Harvia-foorumi eli Haarumi - Kansainvälistä kasvua ja hyvinvoinnin megatrendejä

HB päivitti tavoitetta OSTA – tavoitehinta 67 eur (oli 65)

Handelsbankenin Analyysiuutisia - Harvialta taas vahva tulos

Harvialta saatiin tulos eilen. Yhtiö oli tosin jo etukäteen ilmoittanut vahvoja Q2-tietoja. Yhtiön liikevaihto kasvoi 60 prosenttia vertailukaudesta eli 46,8 miljoonaan euroon. Vertailukelpoinen liikevoitto oli puolestaan 13,2 miljoonaa. Maantieteellisesti Eurooppa yllätti myönteisesti suhteessa ennusteisiimme, kun taas muilla alueilla oli heikompaa. Tuotealueista ohjauskeskukset ja höyrystimet kasvattivat myyntiään yli kaksinkertaiseksi. Vahvasta kasvusta huolimatta kulukuuri on pysynyt tiukkana, ja liikevoittomarginaali nousi 21 prosentista 28 prosenttiin.

Harvia ei julkaise lyhyen tähtäimen ohjeistusta. Taloudellisiin tavoitteisiin kuuluu 5 prosentin liikevaihdon kasvu, yli 20 prosentin vertailukelpoinen liikevoitto sekä 1,5-2,5-kertainen nettovelka suhteessa käyttökatteeseen. Vahvan kysynnän myötä yhtiö on nostanut aiempaa 5-8 miljoonan euron arviotaan investointimenoista nyt 10 miljoonaan. Tilauskirja on selvästi arviota vahvempi erityisesti kiuastuotteiden kysynnän ollessa vahvaa Keski-Euroopassa. Saunabuumi näyttää tukevan Harviaa edelleen ainakin lyhyellä aikavälillä. Johdon kommentit keskipitkästä aikavälistä ovat myös positiivisia. Saunakomponenttien vaihtomarkkinat tarjoavat lisäksi defensiivisyyttä volyymeihin.
OSTA – tavoitehinta 67 eur (oli 65)
Alkuperäinen analyysi: Mika Karppinen
12.8.2021 klo 9:48 CET
Lisätietoja suosituksista ja alkuperäiset analyysit ovat
saatavilla Handelsbankenin konttoreista. Analyytikot
arvioivat suosituksia jatkuvasti ja niitä päivitetään
säännöllisesti.
https://publish.ne.cision.com/Release/ViewReleaseHtml/B1AEF6D0D51B500B

27 tykkäystä

Tavoitehinnat sentään ovat tuloksen mukaisia, (67e, 65e ja 67e) ja kaikki vajaan 10e yli kurssin (58e) eli nousuvaroja näihin sellainen 12-15% :+1:

Joutui aamun aikana jo kertalleen laittaa kättä alle ja nyt taas, itsellä ei ole nyt mahdollisuutta niin ehtisikö joku kurkkia kenellä on näilläkin hinnoilla vielä hinkua päästä lapuistaan eroon?

12 tykkäystä

Ulkomaisten välittäjien kautta top6 suurimmat myynnit. Siellä ei taida olla uskoa koronan jälkeiseen kasvuun…

11 tykkäystä

Tai sitten kyseessä on rahastojen myyntejä, joita ne joutuu suorittaa omien sääntöjen mukaisesti.

17 tykkäystä

Morgan Stanleyn myynnit varmaan johonkin politiikkaan perustuvaa (toisaalta kyllä myös ostoja eli ihan jossitteluahan tämä on) ja SEB touhut aika perukauraa.

14 tykkäystä

Hienoa nähdä, että tulevaisuutta mietitään:

44 tykkäystä

Itsellä on aika kova usko esineiden internetpalveluihin spa tuotteissa. Kiukaan langaton ajastus ja elämyksellisen valaistuksen lisääntyminen voisivat olla trendejä, jotka lisäisivät halukkuutta uusimiselle ennen kuin kiukaan tekninen elinkaari päättyy. Samalla tuotteiden hinnat ja katteet paranisivat, kun kyse ei ole enää pelkistä vastuksista kellokykimeen liitettynä peltikuorissa.

7 tykkäystä

Voi olla ihan vain voittojen kotiuttelua. Kertoimia on taas kuluneen vuoden aikana hiljalleen venytetty ja tulospäivinä on riittävästi volaa kotiutella. Aika monen kohdalla tämä sama kuvio on käynyt tällä tuloskaudella. Harvian lisäksi omassa salkussa mm. Kamux, Revenio, Digia, Gofore kaikkia myytiin isolla kädellä täysin tai ainakin lähes odotusten mukaisiin tuloksiin.

8 tykkäystä

HARVIA — Muuramesta maailmalle - YouTube

Harvia tarinaa perjantai iltapäivään :hotsprings:

Äänessä Harvian tuotanto- ja hankintajohtaja Mika Suoja.

37 tykkäystä

On kyllä todella vakuuttava puhuja ja paljon hyvää asiaa. Robotiikasta puhuttaessa oli hieno kuulla työntekijöiden oma-aloitteisuudesta ja antoi kuvan yhdessätekemisestä. Juuri tällaista haluaa osakkeenomistajana kuulla.

8 tykkäystä

Mietteitä koronasta ja Harviasta…

Paljon on aina Harvian kohdalla puhetta tulosjulkistusten aikaan tästä “korona-ajan kysynnästä” ja “aikaistetusta kysynnästä”. Niinkuin ihmiset ei muka asuisi tai haluaisi viihtyä kodeissaan muulloin kuin korona-aikana. Toisekseen kun katsoo viimeaikojen uutisia, niin virushan väistelee nyt rokotteista lähtien kaikkea ja muuntuu aina kun on tarve. En itse usko, että koskaan on enää paluuta näihin koronaa edeltäneisiin “villeihin vuosiin”, jolloin miltei kaikilla joilla oli jollain lailla pussi kunnossa, oli mahdollista lennellä ja lomailla missäpäin maailmaa tahansa esteettä. Enkä usko, etteikö näillä samoilla ihmisillä olisi ollut haluja hankkia saunaa nyt tai tulevaisuudessa asuntoonsa/tontilleen ilman koronaa. Tämä on mielestäni varsin erikoista ajattelua.
Eikä tämä varmasti ole viimeinen tämäntyyppinen muuntuva virustauti, joka kiertoon lähtee. Tulee suvantovaiheita ja välissä parempia hetkiä, mutta eroon näistä ei päästä nyt kun näitä on alettu tässä mittakaavassa ylipäätään tutkimaan ja reagoimaan. Olisi mielenkiintoista tietää, millaisia viruksia nämä viimevuosikymmenten kausi-influenssat olisivat olleet, jos niitä olisi tutkittu samalla volyymillä. Nyt kun kaikki tutkitaan suurennuslasilla ja tällä tavalla rajoituksilla reagoidaan miltei reaaliajassa, ei tämä nykytilanne ole tästä muuttumassa. Erityisesti, kun tutkivat tahot pystyvät tienaamaan huikeita summia löytämillään viruksilla. Kyse on jo sen mittaluokan bisneksestä, että ei sitä haluta lopettaa taudin taantuessa, vaan siinä kohtaa on saatava bisnes jatkumaan että saadaan pumpattua valtioilta lisää miljardeja kassaan, toisinsanoen uusi virus on löydettävä. Aivan kuten jokavuotinen kausi-influenssa ja rokotukset siihen jo vuosikymmenet ennen koronaa. Bisnes on nyt vain todellakin nextillä levelillä.
Tästähän nyt voisi jatkaa loputtomiin…Tämä on uusi normaali, eikä ole miksikään muuttumassa, siitä pidetään kyllä huolta. Mikäli koko asialla nyt jotain merkitystä Harviaan on lopulta koskaan ollutkaan.

Harvian kohdalla voitaisiin siis mielestäni kaiken kaikkiaan lopetella puheet koronasta ja “väliaikaisesta koronakysynnästä”. Ensimmäinen koronavuosi saattoi auttaa Harviaa lähtölaukauksessa valmiiksi kiihtyvään markkinaan, mutta ei sillä enää tänäpäivänä ole merkitystä. Kysyntä ei ole enää pitkään aikaan ollut millään tasolla “väliaikaista tai aikaistettua kysyntää”, vaan aivan normaalia ja vieläpä nopeasti kasvavaa kovaa kysyntää. Linkkiä korona-harvia ei ole olemassakaan, nykyään nyt ainakaan.

Pysyvällä ja voimistuvalla hyvinvointitrendillä, kasvavalla saunomisen suosiolla ympäri maailman ja takapihojen muuttumisella nurmikoista ajanvietto- ja rentoutumispaikoiksi sen sijaan on suora linkki, josta Harvian tuloksetkin kertovat, eikä tämä markkina ole laantumassa vaan päinvastoin kiihdyttää entisestään jatkuvasti. Millään näistä osa-alueista en näe myöskään olevan paluuta entiseen, muutos on käynnissä ja tullut jäädäkseen.

Tällaisia pohdintoja, saa olla eri mieltä :+1: :slightly_smiling_face:

Nimim.Harvialasit ja paljuhattu päässä aina vain tiukemmin :grinning_face_with_smiling_eyes:

39 tykkäystä

Tämähän oli loistava video, erityisen hienoa saada muitakin Harvialaisia ääneen! Työntekijöiden meininki kuulostaa todellakin erinomaiselta, onkohan samaa saatu vietyä Muuramen ulkopuolellekin?

Haastattelija muuten kuulostaa (ja näyttääkin vähän) aivan Hannu Karpolta :grinning_face_with_smiling_eyes:

18 tykkäystä

Jos ennakoi liiketoiminnan kutistuvan tulevaisuudessa, minkään yrityksen tuloksesta ei kannata maksaa kovinkaan paljon. Minkä tahansa yhtiön saa näyttämään yliarvostetulta, jos odottaa kasvun kääntyvän kutistumiseksi nyt. Yleensä trendi ei käänny noin veitsellä leikaten.

Harvian kohdalla ollaan liikkeellä näyttöihin nähden selvästi varovaisemmalla jalalla kuin useiden muiden kanssa. Täälläkin mietitään, onkohan P/E 30 2021 tulevaisuuden tuloskasvun vauhtiin nähden liikaa. Tämä tarkoittaa, että jos Harvia tekee realistisena pitämääni 20% kasvua ja siitä edespäin pari vuotta 10% hiipuen sitten 5% niin osakkeessa on maltillista nousuvaraa ja myös maximum drawdown on maltillinen.

Tästä ei ole pitkä matka siihen, että kuluvan vuoden P/E on 20 ja näillä näytöillä se olisi huokeahko. Arvelen, että heinäkuun hintoihin on realistista korjata, mutta Harvia on yhä tuloskasvuun suhteutettuna OMXH:n halvemmasta päästä, käsittääkseni toiseksi halvin. En kuitenkaan odota Harvian merkittävästi ja nopeasti tästä nousevan, ellei myös ensi vuonna ole jotain 30% tapaista.

Juuri nyt on riski innostua liikaa hyvistä numeroista monen yhtiön kohdalla, mutta Harvian näen olevan tässäkin suhteessa poikkeus. Hyvät kasvuluvut eivät ole pomppu koronakuopasta eikä kasvu toisaalta yllättäen alkanut koronasta viime vuonna vaan pidemmän trendin taustalla on jotain kestävämpää. Luvuissa ei ollut yhtäkään heikkoa kohtaa eikä hintakaan ole kohtuuton. Luvut eivät nykyisellään mielestäni tue narratiivia väliaikaisesta koronakysynnästä.

Tämä yhdessä markkinan verraten varovaisen suhtautumisen kanssa saa minut näyttämään tälle vihreää valoa, edelleen. Kenties vaalean vihreää kuitenkin.

Muutan mieltäni tarvittaessa.

50 tykkäystä

Kyllä, mutta esitin skenaarion miten harvian kasvu esim. saksassa ja yhdysvalloissa saattaisi olla negatiivistä koronan jälkeen - johon vedettiin QT-arvostuskortti, mikä ei mielestäni liittynyt asiaan mitenkään - joten vastasin itsekin yhtä hyvällä argumentillä.

Minulla ei ole tieto-taitoa ennakoida tai ennustaa yrityksien tulevaisuutta juurikaan, mutta harvoin on haittaakaan visioida millä tavoilla sijoituscase voisi muuttua paljon huonommaksi (tai paremmaksi) kuin mitä yhtiön nykykurssi hinnoittelee, vaikkei ne ehkä olisikaan todennäköisimpiä skenaarioita.

Esim. kovan kysynnän jatkumiseen ollaan luottavaisia, koska yhtiö tekee isoja tehdas investointeja. Mutta samalla yhtiö on viestinyt että investoinnit tehdään koska tämänhetkinen tilauskirja on liian pitkä ja toisaalta, ettei sillä ole esim koronan jälkeiseen kysyntään juurikaan näkymiä.

12 tykkäystä

Siis hetkinen…
Tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että toimitusajat ovat valitettavasti pidentyneet saunojen kovan kysynnän vuoksi viikoista kuukausiin. Ja tästä syystä investoidaan isosti laajenuksiin ja tehostamisiin joka puolella ja nämä laajentamis- ja tehostustoimet etenevät suunnitellusti ja aikataulussa.
----> Eihän nyt tämän luokan investointeja tehtäisi millään tasolla, ellei kysyntään olisi näkymiä. Mitä järkeä siinä olisi.

Ja kun koronaa on nyt jo vuositolkulla jauhettu, ei johtoakaan kiinnosta takuulla lähteä enää tässä kohtaa puimaan korona-asialla. Juuri todettu että seuraavan 2-3 vuoden ajan markkinan odotetaan kasvavan selvästi yli historiallisen vauhdin ja investoidaan isosti. Sitten seuraava kysyy, että entäs koronan jälkeiseen aikaan? Eihän siihen voi muuta todeta kun että ei ole tulevaisuuskiikareita, kun ei tiedä loppuuko se tänään vai ei koskaan.

Tässä vielä ote Inderesin rapsasta:

" Johto on koronan aikana puhut kovan kasvun johtuvan ”aikaistetusta kysynnästä”, millä ei odoteta olevan vaikutusta sauna- ja spa-markkinan pitkän aikavälin kasvunäkymiin. Johto on kuitenkin tänä keväänä alkanut puhua rohkeammin kestävämmästä globaalista saunamarkkinan kasvusta ja todennut, että seuraavan 2-3 vuoden ajan markkinan odotetaan kasvavan selvästi yli historiallisen vauhdin. Tämä antaa vahvistusta sille, ettei saunabuumi ole vain koronasta johtuva ohimenevä vaihe, vaan taustalla jylläävät myös suotuisammat globaalit megatrendit ja Harvia on hyvissä asemissa hyötymään tästä. Sauna- ja spa-markkinan kysyntä on nyt erittäin vahvaa globaalisti ja sitä ajavat pandemian nostama into kodin ja mökin remontointiin, saunomisen tunnettuuden kasvu ja siihen liittyvien terveyshyötyjen rummutus eri medioissa. "

Sanoisin, että johdolla on kyllä tulevaisuuteen varsin vahva näkymä, jonka myös käynnissä olevat investoinnitkin osoittavat.

51 tykkäystä

Tämänhän minä mainitsin ja sen lisäksi referoin johtoa Q1 julkkarista.

Ei ole tulevaisuuskiikareita ei, mutta ei silti haittaa visioida tulevaa.

Miksi saunamarkkinan nopeampi kasvu poistaisi mahdollisuuden suurehkosta “aikaistetusta kysynnästä”? Tai miksi tämä aikaistettu kysyntä vaikuttaisi pitkän aikavälin kasvunäkymiin?

Itse siis näen tilanteen kutakuinkin näin:

Alkuun harvian myynti on 100 rahaa, markkina kasvaa 5% vuodessa ja harvia sen mukana. Koronan iskiessä markkina ja harvia kasvaakin 10% vuodessa - jonka lisäksi harvia kauhoo markkina-osuuksia ja saa extra myyntiä aikaistetun kysynnän takia. Oletetaan että harvia saa vaikka 10% extraa myyntiä markkina-osuuttaan kasvattamalla, loput on aikaistettua kysyntää, joka laskussa on 10% lisämyynti vuotena 4. Indeksi sisältää myös tämän aikaistetun kysynnän.

Vuosi 1 2 3 4 5 6
Harvia 100 105 110,2 143,3 172.0 206,4
Harvia* 100 105 110,2 132,3 158,7 190,5
Indeksi 100 105 110,2 132,3 145,5 160

  • merkitty on harvia ilman “aikaistettua kysyntää”.

Eli markkina on kasvanut 60% tarkastelu kaudella, harvia olisi kasvanut 90,5% ilman korona hyvää ja koronahyvän kanssa 106,4%. Nyt sitten ihmettelen täällä ääneen, että onko mahdollista, että tämä gappi (jossa ei ole huomioituna kannibalisointia) harvian eri myyntien välillä menisi umpeen, kun tämä väliaikainen kysynnän lisä poistuu.

Mutta toki on myös mahdollista, että harvia on myös vain ottanut markkinaosuutta paljon enemmän, eikä “aikaistettua kysyntää” ole, vaan se onkin “muiden entistä kysyntää”.

3 tykkäystä

En itse niele myöskään yhtiön selityksiä, että näkymää tulevaisuuteen (after covid) ei olisi tarpeeksi, jotta pitkän aikavälin ohjeistusta lähdettäisiin nostamaan.

Jos asettaa perspektiiviin Harvian sauna- ja spa markkinan isoimpana toimijana ja täysin globaalina yhtiönä, joka on kasvanut tänä vuonna orgaanisesti 60% ja viime vuonna yli 30% niin ajatus siitä että mitään näkymää ei olisi on absurdi. Puhumattakaan
10milj investoinneista tänä vuonna.

4 tykkäystä

Jos yhtiö odottaa lähitulevaisuudessa markkinoiden kasvavan historiallista nopeammin, niin tässä vaiheessa jokaisen omistajan pitäisi taputtaa käsiään yhteen ja lopettaa koronakortin käyttäminen.

Tottakai jokaisella yhtiöllä on riskejä ja kukaan ei tiedä täysin varmasti tulevaisuudesta, mutta ei nyt ihan näytä siltä että kaikki on vain kiinni aikaistetusta kysynnästä. Kun kyseessä ei ole bumtsibum yhtiö, niin tiedotuskin on mallia jalat maassa.

4 tykkäystä

Skenaario 1: Harvia ohjeistaa seuraaville kahdelle vuodelle 40% vuotuisen liikevaihdon kasvun heidän optimistisen näkemyksen mukaan. Kurssi kiittää ja noustaan 80e havinoille. Korona saadaan kuriin 2022 alussa, ja matkailurajoitukset poistuvat. Liikevaihdon kehitys onkin ensimmäisillä kvartaaleilla -20%. Osakkeen arvosta häviää 60%. Sijoittajat menettävät luottamuksensa Harviaan.

Skenaario 2: Luvataan pehmeitä kasvulukuja, koska varmoja ei hurjan kasvun jatkumisesta voida olla. Kurssikehitys nojaa hieman enemmän toteutuneisiin tuloksiin eikä lähde lapasesta. Osake tarjoaa sijoittajalle vakaampaa tuottoa.

Valitsen mieluusti Skenaario 2:n. Olen erittäin tyytyväinen Harvian ohjeistuksiin. Se hieman jarruttaa tavoitehintoja tässä markkinatilanteessa.

Toki vastapainoksi täytyy mainita että kiinnostavaa olisi tietää minkälaisia myyntejä he omiin papereihin budjetoivat ensi vuodelle ja miltä esim. perinteinen 5-year-plan heillä näyttää. Voihan olla että ensi vuodelle tässä nähdään muutos, koska nyt on jo löyhästi ennustettu ripeämpää kasvua seuraaville parille vuodelle.

Lisähuomio: jatkuva posareiden ja tulosennusteiden ylitys antaa reippaasti näkyvyyttä joka on ilmaista brändimarkkinointia.

35 tykkäystä

Periaatteessa mitään positiivista tulosvaroitusta ei voi edes tulla, kun ollaan jo pitemmän aikaa operoitu yli yhtiön omien pitkän aikavälin tavoitteiden.

On mielestäni aika harhaanjohtavaa sijoittajia kohtaan kun ohjeistus on yli 5% kasvu(tällä hetkellä yli 10%) ja se ylitetään 50-90%. Liikevoittoa tehdään jo kohta 10% yli tavoitteiden.

Yhtiö on suorittanut ihan älyttömän hyvin, mutta mielestäni ollaan niin kaukana ohjeistus versus toteutuneet tulokset, että on pakko antaa tästä kritiikkiä johdolle.

3 tykkäystä