Harvia-foorumi eli Haarumi - Kansainvälistä kasvua ja hyvinvoinnin megatrendejä

Ja meille ilmaisjäsenille tämän verran lisätietoa Mallisalkun tapahtumakommenttien kautta:
image

108 tykkäystä

Tämä päätyi jopa Kauppalehteen. :slight_smile: Ei ole maksumuurin takana eikä ole mikään ihan tynkäjuttu.

Yhtiön kasvunäkymää tukee myös saunomisen tunnettuuden kasvu ulkomailla ja siihen liittyvien terveyshyötyjen saama huomio mediassa. Vuoden 2021 ennätyssuurten investointien jälkeen Harvialle on merkittävästi uutta tuotantokapasiteettia taklaamaan tuhtia tilauskirjaa. Lisäksi muun muassa (tytäryhtiö) EOS:n tulevat myyntiluvat Pohjois-Amerikassa, uudet markkina-alueet sekä yritysostojen myötä kasvanut tuotevalikoima tarjoavat kasvumahdollisuuksia tuleville vuosille”, mallisalkkuostosta perustellaan."

95 tykkäystä

Ja nyt Voleon laskee positiotaan:

50 tykkäystä

VB77 :heart: Harvia

112 tykkäystä

9 tykkäystä

Ilmeisesti Harvialan kasvun odotetaan tosissaan hiipuvan kun avaaillaan short positioita, vai onko tähän jotain muuta syytä miksi kurssilaskun puolesta lyödään vetoa?

1 tykkäys

DCF-mallista näkee, että Harvian suuri kassavirta kaukana tulevaisuudessa. Korkojen nousu vaikuttaa eniten juuri kasvuyhtiöiden diskontattuun kassavirtaan. Eli osakkeen shorttaaminen ei ole huono vaihtoehto, jos uskoo korkojen nousuun.

10 tykkäystä

Yksi syy tähän on myös se että Harvia nousi indeksiin koska vaihtoa tarpeeksi. Mutta se toinen on että osa uskoo syystä tai toisesta että KURSSI LASKEE. Se onko siihen syy että kasvu hiipuu, on taas ihan eri asia eikä ihan suoraan liitty siihen miksi shortataan.

1 tykkäys

Kysynnän heikkenemistä ja kilpailun kiristymistä tulee mietittyä usein. Uskoakko Harvian johtoa, joka väittää, että tilauskirjat ovat pitkät, eikä kysyntä ole laantumassa.

No ainakin AHS:n sivuilla on jo viikkoja(?) ollut ilmoitus 6-8 viikon lead timesta. Eikös tähän ole vain pari mahdollista syytä: joko tuotanto, logistiikka yskivät ja/tai raaka-aineita ei ole saatavilla tai sitten kysyntä vain on äärimmäisen kovaa. Totuus on varmaan jollain tasolla näiden yhdistelmä. Itse olen järkeillyt niin, että AHS myy itse niin paljon kuin mahdollista oman verkkokaupan kautta. Jälleenmyyjille toimitetaan sitten jotain erityiseriä.

AHS:n chat-palvelu testissä. Kyselin, miksi lead time on niin pitkä.

image

80 tykkäystä

Tuosta kuvasta näkyy koronan päivittäiset tartuntaluvut maailmanlaajuisesti. Omikronin piikki alkaa joulukuun alusta, ja on nyt selvässä laskussa. Suurimmillaan tartuntoja ollut liki 4miljoonaa päivittäin, eli moninkertaisesti aiempaan verrattuna. Osuu aika hyvin harvian pieneen loppuvuoden kyykkäykseen. Mitä mieltä olette, onko omikronin tartunta piikillä ollut vaikutusta Harvian tilauskirjoihin? Jos näin on, voisi olettaa vaikutuksen olevan hiipumaan päin.

6 tykkäystä

Tuo on mielestäni erittäin hyvä ottaa huomioon tilauksia ajatellen: kun työyhteisössä joku sairastuu ja altistaa kahvihuoneessa muut niin sitä on helposti linjastolta iso nippu osaavia työntekijöitä pois. Ei voi olla vaikuttamatta tuotantotahtiin.

11 tykkäystä

harvialla liikevaihdosta reippaat 11 milj. venäjältä 2021? pakotteita jos tulee, niin koskeeko miten Harviaa?

24 tykkäystä

Itse en ainakaan ole huolissaan noiden pakotteiden vaikutuksesta Harviaan. Harvian kurssiin on muutenkin leivottu sisään sen verran epävarmuustekijöitä…sen lisäksi Venäjä ei näyttele niin suurta roolia Harvian toiminnassa (osuus liikevaihdosta noin 6%).

Kyllä tuossa kriisissä huolta herättävät ihan muut asiat kuin pakotteet. Mielenkiinnolla kyllä odotan miten tilanne tuosta kehittyy. Ties vaikka tilanne rauhoittuu ja tämä teatteri päättyy…tai sitten me emme ole nähneet kuin pienen palan tätä näytelmää. Teatterilla tarkoitan sitä, että me emme näe kaikkea mitä kulisseissa tapahtuu.

12 tykkäystä

ESG-pisteet?

Vastuullinen sijoittaminen.
Eettisyys.
Ympäristö.
Kestävä kehitys.

Kommentteja?

ESG-pisteytyksissähän on hyvä ottaa huomioon, että jos et raportoi mitään pisteet = 0. Eli jos vastuullisuusraportilta ei löydy mainintaa, että yhtiö ei käytä lapsityövoimaa niin tästä saa sitten minimipisteet. Näin ainakin useimmilla reittaajilla kärjistetysti. En tiedä kuinka moni ESG-analyytikko on tehnyt oikeasti kvalitatiivisen arvion yhtiön ESG-riskeistä. Harvia on kuitenkin liikevaihdolla mitattuna vielä sen verran pieni yritys, että tuskin kovin kattavaa analyysia yhtiöstä löytyy. Toimiala on kutakuinkin siellä keskellä heatmappia riskisyytensä puolesta.

Miettinyt tätä samaa, tosin en ainoastaan Harvian vaan yleisemmin lähes kaikkien vähänkään isompien yhtiöiden kohdalla. Kiina on “maailman tehdas” ja siihen on vain totuttu. Mutta tämä on paaaljon Harviaa isompi kysymys, tärkeä sellainen ja sen vuoksi olisi hyvä keskustella aiheesta lisää laajemminkin jossain sopivassa yleisemmässä ketjussa.

6 tykkäystä

Se että Harvialta löytyy yksi kiukaiden kokoonpanolaitos Kiinasta on kyllä niin merkityksetön asia kuin olla ja voi. Eikä sielläkään mitään lapsityövoimaa nykypäivänä käytetä. Ihmettelen suuresti jos joku jättää Harvian kiukaan tuon takia ostamatta. Ylipäätään ihmettelen tätä argumenttia että Kiinan käyttäminen olisi joku hirveä ihmisoikeusrikos. Jos mietitään vaikka viimeistä 50v niin on tainnut keskiverron Kiinalaisen perheen elintaso nousta kovempaa kuin missään muualla ja nimenomaan sen takia että länsimaat on keskittäneet teollisuuttansa sinne.

Huomioikaa nyt vielä että ei ne muidenkaan valmistajien kiukaat täysin Suomalaisia ole. Esimerkiksi lämmitysvastuksia ei yksinkertaisesti vain valmisteta Suomessa. Vastukset tulee jokaiselle valmistajalle sieltä Kiinasta. Kunhan kokoonpano on tehty suomessa niin kylkeen voidaan lyödä “MADE IN FINLAND”. Pelti ostetaan sieltä mistä halvimmalla saadaan ja taivutetaan muotoonsa. Eikö edellisessä osavuosikatsauksen QA osuudessa joku tästäkin kysellyt että mites tuo ESG ystävällinen teräs ja Tapion vastaus oli että kiinnostelee kyllä ja tulaan käyttämään kyllä kunhan se tulee realistiseksi vaihtoehdoksi.

Puulämmitteiset kiukaat taidetaan edelleen tehdä 100% Muuramessa.

26 tykkäystä

Et varmaan kovin hyvin ole kiinnittänyt siis huomiota Harvian kestävän kehityksen ja ympäristön ajatteluun, kun olemattomassa analyysissäsi pääsit tulokseen, että se on Harvialle yhdentekevää?

Harvia on panostanut jo vuosia häkä- sekä pienhiukkaspäästöjen vähentämiseen puukiukaissa, jossa se on myös kunnioitettavasti onnistunut. Harvian käyttää saunoissaan kestävästi tuotettua puuta, joka täyttää alan standardit. Kiukaiden teräs tulee Outokummulta. ISO 14001 -standardiin perustuva ympäristökäsikirja luo puitteet tuotantoon, logistiikkaan, käyttöön ja kierrätykseen. Muuramen tehtaan energia tuotetaan omilla aurinkopaneeleilla ja lähialueen tuulivoimaloilla. Tehtaan metallijäte kierrätetään myös 100%.

Tapion kommentti 2020 vuoden saunomisjutusta hesarissa:

KIUKAISTAAN tuttu Harvia perusti tehtaan Kiinaan 2007. Mielikuvissa Kiinaan ulkoistetaan tuotanto ja myydään halvemmalla tuotetut tavarat tuotteet takaisin länteen.

Asia toimii yhä harvemmin näin.

Myös Harvialle Kiina on enemmän markkina kuin tehdas.

Harvialle perinteinen Muuramen tehdas on yhä selkeä ykkönen, sanoo toimitusjohtaja Tapio Pajuharju. Se puskee maailmalle kiukaita, jotka päätyvät suomalaisiin saunoihin. Malleja on Suomen-markkinoilla noin 200.

Kiinan päässä tehdään sähkökiukaita pääasiassa Kiinan, Itä-Aasian ja Itä-Euroopan markkinoille. Malleja on viisi.

Kiinan saunoittuminen on alkuvaiheessa. Suomessa on yli kaksi miljoonaa saunaa. Samaa suhdelukua soveltaen 1,4 miljardin asukkaan Kiinassa on satojen miljoonien kotitalouksien kiuasmarkkina.

38 tykkäystä

Mihin perustuu tietosi, että kaikki vastukset tulee Kiinasta? Harvian ilmeisimmin tulee. Olet täysin oikeassa, Harvia käyttää nimenomaan peltiä - valitettavasti. Avainlippua en ole viestinnässä havainnut. Jos olen okein ymmärtänyt Kiinassa kiukaat tehdään valmiiksi asti?

Harvia Finland Oy, Muurame: Harvia M-sarja (M1, M2, M3) puukiukaat
Harvia Finland Oy, Muurame: Harvia Cilindro Plus -sähkökiukaat

34 tykkäystä