. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

En voi sanoa olevani tässä erityisen systemaattinen. En erityisesti ‘etsi’ uusia sijoituskohteita, mutta uutisten, Inderesin tai harrastuneisuuden vuoksi eteen tulee ajoittain mielenkiintoisia yhtiöitä, joiden tekemistä alan seuraamaan. Pyrin panostamaan huolelliseen DD:hen. En ole numerovelho. Katson toki isossa kuvassa arvostuksen tunnuslukuja, mutta minulle tärkempää on pyrkiä ymmärtää yrityksen liiketoiminta, tuotteet/palvelut, strategia ja markkina ja erityisesti tulevaisuudennäkymät ja niihin vaikuttavat tekijät ja kasvun ajurit.

Koska aikaa on rajatusti ja haluan tutustua yhtiöön huolellisesti, on tämä johtanut useasti siihen, että seuraamaani yhtiöön tuleekin positiivinen tapahtuma tai uutinen, kurssi ja arvostus nousee, koen että hyvä sijoitustilaisuus meni ohi suun ja jätän sijoittamatta. Tämä on itselleni vielä iso kuollut kulma, joka vaatii paljon tietoista työstämistä, että osaisin ostaa hyvää yhtiötä hyviin uutisiin :smiley:

10. Mitkä ovat kolme suurinta vahvuuttasi sijoittajana? Mikä on suurin kehittymisen kohteesi?

Vahvuudet

  1. Sijoitussuunnitelmassa pysyminen, vaikka oma sijoitussuunnitelma saattaakin poiketa normaalista keskittyneisyyden ja riskinoton puolesta.
  2. Riskin- ja volatiliteetin sietokyky. Ilman tätä, ei kohta 1. olisi mahdollinen.
  3. Haen ja haluan feedbackia/kritiikkiä omille ajatuksille, mikä on yksi merkittävä syy kirjoittaa Inderesiin.

Kehittymisen kohteet:

  • Erityisesti osto- tai sijoittamatta jättämispäätöksiä teen liian tunnepohjaisesti.
  • Haluan kehittää osaamista arvonmäärityksessä mm. DCF.
  • Haluan oppia syvällisemmin tulkitsemaan tilinpäätöksiä ja sen kommervenkkejä.

11. Mikä saa sinut lähinnä kirjoittamaan suurimmilta osin “vain” Remedyn ketjuun? :slight_smile:

Tähän lienee kaksi syytä.

  1. ‘Harrastan’ pelialan seuraamista ja ala kiinnostaa henkilökohtaisesesti ja voisin keskustella pelialasta, vaikka ei olisi lainkaan pelialan sijoituksia.
  2. Olen mielestäni yleisesti ottaen varovaisenpouoleinen kirjoittaja, ja minulla on mentaliteetti että jos kirjoitan niin yritän tuottaa lisäarvoa oli se sitten argumentaation, pohdiskelun tai meemin muodossa. Seuraan kyllä muita yhtiöitä, mutta minulla on korkea kynnys kirjoittaa tai osallistua keskusteluun, jos en ole varma pystynkö tuomaan lisäarvoa keskusteluun.

Remedyssä yhdistyy sitten nämä kaksi asiaa - ymmärrän ja olen kiinnostunut pelialasta ja yhtiöistä sen verran, että olen kohtalaisen varma, että kirjoitukseni voivat tuoda jotain lisäarvoa tai herättää ajatuksia.

12. Kerro ajatuksiasi Remedystä 200:aan sanaan?

Kotimainen peliyhtiö n. €200M yritysarvolla, joka omistaa kaksi tunnettua IP:tä (Alan Wake, Control) julkaisuoikeuksineen sekä oman graafisesti ja teknologisesti vaikuttavan pelimoottorin 'Northlight’in.

Yhtiöllä on mielestäni kolme mielenkiintoista arvo-/kasvuajuria, joita kannattaa seurata.

  1. Moniprojektimalli, Vuosittain tai lähes vuosittain julkaistavat pelit rajaavat riskiä, parantaa ennustettavuutta ja lisää kassavirtaa.
  2. Pelinkehjittäjästä pelijulkaisijaksi: Kakusta saadaan isompi pala itselleen.
  3. 'Remedy Connected Universe’: Yhdistetty pelimaailma tukee muiden pelien ristiinmyyntiä

Remedy ei kuitenkaan ole vielä mielestäni vakuuttavasti todistanut yhdenkään ajurin onnistumista ja lienee sijoituskohteena erittäin korkeariskinen. Mielestäni kuitenkin tuottopotentiaali on huomattava, jos edes kaksi kolmesta arvoajurista toteutuu.

13. Miten sinä seuraat Remedyä? Miten sinä yleisesti seuraat pelialaa?

Remedyn seuranta:

  • Tarkistan ja excelöin (lähes) päivittäin Remedyn pelien ja verrokkien myyntisjoituksia eri myyntialustoilla. Voisin tämän automatisoida, mutta olen kokenut mielekkääksi tekemiseksi aamukahvin kanssa.
  • Olen tehnyt excel-pohjan, jolla arvioin yrityksen kaikkien projektien nykyistä ja tulevaa kehitysmaksu- ja rojaltivirtaa. Ajan kanssa olen hifistellyt exceliä. Voin helposti muuttaa oletuksia niin peliprojektien ajoitusten, myyntien, julkaisusopimusten ehtojen, live-service tuloutusten yms. muuttujissa. Olen tehnyt omat bear, neutral ja bull skenaariot, joista yritän haarukoida omaa näkemystä tulevaisuuden skenaarioskaalasta ja ‘fair valuesta’. Pystyn tämän avulla nopeasti tekemään omat analyysit ja johtopäätökset uusista uutisista ja tapahtumista yhtiön ympärillä.
  • Luen aina Inderesin analyysit, pyrkien ymmärtämään mitä muutoksia ennustuksiin on tehty ja millä perusteilla. Tarkistan omat oletukseni ja excelini tätä vasten ja päätän olenko analyytikon kanssa samaa vai eri mieltä. Erityisesti peliyhtiöissä Inderesin analyysit ovat mielestäni erinomaisia, kun näissä avataan omien ennusteiden perusteluja. Joissain kilpailevissa analyysintarjoajissa saa vain tuijottaa tunnuslukutaulukkoa ilman harmaintakaan hajua mihin oletukset perustuvat. Tällaiset ovat peliyhtiöiden kohdalla lähes arvottomia.
  • Perusasiat kuten vuosikertomukset ja tilinpäätökset luen tietenkin läpi. Lisäksi niin julkinen kuin yksityinen keskustelu muiden Remedy-sijoittajien, seuraajien ja karjujen kanssa inderesillä kuin muualla. Näistä on ollut valtava apu oman ajattelun kehittämisessä.
  • Kuuntelen Inderesin haastattelut ja webcastit yleensä useaan kertaan (yleensä lenkillä). On useaan otteeseen pystynyt useasta on pienistä asiasta ja yksityiskohdasta pystynyt tekemään mielenkiintoisia johtopäätöksiä. Remedyn kaltaisessa yhtiössä, jossa tietoa tulee harvakseltaan ja vähäsanaisesti, nämä ovat olleet korvaamattomia, koska ilman näitä ei olisi myöskään perinteeksi muodostunutta kieli poskella tehtyjä toimitusjohtajan mimiikka-analyyseja :smiley:

Pelialan seuranta:

Minulla on exceli tietyistä pelialan yhtiöistä, niiden tunnusluvuista ja analyytikkoennusteista. Osa näistä toimii Remedyn verrokkeina, osa ei. Osaa seuraan ostopaikkaa silmällä pitäen. Olen myös excelöiyt yrityskauppoja ja niiden arvostuksia, eri peliprojektien kehitys- ja markkinointibudjetteja, julkisia julkaisusopimuspohjia jne.

Yleisesti ottaen pelimarkkinan seuranta ei kuitenkaan ole yhtä systemaattista kuin omistamieni peliyhtiön seuranta. Luen pelialan niin pelimedioita kuin pelimarkkinaan keskittyviä medioita ja seuraan sosiaalisisa medioissa pelialan analyytikoita. Käytännössä kuitenkin päivittäin tulee pelialan uutisia ja analyysejä vastaan.

14. Jos ei pelaa ollenkaan, niin onko edes järkevää harkita tätä yhtiötä sijoituskohteena?

Ehkä vastaan tähän siten että, kun itse sijoitin Remedyyn ensimmäisen kerran, en tiennyt pelimarkkinasta juuri mitään. Olin Remedystä kiinnostunut sen kehittämien pelien vuoksi. Inderesin laajan raportin myötä opin pelimarkkinasta, yhtiön asemoitumisesta markkinasta. Vasta tämän jälkeen tein ensimmäisen sijoitukseni ja ajan myötä yritin ymmärtää yhtiöstä ja markkinasta analyytikkoraportteja laajemmin.

Minulla pelaamisharrastus lähinnä toi sen, että tunsin yhtiön nimeltä ennakkoon, mikä ohjasi listautumisen jälkeen tutustumaan yhtiöön.

15. Jos sinun on pakko arvioida sataan sanaan, niin mitä luulet yhtiölle kuuluvan vuonna 2029?

Mutta tässä on yksi härkäinen :exclamation: hypoteettinen :exclamation: skenaario, joka todennäköisesti ei tule lähimainakan pitämään paikkaansa :slight_smile:

Yhtiö ei ole täysimääräisesti onnistunut moniprojektimallin kanssa ja joitain synergioita jää siten saavuttamatta. Myös korkea laatuvaatimus viivästyttää joitain pelejä. Yhtiö on kuitenkin ottanut ison harppauksen arvoketjun aseman parantamisessa ja 1-2 kaupallisen hittipelin johdosta yritys tulee itse rahoittamaan ja julkaisemaan 1-2 tulevaa AAA-peliä.

Yhtiö on neuvotellut Quantum Break -oikeudet Microsoftilta itselleen ja reboottaa pelisarjan, joka on seuraavaa uusi IP. Alkuperäinen portataan välissä ulkoistuksen voimin Playstationille.

Yhtiön pääomistajat harkitsevat tai ovat harkinneet yhtiön myymistä tilanteessa, jossa Alan Wake ja Control -pelisarjoista on saatu muutaman lisäosan verran rahastettua, mutta pelialantulevaisuus on epävarma ja uuden IP:n julkaisu tuntuu suurelta riskiltä.

16. Mitä Inderesin Foorumilta saat, mitä et muualta saa? Mitkä ovat sinulle Inderesin tarjoamista materiaaleista ne tärkeimmät?

Inderes-foorumi on aktiivisin, moderoiduin ja korkealaatuisin foorumi, jonka tiedän. Foorumin muut kirjoittajat, yksittäisenä nostona vaikkapa esim. @Pohjolan_Eka. Vaikka karhu on tällä hetkellä talviunilla Remedy-ketjusta, on hänen karhuilut auttanut haastamaan omia ajatuksia niin Remedyn ketjussa kuin yhtiöketjuissa, joihin en itse kirjoita mutta seuraan.

Tärkein muu Inderes-materiaali on varmaankin analyytikoiden yhtiöanalyysit. Kulutan myös Inderesin videomateriaalia erityisesti haastattelut ja roastit, mutta myös ajoittain Vernerin varttia.

17. Minkä takia sinä sijoitat? Mitä konkreettista hyvää sijoittaminen on tuonut elämääsi?

En ehkä voi sanoa, että sijoittaminen olisi (vielä) tuonut konkreettista hyvää tuonut. Mukava harrastus ja ajanviete, joka sopii hyvin omiin kiinnostuksen kohteisiin, ja joka ei toivottottavasiti tule kovin kalliiksi.

Salainen haaveeni on, että salkkuni arvo olisi jokin päivä niin merkittävä, että voisin siirtyä nykyisistä vaikkapa puuhista pelialalle hommiin (:D) tai opiskelemaan jotain muuta mielenkiintoista.

18. Mitä pelejä pelaat tällä hetkellä?

Kolme viimeisintä peliäni ovat

Fallout 4: Amazonin TV-sarjan innoittamana aloittamaan uuden hahmon ja peliyrityksen. En ole tainnut ainoatakaan Bethesdan peliä kuitenkaan pelata loppuun asti p.l. Fallout 3. Näissä aina liikaa tekemistä ja ajauduin aina sivuraiteille, kunnes mielenkiinto loppuu.

Baldur’s Gate 3: Ikuisuusprojetkti :smiley: En ole vielä pelannut läpi, mutta toivottavasti tänä vuonna saan päätökseen!

Alan Wake 2: Night Springs (DLC) Ihanaa saada kahden kesken olevan edeltäjän jälkeen rajattua 2-3 tunnin tarinaa. Niin sijoittajana kuin pelaajana, tämä oli mielestäni hyvä suoritus. Omanlaatuisella kerronnalla ja huumorilla paikattiin läpitunkevaa assettien uudelleenkäyttöä.

19. Miten Alokkaan kannattaisi lähteä perehtymään pelialan yhtiöihin?

Lukemalla Inderesin analyysit ja laajat raportit seurannassa olevista peliyhtiöistä.

Alokas voi vaihtoehtoisesti aloittaa pelaamaan Big Rigs -peliä ja kuvitella ajavansa vetyrekkaa :wink:

Big Rigs Over the Road Racing Gameplay and Commentary

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Erityiskiitos moderaattoreille, jotka auttavat pitämään foorumia korkealaatuisena sekä laadukkaita viestiketjuja ylläpitäville keskustelijoille, jotka saavat minut päivittäin lukemaan Inderes-foorumia :slight_smile:


Kiitoksia Akee hyvistä ja hyvin kirjoitetuista vastauksista!

On pakko arvostaa foorumilaista, joka on ollut täällä vuodesta 2018 lähtien aktiivisena eikä ikinä ole aiheuttanut pahaa mieltä toisille ja on sen sijaan ollut mukava meemitaitelijan taidoin varustettu kaveri. Tärkeintä Foorumille on kuitenkin se, että hän on nähnyt paljon vaivaa ja omaa aikaa laadukkaan sisältörikkaan sijoitusaiheisten viestien kirjoittamiseen. Ei provosointia, ei mutuheittoja jne. Omalta osaltani voisin ottaa paljonkin hänestä mallia erityisesti hyvien perustelujen kirjoittamista ajatellen. :slight_smile:

Jos aikaa ja vaivaa näkee viestejä kirjoittaessa sekä muistaa tarhaiässä opetetut käyttäytymissäännöt, niin useimmiten kykenee tuottamaan muille sijoittajille hyödyllistä ajateltavaa ja tietoa. :slight_smile:

Kiitoksia kaikille haastatteluja jakaville, tykkääjille ja lukijoille! :slight_smile:

73 tykkäystä

Ensi viikolla olisi vuorossa X:sta tuttu nimi, joka on tunnettu huumoristaan ja avoimuudestaan. Foorumilta hän ei ole tuttu, tai en ainakaan muista täällä hänen kirjoitelleen. Luvassa on vähän erilaista settiä. :slight_smile:

Sitten tuossa jossain vaiheessa on vuorossa eräs lyytikko ja sitten en tarkempaa järjestystä tiedä; riippuen, miten muut palauttavat vastaukset.

Lukekaa analyyseja ja tehkää myös omaa tutkimustyötä - vähemmän tavoitehintoja ja suosituksia enemmän perusduunia. :slight_smile:

Helpottavaa ettei ole ensi viikolla omien yhtiöiden julkkareita. :smiley:

Mukavaa viikonloppua kaikille!

Running At The Beach GIFs - Find & Share on GIPHY

15 tykkäystä

95. Räppäri sijoittaa

Sympaattinen ja aito ihminen, nämä tulevat mieleen tästä Tubesta ja Äxästä tutusta nimimerkistä. Hänenlaisensa ihmiset ovat hyvin tärkeitä, missä he vaikuttavatkaan ja sijoitusmaailmassa hänen hienot ominaisuudet näkyvät siinä, että hän osaa tuoda sijoittamisen erilaiset puolet hienosti esille, kun ehkä useimmiten on tapana esitellä imartelevan ajan tuottoja tai “mitä minä sanoin” -lainauksia (arvaa sata asiaa ja kolme osuu oikeaan, joita sitten voi lainata).

Mikko Mäkisen virheet on itselleni tutumpia kuin hänen onnistumisensa, ja ne hänen ominaisuutensa, joissa olisi hänen mukaansa kehitettävää. Ja tämä kertoo Mäkisen Mikosta ja ehkä siitä myös, että menestyminen vaatii rehellisyyttä ainakin itseään kohtaan, jotta voi esim. oppia virheistään ja kehittyä (yleisesti, jos on hyvä, niin on helppo kertoa virheistään ja heikkouksistaan + päinvastoin). Räppärissämme on jotain samaa; erinomaista itsererflektointia, jonka vuoksi uskon, että hänen kehityskäyrä sijoittajana ollee suhteellisen hyvä, ainakin uskon niin - asenne on ainakin oikeanlainen.

Räppäri omaa hyvän maalaisjärjen ja osaa keskittyä oikeisiin asioihin. Pohdikin, että monet fiksut ja tietäväiset menestyisivät sijoittajana ehkä indeksiä paremmin, jos aavistuksen keskittyisivät enemmän katsomaan asioita kauempaa ja olisivat rehellisiä itselleen. Ehkä kaikkien olisi syytä lukea tämä haastis ajatuksella läpi. :slight_smile:

Tämä hauska kuva on bongattu hänen Räppäri sijoittaa -tuberililtään.

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Olen milleniaali osakesijoittaja, joka kaikkien sijoitusmokien jälkeen ryhtyi täysipäiväiseksi Nasdaq100 ja SP500 indeksisijoittajaksi. Osoitteessa x.com postailen tarkemmin mun omistuksia.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

Olen ollut Räpin SM-kisoissa, mun streamatuin biisi on saanut 150k striimiä (eli todella pieni artisti) ja olen esiintynyt Pipefesteillä

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittaavaa ei saa sanoa.

Räppi on vanha harrastus ja nykyisin vedän pelkästään lähinnä automatkalla freestyleä, mutta se on tavallaan osa identiteettiä edelleen. Hiphop kulttuurin takia löysin sijoittamisenkin. Sitten surffailen päivät pitkät erilaisia Tudor-automaattikelloja. Järkevän hintaiset mekaaniset sveitsiläiset arvokellot kiinnostaa tosi paljon… Sellanen ikuinen suvun päämiehen sukukello, kun muksukin juuri syntyi.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Mä menetin mun duunin koronassa ja nyt tehnyt snadia keikkaduunia neljä vuotta. Tavallaan semisti firetän, koska teen tosi vähän duunia ja salkkua höyläämällä sitten keplottelen loput kuusta. Eli peruspäivä ennen vauvaa oli sijoitusfoorumeilla notkumista, tai 2-3 päivää viikosta keikkaduunia (aika laidasta laitaan kaikenlaista hanttihommaa). Nyt lähinnä vaipanvaihtoa ja ykkösolutta tämä kesä.

5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?

Mä en ole käynyt mitään kouluja, perus yh-äidin lapsi itä-helsingistä. Duunit olleet myös ihan mitä sattuu tai ei vaan saa töitä vaikka hakee. Eronnut ja tuntuu että on mokannut ihan kaiken mitä yrittää. Vauvan äidin kanssa vaikeaa. Kavereita on vain kaksi, ja hekin varmaan hengaa mun kanssa ainostaan, koska on itsekin yksinäisiä.

Mutta rahapodin kuuntelun ansiosta (ekat 100 jaksoa), olen osannut laittaa aina kaikki mahdolliset rahat fikkaan osakkeisiin. Se onkin ainoa asia, missä olen onnistunut. Euromääräisesti pieni salkku on nyt ath:ssa (7v ja +200%), vaikka mitään en osakkeista tiedä. Mun lapsenkin tulevaisuus on semisti turvattu.

Osakesäästäminen on oikeasti ainoa tapa pienituloisille saada turvaa tulevaisuuteen.

6. Voisitko avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Olen tehnyt kaikki virheet mitä ikinä voi tehdä. Aloitin 2017 ja heti syvään päätyyn. Olen vaihtanut kokonaisen bitcoinin altcoineihin 2017 ja menetin kaiken. Sijoittanut kanadalaisiin hamppuosakkeisiin. Mennyt mukaan Inderes-foorumin jokaiseen fomoon. Ostanut random kiina-kioskeja… Alkanut tekemään murheellista osinkosalkkua aloittelijan pikkusalkulla. Muuttanut asuntolainan sekä sijoitusasuntolainan kiinteän korkoputken euriborpohjaiseen juuri ennen korkojen nousua.

7. Millainen salkku sinulla on tällä hetkellä? Mihin kolmeen omistukseen luotat eniten ja miksi?

Abt näin

30% Nasdaq100 etf ja SP500 etf

30% Aapl, Meta, Alphabet ja Amazon

15% Suomi ja Norja indeksirahasto

10% QT

10% ETH Xbte

Tylsä vastaus… Mutta Nasse, Sepe ja Aapl varmaan noi klassiset vetojuhdat, joilla pärjää hiilikaivoksilla.

8. Mitkä kolme osaketta myit viimeksi, ja miksi myit kyseiset osakkeet?

Sampot myin pois tammikuussa koska tää oli vaan jäänyt roikkumaan vanhasta salkun osinkonurkasta ja tarvitsin myös rahaa jolla selviytyä lainakoroista. Remedyn ja Harvian onnistuin myymään pois juuri ennen raketointia, koska ajattelin, että kotimaiset pienyhtiöt saa nyt lähteä salkusta.

9. Millainen osakepoimintaprosessi sinulla on askel askeleelta?

Ennen tsekkasin Seekingalpha, Yahoo finance, Motley Fool artikkelit ja podcastit lapuista joista olin kiinnostunut ja yritin löytää positiivisia artikkeleita, ignoorasin negatiiviset. Kotimaisista lapuista tsekkasin Inderesin forkan, Nordnet Marketsin, Pörssipäivän, Akin blogit, Sharevillen, Jensin postaukset ja yritin löytää jotain fomottavaa. Nykyisin painan vain bulisti koko rahalla Nasdaq 100 etf. Toivon että teknoromahdus tulee ja ostan sitten kaksin käsin Nassea.

pingasin sut @m_jylha , koska Pörssipäiväsi mainittiin t. Alokas

10. Kerro näistä yhtiöstä ajatuksesi viiteenkymmeneen sanaan:

  • Admicom

Admicon on tyypillinen Inderesin löytämä suomalainen pienyhtiö. Näissä pitää osata olla ajoissa mukana ja myös ajoittaa myyminen, sillä kaikki mikä menee kovaa ylös, tulee myös alas.

  • Apple

Ostin ekat applet 2017 ja ollut parhaita omistuksia. Pandemiarommauksessa hätäännyin ja myin 1/3 mun Aapl omistuksista ja se lieneekin yksi huonoimmista sijoituspäätöksistä.

  • Inderes

Inderesin osake taitaa olla mun yksi ainoista kotimaisista pienyhtiöistä salkussa jäljellä. Taulussa komeat -45%. Pidän tämän, sillä haluan mukaan Inderesin bileisiin joka vuosi. Se koronan jälkeen järjestetty Inderesin bailu Korjaamolla oli ihan ässä, toivottavasti järjestävät joka vuosi. Tarvisi Suomeenkin Berkshire Hathaway Annual meeting tyylisen tapahtuman ja Inderesillä olisi tähän mahikset.

  • Nvidia

Mun sijoittajaserkku oli kova tietokonepelaaja ja muistaakseni 2017 kertoi mulle ostaneensa NVIDIA:a, koska näytönohjaimet. Tuohon aikaan beesasin aina sokeasti kaikkia, mutta harmikseni juuri silloin en osannut beesata. Toki omistan Nassen ja Sepen kautta tätä jonkinverran, mikä riittää mulle.

11. Puhut rohkeasti ja avoimesti sijoitusvirheistäsi. Kerro kolmesta suurimmasta virheestäsi, ja mitä opit niistä?

WallStreetBets hässäkän aikaan ihmiset alkoivat vihdoinkin puhua sijoittamisesta mun sukupolven tyylillä ja sanastolla. “Lossporn” olikin jotenkin mieleenpainuva meininki, missä kaikki mielellään kertoi sijoitustappioistaan huumorilla. Aloin siis Twitterissä kertomaan kaikista mokista, meininki on ollut hauskaa.

Isoin moka on se, että en osannut “buy and hold”. Aivan kaikki laput olisi pitänyt holdata, sillä veivaaminen vienyt kaikki tuotot. Myin Teslat pois 2017, 80% kryptoista aivan pohjilla 2018, sitten Applet ja QT:t koronadipissä. Korkojen nousuun en osannut varautua ja se on ollut todella tiukka paikka, kun superluotto ja asuntolainojen luotot ampaisi taivaalle.

12. Vastapainoksi, mitkä ovat olleet sijoittajaurasi kolme parasta onnistumistasi, ja mitä opit niistä?

Mä oon uskaltanut ostaa Faangeja eli jenkki big tech heti vuodesta 2017. Toinen on tietty se, että salkun rungon muodostaa SP500 etf kuukausiostot ja nykyisin Nasdaq100 etf ostot. Olen oppinut, että Nasdaq100 etf:n ostamisesta saa yhtä kovat kiksit kuin yksittäisten lappujen ostamisesta. Big tech on tavallaan myös kuin ostaisi etf, sillä niiden tulonlähteet on niin monipuolisia.

13. Onneksi olkoon, olet tuore isä! Miten isyys vaikuttaa sinuun sijoittajana? Miten sijoitat tai aiot sijoittaa lapselle?

Vauvalle on avattu salkku jo pari kk ennen syntymää ja pelkkää Nassea sisällä. Yritän puhua lapsen äidille, että jos ite kerään vähän enemmän pulloja ja lapsilisät laittaisi osakesäästöön, saattaisi 15-vuoden päästä siellä olla tyyliin 60000e.

14. Mitkä ovat sijoitustoiminnassasi viisi tärkeintä tietolähdettä, ja miksi? Mitään Äxään liittyvää ei saa mainita.

Indeksisijoittajana en niin paljoa enää ressaa tiedonhausta, mutta Traders Club, Vernerin Vartti, Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu, Jan Von Gerich, Mika Heikkilä, Mikko Mäkinen, Jens Kyllönen, Merja Mähkä, Lippo Suominen ja Hanna Tikander on mun voimaeläimiä.

ping @Mikko_Makinen ja @Verneri_Pulkkinen, pingasin teiät, jotta huomaatte t. alokas

15. Mitkä ovat sinulle sijoittamisessa oppimisen ja tiedon kannalta viisi tärkeintä X-tiliä? Perustele myös valintasi.

Sijoittajalokas on tuonut meille kaikille todella positiivista keskustelukulttuuria ja hyviä memejä

Mikko Mäkinen on minulle Suomen ainoa guru, aina ollut

Martin Paasi on indeksijumalana tuonut mulle ja mun lapselle turvallisen tulevaisuuden. Amen

Pekan postaukset tuo mulle valoa ja iloa

Ove H. on kaltaiseni ruuhkavuosissa flippaamisen reunamilla oleva sijoittajahahmo, joten samaistun

@ove_vapaalla, pingasin sut, jotta huomaat t.alokas

16. Mitä tämän päivän Räppäri sanoisi juuri sijoittamiseen aloittavalle Räppärille?

Kaikki pakolliset fomot ja oppirahat kannattaa maksaa alussa ja pienillä rahoilla. Kaikki mikä menee kovaa ylös, tulee melkein aina alas. Ota selvää eri indeksirahastoista ja mieti mikä siellä on paras riski/tuottosuhde sulle juuri nyt. Liika painotus Nasseen ei sekään ole riskitön sijoitus, mutta yolo.

17. Sinun pitää antaa salkkuasi viideksi vuodeksi kahdelle twitteristille, kahdelle indeläiselle ja kahdelle Inderesin foorumilaiselle, keille antaisit ja miksi?

Mielellään antaisin based Indeksisonnille… Ehkä Merja Mähkälle, Pia Nickströmille tai tietenkin Martin Paasille. Mutta jos pakko valita old school Wall Street tyylinen liituraitapukuinen osake keinottelija, se olisi Mikko Mäkinen tai Yu Gong

@Yu_Gong, pingasin sut, jotta huomaat t.alokas

18. Mitä tavoitteita sinulla on sijoittamisen suhteen? Mitä konkreettista hyvää sijoittaminen on tuonut elämääsi?

Unelma olisi, että kotimaiset sijoittajat yhdistäisi resurssit ja alettaisi ostamaan/rakentamaan jostain Sipoolaisesta kylästä asuntoja ja perustettaisi sijoittajamyönteinen pieni kaupunki. Siellä olisi koulut jossa opetettaisi skideille indeksisijoittamista ja säästämistä. Osa kuntarahoista indekseihin ja turvallisuuteen sekä koulutukseen ja terveydenhuoltoon panostettaisi. Julkinen sauna ja kuntoilupuisto. Tää olisi ihan huikea keissi lapsille ja lapsenlapsille. Ei edes vaatisi meiltä juurikaan resursseja, kaikilla meillä salkut täynnä kaikenmaailman kurakioskeja, et voitaisi mieluummin sijoittaa johonkin tämmöseen järkevään. Vaik kesämökkikylä fiiliksellä. Let’s do this.

19. Miten Alokas voisi oppia lukuisista virheistään?

Jäbä on pidetty ja tärkeä hahmo sijoitus-skenessä. Pidä vaan hyvä meininki yllä ja karsii pahimmat fomot nih kyllä se siitä.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia ja äxäläisiä?

Korona-aikaan luin paljon Inderesin foorumia ja se oli mun mielestä ainoita asiallisia paikkoja saada tietoa miten maailma pyörii, kiitos teille. Indeksisijoittajana en enää nykyisin seuraa hirveästi foorumia… Mikä on ihan hyvä, sillä sorrun aina fomottamaan forkan kautta lol. Kaikki säästöhaasteet X:ssä on ollut best. Olen saanut niiden ansiosta lopetettua kahvin juonnin, teen 30-40 punnerrusta joka päivä ja nyt keskitin kaikki bonukset S-Bonuksiin ja S-rahastoihin. Kiitos fintwit.


Kiitoksia Räppäri! :heart:

Upeita vastauksia ja haastattelussa oli sitä aitoa oikea elämää; mä luulen, että tämä haastattelu puhuttaa isoa joukkoa sijoittajista. Tätä pitäisi ehkä levittää heille, jotka eivät vielä sijoita. :slight_smile:

Mukavaa viikonloppua kaikille! :slight_smile:

79 tykkäystä

Ensi viikolla olisi vuorossa X:ssä vaikuttava sijoittaja, joka tykkää teknisestä analyysista ja treidaamisesta. Hänellä on mielestäni liian vähän seuraajia, mutta varsin vakuuttavia seuraajia hänellä on.

Hän on varsin mukava tyyppi, positiivinen ja kannustava + toksisuudesta ei tietoakaan. Hän on tehnyt oivia tviittiketjujakin ja uskon hänen tuovan muihin sijoittajiin motivaatiota, että uskoa pitkäjänteiseen tekemiseen. :slight_smile:

Eipä tässä sen kummempia.

Mukavaa tuloskautta vain kaikille!

7 tykkäystä

96. Susanna ( x.com )

Susanna on X:stä monille tuttu nimimerkki, jolla on monia päteviä seuraajia ja syystäkin; Suskilla on kannustava ja positiivinen vaikutus Suomen finanssitwitterissä, ja hyvän hengen luomisen lisäksi hän antaa omia mielenkiintoisia ja perusteluja näkemyksiään erilaisista sijoittamiseen liittyvistä asioista… Viimeisimpinä mieleen on jäänyt hänen tviittiketjunsa treidaamisesta ja teknisestä analyysista.

Vahvuuksina näen hänellä hyvän sekä aidon itsereflektion, joka ei ole finanssitwitterissä tai muutenkaan yleinen vahvuus tässä skenessä. Hänen viesteistään paistaa sellainen terve maalaisjärki, joka näkyy siinä ettei hän yritä tehdä asioita mahdollisimman vaikeasti, mikä joskus tuntuu olevan vähän (tahattomasti) meillä sijoittajilla tapana.

Se ainakin mistä itse pidän hänen tekemisessään on se, miten laajasti ja monipuolisesti hän tarkastelee asioita eikä 1,5 minuuttia 50-sivuisen laajan raportin jälkeen rageta tavoitehinnasta ja suosituksesta. Tämä maalaisjärkeä käyttävä sijoittaja vaikuttaa hyvällä tavalla omaa polkuaan kulkevalta ihmiseltä, joka menee jatkuvasti eteenpäin.

image

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Olen sijoittamisesta ja treidaamisesta kiinnostunut, reipas kolmekymppinen nainen. Olen työskennellyt metallialalla melkein 20 vuotta monenlaisissa tehtävissä hitsaajana, koneistajana, robottioperaattorina ja työnjohtajana.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset tai äxäläiset eivät sinusta tiedä.

  1. Mulla on 5 koiraa: 3 siperianhuskya ja 2 itä-euroopanpaimenkoiraa. Perus lenkkeilyn lisäksi tehdään nose work tyylisiä harjoituksia, osa koirista tykkää uida ja rakastaa pallonheittoa. 2. Tykkään viherkasveista ja mulla on kotona n. 30-40 huonekasvia sekä kesäisin kasvattelen chilejä. Lihansyöjäkasvit ovat kiehtovia ja niitä löytyy tällä hetkellä 2 kpl. Kerran ostin toiselta kasvi harrastajalta harvinaisen pistokkaan josta maksoin 150€ mutta en saanut sitä juurtumaan ja se kuoli. 3. Tein muutama vuosi sitten keittiöremonttia ja itsevarmana päätin tehdä myös itse sähkötöitä jonka seurauksena katkaisin väärän johdon ja keittiö oli ilman sähköä seuraavat 2 viikkoa kunnes sähkäri tuli korjaamaan tilanteen.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittaavaa ei saa sanoa.

Koirien kanssa lenkkeilyn lisäksi tykkään kalastaa ja pakastimessa on tällä hetkellä itse pyydettyä kirjolohta fileinä. Lintujen bongaaminen on mukavaa puuhaa, vaikka en oo mitenkään hyvä tunnistamaan niitä. Lisäksi tykkään käydä pyöräilemässä metsäautoteillä ja kotoa löytyy kuntopyörä.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Aamulla herään klo 6 ja työt alkaa klo 7. Töissä ei paljon pysty käyttämään puhelinta mutta tauoilla pikaisesti vilkaisen Äxän sijoituskeskustelujen kuumimmat puheenaiheet ja merkitsen kirjanmerkkeihin että voin illalla rauhassa palata lukemaan niitä. Iltapäivällä kun pääsen kotiin, tykkään hetken hengähtää ja samalla katsoa mitä markkinoilla on tapahtunut. Sen jälkeen on vuorossa kotitöitä ja harrastuksia. Illalla käyn läpi yleisesti ottaen päivän tapahtumia ja markkinoita. Treidaaminen mulla tapahtuu pääasiassa iltapäivällä/illalla. Työpäivän aikana saatan avata pienen position ja asetan sille valmiiksi myyntitoimeksiannon ja kurssihälytyksiä.

5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?

Kärsivällinen, minulla on raudanlujat hermot, erinomaiset analysointikyvyt, olen riskienhallinnan mestari, ja hallitsen tunteeni kuin robotti. Nuo ominaisuudet haluaisin vastata, mutta ne eivät pidä paikkansa. Otan (yleensä) harkittuja riskejä, pyrin toimimaan johdonmukaisesti (ei aina onnistu), olen utelias ja haluan tietää, mitä markkinoilla tapahtuu ja miksi.

6. Voisitko avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Olen köyhästä perheestä jossa on aina painotettu työntekoa, ahkeruutta ja säästäväisyyttä. Sijoittamisesta ei ole puhuttu mutta silti se on aina kiehtonut minua. Päätin ottaa asioista selvää ja katsoa voisinko minäkin alkaa sijoittamaan. Avasin ensimmäisen arvo-osuustilini vuonna 2006 ja aloitin sijoittamalla rahastoihin. Alkoi kuitenkin tuntumaan että olisi mielekkäämpää valita itse osakkeita salkkuun, joten myin rahastot ja ostin osakkeita. En muista tarkalleen, mikä oli ensimmäinen ostamani osake, mutta veikkaan että se oli Tulikivi. 2010-luvun alkupuolella kaikenlaisten sattumusten summana myin kaikki osakkeet pois ja olin muutaman vuoden sijoittamatta ollenkaan. Treidaamisesta kiinnostuin 2020 ja siitä on tullut perinteisen osake- ja rahastosijoittamisen lisäksi mieluinen harrastus josta pyrin koko ajan oppimaan lisää. Rahastosijoittamisen aloitin uudelleen reipas vuosi sitten. Toivon, että olisin ymmärtänyt sen hienouden jo vuonna 2006.

7. Millainen salkku sinulla on tällä hetkellä? MItä kolme osaketta ostit viimeksi, ja miksi?

Salkusta löytyy Nordnetin rahastoja: Danmark indeksi, Suomi indeksi, Teknologia indeksi, USA indeksi ja Intia ETF. Osakkeista viimeisimmät: Waste Management, koska sillä on vahva markkina-asema, jätehuoltopalvelut ovat välttämättömiä ja niiden kysyntä on vakaata ja ennustettavaa. Liikevoittomarginaali ja tuloskasvu ovat hyviä.

  • Uniti, koska halusin oppia REIT-yhtiöistä. Valitsin Unitin, koska sillä on laaja kuituoptinen verkko Yhdysvalloissa ja uskon tietoliikenneinfrastruktuurin kasvuun.
  • Virtune Bitcoin ETP, koska halusin päästä mukaan bitcoiniin.

8. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

Yleensä valitsen tuttuja yhtiöitä ja sektoreita, mutta pyrin kehittämään itseäni ja valitsemaan myös tuntemattomia sektoreita oppimisen vuoksi. Seurantalistalleni kertyy paljon yhtiöitä, ja helpottaakseni valintaa, käytän tekoälyä analysoimaan saman sektorin yhtiöitä ja valitsen sen perusteella mielenkiintoisimmat joita lähden vertailemaan.

9. Mitkä ovat sinulle sijoittamisessa neljä tärkeintä arvostuskerrointa, ja miksi?

Tärkein on EV/FCF (Enterprise Value to Free Cash Flow - yritysarvon suhde vapaaseen kassavirtaan), koska se ottaa huomioon yhtiön velat ja helpottaa osakkeiden vertailua. En osaa nimetä neljää tärkeintä mittaria, sillä fundapuolella minulla on vielä paljon opeteltavaa. Pyrin kuitenkin vertailemaan yhtiöitä myös liikevoittomarginaalin, velkaantumisasteen ja tuloskasvun perusteella.

10. Treidaat jonkin verran, ja samalla käytät teknistä analyysia. Voisitko kertoa treidaamisesta ja siitä, miten hyödynnät teknistä analyysia?

Olen pääasiassa päivätreidaaja ja teen lyhyitä muutaman tunnin mittaisia kauppoja DAX- ja S&P500-indekseillä sekä öljyllä. Teen myös jonkin verran swing-treidausta, jossa treidit kestävät yleensä muutaman päivän. Käytän Nordnet Marketsin tuotteita, koska pidän Nordnetia hyvänä kaupankäyntialustana. Pidän TA-indikaattorit minimissä selkeyden vuoksi ja käytän yleensä vain tuki- ja vastustasoja sekä liukuvia keskiarvoja. Joskus haen vahvistusta näkemykselleni Fibonacci-tasoilla. Jos kohteeni on nousutrendissä, etsin paikkoja, joissa se tekee korjausliikkeen alaspäin ja osuessaan tukitasoon odotan, sulkeeko kynttilä tason yläpuolelle ottaen pompun tasosta. Katson graafia eri aikaväleillä: 15 min, 30 min, 1 h, ja jos kaikki antavat saman signaalin, trendi on vahva.

11. Kerro näistä yhtiöstä ajatuksesi viiteenkymmeneen sanaan, sovittiin Suskin kanssa, että hän saa lisätä TA-ajatuksiaan mukaan (TA:ssa käytetyt liukuvat keskiarvot ovat 9, 15, 20 ja 50):

  • Alibaba

Vahva markkina asema, Kiinan johtava verkkokauppayhtiö. Sen verkkokauppa ja pilvipalvelut ovat kasvussa, mutta käsittääkseni kilpailu on kovaa niin Kiinan sisällä kuin kansainvälisesti.

Alibaba on mielestäni myös “sivuttaisessamarkkinassa” ja pyörinyt 80 ja 70 dollarin rangessa. Viikko ja päivätasolla nopeammat liukuvat keskiarvot ovat kuitenkin kääntyneet nouseviksi ja kynttilät ovat niiden yläpuolella, on mielenkiintoista nähdä lähteekö osake nousuun. :slight_smile:

- Amazon

Amazonista minulle tulevat mieleen robotit (koska tykkään operoida robotteja). Amazon osti 2012 Kiva Systemsin automatisoidakseen varastotoimintonsa. Amazonin osavuosikatsaus oli pettymys ja liikevaihdon ohjeistus Q3 oli markkinaodotuksia heikompi. Uskon kuitenkin yhtiön tulevaisuuteen.

Amazon on juuri kaikkien liukuvien alapuolella, jotka ovat kääntyneet laskuun mutta mahdollinen tukitaso voisi löytyä 160 dollarin nurkilta.

- Novo Nordisk

Muistan uutisoinnin diabeteslääkkeestä, jolloin osake lähti nousuun. Tämä on myös Tanska-rahastoni suurin omistus. En vielä ymmärrä lääketeollisuudesta sijoitusmielessä tarpeeksi, joten en sijoita suoraan näihin osakkeisiin.

Novo Nordisk yhtiötä en ole juurikaan seurannut, mutta teknisen analyysin perusteella osake on laskutrendissä. Päivä ja viikkokynttilöillä katsottuna osake on käyttämieni liukuvien keskiarvojen alapuolella, mutta näkisin tukitason juurikin tässä 830DKK tienoilla. Mielenkiintoista on ottaako osake pompun tasosta ja nousee, vai jatkaako laskua.

- Pepsi

Vakaa yhtiö, Coca-Colan suurin kilpailija, laajempi tuotevalikoima kuin Coca-Colalla.

Pepsi on mielestäni “sivuttaismarkkinassa”, jossa on seilannut 180 ja 160 dollarin rangessa. Päivä ja viikkokynttiöillä se osuu liukuviin keskiarvoihin, joista se voisi saada tukea, mutta tällaisessa rangessa liikuttaessa en itse osaa ottaa näkemystä mihin suuntaan seuraavaksi liikutaan.

12. Mitkä ovat kolme suurinta vahvuuttasi sijoittajana? Mikä on suurin kehittämisen kohteesi sijoittajana?

  1. Hyväksyn sen jos näkemykseni markkinoista on väärä. Varsinkin treidaajan pitää pystyä hyväksymään väärässä oleminen (niin tulee tapahtumaan vähän väliä), ottaa opiksi se mitä on opittavaa ja jatkaa eteenpäin 2. Periksiantamattomuus. En suostu luovuttamaan vaikka treidit/sijoitukset ei menisi putkeen. Olen nuorempana menettänyt huonoilla sijoituspäätöksillä kaikkikin säästöni mutta sitten aloitin alusta puhtaalta pöydältä ja otin opikseni. 3. Halu kehittyä ja oppia uutta. Aina voi oppia jotain uutta ja tykkään lukea erilaisia näkökulmia ja ajatuksia sijoittamisesta.

Suurin kehittämisen kohteeni on pysyä sijoitussuunnitelmassa. Se on erittäin tärkeää mutta välillä lipsun siitä ja yleensä silloin tulee isoimmat tappiot.

13. Mitkä ovat tärkeimmät tietolähteesi sijoittajana, mainitse ainakin viisi ja perustele valintasi.

Investing -sivusto. Sieltä löytyy talouskalenteri jossa on kaikki talousdatan julkaisuajankohdat ja saa valittua minkä maan tietoja haluaa katsella. ChatGPT/google yleisesti tiedon hakuun, X, Inderes ja Inderesin keskustelupalsta (ja muut palstat), joista luen muiden mielipiteitä ja näkökulmia, osarit on tärkeä lähde taloustiedoista, Tradingview ja Investing sivuilla on aika kattavasti ilmaiseksi markkina uutisia.

14. Jos saisit seurata vain viisi viittä sijoittajaa Äxässä, keitä seuraisit ja miksi?

Jukka Lepikkö, Heikki Keskiväli, Vontuchman, Jarmo Friman, Verneri Pulkkinen. Kaikille yhteiset perustelut: mielenkiintoista sisältöä ja analyysiä markkinoista/yhtiöistä. Jos markkinoilla on sattunut jotain erikoisia liikkeitä tai kun julkaistaan talouslukuja niin käyn ensimmäisenä katsomassa onko heillä näkemyksiä asiasta.

Ping: @Jukka_Lepikko, @Heikki_Keskivali ja @Verneri_Pulkkinen, pingasin teiät et huomaatte t. Alokas

15. Mitkä ovat sinulle yhtiöiden omista materiaaleista tärkeimmät osakepoimintaa ajatellen? Perustele valintasi.

Osavuosikatsaukset, koska ne ovat tärkein lähde yhtiön taloudellisesta tilasta. Pörssitiedotteet, koska tulosvaroitukset vaikuttavat kurssikehitykseen. Sisäpiirikaupat kiinnostavat myös, erityisesti jos yhtiön johto myy huomattavan määrän osakkeita – herää kysymys miksi…

16. Sinun tulee antaa kolme vinkkiä tuoreelle sijoittajalle, mitä ne olisivat?

  1. Vaikka haluaisit valita itse osakkeita salkkuusi niin sijoita silti osa rahoista indeksirahastoihin. Jos et halua sijoittaa rahastoihin niin katso millä osakkeilla on suurin paino indeksirahastossa ja tutki niitä yhtiöitä. 2. Opiskele sijoittamista ja seuraa markkinoita. Esimerkiksi Nordnetin sivuilla on hyvää oppimateriaalia, Heikki Keskivälin Tähtäimessä osakkeet -verkkokurssi on oman kokemukseni mukaan erinomainen niille jotka haluavat oppia osakesijoittamisesta, osallistu keskusteluihin Inderesin foorumilla ja Äxässä. Kysele, ei ole tyhmiä kysymyksiä. 3. Tekemällä oppii, kukaan ei ole seppä syntyessään. Älä pelkää virheitä, koska niiltä et voi välttyä, voit kuitenkin vaikuttaa miten niihin suhtaudut ja mitä niistä opit. Sijoittamisessa ei ole koskaan “valmis” vaan aina löytyy uutta opittavaa ja kokemuksen kautta oppii soveltamaan uutta tietoa.

17. Miten hallitset tunteesi sijoittamisessa? Oletko harjoittanut tai opiskellut jotenkin sijoittamisen psykologiaa?

En ole opiskellut psykologiaa sen enempää kuin Warren Buffettin kuuluisan lauseen verran: "Be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful."Tunteiden hallitseminen on kuitenkin sijoittajalle ja varsinkin treidaajalle tärkeää ja itselleni paras keino siihen on hyvä sijoitussuunnitelma ja treidaustaitojen kehittäminen. Yhdessä nuo vähentävät tunteiden vaikutuksen alaisena toimimista. Jos tunteet meinaavat ottaa vallan niin silloin on parempi sulkea kone ja tehdä jotain muuta rauhoittuakseen.

18. Mitä tavoitteita sinulla on sijoittamisen suhteen? Mitä konkreettista hyvää sijoittaminen on tuonut elämääsi?

Tämä on klisee mutta vastaan silti: taloudellinen vapaus ja kesämökki. Olen saanut sijoittamisesta taloudellista mielenrauhaa ja olen voinut hoitaa yllättäviä rahanmenoja sijoituksista saaduilla tuotoilla. Esimerkiksi tämän kirjoitushetkellä mulla on urakoitsijat korjaamassa kallistunutta ulkorakennusta (sitä en edes yrittänyt korjata itse).

19. Miten vähän teknistä analyysia opetellut Alokas voisi hyödyntää TA:ta omassa sijoitustoimnnassaan?

Esimerkiksi niin että voi yrittää ajoittaa sopivaa osto/myyntipaikkaa tuki/vastustasoja ja liukuvia keskiarvoja hyödyntämällä. Tuki- ja vastustaso: Piirrä vaakaviiva kohtaan, johon osakkeen hinta on laskenut ja josta se on noussut useita kertoja. Piirrä toinen vaakaviiva kohtaan, johon nousu on pysähtynyt ja josta se on kääntynyt laskuun. Ylempi viiva on vastustaso ja alempi viiva on tukitaso. Näiden viivojen välissä on ‘alue’ (range), jossa on useita kynttilöitä, jotka koskettavat samoja hintatasoja. Liukuvat keskiarvot toimivat myös tuki- ja vastustasoina, ja niiden avulla on helppo seurata, onko osake nousu- vai laskutrendissä. Kun nopein liukuva keskiarvo on hitaampien yläpuolella ja kynttilät ovat liukuvien keskiarvojen yläpuolella, osake on nousutrendissä. Sama pätee toisinpäin: jos nopein liukuva keskiarvo on hitaampien alapuolella ja kynttilät liukuvien keskiarvojen alapuolella, osake on laskutrendissä. Tuki- ja vastustasoja sekä liukuvia keskiarvoja voi hyödyntää myös riskienhallinnassa tappioiden minimoimiseksi silloin, kun trendi kääntyy.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää Inderesiä ja Äxän sijoittajakansaa?

Haluan kiittää mielenkiintoisista sijoituskeskusteluista ja tiedon jakamisesta, uusista näkökulmista sekä siitä, että kuka tahansa voi matalalla kynnyksellä osallistua keskusteluun, olipa kyseessä aloittelija tai konkari.


Kiitoksia erinomaisista vastauksista Susanna! :slight_smile:

Ehkä tässä haastattelussa tuli enemmän kuin muissa haastatteluista sitä, että kannattaa tehdä eikä kannata liikaa pelätä virheitä. Tekeminen ei tässä yhteydessä tarkoita, että pitäisi tehdä skalppitreidausta, vaikka siinä toki saa tehdä paljon toimeksiantoja :smiley: . Jos haluaa saada jotain, niin pitää myös yrittää ja jos asenne on kohdallaan, niin virheistä oppii ja kokemus karttuu.

Tässä on vähän ajateltavaa viikonlopuksi:

Kiitoksia ja mukavaa perjantaita! :slight_smile:


Laitattehan Susannan seurantaan, hänellä on nyt 1263 seuraajaa:

https://x.com/laine_susanna

image

62 tykkäystä

Suskista esimerkkiä ahkeruudesta ja että jo hyvin nuorena kannattaa aloittaa työnteko, josta saa sitten pelimerkit sijoittamiseen! Oletan, että yläkouluiässä on kesätöillä aloitettu metallialalla.

11 tykkäystä

Pekka ja monet muut ovat saaneet apua Suskilta:

Muistaakseni Susannalla ei ole Inderes Premiumia, mutta ehkä hänelle voisi antaa sen kokeiluun? :slight_smile:


Lähden hilpein viikonlopun viettoon, koska Qt on vain vähän laskussa, vaikka eilen nousi paljon, KH on palautunut aamun syöksystä sekä miinusmerkkisiä rivejä on näin vähän:

image

Mukavaa perjantaita ja olkaa kilttei toisil! :slight_smile:

15 tykkäystä

Tämän viikon perjantaina on haastattelussa sijoittaja, joka on tosin kaikkea muutakin kuin “vain” sijoittaja.

CV ja näytöt ovat huimat, no… jos nyt jotain mainitsen tässä, niin hän on mm. kokenut hallitusammattilainen ja yrittäjä, mutta nämä yksistään eivät anna riittävää kuvaa siitä, millaisesta hepusta kyse. :slight_smile:

Hän tarjoaa mielenkiintoisia ja tiiviitä ajatuksia, jotka ovat selkeitä ja joista saa uutta ajateltavaa.

Mukavan hyvähenkistä sijoitusviikkoa kaikille! :slight_smile:

9 tykkäystä

97. Ville Tolvanen

Heitän tässä muutamat “tittelit” Villestä ja… tässä tulee vain osa, hän on mm. digitalisti, suomalainen yrittäjä, hallitusammattilainen ja sijoittaja. Villestä ja hänen ajatuksistaan kannattaa lukea myös hänen kotisivuiltaan: https://www.villetolvanen.com/.

Villen juttuja on mielenkiintoista lukea, koska hänellä on todella monipuolinen tausta ja kokemus eri rooleista, mitkä kaikki täydentävät toisiaan hienosti. Ainakin mun tulee katsottua sijoitusjuttuja loppujen lopuksi aika kapeasta näkökulmasta eikä tekisi pahitteeksi omata noin monipuolista taustaa kuin Villellä on.

Mielestäni sijoittaminen on aika monipuolinen harrastus yleisesti ottaen ja siksikin säästämissijoittamiseen voi tavallaan liittää luontevasti elämän muita osa-alueita mukaan ja päinvastoin, koska usein esimerkiksi unelmia tavoitellessa on tärkeää, että oma talous hallussa (esim. säästäminen ja sijoittaminen) jne.

Uskon Villen menestystä osin selittävän paljon puhuttu monipuolisuus, jonka avulla hän saavuttanut ja saanut asioita. Menestystä ei varmasti olisi tullut ilman ahkeruutta tai sillä, että olisi vain yhdellä “sektorilla” onnistunut ja suorittanut.

Uskon, että herra Tolvasen esimerkki auttaa ajattelemaan elämää ja tekemisiään laajemmin. :slight_smile:

image


1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Olen keski-ikäinen yrittäjä, sijoittaja ja teen työtä yritysten hallituksissa. Asun kuudetta vuotta vaimoni kanssa Piemontessa, Italiassa, jossa meillä on 2 airbnb -majoitusta (www.agnesandalbin.com)

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

Olen tehnyt melkein kaikkien sijoittamiini yritysten kanssa joskus töitä konsulttina. Asun maalla vaikka jotkut tuntevat minut digitalistina. Ensimmäinen sijoitukseni oli työantajani Q.P.R. Software vuonna 1996 jonka Suomen myyntiyhtiön perustamiseen sijoitin.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa.:slight_smile:

Kulttuuri, ruoka & juoma, matkailu ja jatkuva opiskelu.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Herään aikaisin, tarkistan markkinat, luen ”kaikki” uutiset, juon kahvia ja ryhdyn töihin. Työpäivät ovat varsin erilaisia, tyypillisesti 4-5 teams -palaveria päivässä.

5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?

Jatkuvasti oppiva (Haluan uskoa :wink: ), aktiivinen, nälkäinen ja jollain tavoin määrätietoinen. Muutan myös mieltäni osakkeista eli sijoitussuunnitelma elää ehkä vähän enemmän kuin haluaisin.

6. Voisitko avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Olen ollut pitkään yrittäjä ja osakas listaamattomissa yrityksissä, joista pääosin pääoma tullut. Olemme myös remontoineet ja myyneet asuntoja ennen kuin sana flippaus oli olemassa. Pääoman kasvaessa olen siirtynyt pääosin listattuihin yrityksiin useasta eri syystä.

7. Millainen salkku sinulla on? Mihin kolmeen osakkeeseen luotat eniten pitkällä aikavälillä ja miksi?

Juuri nyt olen siivonnut elokuussa onnistuneesti suoria osakkeita ja koko salkku nyt on kiinteistöjä 40%, suoria osakkeita 25%, käteistä 25% ja 10% muuta.

8. Minkä sektorien yhtiöiden osakkeissa näet tällä hetkellä eniten nousupotentiaalia?

Vaikea kysymys – itse odottelen nousukautta ja koko Hesulin elpymistä. Eniten taitavat nousta pienet yhtiöt joita omistan vähän.

9. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

Osakepoiminnassa minulle keskeisintä on omistajuuden tunne, halu olla mukana toimialassa, sen tulevaisuudessa ja sopivan yhtiön löytämisessä. Sitten tutustun yhtiön suunnitelmiin ja dataa ja sitten tsekkaan analyytikot, palstat, uutiset ja ehkä pari kaveria. Lopulta osakkeesta tulee ”suosikki” ja sitten sitä ostellaa 3-4 erässä.

10. Olet aito hallitusammattilainen, mitä eväitä hallitusammattilaisuus on tuonut sijoitustoimintaasi yleisellä tasolla? Mitä asioita kannattaa tarkkailla sijoittajana poimiessaan osakkeita, kun tarkastelee yhtiön hallitusta?

Olen ymmärtänyt ettei ”helppoja” pisneksiä ole ja että ”joutsenia” riittää kaikenlaisiin liiketoimintoihin. Vain aktiivisella ja jatkuvalla kehittämisellä syntyy parempia versioita liiketoiminnasta. Katso ymmärrätkö ja uskotko yrityksen ”tarinaa” ja kuinka hyvin yhtiö on aiemmin onnistunut toteuttamaan suunnitelmansa.

11. Sinulla on mielestäni hyvin näkemystä myös siitä, mitä tulee yhtiöiden strategioihin. Sijoittajan näkökulmasta ajatellen, mitä mielestäsi kannattaa pohtia ja tutkia lukiessaan yhtiön strategioista ja tavoitteista?

Strategiat ja suunnitelmat ovat aina optimistisia ja ovat jollain tavalla markkinointia yhtiön sisällä, asiakkaille ja sijoittajille. Pohdi siis tarinan uskottavuutta ja katso mitä muut yhtiöstä sanovat. Erityisesti Hesulin yhtiöt ovat hyvinkin läpinäkyviä ja ymmärrettäviä. Makrotrendit eivät minusta riitä ennustamaan yhtiön menestystä – esimerkkinä Kemppi.

12. Jos puhutaan ihan pörssiyhtiöistä, niin miten sinä sijoittajana pohdit ja tarkastelet yhtiön omistajia/omistusrakenteita

Olen erittäin kiinnostunut siitä ketkä yhtiön omistavat, mitä top100 omistajat tekevät ja onko listoilla isoja muutoksia. Pyrin tarkistamaan tapahtumat joka kuukausi erityisesti kasvuyrityksissä.

13. Helsingin pörssille on naureskeltu viimeiset vuodet; koetko Helsingin pörssin tällä hetkellä aliarvostettuna? Miksi tai miksi et?

Varmasti apatia on totta mutta uskon Hesulin paluuseen! Ennemmin tai myöhemmin mutta tarvitaan 1) talouden käännös 2) nousukausi 3) paremmat tulokset.

14. Kerro ajatuksesi näistä yhtiöistä viiteenkymmeneen sanaan:

Metso – kilpailijoitaan halvempi, kiinnostava toimiala ja trendit, kärsii juuri nyt. Iso sijoitus itselläni.

Neste – Suurin salkussani. Iso kuva ei ole muuttunut, ei varmasti tuplaa arvostustaan, mutta kelpo yhtiö toimialalla, joka näyttää heiluvan yllättävänkin paljon. Pidin ”bondimaisena” on tuonut turha jännitystä viime vuonna. Myös hienoja voittoja vuonna 2022 jatkuvan sahaamisen ansiosta.

Tamtron – Kiinnostava mutta isot odotukset hinnoiteltu jo osakkeeseen. Ostaisin jos saisi helpommin ja 5 Eur alkavalla hinnalla. Yritin pitkään 5,50 tasolla.

UPM – Iso salkussani. Toimialan suosikkini. Pidän monipuolisuudesta ja uskon sektorin paluuseen kunhan talous kasvaa.

15. Mitä apua/hyötyä saat Inderesin Foorumilta, mitä et muualta saa?

Monesti viimeisin tsekkaus ennen osto / myyntipäätöstä on ”tuoreet” puheet. Arvostan myös käyttäjiä, jotka nostavat KV-pankkien ja analyytikoiden näkemyksiä ketjuihin.

16. Mitkä ovat sinulle tärkeimpiä tietolähteitä sijoittamisessa. Mainitse ainakin kolme ja perustele valintasi.

1.Yritykset itse 2. Analyytikot 3. Pankin sparraus 4. Analyytikot 5. Blogaajat 6. Sijoitusryhmät 7. Keskustelupalstat.

17. Mitkä kolme vinkkiä antaisit tuoreelle sijoittajalle, joka haluaa kehittyä osakepoimijana?

Aloita kuvitteellisella salkulla 2. Opiskele omia tunteitasi ja mieti mistä ne syntyvät. 3. Pysy nälkäisenä. Joka päivä oppii jotakin.

18. Mitä konkreettista hyvää sijoittaminen on tuonut elämääsi?

Sijoittamalla olen varmistanut olevani taloudellisesti riippumaton.

19. Olet pärjännyt hyvin elämässäsi, ja olet jatkuvasti kehittänyt itseäsi. Onko sinulla vinkkejä Alokkaalle, miten onnistua optimaalisesti itsensä kehittämisessä?

Optimaalisuus on harha - on vain laaksoja ja kukkuloita. Vain tappiot ja vaikeudet opettavat.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia ja Inderesiä?

Ei taida olla montaa (sijoitus)asiaa maailmassa, joista ei jollakin olisi omasta mielestään selkeä näkemys, tieto ja totuus!


Kiitoksia vastauksista!

Ahkeruus ja monipuolisuus, että oikeanlainen asenne vie elämässä eteenpäin, ja Villen esimerkki varmasti motivoi erilaisia ihmisiä menemään kohti unelmiaan ja tavoitteitaan.

Ja tässä on ajateltavaa erityisesti mulle:

Mukavaa perjantaita kaikille! :slight_smile:

51 tykkäystä

Kiitos Haastattelusta! JA mielelläni vastailen mahdollisiin uteluihin tai foorumilaisten kysymyksiin! V

25 tykkäystä

Kiitoksia vielä itsellesi ja mukavaa, kun olet aktiivisena Foorumilla. :slight_smile:

Jos on yleistä kysyttävää Villestä, niin voi tägätä Kahvihuoneelle ja kysyä. Tai jos on tietystä yhtiöstä, niin voi kysyä yhtiöketjussakin, tai muuten jonkun muun sopivan aihealueen ketjussa esim. Vapaaherra-ketjussa. :slight_smile: Privaviestiäkin varmaan voi laittaa hänelle.

Haastattelussa olikin linkki Villen nettisivuille, jonka kautta voi saada tietoa, ajateltavaa… tai kysymisen aihetta. :slight_smile:

Rauhallista perjantainta kaikille!

8 tykkäystä

Tämän viikon perjantaina on haastatteluvuorossa sijoittaja, joka kirjoittaa mainioita sisältörikkaita kirjoituksia/analyysejä yhtiöistä. Tietääkseni tämä nimimerkki ei täällä kauheasti kirjoittele, ainakaan omalla nimimerkillään.

Hän ei ole analyytikko, mutta on joka tapauksessa kirjoittelija, joka tekee laadukkaita kirjoituksia yhtiöistä ja näistä hänen teksteistään saa hyvää tietoa sekä käsitystä erilaisista yhtiöistä. Hän täydentää erinomaisesti lyytikoiden tekemää työtä.

Vaikuttaa itsenäisesti ajattelevalta kaverilta, jolla ei turhaan tunteet kuohu, vaan hän osaa katsoa asioita objektiivisesti.

Jollain tavalla hänestä tulee mieleen Esa Juntunen. :slight_smile:

Mukavaa tiistaita kaikille!

12 tykkäystä

98. Almanakka

Almanakka on selkeäsanainen, objektiivinen ja analyyttinen sijoituksista kirjoitteleva heppu, jonka kirjoituksia on aina ilo lukea. On mukava nähdä, kun häneltä on ilmestynyt uusi kirjoitus; tiedän saavani lukea helppolukuista tekstiä, jossa on nostettu esille olennaisia asioita yhtiöistä kirjoittajan omien laadukkaiden ajatusten höystämänä.

Suosin asiassa kuin asiassa sitä, että luen eri paikoista ja erilaisten ihmisten ajatuksia esim. yhtiöistä ja jos tiedän Almanakan kirjoittaneen jostain yhtiöstä, josta olen kiinnostunut, niin varmasti käyn lukemassa sen (uudelleen; luen aina heti Almanakan yhtiösepustukset) - tiedän saavani varmasti hyvää ajateltavaa. En niin välitä pieniin yksityiskohtiin takertumisesta ja mutuheitoista, vaan fiksujen sekä asioihin perehtyneiden kavereiden poiminnoista ja perustelluista ajatuksista. Almanakka täydentää hienosti analyytikoiden tekemää työtä ja yhtiöiden materiaaleja; hän poimii sijoituskohteista olennaisimmat asiat ja kertoo niistä oman hyvin perustellun näkemyksensä sekä tuo usein myös uutta näkökulmaa asioihin.

Mielestäni hänellä on sopivaa maltillisuutta ja kykyä katsoa asioita objektiivisesti; herkästi me sijoittajat noin yleisesti ollaan vähän liian itsevarmoja sekä katsotaan suppeasti asioita. Luulen, että peiliin katsomalla ja terveellä nöyryydellä (ei nöyristelyllä) välttää ne isommat virheetkin. :slight_smile:

Laitattehan seurantaan hänet Äxässä, linkki alla:
x.com - vain 438 seurajaa, oikeasti :smiley: - laitattehan seurantaan, jos sijoittaminen kiinnostaa. :slight_smile:

image

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka olet.

· Olen nelikymppinen osakepoimija. Olen työskennellyt rahoitusmarkkinoilla reilun vuosikymmenen. Yritän löytää tapoja toimia siellä siten, että kehtaa kertoa lapsillekin. Lapsellinen perhe siis löytyy ja yritän kovasti innostaa muitakin perheenjäseniä sijoittamaan. Rakastan puhua osakkeista. Olipas 30 sanaa vähän.

2. Kerro kolme asiaa, mitä julkisuudessa harvat sinusta tietävät.

· Kolmen euromääräisesti suurimman tuoton koskaan saavuttaneiden sijoitusteni joukossa on Lehto ja Nokian Renkaat. Toinen nollaantui ja toinen on samalla tasolla, kuin finanssikriisin pohjalla. Väitän perustavani sijoitusideani pitkään aikaväliin ja nämä kyseiset olivat tosiaan itselleni isoja onnistumisia, mutta buy-and-forget toimisi ilmeisesti kohdallani äärimmäisen huonosti :blush:

· Kerään rahoitusmaailmassa viettämältäni uralta uskomattomimpia ja pöyristyttävimpiä vastaan tulevia asioita talteen. Nämä eivät siis liity pelkästään työnantajiini ja siellä törmäämiini henkilöihin, vaan alaan laajemmin. Joskus lopullisen kädenpuristuksen jälkeen suunnittelen vuotavani nämä herkkupalat julki, jotta kaikki näkevät millaista meno rahoitusmarkkinoilla voi pahimmillaan olla. Eikä se ole pelkästään pahaa, mutta joillain ihmisillä on taipumusta hyödyntää alan kompleksisuutta huonoihin tarkoituksiinsa. Alan insentiivit ovat myös paikoitellen varsin mielenkiintoiset.

· Olen ollut hetken aikaa sijoitusurallani myös kvanttisijoittaja heikolla menestyksellä.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on sijoittamisen lisäksi?

· Innostun helposti asioista, mutta usein innostus lopahtaa kohtalaisen nopeasti. Puutarhan hoito on hieman tavallista pidempään kestänyt villitys. Urheilen myös mielelläni melkein mitä vaan kaverit sattuvat ehdottamaan. Lukisin mielelläni paljon nykyistä enemmän, mutta lapsiarki on aika kiireistä.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

· Ne ketkä ovat seuranneet Twitterissä, ovat ehkä huomanneet minun tekevän sijoittamiseen liittyvät jutut usein aamuisin. Tyypillisesti herään lukemaan uutisia tai perehtymään yhtiöihin monien mielestä yöaikaan. Kun perhe heräilee, hoidan lasten kanssa aamutoimet ja lähden töihin. Töistä kotiin ja aikaa perheen kanssa, ruuanlaittoa, syömistä ja aikaisin nukkumaan. Kovin arkinen on siis tavallinen arkipäiväni. Ehkä keskimäärin kerran viikossa käyn arkipäivisinkin tekemässä jotain omia touhuja, kuten urheilemassa, kavereita moikkaamassa tai vaikka leffassa.

5. Millainen olet sijoittajana?

· Pääprosessini on tutustua firmoihin hyvin – yleensä kuukausia tai vuosia – ennen lopullisen mielipiteen muodostamista (en tosin tee tätä tietenkään työpäivän vertaa joka päivä). Pyrin muodostamaan mielipiteen yhtiön tulevaisuudesta usean vuoden päähän ja suosimaan yhtiöitä, joiden uskon kasvavan kannattavasti pitkään. Yleensä nillitän ostohetkeä etsiessä arvostuksesta, mutta pitoaikana annan arvostuksen tyypillisesti venyä paljon pidemmälle, jos tarina vaan etenee hyvin.

En kuitenkaan sido itseäni tähän prosessiin, vaan pyrin tekemään sijoittamisessa asioita, joiden uskon olevan positiivisen odotusarvon omaavia. Ennen koin huonoa omaatuntoa, jos sijoitin johonkin kohteeseen, jota en tuntenut käytännössä lainkaan eikä käynyt läpi prosessiani, mutta jonka uskoin syystä tai toisesta olevan hyvä idea. Nykyään olen onnistunut aika hyvin ravistamaan tämän tunteen ja sijoittamisesta on tullut paljon vapautuneempaa. Pyrin kuitenkin pitämään salkun ytimen suhteellisesti isona ja pääprosessia noudattelevana.

6. Millainen sijoitushistoriasi on?

· Todella värikäs. Olen sijoittanut aika pitkään ja voisin tähän koota mielenkiintoisimmat otteet prosessin kehityksestä.

o Aikainen vaihe: Katsoin Kauppalehden sivulta, millä yhtiöllä on suurin odotettu tuotto (joku taho, olisiko ollut Balance, aikanaan julkaisi näitä). Tähän yhdistyi aina myös suurin odotettu riski sivuston mukaan, mutta ajattelin kestäväni riskiä hyvin vanhempieni luona asuvana nuorena. Ensimmäiset sijoitukset olivat Trainer’s House ja PKC, jos muistan oikein. Ei toiminut.
o Kouluvaihe: Yliopistossa kerrottiin erilaisista anomalioista, kuten arvo-osakkeista. Menin taas Kauppalehden sivuille ja järjestin yhtiöt P/E-kertoimen mukaan ja ostin halvimpia. Ei toiminut oppikirjamaisesti.
o Aikainen rahoitusalavaihe: Luin päivätreidaamisesta, teknisestä analyysista ja magic formulasta. Kokeilin kaikkea. Eivät toimineet.
o Hieman myöhäisempi rahoitusalavaihe: Innostuin mielestäni hyvin tehdyn ja perustellun tutkimuspaperin pohjalta kvantitatiivisesta sijoittamisesta. Selvitin pitkän aikaa heidän metodologiaansa ja vein sen omaan toteutukseeni hieman vaillinaisena, koska kaikkea dataa ei ollut saatavilla. Kuten arvasit, ei toiminut.
o Nykyinen vaihe: Aloin juttelemaan enenevissä määrin hyvän lääkärikaverini kanssa, jolla oli vahva sijoitustausta ja mielestäni hieno sijoitusfilosofia. Hän kuunteli loputtomia kysymyksiäni DCF:istä, kaikista mahdollisista sijoitusideoista ja ties mistä muusta ja pallotteli niitä kanssani. Koen edelleen, että hän opetti minut sijoittamaan, tai ainakin oppimaan sijoittamisesta, järkevällä tavalla ja järkevistä paikoista. Montaakaan näistä keskusteluista opittua asiaa (kuten DCF) en juurikaan käytä nykyisessä prosessissani, mutta näiden asioiden ymmärtäminen oli aivan avainroolissa, jotta ymmärsin mitä sijoituksilta pitää hakea. Kiitos! Tiedät kyllä kuka olet.

Pidän tärkeänä olla kiinnostunut oppimisesta. Sen jälkeen täytyy löytää omat esikuvat, joiden sijoitusfilosofiasta tai -prosessista voi poimia itselleen sopivimmat palat. Uskon, että suurimmalle osalle meistä jonkun muun prosessin täydellinen kopiointi ei kuitenkaan ole helpoin tie onneen, vaan omaan prosessiin pitää löytää uskomuksia, joiden takana itse seisoo, ja sen jälkeen antaa prosessin muokkautua omille tavoille ja luonteelle sopivaan malliin.

En pidä vertailua indeksiin kovin tärkeänä tai mielekkäänä, mutta onhan se tietysti mielenkiintoista. Sijoittamiseen liittyvillä tavoitteillani ei ole mitään tekemistä sen kanssa, miten joku indeksi menee, vaan tavoitteeni ovat enemmän absoluuttisiin lukuihin perustuvia. Sijoitusprosessini tyypillisesti johtaa myös aika suuriin poikkeamiin indeksistä. Jos en poimisi osakkeita, sijoittaisin rahani mahdollisimman hyvin hajautettuun ja halpaan osake-ETF:ään. Tällainen lienee siis järkevin verrokki, jos menestystä haluaa johonkin verrata. Koko värikkään sijoitushistoriani huomioiden olen voittanut vertailutikkuni keskimäärin parilla prosenttiyksiköllä vuosittain ja viimeiset viisi vuotta ovat olleet aiempia vuosia parempia.

7. Millainen salkku sinulla on, ja mitkä ovat sen suurimpia omistuksia?

· Minulla on aika keskittynyt salkku, vaikka en mitenkään fanaattisesti vannokaan sellaisen nimeen. Sijoitustiedossa julkaistavan Seurantalistani (linkki seurantalistaan) myötä olen pyrkinyt keskittymään seuraamieni yhtiöiden omistamiseen. Seurantalistan luominen on minulle tarkoituksella hidas prosessi ja otan yhtiöitä seurantaan aika verkkaisella tahdilla. Omistan vielä toistaiseksi tämän julkaisemani seurannan ulkopuolelta noin 40 % salkustani, eikä kaikki omistamani yhtiöt ole koskaan tulossakaan seurantaan.

Suurimmat omistukseni ovat Harvia (14 %), Valmet (10 %) ja Neste (8 %). Jälkimmäistä kahta olen ostellut tänä vuonna aika paljon lisää hinnan laskiessa, mutta Neste on myös yksi suurimmista euromääräisistä tappioistani koskaan. Harviassa taas keskiostohintani on hieman yli 14 euroa ja sitä olen kevennellytkin position paisuessa, tosin en enää hetkeen.

8. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi normaalisti askel askeleelta?

· Löydän tai kuulen yhtiöstä, joka on syystä tai toisesta mielenkiintoinen. Lähden tutustumaan yhtiöön yleensä aika rauhalliseen tahtiin. Tyypillisesti luen ensimmäisenä vuosikertomuksen, tosin pidän jenkkien versiota (10-K) paljon informatiivisempana, koska se on käytännössä lakimiesten kirjoittama. Vuosikertomukset ovat aika mainostavia.

Tämän jälkeen luen yhtiön raportit muutaman vuoden ajalta. Tyypillisesti näistä pyrin löytämään trendejä tai havaintoja siitä, miten paljon yrityksen ja sen johdon kertoma tarina on muuttunut tai elänyt. Kuuntelen myös samalta ajalta tulospuhelut, mikäli sellaisia on saatavilla. Tämän jälkeen saatan avata vielä muutaman sijoittajapresentaation, mutta niissä saa olla varovaisena. Vaikka sijoittajapresikset ovat kevyttä ja visuaalisesti mukavaa luettavaa, kerrotaan niissä aina kaikki mitä yhtiö haluaa kertoa, ja vähemmän mieluisat asiat jätetään kertomatta.

Jos mahdollista, pyrin myös puhumaan alalla toimiville tai sitä tunteville henkilöille. Joskus näitä löytyy kaveripiiristä tai asiakaskunnasta, joskus golfkentältä. Yritän aina keskustella henkilöille asioista, joista he tietävät paljon. Vaikka en juuri nyt omistaisi tai tutkisi yhtiötä, johon joku tiedonjyvänen voisi olla relevantti, saattavat nämä keskustelut auttaa merkittävästi jossain muussa tilanteessa.

Saatan avata pienen seurantaposition lähtiessäni tutkimaan yhtiötä, jos ne vaikuttavat jo lähtötelineissä mielenkiintoiselta. Tässä vaiheessa en käytännössä kiinnitä vielä ollenkaan huomiota arvostukseen. Seurantapositioon voi sitten lisätä, jos arvostus tuntuu lopulta houkuttelevalta tai muuttuu sellaiseksi joko liiketoiminnan kehittyessä tai osakkeen laskiessa.

Tämän jälkeen alkaa tyypillisesti seurantavaihe, jossa jatkan tiedon onkimista yhtiöstä kaikin mahdollisin keinoin, mutta ehkä kuitenkin enemmän tietoon törmäämällä, kuin sitä aktiivisesti etsimällä (kvartaaliraportointi ja pörssitiedotteet pois lukien). Tutustumisvaiheessa olen toivottavasti hahmottanut ketkä ovat yhtiön asiakkaita, toimittajia ja kilpailijoita. Näiden seuraamiseen ei oikein meinaa riittää aikaa, mutta tätä tekisin varmasti paljon enemmän, jos sijoittaisin päätoimisesti.

Myyn yhtiön salkustani todennäköisesti useammin tarinan muuttuessa, tai jos totean olleeni väärässä, kuin sen takia, että arvostus kiristyisi liikaa. Saatan kyllä skaalata positiota pienemmäksi arvostuksen nousun myötä, mutta aika harvoin tulee tästä syystä otettua täyttä exitiä, vaan liiketoiminnalliset syyt ovat useammin taustalla. Esimerkiksi Harvia ei ole enää aikoihin ollut tasoilla, joilla harkitsisin osakkeen lisäämistä, mutta en ole sitä pitkään aikaan myöskään keventänyt ja positio on paisunut jo kohtalaisen isoksi.

9. Mitkä ovat neljä tärkeintä arvostuskerrointa? Perustele valintasi

· Seuraan kyllä arvostusta usein juuri kertoimien kautta siinä vaiheessa, kun olen tutustunut yhtiöön. En silti ole niiden suuri fani ja mielestäni sijoitusyhteisö tukeutuu niihin hieman liiaksikin. Etenkin arvostuksen perustelu vertailemalla verrokkien kertoimiin on ajan hukkaa ja johtaa usein harhaan. Mitkä kaksi yhtiötä ovat muka identtisiä kopioita toisistaan? Kysymykseen pitää silti vastata, joten:

  1. P/TAM – tämä on hyödyllisin, koska jos näkee yhtiön kohdalla tämän kertoimen, tietää hinnan lepäävän huuhaa-tarinoiden varassa. Tämä kerroin on sinällään ainoa suoraan hyödyllinen. Helppo väistö.
  2. EV/FCF – tärkein kerroin, mutta tällä screenaaminen on mielestäni aika typerää. Vapaa kassavirta ensinnäkin lasketaan eri palveluissa hieman eri tavoilla, mutta sen lisäksi se on todella volatiili luku. Sijoittajan kannalta tärkein luku, mutta normaalitason ymmärtäminen vaatii raporttien avaamista ja lukemista.
  3. EV/EBIT, EV/EBITA tai EV/EBITDA – ihan hyviä kertoimia ja riippuu vähän yhtiöstä mitä käyttäisin. Jos ei tunne yhtiötä ja ymmärrä millaista kassavirtaa näiden lukujen taakse kätkeytyy nyt ja tulevaisuudessa, ei näillä minun mielestäni yksistään kuitenkaan tee juuri mitään.
  4. EV/Sales – ihan pätevä kerroin, jos haluaa tutkia kannattavuudeltaan syklisen tai tappiollisen yhtiön arvostusta. Liikevaihto heiluu yleensä paljon vähemmän, kuin tulosrivit ja saattaa silti antaa parhaan kuvan liiketoiminnan kehityksestä. Käytä harkiten.

10. Mikä ala sinusta tällä hetkellä näyttäytyy muita aloja kiinnostavammalle, ja miksi?

· Hyvä kysymys, jota pitäisi pohtia usein. Lisäisin tähän kysymyksen asetantaan vielä sen ehdon, että pyrkisin etsimään aloja, joilla näkymät pitkälle tulevaisuuteen (ei siis pelkästään tällä hetkellä) vaikuttavat erityisen mielenkiintoisilta. Vastaan puolustusyhtiöt. Vaikka ala on nähnyt poikkeuksellisen vahvan nousun Venäjän lähdettyä sotapolulle, uskon toimialan hyötyvän kohonneesta kysynnästä vielä pitkään. Euroopan, ja muunkin maailman, täytyy laittaa puolustuksensa kuntoon.

Tämän alan ongelma on ehkä se, että kaikki muutkin tuntuvat olevan tästä trendistä samaa mieltä ja se näkyy yhtiöiden hinnoissa. Pentti Jokinen on kirjoittanut Sijoitustietoon hyviä artikkeleita vähemmän tunnetuista puolustusalan yhtiöistä. Hyvällä toimialalla operoivan hyvän, mutta vähän tunnetun yhtiön löytäminen voi olla todella arvokasta.

11. Analysoi nämä Aallon Group, Harvia, Neste, NoHo ja Sampo viidelläkymmenellä sanalla per yhtiö.

· Linkkaan tähän alle neljästä seuraamistani yhtiöistä Seurantalistan avaustekstit, jotta kiinnostuneet pääsevät lukemaan alle vuoden vanhat pidemmät tekstini halutessaan:

Aallon Group
Harvia
Neste
Noho

· 1/3 Aallon Group – Kohtalainen (ei alansa paras edes Helsingin pörssistä) yhtiö tylsällä defensiivisellä alalla halvalla hintalapulla. Edellisen vuoden H2 oli heikko, mutta hiljattain raportoitu H1 jo hieman parempi. Kärsinyt kustannusinflaatiosta, jota vie nyt hintoihinsa ja uskon inflaatioshokin menevän ohi viiveellä. Toimarin yllättävä lähtö nostaa riskejä heikon kehityksen jatkumisesta. Omistan parin prosentin rivin.

· 2/3 Harvia – Saturoituaan suomalaisen saunamarkkinan yhtiö on lähtenyt maailman valloitukseen. Monista kotimaisista yhtiöistä poiketen se näyttää sujuvan varsin hyvin. Yhtiö on saanut hieman pyytämättä ja yllättäen avukseen saunomiseen liitettävät terveystrendit, jotka tuntuvat purevan kuluttajiin todella hyvin. Yksi Helsingin mielenkiintoisimpia kasvuyhtiöitä. Jos USA jatkaa kasvuaan ja Eurooppa samalla toipuu, voi tuloskasvukin yllättää. Salkkuni isoin, mutta ei ostotasoilla.

· 3/3 Neste – arvasin, että tästä tulee kysymys. Kenties suurin epäonnistumiseni sijoittajana. Toimiala painii isoissa kannattavuusongelmissa ylikapasiteetin ja heikon kysynnän vuoksi. Q2 saattoi kuitenkin merkata tämän syklin pohjat. Periaatteessa mikään ei ole muuttunut – uusiutuvaa tullaan tarvitsemaan valtavasti enemmän tulevaisuudessa pelkästään regulaatioon perustuen, ja sen päälle vapaaehtoinen kysyntä. Tarina lepää poliitikkojen käsissä, mikä on aina typerä riski. 8 % positio.

· 4/5 NoHo – todella mielenkiintoinen yhtiö ravintolaoperaatioidensa puolesta. Tutkin tätä aika pitkään ja pääsin niin pitkälle, että avasin seurantaposition. En kuitenkaan pidä pääoman allokoinnista, johdon kannustimista, siitä johtuvasta velkaantuneisuudesta tai uudesta strategiasta, jossa treidaillaan ravintola-alaan jollain tavalla liittyvillä yhtiöillä kansainvälisesti ja väitetään niissä olevan synergiaa. Myin positioni, mutta jäin vielä toistaiseksi seurailemaan.

· 5/5 Sampo - En seuraa tai omista nyt, mutta pidän yhtiöstä. Ei ole oikeastaan mitään huonoa sanottavaa. Olen äimistynyt hintakurista, joka pohjoismaisella vakuutusalalla on pysynyt korkeampien korkojenkin aikaan. Yhtiöt siis lainaavat asiakkailtaan rahaa vakuutuspreemioiden muodossa jollain -15 % korolla ja sen jälkeen sijoittavat sen vielä tuottamaankin jotain. Tämä kuulostaa peliteoriasta tutulta prisoner’s dilemmalta, mutta kukaan ei ole vielä langennut houkutukseen isosti.

12. Mitkä ovat mielestäsi osakepoimijan kannalta kolme aliarvostetuinta tietolähdettä? Perustele valintasi.

· Valitettavasti uskon aliarvostetuimman olevan yhtiön julkaisemat vuosi- ja kvartaaliraportit. Kuinka iso osa ammattisijoittajistakaan lukee näitä itse läpi? Ennemmin mennään analyytikoiden taakse piiloon tai luodaan joku kvantitatiivinen prosessi, ettei tarvitse lukea ja tulkita yhtiön julkaisuja. Onhan se älyttömän aikaa vievää, ei siinä.

· Hieman edellistä sivuten Jenkkeihin sijoittaville aliarvostettu lienee Edgar database, josta löytyy yhtiöiltä vaaditut julkaisut kaikki yhdestä paikasta. Opin Heikki Keskivälin Twitter-ketjun myötä myös mahtavasta hakutoiminnosta, joka tekee Edgarista vielä tehokkaamman työkalun.

· Mainitsen kolmanneksi sen, josta oli itselleni eniten hyötyä, vaikka en tiedä onko siitä kaikille. Netistä löytyy paljon sijoitusfilosofiaan ja -osaamiseen liittyvää ilmaista materiaalia, mutta näitä ei hyödynnetä käsittääkseni kovinkaan laajasti. Esimerkiksi Aswath Damodaranin valuaatiokurssi Youtubesta on aivan timanttinen videosarja ja samaa voi sanoa hänen ylläpitämästään tietolähteestä. Vaikka en juuri käytä DCF:ää, on mielestäni tärkeää ymmärtää mikä siinä vaikuttaa mihinkin. Se on teknisesti oikein tapa arvostaa yhtiöitä.

Lisäksi netti on pullollaan sijoitusfilosofiaa. Esimerkkeinä vaikka Joel Greenblattin yliopistoluennot, Berkshire Hathawayn ja Daily Journalin vuosikokoukset tai Stanley Druckenmillerin haastattelut.

Annetaan vielä eritysmaininta ihmisten kanssa juttelulle. Ennalta tuntemattomistakin ihmisistä saa usein aika nopeasti tietää mitä he työkseen tekevät. Jos kysyjä tietää alasta hieman pohjatietoja, pystyy hän kysymään jossain määrin fiksuja ja relevantteja kysymyksiä henkilön työhön liittyen. Ette uskoisi, miten vuolaasti ihmiset (suomalaiset tuppisuutkin) puhuvat omasta osaamisalueestaan, jos vaikuttaa siltä, että kysyjäkin tietää jotain ja on kiinnostunut.

13. Mikä on ollut sijoitusurasi opettavaisin epäonnistuminen/virhe? Ja mitä opit siitä?

· Neste tai eräs norjalainen uusiutuvan energian rakentamiseen ja operointiin keskittyvä yhtiö. Annoin analyytikoiden kirjoituksille ja johdon puheille ja ohjeistukselle liikaa painoarvoa näissä tapauksissa ymmärtämättä asiaa itse tarpeeksi hyvin. Nesteestä olen edelleen hieman kahden vaiheilla, tapahtuiko virhe tässä, vai vaan liian hyvää tulosta ekstrapoloimalla ja liian kallista hintalappua maksamalla. Norjalaisessa lankesin mainitsemaani virheeseen kuitenkin selkeämmin ja se kävi kalliiksi.

Analyytikoilla on hyvä pääsy dataan ja avainhenkilöihin, mutta haluan itse ymmärtää mistä yhtiö rahansa tekee. Tällöin myös loppuarvioissa voi olla rehellisempi, kun ei tarvitse syyttää analyytikoita vaan itseään. Toisaalta voi myös olla täysin sinut positioiden kanssa ja olla huolestumatta kurssiheilahteluista. Oppini siis on, ettei kannata kuunnella analyytikoita (eikä myöskään yhtiön johdon projektioita) liikaa ilman, että itsekin uskot niihin hyviin syihin perustuen.

14. Paljon kirjoitellaan keskustelupalstoilla ja somessa sijoittamisessa, miten löydät kaiken sen sekalaisen höpinän ympäriltä relevanteimmat tiedot, etkä lähde esimerkiksi fomottamaan tai uskomaan pumppaajia?

· En tiedä onko tämä luonnekysymys, mutta en ole koskaan kokenut vaikeaksi vastustaa hypeä. Minun on välillä oikeastaan liiankin vaikea lähteä mukaan johonkin vähänkään hypeltä haiskahtavaan. Olen pyrkinyt tästäkin syystä hieman vapauttamaan ajatteluani sijoitusprosessiin liiallisesta sitoutumisesta.

Haluan silti ymmärtää ennen sijoitusta, miksi minä tekisin rahaa jollain idealla. Syyt olisi hyvä myös kirjoittaa ylös. Jälkikäteen ihmismielellä on tapana muuttaa alkuperäisiä sijoitussyitä tapahtuneen kaltaiseksi. Ylös kirjoitetut teesit ovat brutaalin rehellisiä. Jos olen osakkeessa oikeassa vääristä syistä, ei ole kyse mistään muusta kuin tuurista.

En ole varma olenko hyvä erottamaan yleisestä höpinästä relevantit tiedot. Yleensä vaan ajattelen pääosin kaiken höpinäksi, kunnes toisin todistetaan. :slight_smile:

15. Sinun pitää antaa salkkusi hoitoon viideksi vuodeksi viidelle X:ssä olevalle sijoittajalle, kenet valitsisit ja miksi?

· Antaisin rahani Mikko Mäkiselle hoidettavaksi heti, jos hän suostuisi ne ottamaan. Mikon ajattelu on poikkeuksellisen fiksua ja loogista, ja harvoin törmää henkilöön, joka ei oikeastaan koskaan sano mitään typerää. Mikko tuntee myös ison liudan pörssiyhtiöitä todella hyvin ja osaa vielä jostain syystä arvata mihin päin osakkeet johonkin uutiseen tulevat liikkumaan. Yritin joskus itsekin Mikon kanssa viestitellessä arvailla. Mikko sanoi, että hän on oikeastaan päin vastaista mieltä. Arvannette kumpi oli oikeassa. Kyseessä oli yhtiö, jonka tunsin kuitenkin jokseenkin hyvin. · En oikeastaan halua nimetä tähän enempää tilejä, koska jos Mikko hoitaisi varojani, en kokisi lisäarvoa ylimääräisestä hajauttamisesta. Kaveripiiristäni löytyy kuitenkin useita henkilöitä, joista saisi viisi henkilöä kasaan, joille uskaltaisin hyvillä mielin antaa rahani hoitoon. Juttelen heidän kanssaan paljo ja päivittäin, joten nimimerkkini anonymiteettia varjellakseni jätän heidät kuitenkin nimeämättä.

Paitsi hei @WarrenBuffet ”on” Twitterissä. Warren saisi minulta myös varat hoitoon koska vaan :slight_smile:

Ping: @Mikko_Makinen. sut on mainittu t. Alokas

16. Mikä on suhtautumisesi tavoitehintoihin ja suosituksiin? Saatko sinä niistä jotain lisäarvoa?

· Suhtaudun niihin samalla tavalla kuin kaikkeen muuhunkin nettihöpinään :slight_smile: Saan analyytikoiden kirjoituksista ja etenkin puheista kyllä lisäarvoa, mutta se lisäarvon lähde ei ole suositus eikä tavoitehinta, vaan haluan tehdä aina itse omat johtopäätökseni. En myöskään lue ”Arvostus”-kappaletta analyyseista koskaan. Vaikka päätyisin samaan ”suositukseen” tai johtopäätökseen, ei syyt useinkaan ole samat. Inderesin omat analyytikothan sanovat ymmärtääkseni tätä samaa. Lisäarvoa on analyysiprosessissa enemmän kuin tavoitehinnassa tai suosituksessa.

17. Miksi harrastat osakepoimintaa, kuulemma vain viisi prosenttia voittaa indeksin?

· Koska yhtiöihin tutustuminen on intohimoni. Tiedostan, etten ehkä voita indeksiä yli ajan, mutta olen sen kanssa sinut. Toivottavasti pääsen kuitenkin absoluuttisiin sijoitustavoitteisiini riippumatta siitä, mihin indeksit menevät. Aikapanostus huomioiden fiksuin tie onneen olisi melko varmasti indeksointi, mutta pidän osakepoiminnasta aivan liian paljon. Yhtiöiden penkomisesta oppii myös elämän muilla saroilla hyödyllisiä asioita.

18. Mitä tavoitteita sinulla on sijoittamisen suhteen?

· Rahallinen turvallisuus ja riippumattomuus systeemistä itselleni ja perheelleni.

19. Harjoitat erinomaista itsenäistä ajattelua analyyseissasi. Alokas lainaa muiden ajatuksia, tai jos päättelee itse, niin menee aina metsään. Miten Alokas oppisi analysoimaan ite?

· Kun pengon sijoituskohteita puoliumpimähkään, löydän aika huonolla prosentilla mitään sijoituskelpoista. Näitä penkomisia ei kuitenkaan pidä päästää hukkaan, vaan niistä saatuja ajatuksia voi yrittää soveltaa jossain muualla. Charlie Munger oli oppimiskone ja idolini. Hänen erinomaisuus perustui aivan eri aloilta ja paikoista opittuihin toisiinsa liittymättömiin asioihin, joita hän osasi soveltaa myös alkuperäisen alan tai paikan ulkopuolella.

Sinä luet ja kirjoitat ilmeisesti intohimoisesti ja todella paljon. Koita soveltaa saamiasi oppeja mahdollisimman usein. Etenkin ns. isot ideat on hyvä taltioida syvälle muistiin ja pyrkiä soveltamaan niitä mahdollisimman usein. Jos intohimosi jatkuu tulevaisuudessakin yhtä palavana, opit varmasti myös soveltamaan tietoa jatkuvasti paremmin. Kannattaa myös jutella ihmisten kanssa heidän osaamisalueeseensa liittyvistä asioista. Uskoisin alkuperäisen väitteesi kuitenkin sisältävän hieman tarpeetonta itseironiaa :slight_smile: Osaat varmasti jo nyt paremmin kuin annat ymmärtää.

Jos luet kohdan 6. vastauksen uudestaan, huomaat, että minäkin olen kokeillut käytännössä kaikkea ja todella huonolla menestyksellä. Lopulta löytyi ainakin toistaiseksi itselleni toimiva sijoitustapa.

20. Mistä haluat kiittää suomalaista sijoitusyhteisöä?

· Avoimuudesta. Olen löytänyt sijoitusyhteisöstä useita henkilöitä, jotka lasken kavereikseni, vaikka meillä ei olisi lainkaan muuta yhteistä taustaa. Olen päässyt juttelemaan paljon itseäni kokeneemmille ja fiksummille tyypeille ja sitä kautta oppimaan paljon. Suomalaisessakin sijoittajayhteisössä näkyy epäonnistuneille ideoille lällättelyä ja vahingoniloa, mutta mielestäni paljon monia muita yhteisöjä vähemmän. En ymmärrä alkuunkaan tällaista käytöstä, koska muiden epäonnistumisethan ovat kaikista parhaita oppimispaikkoja. Saat opit kotiin ja joku muu maksaa oppirahat. Sitä paitsi kaikille niitä epäonnistumisia tulee. Toiset vaan myöntävät ne avoimesti ja toiset syyttävät analyytikoiden tavoitehintoja tai taksikuskeja huonoista ideoista. Avoimesti ideoitaan ja virheitään puiville sijoittajille siis myös erityiskiitos.


Kiitoksia mukavista ja opettavaisista sanoista! :slight_smile:

Valitettavasti uskon aliarvostetuimman olevan yhtiön julkaisemat vuosi- ja kvartaaliraportit. Kuinka iso osa ammattisijoittajistakaan lukee näitä itse läpi? Ennemmin mennään analyytikoiden taakse piiloon tai luodaan joku kvantitatiivinen prosessi, ettei tarvitse lukea ja tulkita yhtiön julkaisuja. Onhan se älyttömän aikaa vievää, ei siinä.

Edelliseen lainaukseen viitaten; salilla, sijoittamisessa ja elämässä aika harva loppujen lopuksi jaksaa tehdä pitkäjänteisesti sitä kovaa perustyötä tavoitteiden eteen, mikä on monessa asiassa se erottava tekijä muusta massasta. Mennään ehkä liiaksi vilkkaana mukavuusalueella, ja se on ok, jos se aidosti tuntuu pitkällä aikavälilläkin hyvältä ratkaisulta, mutta useimmiten menestyminen vaatii kovaa työtä sekä usein juuri niitä ns. tylsiäkin juttuja, jotka eivät ole toisaalta ehkä niin tylsiä, kunhan vaan pääsee alkua pidemmälle ja alkaa keskittymään niihin.

Kiitoksia kaikille ja mukavaa päivän jatkoa!

68 tykkäystä

Almanakan kaikki the kirjoitukset on tämän linkin takana. Sieltä löytyy juttua Aallon Groupista, Admicomista, Fondiasta, Harviasta, Kamuxista, Marimekosta, Nesteestä, Nohosta ja Valmestista + on hän muutamia muitakin artikkeleita tehnyt. :slight_smile:

Hän taitaa jakaa kaikki nämä jutut X-tilillään sitä mukaa, kun ilmestyvät: x.com

Salilla ja sijoittamisessa pärjää aika hyvin “Back to basics”-periaatteella. :slight_smile: Joten pitkäjänteisesti eteenpäin perusjutuilla fomosopuloimatta, ja kannattanee pitää tunteet kurissa sekä kuunnella varauksella erilaisia profeettoja. :slight_smile:

Rentoa perjantaita kaikille! :slight_smile:

image

16 tykkäystä

Tällaisena yksinkertaisena sijoittajana kiinnostaisi tietää enemmän kertoimesta P/TAM. Mihin hintaa verrataan? Never heard , valitettavasti.

2 tykkäystä

https://x.com/Sijoittajalokas/status/1827273920845607028

Et ole, ja kiitos kysymyksestä! :slight_smile:

En minäkään ole tiennyt, piti opetella haastattelun myötä. :slight_smile:

8 tykkäystä