Bittium. Mitä ajatuksia?

26 tykkäystä

PV:lla näkyy olevan kaikkien merkittävien toimijoiden kanssa kumppanuussopimukset tai sellainen on tekeillä.

"Tärkeitä kumppaneita ovat muun muassa Patria Oyj ja Millog Oy (puolustusmateriaalin ylläpito ja elinjakson hallinta), Insta Group Oy (digitalisaatio, johtamisjärjestelmät ja kyberturvallisuus), Nammo (ampumatarvikkeiden valmistus), Leijona Catering Oy (ruokapalvelut), Sotilaskotiliitto ry (sotilaskotityö) ja Puolustuskiinteistöt (tilapalvelut, kiinteistötoimen asiantuntijatehtävät ja palvelutuotanto). "

11 tykkäystä

Onhan se hienoa että Suomen puolustusvoimien kanssa yhteistyö syvenee ja jonkinlaisella järjestelyllä varmistetaan toisaalta saatavuus, toisaalta kysyntä, toisaalta yhteistyö ja kehitys, ja kriisisietoisuuden kannalta olennainen huolto/ ylläpito.

Kylläpä kelpaisi jos joskus tuolla defence -puolella oli tiedotettavaa muittenkin maiden kauppojen osalta.

Onkohan “kumppanuuden puute” sitten ollut jonkinlainen este kansainvälisillä markkinoilla kun se tiedotteeseen erikseen mainittu.

Kumppanuussopimus mahdollistaa toteutuessaan yhteistyön systemaattisen suunnittelun ja toteuttamisen kustannustehokkaasti molempia osapuolia hyödyttävällä tavalla. Kumppanuus Puolustusvoimien kanssa lisäisi Bittiumin uskottavuutta luotettavana kumppanina myös kansainvälisillä markkinoilla”, toteaa toimitusjohtaja Johan Westermarck.

4 tykkäystä

Analyytikon kommentit perjantain uutiseen kumppanuussopimukseen Suomen PV kanssa:

7 tykkäystä

KL-palstan puolelta bongattua Cancom / K-Businesscom. En kyllä osaa sanoa onko tällä mitään merkitystä.

Mutta,

näköjään tuo taho (Kapsch Businesscom aka K-Businesscom), jota kautta TAC Win kaupat on tehty Itävallan puolustusvoimille (BMLV) vuonna 2018 (toimitukset 2019-2021 n 30 MEUR), on vuosi sitten 4/2023 siirtynyt osaksi saksalaista CANCOM-firmaa.

Toivottavasti ei haittaa Itävallan armeijan suhteita, vaan avaa käytännöillään mahdollisuuksia Saksan Bundeswehrin suuntaan. Tosin en kyllä hätäisesti löytänyt mitään linkkiä Cancomin ja Bundeswehrin välille.

Sen verran tuli tongittua, että viime kesään CMD:ssä Cancom esitti integraatiokalvon, jonka tulkitsen niin että Cancom olisi nähnyt potentiaalia myydä K-Businesscomin “Communication & security” -puolen jutskaa joihin kuvittelen Tac Winit yms kuuluvan. Tokihan se samaan aikaan viittaisi että Cancomin puolella ei ole ollut niin hyvää alan tarjontaa, mutta samaan aikaan viittaisi että ei ole sitten ehkä osaamista / suhteitakaan.

Saksan puolustusministeri Pistorius on luvannut pistää Saksan armeijan uuteen rotiin, joten imua on.

2023 Cancom hankkii Kapsch Businesscomin:

2018 tiedote kaupasta Itävaltaan:

13 tykkäystä

Oiskohan tässä mahdollisuus bitillekin, kun eikös heidän tuotteet ole troijalaisina esittelyvaunuissa

Mut hyvä juttu Patrialle+!

7 tykkäystä

Varmasti on jonkinlainen mahdollisuus, kunhan tuo tilaus nyt vain varmistuisi. Bitin sivuilla on Q&A osio, missä Patria yhteistyötä on kommentoitu tuossa ihan ekassa/alimmassa kyssärissä Jan23:

Ja kyllähän tässä viime vuosina geopolitiikka on ajanut Euroopan sellaiseen tilanteeseen, että täällä joudutaan nyt tosissaan rakentamaan omaa puolustusta ilman illuusioita ikuisesta rauhasta ja isoveli-USAn suojeluksesta. Budjettihanat on avattu ja Suomikin on vihdoin Euroopan puolustuksen ytimessä. Vaikea nähdä, näillä laseilla, sellaista tulevaisuutta, että Bitti ei saisi myytyä edistyksellisiä roippeitaan useaankin NATO maahan…

Kenraaliluutnantti evp Jyväsjärvi sai muuten eilen hallituspaikan. Tässä kohtaavat ne peräänkuulutetut sotilastausta sekä kansainvälinen kokemus. Toivottavasti suhteet edelleen kunnossa ja pystyy edistämään vientiponnisteluja.

Syntymävuosi 1956
Koulutus Yleisesikuntaupseeri, filosofian maisteri (M.Sc. national resources strategy USA), kenraaliluutnantti evp.

Luottamustoimet Bittium Oyj, hallituksen neuvonantaja, 2023-,
Oy Sisu Auto Ab, hallituksen jäsen 2023-,
Huoltovarmuuskeskus, hallituksen jäsen 2016-2023,
Senaatti-kiinteistöt, hallituksen jäsen 2019-2020.
Työhistoria Puolustusministeriön resurssipoliittisen osaston päällikkö, kansallinen puolustusmateriaalijohtaja 2016-2022,
Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö 2014-2015,
Maavoimien komentaja 2011-2014,
Maavoimien materiaalilaitoksen johtaja 2009-2011,
Erityistehtävä, National Defence University USA 2008-2009,
Puolustusvoimien suunnittelupäällikkö 2004-2008,
KFOR NATO operaatio, prikaatin apulaiskomentaja 2003-2004.
Tykistöprikaatin komentaja 2000-2003

9 tykkäystä

Jep, ja tässä myös K.Malmin edellinen vastaus markkinointiyhteistyöstä Patrian kanssa:

2 tykkäystä

Op suositus vähennä ( aik.lisää)
Taoite 6,00€ ( 4,90€)

Ajurit:
Tuoteliiketoiminnan kasvu.
Defense -tuotteiden kansainvälinen kasvu.
Langattoman tiedonsiirron osaamisen hyödyntäminen

Riskit:
Tuotekehityspanostusten kaupallinen onnistuminen. Voimakas läpimurto vielä tekemättä, kehitykseen on kyllä panostettu

Suuriin tilauksiin liittyvä epävarmuus.
Näihin suuriin ja kv tilauksiin liittyy poliittisia riskejä.

Jatkuvan liikevaihdon osuus vielä pieni. Näkisin tämän perustelun liippaava ed. poliittisen päätösenteon vaikutus.

3 tykkäystä

Bittiumin tulosennakko, perjantaina odotetaan raportoitavan liikevaihdon kasvua ja nollatulos.
Ja saatavan uuden raportointirakenteen mukaista, mielenkiintoista tietoa, sekä vahvistusta esim 2024 ohjeistuksen ja lähivuosien suhteen.

Bittium on ohjeistanut kuluvan vuoden liikevaihdon olevan 85-95 MEUR (2023: 75,2 MEUR) ja liiketuloksen olevan 7,0-9,5 MEUR (2023: -4,3 MEUR). Ennusteemme on suunnilleen ohjeistushaarukan keskipisteiden tuntumassa, emmekä odota muutoksia ohjeistukseen. Vaikka yhtiön tavoitteleman 10 %:n liikevoittomarginaalin saavuttaminen vaikuttaa epätodennäköiseltä, on yhtiö tekemässä tänä vuonna selvän kannattavuus- ja tuloskäänteen pitkän korpivaelluksen jälkeen. Tämä on hyvä suoritus ottaen huomioon, että Puolustusvoimien Tough SDR -toimitukset ja Respiron myynti ovat näillä näkymin jäämässä vielä matalaksi vuonna 2024. Näin ollen tulosajureita on myös lähivuosille, ja näkymät näiden ajurien kehitykseen ovatkin raportissa kiinnostuksen kohteena

Silti suurin mielenkiinto kohdistuu eri segmenttien avainlukujen kehitykseen, joista käsityksemme mukaan saamme myös hieman historiatietoja. Tämä tuo merkittävästi lisää näkyvyyttä eri liiketoimintoihin ja mahdollistaa paremmin myös osien summa -arvonmääritysmenetelmän käytön tulevaisuudessa.

image

12 tykkäystä

Hmm…
Voiko se olla niin että vaikka tulos ei hääppöinen ole niin onhan se paljon parempi kuin 1Q2023, ja plussalla, ja Inderesin odotusten mukainen.
Olikos näillä 2024 ohjeistus, nyt ainakin on
EDIT: no olihan tuo ohjeistus jo annettu edellisen kauden tuloksen yhteydessä.
EDIT 2: tuo vertailukausihan olis sysisurkea, ja jos 1Q2024 peilaan tuonne 4Q2023 niin liikevaihto 7 MEUR pienempi, ja käyttökate ja liikevaihto samat mikä boostaa %-lukuja vaan ei sitä oikeaa rahaa.

Yhteenveto tammi-maaliskuu 2024

 • Bittiumin liikevaihto kasvoi 21,5 prosenttia edellisvuodesta 18,2 miljoonaan euroon (14,9 miljoonaa euroa).
 • Tuotepohjainen liikevaihto oli 10,7 miljoonaa euroa (8,0 miljoonaa euroa). Tuotepohjaisen liikevaihdon osuus koko liikevaihdosta oli 59,1 prosenttia (53,7 prosenttia).
 • Palvelupohjainen liikevaihto oli 7,4 miljoonaa euroa (6,9 miljoonaa euroa). Palvelupohjaisen liikevaihdon osuus koko liikevaihdosta oli 40,9 prosenttia (46,3 prosenttia).
 • Käyttökate oli 3,2 miljoonaa euroa (-1,0 miljoonaa euroa), mikä vastaa 17,6 prosenttia liikevaihdosta (-6,8 prosenttia).
 • Liiketulos oli 1,0 miljoonaa euroa (-3,5 miljoonaa euroa), mikä vastaa 5,7 prosenttia liikevaihdosta (-23,6 prosenttia).
 • Tilauskanta oli 31,6 miljoonaa euroa (25,6 miljoonaa euroa).
 • Henkilöstön määrä kauden lopussa oli 513 henkilöä (607 henkilöä).
 • Strategian toteuttaminen ja toimenpiteet yhtiön tervehdyttämiseksi jatkuivat suunnitellusti.
 • Puolustusministeri Antti Häkkänen valtuutti Puolustusvoimat neuvottelemaan ja allekirjoittamaan kumppanuussopimuksen Bittiumin kanssa.
 • Bittiumin johtama tutkimus- ja yrityskonsortion jäsenet allekirjoittivat F-35-hävittäjähankintaan liittyvän epäsuoran teollisen yhteistyön raamisopimuksen yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin kanssa.
 • Lääkintälaitehyväksyntöjen aikataulut Medical-liiketoiminnassa, Defense-liiketoiminnan tuotetoimitusten ajoittumiset ja asiakkaiden kustannussäästöpaineet Engineering Services -liiketoiminnassa luovat epävarmuuksia toimintaympäristössä.

Vuoden 2024 näkymät
Bittium arvioi vuoden 2024 liikevaihdon olevan 85–95 miljoonaa euroa (75,2 miljoonaa euroa vuonna 2023) ja liiketuloksen olevan 7,0–9,5 miljoonaa euroa (liiketappio -4,3 miljoonaa euroa vuonna 2023).

https://view.news.eu.nasdaq.com/view?id=bcad273a0966e83037b4b7e2bb24d15fb&lang=fi&src=listed

8 tykkäystä

Onnittelut @Karoliina_Malmi ja Team-Bittium Helsingin pörssihistorian ehkäpä parhaiten toteutetusta strategia- ja tiedotusmuutoksesta ja vahvasta Q1-tuloksesta! Läpinäkyvyys organisaationne toimintaan otti parin vuosikymmenen kehitysloikan ja murrosvaiheessa olennaisin mittari eli tilauskanta osoitti piristymisen merkkejä kohtuullisesta Q1-tuloutustahdista huolimatta.

19 tykkäystä

Kai ymmärrät, että ei tämä mikään ruokakauppa ole joka myy maitoa ja leipää suht tasaisesti vuoden ympäri. Totta kai kvartaalikohtaiset vaihtelut ovat isoja riippuen siitä, miten tuotetoimitukset ajoittuvat.

2 tykkäystä

“Henkilöstön määrä kauden lopussa oli 513 henkilöä (607 henkilöä).”

2022 vastaava määrä oli 651. 140x80ke on yli 10 miljoonaa vuodessa. Herää kysymys selittyykö parantuneet luvut pelkästään tällä ja miksei näihin henkilöstönvähennys toimiin alettu aikaisemmin.

Toinen ihmetyksen aihe on se että jos Medicalin osalta summailee segmentin eriteltyjä lukuja niin viimeiset 5Q on tehty tappiota. Siis TAPPIOTA! Eikö tämän pitänyt olla semmonen megatrendi? Mikä tässä Medicalissa nyt tökkii kun asiat ei etene mihinkään?

Bittium tähtäsi ja odotti kasvua vuosikaudet, sopivien insinöörien uudelleen-löytäminen voi olla hyvin hankalaa. Siksi porukkaa ei laitettu kilometritehtaalle aiemmin, uuden toimitusjohtajan myötä tuli sitten uusi strategia joka tähtää parempaan liiketulokseen. Ja tuossahan se näkyy miten tuotekehityskulut ovat laskeneet 37,4%:sta 21,9%:iin.

4 tykkäystä

Tuossa aamun tunnissahan ei hirveän syvääluotaavaa analyysiä saa aikaiseksi, mutta minusta tämä vuosi alkoi varsin mainiosti. Q1 on Q1, mutta muistuttaisin tuoteliiketoiminnan elävän volyymeista.

Maanantaiksi yritetään loihtia vähän syvällisempää analyysiä!

26 tykkäystä

Osarin lisäksi tilaus

9 tykkäystä

Liikevaihdon kasvu tuskin on seurausta henkilöstön vähentämisestä.

2 tykkäystä

Tässä on uusi Juhan näpyttelemä yhtiöraportti Bittiumista. :slight_smile: :gem:

Bittiumin Q1-tulos ylitti odotuksemme ja vahvisti käytännössä voimakkaan tuloskäänteen. Q1-tulosylityksen, näkymien vahvistumisen ja uusien segmenttiennusteiden pohjalta lähivuosien tulosennusteemme nousivat merkittävästi. Segmenttiraportoinnin kautta myös osien summan merkitys on kasvanut selvästi, ja päivitämme arviomme osakkeen käyvästä arvosta 5,5-7,5 euroon (aik. 5,0-7,0 €). Vahvan tuloskehityksen ansiosta osake on myös noussut haarukkaan ja samalla arvostuskertoimet kiristyneet selvästi.


Tässä on myös kommentit.

18 tykkäystä

“Bittium on toimittanut Bittium Tactical Wireless IP Network™ (TAC WIN) -ohjelmistoradiojärjestelmän ja Bittium Tough SDR™ -sotilas- ja ajoneuvoradioita VTT:n Otaniemen ja Oulun yliopiston toimipisteiden yhteyteen perustettaviin uusiin Naton DIANA-testikeskuksiin (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic). Laajakaistaiseen taktiseen tiedonsiirtoon tarkoitetut ja muun muassa eri maiden puolustusvoimien käytössä olevat edistykselliset tuotteet tulevat osaksi testikeskusten tutkimusinfrastruktuuria.”

21 tykkäystä