Fodelia - Elintarvikealan tiennäyttäjä

Tuolla sivun verran juttua Feeliasta, sivulla 4 tarkemmin sanottuna, mm. tehdaslaajennus valmistuu maaliskuussa:

9 tykkäystä

https://www.facebook.com/360537350961270/posts/1409124096102585/ Halpaa mainosta ja kommentteja selatessa jäi positiivinen kuva👍 Toivottavasti toimitusajat eivät veny🤔

2 tykkäystä

Kuvassa luonnollisesti vanha osio vain, piti ihan käydä viime sunnuntaina ohimennen katsomassa laajennus minkälainen siitä tulee :smiley: ja ehkä vähän tiedustelemassa valmiusastetta, mitä toki ei ulkoa voi kuin arvailla… Noh, lehtijuttu kertoo parempaa aikataulua. Kerkiää valmistua ylioppilasjuhiin, koulujen päättäjäisiin ja sen semmosiin (mikäli korona ne sallii)

2 tykkäystä

Taisi Mikko mainita roustissa näistä valitusprosesseista kanssa.

5 tykkäystä

Tällaiset julkisen sektorin ulkoistusdiilien kilpailutukset, valitukset, oikeudenkäynnit, uudet kilpailutukset, uudet valitukset jne… on kyllä hieno osoitus näistä byrokratian ongelmista mitä tuolla kentällä tulee varmasti jatkossakin vastaan. Julkisissa kilpailutuksissa on aina kysymysmerkki myös siitä, että onko siellä kuinka osaavia ostajia vastassa ja mikä kokemus heillä on julkisista kilpailutuksista (näistä itse prosesseista ja kilpailutuksen toteuttamistyylistäkin voi valittaa nimittäin) ja tähän vielä päälle se, että miten paljon siellä on portinvartijoina sellasia tahoja, joilla on oikeasti omat jauhot pussissa ja haluavat kääntää ratkaisun itselle tai omille äänestäjille edulliseen suuntaan, millä ei välttämättä ole mitään tekemistä taloudellisen järkevyyden kanssa. Ihan hyvä juttu, että valitetaan, jos on mennyt väärälle taholle kilpailun voitto, mutta näissä kannattaa aina muistaa se, että kosto elää ja perästä kuuluu.

En voi olla ohittamatta sitä ajatusta, että tulee tästä Feelian/Fodbarin ulkoistusbisneksestä kunnon deja vu -fiilis Pihlajalinnan listautumisesta vuonna 2015. Pihlajalinna oli juuri voittanut isoja kuntaulkoistuksia ja liikevaihto oli kauheassa kasvussa. Sitten listautumisen kynnyksellä sijoittajatarinassa nojattiin kovasti siihen, että kuntien taloudet on kuralla, me tehdään nää hommat paljon tehokkaammin, meillä on nyt monta kilpailutusta käynnissä ja jos näistä voitetaan edes osa, niin meidän liikevaihto on kohta ihan älyttömästi korkeammalla kuin nyt ja Suomen talous pelastuu. Kuulosti erittäin houkuttelevalta se näkymä ja iso ketsuppipulloefekti, mikä siinä saattoi purkautua, jos kunnat vaan tajuisivat alkaa hoitaa näitä asioita tehokkaammin. Excelissä hommat näytti todella hyvältä ja järkisyiden kautta tällainen ulkoistusaallon sisältävä tulevaisuudennäkymä oli hyvinkin rationaalisesti perusteltavissa.

No siinä nousi sitten odotukset ja ennusteet yhtiön liiketoiminnan kehityksestä todella korkealle. Pihlajalinna investoi vahvasti kasvuun ostamalla yrityksiä ja investoimalla infraan. Joitain kilpailutuksia ne voittivatkin, mutta sitten niin voittivat myös muut kilpailijat ja niistä lähes aina valitettiin ristiin rastiin. Sitten kun se valitusten peli oli aloitettu, niin se jatkui melkein jokaisen kilpailutuksen jälkeen. Sitten tuli erilaiset poliittiset pelit siihen mukaan, että onko ok ulkoistaa ja kuinka paljon tässä annetaan yksityisille valtaa ja kuinka monta työpaikkaa meidän kunnalta lähtee, kun se vaimon velikin on siellä keskuskeittiössä töissä jne. ja kun kaikki nämä kauhat laitettiin sinne soppaan, homma ei ollutkaan enää niin simppeliä kuin mitä se Excel näytti. Pahin ja ilkein piirre omasta mielestäni oli se, että kilpailijat alkoivat jatkuvasti valittaa jonkun toisen kilpailutuksen “väärästä tuloksesta”, niin nämä prosessit kilpailutuksen julkistamisesta oikeasti siihen diilin alkamiseen venyivät aivan älyttömän pitkiksi ja välillä jopa niin pitkiksi, että niistä luovuttiin sitten kokonaan. Tuntui siltä, että moni taho alalla oli valmis maksamaan 50 euroa siitä, ettei kilpailija saa 100 euroa.

Tämä vaan omaa ajatuksenjuoksua tästä linkatusta uutisesta ja pitää todeta tähän vielä, että täysin eri asia puhua terveydenhuollosta ja ruokahuollosta. Mutta samoja elementtejä voi löytää tältäkin alalta ja juuri näistä julkisten kilpailutusten rationaalisuus vs. tunteet -taisteluista.

46 tykkäystä

Sama. Se Feelian linssikeitto on aivan 5/5 kamaa :ok_hand:

14 tykkäystä

Tuoteet muuten varmasti istuisivat Tokmannin valikoimaan erinomaisesti, mutta olen siinä käsityksessä että monissa tokmannin liiketiloissa ei ole kylmätiloja ollenkaan, jolloin tuollainen perinteinen malli ei taida oikein toimia. Toki jokin verkkokaupan noutokaappi Tokmannin tuulikaapissa voisi myös toimia. :thinking:

2 tykkäystä

Artikkeli henkilöstöravintoloiden ahdingosta. Ovat pakotettuja miettimään myös uusia liiketoimintamalleja, eli toisin sanoen kilpailevat vieläkin suoremmin Fodelian kanssa!

Kapasiteetti alalta ei ihan heti lopu kesken…

1 tykkäys

Täällä ei nopeasti vilkaistuna sattunut mitään maata mullistavaa vastaan? H2 liikevaihto osui Petrin ennusteisiin, mutta kannattavuudessa jäätiin ennusteista.

Ohjeistus liikevaihdolle 2021 on 30-35 miljoonaa, eli noin 30-52% kasvua. Liikevoittomarginaalin ohjeistushaarukka 5-8%.

Kunhan koronasta aikanaan päästään eroon niin valoisana näen tulevaisuuden. Ottaen huomioon foodservice-markkinan rajun laskun, voisi vuotta 2020 kai silti pitää sinä kuuluisana torjuntavoittona?

11 tykkäystä

Olin vähän pettynyt H2/2020 lukuihin ja enemmän pettynyt ohjeistukseen. Jospa se olisi sen verran konservatiivinen, että haarukoiden yläpäät olisivat hyvin saavutettavissa. Keskipisteillä arvostus turhan kireä.

4 tykkäystä

tilinpäätöstiedotustilaisuus alkaa klo 13

  • Zijoittaja näyttää myös livetwiitaavan twitterissä tunnuksella #Fodelia2020

Muutama tieto webcastista:

  • Fodelia alkaa raportoimaan joka neljännes
  • Q&A:ssa kysymys päälistalle siirtymisestä. Ei ole tällä hetkellä aktiivista suunnittelua tämän suhteen.
2 tykkäystä

Minä itse henkilökohtaisesti toivoisin näitä Feelian ruokia kauppoihin myytäväksi. Muutamia kertoja ollaan tilattu boxi kotiin, mutta parin pakkuuvirheen vuoksi (vaikka nämä kyllä korvattiin ja oli meidän eduksi) kynnys on aika iso nykyään.

Lisäksi on muutamat lemppari ja jotka oikeastaan ovat ne joita meillä menee. Kaapin täyttäminen niillä (ts. iso tilaus) ei houkuta rajallisen jääkaappitilan vuoksi. Mutta ihan varmaan tulis muutaman kerran viikossa tehtyä feelian merimiespataa ja lohikeittoa. Lohikeitto on yllättäen ainut kalaruoka, jota yksi lapsista syö mielellään. Muutoin kalaan ei koske, edes pakotettuna.

Voi sitä riemun päivää, kun löytyy Feeliaa prismasta tai k-ketjusta.

6 tykkäystä

Ihan ensimmäisenä: Mikolta ja Katilta erinomainen esiintyminen. Yhtiö on onnistunut viestinnässään paremmin kuin moni isompikin yhtiö. :slight_smile:

Pari poimintaa webcastista:

*Verkkokauppa kymmenkertaistunut, vaikka käsijarru ollut päällä.
*Tehdasinvestointi pysynyt budjetissa ja aikataulussa
*Onnistumisia kuntasektorissa, firma uskoo konseptiin pitkällä aikavälillä. Tuote/palvelu on monella mittarilla todella hyödyllinen. “Järki voittaa”.

Korona luo kyllä isoa epävarmuutta, mutta mielestäni firmassa tehdään monia tärkeitä asioita todella hyvin ja tulevaisuusorientoituneesti, joten jatkan omistajana levollisin mielin. Pitkän aikavälin tarina on fundamenttimielessä todella vahva.

22 tykkäystä

Samaa mieltä, loistava esitys Mikolta ja Katilta. Itsekin ajattelin muutaman lisähuomion kirjata pääasiassa tulevaisuuden näkymistä.

  • Juvenes – Uusi iso asiakas

    • Pyörittää opiskelijaravintoloita, lounasravintoloita ja ateriapalvelua kouluille ja palvelukodeille
    • ”Juveneksessa työskentelee noin 270 henkilöä. Liikevaihtomme on noin 23 miljoonaa euroa ja ravintoloissamme tarjoillaan vuosittain noin 3 miljoonaa ateriaa.”
  • Leijona Catering - Yhteistyöllä kehitetty uusia tuotteita esim. retkeilykäyttöön

    • Ei vaadi kylmäsäilytystä
    • Helppo vientituote kun ei vaadi kylmäketjua
    • Tällaisissa erä/retkeily kuivamuonissa, patukoissa ja vastaavissa ratkaisuissa on käsittääkseni ihan kelvolliset katteet
  • Verkkokauppa - Aikomus lisätä myös muiden valmistajien tuotteita

    • ”Helppoa” lisämyyntiä kun juhliin voi tilata vaikka lohikeitot, sipsit, keksit ja kahvit samasta paikasta
    • Kaupan kasvu ei rajoitu pelkästään oman tehtaan kapasiteettiin. Investointi varastoon huomattavasti kevyempi kuin vaikkapa tuotantokapasiteetin laajentamiseen

Kyllä tässä ihan reippaasti potentiaalia on vaikka kaikista aihioista ei timanttia hioutuisi. Nyt vaan odottelemaan tehtaan valmistumista ja loppuvuodesta sitten toivottavasti Fodelia alkaa vastaamaan koviin kasvuodotuksiin.

16 tykkäystä

Näyttää siltä, että H1sen lisäksi H2kin näyttää vielä aika haastavalta, joten odottelen parempia ostopaikkoja.

2 tykkäystä

Kiitos palautteesta. Teemme parhaamme myös viestinnän suhteen.

4 tykkäystä

Näyttääkö kapitalismi voimansa?

Fodelia Listautuessa:

ROI 2021: 29,3%
ROI 2022: 32,2%

Uusin ennuste

ROI 2021: 11,2%
ROI 2022: 15,1%

Matka kohti kuolevaisten joukkoon vai väliaikainen töyssy?

Anteeksi negailu :smiley: Jonkun pitää heittää piimääkin kalasoppaan.

10 tykkäystä

Palataanpa tähän tässä vuoden mittaan😊

11 tykkäystä

H2 2020 oli pehmeä. H2 2021 povataan kasvua. Koronan mukaan

Feelia on ollut elintarviketoimialalla piristävä poikkeus ja suoritus on ollut aivan uskomattoman hyvää historiallisesti, jos katsoo liikevoittomarginaalia tai varsinkin pääoman tuottoa. Feelia muodosti Fodelian listautuessa suurimman osan konsernin liikevaihdosta ja lähes koko tuloksen, joten Fodelia oli listautuessa melko pitkälti sama kuin Feelia. Ei se Real Snacksikään huono bisnes ollut, mutta ei sitä Feelian kanssa samaan kastiin voi laittaa lukujen perusteella.

Kun yhtiö tekee jatkossa tältä sektorilta yrityskauppoja, on se sitten makkaratehdasta tai pitatehdasta tai lihatehdasta, niin Feelian liiketoiminnan suhteellinen osuus koko konsernissa pienenee ja Fodelian kannattavuusluvut alkavat konsernitasolla väistämättä liikkua lähemmäs toimialan keskiarvoa. En sano, että ne laskisivat toimialan keskiarvojen tasolle (sillä se on elintarvikealalla todella huono), mutta suunta on ainakin sinne päin.

Yrityskaupat voivat luoda Fodelian tapauksessa omistaja-arvoa omalla tavallaan (myyntikanavat, hankintasynergiat, hallinnon synergiat,tuotantokapasiteettiin liittyvät synergiat yms.), mutta hyvin vaikeaa on löytää alalta toista Feelian tasoista helmeä, jotta yrityskauppojen jälkeen koko konserni voisi tehdä Feelian kaltaisia kannattavuuslukuja.

8 tykkäystä