Fodelia - Elintarvikealan tiennäyttäjä

@Pauli_Lohi on tehnyt yhtiöraportin Fodeliasta. :gem:

Q1 oli selvästi odotuksiamme parempi sekä kasvun että kannattavuuden osalta – erityisesti Feeliassa. Vahvan kehityksen ansiosta tulosennusteemme nousivat hieman, vaikka liikevaihtoennusteet laskivat Perniön Lihan suunnitellun divestoinnin seurauksena. Konsernia selkeyttävä divestointi yhdessä vahvan operatiivisen suorittamisen kanssa tukevat arvostusta.

image

10 tykkäystä

Hyvä on meininki ja komiat on numerot ja luvut!

Joitain ajatuksiani. Kaiken kaikkiaan hienoa tekemisen meininkiä. Katselin juuri tuon tunnin webcastin ja vaikea kyllä löytää mitään negatiivista tai pahaa sanottavaa. Yksittäisenä nostona tuo uusi slogan: “Oikiaa ruokaa pienellä vaivalla” on kyllä hauska, osuva ja nerokas. Oikeaa kunnon kotiruokaa ja Oikia-brändin esiin tuomista.

Kurssireaktio oli mielestäni maltillinen, enemmänkin olisi voinut pompsahtaa, niin hyvä meininki ja tulevaisuuden näkymät ja etenkin markkinoiden potentiaali. Kyllä tässä maassa nälkäisiä suita löytyy, raha se vaan on tiukassa. Vaihto edelleen mielestäni hyvinkin maltillista. Tämä oudoksuttaa.

Mielenkiinnolla odottelen mitä kaikkea tulevaisuus tuo tullessaan. Sellainen kutina, ettei tämä firma jää makoilemaan, vaan keksii, kehittää ja innovoi jatkuvasti. Toimitusjohtaja vinkkasikin pari viikkoa sitten tässä ketjussa, että uutta juttua saattaisi olla tulossa.

Mukava olla mukana piensijoittajana :slightly_smiling_face:

15 tykkäystä

Pieni tunnelmapala julkisen ruokahuollon kilpailutuskentältä. Hämeenlinna kilpailutti Itä-Hämeenlinnan ruokapalvelut, arviolta 4-5M€/vuosi. Vain yksi hyväksyttävä tarjous tuli, tarjoajana Fodbar. Alueella nykyisin markkinajohtajana toimiva Palmia (jolle Hämeenlinna myi oman vastaavan yhtiönsä 2018) jätti vajavaisen tarjouksen ja nyt Palmian sopimusta jatketaan puolella vuodella kilpailutuksen uusimiseksi.

Joten reiluus näistä kisoista tuntuu puuttuvan täysin, kun kämmäät, saatkin puoli vuotta lisää sopimusaikaa.

Taustana vielä sen verran, että vuonna 2022 Feelian ja Fodbarin tarjous hylättiin vastaavanlaisen virheen vuoksi ja Palmia sai kokonaisarvoltaan 40M€ sopimuksen Länsi-Hämeenlinnan alueelle. Tästä valitettiin ja ohessa linkki päätökseen, tappio Fodbarille.

https://markkinaoikeus.fi/fi/index/paatokset/hankinta-asiat/maoh3972022.html

Palmia on tehnyt tasaisesti lisääntyvää tappiota viime vuodet, mikäköhän tällaisen liiketoiminnan ajatus ja pitkän ajan tavoite on? Omistushan siirtyi vuoden 2022 lopulla saksalaisen pääomasijoittaja Mataresin omistukseen.

38 tykkäystä

Tässä on Paulin kommenttit, kun Fodelia järjestää pääomamarkkinapäivät torstaina. :slight_smile:

Pidämme mahdollisena, että yhtiö päivittää taloudellisia tavoitteitaan pääomamarkkinapäivän yhteydessä. Myös Feelian kasvunäkymät ja seuraavat strategiset askeleet voisivat olla päivän agendalla. Fodelia Retail on muuttumassa vuoden 2024 ensimmäisellä vuosipuoliskolla mm. Perniön Lihan divestoinnin ja verkkokaupan uudistumisen myötä, joten odotamme yhtiön käsittelevän myös näitä aiheita. Pääomamarkkinapäivää voi seurata webcast-lähetyksenä tästä linkistä 16.5. noin klo 9.25 alkaen.

11 tykkäystä

Hei, Torstaina on Fodelian historian ensimmäinen pääomamarkkinapäivä - ohessa vielä linkki kutsuun.

Jos jollakin teistä on mahdollisuus tulla paikanpäälle Arabianrantaan niin muutamia nopeimpia mahtuu vielä mukaan. Ilmoittautuminen sijoittajaviestinta@fodelia.fi

Etänä tilaisuutta voi seurata linkistä:

28 tykkäystä

Lisää tulossa CMD:n kautta myöhemmin, mutta alkuun päivitetyt tavoitteet

https://view.news.eu.nasdaq.com/view?id=b141c8352bfd3bd30e38f023df39f3282&lang=fi&src=listed

Keskipitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet 2024-2028

  • Vuotuinen liikevaihdon kasvu noin 20 %. Liikevaihtotavoite strategiakauden lopulle eli vuodelle 2028 on vähintään 100 miljoonaa euroa.
  • Liikevoittomarginaali strategiakauden lopussa vuonna 2028 ylittää 10 %:n. Kannattavuuden asteittainen parantuminen nykytasosta kohti tavoitetta.

Ohjeistus vuodelle 2024

Yhtiö päivittää ohjeistuksen vuodelle 2024 23.4.2024 tiedotettujen liiketoimintakauppojen toteuduttua, kunhan yhtiö on analysoinut kauppojen vaikutuksia vuoden 2024 tulokseen tarkemmalla tasolla.

18 tykkäystä

Oli mielenkiintoinen pläjäys, pääsi paremmin syventymään teidän eri aihioihin. Kiitos.

Nostoina itselle jäi erityisesti mieleen

-Brändiuudistus retail puolella

-Fodbar mukana isoissa kilpaituluksissa 2024-2025 ja haastaa isompia tekijöitä, Fodbarista myös jäi mieleen että kasvu ei vaadi lisäinvestointeja ja kannattavuus skaalautuu ylöspäin, kun ja jos sitä on tullakseen.

-Touhulan yksiköitä lisää ensi vuonna 25kpl ja “kysymysmerkki” asiakas mikä odottaa paperien allekirjoittamista sairaalapuolelta

-Sotekilpailutuksia tulossa runsaasti auki

-Marjavasu tähtää 40 uuden asiakkaan avaamiseen per vuosi ja koko paletti pyörii 8 henkilöllä

32 tykkäystä

En aivan ehtinyt eilen katsomaan CMD:n tallennetta loppuun asti, mutta Ojalan esityksestä jäi erityisesti mietityttämään tuo Ferp-järjestelmä. Osaatko @Pauli_Lohi yhtään avata tai arvioida sitä, miten merkittävä tuo järjestelmä on asiakaspidon suhteen, ja löytyykö alan toimijoilta vastaavaa järjestelmää? Itse ainakin yritän hahmottaa erityisesti sitä, onko Feelialle muodostumassa tästä kilpailuetua suhteessa muihin suurempiin toimijoihin, mitä kautta asiakkuuksien voittaminen olisi entistä todennäköisempää ja ennen kaikkea kiihtyvää? :thinking:

3 tykkäystä

Uskon, että tilausjärjestelmä on osaltaan merkittävä kilpailukykyä tukeva ratkaisu. Monet Feelian asiakasyksiköt ovat kooltaan pieniä ja henkilökuntaa on vähän, jolloin helppokäyttöisestä tilausjärjestelmästä on paljon apua. Tilausjärjestelmän avulla myös logistiikan määrä vähenee, kun muiden tukusta tilattavien tuotteiden kuljetukset voidaan yhdistää Feelian valmistamien tuotteiden kuljetuksiin. Jukka Ojalan esityksestä kävi ilmi, että toistaiseksi noin viidennes Feelian asiakkaista on Ferpissä, mutta loput pyritään lisäämään sinne vuoden 2024 aikana. Todennäköisesti tilausvolyymistä jo selvästi suurempi osuus tulee Ferpistä kuin vain tuo viidennes. Jukka myös esitti laskelman, että jos 30 % yhtiön asiakkaista ostaisi Ferpin kautta välitystuotteita (leivät, salaatit, juomat) 1000 euron keskiostohinnalla per kk, Feelia voisi saada tästä 300 tuhannen euron kuukausittaisen liikevaihdon (vuositasolla olisi 3-4 MEUR).

Vaikea sanoa, että kiihtyykö uusien asiakkuuksien voittaminen, mutta uskon että Feelia jatkaa osuuksien voittamista laitosruokailujen markkinasta. Toistaiseksi yksityinen sektori (yksityinen hoiva, päiväkodit jne) on ollut selvästi merkittävin segmentti, mutta julkisen sektorin aukeaminen mahdollistaisi vielä suuremman kasvupotentiaalin.

19 tykkäystä

@Karo_Hamalainen ja @Mikko_Tahkola keskustelivat mistä muustakaan kuin Fodeliasta. :slight_smile:

Valmisruokia suurtalousasiakkaille valmistavan Feelian edessä aukeaa Suomessa teoriassa miljardien eurojen potentiaalinen markkina. Viime vuonna 26,5 miljoonan liikevaihtoon yltäneelle yhtiölle riittää otettavaa.

Feelian valmisruokien lämmittäminen jakelukeittiössä säästää rahaa ja työvoimatarvetta verrattuna malliin, jossa ruoka valmistetaan keskuskeittiössä ja jaellaan sieltä yksiköihin, jotka tarjoilevat sapuskan ruokailijoille.

”Silloin kun pääsemme keskustelemaan kaupungin talousjohdon tai kaupunginjohtajan kanssa, olemme vahvoilla”, Fodelian toimitusjohtaja Mikko Tahkola sanoo.

Feelia on toinen Fodelian kahdesta liiketoimintayksiköstä. Toinen on kuluttajatuotteisiin keskittynyt Fodelia Retail. Suurimman osan Fodelia Retailista muodostaa naksuvalmistaja Real Snacks, joka valmistaa muun muassa perunalastuja. Suurin osa Real Snacksin tuotannosta menee kauppaketjujen omien merkkien pakkauksiin.

Fodelia pyrkii seuraavina vuosina vuotuiseen noin 20 prosentin liikevaihdon kasvuun, jolloin vuoden 2028 liikevaihdon tulisi olla yli sata miljoonaa euroa. Liikevoittotasoaan yhtiö pyrkii nostaman asteittain niin, että se vuonna 2028 ylittäisi kymmenen prosenttia.

21 tykkäystä

Tilinpäätöstiedote 2023:

image

Hmmm :thinking:

Edit: Mietin siis vain sitä kun noin iso aikataulutusmuutos tapahtuu parissa kuukaudessa …(tilinpäätös helmikuun alussa)

Vai onko tuossa kyse siitä makkaratehtaan divestoinnin aiheuttamasta LV-erosta

1 tykkäys

Kyllä, osittain tästä ja myös strategian muutoksesta holding -yhtiöstä “aktiiviseksi elintarviketeolliseksi toimijaksi”. Tästä mainittu CMD:n materiaaleissa n. viikko sitten.

Eli yritysostot eivät ole enää olennaisessa roolissa kasvattamassa konsernia, vaan fokus on orgaanisessa kasvussa.

19 tykkäystä

(Karon Grilliä kuunnellessa heräsi kysymys), onko Fodelia siis voittanut n. 70 ruoka-annosta n. 90 kaikkiaan tähän HUS:n Meilahden sairaalan kilpailutukseen liittyen? Tiedotteita ei saa julkaista vielä, aikataulut taitaa täsmätä, julkinen sairaalatoimija, Feelia puskenut 60 uutta reseptia 1,5kk aikana…?

Edit: 48kk ja 14M€, jos menee samassa suhteessa aterioiden kanssa, niin vajaa 11M€ tulisi arviolta Feelialle neljän vuoden aikana.

Niin kuin aikaisemmin tuli todettua, hyvä referenssi vaikka se keskuskeittiö sieltä valmistunee ja vie bisnestä alta. Jos näin, niin kyllä yhtiö taitaa aika kovalla innolla kasvua ja uusia asiakassegmenttejä hakea. :slightly_smiling_face:

18 tykkäystä

Tässä on Paulin kommentit Lihajalosteliiketoiminnan myynnistä. :slight_smile:

7 tykkäystä

Tämän viikon maanantaina 150000 kappaleen osakekauppa. Kasvollisina omistajina on vain 6 tuon määrän omistavaa henkilöä. Kuun vaihteen tilastoissa Juha Lahdella on niukasti tuon määrän alla oleva omistus. Hän on kuitenkin sinnikkäästi myynyt omistustaan läpi vuosien, joten mieluiten näkis hänen nimensä poistuvan omistajalistoilta. Joka tapauksessa, kuun vaihde taas tulla jolkottaa ja tähänkin vastaus saataneen pian.

8 tykkäystä

Sieltä ilmoituskin tuli eli toimitusjohtaja Mikko Tahkola myynyt reilun 2 miljoonan osakkeen potistaan n. 7%. Ei nyt mikään paras uutinen tai hinta, mutta…

8 tykkäystä

Joo tätä palstaa näköjään luetaan, ilmotus tuli noin 4 minuuttia mun postauksen jälkeen… :wink:

No, ei käyny mun toive toteen. Tj:n myynnit aina harmillisia. Toki tj pitänyt kiinni omistuksestaan hyvin tähän asti. “Kylppäriremppa” nyt kyseessä tai jotain? :wink: Toivotaan hyvää ostajaa edes…

11 tykkäystä

”Olen toiminut yrittäjänä vuodesta 2001 lähtien, ja tämä on ensimmäinen kerta, kun myyn omistuksiani Fodeliassa. Ostaja on kansainvälinen sijoittaja”, Tahkola sanoo.

Kauppalehden uutisesta.

32 tykkäystä

Joskus pitää keventää ja paras hetki siihen on, kun putkessa on vain hyviä uutisia. Muuten tulee aina sanomista.

5 tykkäystä

Jos jotain positiivistä niin likviditeetti vähän kasvaa kun toimarin iso omistus jakaantuu.

7 tykkäystä