Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Tämä oli hyvä kirjoitus, varsinkin uudet sijoittajat jotka eivät ole nähneet muuta todellisuutta pidemmällä ajalla voivat pitää nykyisiä korkeita arvostuksia “normaaleina” ja minullakin silmät aukesivat vasta jostain random walkerin blogista, en nyt tähän hätään muista mikä se oli mutta hän perkasi siinä tuota että yleisesti arvostustasot ovat jatkuvasti jatkaneet kasvuaan viimeisen vuosikymmenen ajan ja tässä voi helposti tulla vauhtisokeus ja kadottaa kokonaiskuvan muutoksen.

Mielenkiintoista sinänsä että euroopassa korkotaso ei ole laskenut missään vaiheessa kun se on ollut jo nollilla mutta siitä huolimatta viime vuosina hyväksytyt arvostukset ovat jatkaneet kasvuaan. Kaipa se on se rahan printtaus ja sijoittamisen suosion kasvu joka kasvattaa pääoman määrää joka kilpailee samoista tuottokohteista. Hyvä kehityshän ruokkii tietysti myös uskoa siihen että se vaan jatkuu :smile:

8 tykkäystä

Tällä hetkellä on psykologisesti huomattavasti helpompaa ostaa osakkeita kuin koronadipissä.

6 tykkäystä

Ei kyllä omasta mielestä. Nyt pitää todella tarkasti miettiä mitä ostaa. Koronadipissä oli melkein ihan sama että mitä ostat. Nyt tarvitaan näkemystä enemmän kuin silloin

7 tykkäystä

Tuskimpa koronadipissäkään mietittiin että ostetaan nyt vaan jotain koska kaikki kuitenkin tulee nousemaan sen jälkeen. Kyllä silloinkin oli kova pähkäily että mitä yhtiötä ostaisi. Jälkikäteen voi todeta että lähes mitä tahansa yhtiötä kannatti ostaa.

7 tykkäystä

Mielenkiintoista, itselläni taas toistaiseksi sijoitusurani helpoin hetki ostaa oli juuri koronadipissä, jos ei lasketa ihan ekoja ostoja kun ei ymmärtänyt mitään ja piti vaan saada itsensä peliin mukaan. Vaikka pelkäsin että kurssit saattavat vielä laskea lisää, pystyin kuitenkin valitsemissani kohteissani suurella varmuudella toteamaan, että niiden liiketoiminta ei pysähdy täysin koronaan eikä varsinkaan kuole. Toiseksi vaikka kurssilasku olisi voinut jatkua, pystyin määrittämään selkeästi että nyt ollaan reilusti käyvän arvon alapuolella ja minulla oli usko että jollain aikavälillä kurssit kyllä palautuvat ja silloin viimeistään päädyn voitolle ostoissani.

Nyt taas tuntuu nykyisillä hinnoilla että joudun maksamaan x odotuksia tulevaisuudesta ja ne odotukset ovat lähes poikkeuksetta suhteellisen kovia :grimacing:

10 tykkäystä

@Pohjolan_Eka
Kiitos kun jaoit salkun sisällön, on aina mukava seurata mitä yhtiöitä sieltä löytyy. Aloin kuitenkin ihmettelemään miten noilla yhtiöillä voi olla +50% YTD tuotto?

Ainoa millä on isompi tuotto on Panoro, mutta senhän ostit vasta juuri? Vai onko siellä veivattu jotain millä tuotto kasattu?

2 tykkäystä

Salkussa on tänä vuonna ollut mm. Solteq ja NattoPharma (molemmat ovat olleet ns. elefantteja ja ostosta nousseet 100%+), sekä Lohilo Foods. On siellä käynyt muutamia muitakin yhtiöitä, mutta ne eivät ole juurikaan onnistuneet heiluttamaan salkun arvoa.

Ennen olin pitkäjänteisempi omistaja, mutta nykyään laitetaan laput vaihtoon varsin nopeastikin, mikäli arvostus karkaa överiksi tai keissi heikkenee selvästi siitä mitä luulin ostavani.

8 tykkäystä

Tuossa kun itse luovuin shellistä hetkellisesti niin olen aprikoinut että ostanko takaisin vai vaihdanko, Panoro on ollut tutkalla,mutta shellissä kiinnostaa levittäytyminen muulle energia markkinalle. Serviceware kävi salkussa myös,poistui sieltä koska efecteä salkussa olikin niin näistä kahdesta jommankumman piti lähteä… Mielenkiintoinen salkku ekalla kyllä

3 tykkäystä

Sen verran tuosta lueskelin, että jos julkisesti kerron koko kansalle ostavani osaketta X se ei vielä ole sijoitusneuvontaa. Jos lähetän saman tiedon maksavalle asiakkaalle sähköpostiin, niin se jo täyttäisi neuvonnan kriteerit.

Pojat sitten kysyivät, että voivatko vain antaa mulle Nordnetin tunnukset ja mää tekisin niiden puolesta kauppaa. Tätä en vielä selvittänyt.

Mitenhän se Lepikön & miljoona kassan antaneen sijoittajan yhtiö pyörii? Liekkö Lepikkö vain treidaa vai tekeekö toimiluvan vaativaa “sijoitusneuvontaa?”

1 tykkäys

Todennäköisesti jos tekevät näin niin rikkovat Nordnetin käyttöehtoja…

En parempaa paikkaa keksinyt minne kirjoittaa niin laittelen tänne. Onko täällä moni perehtynyt/sijoittanut AGCO Corporationiin? Itseä kiinnostais mutta mietityttää myös alkaako oleen jo liian kallis, vaikka ylämäki näyttää vaan jatkuvan tällä.

Meikäläisellä ois kirjoitettava projekti OST:n kehityskohteista. Toi talletuskaton nostaminen/poistaminen on varmasti yksi suurimmista jutuista, sekä tietenkin OST:n laajentaminen ETF, optiot, rahastot yms juttuihin.

Mitä muuta foorumin mielestä voisi kehittää?
Valuuttatilit? Johdannaiset? Osakkeiden siirtäminen AOT-OST välillä “verovapaasti”?

Kiitos ja anteeksi,

1 tykkäys

Tuossa nopeasti katselin läpi. En siis mitenkään perusteellisesti tutkinut… Mutta…
Ennen koronaa näyttänyt tasaiselta,nyt lähtenyt todella kovaan nousuun. Saanut koronasta buustia,en tiedä johtuuko ihan yleisestä markkina buustista (reddit sun muut). Viimeiset 10 vuotta kurssi pyörinyt 50-70 taalaa. Nyt 150+ taalaa. Tarttee sun katsella nuo aikaisempien vuosien rapsat ja tutkailla…

1 tykkäys

@Takkuparta Juu no siinäpä oli aikalailla kaikki mitä itsellänikään vielä on tästä tietoa. En ole paljoa perehtynyt ja koitin jos täältä jotain nopeita vastauksia saisi firman hyvään nousuun koskien :sweat_smile:

1 tykkäys

Ost:n ja vakuutuskuorien yhdistäminen, kiitos. Yksi ennakoitava, pelisäännöiltään selkeä veronsiirtokonsti riittää.

Talletuskaton nostaminenkin OST:lle olisi jo aluksi jotain. Rahastot ja ETF:t ois plussaa.

…toisaalta tasa-arvon nimissä ei saisi liikaa haaveilla, kun Osuuspankilla edellisetkin vielä vaiheessa.

6 tykkäystä

Saat anteeksi jos korjaat pilkun pisteeksi :rofl:.

  • talletuskaton korottaminen, poistaminen lienee poliittisesti haastavaa?
  • ehdottomasti rahastoja yms. Nythän tätä voi/joutuu kiertämään ostamalla Investor AB:n kaltaisia yhtiöitä…

Tavallisena tallaajana, joka 1. ostaa kerran kuussa lisää osakkeita, 2. ei muuten käy juuri kauppaa – näillä parannuksilla pärjäisin erittäin pitkälle.

Tavallisen säästäjän isoimpia vahvuuksia on siinä, ettei ole pakko tehdä mitään: kukaan ei pakota!

Täällä sharpe pompannut kuuteen, taitaa olla henk. koht. ennätyslukema. En kyllä tätä seuraa kauheasti ja olen aiemminkin menettänyt korkean sharpen muutamissa kuukausissa että ei tämä kerro myöskään oikeasti riskistä tai tulevista tuotoista. :smiley:

SHARP_14_4_21

Oikea logiikka :wink:

Nyt pitää olla kauhuissaan itse kun muilla on niin hauskaa. : D

20 tykkäystä

Tästä tuli mieleen, kirjasin joskus ylös P/Et tunnetuille suomalaisfirmoille. Tältä ne näytti vuonna 2011:

#StoraEnso 8x

upm 9x

wärtsilä 14x

orion 10x

revenio 17x

sampo 11x

kone 17x

konecranes 12x

#NokianRenkaat 10x

huhtamäki 10x

elisa 12x

Tuolloin oli eurokriisi ja paljon pelkoa ilmassa, mutta tuolta näyttää osakkeet kun ne on hinnoiteltu oikeasti halvahkosti.

47 tykkäystä

Keskustelin tänään isäni kanssa viimeaikaisista sijoituksista & niiden onnistumisesta. On hauskaa huomata kuinka ahneeksi sitä tulee, kun voiton nälkä kasvaa.
Ostin Sieviä viimevuoden puolella, kun sitä sai euron tienoilla. Ajattelin, että jos sitä pitäisi tammirallin ja myisi “pienehköllä” voitolla pois (tavoite n. 10%).
Noh, isäni osti Sieviä myös, hieman kalliimmalla. Sievi kuitenkin lopulta syystä tai toisesta jäikin pidemmäksi ajaksi salkkuun ja aloin uskoa yhtiön tarinaan.

Tänään, kun alkuperäisestä eurolla ostetusta sijoituksesta kasvoi 1,5€ totesin, että eiköhän realisoida tuotot, kun markkinat siihen suo mahdollisuuden.

Nyt jälkikäteen mietin vain, että miksi alunperin edes sijoitin Sieviin?
-Oikeastaan “pikavoittojen perässä” ja olisin tuolloin ollut hyvinkin tyytyväinen 10% nousuun. Olin itseasiassa myyntiaikeissa noin 1,2€ paikkeilla jokunen aika sitten. Tänään ennen toimeksiannon virittelyä ajattelin, että “jos tuolloin olin valmis myymään, niin miksi en myisi nyt, kun ollaan noustu vauhdilla vailla huolia? Minkälaista tuottoa alunperin lähdin edes hakemaan tällä lapulla?”

Siitä on tovi kun olen saanut viime kerran 50% tuoton sijoitukselleni. Isäni omistaa edelleen Sieviä ja juttelin hänen kanssaan myös tästä ahneudesta, joka kasvaa kasvamistaan, kun prosentit vilisee silmillä “No jospa tämä tästä vielä nousisi, sitten kun ylittää X%, niin myyn ja otan voitot kotiin”

Uskon, että Sievi nousee edelleen, varsinkin mikäli Indoorin mahdollisesta listautumisesta tulee lisää tietoa, mutta markkinoilla ylipäätään menee todella lujaa ja onhan Sieviä pumpattu tässä viimeisen kuukauden aikana aika kovaa vauhtia, etenkin Jussi Capitalin myyntien loputtua. En toki poissulje mahdollisuutta palata omistajaksi, mikäli kurssi korjaa…

Salkussani on 35% käteisenä odottelemassa otollisimpia aikoja. Käteistä on omaan makuun ehkä hieman liikaakin, eikä näillä arvostuskertoimilla kehtaisi mennä laittamaan mihin sattuu. Eli toisinsanoen jäädään toistaiseksi syömään kynsiä ja katselemaan sivusta kun muut tuplaa rahansa ja minä itken itseni uneen. :slight_smile:

2 tykkäystä