Apple - Kuluttajaelektroniikan innovoija vai taantuva jättiläinen?

EU on laittamassa Applea kuriin ja jo on aikakin. Apple on aina ollut näistä isoista pahin kilpailun estämisessä ja tekijöiden riistämisessä.

Kuluttajien ja todellisten innovoijien kannalta tämä on erinomainen asia. Apple tuskin tyylistään luopuu; uutisista päätellen tekeillä on jo uusia ilkeyksiä kuluttajien kiusaksi.

24.6.2024 →

Today, the European Commission has informed Apple of its preliminary view that its App Store rules are in breach of the Digital Markets Act (DMA), as they prevent app developers from freely steering consumers to alternative channels for offers and content.

4 tykkäystä

Applen oma uusi normaali? :thinking: :green_apple:

https://x.com/charliebilello/status/1808166879443517737

image

Kuva

7 tykkäystä

Tähän hiljaiseen ketjuun sopinee, ehkä tämä? :slight_smile:

https://x.com/kouroshshafi/status/1816874460512944576

Apple on menettänyt markkinaosuuttaan Kiinan älypuhelinmarkkinoilla, kun paikallisemmat, kuten Huawei ovat kasvattaneet osuuttaan. IDC mukaan iPhone-toimitukset laskivat 3,1 % kesäkuussa, kun vastaavasti Android-puhelimien toimitukset kasvoivat 11 %.

Apple putosi Kiinan viiden suurimman puhelinvalmistajan joukosta ensimmäistä kertaa neljään vuoteen. Heikentyneeseen kysyntään vaikuttivat Kiinan talouden ongelmat ja Huawein johtama Androidien paluu. Apple pyrkii palauttamaan asemansa tarjoamalla mm. alennuksia ja suunnittelemalla uusien mallien toimitusten kasvattamista maailmanlaajuisesti.

https://www.bnnbloomberg.ca/business/international/2024/07/26/apples-iphone-drops-out-of-china-top-five-as-local-rivals-soar/

7 tykkäystä

Applella oli ihan ok Q2… Ei vissii ollut mitään ihmeellistä. Kiinassa oli vaikeaa ja jatkossakin…:slightly_frowning_face:

Suurimmilta osin ok suoritus ja tietysti Omppu kuudestatoista puhuttiin.

16 tykkäystä

Tässä on vielä Sijoittaja.fi:n näkemys Applen tuloksesta ja muutenkin yhtiöstä. Jutun lukee muutamissa minuuteissa. :slight_smile:

Markkinat odottavat kuumeisesti Applen tekoälyjulkistuksia, sillä yhtiön on arvoitu olevan jäljessä Microsoftia ja Metaa tekoälyn kehityksessä.

Applen tekoälyominaisuudet ovat saatavilla vasta syksyllä ja vain uusimmille laitemalleille. Tämä lisää kuluttajien painetta uusia laitteita, mikäli tekoälyominaisuudet haluaa käyttöönsä. Kuten kirjoitimme aiemman tulosjulkistuksen yhteydessä, voi Apple Intelligencen lanseeraus luoda supersyklin Applen laitemyynnille

5 tykkäystä

Mielenkiintoista nähdä, miten Applen osakekurssi ensi viikolla liikkuu. :slight_smile:

https://x.com/Olkurola/status/1819718692743021038

image

10 tykkäystä

Applellahan on 110 piljoonan omienosto-ohjelma käynnissä, niin menee kivasti yksiin Buffettin kevennyksen kanssa niin voi olla että on kurssiin jo leivottu pitkälti uutiset

https://www.forbes.com/sites/investor-hub/article/is-apple-stock-buy-after-record-buyback-announcement/#:~:text=In%20early%20May%202024%2C%20Apple,in%202018%2C%20according%20to%20Bloomberg.

2 tykkäystä

Mestarin ajatuksia ei voi tietenkään täysin koskaan ulkopuolinen ymmärtää, ellei hän osin avaa tarkkoja myynnin syitä joskus myöhemmin, mutta täysin yllätys tämä ei ole.

Apple treidaa 30x ennustetun tuloksen verran (2x se taso, missä se treidasi Buffettin ostaessa yhtiötä 2016 alkaen).

Yhtiön liikevaihtomassa on 400 miljardia. Vertailuksi sanottakoon, että esim. vähän kaikkea myyvä Amazon myy 600 miljardia ja Walmart 611 miljardia dollaria. Applen tuotteet mahtuvat yhdelle pöydälle ja ovat toki hintavia, mutta olisi ihme mikäli tämän kokoluokan firma pystyisi massiiviseen kasvuspurttiin. Lähivuosien ennusteet povaavat jotain 10 % vuosikasvua tulokselle, jos sitäkään.

Älypuhelinmarkina ei juuri kasva ja iPhonen myynti (puolet liikevaihdosta) on ollut melko vakaata viime vuodet.

Buffett on tykännyt Applen tuotteiden domintantista asemasta ja kuluttajien fanaattisuudesta niiden suhteen, mutta toisaalta samanlaista ennakoitavuutta kuin esim. Coca-Colassa Applessä ei ole. Cokista juodaan varmastikin vielä 30 vuoden päästä, sokerin kanssa tai ilman, mutta onko iPhonet väellä kourassa enää silloin?

33 tykkäystä

Mestari-titteli tämän yhteyden osalta ei ole sarkasmia, ja varmaan mainitsemasi asiat ovat aika suuressa roolissa päätöstä tehdessä. Meinaa itseltäni unohtua, että jonkinlaista luottoa on edelleen ja varmaan aika paljonkin, kun sitä jäi vielä “jättisalkkuun”. :slight_smile:


Tässä on mielestäni ihan mukava koonti:

https://x.com/ZeevyInvesting/status/1819774912594153816/photo/1
image

3 tykkäystä

Applen leipä tulee jatkossa entistä enemmän palveluista. Riippuu tietenkin siitä miten rauta tekee kaupan, mutta jo lähitulevaisuudessa menee luultavasti jo ohitse

Mielenkiintoinen näkemys. Mitkä Applen palveluista näet sellaisina, että niitä voitaisiin skaalata reilusti ylöspäin? Omassa Apple-taloudessa (ja vanhempien vastaavassa) ei oikein ole muita koettu järkeviksi, kuin kolmen euron iCloud+ -paketti ja Apple TV silloin tällöin. Apple Intelligencekään tuskin kovin helposti menee rahamuurin taakse itsenäisesti, vaan leivotaan osaksi joko One tai iCloud+ -paketteja. AppleCare, mainonta…?

Onen osaltakaan en näe kauheasti kasvuvaraa - erityisesti Apple Music ja Apple TV ovat niin rajusti kilpaillussa markkinassa, että sieltä helposti kasvua revitä.

Mielellään kuulen tästä ajatuksia, olen lähes varmasti ohittanut jotain ilmiselvää.

1 tykkäys

Applen 30% siivu appstore myynneistä on tuossa kehityksessä keihään kärkenä

  • We estimate that Apple earned $18 billion from the AppStore in FY’20, assuming that each iPhone user downloaded 11 paid apps, priced at $5.50 per App, with Apple taking 30% of the gross revenues.

Breaking Down Apple’s Services Revenue.

Näissä vähän kaikissa on se kääntöpuoli, että ilman sitä raudan myyntiä, ei myydä isoa osaa palveluistakaan, koska ne palvelut myydään omalle raudalle. Minun järkeni mukaan jos raudan myynti vähenee, vähenee myös palveluiden myynti ajan kanssa. Lisäksi tuottoa alkanee ajan kanssa syömään myös kolmansien osapuolien sovelluskaupat, joita ainakin EU:ssa Apple joutuu alkaa digimarkkinalain vuoksi tarjoamaan käyttäjille.

2 tykkäystä

Minun järkeni mukaan jos raudan myynti vähenee, vähenee myös palveluiden myynti ajan kanssa

Kuinka pitkästä ajanjaksosta on nyt kyse? vaikea päästä ajatukseen mukaan, iPhonejen käyttäjämäärä kasvaa koko ajan.

Jotta palvelut voisi mennä raudan ohitse jo lähivuosina, kuten alkuperäisessä viestissä pohdittiin ja johon siis vastasin, pitäisi joko palveluista saatavia rahavirtoja onnistua skaalaamaan merkittävästi ylöspäin tai sitten raudan myynnin pitäisi tippua. Ja jos raudan myynti tippuisi, vähenisi minun järkeni mukaan ajan myötä myös palveluista saatavat rahat.

Sovellusten määrähän on juuri räjähtänyt kaikkien AI-liitynnäisten osalta. En mitenkään näe että niistä tulevat tulot Applella laskisivat lähivuosina vaikka puhelinmyynti ei enää kappaleissa kasvaisikaan.

Nyt kierrämme keskustelussa kehää eikä sovelluksista saatavien tulojen väheneminen ollut keskustelun pointtina.

Vastasin vain tähän esittämääsi kysymykseen. Apple voi yrittää sovelluskauppa-palveluun panostamalla saada selvästi lisää tuloja. Jos pohdit kehitystä, montako äppiä/puhelin oli keskivertokäyttällä puhelimen elinkaaren aikana vaikka 5 vuotta sitten, montako nykyään ja montako 5 vuoden päästä, niin kasvu on huimaa.

Tarkoittaako mielestäsi ”Applen palvelut” siis vain sovelluskaupan ulkopuolisia palveluja? Jos näin on niin jätät juuri sen ison pointin keskustelun ulkopuolelle.

Kysymykseni oli laajemmassa kontekstissa, eikä siksi ollut pointtina. Koko keskustelu lähti siitä, että käyttäjä @Gadus pohti palveluista saatavien rahavirtojen menevän raudasta saatavien ohi jo lähitulevaisuudessa. Minulla ei siis ollut mitään väitteitä, että jotain tulisi tapahtumaan, että rautaa myydään vähemmän tai palveluita enemmän, vaan pyysin Gadusta laajemmin avaavaan näkemystään.

Pyytäisin, että lukisit aiemmat viestini, käsittelin jo asioita mitä nostit muuten esille. On kovin turhauttavaa ajautua keskusteluun puolustamaan näkemystä, jota ei missään vaiheessa esittänytkään.

Ei minulla mitään erityistä näkemystä asiaan ole. Vipu viimeiselle riville on huomattava, joten suht maltillisellakin kasvulla palveluista saatava tulos tulee kasvamaan huomattavasti. Tarkoitus oli alkuperäisessä viestissä tähän viitaten mainita, että puhtaasti raudan ja palveluiden myynnin vertailu voi olla harhaanjohtavaa mikäli tarkoitus on pohdiskella tulospotentiaalia

En nyt itse ainakaan pidä kolmannen osapuolen kauppapaikkoja kovin suurena uhkana. Muutamat isot toimijat toki purnanneet maksuista, mutta suurimmalle osalle firmoista näkyvyyttä ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi, jotta bisnestä saataisiin tehtyä jossain muualle. Lisäksi puhutaan yksikköhinnaltaan suht edullisista palveluista, joten hinnoitteluvoimaa on varmasti sen verran, ettei esimerkiksi pilvitallennustilassa aleta säätämään ulkopuolisten firmojen palveluiden kanssa muutaman euron säästääkseen