Apple - Kuluttajaelektroniikan innovoija vai taantuva jättiläinen?

Yhdysvaltalainen kuluttajaelektroniikan jättiläinen Apple sai alkunsa vuonna 1976, jolloin Steve Jobs, Steve Wozniak ja Ronald Wayne perustivat Apple Computer nimellä toimineen yrityksen. Steve Jobs oli nuorena hippiaatteen seuraajana aloittanut vegaanisen erityisdiettinsä, johon kuului muun muassa omenoiden syöminen valtavissa määrin. Jobsin ehdotuksesta yhtiö saikin siis nimensä omenasta ja myös Macintosh-tietokoneet saivat aikanaan nimensä omenalajikkeen perusteella. Myöhemmin yhtiön nimi lyhennettiin muotoon Apple.

Historia

Alkuaikojen teknologinen läpilyönti oli Wozniakin lahjakkuuden ansiota, hänen suunniteltua osoituskäyttöjärjestelmään pohjautuneen Apple 1 tietokoneen. Wozniak oli kuitenkin luonteeltaan hyvin erilainen kuin Jobs, ja Wozniak olisi mieluusti valmistanut tietokoneita lähes omakustannehintaan. Periksiantamattomana myyntimiehenä ja innovoijana tunnettu Jobs sen sijaan näki tuotteessa kaupallisen potentiaalin.

Merkittävä käännekohta tietokoneiden historiassa tapahtui vuonna 1979, kun Steve Jobs ja Jef Raskin vierailivat Xerox PARC:ssa, jossa he pääsivät tutustumaan graafisella käyttöliittymällä (GUI) toimineeseen Xerox Altoon. Jobs ymmärsi välittömästi graafisen käyttöliittymän luomat mahdollisuudet, jota ei vielä muualla ymmärretty. Apple alkoikin pian vierailun jälkeen suunnitella graafiseen käyttöliittymään pohjautunutta Apple Lisa tietokonetta. Vuotta myöhemmin Apple listautui keräten enemmän pääomaa kuin yksikään toinen yhtiö Ford Motor Companyn listautumisen jälkeen vuonna 1956. Listautumispäivän päätöskurssilla markkina-arvoksi muodostui 1.8 miljardia usd.

Vuonna 1983 Apple palkkasi toimitusjohtajakseen John Sculley, joka oli aiemmin työskennellyt Pepsillä. Pari vuotta myöhemmin Applen myynnin jäätyä toivottua vaisummaksi, Jobs yritti kääntää hallituksen Sculleyta vastaan hänen erottamiseksi. Valtataisto päättyi kuitenkin Jobsin tappioksi ja saman vuoden syyskuussa Jobs erosi Applesta muutamien muiden avainhenkilöiden kanssa, jonka jälkeen he perustivat uuden opetuskäyttöön suunnattujen tietokoneita myyneen yhtiön nimeltä NeXT.

Seuraavat 14 vuotta olivat Applelle haastavaa aikaa ilman Jobsia, mutta myöskään NeXT ei ikinä lyönyt läpi markkinoilla isossa mittakaavassa. Vuonna 1997 tapahtuikin Applen historian kannalta yksi merkittävimmistä käännekohdista, kun yhtiö oli joidenkin arvioiden mukaan 90 päivän päässä konkurssista. Apple osti Jobsin perustaman NeXT:n 427 miljoonalla usd ja Jobs teki näin ollen paluun Appleen neuvonantajana. Vain kuukausia myöhemmin Jobs kuitenkin uhkasi, että ellei silloinen toimitusjohtaja Gil Amelio sekä 7 hallituksen jäsentä kahdeksasta irtisanoudu, hän lähtee itse. Apple oli niin epätoivoisessa tilanteessa, että Jobsin vaatimus hyväksyttiin pienellä myönnytyksellä; kaksi hallituksen jäsentä saivat jäädä, jotta uutinen ei näyttäisi aivan niin hurjalta ulospäin. Hallitus nimitti Jobsin väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi ja vain vähän myöhemmin toimitusjohtajaksi. Ensitöikseen Jobs lakkautti 70% silloisten työn alla olleiden tuotteiden suunnittelusta. Apple oli pelastettu konkurssilta ja sai uuden suunnan, joka keskittyi ennen kaikkea käyttäjäystävällisten laitteiden valmistukseen, joissa yhdistyi Jobsin visio elegantin yksinkertaisista, sulavalinjaisista ja intuitiivisen helposti käytettävistä laitteista. Perfektinismiin taipuvainen Jobs oli hyvin tarkka siitä, millaisia tuotteiden tulisi olla ja vaati niiden hiomista niin kauan, kunnes hän pystyi ylpeydellä esittelemään niitä.

Vuonna 2001 Apple laajensi liiketoimintaansa esittelemällä markkinoille musiikin kuuntelun mullistaneen iPodin, jolle kilpailijoilta ei ikinä tullut kunnon haastajaa. Jobs oli myös 2000-luvulla muuta markkinaa vuosia edellä visioinnissa ja todettuaan kaikki käyttämänsä puhelimet kelvottomaksi roskaksi - kuten oli käynyt myös aivan ensimmäisten mp3-soittimien kohdalla, jotka innoittivat häntä suunnittelemaan iPodin - heräsi hänellä kiinnostus tuoda markkinoille aidosti helppokäyttöinen puhelin, jossa ei olisi fyysistä näppäimistöä lainkaan. Applen sisällä oltiin huolissaan, voisko pelkästään kosketusnäytöllä käytettävä puhelin kelvata yrityskäyttöön, jossa oltiin totuttu fyysisen näppäimistön ylivoimaisuuteen. Epäilyt osoittautuivat turhiksi, kun ensimmäinen iPhone julkistettiin vuonna 2007 ja myi 270 000 puhelinta jo pelkästään ensimmäisten 30 tunnin aikana. iPhonen julkaisu oli käänteentekevä hetki koko puhelinmarkkinoilla.

Apple nykyään

Sairastettuaan haimasyöpää useamman vuoden ajan, Steve Jobs lopulta kuoli lokakuussa 2011. Apple nimitti uudeksi toimitusjohtajakseen Tim Cookin, joka oli aiemmin toiminut operatiivisena johtajana ja oli Jobsin luottomiehiä, vaikkakin persoonallisuudeltaan Cook oli lähes täydellinen vastakohta Jobsille.

Cookin aikakauden aikana Apple on edelleen jatkanut uusien tuotteiden lanseeraamista ja innovointia. Tietokoneiden ja puhelimien lisäksi tuotevalikoimasta löytyy nykyään mm. myös iPadeja, kuulokkeita, puettavia älylaitteita sekä erilaisia digitaalisia palveluita kuten App Store, Apple TV ja Apple Wallet.

Kasvuaihiot

Onko Applen kultaiset vuodet sitten takana päin ja mista kasvua jatkossa? Viime aikoina taivaalle on tullut hieman tummia pilviä, kun Apple luopui oman itseajavan sähköautonsa kehittämisestä. Tämä ei toki ole ensimmäinen kerta, kun Apple luopuu jonkin asian kehittämisestä, mutta “Project Titan” nimellä kulkenut projekti alkoi jo vuonna 2014 ja päättyi viimein 10 vuotta myöhemmin tänä vuonna. Suurin osa projektissa mukana olleista siirrettiin generatiivisen tekoälyn kehitystyöhön.

Vuonna 2023 Apple paljasti tehostetun todellisuuden virtuaalilasit Apple Vision Pro. Lasit ovat ensimmäinen uusi tuotesarja sitten Apple Watchin lanseeramisen vuonna 2015. 3500 euron hintalapulla varustetut lasit eivät kuitenkaan ole vielä lyöneet läpi uudehkolla markkinalla ja myyntiodotuksia on laskettu jo puoleen alkuperäisestä. Tämä näkyy myös google-haun tuloksissa, jotka ovat olleen tuotejulkistuksen jälkeen laskutrendillä. Laseista ei juurikaan puhuta enää.

Arvostus

Apple majailee markkina-arvolla mitattuna maailman toiseksi arvokkaimpana yhtiönä Microsoftin vanavedessä, mutta enää vain niukasti Nvidian edellä 2 913 miljardin dollarin markkina-arvollaan. Kasvuvauhti on myös analyytikoiden ennusteiden perusteella hidastumaan päin ja vaikka kannattavuuden odotetaan hieman paranevan edellisestä vuodesta, huitelee arvostus silti kasvuodotuksiin nähden melko korkealla. Nähtäväksi jää pystyykö Apple vielä kiihdyttämään kasvuaan vai onko yhtiö saavuttanut huippunsa, josta on enää vaikea kasvaa markkinaa nopeammin.


46 tykkäystä

Apple lisää panoksia tekoälytarjoomaansa, kun ensi vuonna ChatGPT saattaa tulla jatkossa integroituna iOS 18:een. Sopimusta Open AI:n kanssa ei kuitenkaan olla vielä virallisesti julkistettu, mutta tästä saatetaan kuulla piakkoin lisää, todennäköisesti ensi viikolla.

It’s claimed that the deal to integrate ChatGPT into iOS is specifically because Apple’s own Siri is not yet up to scratch. That’s despite many recent reports such as one saying that Siri will see a massive AI upgrade via Apple’s own Ajax LLM.

Alkaa hiljalleen vaikuttamaan siltä, että AI:n integrointi lähes kaikkeen on vääjäämätöntä mikäli haluaa pysyä kilpailussa mukana. :sweat_smile:

10 tykkäystä

Apple yhdistää ChatGPT:n Siriin myöhemmin tänä vuonna.

https://www.bloomberg.com/news/live-blog/2024-06-10/apple-worldwide-developers-conference-keynote

Aiemmin toukokuussahan tuli myös erikseen ChatGPT app iOS:lle:

https://openai.com/index/introducing-the-chatgpt-app-for-ios/

13 tykkäystä

Applen ja OpenAI:n yhteistyö tosiaan sinetöitiin maanantaina, jonka myötä ChatGPT-ominaisuuksien pitäisi tulla integroituina iPhoneihin, iPadeihin ja Macbookkeihin. Myös Siri voisi tarvittaessa turvautua ChatGPT:hen.

Apple Intelligence is deeply integrated into iOS 18, iPadOS 18, and macOS Sequoia. It harnesses the power of Apple silicon to understand and create language and images, take action across apps, and draw from personal context to simplify and accelerate everyday tasks.

Kaikki eivät kuitenkaan olleet uutisesta yhtä innoissaan. Elon Musk nimittäin uhkasi jo kieltää Applen tuotteiden käytön Teslan tiloissa vedoten tietoturvariskeihin. :roll_eyes: Muskihan on ollut perustamassa OpenAi:ta, mutta tiet erkanivat melko pian sen jälkeen vuonna 2018.

4 tykkäystä

Apple on ollut kautta aikojen ylivoimainen softan ja hardiksen integroinnissa. Tästä on syntynyt ylivoimainen käyttökokemus jonka avulla tuotteita on päästyy myymään suuria voluumeita ylivoimaisella katteella.

Nyt edessä on uusi tekoälyn siivittämä aikakausi. Haaste on integroida perinteinen softa ja tekoäly. Lisäksi pitää tehdä se tavalla joka on jokaiselle käyttäjälle relevantti. Esim sähköpostivastaukset pitää personoida vastaanottajan mukaan, koska pomolle vastatessa on usein eri sävy kuin kavereille vastatessa.

Applen ratkaisu vaikuttaa ainakin paperilla todella vahvalta. Useat minikielimallit (small language model) jotka on fine tunetettu kyseiseen tehtävään on jo ennen Applea näytetty toimivaksi ratkaisuksi.

Hiukan Applen mallissa huolestuttaa eri ai ja softakomponentien määrä, mutta Apple jos joku voi saada tuon toimimaan. Luultavasti tätä on valmisteltu jo hyvän aikaa.

Tässä vielä 6minuutin video klippi aiheesta.
https://x.com/MaxWinebach/status/1800277157135909005

Kurssireaktio vaikuttaa vahvalta. Varsinkin kun kurssi on noussut kohisten viimeiset viikot ikään kuin kuiskaillen “buy the rumors, sell the news” viisautta joka olisi enteillyt droppia. Tästä “buy the rumors, buy the news” reaktiosta voi tulla NVidia tyyppinen ralli, kun Apple vie tekoälyn kuluttajalle asti.

Edelleen on olemassa iso joukko kuluttajia jotka käyttävät tekoälyä hyvin harvoin. Ei ehkä Inden foorumille, mutta tuolla tosielämässä meno on välillä tosi kummallista.

7 tykkäystä

APPLE Intelligence

https://www.wsj.com/video/series/joanna-stern-personal-technology/apple-intelligence-new-siri-in-ios-18-apples-big-ai-push-at-wwdc-2024/FD50299F-678B-409A-B4D8-CE0F4AEED862?st=i50hpvywk2fmj5k&reflink=article_email_share

Linus tiivisti ja konkretisoi hyvin mitä kaikkea uutta on odotettavissa. Ei ihme, että markkinatkin hieman innostuivat näistä uutisista, onhan tuo aika valtava päivitys. :sweat_smile:

5 tykkäystä

Itsellä Applen AI-julkistuksista jäi vähän ristiriitainen ja kädenlämpöinen fiilis. Jos saavat homman toimimaan, tuo on iso loikka. Private Cloud Compute etenkin on tärkeä avaus. Mutta:

  • samaa “myöhemmin tänä vuonna” -lupailua kuin Googlella ja Microsoftillakin on ollut, muutenkin tulossa nähtävästi aluksi waitlistin taakse; iOS 18 Apple Intelligence Feature Will Have Waitlist During Initial 'Limited Preview' - MacRumors
  • Silmiinpistävän moni AI-ominaisuuksista esiteltiin vain staattisina kuvankaappauksina, mikä viittaisi siihen että tekemistä riittää vielä, liekö valmista vielä iOS18/iPhone 16 -julkaisu aikaan
  • ChatGPT-“integraatio” oli erityisen hätäisesti lisätyn oloinen, sinänsä hyvä malli ettei dataa lähde OpenAI:lle (tai muille, eiköhän tuo Googlen Geminiä ja muita tule samalla tavoin tukemaan vähän kuten hakukoneissa jahka sopparit on sorvattu kuntoon) kuin erikseen sallittaessa
  • OpenAI-kuvion rahaliikenne olisi kiinnostava tietää, maksaako Apple OpenAI:lle vai toisin päin, vai onko maksuvälineenä käyttäjien data…
4 tykkäystä

Apple estää Apple Intelligence, iPhone Mirroringin ja SharePlay Screen Sharingin julkaisun EU:n
Digital Markets Act (DMA) -asetuksen vuoksi, joka yhtiön mukaan heikentää tietoturvaa.

Asetus vaatii noudattamaan reilun kilpailun sääntöjä, kuten estämään omien palvelujen suosimisen ja sallimaan kilpailevien sovellusten käytön. Apple ei tuo siten uusia ominaisuuksia EU:n kuluttajille, ja se on myös tutkinnan kohteena mahdollisten kilpailunvastaisten käytäntöjen vuoksi, joista se on jo saanut tähän mennessä 1,8 miljardin euron sakon.

https://www.bnnbloomberg.ca/apple-won-t-roll-out-ai-tech-in-eu-market-over-regulatory-concerns-1.2088123

3 tykkäystä

USA innovoi
Kiina kopioi
EU reguloi

Ja kilpailua tietoturvan kustannuksella vielä pitäisi sietää. En tykkää Omppu-ekosysteemin käyttäjänä tästä taas ollenkaan. Applelta ihan oikea päätös.

Edit: Lisätään nyt tähän kuvakin siitä, mihin EU näyttää keskittyvän vs. USA

18 tykkäystä

EU on laittamassa Applea kuriin ja jo on aikakin. Apple on aina ollut näistä isoista pahin kilpailun estämisessä ja tekijöiden riistämisessä.

Kuluttajien ja todellisten innovoijien kannalta tämä on erinomainen asia. Apple tuskin tyylistään luopuu; uutisista päätellen tekeillä on jo uusia ilkeyksiä kuluttajien kiusaksi.

24.6.2024 →

Today, the European Commission has informed Apple of its preliminary view that its App Store rules are in breach of the Digital Markets Act (DMA), as they prevent app developers from freely steering consumers to alternative channels for offers and content.

2 tykkäystä