Inderesin kahvihuone (Osa 3)

Yksi selittävä asia tähän on havaintotiheys. Fundamentit muuttuuvat auditoidusti neljä kertaa vuodessa. Näihin lukuihin voimme oikeasti luottaa ja käyttää laskuissamme.
Sitten taas kaikki muu kohina tulee paljon nopeammalla syklillä. Elon Muski twiittaa päivittäin. Naapurin Erkki käy Tokmannilla joka viikko. Iltalehti kirjoittaa Kamuxiin pettyneestä asiakkaasta harva se kuukausi. Ja se kurssi, se elää 510 minuutti kynttilää viisi kertaa viikossa. Siihen päälle jenkkilän pre- ja aftermarketit ja toiset 390 kynttilää. Näistä voi spekuloida joka päivä useita kertoja. Näitä seireeneitä on helppo kuunnella kun juuri mitään muuta ei ole tarjolla.

31 tykkäystä

Välillä vähän harmitellut laskevia osakkeita salkussa, mutta tuossa vilkuilin puhelimesta portfolio appia jossa hinnat dollareissa ja yllättävää huomata että selkeästi isoin tappio tullut euro käteiskassasta. Siihen vielä päälle dollarin inflaatio niin aika trashia tuo cashi kyllä. Noh eipä tunnu enää alibaban -41% niin pahalta.

2 tykkäystä

Siellä näyttää @Verneri_Pulkkinen salkku samankaltaista käppyrää kun allekirjoittaneen sarvipään. Ei muutakuin leukaa rintaan ja sarvikypärää syvemmälle päähän ku tärinä käy.

3 tykkäystä

Vieläkin paperikädet vaikka etf?

1 tykkäys

Aivan samaa mieltä. Täälläkin pohjien hakua, täysin onnistumatta, arvoilla.

1 tykkäys

Meanwhile @Mirko_Sampo_IR @ Fabianinkatu:

5 tykkäystä

Niin siis myin tuon ETF:n pois marraskuun alussa.

2 tykkäystä

Kiitos @Astrix hyvästä koosteesta!:blush:

Fundat vs. taustakohina

Tässä taitaa olla osuva listaus tekijöistä, jotka ohjaavat paljolti sijoituspäätöksiä näinä päivinä, näinä kurssiheiluntojen kultakuukausina.

Onko kukaan vielä ehtinyt tehdä laskelmia siitä, mikä oikeastaan on näissä markkinatunnelmissa tuottavin sijoitusstrategia meille uusille, lähellä ATH-hintoja osakkeita ostaneille sijoittajille?

Ehkä se sittenkin on “pelaa ja veivaa” eikä “istu ja odota”?

Voisiko eri aikoina pörssiin hypänneillä ollakin erilainen voittava strategia? Voisiko eri aikoina ylipäänsä olla erilaisia voittavia strategioita?

Onko viisain sijoittaja sittenkin se, joka osaa vaihtaa sijoitustyyliään vaihtuvien markkinaolosuhteiden mukaan? Onko tosiaan viisain sijoittaja se, jolla on erilaisia AOT-salkkuja erilaisia käyttötarkoituksia varten, kuten tälläkin foorumilla on tullut joidenkin kirjoituksista esiin, pelisalkut ja pitkät salkut omina kokonaisuuksinaan?

Ja vielä tähän loppuhuomiona;

Kyllä on arvostukseni noussut foorumilla niitä kirjoittajia kohtaan, jotka jaksavat edelleen pitää yllä toisia kunnioittavaa kirjoituskulttuuria, huumoria ja hitusen itseironiaakin💛

24 tykkäystä
11 tykkäystä

Howard Marksin tuoretta memoa nautiskeltavaksi:

Hyvää settiä oli ja tärkeästä ja varmaan lähes kaikille meille yhdestä sijoittamisen vaikeimmasta aiheesta: myymisestä.

Tämä kohta oli aika herkullinen. Olen ollut havaitsevinani aika paljon tällaista liikehdintää oikeastaan niin pitkään kuin näitä foorumeita olen selaillut (myynneillä koitetaan ajoittaa koko markkinaa, ei niinkään yksittäisen osakkeen tuottopotentiaalia).

Ajattelemisen aihetta meille jokaiselle. :slight_smile:

Olen myös miettinyt, että lisääköhän osakesäästötili tällaista liikehdintää; siinä myynneillä ei ole välittömiä veroseuraamuksia, joten periaatteessa nopeitakin liikkeitä voi kokeilla pienemmällä kynnyksellä. Arvo-osuustililtä isosti voitolla olleita osakkeita myydessä täytyy kyllä osua ajoitus yli-inhimillisesti kohdilleen jos pelkkää markkinaa koittaisi myynneillä ajoittaa…

43 tykkäystä

Yleisesti ottaen koko position myyminen kerrallaan osoittaa usein jonkinasteista ylimielisyyttä markkinoita kohtaan. Osapositioiden myynneissä markkinatilannetta mukaillen en sen sijaan välttämättä näe mitään huonoa vaan kyse on ennemminkin riskienhallinnasta. Esim. tällä hetkellä kohonnut Venäjä-riski mietityttää monia Fortumin ja Nokian rinkuloiden omistajia. Juuri tästä Fortumin koko position myynnistä varovasti haastoin Inderesin mallisalkkua toisaalla, Juha Kinnunen antoi kyllä ihan tyydyttävän vastauksen vedoten position suhteellisen pieneen kokoon.

Koko salkun tyhjäksi myynti markkinapelkojen takia on usein aloittelevan sijoittajan epävarmuutta, toki @Masse -setä on sitten asia erikseen :slight_smile: (taisi kylläkin olla edelleen 20% painolla mukana). Markkinan ajoittaminen voi toisinaan jopa onnistua, mutta sen toistaminen kerta toisensa jälkeen vaatiikin sitten yliluonnollisia kykyjä.

Mutta tosiaan, muistakaa, että hyvät yöunet ovat kuitenkin loppupeleissä tärkeintä eli jokainen voi ihan mielensä mukaan salkkuaan tasapainotella, ensimmäistä impulssia tosin ei aina kannata kuunnella.

45 tykkäystä

Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille.
20 tunnin aikana saatiin 312 vastausta.

Alla kuvakaappaus miten vastaukset jakaantuivat:

Itselle tuli pienoisena yllätyksenä, että “ainoastaan” 50% vastasi suoraan, ettei Suomen tulisi ottaa markkaa takaisin.

6 tykkäystä

Tuollakun olis ollu pienellä kalastuspaatilla liikenteessä :laughing:

Oon samaa mieltä, tärkeä pointti :slight_smile:

6 tykkäystä

…mutta viihteen piikkiin voi salkun kulmalla tätä yrittää harrastaa, tiedostaen että joskus tämä viihde maksaa. Jos ylläolevasta huolimatta veivaa vaikkapa 10% siivulla yrittäen jekuttaa markkinaa niin ihan sama kuinka hyvin tai huonosti sen tekee, kokonaisuus ei siitä hirveästi heilahda ja samalla kenties taidot karttuvat paikkojen haistelun suhteen josta voi olla hyötyä sitten kun oikeasti haluaa jostain isommasta positiosta irtautua, tai kalastaa uutta isompaa positiota mahdollisimman hyvästä paikasta.

Osto/myyntiketju joskus antaa kuvan että täällä kaikki pelaavat kuin kasinossa päivästä toiseen, kun taas todennäköisesti suurin osa veivaa vain hyvin rajoitetulla osuudella kokonaispääomasta.

13 tykkäystä

Hyviä pointteja. Koko salkun tyhjennykseen liittyy ilmeisyydeltään eriasteisia riskejä. Sijoittaja on saattanut arvioida väärin, miten esimerkiksi firmojen voittomarginaalit kehittyvät tulevina vuosina. Eräät seuraamamme arvosijoittajat pitivät USA:ta kalliina jo vuonna 2014 pitkälti tästä syystä. Tai vaikka lopulta olisikin mahdollisesti oikeassa pörssin kalleudesta, seuraavan vuoden trendi on voimakkaasti ylös, eikä kestä tätä psykologisesti, vaan hyppää isosti takaisin paljon korkeammalta kuin myi. Jeremy Grantham kehotti tyhjentämään jenkkisalkut kesällä 2020. Kuinka moni tuota neuvoa noudattanut on edelleen täysin käteisessä ilman että olisi menettänyt järkensä?

Vähemmän ilmeinen riski on, että olikin ihan oikeassa, mutta käsittelee uutta tilannetta väärin. Sanotaan vaikka että pörssi laskee tänä vuonna 30%. Nyt käteisenä olevat alkavat kirjoittaa tänne paljon enemmän ja viittaamaan euforisina aiempiin kirjoituksiinsa, minkä lisäksi tänne tulee paljon uusia kirjoittajia, jotka ovat käteismiehiä ja -naisia. Jotkut heistä saavat tai ottavat itselleen guru-statuksen markkinaliikkeiden arvioijina. Ongelmaksi tämä muodostuu, jos guruudesta muodostuu suorastaan osa identiteettiä, ja tärkeämpää kuin vain nöyrästi ostella aiempaa edullisempia osakkeita, on yrittää ajoittaa ostot liki täsmälleen mystisille ”pohjille”. Valitettavasti jälkikäteen voidaan aina todeta, että silloin kun oltiin pohjilla, kaikki olivat liki varmoja että trendi on alas, eihän me just nyt voida olla pohjilla kun asiat ovat selvästi menossa huonompaan suuntaan?!

Yhteenvetona, käteisessä olo on varmaan nyt vähemmän riskialtista kuin yleensä kun pörssi on kiistatta kallis. Mutta kannattaa harkita hyvinkin jäykkää ja mekaanista osto-ohjelmaa jolla pakottaa itsensä takaisin markkinoille laskeviin kursseihin, ja pyrkiä välttämään guru-seireenin kutsua jos on tänä vuonna oikeassa. Tällöin riskiksi jää lähinnä ihan ensimmäisenä yllä mainittu; ehkä Vernerin ajoittaiset valistuneet härkäily-argumentit ovat sittenkin oikeassa niin että korot ovat ikuisesti alhaalla ja voittomarginaalit jatkavat nousuaan? Olen skeptinen, mutta otan mahdollisuuden huomioon.

53 tykkäystä

On mielenkiintoista seurata keskusteluita, mikä on “oikea” tapa sijoittaa ja kuka on “oikeassa” ja kuka “vähemmän oikeassa”. Onko esim. oikein miettiä markkinan suuntaa vai unohtaa se ja keskittyä vain yhtiöihin. Tyhjätä salkku vai holdata. Vai jotain muuta.

Tuon tähän toisen näkökulman :slightly_smiling_face:
Ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa sijoittaa. Jokainen voi etsiä itselleen sopivimman tavan joka voi olla ihan erilainen kuin naapurilla. Se on ihan hyvä tapa sijoittaa. Voi myös vaihtaa tyyliä jos mieli muuttuu ajan saatossa.

Ja se miten naapuri sijoittaa, on hänen asiansa eikä kuulu minulle. Joku on joskus sanonut (tällä kertaa se ei kait ole Buffett :smile:) “Just mind your own business”.

24 tykkäystä

Kysehän ei ole kullekin sopivasta tavasta sijoittaa. Kysehän oli nimenomaan siitä, että monet yrittävät ajoittaa markkinoita ja pitkällä aikavälillä todennäköisesti epäonnistuvat siinä ja jättävät tuottoja tiskille

Tai no mistäs minä tiedän haluavatko kaikki maksimoida tuottoja pitkällä aikavälillä.

14 tykkäystä

Näinhän se loppupeleissä on.

Kullakin sijoittajalla on ne yksilölliset

tavoitteet
aikahorisontti
riskinsietokyky

ja niin edelleen.

Ylituottoa voi todistetusti tehdä jos jonkinlaisella tyylillä, eikä mikään taatusti ole “oikea” tai “väärä” tapa, vaikka fundamentteihin perustuva buy&hold -toitotus monesti ilmatilan valtaakin :slight_smile:

Ja kuten Jarnis tuossa yllä totesi niin näitä rohkeampia liikkeitähän voi myös harjoitella tai kokeilla jollain salkun nurkalla.

4 tykkäystä

juu jokaisella pn omat riskiprofiilit. mulla ekat 18v täysi optimointiyritys ja nyt enempi suojaamista. toi täysioptimointi voi kuulostaa helpolta, mutta nuoremmille tiedoksi ette usko mitä laskuja tulee olemaan. (vrt fin.kriisi)

5 tykkäystä