Inderesin kahvihuone (Osa 6)

Kahvikupin ääressä tullut ajatus: olisi hienoa nähdä inderesin seurannassa olevien yritysten yhteinen kurssikehitys seurantahetkestä lähtien. Oletan, että en ole ainut, jolla on seurannassa niin omistukset kuin potentiaaliset omistuksetkin, joten olisi hauskaa verrata tuota.

Tämä tosin taitaa olla enemmänkin välittäjän hommaa kuin analyysitalon ja sen seurauksena ajattelin, että enemmänkin kahvihuonekeskustelua kuin oikeaa ideointia.

1 tykkäys

Ilman muuta! Pieni hetki, soitan vain ensiksi pankkiini. :smile:

9 tykkäystä

Osinkokeskusteluun mainiosti sopiva video:

(1) The Irrelevance of Dividends - YouTube

2 tykkäystä

Taitaa tulla hyvät luvut tänään ulos. Vähän jotenkin vaikea uskoa, että Biden menisi median ryöpytteleväksi huonojen inflaatiolukujen jälkeen. Voi olla, että ensimmäistä kertaa tämän inflaation aikana saadaan negatiivinen kuukausitason inflaatioluku, minkä jälkeen Biden voisi julistaa inflaation voitetuksi.

31 tykkäystä

Eli tulossa on “katsokaa nyt, hallintoni onnistuneesti selättää inflaation” -vaalitilaisuus. Jota tuskin järjestettäisiin jos sieltä tulisi hirveää kuraa numeroissa.

31 tykkäystä

Sivun pohjana ilmeisesti käytetty Ahlstrom-keissiä, ja “Open Graph”-tageja ei ole päivitetty:

<meta property="og:title" content="Ahlstrom-Munksjön lunastajakonsortio panttaa maksuja vähemmistöosakkaille" />
<meta property="og:description" content="Osakesäästäjät tulkitsee menettelyn painostukseksi, vaatii riidattoman osan välitöntä maksamista." />
<meta property="og:url" content="https://www.osakeliitto.fi/uutiset/caverion-ostotarjous/" />

Edit: Discourse käyttää em. og-tietoja linkin rakentamiseen
Edit2: Ja nyt tuo on ilmeisesti korjattu:
https://www.osakeliitto.fi/uutiset/caverion-ostotarjous/

2 tykkäystä

Helsingin pörssi on ollut yksi länsimaiden parhaimpia toisen maailmansodan jälkeen. Onko Suomessa kuitenkaan aineksia tulevaan kasvuun? Alla mielenkiintoinen kuva korkeakoulutettujen osuudesta 25-34 -vuotiaiden keskuudessa. Suomi jäänyt muiden OECD maiden kelkasta.

15 tykkäystä

Securitaksella on kyllä menossa vahva, vahva, startti uuteen vuoteen.

25 tykkäystä

Mitenhän tuo E-korean tyylinen >60 pinnaa korkeakoulutettuja toimii? Löytyykö kaikille hommaa vai kärsiikö koulutus inflaatiota ja vain parhaat oman alan töihin?

1 tykkäys

Ei oo securitaksen ytd plussalla :sweat_smile:

1 tykkäys

KL (maksumuuri)

Tarkastelussa on mukana 67 pörssinoteeratun yhtiön osaketta, joilla on vähintään kolmen analyytikon antama tavoitehinta. Näistä yhteensä 49 osakkeen tavoitehinta on nykykurssia korkeampi.


Euroopan ja Suomen osakemarkkinat näyttävät arvostuskertoimilla melko edullisilta. Kauppalehden analyytikon Ari Rajalan keräämien tietojen mukaan Helsingin pörssin p/e-luvun mediaani toteutuneilla tuloksilla oli maanantaina 15,4, kun se on pitkällä aikavälillä keskimäärin 17.

Tietopalvelu Factset laskee suomalaisosakkeiden keskimääräiseksi p/e-luvuksi vähän suppeammalla yhtiöjoukolla 14,5, kun se oli vuosi sitten lähes 19. Factsetin tunnusluvut on laskettu 12 kuukauden tulosennusteille.

Aiempaa edullisempi hintataso näkyy analyytikoiden yhtiöille antamissa tavoitehinnoissa. Ne ovat tyypillisesti keskimäärin muutaman prosentin pörssinoteerauksia korkeampia, koska markkinoilta on perusteltua odottaa kasvua.

1 tykkäys

Täytän päivän kaskuilutarpeeni:

Linkatun videon tapahtumaa kutsutaan softapiireissä vanhaksi kunnon “tuotantotestiksi”.
Hardwaren korjaamista softalla taas “MCAS:ksi”.

Merkit on kohdallaan! :rocket:

Henk.koht. 1 tai 0 binääriaivoilla koen ajatuksen 0,5 “melkein autonominen” ajamisesta todella raskaaksi. Mutta mukavaa nähdä, että kauppa käy vaikka kehitysprojekteja myymällä.
Rahallahan featureista ehkä joskus tulee valmistakin!

EDIT: teksti ei täytä kaskun määritelmää, mutta kasku on hassu sana

@Sauli_Vilen, @Kasper_Mellas ja @Matias_Arola käsittelivät finanssiyhtiöiden osinkoja. Hyvä ja tiivis paketti.

Finanssiyhtiöille vuosi 2022 on ollut toimintaympäristön puolesta hyvin kaksijakoinen. Korkojen raju nousu, karhumarkkina ja sijoittajien selvästi heikentynyt riskinottohalu huomioiden sektorin yhtiöiden tulokset ovat kestäneet jopa yllättävän hyvin. Valtaosa sektorin yhtiöistä tekee vuonna 2022 niin absoluuttisesti kuin suhteellisesti hyvät tulokset. Markkinaympäristö on toki koetellut yhtiöitä hyvin eri tavalla ja esimerkiksi pankit ovat hyötyneet selvästi korkotason noususta, kun taas perinteiseen varainhoitoon (osake- ja korkorahastot) keskittyneet talot ovat kärsineet markkinasta selvästi vaihtoehtoisiin tuotteisiin keskittyneitä toimijoita enemmän.

Evli, eQ, CapMan, Taaleri, Titanium, United Bankers, Aktia, OmaSp ja Alexandria Pankkiiriliike

3 tykkäystä

Enemmänki olisin huolissani korkeakouluopetuksen laskeneesta tasosta, kun AMK:t saavat rahoitusta itse myöntämiensä pisteiden perusteella. Aika monella kurssilla “1 op vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä” on pelkkä kaunis fraasi. Käytännössä opetusta on luokkaa 25-50 tuntia ja loppu “opiskelijan itsenäistä työskentelyä”. Kotitehtäviä ei kuitenkaan ole mainittavasti.

Toinen ongelma on valtava määrä turhia nimikkeitä, joissa ei korkeakouluopetuksella tee yhtään mitään. Tradenomi on ammattinimike, joka luotiin aiemmin merkonomin koulutuksella pankki- ja vakuutusalalla työskenneille.
Omasta mielestä parin vuoden opistokoulutuksella voitaisiin tuottaa itseasiassa kaikki nopeasti mieleentulevat -nomit, kirjanpitäjät ja peruskoodarit ym tavalliset ammatit. Ei Suomen hyvinvointi parane yhtään sillä, että me keksitään tänne jokaisen perusammatin korkeakouluversio, kun kyseisen ammatin oppii oppisopimuksella ja hyvällä mentorilla auttavasti muutamassa kuukaudessa ja itsenäiseen työhön kykenee helposti vuodessa.

Esim insinöörit koulutettiin aiemmin ammatillisena korkeakoulutuksena, mutta mitä lisäarvoa osaamiseen tuo virkamiesruotsi, “ammattienglanti” tai “ammatillinen viestintä”? Nuo lain vaatimat höpöhöpö-kurssit ovat ainoat, joissa tuo vaadittu työmäärä täyttyy. Toki saatiin tilastot kaunistumaan, kun joku 10 000 korkeakoulutettua valmistuu lisää.

Suunta ei liene kauheasti parempi, kun Opetusministeriö haluaa päästää kaikki halukkaat korkeakouluihin, ettei kukaan vain syrjäydy. Eli tuodaan ne perus- ja ammattikoulujen ongelmatapaukset myös korkeakoulujen riesaksi. Ihan kuin ne epämotivoituneet ja syrjäytymisvaarassa olevat niistä itsenäisistä opinnoista selviäisivät, kun ei niihin tahdo tavallisella 18-vuotiaallakaan elämänhallintataidot riittää.

Ei se korkeakoulutus ole itsessään minkään arvoinen, vaan se osaaminen mitä sen pitäisi heijastella. Tuo tilastohan rinnastaa tyyliin kosmetologin(estenomin), merkonomin(tradenomin) ja sitten luonnontieteiden fy/ke/ma osaajat samaan. Noin niinkuin yleisesti historiaa seuranneena väitän viimeisen porukan kuitenkin olleen se, joilla nykyinen hyvinvointi on luotu ja tullaan myös tulevaisuudessa luomaan.

Omista tradenomikavereistakin suurinosa on jotain perusmyyjiä. Mutta ne kaveripiirin parhaat myyjät ovat ihan ns. kouluttamattomia. Henkilökohtainen myymisen taito on vain ihan jäätävän kova.

21 tykkäystä

10 minutin päästä lähtee ralli jompaankumpaan suuntaan kun inflaatiodataa tulee markkinoille.

4 tykkäystä

Pörssien suunta -ketjussa helpottavaa inflaatiodataa. Nyt kun vielä Padma ostaisi nii eiköhän se siitä sitten🤓

35 tykkäystä

Henk.koht. SP500 Price target 7500 pistettä jos inflaatio alle 5 % ja Padma ostaa.

88 tykkäystä

Premarket ja osakkeet voisi olla tältä päivältä… Plussalla? :eyes:

Diana-gabaldon GIFs - Get the best GIF on GIPHY

9 tykkäystä

Markkina ei kyllä tunnu tietävän mitä tällä CPI luvulla pitäisi tehdä mutta kuten rakas avovaimoni eilen totesi:

Dipistä voimaa

16 tykkäystä

Kyllähän se on vaan niin että jos johonkin dippiin pitää kahmia kaksin käsin kiinni niin se on valkosipuli.

17 tykkäystä