Glaston - lasinvalmistusteknologiaa maailmalle

Glastonissa ollut isompaa vaihtoa 27.3. alkaen ja tänään sitten tosi isoa Glastonin mittakaavassa (kiitos Eki-sedän laajan raportin?)…en ihan äkkiä muista milloin lappua on viikeksi vaihtunut yli 750K kpl yhdessä päivässä:

9 tykkäystä

@Erkki_Vesola ja @Tomi_Valkeajarvi juttelivat Glastonista Laajan raportin pohjalta. :slight_smile:

Aiheet:

00:00 Aloitus
00:36 Tuotevalikoima yksi markkinoiden laajimmista
02:20 Globaali toimija
02:49 Arkkitehtuurilasi merkityksellisin tuloksen kannalta
03:36 Uusien koneiden markkina herkkä suhdanteille
04:38 Huoltoliiketoiminta lisää defensiivisyyttä
05:42 Vahva jalansija markkinalla
07:23 Profloitunut high end -tuotteisiin
08:47 Hinnoitteluvoimaa löytyy
09:40 Erinäiset vaatimukset ajavat markkinan kasvua
12:19 Kasvu ja kannattavuus
15:16 Riskit
17:33 Houkutteleva arvostus

8 tykkäystä

Laitan kuvakaappauksena päivän jälkipörssit (KL), jossa lyhyt kommentti Glastonista…hyvää sunnuntaita:

4 tykkäystä

Seuraan melkein joka päivä GLASTONin pörssikurssia. Sen jälkeen katson, mitä http://www.glaston.net on uutisia. Siinä oli GLASTONAir uutisena. Onko se saatu myyntikuntoon? Seuraavat huomiot koskien haastattelua Glaston - lasinvalmistusteknologiaa maailmalle - #536 käyttäjältä Sijoittaja-alokas :

  1. GLASTONAir mainosvideo on tehty 8 vuotta sitten. https://www.youtube.com/watch?v=airEJ1BqxRU Pörssitiedotus tuli v. 2019 riidasta asiakkaan kanssa, mutta ei ratkaisua miten oli ratkaistu. GLASTONin tulos oli katastrofaalinen v. 2019. Sen täytyy olla GLASTONAir? Sillä on 1 kilpailija, LISEC. LISEC’illä meni noin 20 vuotta sen kehitykseen.
  2. North Glass Technology on mainittu karkaisukoneitten osalta. Se tekee noin 300 konetta vuodessa. South Glass ja Land Glass tekee yli 200 konetta vuodessa. Land Glass rikkoi LASIHELMEn patenttia noin 10 vuotta. Se johti johtavaan asemaan konvektio lämmitteisten karkaisukoneitten osalta vuoteen 2010 asti. Sitten tuli GLASTON- FC-series. GLASTON tekee noin 10 % johtavien kiinalaisten tekemästä määrästä.
  3. GLASTON FC-series patentoi, esim. US8618442B2 v. 2010 vuoteen yli kymmeneksi vuodeksi. Se poistettiin vasta kun LASIHELMI paljasti, että kapasiteetti pienenee noin 30 % ja energian kulutus lisääntyy vastaavasti. Sitä ei tehty tahallaan, modernisointien lisäämiseksi?
  4. En käsitä miten GLASTON pyrkii johtavaan asemaan, kun sillä ei ole ollut ensimmäistäkään innovatiivista tuotetta lämpökäsittely tuotteiden alalta yli 30 vuoteen! Muitten tuotteiden osalta en ole asiantuntija. Kokemukseni on yli 30 vuotta seuraten Tamglass Engineering Oyn ja GLASTONin vaiheita tähän vuoteen asti.
1 tykkäys

Oletko osakkeenomistaja vai huuteletko täällä vaan pahaa mieltäsi…mikä on agendasi?
Muutaman viestin olen sinulta viime aikoina nähnyt ja vaahto suussa haukut Glastonia??

Edit:

Mainitsemastasi riidasta oheinen copypaste 2019 vuosikertomuksesta:

»Oikeudenkäynnit ja välimiesmenettelyt

Glaston ilmoitti elokuussa yhtiön ja asiakkaan välisen, asiakkaan yhtiöltä ostamaa
lämpökäsittelykonetta koskevan riidan siirtyvän välimiesmenettelyyn. Osapuolet ovat
päässeet molempia osapuolia tyydyttävään sopimukseen ja välimiesmenettely keskeytettiin tammikuussa 2020.«

3 tykkäystä

Sanotaan nyt ihan rehellisesti, itse sijoitin Glastoniin joskus 2008-2009 x summan rahaa, on kyllä ollut helvetin hyvä sijoitus noin kohta puolentoista vuosikymmenen hodlaamisella saanee sanoa että firmahan on aivan paska.

Tai sitten olen käsittänyt jotain väärin osakesijoittamisessa kun kaiketi tarkoitus olisi tienata tällä touhulla.

3 tykkäystä

Paska on ollut ja ihan aiheesta…itsekin aivan hajonnut tähän keissiin mutta en silti siedä epämääräisiä vihjailuja minkään yhtiön suuntaan…näin täällä pimeyden ytimessä. En hiffaa tätä vihjailua lainkaan lasihelmen patenttiin, joten ko. nimimerkki ottakoon yhteyttä rikospoliisiin tai FIVAan, tosin jälkimmäiseen varauksella, koska kampaviinerit kutsuu erämaan lailla.

1 tykkäys

Itse olet kirjoittanut sapekkaita vuodatuksia GLASTONista. Niistä on joitakin poistettu! (Niin on minunkin.) Millä “asiantuntemuksella” olet itse kirjoittanut niistä?

Ei taida kuulua ketjuun.

Ihan ystävällisesti yrittäen mainita - kirjoituksesi kuulostaa entisen työntekijän tai hänen jälkeläisensä katkeruudelta yritystä kohtaan.

Olet palannut kirjoituksissasi 80-luvulle ja maininnut nimeltäkin erään henkilön, jonka koit yrityksen viimeiseksi asiantuntijaksi.

Kritiikki on aina aiheellista - mutta kun mennään ajassa 40v taaksepäin ilmeiseen “sisäpiiritietoon” (henkilö tuskin on täällä kenenkään muun tuntema), se saa kuulostamaan, että jotain on jäänyt hampaankoloon ja se purkautuu kirjoituksissasi ulos.

Tämä ihan vaan selityksenä, miksi tyylisi herättää huomiota ja kiistämättä omaa yhtiön hyvää tuntemustasi, luo pienen epäilyksen onko näkemyksesi täysin objektiivinen.

4 tykkäystä

Lyhyenä kommenttina: Minulla ei ole mitään asiantuntemusta Glastonin suhteen enkä mielestäni ole antanut koskaan muuta ymmärtää…kirjoittelen joutavia liittyen osakkeenomistajiin tai satunnaisesti kauppauutisiin…tuohon johtavassa asemassa-viittaukseen haluaisin sen verran kommentoida, että lähes kaikki yritykset myyntipuheissaan ovat jonkin sortin johtavassa asemassa ja ne pitää hyväksyä selaisina kuin ovat, johdon myyntipuheita. Kirjoitteluni tyyli on usein kärkevää ja pahoittelut siitä kaikille, joita se häiritsee.

3 tykkäystä

Olet kaiketi ainakin vähemmistöosakas.
Suomalainen yritys ei voi menestyä keskikertaisilla tuotteilla. GLASTONilla oli mahtava menneisyys Tamglass Engineering Oy:nä sen jälkeen kun GLASSTECH Inc. patentti ”roller heart furnace” oli vanhentunut. Katso Harold McMaster.
Sen johto ja hallitus ja pääomistajat ovat tehneet huonoja päätöksiä sen 1990 luvun jälkeen!

1 tykkäys

Itse en saa kiinni, miksi Glastonin kohdalla puhutaan kymmenien vuosien takaisista asioista ?

Itse koen, uusi aika alkoi 2020 organisaatiouudistuksen myötä ja varsinkin 2021 kun Anders Dahlblomin tuli TJ:ksi ja strategia päivitettiin.
Itse sijoitin Glastoniin joskus 2021. Sen jälkeen ovat Suomi-osakkeet painuneet ja Glaston siinä mukana, mutta ainakin itse näen Glastonissa mahdollisuuksia.
Ajoneuvo-, näyttö- ja aurinkopaneelilasikoneissa pitäisi olla kasvumahdollisuuksia. Arkkitehtuurilasikoneet sekä -palvelut pitäisi olla melko vakaata hitaamman kasvun liiketoimintaa

Valitettavasti Dahlblom lähti, mutta väliaikaisena TJ:nä Antti Kaunonen oli Inderesin haastattelun perusteella asiallisen tuntuinen.

Tuotekehityksestä olen seurannut erityisesti digitaalisten ratkaisujen kehittämistä tukemaan Glastonin lasikoneita. Niissä Glastonin partnerina on Unikie. Unikie on mm. toteuttanut eurooppalaisille autovalmistajille autonomisia tekoälyratkaisuja.

Itsekin erään Startupin puitteissa olen Unikien kanssa palaveerannut. Tuntuisi olevan juuri oikea partneri Glastonille, nyt kun AI:ta tullaan käyttämään enemmän hyödyksi. Lisäksi Glaston palkkasi TK-osastolle myös omaa AI-osaamista

4 tykkäystä

Minulla oli haastava tehtävä Tamglass Engineering Oy:ssä 90 luvun alussa. Olin autojen, sivulasikonetten tuotepäällikkö. 90 luvulla ovien karkaisumuoto oli sylinterimäinen eli helppo. Kiinalaiset valmistajat tekevät ehkä satoja, vähintään kymmeniä, HTBS:iä vuodessa.
Kompleksi muoto on monin kerroin vaikeampi. Keksin sen v. 1990.
V. 2019 GLASTON teki saman, ehkä hiukan kehittyneemmän. Tekniikka on mennyt eteenpäin erityisesti tietokonealalla. Katso Releases – Glaston
Joskus GLASTON saa kaupan HTBS:sistä. Se on ainoa autonlasien taivutuskarkaisukone edelleen GLASTONissa.
Olisin halunnut tehdä töitä Suomessa. Keksiminen oli ainoa vaihtoehto elättää perheeni lähtien vuodesta 1992. Silloin oli karmea lama!

1 tykkäys

Tässä Ekin kommentit aamuntuloksesta. :slight_smile:

Glastonin Q1-numeroissa tilauskertymä oli pettymys, mutta muutoin numerot olivat odotuksia parempia. Tilauksien pehmeydestä huolimatta 2024 markkinoiden elpymiseen kuluvana vuonna uskotaan ja 2024-ohjeistus säilytettiin. Odotamme melko neutraalia kurssireaktiota.

EDIT: Laitoin aiemmin toimimattoman linkin. (oma mokani)


Eki haastatteli väliaikaista toimaria Antti Kaunosta. :slight_smile:

Aiheet:

00:00 Aloitus
00:25 Karkaisu- ja laminointilaitteet
02:32 Eristyslasilaitteet
03:24 MDS
04:50 Kiinan kiinteistötaantuma
07:28 Liikevaihto
08:29 Tianjinin tehtaan toimitusketjun lokalisointi
09:28 Palvelut
10:28 Kulut
11:26 Arkkitehtuurilasilaitteet
12:55 Myyntiputki
13:54 Ajoneuvolasilaitteet
14:40 Aurinkopaneelilasikone
15:26 Ohjeistus

1 tykkäys

Tässä olisi Ekiltä Glastonista yhtiäraportti. :slight_smile: :gem:

Glastonin Q1-numeroissa tilauskertymä oli pettymys, mutta muutoin numerot olivat odotuksia parempia. Yhtiö uskoo markkinoiden elpymiseen kuluvana vuonna ja 2024-ohjeistus säilytettiin.

image


EDIT:

Tässä on vielä kommentit:

3 tykkäystä

Ketju on ollut hiljainen kolme kuukautta. :frowning:

Hiljaisista ketjuista aikainen lintu madon nappaa, aktiivisista ketjuista fomosopuli turskan nappaa.

@Erkki_Vesola on taas etkoillut ja tässä olis ennakkokommat yhtiön Q2:een liittyen.

8 tykkäystä

Tässä on Ekin pikakommentit Glastonin Q2:sta. :slight_smile:

Glastonin Q2-numeroissa oli pehmeyttä odotuksiin nähden ja kertaerät söivät raportoidun tuloksen. 2024-ohjeistusta viilattiin, mutta muutokset ovat kosmeettisia. Kurssireaktio lienee neutraalista negatiiviseen.

1 tykkäys

Ja tässä Eki haastattelee väliaikaista toimitusjohtajaa Antti Kaunosta. :slight_smile:

Aiheet:

00:00 Aloitus
00:20 Toimitusjohtajan sanat
02:24 Q2 luvut
04:08 Projektien tilanne
05:24 Tilauskertymä
06:50 Lämpökäsittelymarkkinan tilanne
07:54 MDS markkina
09:14 Tullikeskustelu
10:18 Vahva palvelupuoli
12:14 Huollon ulkoistamisaste
13:38 Alihankintaketjut
14:33 Kannattavuus
15:23 Hinnoittelun dynamiikka
16:02 Esikäsittelytoiminnan siirto Kiinaan
17:10 Kannattavuuden parantuminen Kiinassa
18:09 Loppuvuoden näkymät
19:29 Makrotilanteen muutos
20:43 Potentiaali Kiinassa
21:50 Ohjeistuksen muutoksen syyt

1 tykkäys

Tässä olisi Glastonista uusi yhtiöraportti. :slight_smile: Arvostan sitä, kun viikonloppuna tulee uutta luettavaa, kun muuten ei tule mitään sijoitusmateriaalia.

Glastonin Q2:n tilauskertymä- ja liikevaihtoluvut olivat pehmeitä, mutta kannattavuus oli hyvässä vedossa. Yhtiön konemarkkina on yhä vaisu, mutta käänne on odotuksissa ja esikäsittelykoneiden tuotannon siirto Kiinaan tukee kannattavuutta jatkossa.

Rapsasta lainattua:

Tuotantoa siirretään Sveitsistä Kiinaan

Glaston tiedotti aikovansa siirtää koko ajoneuvolasin esikäsittelylinjojen tuotannon Sveitsin tehtaalta Tianjiniin Kiinaan. Siirron kustannukset 2024-2025:llä ovat yhteensä 6 MEUR ja tavoitteena on yli 2 MEUR:n nettokustannussäästötason saavuttaminen 2025:n loppuun mennessä. Tavoitteen uskottavuutta lisää se, että Glaston on jo saavuttanut tavoitellun myyntikatetason em. koneiden tuotannossa Kiinassa.

3 tykkäystä

Ekin kommentit Glaston mukavan kokoisesta konetilauksesta. :slight_smile:

Glaston kertoi eilen saaneensa kolmen FC-sarjan karkaisulinjan tilauksen vanhalta asiakkaaltaan Cornwall Groupilta Iso-Britanniasta. Tilaus on hyvää kokoluokkaa ja positiivista on, että sen varmisti Glastonin koneiden edistyksellinen Autopilot-teknologia.

3 tykkäystä