Endomines - Kultaan keskittynyt juniorikaivosyhtiö

Kyllä alkaa pikku hiljaa hiipiä epäilys että onko nykyinen johto kykenevä viemään jenkki-irtautumista maaliin? Nyt kohta 8kk yli tavoitteen venynyt enkä jaksa iloita että kulta tänä 8kk on noussut ath. Jos/kun ei nyt ole saatua clousattua deali - onko se helpompaa kun kulta joskus kääntyy laskuun? Ei kulta loputtomiin nouse - kun pulkkamäki alkaa on ostajan intresseissä venyttää kaupan clousausta, nousuaikaan ei tätä ongelmaa pitäisi olla. Nyt pitää varoa että ei jää pää vetävän käteen eikä näistä päästä eroon edes näin suotuisassa markkinatilanteessa.

3 tykkäystä

Toki ilmoitus diilistä voi tulla milloin tahansa; siellä on paljon rahaa kiinni, joten kovat panokset on piipussa; onnistuuko nykyjohto tekemään riittävän hyvän diilin. Itse uskon, että kykenee - näytöt tähän saakka ovat olleet ainoastaan hyviä. Muistatteko aiempia toimitusjohtajia ja niiden visiolupauksia? Jos kaikki entisen johdon visiot olisivat toteutuneet, Jenkkilässä puksuttaisi kultaa useampikin kaivosjuna….

1 tykkäys

Siellä varmasti vaihtovelkakirjaporukka toimitusjohtaja mukaan lukien yrittävät tarkkaan tällä hetkellä laskelmoida kuinka askelmerkit kannattaa pelata.

Jos yhtiön kassa täyttyy nyt rahasta niin heidän vaihtovelkakirjojen umpeutumiseen on vielä vuosi aikaa. Varmasti siellä mietitään että paljonko assetteja kannattaa ylipäätänsä myydä, jottei rahaa tässä vaiheessa kerry liikaa, ja se raha mitä lunastetaan niin miettivät varmasti tarkkaan valmiiksi suunnitelman, että minne ne rahat hukataan.

Jos kaivoksia myytäisiin kymmenillä miljoonilla niin sitten myös vaihtovelkakirjat voitaisiin lunastaa pois ja rahaa vielä jäisi, mutta jos myydään vain kymmenellä miljoonalla niin voidaan todeta, että nämä kaikki menee nyt kairauksiin, eikä niitä kannata hukata vaihtovelkakirjoihin, kun sitten täytyisi heti saada jostain lisää rahoitusta.

Toisaalta yrityksen kannattavuus kääntyy nousuun amerikan kaivosten myynnin ja kovan kullan hinnan ansiosta. Yritys olisi velaton ja äärimmäisen kannattava ja samalla korot laskevat niin yritys saa varmasti myös huomattavasti edullisempaa rahoitusta pankeilta kuin 12% korolla olevia vaihtovelkakirjoja.

Yhtiön kannalta olisi järkevää lunastaa nuo vaihtovelkakirjat pois, jolloin osake ei liudennu ja päästää korkeasta korosta eroon, mutta eihän vaihtovelkakirjojen haltiat sitä halua tehdä kun menettäisivät miljoonilla osakkeita jotka saisivat alle 3€ kappale hintaan vuoden päästä. :money_mouth_face:

Luulen että tässä on osa syy miksi amerikan kaivosten myynti on niin hankala yhtälö yhtiölle.

4 tykkäystä

Muuten hyviä pohdintoja, mutta ei kai ne alle 3€ hintaan niitä vaihtovelkakirjoja voi osakkeiksi vaihtaa? Eikös vaihtovelkakirjojen sopimuksissa ole joku lause tyyliin 18 edellisen päivän keskihinnalla?

Piti ihan käydä etsimässä tuo lauseke.
“Rahoitussopimuksen mukaisesti vaihtovelkakirjat voidaan vaihtaa kokonaan tai osittain yhtiön osakkeiksi aikaisintaan 12 kuukauden kuluttua lainan nostopäivästä. Vaihtohinta muodostuu osakkeen päätöskurssilla lasketusta päivittäisestä keskihinnasta vaihtovaatimuksen päivää edeltävän 10 kaupankäyntipäivän aikana vähennettynä 18 prosentilla.”

3 tykkäystä

“Mahdollisen toisen vaihtovelkakirjalainan merkintähinta on osakkeen 1.9.2023–30.9.2023 välisen ajan keskihinta vähennettynä 15 prosentilla. Merkintähintaa lukuun ottamatta muut ehdot ovat mahdolliselle toiselle lainalle samat. Sijoittajaryhmän jäsenien minimisitoumus rahoitusjärjestelyssä on 100 000 euroa.”

Nojoo, laitoin ehkä vähän lapin lisää. Syyskuun 2023 keskihinta oli noin 3,8e ja siitä 15% alennus olisi 3,23e.

Ihan hyvä diili se silti on, että voit pari vuotta seurata yhtiön toimintaa lainoittajana ja katsoa kuinka homma kehittyy ja lopultan voit päättää, että otatko pääomasi osakkeina, jotka hinnoitellaan yhtiön kaikkien aikojen pohjahinnalla vai rahana 12% korolla. Eikö? :thinking:

Jostain syystä näen mahdollisuuden sille, että toimitusjohtajalla voilla eturistiriita omien intressien ja niiden sijoittajien edun välillä, jotka eivät ole osallisena näissä vaihtovelkakirjalainoissa. :upside_down_face:

Tiedote kokonaisuudessaan: Tiedotteet - Endomines

4 tykkäystä

Oho, en ole tajunnutkaan, että tuollainen diili on tehty. Olen kuvitellut, että kaikissa vaihtovelkakirjojen sopimuksissa on ollut sama lauseke, että vaihtohinta muodostuu vaihtovaatimuksesta xx päivää taaksepäin.

Tuo on kyllä aika paska diili muiden sijoittajien kannalta ja on hyvin mahdollista, että asettaa toimitusjohtajan eturistiriitaan.

1 tykkäys

Tässäpä pari artikkelia toiselta palstalta…juttua valtion kultavarannoista ja mahdollisesta yhteisestä velasta. Jos velkacase toteutuu ja rahan määrä lisääntyy, niin kullan hinta jatkanee nousua. Toivotaan ratkaisua jenkkikaivoksillekin.

2 tykkäystä

Noilla tuotantomäärillä oltaisiin reilun oltaisiin 48 millin liikevaihdossa taaloissa miinus välityspalkkiot ja tuotantokustannukset…hyvää uutista tuotannosta ja kullan hinnan nousut tulee sit suoraan tulokseen. Viikossa erikoinen sahaus kullan hinnassa, mutta nyt taas noustu kohti 2500 taalan unssitasoja.

PÖRSSITIEDOTE

Sisäpiiritieto: Endomines Finland Oyj on saavuttanut tuotantokyvykkyytensä ajaa tuotantoa jaksoittain 20 000 unssin tuotantotasolla

Endomines Finland Oyj – Pörssitiedote, sisäpiiritieto – 31.7.2024, klo 11.00 EET.

Sisäpiiritieto: Endomines Finland Oyj on saavuttanut tuotantokyvykkyytensä ajaa tuotantoa jaksoittain 20 000 unssin tuotantotasolla

Endominesin 13.10.2022 julkaistu keskipitkän ajan operatiivinen tavoite on saavuttaa kullantuotannossa 20 000 unssin vuosituotantotaso vuoden 2024 loppuun mennessä. Vuoden 2024 aikana tavoitteena on ajaa tuotantoa jaksoittain kyseisellä tasolla ja siten varmistaa tuotannon toimivuus korkeammalla tuotantotasolla.

Vuoden 2024 ensimmäinen jakso missä tuotantoa ajetaan korkeammalla tasolla, ilman muutoksia normaaliin vuorojärjestelyyn on onnistuneesti toteutettu heinäkuussa. Tuotantoa ajettiin korkeammalla tasolla kahden viikon ajan 16.-29.7.2024. Kokonaistuotanto jakson aikana oli noin 26,7 kg (858 unssia) kultaa. Vuositasolla saavutettu tuotantotaso vastaa noin 22 300 unssin tuotantoa. Tuotannossa prosessoitu malmi oli peräisin Pampalon maanalaisesta kaivoksesta ja Hoskon helmikuussa käynnistetystä uudesta avolouhoksesta. Tuotantolaitos oli käynnissä 11 päivänä jakson aikana ja jakso sisälsi myös kolme seisakkipäivää ilman tuotantoa. Pampalon tuotantolaitoksen normaali vuorojärjestely vuonna 2024 on noin kaksi seisakkipäivää aina kahdeksan tuotantopäivän jälkeen.

Julkistetut tuotantoluvut perustuvat alustaviin tietoihin, lopulliset luvut voivat hieman muuttua sen jälkeen, kun kaikista asiakkaille toimitetuista eristä on saatu lopulliset määritykset. Muutoksen tässä ilmoitettuun ei kuitenkaan odoteta olevan merkittävä. Yhtiön vuoden 2024 tuotannon odotetaan kasvavan ohjeistuksen mukaisesti 15–35 % edelliseen vuoteen verrattuna. Tuotantotason odotetaan liiketoiminnan luonteen vuoksi vaihtelevan. Tuotantoa on tarkoitus kasvattaa suunnitelman mukaisesti ajamalla jaksoittain korkeammilla tasoilla.

Saavutettu tuotantojakso on strategisesti merkittävä virstanpylväs. Toteutettu tuotantojakso vahvistaa, että Pampalon ja Hoskon yhteistuotantoa pystytään nostamaan tavoitteena olevalle 20 000 unssin vuositasolle pidemmiksi ajanjaksoiksi. Nykyinen vuorojärjestelmämme on myös mahdollista muuttaa ja lisätä tuotantopäiviä tulevaisuudessa malmituotannon kasvaessa eri kohteista. Jatkamme edelleen kullantuotantomme kasvattamista kohti jatkuvampaa 20 000 unssin tuotantotasoa ja sitten siitä eteenpäin” toteaa yhtiön toimitusjohtaja Kari Vyhtinen.

5 tykkäystä

Tässä on Aapelin kommentit liittyen tuoreeseen yhtiön tiedotteeseen. :slight_smile:

Yhtiö tiedotti keskiviikkona, että se oli onnistuneesti toteuttanut ensimmäisen lyhyen tuotantojakson tavoittelemallaan 20 000 unssin vuosituotantotasolla onnistuneesti. Tällä ei ole kuitenkaan vaikutusta sen kuluvan vuoden tuotanto-ohjeistukseen. Tulemme tarkastelemaan ennusteitamme yhtiöstä vielä ennen sen elokuun puolivälissä julkaistavaa H1-raporttia.

Tuotantoprosessi nähtävästi kunnossa vähän aikaisemmin. Nyt vaan kaivamaan lisää ja kullan hinta rikkoi jälleen 2500 taalan unssitason.

Melko hyvin linjassa odotustemme kanssa

Näemme yhtiön saavuttaman tuotantotason luonnollisesti positiivisena asiana, vaikka tässä kohtaa puhuttiinkin vielä melko lyhyestä aikavälistä. Tuotantotason saavuttaminen jo tässä kohtaa vuotta oli jonkin verran meidän odotuksiamme aiemmin, mutta toisaalta jatkuvaan 20 000 unssin vuosituotantotasoon on vielä jonkin verran matkaa. Samanaikaisesti yhtiön kommentit ja suunnitelmat olivat varsin hyvin linjassa nykyisten tuotantoennusteidemme kanssa, joissa odotamme nousevia tuotantotasoja vuoden edetessä. Toisaalta olimme odottaneet yhtiön yltävän lähes 20 000 unssin vuosituotantoon Q4:llä ja nyt annettujen kommenttien perusteella odotuksissamme saattaa olla absoluuttisesti lievää laskuvaraa. Tulemme tarkastelemaan ennusteitamme ja näkemystämme yhtiöstä vielä ennen sen 15. elokuuta julkaistavaa H1-tulosta samalla, kun päivitämme ennusteisiimme Q2:n toteutuneen tuotannon.

2 tykkäystä

Ja lisää kultaa löytyy. Nämä tukevat alueen kultavyöhykeen mineralisaation olemassaoloa ja olisi myös kiinnostavaa, löytyykö myös muita mineraaleja sivuvirtana. Hyvältä näyttää.

PÖRSSITIEDOTE

Sisäpiiritieto: Endomines raportoi korkeapitoisia malminetsintätuloksia Kartitsasta

Endomines Finland Oyj – pörssitiedote, sisäpiiritieto – 1.8.2024, klo 11.15 EET.

Sisäpiiritieto: Endomines raportoi korkeapitoisia malminetsintätuloksia Kartitsasta

Endomines raportoi tulokset kevätkesällä 2024 tehdystä kairausohjelmasta Kartitsassa, Karjalan Kultalinjan pohjoisosassa. Kairausohjelma koostui 12 reiästä, yhteispituudeltaan 2099,65 metriä. Alla korostetut tulokset vahvistavat äskettäin löydetyn Kartitsan kultamineralisoituneen vyöhykkeen potentiaalin korkeisiin pitoisuuksiin sekä laajuuden. Endomines raportoi Kartitsan pohjamoreeninäytteenotto-ohjelman tulokset helmikuussa 2024, ja niitä hyödynnettiin nyt valmistuneen kairauskampanjan suunnittelussa.

Korkeapitoisten, pintaa lähellä olevien kultamineralisoituneiden vyöhykkeiden löytäminen tiedetyn Kartitsan mineralisaation pohjoispuolelta tukee alueen lisäetsintämahdollisuuksia. Erityisesti KA-014 lävisti onnistuneesti korkeapitoisen kultamineralisoituneen vyöhykkeen lähellä pintaa ja tarjoaa erinomaisen kohteen lisäkairauksille. Yhdeksän alueelle vuonna 2024 kairatuista kahdestatoista reiästä ylitti raportoinnissa käytetyn alemman cut-off pitoisuuden, 0,4 g/t kultaa.

Pääkohdat Kartitsa

  • Kairareikä KA-014 lävisti 13,05 metriä pitoisuudella 2,76 g/t kultaa alkaen 25,90 metristä
    • sisältäen 2,00 metriä pitoisuudella 10,92 g/t kultaa alkaen 30,08 metristä
  • Kairareikä KA-015 lävisti 8,40 metriä pitoisuudella 2,06 g/t kultaa alkaen 101,95 metristä
    • sisältäen 0,85 metriä pitoisuudella 6,39 g/t kultaa alkaen 104,70 metristä
  • Kairareikä KA-012 lävisti 11,40 metriä pitoisuudella 1,25 g/t kultaa alkaen 81,00 metristä
    • sisältäen 1,10 metriä pitoisuudella 3,02 g/t kultaa alkaen 85,30 metristä

"Malminetsintätiimimme jatkaa erinomaisten tulosten tuottamista. Sijainnit perustuivat viimeaikaisiin pohjamoreenituloksiin, jotka johtivat onnistuneeseen kairauskampanjaan. Olemme innoissamme nähdessämme, että kairareikä KA-014 lävisti 2 metrin matkalla 10,92 g /t kultaa ja yli 13 metrin matkalla 2,76 g/t kultaa. Saadut tulokset ovat erinomaisia ​​tuloksia mille tahansa kairauskampanjalle, mutta erityisen lupaavia ensimmäiselle, laajemmalle kairauskampanjalle uudella alueella. Näemme Karjalan kultalinjan malminetsintäpotentiaalin erittäin merkittävänä ja jatkamme työtämme >1 miljoonan unssin esiintymien määrittämiseksi alueella. Pitkän aikavälin visiomme on, että alueella on useita suuria kultaoperaaatioita, mikä tekee siitä merkittävän kestävän kullantuotantoalueen maailmassa” kommentoi yhtiön toimitusjohtaja Kari Vyhtinen.

6 tykkäystä

Kuinka pitkälle @Aapeli_Pursimo USA-kaivosten myynti voi mielestäsi venyä ennen kuin sijoittajien on syytä todella huolestua? :fearful:

Onko mahdollista, että sieltä on tulossa merkittäviä alaskirjaukset, jotka yhtiö pyrkii ajoittamaan esimerkiksi varantopäivityksen yhteyteen, tai jonkin muun positiivisen uutisen yhteyteen, jotta kurssi ei kokisi niin suurta romahdusta?

Yrityksen historiaan tutustuessa huomaa, että se on kyllä ollut melko luova keksimään erilaisia selvitymisstrategioita niin viestinnän kuin rahoituksenkin suhteen. :face_with_monocle:

3 tykkäystä

Ja kulta hakkaa jatkuvasti uusia ennätystasoja…nyt kävi jo 2522 taalaa unssi…luulisi jenkkikaivokset kiinnostavan ja siellä on tuotantolaitos jo valmiina. Kullan hinnan nousu vaan jatkunee…

5 tykkäystä

Tästäkin voisi olla hyvä jututtaa toimitusjohtajaa kun seuraava haastattelu on tulossa @Aapeli_Pursimo

1 tykkäys

Ja nyt pörssissä rytisee. Luulisi vaikuttavan kullan kysyntään ja hinta vaan nousee, kun rahaa pumpataan lisää markkinaan. EKP:n suunnasta voisi tarkastella, onko jo puhetta uudesta velkapaketista ja laitetaanko uusia numeroita markkinaan. Voi olla vaikea rasti meidän politiikoille, mut isoimmat maat määrää. Fyysinen kulta voi olla iso juttu tulevaisuudessa ei paperikulta etf:n muodossa. Pitäisi myös siirtyä nousut myös kaivosyhtiöihin.

1 tykkäys

Moi,

Tietyllä tapaahan tämä on lopulta kiinni siitä, mikä USA:n (tai tarkemmin Idahon projektien) neuvottelujen lopputulos tulee lopulta olemaan (myynti, yhteistyömallit yms.). Itse olen tässä kuitenkin taipuvainen ajattelemaan, että jos kaivoksista olisi saatu ”riittävän hyviä” tarjouksia, olisi näihin tartuttu jo aikaisemmin. Tämän taustalla lähinnä malminetsinnän vaatimat pääomatarpeet Suomessa. Ja kuten esimerkiksi viime vuoden laajassa raportissa tuli todettua, niin kyllä tuossa riskiä on omistusajan venymisen sekä osin omaisuuseristä saataviin myyntihintoihin liittyen. Samaan hengenvetoon täytyy kuitenkin muistaa, että periaatteessahan tiedote voi tulla kuitenkin mikä päivä tahansa asian tiimoilta.

USA:n neuvotteluista on muistaakseni jokaisessa haastattelussa tullut kyseltyä ja varmasti kysymyslistalla pysyy siihen asti, että ratkaisu asiaan saadaan :smiley::+1: mutta muokataan kysymyksen asettelu tuohon muotoon. Lähtökohtaisesti tarkoitus kuvata Karin kanssa haastattelu jälleen tuloksen yhteydessä, niin tähän liittyen voi laittaa muitakin kysymyksiä tulemaan, jos on jotain mielessä. Koitan näitä sitten poimia kysymyslistalle.

9 tykkäystä

Yhtiö teki H2/23 9M€ liikevaihdolla (6038 unssia) -1M€ käyttökatteen ja -3,5M€ nettotuloksen. Kullan keskihinta tuona ajanjaksona oli noin 1800$.

Nyt H1/24 kultaa tuotettiin 7019 unssia 2203$ keskihinnalla. 7019 unssia x 2203$ = 15,5M$. Bolidenin palkkio pois 15,5M$ x 0,85 = 13,2M$. Käännös euroihin: 13,2M$ x 0,92 = Liikevaihto 12,15M€, eli 3,15M€ parempi kuin H2/23.

Jos tuotantoa ja muutakin toimintaa on saatu optimoitua siten, että kustannustaso on pysynyt vähintäänkin samalla tasolla kuin tuolla edeltävällä vuosipuoliskolla niin silloin käyttökate olisi 2,15M€ ja konsernin nettotulos -0,35M€.

Tosin kullan hinta lähti nousuun vasta maaliskuun alussa, joten kullan hinnan hyvä kehitys painottuu Q2 ajanjaksolle, jolloin tuotanto oli noin 500 unssia heikommalla tasolla Q1 verrattuna. Eli nettotulos on luultavasti enemmän miinuksella kuin -0,35M€ (riippuen kairauskuluista), mutta käyttökatteen luulisi pysyvän plussalla.

Onko @Aapeli_Pursimo laskelma / arvio oikein (tai edes jollain tavalla uskottava)?

3 tykkäystä

Moi,

kyllä tuossa omaan silmään ainakin nopeasti katsottuna pitäisi oikealla pallokentällä olla. Tosiaan tarkoitus päivittää omatkin ennusteet vielä ennen ensi viikon tulosta Q2:n toteutuneen tuloksen ja markkinaparametrien osalta. Siten ei vielä pääse vertailemaan omiin päivitettyihin ennusteisiin.

Mutta liikevaihdon osalta tuossa ainakin pääparametrien oletukset vaikuttavat järkeviltä. Noiden Bolidenin jalostusmaksujen tarkkaa määrää ei ole avattu, mutta tuo 15 % on varmaan aika lähellä totuutta keskimääräisellä tasolla (vaihtelee rikasteen laadun mukaan ja karkeasti arvioisin, että vaihtelee noin 10 %:n ja hieman yli tuon 15 %:n välillä). Tämän lisäksi liikevaihtoon voi sitten vaikuttaa kuukausikohtaiset erot (mm. tuotantomäärä, kullan euromääräinen hinta). Sitten mahdollinen vaihto-omaisuuden kasvu / lasku voi asiaan vaikuttaa (vrt. yhtiö kommentoi tämän vaikuttaneen lievästi negatiivisesti H2’23:n kehitykseen).

Tulospuolella on hyvä huomata, että H2:lla kustannuksia nostivat Pampalon tuotantotavan muutokset sekä valmistelevat työt Hoskossa, joista yhtiön mukaan aiheutui 2,0 MEUR:n kertaluontoiset vaikutukset H2:lle. Toisaalta Hoskon tuotannon käynnistyminen alkuvuodesta on taas sitten operatiivista kulutasoa oletettavasti jonkin verran nostanut noista kertaluontoisista kuluista oikaistuna. Lisäksi kulutasoon on voinut vaikuttaa mahdolliset tälle vuodelle tehdyt indeksikorotukset. Puolestaan malminetsintäinvestoinnit yhtiö tulee arviomme mukaan pitkälti aktivoimaan taseeseen, joten näiden osalta ei pitäisi olla isompia muutoksia tiedossa verrattuna H2. Sen sijaan nettotulosta lähtökohtaisesti pitäisi painaa hieman enemmän nousseiden rahoituskulujen kasvaneita vvk-lainoja peilaten.

Viikon päästä ollaan kuitenkin sitten viisaampia, kun yhtiö julkaisee H1-raporttinsa ja kuten todettua niin tätä ennen vielä noita omia H1:nkin odotuksia tarkoitus vielä tarkentaa.

5 tykkäystä

Ok, eli tavallaan yhtiöllä on mahdollisuus kammeta myös tulos positiiviseksi?

4 tykkäystä

Aapeli on tehnyt uuden yhtiöraportin Endominesistä. :slight_smile:

*Endomines julkistaa H1-raporttinsa torstaina 15.8. Olemme päivittäneet ennusteisiimme yhtiön Q2-tuotantoluvut sekä tarkistaneet markkinaparametrien oletukset. Sen sijaan pidemmän aikavälin operatiivisiin ennusteisiimme teimme vain pieniä tarkistuksia. Näiden myötä H1’24:n liikevaihto- ja tulosennusteemme laskivat, kun taas tätä pidemmän aikavälin ennusteet nousivat kullan hintaennusteiden nousun tukemana. Kokonaisuutena osien summa -mallimme saikin tukea väkivahvasta kultamarkkinasta, mutta voimakkaamman kurssinousun myötä näemme osakkeen tuotto/riski-suhteen kääntyneen kuitenkin erittäin heikoksi.

3 tykkäystä