Alokas haastattelee

117. Timo Huhtamäki

Timo on todella monipuolisesti ansioitunut talouden ja kestävän kehityksen ammattilainen, jonka näkemys ja osaaminen ulottuvat kiertotaloudesta sijoittamiseen. Hänessä yhdistyvät analyyttinen ajattelutapa, vahva esiintymistaito ja kyky tuoda esiin sekä suuria linjoja että myös yksityiskohtia - nämä asiat huomaa mm. lukiessaan hänen Foorumiviestejään. Hänen uransa on osoitus siitä, miten strateginen ajattelu ja tavoitteellinen työskentely voivat avata ovia paitsi yritysmaailman myös yhteiskunnallisen vaikuttamisen pariin.

Timon työroolit vaihtelevat EU:n ilmastolähettilään tehtävistä talousvaikuttamiseen, niin hän on myös taitava pureutumaan sijoittamiseen ja erityisesti siksi pyysin häntä haastateltavakseni. Hänen kirjoituksensa tarjoavat aina uusia näkökulmia ja huolella perusteltuja analyysejä yhtiöistä – olipa kyseessä tuttu tai täysin uusi kohde. Timon lähestymistapa on rauhallinen ja tiedolla perusteltu, mikä näkyy siinä, miten hän osaa tehdä päätöksiä ilman ylimääräistä hälyä tai pelkoa jäädä ulkopuolelle.

Timoa kuunnellessa ja hänen tekstejään lukiessa huomaa nopeasti, että hän keskittyy konkreettisiin ratkaisuihin. Tämä kyky yhdistää isoja visioita ja käytännönläheisiä ideoita tekee Timosta poikkeuksellisen kaverin.


1. Kerro viidelläkymmenellä sanalla, kuka olet.

Olen 40-vuotias yrittäjä ja sijoittaja. Päivätyökseni johdan osin omistamaani Emmy Clothing Companyä, joka on Pohjoismaiden suurin käytettyjen merkkivaatteiden kauppa. Aiemmin olen ollut Raision, Biolanin ja Harvia Oyj:n markkinointijohtajana, ja Tori.fin johdossa. Minut valittiin vuoden vastuulliseksi vaikuttajaksi viime marraskuussa – pitkälti kuulemma siksi, että olen puhunut talouden menestyksen ja ympäristön kantokyvyn yhdistämisestä kiertotalouden keinoin. Olen myös EU-komission nimittämä ilmastolähettiläs.

2. Kerro kolme asiaa, mitä julkisuudessa harvat sinusta tietävät.

  1. Olen haamukirjoittaja muutamille yhteiskunnallisille ja yrityselämän toimijoille, jotka haluavat viestiä näkemyksellisesti. Tämä on perua noin 8 vuoden takaa, kun eräs pörssiyhtiön toimitusjohtaja pyysi kaikessa hiljaisuudessa apua somepostauksiinsa, kun ei kehdannut kysyä viestintätiimiltään apua. Hänestä tuli nopeasti varsin näkyvä somessa, ja hänen kauttaan tuli muutama toimeksianto lisää. Sittemmin olen kirjoitellut myös lehdistötiedotteita samoille firmoille.
  2. Ensimmäinen tutkintoni on Maanpuolustuskorkeakoulusta, panssarilinjalta. On ollut mielenkiintoista seurata hybridisodan eskaloitumista, joka on edennyt aivan oppikirjan mukaan. Koko näytöstä ei ole valitettavasti nähty.
  3. Eläkkeellä aion hankkia asunnon Berliinistä. Saa nähdä, pääseekö sinne jo silloin junalla.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on sijoittamisen lisäksi?

Käyn 3 kertaa viikossa kuntosalilla ja koitan lukea paljon. Olen pyrkinyt rakentamaan työelämäni siten, että saan tehdä asioita, joista innnostun, jolloin sisäinen motivaatio työssä pysyy vahvana. En siis useinkaan erota työtä tai somevaikuttamista muista kiinnostuksen kohteistani. Sijoittaminen on harrastus, mutta en innostu varsinaisesta sijoituskirjallisuudesta, vaan parhaat tulokset ovat tulleet oman circle of competence -alueen sijoituksissa Näille pohja on rakentunut perehtymällä johonkin aivan muuhun kuin sijoituskirjallisuuteen, kuten esimerkiksi yhteiskunnalliseen muutokseen, ilmastoon, käyttötavarakauppaan, markkinointiin tai kiertotalouteen.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Herään 6:30 ja syön kaurapuuron marjoilla ja pähkinöillä. Lähes joka aamu teen jonkin somepostauksen, joka valmistuu aamupuuron äärellä. Tällä voi pitää huolen siitä, että viestinnällinen pääoma kasvaa korkoa korolle ajan yli.

Toimitusjohtajan päivätyö on vaikuttajan ammatti, joten osallistun toistuvien viikkokokousten lisäksi tärkeimpiin projekteihin ja edistän erityisesti asiakkuuksiin, kumppanuuksiin ja näkyvyyteen liittyviä asioita Emmyssä, ja pidän aktiivisesti yhteyttä sijoittajiin. Iltakokouksia tai esiintymisiä eri tapahtumissa on 2-3 päivänä viikossa, ja pari kertaa kuussa hallituksen kokous, joista toinen Emmyn ja toinen Pispala Clothing Oy:n hallitus.

5. Sinulla on ollut ja on niin monipuolinen ja kiinnostava työura. Kertoisitko siitä? 😊

Kiertotalous on läpileikannut uraa. Innostus syttyi lama-ajan lapsuudessa, kun kävimme paljon kirpputoreilla. Tulin valituksi 2010 Biolanin markkinointijohtajaksi, jolloin perehdyin kiertotalouteen bisneksenä ja alkoi vaivihkaa rakentua vaikuttajan rooli kiertotaloudessa. Ajattelen, että toinen jalkani bisneksessä ja toinen yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. Olin 9 vuotta markkinointijohtajana, sitten Tori.fin johdossa ja vuonna 2021 alkoivat toimitusjohtajan tehtävät Emmyssä.

Koen arvokkaana, että taustaa on kahden pörssiyhtiön johtoryhmästä, perheyhtiöstä, enkelisijoittajien omistamasta yhtiöstä ja pääomasijoittaja Capmanin pääomistamasta yhtiöstä. Tämä on avannut silmiä siitä, miten suuri merkitys omistajilla on. Minulla on myös ollut erinomainen pomo-onni, ja esihenkilöt ovat tarjonneet mahdollisuuksia kehittyä ja kannustaneet rohkeuteen.

5. Millainen olet sijoittajana?

Kolme asiaa tulee mieleen:

  1. Sijoittamisen ensimetrit opettivat minulle, kuinka vaikeaa on ennustaa voittajia. Keskittyminen pitkäjänteiseen indeksisijoittamiseen on ollut parhaita päätöksiä. Välttelen korkoa korolle -ilmiön keskeyttämistä viimeiseen saakka. Koska tähtäin on pitkällä, osakepaino salkussani on suurempi kuin lääkäri määrää. Minulla on muun muassa sijoituslaina hyvin hajautetulle salkulle.
  2. Koen kärsivällisyyden ja hyvät mahahapot on kilpailuetunani. Moni sijoittaja pyydystää nopeita voittoja, mikä avaa mahdollisuuksia niille, joilla on kärsivällisyyslihakset kunnossa ja kyky sietää hidasta ja tylsää compound-efektiä. Uskon, että rahan psykologiassa toistuu pelon ja ahneuden vuorottelu myös tulevaisuudessa. Ainakin kerran vuosikymmenessä maailmassa tapahtuu jotain täysin ennakoimatonta, joka tarjoaa ostomahdollisuuksia.
  3. Eniten olen joutunut miettimään ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Ilman merkittävää systeemimuutosta materiaaleja ei riitä kaikille muutamien vuosikymmenten päästä. Biodiversiteetti köyhtyy sellaisella vauhdilla, että ajaudumme vääjäämättä ongelmiin, jos toimenpiteiden vaikuttavuus ei nopeasti parane. Tämä asettaa nykyiselle talousjärjestelmälle suuren muutoshaasteen, joka ei voi olla heijastumatta osakemarkkinoihin, kun 140 triljoonan globaalisti liikkuva sijoitusvaranto alkaa pakon edessä siirtyä ilmastotalkoisiin. Vastuullisuuden merkitys on uskoakseni suurempi kuin voimme vielä kuvitella. Tulemme näkemään vielä monta “vihreää elvytyspakettia” kaikissa maanosissa, kun ilmastonmuutoksen vaikutukset realisoituvat kunnolla.

6. Millainen sijoitushistoriasi on?

Aloitin aikanaan osakeostot Janakkalan Osuuspankissa. Tuolloin sijoitusneuvojan esittelemiä arvo-osakkeita olivat muun muassa Stockmann, Finnair ja Nokia, jotka kuulemma ovat “vakaita arvo-osakkeita”. En sijoittanut niistä yhteenkään, vaan ostin ensin OP:n osakkeita, kun se vielä oli pörssissä. Tämä opetti sen, että kunkin aikakauden “arvo-osakkeet” eivät useinkaan ole niitä tulevaisuudessa, vaan voittajien löytäminen on vaikeaa. Sen vuoksi keskityn aktiivisessa sijoittamisessa vain niihin yhtiöihin ja toimialoihin, joita todella kykenen seuraamaan ja muun hoidan indekseillä.

7. Millainen salkku sinulla on? Jos sinun tulisi pitää kolmea osaketta salkussasi kymmenen vuotta, mitkä valitsisit ja miksi?

Nykyisin merkittävä osa sijoituksista on osaomistamissani yrityksissä, toiseksi suurin on laajasti hajautetussa ja vuosikymmeniä pidossa olevassa osakesalkussa ja noin 1/5 on valitsemissani small cap -osakkeissa, joissa minulla on vahva omakohtainen sijoitusteesi.

Kymmenen vuoden salkkuun ottaisin Investor AB:n, Capmanin ja Noho Partnersin.

Investor tarjoaa alennuksella globaalin hajautuksen ja Wallenbergien suhdeverkoston. Mukana on myös noin 1/3 listaamattomia yhtiöitä ja laadukas pääomasijoittaja EQT. Portfolioyhtiöt ostavat aktiivisesti omia osakkeita ja yhtiöillä on hyvät data- ja AI-valmiudet, ja kasvuajurit ovat sekulaariset.

Capman on siirtänyt painopistettä Buyout-sijoituksista kohti vakaampaa ja pitkäjänteisemmän AUM:n liiketoimintaa, kuten kiinteistöjä, infraa ja luontopääomasijoittamista. Eläkevakuuttajien ja muiden instituutioiden allokaatiot listaamattomiin ovat kasvussa ja alan konsolidaatio etenee varmasti regulaatiovaatimusten myötä kohti isompia kokonaisuuksia. Capman on keskittynyt vastuulliseen sijoittamiseen ja taseessa on nykyiseen markkina-arvoon nähden jopa 50% listaamattomia sijoituksia, joten liiketoiminnan tuoton rinnalla saa listaamattomien salkun.

Noho Partners on uskoakseni tekemässä sitä, mitä vähittäiskauppa teki useita vuosikymmeniä sitten. Ravintoloiden ketjuuntumisessa olemme nähneet vasta vilauksen ja yritysjärjestelypotentiaalia on valtavasti. Mitä suuremmaksi kokonaisuus muodostuu, sitä suurempi on mahdollisuus keskittää raaka-aineostoja sekä opex- ja capex-hankintoja, ja näin kasvattaa kannattavaa liiketoimintaa. Parhaimmillaan NoHo voisi olla Euroopassa “ravintoloiden kesko”, kunhan vauhti pysyy yllä.

8. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi normaalisti askel askeleelta?

Seuraan oman kompetenssialueeni osakkeita, joita ostan niiden hintojen tullessa houkuttelevalle tasolle. Minulla ei ole varsinaista poimintaprosessia, jolla skannaisin suurta määrää yhtiöitä tunnusluvuilla, vaan seuraan valittuja yhtiöitä, joista lähes kaikista minulla on jokin henkilökohtainen kokemus. Kaikissa on myös realistinen M&A-optio, joka voi realisoitua millä hetkellä hyvänsä ja ostotarjoukset ovatkin tehneet salkkuun hyvää jälkeä. Lähes aina ostan silloin, kun markkina tulee kokonaisuudessa alas ja lemppariosake sukeltaa mukana.

9. Millainen on sinun rahastopoimintaprosessisi normaalisti askel askeleelta?

Rahastoissa sijoitan vain indeksirahastoihin, joihin menee pieni summa joka kuukausi. Sijoitusrahastot kun eivät joudu maksamaan saamistaan osingoista veroa, mahdollistuu alhaisilla kuluilla ajan yli paras mahdollinen korkoa korolle -ilmiö.

10. Miten huomioit vastuullisuuskysymykset omassa sijoitustoiminnassasi? Miten tavallinen sijoittaja pystyisi olemaan vastuullisempi omissa sijoitusvalinnoissaan?

Tähän on vaikeaa tarjota patenttiratkaisua, vaan on kyettävä hahmottamaan bisnesmalleja, jotka rakentavat kestävämpää tulevaisuutta. Ajattelen, että liiketoimintamallin pitää olla sinällään vastuullinen, eli koko toimintaa ohjaava idea yhtiössä täytyy olla sellainen, jossa tuote- tai palvelutarjooma tarjoaa asiakkaille vastuullisen vaihtoehdon markkinassa. Liiketoiminnat, jotka ovat riippuvaisia kasvavista materiaalinkäytön volyymeistä, kuluttajien ylikulutustottumuksista, eläinten kautta jalostuvasta ruoasta, pitkistä kuljetusmatkoista tai kannattavuus nojaa vaikkapa globaalin etelän halpatuotantoon, ovat erityisesti tarkkailuluokalla. Uskon näiden kaikkien tulevan bisnesmalleina tiensä päähän ennen pitkää. Aidosti vastuulliset toimijat ovat hyvin usein toimialansa häiriköitä juuri näillä ongelmallisilla toimialoilla, joten sellaisia kannattaa seurata, jos vastuullinen sijoittaminen kiinnostaa.

11. Mitä mahdollisuuksia kiertotalous nyt ja jatkossa tuo sijoittajille? Miten ihmiset jo nyt voisivat kiertotalousnäkökulmasta tarkkailla yhtiöissä?

Kiertotalous on vahva sekulaarinen trendi, joka väistämättä kasvaa. Valmiudet kiertotalouteen vaihtelevat yrityksittäin paljon ja hyötyjät ovat usein välillisiä. Kun vaikkapa kiertotaloutta edistävä EU:n digitaalinen tuotepassi tulee, voittajat ovat yrityksiä, joilla on jo nykyisin kestäviä, pitkäikäisiä ja kiertotalouskelpoisia tuotteita, ja jotka ovat rakentaneet toimivia malleja tuotteidensa elinkaaren jatkamisen ekosysteemeihin. Kiertotalous synnyttää myös uudenlaista infrastruktuuria, kuten käänteistä logistiikkaa ja erilaisia toiminnanohjausjärjestelmiä. Kiertotalous ja datatalous ovat vahvasti kytköksissä keskenään, joten toimijat, jotka omistavat paljon dataa, ovat etumatkalla. Siksi näitä valmiuksia kannattaa tarkastella kaikissa yhtiössä, jottei kiertotalous disruptoi koko liiketoimintamallia.

12. Voiko Emmy tulla joskus pörssiin? 😊

Tällä hetkellä se ei ole ajankohtaista. Käytetyn tavaran kauppa on etenemässä kohti palveluliiketoimintojen aikaa ja tämä matka on vasta hyvin alussa. Erityisesti vaatteissa tätä muutosta tukee paitsi voimakkaasti kiihtyvä regulaatio, myös kuluttajamarkkinan kiihtyvä rakennemuutos, jossa yhä useampi aloittaa ostopolkunsa käytetyistä tuotteista. Second hand -markkina vaatteissa on vasta noin 2 % koko vaatemarkkinasta, joten kasvuvaraa on hurjasti. Itse uskon, että tulemme Emmyn ympärillä näkemään liiketoimintamallien transformaatiota, josta yksi esimerkki on ns. CircuRetail -innovaatiomme, jossa datan perusteella ohjaamme osan valikoimista koottain, väreittäin ja brändeittäin lajiteltuna kolmeen Sokos-ketjun tavarataloon. Systeemi-innovaatioiden aika myös vähittäiskaupassa on uskoakseni vasta alussa. Tulevaisuudessa toki saattaa tulla eteen kehitysvaihe, jossa IPO on yksi vaihtoehto rahoittaa seuraava kasvuloikka, mutta tällä hetkellä tällaista suunnitelmaa omistajillamme ei ole.

13. Kerro viidelläkymmenellä sanalla, mitä mieltä olet näistä alla olevista sijoituskohteena?

- Capman

kts vastaus yllä.

- Inderes

Inderes on minua miellyttävä yhtiö siksi, että sen on tullut raikkaalla ja kuitenkin positiivisella kulmalla häiriköimään toimialaa, joka oli pitkään konservatiivinen ja suorastaan pölyttynyt. Pidän inderesissä ainutlaatuisesta yhdistelmästä toisiaan tukevia liiketoimintoja, jollaista ei ole muualla. Pidän myös ihmisistä ja tekemisen meiningistä. Välillä olen miettinyt, olisiko kasvustrategiana kuitenkin parhaiten omistaja-arvoa luovaa penetroida näitä IR-tuotteita (yhtiökokous-softat, palveluina toteutettavat IR-tapahtumat) kansainvälisesti. Suomen bisnestä vastaavan kombon rakentaminen kansainvälisesti voi olla pitkä tie, mutta voisiko ostella Euroopasta näitä IR-tapahtumia järjestäviä taloja, tuoda Inderesin softat kaikkiin ja luoda Euroopan tasoinen IR-palveluiden talo, joka olisi uniikki yhdistelmä softaa ja palvelua? Voisiko kasvua Suomessa syventää kohti medialiiketoimintaa, kun pörssiyhtiöitä on B2B-asiakkaina rajallinen määrä – myisiköhän Alma Arvopaperi-lehden Inderesille?

- NoHo

Kts vastaus yllä.

- Ålandsbanken

Ålandsbanken on selvästi varainhoito- ja asiakassuhdepankiksi asemoitunut, ja vahvalla impaktikulmalla. Pohjoismaisen osakemarkkinan tuntemus on mielestäni hyvällä tasolla ja asiakkaat vaikuttavat hyvin tyytyväisiltä ja henkilöstö selvästi pitkäaikaista, mikä kertoo hyvästä yrityskulttuurista. Yhtiöstä puhutaan sijoituskohteena yllättävän vähän ja analyytikot skippaavat sen hyvin usein, vaikka ÅB on merkittävä varainhoitaja ja iso osuus sen varainhoidon ja private banking -liiketoiminnan tuloksesta tulee Ruotsista. Olen monesti miettinyt, että Ålandsbankenilla olisi valtavan hieno mahdollisuus lähteä kasvattamaan osuuttaan varainhoitoasiakkaissa myös Suomessa, mutta sen tulisi myös aktivoitua viestinnällisesti ja ottaa rohkeasti paikkansa erityisesti sosiaalisen median kanavissa.

14. Olet vaikka mitä ja olet tehnyt, vaikka mitä. Mikä rooleistasi/töistäsi on eniten ”kouluttanut” sinua sijoittajana?

Ehdottomasti työskentely kasvuyhtiössä.

15. Jos katsoo tätä vuosikymmentä tästä hetkestä eteenpäin, mitkä toimialat näet erityisen kiinnostavina sijoittajaa ajatellen ja miksi?

Sekulaarit trendit toteutuvat varmimmin.

16. Eikö Ålandsbankenin pitäisi tulla Inderesin seurantaan? (sulla on 56 viestiä sen yhtiöketjussa ja maininnutkin siitä, etteivät ole tulleet Inderesin seurantaan!

Olen ihan varma, että tämä toisi myös ÅB:lle lisää asiakkaita private bankingin ja varainhoidon puolelle, jos pääsisivät kertomaan tarinaansa Inderesin kautta. Osakkeen vaihto on nykyisellään todella pientä, joten voi olla, ettei ÅB tunnista suurta hyötyä seurannasta, mutta itse ajattelen välillisten hyötyjen olevan ne suurimmat.

17. Sinulla vaikuttaa olevan sijoittajaksi harvinaisen monipuolinen yleissivistys, miten näet hyvän yleissivistyksen merkityksen sijoitustoiminnassa?

Uskon, että sijoittamisen ylituotosta merkittävä osa tehdään juuri jonkin toimialan tai rakenteellisen kehityksen hyvällä tuntemuksella.

18. Millaisia tavoitteita sinulla on sijoittamisen suhteen? Miten olet konkreettisesti hyötynyt sijoittamisen tuomasta vauraudesta?

Pitkäjänteisen sijoittamisen aloittaminen parikymppisenä käytännössä takaa sen, että 40-vuotiaana on työelämässä sellaisessa tilanteessa, että voi lähteä koska tahansa niin halutessaan. Tällainen rumasti sanottuna “fuck you money” tuo mielenrauhaa ja mahdollistaa työskentelyn siellä, missä sisäinen motivaatio on parhaimmillaan. Sijoittaminen on myös hyvin opettavaista etenkin strategisen ajattelun ja yritysten rahoituksen parissa työskentelevänä.

19. Miten Alokas voisi oppia taviksena olemaan ”ympäristöystävällisempi” sijoittaja?

Sijoittaja voi hahmottaa ympäristöasioita siten, että maailmassa on materiaalia, energiaa ja tietotaitoa. Materiaalinkäyttöön vastaus on kiertotalous, energiassa uusiutuva energia ja energiatehokkuus ja tietotaidolla mahdollistetaan fiksummat toimintamallit, mistä hyviä esimerkkejä vaikkapa jakamistalous. Kaikki sijoituskohteet voivat muuttua ekologiseksi transformoimalla liiketoimintaansa näillä osa-alueilla, jotta ne mahtuvat yhden maapallon rajoihin. Siksi jokaista sijoituspäätöstä kannattaa katsoa kokonaisvaltaisesti ympäristölasit päässä ja miettiä, toteuttaako yritys liiketoiminnallaan matkaa kohti sellaista resurssitehokasta maailmaa, joka mahtuu ympäristön kantokyvyn rajoihin.

20. Mistä haluat kiittää Inderesiä ja sen Foorumia?

Kun jotain halutaan muuttaa, on tärkeää ensin synnyttää kiinnostusta ja luoda keskustelua. Tämän myötä muuttuu ensin ihmisten ajattelu, joka lopulta kääntyy toiminnaksi. Inderes ja foorumilaiset ovat varmasti kasvattaneet ihmisten suhdetta sijoittamiseen ja luoneet vaurautta Suomeen.


Kiitos antoisista vastauksista Timo! :slight_smile:

Monet varmasti ovat huomanneet, että Timppa “löytyy” foorumilta @Timo_Huhtamaki. Hänen viestejään ja vastauksiaan on aina iloa lukea.

Jaan ehdottomasti tämän(kin) Timpan ajatuksen:
Kun jotain halutaan muuttaa, on tärkeää ensin synnyttää kiinnostusta ja luoda keskustelua. Tämän myötä muuttuu ensin ihmisten ajattelu, joka lopulta kääntyy toiminnaksi. Inderes ja foorumilaiset ovat varmasti kasvattaneet ihmisten suhdetta sijoittamiseen ja luoneet vaurautta Suomeen.

Olen huomannut, että yhä useammat yhtiöketjut ovat aktivoituneet ja on tullut uusia laadukkaita sijoituskeskustelijoita, mahtava homma. Haluan myös kiittää kaikkia kirjoittajia ja lukijoita, koska Foorumilla on mukava meininki sekä laadukasta keskustelua, vaikka viime aikoina useille meistä on tässä parin vuoden aikana tarjoiltu mädäntynyttä turskaa. :slight_smile:

Kiitos ja mukavaa viikonloppua!

67 tykkäystä