Harvia-foorumi eli Haarumi - Kansainvälistä kasvua ja hyvinvoinnin megatrendejä

Tämä ei liity nyt enää suoraan Harviaan, mutta koska tämä indeksikeskustelu nousee vähän väliä esiin, niin vastaan tässä ketjussa.

Näihin ei ole mitään mekanista yhtä vastausta. Indeksirahastojen sääntöihin on yleensä kirjoitettu, että rahaston tulee reflektoida vertailuindeksiä ja sen pitkän ajan tuottoa mahdollisimman hyvin. Niissä ei yleensä ainakaan hirttäydytä mihinkään “pakko ostaa/myydä X-päivän kuluttua” -sääntöihin, vaan idea on pitää rahasto pitkässä juoksussa koko ajan “linjassa” indeksien kanssa.

Rahastosta riippuen tuo rebalansointi voi tapahtua joko suorilla osakkeilla, johdannaisilla jne. Lisäksi ainakin osa rahastoista saattaa frontata / viivytellä muutosta mimimoidakseen markkinavolaa. Yleensähän yhden yhtiön painoarvo indeksissä on 0.0x -0.x % luokkaa.

Linkistä löytyy BlackRockin yleisluontoinen selitys rahastojen mekanismeista (tämä siis miten todella isot pelaajat pelaavat). Pari nostoa sieltä:

Ja kyllä siellä varaudutaan siihen, että nokkelat sijoittajat yrittävät hyötyä indeksimuutoksista

Muutokset voidaan myös hoitaa ns sisäisinä kauppoina (Pankin small cap rahasto myy med-cap rahastolle tai vice versa):

Summa summarum: Indeksirahastoilla ei ole yleensä kädet sidottu tiettyihin päiviin. Isompi pakottava voima niille saattaa tulla yksinkertaisemmin siitä, että rahastosta vedetään varoja pois, jolloin joutuvat usein juustohöyläämään positioitaan. Jos vaikka sijoittajat vetävät pienyhtiö/pohjoismaarahastoista voittojaan nyt pois, niin rahastot joutuvat niihin kuuluvia omistuksia myymään. Sama toki toiseen suuntaan, eli kun hype suosii tiettyjä indeksirahastoja, ovat ne ikäänkuin pakotettuja pysymään netto-ostajina.

12 tykkäystä