CapMan - Onko varoja mistä jakaa?

Capmanissa yksittäinen kvartaali voi olla lyhyt aika tehdä oikeastaan minkäänlaisia johtopäätöksiä. Itse koitan pitää kirkkaana mielessä, miltä yhtiö onnistuessaan näyttää pidemmällä aikavälillä.

Taannoisessa Capital Markets Day -presiksessä nostettiin sivulauseessa esiin tavoite 40 % palkkiotuottojen kannattavuudesta. Tätä arvioitaessa on hyvä katsoa mittatikkuna alan isompia toimijoita, jotka ovat onnistuneet skaalaamaan pääomarahastojen hallinnointiliiketoiminnan suuremmaksi, ja ovat kutakuinkin tässä suhteellisessa kannattavuustasossa. Oheinen kuva on oma yksinkertaistettu ja varsin epätieteellinen muistiinpanoni siitä, miltä ensimmäiset kolme kvartaalia vuonna 2027 kuvitellulla 10 miljardin euron AUM:lla ja 40 % palkkiotuottojen kannattavuudella voisivat näyttää. Jos AUM on laadukasta, on tällaisen Capmanin arvo ihan toista luokkaa kuin tällä hetkellä, ja aina on olemassa optio myös järjestelystä, jolla kokoluokka harppaa.

Uusiutuva energia Capmanin paletista todellakin puuttuu – etenkin, jos halutaan luoda kokonaisvaltaisesti impaktia. Sen lisäämisellä portfolioon voisi olla merkitystä myös synergiasyistä (ainakin osaamisen näkökulmasta), sillä yhä useampien kiinteistöjen katoille nousee aurinkoenergiaa ja metsiin tuulivoimaa, joten tämä saattaisi saman katon alla luoda uudenlaista systeemi-innovaatiota, jolla perinteiset pääomarahastojen segmentit voisivat jollain tavalla integroitua ja luoda arvoa ja impaktia. Nythän jo esimerkiksi metsäsijoitusten tuotto nousee, kun metsiin sijoitetaan tuulivoimaa.

Eli isoa kuvaa kannattaa minusta pitää mielessä. Jännittävää nähdä, millaisten mutkin kautta tarina kehittyy. Capmanin tyyppinen pääomasijoittaminen on yksi nopeimpia tapoja muuttaa maailmaa kestävämpään suuntaan, joten toivottavasti kasvu onnistuu.

26 tykkäystä