Kyllä markkina on ollut melko eläväinen viimeiset viisi vuotta. Covid kiihdytti kysyntää, kun digitaalisen muutoksen tarve kävi monissa organisaatioissa ilmeiseksi. Valitettavasti sitä 20-23 vuosien väliin osunutta rallia seurasi sitten krapulavaihe, jota yleinen taantuma ja julkisen sektorin säästöt tehostivat. Melko pitkään jatkunut ylikysyntävaihe päättyi, mikä tietty mittasi meidän toimialamme yhtiöitä hieman uudella tavalla. Pitkät ja vakiintuneet asiakassuhteet, hyvät sopimukset, kyky tuottaa asiakkaalle erityistä arvoa sekä ylipäänsä asema arvoketjussa ovat olleet tärkeitä tässä vaiheessa. Ehkä myös yritysten stressinsietokyky ja muutoskyvykkyys. Ei ole ihan yksinkertaista johtamisen kannalta ensin kasvaa huimaa vauhtia, ja sitten laittaakin liinat kiinni kasvun suhteen. Tyypillisesti silloin kustannukset jatkavat kasvuaan, vaikka liikevaihto ei kasvakaan.
Mielenkiintoisesti samaan aikaan kun kysyntä sakkasi, generatiivinen tekoäly teki näyttävän esiinmarssin. Silmien avautuminen siihen, mitä datan avulla voidaan saada aikaiseksi, on varmasti synnyttänyt uusia projektiaihioita, mutta varsinaista buustia toimialalle se ei vielä ole tuonut.
Suorana vastauksena kysymykseesi… Näen nyt nähdyn heikon markkinatilanteen väliaikaisena.
Mielestäni mainitsemasi asiat ovat ne oleellisimmat vaikuttimet, kenties yhdistettynä suomalaisen teollisuuden yleisempään kilpailukykyyn sekä julkisen hallinnon säästökuuriin. Mielelläni kuulisin, mikäli joku on tunnistanut selkeämmin IT-markkinaan spesifisti vaikuttavia tekijöitä.