Inderesin kahvihuone (Osa 6)

Eihän voi sivuuttaa aihetta terveysilmiönä, jos osa ihmisistä keksinyt lähivuosina hömpöttää siitä väärällä tavalla? Varmasti näitä ei niin fiksuja henkilöitä tulee jankkaamaan testosteronia ongelmiin a, b ja c, mutta ei se tee ongelmasta yhtään sen vähäisempää lopulle henkilöistä oikeiden ongelmien kanssa.

Juuri ongelmana on sellainen ”mene lenkille ja napsi D-vitamiinia” yleistäminen sen takia, että sitä porukkaa on lapannut liikaa ja nyt lääkäriä väsyttää nämä henkilöt. Se saattaa heijastus juuri niihin oikeaa apua tarvitseviin ja siinnä tulee ongelma stigman kanssa.

Tarinat tuskin ilmestyy aivan tyhjästä. Osa on sitä hömppää, mutta on tuolla aika turhauttavan kuuloisia tapauksia hyvin yksityiskohtaisina ja järkevinä.

6 tykkäystä

Tuollaisesta pohdinnasta on varmasti hyötyä. Joillakin on kyky innovoida uusia toimintatapoja. Sijoittamisenkin pitäisi olla jatkuvaa uuden oppimista ja itsensä kehittämistä. Se tuntuu olevan myös Tarasovin menestyksen salaisuus.

Tässä pidemmässä jutussa mainitaan Tarasovin kyky kehittää uusia harjoitteita ja ottaa vaikutteita eri aloilta puutarhanhoidosta balettiin. Vaikutteita voi ottaa eri puolilta ja jalostaa eteenpäin. Jutun mukaan Tarasov korosti myös riskien ottamista, sillä muuten ei tule kehitystä.

"So much of Tarasov’s success, and his players’ buy-in to a demanding system, boiled down to an ability to consistently innovate. Mental fatigue can notoriously give way to physical fatigue, therefore Tarasov was militant in the development of new drills and tricks. His sources of inspiration were diverse—from gardening to the Russian ballet—but his motivation was singular: to stoke the coals of passion within his players, and to engage their minds as much as their bodies.
“As a coach, take risks,” Tarasov once told Lou Vairo. “Don’t be afraid. Take risks and definitely give permission to your players to take risks. Otherwise, they’ll never become great.”

2 tykkäystä

Joidenkin ihmisten vainoharhaiset tulkinnat omasta terveydestä ja halu etsiä helppoja ratkaisuja ei tarkoita sitä, etteikö näissä asioissa voisi olla melko yleisiäkin ongelmia väestössä, jotka korjaamalla voidaan parantaa ainakin joidenkin ihmisten elämänlaatua ja terveyttä.

Ravitsemustiede ja ymmärrys hormoneista on viimeisten vuosikymmenten aikana kehittynyt ja jatkaa kehittymistään, eikä joku kymmeniä vuosia sitten koulutuksensa saanut yleislääkäri välttämättä ole enää kartalla, jos oli edes silloinkaan. Hyvänä esimerkkinä juuri ferritiinin testaamisen yleistyminen, vanha tuttu hemoglobiini ei ole mikään aina autuaaksi tekevä riittävän rautatason indikaattori. Ja mitä kilpirauhasongelmiin tulee, kymmenet prosentit suomalaisistakin saivat ainakin vielä jokunen vuosi sitten suosituksiin nähden liian vähän jodia, joten ei ole ihme, että kilpirauhasongelmatkin saattavat joitakin kiinnostaa.

Viitearvot ovat vielä oma ongelmansa - ne ovat luonteeltaan viitteellisiä eivätkä absoluuttisia jokaiseen yksilöön päteviä totuuksia, joten laitojen läheisyydessä ei pitäisi sokeasti olettaa, että kaikki on kunnossa, vaikka viitearvojen sisään mahtuisikin. Vielä vähemmän niistä on hyötyä, jos pyritään tavoittelemaan optimaalista tilaa jossakin.

2 tykkäystä

Miesten testotasot ovat olleet laskussa jo vuosikymmeniä, joten ei se nyt mikään ihme ole, jos TRT keskustelu ja tarve lisääntyy.

“Studies show that men’s testosterone levels have been declining for decades. The most prominent, a 2007 study in the Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, revealed a “substantial” drop in U.S. men’s testosterone levels since the 1980s, with average levels declining by about 1% per year. This means, for example, that a 60-year-old man in 2004 had testosterone levels 17% lower than those of a 60-year-old in 1987. Another study of Danish men produced similar findings, with double-digit declines among men born in the 1960s compared to those born in the 1920s.”

Testotasojen lasku ikäluokkien välillä on ollut niin jyrkkää, että tässähän mitataan kohta samoja tasoja 60v ukoilta kuin kolmekymppisiltä.

“Testosteronitasot ovat korkeimmillaan murrosiässä, josta ne alkavat 30 vuoden iän jälkeen laskea 1–2 prosentilla vuodessa.”
https://lounalab.fi/library/testosteroni-vaikutukset-mittaus-ja-viitearvot

15 tykkäystä

Päivän hyvän mielen juttu, joka ei onneksi ole maksumuurin takana. :slight_smile:

LINJAN NUMERO 29 kuljettajan Anna Litmasen työpäivä sai mykistävän käänteen lauantaina aamupäivällä, kun hänen kuljettamansa bussin kyytiin hyppäsi yksin liikkunut koira.

7 tykkäystä

Ehkä kauhu on siinä, että opettaja ei pidä pitkää kesälomaa. :drum: Pelkkä ajatus tuo varmasti hikikarpalot otsalle puhumattakaan asfaltin teosta helteellä!

6 tykkäystä

Eipä tee tämäkään foorumi poikkeusta siinä, etteikö löytyis niitä henkilöitä joilla on tarve osoittaa tietävänsä asioista enemmän kuin kanssakirjoittajat. Vieläpä niin, että tämä tuodaan ilmi varsin tylyllä tavalla. Liekkö se on vaikean sijoitusvuoden -22 turhautumisen purkamista vai mitä, mutta omiin silmiin on osunut tällaista enemmän ja enemmän viime aikoina. Kanssakeskustelijoita kun voisi sivistää myös niin, ettei muita tarvi alkaa painamaan alas. :+1:

49 tykkäystä

Kumpi on terveellisempää piikki testosteronia vai pullo viinaa? Tyhjentämällä viinapullon pystyy tekemään yhden illan aikana niin uskomattoman paljon erilaisia virheitä että joku sivullinen tai itse voi päätyä hengettömäksi. Kokemusta ei ole mutta voisin veikata että ylimääräisen annoksen miessukuhormonia ottamalla ei voi olla yhtä suuressa vaarassa.

Vaikka alkoholi on huumausaine ja vielä pahimmasta päästä niin ihmiset suorastaan pitävät omituisena sellaista ihmistä joka ei tätä huumausainetta käytä.

3 tykkäystä

Toisaalta, eipä tuota tarvitse yhtään ihmetellä.

-hektisempi elämänrytmi älylaitteineen ja työelämän vaatimuksineen
-lyhyemmät yöunet
-huonompi ruokavalio
-ylipaino
-vähäisempi fyysinen aktiviteetti

6 tykkäystä

Ei nyt pliis tuoda tätä vänkäämistä tännekin. Kun tuota skeneä on sen 20-25 vuotta seurannut, niin ei esimerkiksi impulsiivisuuden lisääntyminen näytä kovin tyhjästä temmatulta, kun vertaa bodareita ja cbb kisaajia.

Enkä nyt tässä viittaa lääkärin määräämään korvaushoitoon, vaan näihin kisaajiin ja wanna be kisaajiin.

8 tykkäystä

Jep, varsinkin ylipainolla on todettu olevan todella merkittävä vaikutus.

Mainitsemiesi lisäksi kemikaalien ja mikromuovien lisääntyneellä käytöllä on todettu olevan haitallinen vaikutus testosteronin tuotantoon.

14 tykkäystä

Heh, ovatko ihmiset oikeasti ajatelleet että nollakorot säilyisivät iän ikuisesti?

30 tykkäystä

Ikävä kyllä ovat tai eivät edes tiedä mikä korko on. Monelle on tullu yllätyksenä, että oman osuuden taloyhtiölainastakin joutuu maksamaan pois. Uudiskohteissa kun usein myyntihinta on kolmannes ja loput lainaa. Sitten ku lyhennysvapaat loppuu kahen vuoden jälkee, niin ihmetellää miks rahoitusvastike nousee 1000% ja valitetaan isännöitsijälle, ettei näin voi tehä. Nyt vielä koronnostot extrana.

Ja saarikko tuntuu olevan huolissaa melkee kaikesta, ainakin näin hetki ennen vaaleja…

21 tykkäystä

Onko analyysiä tai tilastoa miten palkankorotukset vaikuttavat inflaatioon? Veikkaan hankalia neuvotteluja ja lakkoja…

Vaikea perustella matalapalkka-aloille muuta kuin inflaation suuruisia korotuksia… Jos näitä ei saada niin ostovoima todella rapautuu… Yritykset ovat inflaation jo siirtäneet aikoja sitten hintoihin ja työntekijöillä on täysi oikeus saada korvaus työstään tämän mukaisesti…

Jos mietitään kuinka suuria korotusten tulisi olla jotta nettona pärjätään inflaatiolle niin korotukset tulisi olla huomattavasti inflaatiota suurempia. Vaikka tämä ei olisi järkevää kansantaloudellisesti niin mikä liitto olisi maltillisten korotusten puolustajia jos hinnat ja kustannukset ovat nousseet laajasti?

Onhan tämä varmasti osalle yrityksistä hankala paikka kun kustannukset ovat nousseet ja ihmiset vaativat lisää liksaa mutta hankalaa tulee olemaan firmoille myös jos ihmisillä ei ole varaa ostaa tuotteita/palveluita…

1 tykkäys

@Marianne_Palmu lta tuli aiemmin aiheesta artikkeli tai vähän ehkä sen sivusta - riippuen mitä nimenomaan etsit. Aiheesta saattoi tulla myös video, mutten nyt löytänyt kuin inflaatio videon:

6 tykkäystä

Jos tosiaan on hypogonadismia niin korvaushoitoa
vaan hakemaan. Sitten on näitä ”lisää boostia elämään”-ihmisiä, joihin itsekin kuuluin. 5 vuoden käyttö sammutti oman tuotannon löhes kokonaan ja palautuminen kesti 2v. En löhde liikaa yleistämään, koska jokainen reagoi yksilöllisesti…mutta kannattaa miettiä kahteen kertaan ennen aloittamista.

29 tykkäystä

Soitti kelloja, sillä luin tuon novellikokoelman (Painajaisia ja unikuvia 1: Yksinäinen sormi) vastikään (King-fanina jo toiseen kertaan.) Kyseinen novelli on Dolanin Cadillac (Dolan’s Cadillac). Asfalttihommat liittyvät melko kaukaa haettuun kostojuoneen hänen vaimonsa tappanutta mafiapomoa kohtaan… Novelli ei olekaan varsinaisesti kauhua, enemmän jännitystä. Kinghän kirjoittaa myös muutamaa muuta genreä toisinaan, erityisesti novelleissa, toki joissakin romaaneissa myös.

Juoni tiivistettynä; seuraa spoilereita: The narrator, known only by his surname, Robinson, is a schoolteacher who lives in Las Vegas. He has become a widower after Dolan, a wealthy crime-boss, had his wife murdered with a car bomb in order to prevent her from testifying against him. The murder remains unsolved, and Robinson, unskilled in the arts of revenge, has no recourse. Over a seven-year period, however, Robinson—mentally haunted by his wife’s voice—devises a scheme of retaliation.

Discovering that Dolan regularly takes the same route along State Route 71 when traveling to Los Angeles while in his Cadillac, Robinson decides to trick Dolan into missing a detour, which leads the Cadillac to crash into a ditch in which he’ll be buried alive; while the Cadillac is armored against most conventional forms of attack, he realized he can use that against Dolan. He takes on an arduous summer job with a road paving crew so that he can learn to operate the heavy equipment needed to excavate an oblong ditch just long and deep enough to contain the car, but not so wide as to allow escape through its doors.

3 tykkäystä

En ole hormonitoimintaan erityisesti erikoistunut, mutta heitän nyt pikakommentit mitä tulee mieleen. Mitä nyt itselle on tullut vastaan niin monesti matala testotasoon on vaikuttamassa paljolti myös elämäntavat:

-alkoholin käyttö
-ylipaino
-liikunnan vähäisyys
-huonot yöunet
-muutkin päihteet.

Jos sitä alkaa sitten suinpäin hoitamaan ulkoisella testosteronikorvaushoidolla voi tulla monia ongelmia nuorelle miehelle kuten esim:

-oman testosteronituotannon loppuminen
-siittiöiden vähäisyys, lapsettomuus
-eturauhasen liiallinen kasvu
-aknen pahentuminen
-verenpaineen nousu
-hemoglobiinin liiallinen nousu
-joskus sydänlihaksen paksuuntuminen.

Monet noista haitoista toki jää vähäisiksi jos annokset on kohtuu pieniä. Pitäisi kuitenkin ensin selvittää syy ja sitten tarvittaessa vasta hoito. Monilla se syy on juurikin nuo elintavat ja harvalla on mitään aivoperäistä tai kivesten sairautta.

Erikseen sitten vaikka +50v miehet joilla elintavat vaikka kunnossa ja testot silti matalahkot niin voinee harkita korvaushoitoa lääkärin kanssa pyrkien viitevälin puoleen väliin eikä ole esim. tarkoitusta lapsia enää hankkia eikä haittaa että mahdollisesti jää ns. pysyvä tarve ulkoiselle testosteronille jatkossa.

11 tykkäystä

@Amatooripoimija täysin totta ja täysin oikeassa.

Kaikki laatikot kannattaa ja pitää olla ruksittuna ennen radikaalisempaa vaihtoehtoa.

Jokaisen miehen pitäisi minun mielestäni muutenkin yrittää saada naturaalista tuotannosta kaikki irti ja pitää kehostaan kohtuuden rajoissa parhainta huolta. Esim. salilla käyminen, kunnollinen syöminen ja riittävä uni pitäisi olla juuri niitä täysin selkeitä asioita.

Muutenkin porukan pitäisi ottaa vähintään sen viiden vuoden välein labratesti. Ei paljoa maksa (jos ei tee todella tiukkaa) ja auttaa kartoittamaan yleisesti missä mennään sen ainoan kehon kanssa.

4 tykkäystä

Siis ei kai murrosikä sentään kolmekymmpiseksi jatku? :sweat_smile: Nimittäin jos testot ovat tuon mukaan kerran murrosiässä korkeimmillaan, niin silloinhan lasku alkaa jo ennen kuin täyttää 30.

1 tykkäys