Osakesijoittaminen

Incap - tulospohjaisesti Helsingin pörssin halvin yhtiö

Incap on kyllä hyvin pystynyt henkilöstökulujen näkökulmasta katsoen kasvattamaan liikevaihtoaan. Intian tehtaalla on aika iso merkitys kustannuksien pienuudessa. Vaikea sanoa tuoko yksi henkilö enemmän euroja liikevaihtoon kuin muilla, mutta ainakin palkkoihin käytetty euro tuo enemmän liikevaihtoa kuin muilla. Toki riippuu varmasti paljolti siitä, minkälaista sopimusvalmistusta kullakin on, kuten mainitsitkin niiden eroista.

En nyt tähän hätään keksi muuta kysyttävää. Laita meille ennakkoon tieto, jos homma alkaa sakkaamaan :wink: jälkeenpäin ku nii helppo muuttaa suositusta, mutta se ei oo vielä minua auttanut :neutral_face:

Kauppalehti listaa Greenblattin kaavalla osakkeet:

Yksinkertaisen mekaanisen laskentamallin yhdessä versiossa yhtiöt asetetaan järjestykseen oman pääoman tuoton ja voittokertoimen eli p/e-luvun avulla. Toisin sanoen sijoittaja pisteyttää osakkeet yhdellä yhtiön kannattavuudesta ja yhdellä sen osakkeen arvostuksesta kertovalla tunnusluvulla.

Nämä yhtiön laatua ja arvostusta mittaavat tunnusluvut yhdistämällä sijoittaja voi rakentaa itselleen listan potentiaalisista pörssiyhtiöistä ja tutustua listalle nousseisiin yhtiöihin tarkemmin. Houkuttelevimpia sijoituskohteita pitäisi taikakaavan mukaan olla vähiten pisteitä saaneet yhtiöt.

2 tykkäystä

Mielestäni nyt tarjoillaan jo osto-ohjelman aloittamiseen hyvää paikkaa.

2 tykkäystä

Erikoista kyllä että Inderesillä on tälle edelleen vähennä-suositus, vaikka nousuvaraa tavoitehintaan on 17%. Eiköhän olisi aika jo päivittää tuo. Nythän tässä on tosin hyvä ostella ennen suosituksen kääntymistä positiiviseksi.

1 tykkäys

Melko hankala tilanne tällä hetkellä. Moni näyttää odottavan posaria, jota itsekin pidän ihan mahdollisena, mutta toisaalta Q4 ohjeistus on todella heikko. Jos ohjeistuksen alareunaan mennään niin taitaa kurssi olla alle kympissä, kunnon posarilla vois taas pari kymppiä rikkoutua.

En nyt ymmärrä ihan, millä perustelet nämä luvut? Vähän sama kuin sanoisi, että jos Kone ei osta Thysseniä, niin kurssi on 25?

Ja posaria tuskin on tulossa. Mistähän tämä on keksitty?

2 tykkäystä

Virossa on ollut rekrytointeja ja työntekijöiden määrä muutenkin hyvä syyskuun lopussa. Intiassa laajennetaan tiloja, joten kai sieltä voisi olla odotettavissa kasvua. Intian vientitukia ei ilmeisesti saatu kirjattua Q3:lle, joten niistä voisi tulla suurempi potti viimeiselle kvartaalille. Tase on myös kasvussa, joten senkään puolesta ei pitäisi olla estettä kasvulle. Muutenkin ohjeistukset on ollut alakanttiin, että on päästy antamaan posareita. EV/EBIT-tunnusluvulla 6,4 tää on edelleen tosi halpa.

Sitten jos miettii, että mentäisiinkin ohjeistuksen alareunaan päätyen liiketulokseen 1 500 ja tulos 1 100. Liiketoiminta ei ole kausiluonteista, joten voidaan kertoa nämä luvut neljällä, että saadaan vuoden luvut 6000 ja 4 400. Kympin kurssilla PE 10,8 ja EV/Ebit 7,4. Tilinpäätöksessä tulee onneksi paljon selkeyttä nykyiseen hyvin sumuiseen tilanteeseen.

Mitä tuohon Koneen kurssiin tulee niin 2005 - 2011 arvostuskertoimilla kurssi vois olla 15 eurossakin. Ei se aina ole ollut kallis.

Mihin paikkoihin Virossa rekrytoitu lienee mielenkiintoisempi kysymys? Ja millä tavoin työntekijöiden määrä on hyvä, jos emme tiedä kuinka tuottavia ovat? Ainoastaan kulut ovat varmat. Marraskuussa vasta valmistunut Viron laajennus ja voi olla, ettei ihan tänä vuonna ehditä nähdä mitään parannusta tulokseen sen osalta. Lisäksi voi olla, et sen myötä parannetaan tällä hetkellä toimitusaikoja, millä viestitään asiakkaille laadukkaasta toiminnasta. Jos ei uutta tuotantoa kuitenkaan ole, niin liikevaihdossa ja tuloksessa se ei näy kuin hieman negatiivisena.

Intian laajennus valmis ensi kesänä, eli ehkä 2020H2 tai 2020Q4 vasta nähtävissä, mitä se tuo tullessaan. Tuet varmasti laskettu mukaan koko vuoden ennusteeseen (LV 70-72 milj. Ja Ebit 9,5-10,5 milj.), Mutta tuen siirtyminen Q4:lle saattoi yllättää. Ei kuitenkaan vaikuta koko vuoden tulokseen, sillä se on voitu huomioida aikaa sitten.

Taseeseen vaikuttaa myös päätetyt laajennukset ja niiden kaikki kustannukset. Jos otettu lainaa, niin sillä on korko ja se pitää maksaa pois. Jos maksetaan kassasta osa tai kaikki, niin kassa heikkenee. Hyvä liikevoittoprosentti kuitenkin antaa liikkumavaraa. En kuitenkaan heti näe näiden vaikuttavan posariin, joka olisi varmaan annettu jo, jos sellainen olisi tulossa. Q4:lle olisi pitänyt tulla kertaluonteisia hyviä toimituksia, että näin olisi käynyt ja LV pitäisi olla sitten yli 72 miljoonaa. Eli Q4 LV reilusti yli 17,2 milj, joka on tosin vähemmän kuin Q3.

Sitten jos miettii, että mentäisiinkin ohjeistuksen alareunaan päätyen liiketulokseen 1 500 ja tulos 1 100. Liiketoiminta ei ole kausiluonteista, joten voidaan kertoa nämä luvut neljällä, että saadaan vuoden luvut 6000 ja 4 400. Kympin kurssilla PE 10,8 ja EV/Ebit 7,4. Tilinpäätöksessä tulee onneksi paljon selkeyttä nykyiseen hyvin sumuiseen tilanteeseen.

Tästä en taas ymmärtänyt, mistä luvut tulee. Kannattaa lukea Incapin raportteja.

Kone oli 15 vuotta sitten hieman eri firma kuin nyt…

PS. Itseasiassa, että liikevaihtoennusteeseen päästään niin Q4 Lv on pienempi kuin Q3. Jos mennään yli, niin paljonko pitää mennä yli, että se positiivinen tulosvaroitus tulisi? Jos ei tule, niin kannattaisikohan myydä ennen tulosjulkistuksia

Siis incap on jo antanut postin tälle vuodelle https://www.inderes.fi/fi/tiedotteet/incap-oyj-incap-nostaa-vuoden-2019-tulosennustettaan-0
Tuskin nyt toista tulee, varsinkaan kun incap ei ole ohjeistanut numeerisesti tulosta vaan sanallisesti (tulos tulee olemaan selvästi parempi kuin 2018)

Q3 raportissa sanottiin numeraalisesti liikevaihdon olevan (muistaakseni) 70-72 m€ ja voiton olevan 8,5-9,5 m€.

Näinpäs onkin juu. Itse en kyllä usko uuteen posariin, eikä kyllä usko markkinatkaan jos kurssiin katsoo. Kurssi on kyllä mielestäni edullinen ja laskenut inderesin vähennä suosituksen takia liikaa.

Incap alkaa tosiaan olla todella edullinen, eikä kurssilaskuun oikeastaan ole enää syytä. Ei vain ole mitään syytä ostaakaan vielä, niin kurssi jatkaa laskettelua. Pitänee vähän lisää ostella vielä ennen vuodenvaihdetta.

2 tykkäystä

Jos oletetaan, että ohjeistukseen päästään liikevaihdon osalta, niin Q4 on liikevaihdoltaan pienempi kuin Q3, mikä ei signoi kurssille hyvää. Toki kurssi jo laskenut, niin vaikutus voi jäädä pieneksi.

Incap on jo kahdesti nostanut vuoden 2019 tulosennustettaan…

Viime viikoilta ulkomuistista muutama positiivinen tulevaan kysyntään vaikuttava ajuri. Corvusin syyskuussa avattu Bergenin tehdas on ylösajossa ja jossain uutisessa oli, että hyvien kysyntänäkymien vuoksi ensi vuoden alkupuolella ollaan jo siirtymässä jo kahteen vuoroon. Sieltä oli nyt ensimmäiset toimitukset lähteneet joitain viikkoja sitten. Toinen positiivinen uutinen, jonka huomasin oli Aidonin 90k kpl tilaus, jota aletaan toimittamaan muistaakseni ensi keväänä. Itse olen edelleen positiivinen tulevan kasvun suhteen, kun Incap investoi kuitenkin voimakkaasti kapasiteetin nostoon ja asiakkaat tuntuvat olevan pääsääntöisesti voimakkaassa kasvuvaiheessa. Nyt hinnoitellaan jo reilua tuloslaskua ensi vuodelle, jos tänä vuonna päästään sinne n. 1.8epsiin, niin nykykurssia voi sanoa liian halvaksi siihen peilaten.

Tässä suora lainaus Q3 -raportista:
“Yhtiö tarkentaa, että arvioitu liikevaihto vuonna 2019 on noin 70-72 miljoonaa euroa ja liikevoitto (EBIT) noin 9,5-10,5 miljoonaa euroa. Konsernin liikevaihto vuonna 2018 oli 59,0 miljoonaa euroa ja liikevoitto (EBIT) 8,6 miljoonaa euroa.”

Jos lasketaan arvion alarajan mukaan eli EBIT 9,5m€, jolloin vuoden 2019 tulos olisi noin 7,2m€ (laskettuna samalla suhteella kuin 1-9/2019: EBIT 8,0m€ ja tulos 6,1m€), niin P/E olisi 9,3 (tämän hetken kurssilla 15,45€). Itse en näiltä tasoilta näe hirveästi laskuvaraa ellei tulevaisuudennäkymät jostain syystä heikkene.

2 tykkäystä

Jos tuloskasvua on luvassa tuleville vuosille, niin on tämä kyllä edullinen. Jos tulos jämähtää paikoilleen, on n. 10% tuottovaatimus jo hinnassa.

2 tykkäystä

Aika outo kombo olisi kapasiteetin iso nosto ja samaan aikaan tuloksen jämähtäminen. Itse asiassa koko tämä dippi jotenkin ei tunnu järkeenkäyvältä. Joko joku tietää jotain ja dumppaa tai tässä on harvinaisen selvä ostopaikka.

Katselen itse juuri mitä muuta voisi pistää lihoiksi jotta tätä voisi tankata lisää ja laskea keskihintaa…

3 tykkäystä

Toisaalta on kyllä helppo ymmärtää miksi kurssi käyttäytyy noin, kun otetaan huomioon Q3 toteutunut tulos ja ohjeistus loppuvuodelle.
Mikäli ohjeistus toteutuisi liikevaihdon osalta ohjeistuksen keskiarvon (71 m€) mukaisesti, niin vuoden 2019 liikevaihdon kehitys näyttäisi tältä:

Q1: +12,1%
Q2: +1,1%
Q3: -4,9%
Q4: -8,0%

2 tykkäystä

Jäin itse vielä miettimään ja spekuloimaan, kun Otto viimeisimmässä Inderesin videossa kommentoi laajennusta: “The Time was now.”

Ihan kuin valmistautuisivat johonkin, jos yrittää rivien välistä lukea. Tai sitten hän oli epätoivoinen tulevan kasvun osalta ja jotain oli keksittävä :grin:
Olisikohan asiakkailta tullut isompia tarpeita ja oli ryhdyttävä hommiin.