Osakesijoittaminen

Fellow Finance - ketju

Aloittelin myös 2017 alussa. Aluksi valitsin itse jokaisen lainan, työlästä mutta näistä luottotappio prosentti ollut 0,5%. Allokaattorissa 15% sai enintään olla 3 tähden lainoja, loput 4-5 tähden. 2018 loppuun mennessä tuottoprosentti oli 10-11%. 2019 vuoden tammikuussa alkoi tulla niin maan pirkuleesti luottotappiota samoilla allokaattoriasetuksilla, kuin mitä oli ollut jo koko vuoden 2018 käytössä. Uskon, että screenausta muutettiin joskus 2018 kesän aikana ennen listautumista, jotta saatiin viimeisten kuukausien lainamäärät näyttämään mahdollisimman hyviltä. Koska samaan aikaan suomen taloudellisessa tilanteessa ei vielä valtankunnan tasolla ollut mitään käännettä huonompaan, työttömyystilastot kohentui jne, niin itse uskon tähän. Suurien luottotappioiden myötä, tuotto % likkunut nyt 5-6 % välillä ja tasaantunut siihen, koska allokaattoriin ei tosiaan ole juurikaan tarttunut uutta kalaa samoilla asetuksilla ja lainoja on lunastettu ennenaikaisesti pois ja olen joitakin myynyt pois. Suurimmallaan potti lähenteli 50 k€, mutta nyt jo erittäin merkittävästi pienempi. Siis eihän 5-6 % tuotto mitenkään huono absoluuttisesti ole, mutta minua häiritsee se, että jotain tapahtui listautumisenaikoihin luokitusehtojen kanssa. En muutoin ymmärrä tuota yhtäkkistä muutosta tuotoissa kun hajautus on kuitenkin riittävän suuri, lähemmäs 200 kpl suurimmillaan.

6 tykkäystä

Yritys on ilmoittanut sijoittajille, että eltaantuvia lainoja ei enää osteta takaisin. Perintätoimistot ilmeisesti eivät suostu ostamaan kun laatu on liian huono. Tämä ei voi olla hyvä uutinen (alustalla tai yhtiön osakkeeseen) sijoittaneille.
Tuo muutos koskee vain vanhoja lainoja mutta silti todella huono signaali. Ihme, ettei tästä tullut myös pörssitiedotetta.

3 tykkäystä

“17.7.2020 lähtien emme toistaiseksi myy säännöllisesti ennen 1.9.2019 nostettuja suomalaisia maksuviiveellisiä kuluttajalainoja perintäyhtiölle koronapandemian aiheuttaman epävarmuuden ja perintäyhtiöiden asettaman tuottovaateen nousun vuoksi. Odotamme tämän olevan väliaikaista ja poikkeuksellisesta markkinatilanteesta johtuvaa. Näiden maksuviiveellisten lainojen osalta teemme sijoittaja-asiakkaamme puolesta sekä vapaaehtoista että oikeudellista perintää. Kilpailutamme myös perintäyhtiöt kesän ja alkusyksyn aikana myyntihinnan ja mahdollisen asiamiesperinnän osalta.”

Myyntisopparin katkeminen liittynee perintäyhtiöiden haluttomuuteen ylläpitää jatkuvankaupan-mallia korona-aikana. Uusia vastaavia sopimuksia on nykyisellään ollut Suomessa mahdotonta saada ja näyttää siltä, että myös vanhoihin sopimuksiin kohdistetaan painetta. Takaisinmaksussa ei sinänsä toistaiseksi ole tapahtunut alalla juurikaan muutoksia.

Tuotto voi nykymallilla olla >24-36kk jopa parempi, mutta sen realisoituminen on lyhytjänteiselle sijoittajalle pitkässä puussa.

Ei tämä nyt varsinaisesti hyvä uutinen FF-keissiin ollut…

1 tykkäys

Ei ole ei. Lisäksi platta bugittaa. Katsellaan ostotasoja alempana kun poliittiset pilvet hälvenevät.

Wirecardin ongelmat heijastuvat myös FF:seen. Merkitys lienee pieni, mutta olisi sitä kesällä varmaan muutakin tekemistä kuin säätää tuollaisten kanssa.

” Fellow Finance on päättänyt toistaiseksi keskeyttää rahoituksen välityksen saksalaisille asiakkaille. Päätös on tehty varotoimenpiteenä ja sillä ei ole merkittävää vaikutusta Fellow Financen välittämän rahoituksen kokonaisvolyymiin.

Fellow Financen saksalaisen yhteistyöpankin Wirecard Bank AG:n emoyhtiö Wirecard AG on tänään tiedottanut jättäneensä hakemuksen Saksassa maksukyvyttömyysmenettelyyn pääsemiseksi. Wirecard Bank AG puolestaan on tiedottanut, että se ei ole maksukyvyttömyysmenettelyn kohteena. Lainojen hallinnointiin liittyvät asiakasvaratileillä olevat varat siirretään toistaiseksi suomalaisiin pankkeihin. Fellow Finance seuraa tilannetta ja aloittaa tarvittaessa toimenpiteet uuden yhteistyökumppanin löytämiseksi Saksan lainojen välittämiseksi jatkossa. Fellow Financen arvion mukaan vaihtoehtoisia yhteistyökumppaneita on Saksassa useita ja arvioi löytävänsä uuden yhteistyökumppanin tarvittaessa.”

Wirecard casesta enemmän ketjussa Saksalaiset osakkeet

5 tykkäystä

Eipä tullut yllätyksenä. En ainakaan vielä uskalla koskea FF:n osakkeeseen, vaikka tarina onkin mielenkiintoinen. Kannattavuus hävinnyt ja lainavolyymit jatkuvassa laskussa.

1 tykkäys

Hyvä että reagoivat. Joka kivi pitää kääntää kulujen leikkaamiseen nyt kun on eri markkina-alueilla korona korkokattoja ja lyhennysvapaita. Kaipa tästä joskus vielä normaali lainamarkkinaan palataan ja ne alustat jotka pystyssä pysyvät saavat aikanaan isomman siivun kakusta.

1 tykkäys

Tässä vaiheessa lienee asiallista kysyä että riittääkö sijoittajalle ‘paluu normaaliin’. Yritys ei ollut mitenkään superkannattava ennen koronaakaan ja laajennukset uusiin maihin eivät tuoneet odotettua kassavirtaa. Samaan aikaan lainsäätäjät osoittavat selvää vihamielisyyttä yrityksen liiketoiminta-alaa kohtaan mikä voi aiheuttaa lisäkustannuksia kasvaneen regulaation muodossa. Mielestäni on asiallista kysyä että onko P2P lainausmarkkina riittävän suuri kannattelemaan pörssiyritystä?

5 tykkäystä

6 tykkäystä

Oho. Founderi-toimitusjohtajia ei ihan kevyin perustein vaihdeta.
Tuosta tiedotteesta myös puuttuu yksi avainvirke: “Hintikka jää yhtiön palvelukseen”. Kun sitä ei ole, voi tässä olla taustalla jotain rumempaakin.

5 tykkäystä

Taitaa Inderesin mallisalkun Hudit Vol 2. olla FF pääosassa.
Näytttäis olevan -15%, no suunta ylöspäin ja kyllä se siitä…

2 tykkäystä

Näkisin että tästä keissistä voisi purkautua arvoa vain siinä tapauksessa, että alustaa käytettäisiin vain instikkapääoman kanavointiin kulutusluottomarkkinaan. P2P valueproppi on rikki ja tuskin toimii lähivuosinakaan, kun ei ole tarvittavaa volyymiä.

TJ on joutunut painimaan tuulimyllyjä vastaan ja ei uusi toimari saa yhtäkkiä volyymeja kasvuun, jos ei ole suhteita/ verkostoa instikkasijoittajiin.

4 tykkäystä

Tai voi jotain pientä kasvua lyhyellä tähtäimellä saada aikaan, jos päästetään luottoluokitusta manipuloimalla todellista ruikkua läpi.

2 tykkäystä

Käsittääkseni uusi TJ on ollut palvelun tekniikan (koodari) taustalla. Ei toki poissulje mahdollisuutta että on hyvät suhteet sijoittajiin.

1 tykkäys

Jep, vaikea nähdä miten tällaiseen yhtäkkiseen ja välittömään vaihdokseen ei liittyisi dramatiikkaa, vaikka Inderes arvioikin muuta.

Sinänsä uutinen ei kuitenkaan yllätä, niin moni asia FF:n tarinassa on viime kuukausina mennyt väärälle polulle. Puolan ja Suomen kulutusluottojen yllättävät perintätoimien heikentymiset, Saksan yhteistyökumppaniongelmat joihin reagoitiin vasta maksukyvyttömyyteen hakeutumisen jälkeen sulkemalla koko markkina, poliittisten riskien realisoituminen tappoi Puolan markkinan kokonaan ja Suomessa joudutaan antamaan sijoittajille rahaa jotta pyörät pysyy edes hiljalleen pyörimässä, ja kirsikkana kakun päällä ihan vain yleisesti romahtanut lainavolyymi.

Totta kai kyseessä on paljolti yhtiön ulkopuolelta tulleita ongelmia, mutta ei näihin ole kyetty reagoimaan niin ketterästi kuin mihin tällainen pieni toimija parhaimmillaan kykenisi. Uusilla tuotteilla ja aidolla yhteistyöllä isojen sijoittajien ja perintätoimistojen kanssa olisi ainakin teoriassa voitu jotain kääntää paremmin päin, nyt ei ole tällaisia ilmaveivejä nähty vaan pelkkää negatiivista uutisvirtaa.

Ehkä yhtiötä nyt päästään viemään aiempaa kauemmas pikavippimarkkinasta, kohti sitä asiakassegmenttiä johon esimerkiksi vakuutusyhtiötkin voisivat rahojaan sijoittaa. Tällöin yhtiöllä olisi huikeaa kasvupotentiaalia eikä oltaisi näin poliitikkojen ja perintäyhtiöiden armoilla. Toistaiseksi joutuu kuitenkin pysyttelemään kaukana osakkeesta, vaikka toimialaan kaikessa disruptiivisyydessään uskonkin ja se kiinnostaa oikein kovasti. Nyt tarvitaan näyttöjä siitä, että yhtiö pystyy oikeasti tekemään haluamiaan asioita eikä vain ajelehdi markkinalla kulloinkin vallitsevien suotuisien tai epäsuotuisien tuulien armoilla.

8 tykkäystä

Jep, kohtuu sinisilmäistä sanoa, ettei liity dramatiikkaa. Jos ei liittyisi, olisi uudesta osoitteesta kerrottu tai koko siirrosta kerrottu aiemmin jos oli esim suunnitelmissa.

4 tykkäystä

Täälläkin päässä naurahdeltiin tuolle, että ei liittyisi dramatiikkaa :smiley: Jos välittömästi vaihtuu, ei jää neuvonantajaksi tai kapulasta vaihto-tyylisesti odottamaan uutta rekryä, niin kyllä siihen sitä dramatiikkaa jossain määrin oletettavasti liittyy.

Vaikutti siltä, että on tsekattu millaisin sanoin yleensä kommentoidaan toimarivaihdoksia ja sieltä sitten on copypastena sen kummemmin asiaa pureksimatta tullut myös tuo lausahdus.

1 tykkäys

Olin eilen yhteyksissä FF:n väliaikaisen Tj:n kanssa, ja sieltä suunnalta kommentoitiin, ettei lähtöön sen suurempaa dramatiikkaa liity. Muuten aihetta ei sen enempää kuin tiedotteessa suostuttu kommentoimaan. Kyllähän tuo Jounin yllättävä lähtö tässä tilanteessa tuli yllätyksenä ja herättää kysymyksiä, mitä enemmän asiaa tässä nyt pureskelee… Eipä tässä oikein voi nykyisten ohuiden tietojen valossa kuin spekuloida aiheella ja aika näyttää, saadaanko asiaan lisää selvyyttä.

22 tykkäystä

Olisiko mitään skenaariota missä vastaus olisi ollut jotain muuta? Noin aina vastataan koska NDAt on osa irtisanonis/johtajasoppareita. Ainoastaan joku julkinen oikeusjuttu/rikosepäily voisi varmaan kirvoittaa muunlaisen virallisen kommentin.

8 tykkäystä