Fortum - Puhtaan energiasiirtymän vauhdittaja

Kiitos viestistä! Saksan valtion velvoite alentaa omistusosuus Uniperissä max 25 % + 1 osake viimeistään 2028 muotoutui parisen v sitten, kun EU-komissio hyväksyi yhtiön pelastamisen saksalaisten veronmaksajien rahoilla.

Uudempaa kehitystä nyt on, että Saksan valtio on palkannut selvittäjät Uniperin yksityistämistä varten. Tiedossa ei ole sellaista rajoitusta, etteikö yksityistäminen voisi mennä loppuun asti eli valtio ulkoistaisi itsensä yhtiöstä. Teoriassa siivu voi silti jäädä, mutta ans kattoo.

Toiseksi on nyttemmin ilmoitettu, että yksityistämisen toteuttamista tavoitellaan niin pian kuin mahd: ”so schnell wie möglich”.

Kolmanneksi on alettu pöllyttämään Uniperin strategiaa - tai pikemminkin sen puutetta. Mitkä ovat yhtiön tulevaisuus- ja ydintoiminnat? Neljänneksi yhtiössä aloittaa uusi vetäjä oliko virallisesti huomenna. Hänelle yhdeksi pääkentäksi tulee strategiatyö.

Mitään automaattia ei ole, että tämä mylläkkä johtaa Fortumin ostotarjousoption mahdollistumiseen Uniperin Ruotsin toimintojen tapauksessa. Mutta ainakin se saattaa nopeuttaa tietoa kyseisestä asiasta.

10 tykkäystä

Fortumin tekemien tohelointien kiintiön piti olla jo piripinnassa. Mutta uutta vaan piisaa🙈. Syadinia päästetty vesistöön kuukausikaupalla, vaarajätteet säilytetty paljaan taivaan alla ja rikosselvitykset ollaan aloittamassa.

33 tykkäystä

Uniper saa omansa (13 Mrd) takaisin Venäjältä. Pääseeköhän Fortum samaan lopputulokseen.

Kuten voi arvata, eivät oikeasti usko saavansa rahoja. Mutta mikäli Gazprom joskus aikoo vielä tehdä bisnestä Saksassa, on tuo pakko maksaa ensin.

48 tykkäystä

Näiden jo olemassa olevien ydinpyttyjen käyttöiän pidentäminen ajankohtaista niin Suomessa kuin Ruotsissa. Fortum siis mukana Forsmarkissa.

Muuten Sveamamman puolella uusien isojen reaktoreiden rakentamiskuviot alvariinsa pinnalla. Viime viikolla Microsoft ilmoitti kiinnostuksestaan osallistua sellaisten rahoitukseen. Kanavoituuko tämä kuplinta ihan rakennushankkeiksi asti, sen näyttää aika.

10 tykkäystä

Pappa_Tunturi milloin faksisi alkaa “tuuttaamaan” ulos Fortumin Q2 raporttia vastaavaa tulosta ulos?Millaiset odotukset jne.

7 tykkäystä

Sähkön hinta on vaihdellut edelleen melko paljon. Yllättääkö Fortumin optimointi jälleen positiivisesti?

2 tykkäystä

En ollut katsonut faksilokeroani, mutta yksi paperi siellä oli hiukan rullalla. Olisiko paperi loppumassa.
image

Kesäkuusta toki puolet jäljellä, mutta runsas puolikas antaa jo hyvää osviittaa. Olen taulukkooni päivittänyt Fortumin julkaiseman FI/SE2/SE3 painotusarvot.

Eli paremmalta hinta näyttää, kuin analyytikot ennustavat. Tuotanto on toki Q2:lla 10-15 % alempana kuin paremmilla kvartaaleilla. Konsensus kertoo 17 sentin EPSiä, mutta yllätys taitaa olla tulossa.

Uusi konsensus ilmestyy yleensä muutama päivä ennen ovk-päivää. Mukavaa Juhannusta kaikille teille ja käyttäkää sitä sähköä kuin viimeistä päivää. Pappakin vaihtaa kohta öljyn IVLP lämmitykseen.

EDIT: korjasin pienen viittausvirheen. Aamulla oli kiire golf-kentälle. Muutaman euron putosi 6-8 €uron optimointimarginaalilla ennustettu saavutettu hinta Q2:lla.

95 tykkäystä

No nythän pukkaa kiinnostavaa Fortum-uutista harva se päivä. Pidetään :+1: tällekin hankkeelle!

45 tykkäystä

Pientä tekstiä mutta klikkaamalla saa isommaksi.

26 tykkäystä

Kaupankäyntiroboista on lähtenyt johto irti tai sitten ohjaajat ovat suunnanneet juhannuksen viettoon. Kauppa on todella minimaalista. Päivän aikana eilenkin robotit kaupittelivat keskenään muutaman satatuhatta osaketta ja loppuhuutarissa sitten moninkertainen määrä.

Laitoin energiateollisuuden julkaisemat toukokuun luvut taulukkooni. Luvut ovat siis heiltä, mutta papan rapsa on ainoa, josta luvut löytyvät kvartaaleittain. Ao. taulukossa Q2/24 siis vain huhti- ja toukokuu. Kesäkuun lukemat tulevat heinäkuun puolenvälin jälkeen.

Tuotanto ja kulutus vastaavat tasaisen tappavalla menolla Q2/23 lukuja. Vesivoimaa on ollut enemmän käytössä ja ei niin yllättävästi atomin halkaisua vähemmän. Huoltoja on pukannut ihan kiitettävästi, joka tietenkin on tukenut hintatasoja.

Ja tietenkin pitää muistaa, että Suomen luvut ovat alle puolet Fortumin kokonaisuudesta. @Arimatti_Alhanko yo viesti tukee hyvin tulevaa kurssinousua. Lisäksi tänään uutisoitiin EU:n lisäpakotteista russijoille, että eivät enää saa käyttää satamia kolmansiin maihin LNG:n viennissä EU sopuun uudesta pakotepaketista Venäjälle | Uutisia lyhyesti | Yle

Hyvä tästä tulee, jollei jopa erinomaista. Hyvää Juhannusta kaikille ketjun lukijoille, Pappa pistää kaasun pohjaan ja avaan olut-tölkin. Saa tykätä viestistä, se aina jotenkin hivelee papparaisen itsetuntoa :heart:

EDIT: korjasin pari kirotusvirettä

178 tykkäystä

Melkoinen puhuri ollut viime aikoina Fortumin johtoryhmässä.

12 tykkäystä

Osakekurssikin näyttää dippaavan, kun johtoporras nostaa kytkintä.

1 tykkäys

Kyseisillä henkilöillä pitkät urat Fortumissa, >15v, joten laittaisin ihan normaaliin piikkiin halua vaihtaa maisemia. Voi olla ihan sattumaakin, että tapahtuu samaan aikaan. Transformaatiojohtajan pestihän oli väliaikainen.

32 tykkäystä

Tukifunktioiden pomot ei vaikuta businekseen millään tavoin.

5 tykkäystä

Kurssi on laskussa, koska Goldman Sachs laski osakkeen suosituksen neutraalilta tasolle myy.

24 tykkäystä

Parit poiminnat:

Fortumilla on Ruotsissa 111 vesivoimalaitosta, se omistaa osan Oskarshamnin ja Forsmarkin ydinvoimaloista sekä Solbergin tuulivoimapuiston, mutta sen tavoite on kasvaa Ruotsissa erityisesti aurinko- ja tuulivoiman tuotannossa.

Fortumilla taas on ollut jo vuodesta 2022 meneillään selvitys uuden ydinvoiman rakentamisen edellytyksistä Suomessa ja Ruotsissa. Strannegård toivoo, että se valmistuu noin puolen vuoden kuluessa.

Katsomme juuri rakentamisen riskiä ja markkinariskiä. Rakentaminen maksaa monta miljardia euroa, kuinka saa investoimansa rahat takaisin, rajoitetulla riskillä. Yritämme katsoa niin laajasti kuin mahdollista, sekä pieniä SMR-reaktoreita että ison mittakaavan laitoksia.

20 tykkäystä

Paulilta tuli tänään ulos loistavasti kirjoitettu kommentti energiavarastoihin sekä sähkö- ja säätömarkkinaan liittyen. Suosittelen myös jokaiselle Fortumin omistajalle.

21 tykkäystä

Puhetta Veolian yritysmyynneistä, ja myös intressistä ostaa Forzan Circular Solutions
https://x.com/AcumenFutures/status/1813631562271125733?t=FZ1ySBqnCfvheNZdlXE9FA&s=19

https://x.com/JuhaVaris/status/1813644786462790000?t=VpO60ofkwGlD-biaJQ5bEQ&s=19

15 tykkäystä

Fortum on tänään sopinut myyvänsä kierrätys- ja jäteliiketoimintansa temaattiseen vaikuttavuussijoittamiseen keskittyvälle Summa Equitylle tämän portfolioyhtiön NG Groupin kautta. Velaton kauppahinta on noin 800 miljoonaa euroa. Tämänhetkisen taseen perusteella Fortum kirjaisi kaupasta noin 110 miljoonan euron verottoman myyntivoiton.

Huhut piti paikkansa

56 tykkäystä

Jutussa oleva pohdinta siitä, että Fortum käyttäisi saatavat 800 miljoonaa Uniperin voimaloiden ostoon Ruotsissa ei ehkä todennäköinen. Viime aikoina Uniper nimittäin tuonut esiin näiden Sveamamman laitostensa erinomaisuutta.

Käykö siis niin, että persaukinen valtiovaltamme vihjaisee pääomistajana Fortumin suuntaan tuon ”herkkulisäosingon” olevan tarpeellinen?

16 tykkäystä