Apetit - Kasviksia kansalle

Kylmälaite rikkoutui Säkylän tehtaalla. Voi olla pieni negatiivinen vaikutus Q4-tulokseen korjauskulujen ja tuotannon järjestelyiden johdosta, mutta joka tapauksessa vaikutus jää vain kertaluontoiseksi.

3 tykkäystä

Suomen ruokateollisuus on kyllä halpaa. Raisio & Apetit saavat 5/6 tähteä simply wall ST:ltä.
HK:n P/B 0.35.
Atrian 0.7, on tehnyt voittoa koko tämän vuoden. Olisiko oston paikka?
Ja olisiko ulkomainen ostotarjouskaan pois suljettu näillä arvostuksilla?

1 tykkäys

Niin, mitä hyvää tai lisäarvoa se HK on tuottanut omistajilleen alhaisesta P/B:stä huolimatta? Edes osinkoja ei ole ollut viime aikoina tarjolla.

Sekä HK:ssä että Atriassa valtaa käyttävät tuottajat. Ainakin ensiksi mainitussa sijoittajan kannalta vieläpä kovin epäterveellä tavalla. Tuskinpa he haluavat tuota valtaansa luovuttaa myymällä omistuksiaan.

1 tykkäys

Onkohan tällä vaikutusta Apetitille?
“Neste ei ole avannut tarkasti uusiutuvissa tuotteissaan tällä hetkellä käyttämiään raaka-aineosuuksia. Yhtiön mukaan suurin ryhmä ovat eläinrasvat eli käsitellyt teurastamojätteet, toiseksi suurin ravintoloiden käytetyt paistinöljyt ja kolmanneksi suurin kasviöljytuotannon tähdevirrat, joihin kuuluu myös kritiikkiä herättänyt palmuöljytuotannon jäteöljy eli pfad.”

Jaahas. Ensi viikolla tulosjulkistus. Ilmeisesti ihan ok tulos tulossa, vai mitä raati meinaa? Satokausi on ollut haastava, mutta energian hinta on ainakin tullut alas.

Osakekurssikin hiljalleen hiipinyt ylöspäin, eipä kyllä sitten tiedä kuinka suuri osa vaihdosta on Apetitin omien osakkeiden osto-ohjelmaa.

Kassassa on rahaa kuin rosvopäälliköllä, mitähän johto meinaa sillä tehdä? Toivottavasti olisi tulossa kasvuun liittyviä ennakkoluulottomia investointeja, eikä vain pieniä tehokkuusparannuksia kuten pullotuslinja. Tai vielä näköalattomammin jaetaan raha ulos yhtiöstä ylimääräisellä osingolla.

1 tykkäys

Vahva vuosi. Koskakohan Apetitilla ollut viimeksi vastaavaa?

Tässä on anayytikko @Pauli_Lohi kertoi ajatuksiaan aamun tuloksesta. :slight_smile:

Apetit raportoi aamulla tuloksensa vuoden 2023 Q4:ltä. Tiedotteen kokonaiskuva oli positiivinen, sillä Q4 operatiivinen kannattavuus oli hieman ennusteitamme parempi ja nettotulos merkittävästi ennusteita parempi osakkuusyhtiö Sucroksen poikkeuksellisen korkean kannattavuuden ansiosta. Myös uusi tulosohjeistus on viimeisintä ennustettamme positiivisempi, sillä yhtiö odottaa vuoden 2023 vahvan liikevoittotason kestävän myös vuonna 2024, vaikkakin tämän toteutumiseen liittyy mielestämme epävarmuutta.

Näin vahvaa käyttökatetta ja sijoitetun pääoman tuottoa ei taida Apetit olla pystynyt muodostamaan yli 15 vuoteen! Hienosti etenee valittu strategia ja kasvua nähtävillä ulkomailta ja uusista tuotteista.

Yhtiö taloudellinen tilanne mahdollistaa anteliaan osingonjaon tulevina vuosina.

Aiemminhan Apetit pyöri pitkälti haarukassa p/b 0,5 - 0,8. Tämän käänteen myötä en yhtään ihmettelisi p/b = 1 -lukuja mikä tarkoittaisi yli 20 % nousuvaraa osakkeelle.

Saa muuten nähdä, että jatkuuko tämän kevään yhtiökokouksessa vääntö ns. sijoittajakeskittymien sekä MTK:n + sen liittolaisten ympärillä.

2 tykkäystä

Hyvää tekemistä Apetitilta. Tuloksen tosin selittää pitkälti öljykasvituotteiden poikkeuksellisen korkea jalostusmarginaali ja Sucros-yhtiön ennätyshyvä tulos viime vuonna. Realisti voinee tästä päätellä, että nykyinen tulostaso ei ole luultavasti kestävä. Jos ensi vuonna tehdä taas normaali tulostaso, voi olettaa, että vuoden päästä ei juhlita uutta ennätystulosta. Toimitusjohtaja tämän hyvin ymmärtää, osarivideosta annoin itseni ymmärtää, että odotuksia ei kannata vetää liian ylös ja olettaa, että vuoden 2023 tulos olisi uusi normaali.

1 tykkäys

Jos puolet tuloksesta on peräisin siitä, että sattuu omistamaan 20 % Sucroksesta , joka on päässyt nauttimaan poikkeuksellisen korkeista sokerin hinnoista ja toisestakin puolesta osa on enemmän tai vähemmän windfallia, niin mikä tekee tästä johdon erityisen onnistumisen?

Sokerin hinta ja sitä myötä sokeritehtaan tulos tulee laskemaan normaalitasolle taas ensi vuonna.

Lainaatkohan oikeaa viestiä? En tietääkseni puhunut johdon erityisestä onnistumisesta vaan kehuin valittua strategiaa. Strategiastahan loppupeleissä päättää hallitus.

Jos hieman tarkemmin perustellaan näkemystäni strategiamuutoksen onnistumisella niin ei tarvitse montaa vuotta mennä ajassa taaksepäin, kun Apetitin tuloskuntoa heilutti viljakauppa. Yhtiön oma pääoma oli laskutrendissä ja vahva tase oli uhattuna antoisan osinkopolitiikan takia. Osake oli pitkään laskenut ja pyöri alimmillaan 7-8 eurossa. Oma sijoituspäätökseni tällöin pohjautui ajatukseen, että yhtiö on enemmän kuin osiensa summa. Omat näkemykseni olivat, että yhtiön kannattaa myydä viljaliiketoiminta, Sucros ja öljykasviliiketoiminta sekä keskittyä ruokaratkaisuihin, missä jalostusarvoa kasvatetaan tai vastaavasti tämänkin osalta tehdä yritysjärjestely. En voi muuta olla kuin tyytyväinen strategian toteutukseen, että viljakauppa on myyty ja tuota ruokaratkaisuiden jalostusarvoa sekä kasvua ulkomaille on tehty aktiivisesti. Olen myös iloinen, että Sucrosta ei myyty silloin kun sen tulos oli heikko. Nyt olisi parempi aika sille järjestelylle.

Varmaankin öljykasviliiketoiminta ja Sucros ei tätä kannattavuutta pysty säilyttämään tänä vuonna, mutta Ruokaratkaisujen vahva kehitystrendi näyttää kompensoivan sitä. Palataan asiaan vuoden mittaan!

Kirjoittelin aamariin Sucroksesta ja miksi uskomme Apetitin pitävän kiinni 20 % omistuosuudesta todennäköisesti myös tulevina vuosina. Sucroksen tulosvaikutus on ainakin nykyisessä markkinatilanteessa merkittävä koko Apetitin kannalta, joten mielestäni sijoittajien kannattaa tutustua tähänkin liiketoimintaan hyvin. Pitkällä aikavälillä tulosvaikutus tosin laskee, mikäli ennusteemme toteutuvat markkinan normalisoitumisen myötä.

3 tykkäystä

Pauli on reippaana poikana kirjoitellut Laajan raportin Apetitista. Tämä on toki kaikkien luettavissa, kuten kaikki laajat rapsat. :slight_smile:

Isossa kuvassa Apetitin positiivinen tuloskehitys on seurausta fokusoitumisesta kilpailukykyisimpiin segmentteihin, joihin on myös aktiivisesti investoitu tuloskasvun saavuttamiseksi. Viime aikoina myös markkina on ollut erityisen suotuisa kasviöljyjen sekä sokerin jalostuksessa, minkä vuoksi pidämme tulostason pientä normalisoitumista alaspäin todennäköisenä lähivuosien aikana. Pitkällä aikavälillä yhtiö voi jatkaa maltillista ja pääomaintensiivistä tuloskasvua.

![image|690x454]

(upload://evRobKeP9T7HPYoq3ztZRLQNBGp.png)

EDIT:

Tässä olisi vielä kommentit:

5 tykkäystä

@Pauli_Lohi ja @Tomi_Valkeajarvi juttelivat Apetitista Laajan rapsan pohjilta. :slight_smile:

Aiheet:

00:00 Aloitus
00:17 Liiketoiminnoista karsittu kannattamattomat osat
01:25 Viime vuosina nähty positiivista kehitystä
02:27 Markkinahintojen tulosvaikutus
04:26 Näkyvyys markkinahintojen kehitykseen
05:02 Investointeja kasvuun
07:10 Tuotevalikoima saa tukea megatrendeistä
08:07 Kunnianhimoiset tavoitteet
09:33 Osakkeen arvostus

3 tykkäystä

Juho Toratti on tehnyt jutun Apetitista, jonka lukee muutamissa minuuteissa. :slight_smile:

Vuodelle 2024 Apetit ohjasi sen liiketuloksen pysyvän päättyneen tilikauden tasolla. Vahvan taseensa ansiosta yhtiöllä on kuitenkin varaa nostaa osakekohtaista osinkoaan myös vuonna 2024. Osingon voi odottaa kasvavan, kunhan mitään odottamatonta ei tapahdu ja Apetit pystyy tekemään ohjauksensa mukaisen tuloksen.

1 tykkäys

Yhtiökokouksessa tuli käytyä. Yhtiöjärjestyksen muutos meni tällä kertaa lävitse ilman suurempaa dramatiikkaa . Muutenkin yhtiökokous sujui melkoisen sopuissa merkeissä, eli hallituksen ja osakkeenomistajien esitykset naputeltiin nopeassa tahdissa läpi . Toimitusjohtaja esitteli vähän tulevaisuudenkin näkymiä. Ehkä hieman Ihmetytti , kun vuoden 2025 päättyvän strategiakauden tavoitteet nähtiin todennäköisiksi saavuttaa . Tulostavoite on melkoisen kova ottaen huomioon, että nykyisestä tuloksesta puolet tulee Sucroksesta ja sokerin hinta on rajussa laskussa. Mistä Apetit meinaa nykäistä yhtäkkiä neljän miljoonan operatiivisen tulosparannuksen, jos sokerin hinta ja tuotanto palaa normaalille tasolleen? Ja samalla ostovoima laskee koko ajan ja ihmiset siirtyvät halvempiin mahdollisiin elintarvikkeisiin.

3 tykkäystä

Tässä on Paulin ennakkokommentit, kun Apetit julkistaa Q1-tuloksensa perjantaina. :slight_smile:

Apetit raportoi Q1-tuloksensa perjantaina 26.4. Odotamme tuloksen heikentyneen hieman, mutta pysyneen kuitenkin hyvällä tasolla. Ohjeistukseen ei liene tarvetta tehdä muutoksia ainakaan vielä Q1:n jälkeen, vaikka koko vuoden ennusteemme onkin hieman yhtiön tulosohjeistusta heikompi.

1 tykkäys

Apetit suoritti yllättävän hyvin, tässä olisi lyytikko Paulin kommentit. :slight_smile:

Apetit raportoi tänään aamulla Q1-osavuosikatsauksen. Liiketulos oli selvästi ennustettamme korkeampi, sillä erityisesti Öljykasvituotteissa kustannustaso on laskenut nopeammin suhteessa myyntihintoihin. Apetit on myös onnistunut parantamaan tuotannon tehokkuutta. Kokonaisuudessaan raportin yleiskuva on mielestämme varsin positiivinen.


Tässä vielä tuo liiketoimintakatsaus. :slight_smile:

Tässä olisi tuore yhtiöraportti Q1-tuloksen jälkeen. :slight_smile: :gem:

Vahvan Q1-tuloksen myötä vuoden 2024 ohjeistuksen toteutuminen näyttää todennäköiseltä ja ohjeistusnostokin on mahdollinen. Mikäli Öljykasvituotteet-segmentin kannattavuus säilyisi nykyisellä tasollaan, olisi arvostuksessa ainakin 10 % nousupotentiaalia vuotuisen osingon lisäksi. Odotamme kannattavuuden kuitenkin laskevan viimeistään keskipitkällä aikavälillä, jolloin tuotto-odotus koostuisi lähinnä 5 %:n osinkotuotosta. Mielestämme tuoton ja riskin suhde on kuitenkin tällä hetkellä sijoittajalle suotuisa.


EDIT:

Tässä olisi lisäksi vielä kommentit. :slight_smile:

1 tykkäys

Pauli on tehnyt kiinnostavan katsauksen tämän vuoden satonäkymiin sekä miten se vaikuttaa eri yhtiöihin. :slight_smile:

Mukana katsauksessa oli tietysti myös Apetit. :slight_smile:

Teimme katsauksen vuoden 2024 satonäkymiin ja nostimme esiin merkittävimmät yhtiökohtaiset vaikutukset kotimaisiin elintarvikealan listayhtiöihin. Kokonaisuudessaan elintarvikealan kustannusympäristö on vakautunut ja paikoin raaka-aineiden hinnoissa on jopa nähty pientä laskua, mikä tosin selittyy osittain vaatimattomalla kysynnällä. Viljojen kylvöalojen muutokset ovat kuluvana kesänä suhteellisen maltillisia. Kesäkuun viime vuotta korkeampi sademäärä tukee satonäkymiä suhteessa kuivaan edelliskesään.

1 tykkäys