Suomen ja Euroopan energiakriisit

Venäjä pelasi alkupelin taitavasti. Se hyödynsi useiden länsimaiden, erityisesti Saksan, typeryyttä ja sai erittäin suuren markkinaosuuden ilman nopeasti käytössä olevia korvaavia vaihtoehtoja. Toiseksi se oli saanut merkittävän osuuden Saksassa olevista kaasuvarastoista ja ajanut varastotasot alas.
Venäjä käytti myös taitavasti kaasutoimitusten vähentämistä kiristyskeinonaan ja sai sen avulla osan turbiineista kunnostettua.

Nyt katkaisemalla ennestäänkin vähäisen kaasun tulon Venäjä teki pahan strategisen virheen ja menetti loputkin vähäisestä uskottavuudestaan ja luotettavuudestaan. Nyt tilanne on se, ettei Venäjän kanssa tehtyihin sopimuksiin luoteta lainkaan, eikä tilannetta auttaisi vaikka se nyt alkaisi toimittamaan kaasua täydellä kapasiteetilla.

13 tykkäystä

Suomi ilmoittaa varmasti tänään tai viimeistään maanantaina ennen pörssien aukeamista energian myyjien hätärahoituksesta. NS1 täysi sulku todennäköisesti laittaa kaasufutuurit taas kerran taivaisiin ja näkyy sähkön hinnan kohoamisena heti maanantaina, kun markkinat aukeavat, vaikka LNG hinta on laskenut loppuviikosta sen vuoksi, että kaasuvarastot on saatu ennakoitua nopeammin täydemmiksi. Tämähän ei sovi Venäjälle.

Tähän on varmasti vaikuttanut mm. Saksan kaasunkulutuksen vähentyminen alkuvuonna enemmän tai vähemmän vapaaehtoisin keinoin.

8 tykkäystä

Päättäjät yrittävät rikkoa maakaasun ja sähkönhinnan “Pariteettia”. Saa nähdä mitä tällä viikolla tapahtuu.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/maakaasun-hinta-kaantyi-jyrkkaan-nousuun-opec-miettii-oljyntuotannon-leikkauksia/8904f95a-1d3f-482b-9c24-c91522590277

Ainakin tälle aamulle maakaasu pomppasi reilusti NS1 tyrehdyttyä

edit

6 tykkäystä

Pariteetin rikkominen ei oikeastaan yllätä. Joko viedään kaikki EU-maat pesuveden mukana, tai sitten keskitytään Saksaan ja muutamaan muuhun Keski-Euroopan maahan.

Nykyisellä järjestelmällä on hienoiset lama-fibat. Inflaation laukatessa korkojen kiristystahti ei tunnu kerkeävän kontrolloituun markkinavakauteen.

Eipä tässä korkoja tarvitse paljoa nostaa kun talous ajaa seinään ilmankin? Mitä.hyötyä korkojen nostamisesta on tilanteessa jossa inflaatio johtuu energiasta johon euroopan koronnostot eivät vaikuta? Suurilla koronnostoilla ei saada kuin vielä suurempi äkkipysähdys ja lama aikaiseksi.

9 tykkäystä

Palkat alkaa olemaan takamatkalla ja reilusti. Inflaation alas ajoon alkaa olemaan jo kiire, tai palkkojen nousu jatkaa inflaatiokierrettä energiahintojen alas tullessa, mutta siirtyessä taas seuraavaan paikkaan.

Mites ajat inflaatiota alas? Ei se energian hinta laske vaikka löisit korkoa lisää… sieltä se valuu muualle joka tapauksessa…

3 tykkäystä

Onko tässä vähän hankaluus, että Eurooppa etenkin taitaa olla ongelmissa, mutta usa enemmän ok, toki siellä on korot…?

Sopii hyvin jatkoksi eiliselle vuodatukselleni. Venäjältä on tämän pelin kortit loppu.

Ydinaseissa on se huono puoli, että niitä on myös vastapuolella – vähän niinkuin kaasua ei ole. :slight_smile: Mitä ydinaseiden käyttöön tulee – venäjän viaton kansakin voisi olla kollektiivisesta itsemurhasta vihdoin eri mieltä hapertuneen johtajansa kanssa.

15 tykkäystä

Venäjä voi toki uhkailla ydinaseilla, mutta siihen se jää. Ainoa, jota voisi sellaisella poksautella ilman vastaiskua, on Ukraina. Ja Ukraina ei antaudu ydinaseuhkailun edessä. Ei Mariupolin tapahtumien jälkeen. He sanoisivat Venäjälle, että “Do your worst”. Ja sikäli, jos Putin antaisi käskyn laukaista, voisi tapahtua jokin seuraavista:

  • Putinin lähipiiri sanoisi, että “Fuck you, meitä ei kiinnosta hukkua sinun kanssa” ja nappi otsaan.
  • “Yllättävä tekninen ongelma” estäisi laukaisun.
  • Jos ase laukaistaisiinkin Kiovaan, niin Ukraina voisi kertoa lännelle, “Told you so. You are next”. Venäjän vähätkin kaverit kaikkoaisivat. Nykyiset sanktiot näyttäisivät kulmien kurtistelulta. Kiina & muut maailman maat eivät halua hirttää itseään ydinasehyökkäystä käyvään maahan. Niiden tuki loppuisi. Venäjän koko kansa ymmärtäisi viimein, että tästä ei ole enää ulospääsyä voittajana. Putinin regiimi laitettaisiin sileäksi hyvin nopeasti.
14 tykkäystä

Jos Venäjä käyttäisi ydinaseita Ukrainassa ja yrittäisi näiden käytöllä saada aikaan sotilaallisen tavoitteen saavuttamisen olisi jenkkien “pakko” vastata tähän. Miksi?

Muutoin Venäjä käyttäisi tätä jokaiseen ei-NATOon kuulumattomaan maahan myös jatkossa ja voisi näin kiristää itselleen kaikki Keski-Aasian luonnonvarat. Mitä jos Venäjä lähtisi tätä samaa kiristyskorttia käyttämään myös Afrikkaan? Tuolle ei tulisi loppua ja samaa pelikirjaa tulisivat käyttämään myös muut ydinaseita omistavat diktatuurit.

Tästä syystä on liikkunut huhuja, että jenkit olisi tehnyt selväksi Venäjälle, että Venäjän ydiniskua seuraisi massiivinen ja nöyryyttävä ohjusisku venäläisiin tukikohtiin, jolla rampautettaisiin täysin Venäjän kyky tehdä vastaavia iskuja jatkossa.

11 tykkäystä

Pieni lisäys että ei ydiniskua tehdä maasta ammuttavilla, sitä varten on sukellusveneet joilla mennään niin lähelle että torjunta ei kerkee mukaan ja saadaan yllätysetu josta toinen ei enää tokene ja game is over

Venäjä tuo nyt avoimesti julki motiivinsa.

“Elämästä tulee selvästikin huonompaa ihmisille, liikemiehille ja yrityksille Euroopassa”, tiedottaja totesi. “Tietysti näiden maiden tavallisella kansalla tulee olemaan enemmän ja enemmän kysymyksiä heidän johtajilleen.”

Minulla olisi heti näin kärkeen kysymys maamme hallitukselle. Koska lähetämme joukkojamme Ukrainan tueksi?

18 tykkäystä

Sinänsä tuo poistaa viimeisen esteen kaasun ostajilta hakea korvauksia Gazpromilta sopimusrikkomuksista. Enää ne eivät voi lopettaa kaasun vientiä.

6 tykkäystä

Sähköyhtiölainojen ehdot kuulostavat hyvin sosiaalidemokraattisilta. Jos otat lainaa et mm. maksa johdolle ylimääräistä etkä omistajille osinkoa.

Tässä tilanteessa tämä tuntuu ihan reilulta vaikkei tämä sotku sähköyhtiöiden vika varsinaisesti olekaan.

Lainaa hakevan sähköyhtiön hallituksen ja johtoryhmän jäsenelle ja toimitusjohtajalle ei makseta palkitsemisjärjestelmän mukaisia lyhyen tai pitkän aikavälin kannustimia, tai muita tulosperusteisia palkkioita vuosien 2022 ja 2023 tunnuslukujen perusteella.

Myöskään näiden kiinteää palkkaa tai muita etuuksia ei koroteta vuosina 2022 ja 2023.

Pörssiyhtiöiden, kuten Fortumin näkökulmasta mielenkiintoista on se, että lainanottajan on myös pidättäydyttävä osingon tai muusta varojenjaosta.

Näin siihen saakka, kunnes lainavelvoitteet ovat päättyneet eikä Suomen valtiolla ei ole enää lainaan perustuvia saatavia.

8 tykkäystä

Täysin kohtuullista. Muistaakseni jenkit tekivät pankkitukeen finanssikriisissä vastaavia klausuuleja.
Nämä rajoitteet pitävät osingonmaksun rajoitusten kautta kassaa vahvempana. Myös johtajilla on “oma lehmä ojassa”, jotta ratkovat energiamarkkinoiden haasteita. Muuten ei heru optioita, tulospalkkioita tms. :slight_smile:
Korko on mielestäni kovan puoleinen. Yksinumeroinen korkoprosentti olisi kuitenkin riittänyt ainakin vakuudellisen velan osalta. Tässä ei kuitenkaan kannata valtionkaan olla liian ahne: Energiasektoriin täytyy myös lähivuosina investoida, jotta nykyiset haasteet saadaan ratkaistua. Vasemmistohallituksella voi olla ideologisena näkökantana, että sosialisoidaan tähän turvautuvien yritysten kassaa valtiolle. Peritty korkeahko korko on todennäköisesti kuitenkin ainakin osittain pois tulevista investoinneista (ei pelkästään osingoista).

4 tykkäystä

Jos tuntuu, että valtion ehdot ovat kovin tiukat, kannattaa muistaa, että tukirahaa tarvitaan vakuuksien maksamiseen, eikä huonojen investointien maksamiseen, kun samalla aikaa tehdään ennätyksellisuä voittoja. Eli vaikka valtion lainaa vakuuksiin ottaisikin, on se 100% varmuudella varaa maksaa takaisinkin, kun vakuudet vapautuvat.

Lisäksi, veronmaksajana minusta on ihan hyvä, että saamme tästä kirstun täytettä eläkkeisiin, koulutukseen ja yleensäkin yhteiskunnan pyörittämiseen niiltä tshoilta, jotka saavat nyt satumaisia Windfall -voittoja.

Ihan hyvä, että veronmaksaja ottaa omansa pois ennen johdon tulospalkkioita, eikös olekin?

7 tykkäystä

Miksi haluaisit puolustusvoimien joukkoja lähetettävän Ukrainaan?

4 tykkäystä

Jotain voimafantasiointia tapattaa suomalaisia nuoria miehiä vieraalla maaperällä.
Ihme ja kumma (ei oikeasti), että ei ole itse ensimmäisenä menossa - olihan muistaakseni upseerikoulutkin käytynä.

8 tykkäystä

“Russia is swimming in cash,” said Elina Ribakova, deputy chief economist at the Institute of International Finance. Moscow earned $97 billion from oil and gas sales through July this year, about $74 billion of that from oil, she said.”

Sanktiot puree vai pureeko? Ei toistaiseksi ainakaan Venäjää vastaan, Eurooppaa vastaan kyllä.

2 tykkäystä