Coeus Invest -erikoissijoitusrahasto

Näköjään Hjalliskin ollu tässä mukana jollakin tapaa. Viimeistään silloin olisi hälytyskellojen kyllä pitänyt soida. On tämän toiminnan läpinäkyvyydessä aika paljon parannettavaa /Seminuoret Sijoittajat jakso 61

12 tykkäystä

Edelleen toistan saman pointin jonka missaa moni vähemmän aikaa sijoittajana toiminut:

Lue seuraava ääneen itsellesi ja ymmärrä mitä se tarkoittaa:

“Laskumarkkinassa rahastoon sijoittaneet vetävät varojaan rahastosta pois, kun eivät kestä nähdä rahastoon sijoittamiensa varojen pienentyvän. Tämä pääomien pakeneminen tekee rahaston toiminnan mahdottomaksi, vaikka rahasto kuinka pelaisi pitkää peliä, sijoittajat ovat kärsimättömiä. Tälle ilmiölle parhaatkaan salkunhoitajat eivät voi mitään.”

Rahasto altistuu aina markkinariskille, into rahastojen perustamiseen on suurimpia nousumarkkinassa kun sijoittamisen suosio leviää massojen keskuudessa.

Valitettavasti nousumarkkina ei kestä ikuisesti, vaan laskumarkkina pitää huolen, että rahastosta pääomat pakenee, vaikka alkaisi olla parhaat ostopaikat ja nimenomaan lisäilyt hyviin rahaston yhtiöihin, joiden tuloskunnon voi olettaa palaavan jonkun vuoden päästä normaaliksi.

Hyvää äskettäin alkanutta sunnuntain jatkoa kaikille.

8 tykkäystä

Aika ylimalkainen toteamus että kaikkeen löytyy vastaus. Minulta ainakin on jäänyt epäselväksi vielä:

  • Kenen päätös lakkauttaminen tarkalleen oli.(Rahastan hallitus ei riitä vastaukseksi)
  • Milloin päätös tehtiin? Otettiinko sen jälkeen vielä uutta rahaa sisään, annettiinko vanhaa lunastaa?
  • Paljon lopullinen tappio tulee olemaan.(ei vielä tiedossa)
  • Edellinen vuosi meni verrokki indekseihin nähden ihan hyvin mutta tänä vuonna ei nin hyvin. Oliko kyse riskinoton kasvattamisesta vai vain huonosta tuurista.
16 tykkäystä

Miksi perustaa rahasto monivuotisen nousun huipulla?

Ahneus?

Liiallinen itseluottamus omiin taitoihin?

Sekin on oma taitonsa, että perustaa sen rahaston huipulla juuri siihen rahastoluokkaan, joka pärjää jatkossa huonoiten eli pohjoismaiset pien ja keskisuuret yhtiöt.

Se ei ole puolustus, että muillakin meni huonosti.

2 tykkäystä

No sinähän tunnut osaavan ennustaa kaiken hyvin. Varmaan myit kaiken 21 huipulla, ja osuit viime syksynä pohjille ja kevensit keväällä? Vaikeahan se on äkkinäisiä koronnostoja, tai Venäjän hyökkäyssotaa ennustaa. Olisit voinut silloin jo ilmoittaa, että väärään aikaan perustettu.

Tottakai rahasto teki huonosti, varsinkin näin nopean lopettamisen kanssa, mutta tuskin kukaan nyt osaa ennustaa kursseja. Ja jos osaa niin ei täällä foorumilla olisi, taikka muuallakaan siitä puhumassa varmaankaan.

45 tykkäystä

Mistä rahastonhoitajalle maksetaan, mikäli hänen ei oleteta osaavan analysoida markkinaa ja yhtiöitä ja oletan tässä, että rahastosijoittaja haluaa rahastonhoitajan tuovan hänelle myös positiivista tuottoa.

Vähimmäisedellytys lienee,että rahastonhoitaja seuraa rahaston sijoitusstrategiaa.

Usein rahastonhoitaja haluaa pitää myös cashia hallussaan - sekä ostopaikkoja että lunastuksia varten,jottei hän joutuisi laskun aikana myymään osakkeitaan lunastusten takia.

Tässähän meni kaikki pieleen. Irtauduttiin strategiasta ja salkkua veivaamalla yritettiin epätoivoisesti kattaa kerääntyneitä tappioita ja päästä kiinni tuottopalkkioihin.

Ei rahastoyhtiöt tai rahastonhoitajat ole mitään hyväntekijöitä - heille tärkeintä on tehdä myös itselle rahaa. Heitä saa täysin vapaasti kritisoida jos aihetta tulee.

Tämän yhtiön toimintatavassa paistoi kokemattomuus rahaston pyörittämisestä.

Haluaako joku maksaa siitä, että ammattilaiset sijoittaa kuin aloittelevat bullerot ja lopulta lyövät lapun luukulle 1,5v jälkeen - mahdollisesti vielä silloin kun kurssit lähestyy pohjiaan? Nyt sitten sijoittajan pääoma on kiinni rahastossa siihen asti, että osakkeet sieltä on myyty ja sekin todennäköisesti vaikuttaa negatiivisesti ko.yhtiöiden osakekursseihin.

Mitä tulee korkotasoon - tuon rahaston perustamisvaiheessa korkea inflaatio oli jo päällä, vaikka sitä selitettiinkin väliaikaisena ilmiönä. Inflaation torjumiseen keskuspankit käyttää koronnostoja - ei ne nyt ihan puskista tulleet. Venäjä myös oli tuossa vaiheessa uhkaava Ukrainan suhteen, vaikkei monet asiantuntijat sitä halunneetkaan uskoa.

Se miten itse sijoitan tai pelaan on ihan oma asiani - kun en kerää muiden pääomia ja laskuta siitä työstä, olen itse oma kriitikkoni. Rahastosijoittaja taas maksaa työstä eli käytännössä rahastonhoitaja on hänen palkollinen ja pomolla tulee olla oikeus kritisoida työntekijää, mikäli hän ei tee työtänsä hyvin. Tämän rahaston kohdalla käytettiin nimenomaan salkunhoitajien myönteistä julkisuuskuvaa hyväksi - silloin he itse altistivat itsensä myös julkiselle kritiikille.

20 tykkäystä

Tuskinpa tähän saadaan ikinä rehellistä vastausta. Eivät olleet virallisia rahastonhoitajia eivätkä varmasti myönnä tuollaista päätöstä tehneensä, koska rahasto vain “hyödynsi heidän analyysejään”. Heillä ei voi olla oikeutta tehdä mitään lopetuspäätöstä.

Tuohan se onkin kummallinen juttu, että sääntöjä saa kiertää noin selkeästi. Tästä tapauksesta voidaan tehdä johtopäätös, että säännöt rahastojen hoitamisesta ovat ihan aiheesta olemassa. Jos ei täytä kriteerejä niin rahasto on syytä jättää perustamatta. Mitä varten nämä säännöt ovat olemassa jos niitä saa rangaistuksetta rikkoa noinkin törkeästi?

Tämän näkee hiukan ketjua lukemalla. Ei pitäisi jäädä epäselvyyttä. Heikon menestyksen laittaminen huonon tuurin piikkiin on lähinnä perseennäyttö mukana olleille.

Uutta tietoa saadaan sitten joskus jos rahasto tekee jonkinlaisen loppuraportin. Vähintään se lopullinen tappio selviää jos muusta ei kiinnosta raportoida. Siihen asti jutut kiertää kehää ja aika lailla kaikki on sanottu moneen kertaan.

Ei kai siinä mitään vikaa ollut. Kukaan ei voinut varmuudella sanoa milloin ollaan huipulla. Yhtä lailla oltaisiin voitu mennä sivuttain vuosikausia. Mielestäni rahaston voi perustaa milloin tahansa. Aktiivisen rahaston ideana on kuitenkin pärjätä indeksirahastoja (ja vertailuindeksiä) paremmin ja mainospuheista huolimatta siinä epäonnistuttiin rajusti.

3 tykkäystä

Joku oli näköjään vaihtanut ketjun nimen :rofl:

Edit. Ehkä uusi nimi tosiaan kuvaa paremmin rahaston suorittamista. :sunglasses:

1 tykkäys

Aika paksua väittää että tälläinen informaatio löytyisi ketjusta ja en ole vain sitä lukenut.

Kun osakevalintoja on vain kourallinen niin tuurin merkitys kasvaa erittäin suureksi. Toisaalta hajautuksen vähäisyys on minusta jo itsessään virhe mutta rahaston esitteessä keskitettyä salkkua juuri alleviivataan tärkeäksi pilariksi.

Vaihdoin nimen neutraalimmaksi. Maassa makaavan potkiminen ei ole muodikasta ja toisaalta kaikille tekeville sattuu välillä vastoinkäymisiä. Eiköhän tuo harmita jo valmiiksi asianosaisia/sijoittajia aika paljon ja tarjoaa paljon arvokasta oppia kaikille.

90 tykkäystä

" ja tarjoaa paljon arvokasta oppia kaikille."

Toivottavasti.Siis esim. näinkö?
1)Odota ihan rauhassa rahojen päällä jos markkina on hetkellisesti (esim. vuosi ) liian hypessä ja kuuma,painovoima hoitaa
2)Osta erissä hyviä yhtiöitä, joilla on liiketoiminnan rahantekokapasiteettia, ylivoimainen ansaintamalli ja riittävä likviditeetti markkinalla
3)Älä maksa liikaa
4) Odota rauhassa (vuosia) valitsemiesi yhtiöiden liiketoiminnan kehittymistä, älä tee mitään niin kauan kuin kohta 2 on voimassa. Yhtiö myydään vasta, jos se ei enää ole hyvä tai löytyy merkittävästi parempi
5) Rahastolla ei ole paniikkinappulaa missään tilanteessa(osakekurssien heilunnalla ei ole mitään merkitystä,jos yhtiövalinnat on tehty oikein,heilunta tarjoaa korkeintaan lisää hyviä ostopaikkoja)!

"Do not take yearly results too seriously. Instead, focus on four or five-year averages.”
WB

5 tykkäystä

jotenkin ihmetyttää miten rahaston laatua voi arvioida 1,5 vuoden periodilla. minusta on aivan sattumaa, miten jokin rahasto näin lyhyen ajan performoi. voi olla hyvää tai huonoa onnea. kyllä sijoitukselle pitää antaa ainakin 7 vuotta aikaa, jotta näkee miten homma skulaa. i rest my case

4 tykkäystä

No olen tässä tapauksessa eri mieltä. Kritiikin perustelluin fakta on se, että mentiin edestakaisin sijoitusten suhteen. Ja tämä veivaaminen aiheutti lähinnä tappioita vaikka joitain onnistumisia sitten hehkutettiinkin. Kuten Kamuxin kesäistä myynti-takaisinostoveiviä. Jätkät ei tehneet sitä mitä lupasivat. Lisäksi tuo rahaston lopettaminen tuossa kohtaa oli kyllä aikamoinen liike.

Kyllä voi sanoa, että lupaukset petettiin. Ja voi sanoa että se ei ollut pelkästään markkinoiden syytä. Toki kaikki on tässä markkinassa kusessa. Mutta kyllä silti pitäisi tuottaa sitä mistä asiakas maksaa.

No tämän jälkeen ainakin Jens voi keskittyä omien rahojensa sijoitteluun aivan kuten parhaaksi näkee. En usko, että kukaan tulisi sijoittamaan enää hänen vastaavaan yritykseen.

2 tykkäystä

En ole varma oliko tämä vitsailua, mutta sattuneesta syystä tämän rahaston laatua on pakko arvioida 1,5 vuoden periodilla. Tällä kertaa hommien skulaaminen nähtiin juuri tuossa ajassa.

23 tykkäystä

Onko Coeuksen salkku jo tyhjä, vai vieläkö siellä on jotain pienivaihtoisia lappuja jäljellä? Joku varmaan ainakin jollain tasolla seurannut?

En jaksa kolata enempää läpi nyt, mutta ainakin yksi top-5 positioista oli WayStream, jossa oli joku 7.5% omistusosuus ulkomuistista. Oliko lappuja yli 400k? Nyt näyttäisi olevan enää prosentin luokkaa, suurin osa työnnetty kiertoon siis.

11 tykkäystä

Juu Waystream heitettiin laitaan pääosin jo heinäkuussa, kuten kuvan 31.7. päivätty omistajalistaus osoittaa. Kaikki loput varmastikin myyty elokuussa.

Itseäni tuo Waystreamista ulos pääseminen eniten mietitytti, muista irtautuminen luulisi sujuvan aika sujuvasti. Jo heinäkuun isojen myyntien ansiosta taitaa rahaston arvo päätyä aika lähelle heinäkuun lopun lukemia, se nähtäneen lähipäivinä.

5 tykkäystä

Rahasto lupaili jakavansa varat/varoja lokakuuhun mennessä (tavoite). Pahasti näyttää siltä ettei tähän päästä, kun kuitenkin vaan yksi pankkipäivä syyskuuta jäljellä, eikä ainakaan ennakkoon ole mitään infoa maksatuksesta tullut. Voisi luulla että edellytykset maksatukseen olisivat olleet, sillä rahaston arvo ei ollut kahdella edellisellä kuulla muuttunut (promilleja ehkä), eli voisi päätellä että transaktiot olisi kuitenkin jo maalissa.

5 tykkäystä

Tätä vauhtia kun pörssi laskee niin rahastohan saavuttaa vertailuindeksinsä vuoden loppuun mennessä.

30 tykkäystä

Tietääkö kukaan yleisesti mitenkä viimeiset mukana olleeet sijoittajat ovat omiaan saaneet pois ja millä tappioilla?

Ihan mielenkiinnosta kysyn, että voisi verrata.

Toivottavasti jokainen lopussa vielä mukana ollut sijoittanut olisi jo saanut rahansa.

8 tykkäystä