Inderesin kahvihuone (Osa 5)

No minä myin omat Euronavit pois toukokuussa kun hinta oli $12.5 paikkeilla. Nyt niistäkin saisi $20 (omat ostot oli $8.5 tasolta). Eli melko samoissa tunnelmissa. :man_shrugging: Olisin pitänyt pidempään, mutta kun… Jälkikäteen ajateltuna tuo oli melko selkeä virhe (taistelu yrityksen vallasta oli vasta käynnistynyt) - opiksi tuleviin koitoksiin.

Arocellista sellaiset huomiot:

Tuon sijoitusvirheen jälkeen,

  1. Arocell tippui voimajuomapataan
  2. Osakekurssin hinta on tippunut 1/10 osaan ja esim. P/B 0,6
  3. Nyt kun korot on nousussa Arocellin suhteellinen kilpailukyky vahvistuu muihin yhtiöhin (joilla on velkaa) nähden. Johtuen siitä että Arocell on nettovelaton ja kassassa rahaa

Lainaus Arocell tiedotteesta tänään:

"AroCell tiedottaa, että tänään he esittelevät yhtiön strategista kehitystä sekä vuoden 2023 aloitteita ja mahdollisuuksia Strategiapäivässä klo 09.30 alkaen.**

  • Yhtiön keskittyminen liiketoiminnan kassavirran positiivisuuteen kehittyy hyvin.

  • Orgaaninen myynnin kasvu nykyinen tilauskanta mukaan lukien kehittyy hyvin. Lisääntyneiden myyntiresurssien ja strategisten kumppanuuksien kautta.

  • Yhtiön vahva taloudellinen asema ja sisäinen infrastruktuuri mahdollistavat tuotevalikoiman laajentamisen tulevaisuudessa.

  • Uudet kliiniset tutkimukset alkavat toteutettavuustutkimuksina suurempiin rekisteröintitutkimuksiin".

3 tykkäystä

Shipping on äärimmäisen syklinen kokonaisuutena ja pitää tietää mitä ajureita seurata. Tankkereilla tilanne ei ole kuitenkaan yhtään sama kuin konteilla alkuvuodesta. Konteilla suurin ajuri oli selkeästi satamainfra ja pullonkaulat koronan takia, ja bear teesina valtavasti -23 lisääntyvä supply ja taantuma kulutustavaran osalta. Tankkereilla supply ei kasvane vuosiin koska varustamoilla on täysiä tilauskirjoja, tosin s/d ei myöskään olisi ollut näin tiukka ilman sotaa koska scräppingiä ei ehditty nähdä tarpeeksi. Tankkereilla se selkein ajuri ollut tonnimailit Venäjän takia. Vähän epäilen että osuisin exitin läheskään yhtä hyvin kuin konttien kanssa, mutta olen kyllä edelleen hyvin bullish etenkin dirtyn puolella. Jos Eurooppa peruuttelisi sanktioiden takia, tai tulisi edes ilmoitus rauhasta/välirauhasta Ukrainassa, vaikka sanktiot jatkuisikin normaalisti, niin silloin algot kyllä lyö tankkerit laitaan ja tulisi syvää kyykkyä.

Sinällään huolestuttava merkki että tankkerien huippusylli saapumassa valtavirta mediaan:

100k on kyllä hävytön😅.

Edit. Lisätään nyt vielä vaikka pikainen kahvihuone viesti että toki kannattaa spr:ää ja opec leikkauksiakin seurata.

7 tykkäystä

Muista en tiedä, mutta omalla kohdallani näyttää olevan noin -50 % molemmat laput. Ihan ei pidä paikkaansa, koska Orocosta tuli myytyä 1/3 jossain 2,5 paikkeilla ja Voxturia myin pienen siivun 1,45. Lisäksi muutaman tonnin treidejä tuli Voxturilla tehtyä. Orocon tarina on ainoastaan parantunut, siksi en sitä liiemmin ole myynyt. Kahdessa ja puolessa myydytkin on tulleet jo takaisin salkkuun. Voxturin kohdalla itse yrityksen tarina menee mielestäni aivan oikeaan suuntaan. Makro on toki tuskaisen huono tällä hetkellä ja sen olisi voinut näin jälkikäteen aistia hivenen aiemmin. Olisin kuitenkin sijoittanut nämä varat uudelleen ja varmasti tässäkin tapauksessa liian aikaisin. Nämä kaksi katson kyllä jonkin näköiseen kulminaatiopisteeseen saakka. Orocon kohdalla se on ostotarjous ja Voxturin kohdalla pitää odotella voitolle kääntymistä. Toisaalta myyn, jos positiivinen kassavirta siirtyy hamaan tulevaisuuteen. Silloin ollaan raskaasti tappiolla. Tiesin jo leikkiin lähtiessä, että pakkasella voidaan olla ja paljon näiden kanssa. En silti menetä näissä uniani.

19 tykkäystä

Myönnetään hyzonista tuli kuulkaas niin maan perusteelliet tappiot n 10.000 mut sehän on vaan rahaa. Eli elämä jatkuu😁

19 tykkäystä

Pienemmällä väestöllä…

1 tykkäys

Juha veti yhteen Q3:n.

Aiheet:
00:00 Aloitus
00:13 Q3-tulokset
02:28 Liikevaihtojen reipas kasvu
04:28 Tulosennusteet
07:36 Arvostustasot ja osakemarkkinoiden pohjat

Voi olla, että keksin tämän itse, mutta tässä Juha näyttää, missä kurssit ovat tämän vuoden lopulla:
image

30 tykkäystä

No nyt on kovia väitteitä. :smiley: Piti oikein tarkistaa, luinko ensimmäisellä kerralla oikein. Kaikkea sitä ihmisille syötetään.

Aamuposti: “”

– Näytöt ovat energiasyöppöjä, ja teräväpiirtokuvan katsominen isoista näytöistä kuluttaa älyttömästi energiaa. Teräväpiirtoelokuvan katsominen vastaa saunan lämmittämistä, CGI:n teknologiajohtaja Matti Koljonen sanoo.

image

Teräväpiirtoelokuvan katsominen vertautuu saunan lämmittämiseen, sanoo teknologiajohtaja. :smiley: Voi hyvää päivää.


Uusi 65" OLED TV vie maksimissaan n. 200W sähköä. Vastaavasti sähkökiuas vie maksimissaan n. 6000W sähköä. Parin tunnin leffa- tai saunaillan ero sähkönkulutuksessa on siis noin 30-kertainen.

Ilmeisesti samassa jutussa on kerrottu, että resoluutiota laskemalla television tai näytön sähkönkulutus laskee. Tämä pitää kyllä paikkansa etenkin HDR-sisällön kohdalla, mutta esim. tuollaisen 65" OLED TV:n keskikulutus on n. 100W ilman resoluutiosäästöä. Elokuva kannattaa siis aina katsoa parhaalla saatavilla olevalla laadulla. :smiley:

PS5 vie muuten pelaamisen aikana Sony:n mukaan 180-200W sähköä, joten parin tunnin pelisessiollakaan ei taloutta saa konkurssiin. (Juuri nyt n. 0,07€/tunti)

50 tykkäystä

Sen verran noiden viherpipertäjien touhut huolestuttaa että Euroopassa on telkkareiden sähkönkulutusvaatimukset vedetty niin tiukalle että 8K-ruudut ovat kohta katoavaa kansanperinnettä, ainakin nykymallien osalta.

Samalla myös muutama kaikkein kovin (ja eniten virtaa vievä) 4K-ruutu ei mahdu näiden rajojen sisään.

Oletettavasti valmistajat kikkailevat seuraavan vuoden painoksissa jotain (on väläytety että EU-mallit ovat vakiona virtapihimoodissa joka tietty tapahtuu kirkkauden kustannuksella, ja moni tietenkään ei koskaan koske asetuksiin…) mutta tämä regulaatio todennäköisesti myös vaikuttaa tulevaisuuden mallivalikoimiin. Jos kaipaat supertarkkaa, superkirkasta huippuruutua, niin EU saattaa sanoa että ei käy :smiley:

12 tykkäystä

Kuulostaa ihan järkevältä. Realistisesti 8K television pitäisi olla valtava tai katseluetäisyyden pieni, että oikesti tuosta hyötyisi.

5 tykkäystä

8K-ruutujen suurin ongelma on sisällön puute. Ei niistä ole muuhun kuin upscaleamaan 4K-sisältöä paremman näköiseksi todella isolla ruudulla tällä hetkellä.

Mutta eiköhän nuo jonain päivänä joskus tulevaisuudessa korvaa 4K-ruudut kunhan sisällöntuotanto saa teknologian kiinni. Se vaan on 8K-tarkkuudella kuvaaminen ja varsinkin erikoisefektien tuotanto vielä niin hapokkaan hintaista että leffantekijät eivät halua siihen vielä lähteä kun “ei tarvitse” teatterilevityksen kannalta.

2 tykkäystä

@plusmiinusnolla
iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF ostin Nordnetin kautta.

1 tykkäys

Niin joo no on siinä toisaalta sekin että ihmissilmä voi varmaan luonnollisemmin blendata liian lähekkäisten pikseleiden valon, jolloin kuva voi tietenkin olla luonnolisemman näköinen, vaikka erottelukyky ei riitäkkään silmässä.

En päässyt lukemaan juttua joten en tiedä sisälsikö se laskelmia streamauksen aiheuttamasta sähkön kulutuksesta. Tästä oli aikoinaan paljon vääriä laskelmia liikkellä joten päätin tarkistsa tuoreet luvut.

By Netflix’s own public estimates, a one-hour-long 4K Ultra-HD video consumes 7GB of transmitted data on average.

fair to assume that data centers today, at the start of 2020, consume as little as 0.015 kWh/GB in the transmission of data through the internet to a user.

What is the average movie length in 2022?
Median for runtime is 100 minutes and the mean is 105 minutes, which looks right.

Eli stramauksen kuluttuma kodin ulkopuolinen energia on 105/60 * 7 * 0.015 = 0.184kilowattituntia.
Eipä muuta kertaluokkia vertailussa mutta lisää noin 50% energian kulutukseen ja skaalaa laadun mukaan. No nyt tiedän tämänkin.

12 tykkäystä

Kirjoitetaan tänne kaffehuoneelle että kryptokanavalla kukaan ei ota nokkiin.

Liittyen tähän artikkeliin meneillään olevasta kriisistä.

Kun en ole mikään asiantuntija tällä alueella niin seuraava kohta pysäytti:

“TESSERACT tarjoaa asiakkailleen talletuspalveluita monien kryptopörssien kautta. Tesseract on sijoittanut talletetut varat eteenpäin kryptomarkkinoille, ja tallettajat ovat saaneet vastineeksi korkotuottoja.”

Tämähän on teoriassa ihan samaa kuin mitä pankitkin tekevät. Sisään tulevaa rahaa lainataan eteenpäin ja otetaan tuotot itselle.

Hyvin kaukaa katsottuna näyttää loogiselta, mutta käytännössä kuitenkin tuo “korkoerosta” otettava tuotto perustuu täysin siihen että sijoituskoteiden riskit on millään tavalla hallussa, eikä perustu vain maksimaalisen volatiileihin kryptoassetteihin…

Näin amatöörinä kysymys on että miksi kukaan täysjärkinen laittaisi varoja kiinni näihin? Tämähän on täysin pyramidipeli joka toimii vain niin kauan kuin assettien arvo kasvaa. Heti kun arvo heilahtaa välilä riittävästi myös alaspäin, niin koko homma kaatuu jo kevyenköön määrään nostoja.

Ilmeisesti uutta porukkaa jotka vaan haluaa ehdoin tahdoin toistaa tulppaanimanian virtuaalitulppaaneilla?

Voin tietysti olla vaan vanha ja en enää ymmärrä. :sweat_smile:

24 tykkäystä

Näkyy tällä menttaalipuolella olevan tiukat ajat kun tänään jo toinen kerta peräjälkeen peruttiin psykiatrin aika ,edellinen yritys oli lokakuulla ja nyt siirrettiin tammikuulle uusi aika.Onneksi pärjäilen kohtuullisesti pääni kanssa eikä mikään itsetuhoinen,lääkkeetkin auttelee.Kovasti tuntuu pällivikaa olevan ihmisillä,itekkään en uskonut omalle kohdalle tapahtuvan ja vähän tieten tuli katseltua kieroon jos joku puhui masentuneensa ja ehkä sanottuakin että pitää vain ottaa itseään niskasta kiinni,kyllä se siitä.Eipä se aivan noin oikeasti mee kun sattuu omalle kohdalle,paljon on oppinut itsestään tämän kanssa mutta syytä tälle en vieläkään osaa sanoa,ehkä tästä kuitenkin toipuu pikkuhiljaa.

75 tykkäystä

Kyllä on isot tappiot ja rahat kiinni edelleen. Päätin katsoa miten yrityksellä menee ja vielä n. 6kk olis ensimmäiseen etappiin, eli sen julkistamiseen.

Katsotaan sitten. Vähän toki masentaa.

Mutta eihän nuo vastaa kuin 25% kaikista tappioista… Oroco ja voxtur.

10 tykkäystä

Tesseract tarjosi noin 1-2% korkoa Bitcoinille ja Ethreumille. Heidän ei siis täytynyt missään tapauksessa ottaa järjettömiä riskejä ylittääkseen nuo. Korkoa myös eli koko ajan markkinan mukana. Tälläisiin tuottoihin pääsee kyllä DeFi puolella jolloin riskit on lähinnä tekniset ongelmat joita on kyllä realisoitunut. Eli vaikka ollut vähä riskinen niin myös tuotto on ollut todella pieni kompensoimaan niitä.

3 tykkäystä

No tuo selittää asiaa jonkin verran. Jotta virtuaalirahalle saa tuottoa mahdollisen arvonnousun lisäksi, laitetaan ne “pankkiin”.

Olisi mielenkiintoista kyllä nähdä eri riskiskenariot mitä tuon toiminnan pohjalla on. Negatiivinen kierre on todella helppo saada aikaiseksi ilman näitä ympärillä kaatuvia dominopalikoitakin.

Viimeksi kun tutustuin palveluun niin ilmoittivat että kaikki heidän jälleenlainaamat kryptot on vakuudellisia lainoja ja kaiken lisäksi vielä yli vakuudellisia.
En kyllä oikein ole vieläkään keksinyt miksi joku haluaisi lainata yhden pullon olutta jos joutuu antamaan kaksi pulloa olutta pantiksi.

7 tykkäystä