Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Olkoon vaikka kymmenen miljoonan salkut muualla. Tuo on kuitenkin se Titaanien taiston salkku, jolla pitäisi mainostaa treidaamista ja päihittää kilpakumppanit. Taiston salkuilla on ylivoimasesti eniten seuraajia Sharevillessä ja Lepikön salkku on kaikista suosituin.

Minun mielestä sillä ei ole merkitystä laskeeko vai nouseeko Tesla. Lepikkö opastaa toista, mutta tekee toista. Jos tuoton hakeminen jatkuu yhtä epätoivoisena uhkapelaamisena niin kohta on puolet salkusta Bitcoinissa.

7 tykkäystä

Hajauttaminen (sen sanan perinteisessä merkityksessä) on yhtä tyhjän kanssa, jos treidille ei ole asetettu stopparia.

En ymmärtänyt tätä kohtaa :feeldsbadman: En koskaan treidaa, mutta jos löisin päiväksi sijoitusvarallisuuteni Gamestopiin ilman stop lossia, voisin hävitä 20% tai paljon ylikin. Jos löisin varallisuuden päiväksi indeksiin, häviän yli 20% vain jos on lokakuinen maanantai vuonna 1987.

4 tykkäystä

Ei tuo Teslaveto ihan tuulesta temmattu ollut. Se on myöskin vielä kesken.

Treidaamisessa on hyväksyttävä, ettei aina osu. Lepikkö kyllä pystyy tappionsa kuittaamaan ja vielä korkojen kanssa. Kyllä hänellä varmaan stoppari on.

Itselläni on jotkut longit olleet 40% tappiolla, mutta jos päätrendi on saman suuntainen, niin olen ostanut lisää. Isot tappiot tulevat, kun koittaa olla eri mieltä kuin trendi ja liudentaa putoaviin puukkoihin. Etenkin jos menee tilttiin ja ostaa liikaa, niin tulos on huono. Shorteissa tämä on todella vaarallista.

Poikien videot ovat vertaansa vailla ja opettavaisia, oli sijoitusstrategia lyhyt tai pitkä.

3 tykkäystä

Timontti vois holdata niitä super osakkeitaan, eka vois etsiä pika tuplaajia niitä vaihdellen ja minä voisin käydä kauppaa 50 osakkeella ja joka päivä :D, Meri vois tehdä saman, mutta vaan energiaosakkeilla ?

“no mitä viljo, sulla on salkussa käyty kauppaa hiukan enemmän tällä viikolla”. “no joo, onhan tuota jonkin verran…”

11 tykkäystä

Täältä takapenkistä huomautan vielä, että hajauttaa voi myös ajallisesti, esim. jos vaihdat koko salkun kerran viikossa toiseen kohteeseen, ja jos vaikka salkussa käy vuoden aikana 30 eri osaketta, niin hajautus on 30 osakkeeseen noin peukkusäännöllä.
Eikä stop-lossia tarvitse välttämättä käyttää ja ja silti riskitaso on melko hallittu.
Toki kulujen kanssa pitää olla skarppina.

7 tykkäystä

https://keskustelut.inderes.fi/t/efecte-oyj-european-alternative-to-global-goliaths/90/928?u=timontti

Mietiskelin @enska joskus tuota samaa. Ainakin sanallisen suosituksen pois jättäminen jättäisi samalla huomioimatta riskikorjatun tuohon näkökulman (riskin) osalta.

5 tykkäystä

Analyytikoilla on myös starmine-kilpailu (vai mikä se nykyään olikaan), jossa yksi osa-alue suositustarkkuus, jossa pisteet tulevat jotenkin näin:
Myy=short x2
Vähennä=short x1
Lisää = long x1
Osta =long x2

Nämä taitavat toisinaan myös ohjata tavoite hintoja, kun vaikittaa rttä analyytikon “on pakko päästä lisää suoaitukseen” tms

Ps. Mikaelin viesti:

6 tykkäystä

Tarkoitatko tuota taulukkoa jossa riski on vaakaan ja suositus pystyyn? Tuotapa en osannut ajatella. Tosin eikö riskin voisi kertoa omalla asteikollaan?

2 tykkäystä

täällä selitetty sanoille annettuja kriteereitä. Oma kyseenalaistaminen sanojen tarpeelle oli nimenomaan ennen tätä suosituspolitiikan päivitystä… aikana, jolloin riskiä ei ollut mukana kriteereissä

6 tykkäystä

Pitääpä katsoa tuo. Tuli vain mieleen tuosta Efecten muutoksesta koko asia. Ei siinä sen enempää mietintää ollut takana.

2 tykkäystä

Vaikka suositukset ovat ytimekkäitä ja kauneusmielessä kuin kirsikka analyysikakun päällä, ne voivat yksinään olla jopa harhaanjohtavia. Kirjoitan tämän hieman kieli poskella, mutta itse pointti on kyllä sitäkin totisempi: tuntematta itse analyysia ja perusteluita ovat suositukset (ja tavoitehinnat) yhtä tyhjän kanssa.

Olen työskennellyt Inderesillä nyt 4,5 vuotta, ja tässä on eri suositusten rimpsu ja kuvaukset mihin olen tähän asti törmännyt.

Kuten näitä lukiessa pian huomaa, on pakko lukea analyysi tai katsoa video, missä sijoituskohdetta käydään läpi jotta selviää “oikea” suositus.

Huom. tämä on vasta tähän asti havaitsemani suositukset, nämä ovat kuin vieraat planeetat avaruudessa eli ajan kanssa löytyy koko ajan lisää.

Osta

CONVICTION BUY = Analyytikko uskoo 150 %:sti yhtiöön ja ostopaikka on oikeasti erinomainen
Osta = Ihan jees, lue analyysi ja mieti sopiiko omaan salkkuun
Hazardi-osta = Yhtiö on todella riskinen, ei todellakaan “osta” kaikille
Ansa-osta = Analyytikko yrittää imaista sinut sisään kehnoon (arvo-)yhtiöön osta-suosituksella vuosiksi

Lisää

Osta-lisää = Oikeasti osta-suositus, mutta analyytikko on varovaisuuttaan lisää. Oman kokemukseni mukaan tämä on paras suositus Inderesillä!
Osta, mutta ensi kvartaalin tulos on huono -lisää = Analyytikko pelailee pelejä ja odottaa, että markkina reagoi huonosti vielä ensi kvartaalin huonoon tulokseen eikä siksi mene osta-puolelle
Lisää lisää = Oikeasti voisi vähän lisäillä
Löysä lisää = Melko yleinen suositus, kun analyytikko voisi olla myös vähennä-puolella mutta pieni enemmistö seikoista puoltaa positiivista suositusta. Hyvin lähellä “pidä”-suositusta.
Toivo-lisää = Yhtiö on aiemmin ollut osta-suosituksella, mutta tarina ja numerot eivät ole kehittyneet odotetusti. Analyytikko suojelee Starmine-pisteitään siirtymällä lisää-puolelle ja toivoo, että aiemmin visioitu menestys vielä toteutuu.
HODL-lisää = Oikeasti pidä-suositus, mutta sitä ei Inderesiltä löydy joten lisää
vähennä-lisää = Huonot argumentit positiivisen suosituksen puolesta, mutta silti suositus vain jotenkin on lisää

Vähennä

Lisää-vähennä = Oikeasti voisi lisätä, mutta henkilökunta ei saa mennä suosituksia vastaan
Pidä-vähennnä = pidä
Kevennä-vähennä = Hyvä hetki keventää
Myy-vähennä = Oikeasti pitäisi myydä kaikki, mutta analyytikko välttelee liian radikaalia suositusta jonkin positiivisen yllätyksen pelossa

Myy

Pidä-myy = Oikeasti pidä vaan hyvää yhtiöitä salkussa
Kevennä-myy = pienen kevennyksen paikka
ÄLÄ KOSKE TÄHÄN -myy = Firma on hazardi kuin radioaktiivinen jäte ja myy-suositus on varoitusmerkki
Pako-myy = Aikaa ei ole hukattavaksi, myy heti kun pystyt

124 tykkäystä

Olen siinä määrin eri mieltä, että väitän suurta yksityissijoittajien massaa ohjaavan juuri ne suositukset ja tavoitehinnat, ei se teksti. Me tavalliset paperikädet olemme aika sopuleita ja luotamme, että siellä taustalla on hyvät perustelut. Jonkun Sampon ja Fortum kohdalla tuskin se pelkkä suositus paljoa merkitsee, mutta Indereksen vaikutus pienyhtiöiden kohdalla on aika kiistämätön.

6 tykkäystä

Jep, ja sen takia yritin yllä huumorin keinoin ainakin pelastaa muutaman ihmisen tältä vaaralliselta oikomiselta. ;D

16 tykkäystä

Juuri tämän vuoksi suosituksen perässä on nuoli-symboli. Ei tarvitse välttämättä osata lukea. :grinning_face_with_smiling_eyes:

image

14 tykkäystä

Lisäksi löytyy treidaajia jotka treidaavat odotettavan sopulilauman liikkeen mukaan. Ei siksi että firma olisi hyvä, vaan siksi että odotetaan että seuraavan päivän-parin aikana sopulit pinoutuu tietylle puolelle laitoja annetun suositusmuutoksen vuoksi… Ja kun hupi on ohi, positioit puretaan. Klassinen on suosituksen ja tavoitehinnan nosto → avauksesta treidaajat ryntää kiinni heti, sopulilauma ajaa kurssia ylös kunnes vauhti hiipuu ja sen jälkeen treidaajat ulostaa lappunsa ja kurssi himmaa alemmas kunnes ketunhäntä kainalossa olevat suosituksen seuraajat alkavat vähän naamaa nyrpistellen ostelemaan “yyh kun on kallista” :sweat_smile:

5 tykkäystä

Eikö foorumillakin jatkuvasti muistuteta lynchin sanoista kuinka “volatiliteetti on mahtavaa”, miksi analyytikko ei hyödyntäisi/kannustaisi hyödyntämään tätä volaa? Varsinkin kun kyse ei ollut mistään loppuhuutari dipistä tms…

Eri asia toki jos uskoo että analyytikko itse tarkoituksella aiheuttaisi tätä volaa.

2 tykkäystä

Verneri voisi vaikka tänne kahvihuoneeseen kommentoida aina yhtiöpäivitysten jälkeen, että mikä se epävirallinen rivien välistä luettu suositus sitten on :slightly_smiling_face: :heart:

12 tykkäystä

Itselleni nuo myy - vähennä - lisää - osta ovat aika yhdentekeviä enkä niitä liiemmin katsele - enemmän minua kiinnostaa ykkösenä itse analyysi josta muodostan kokonaiskuvan keissistä ja tavoitehintaa katselen siinä mielessä että peilaan siitä minkälaisia numeroita & odotuksia analyytikko on leiponut ennusteisiin ja vertaan sitä omiin laskelmiini. Jos joku ostaa tai myy pelkän lisää/myy tms. suosituksen sekä tavoitehinnan perusteella ja sattuu menemään pieleen niin ei voi ketään muuta syyttää kun itseä - se kertoo vaan siitä ettei ole kiinnostusta perehtyä keissiin yhtään ja silloin “sijoitustasi” voisi verrata lottoamiseen jossa näkemyksellä ja taidolla ei ole juurikaan merkitystä vaan pelkällä tuurilla.

10 tykkäystä

Milloin Goforen kohdalla tapahtuu samanlainen lisää-puolelle kääntyminen? Tilanne siinä lienee aika sama. Tai Siili?

1 tykkäys

Toivottavasti vasta sitten, kun tulee oikeata uutta informaatiota yhtiöihin liittyen.

3 tykkäystä