Inderesin kahvihuone (Osa 6)

Jenkkipankit odottavat nyt tällaista markkinareaktiota :arrow_down:

image

Katsotaan osuvatko oikeaan.

Tänään ylös ja huomenna JPO puhuu markkinat alas kertoen että nykyisistä lukemista on turha vetää vielä johtopäätöksiä??

13 tykkäystä

Nuohosin tuossa isoäidiltä saatua jäämistöä. Molemmat isoisät olivat rintamalla, mutta jostain syystä halusin itselleni tämän isoäitini Marskilta saaman kirjeen. Ehkä siksi, että hän myös menetti sodassa eniten, veljen, puolison ja lukemattomia ystäviä. Onneksi ei ole isoäiti nykytilannetta näkemässä. Sitkeästi hän aina muisti mainita, ettei ryssään ole luottamista. Nykypolvi toppuutteli ja väitti aikojen olevan toiset - ei ne sitten olleetkaan.

77 tykkäystä

Sama porukka on vastustanut viimeiseen henkäykseen ydinvoimaa. Eikö se ollut H.Hautala kun tiesi vuonna 2010, että lunta emme PKS:llä enää 2020 vuoden jälkeen näe :smile:

2 tykkäystä

Korina varmaankin noin, tai sitten ei. Hakattujen kasvupaperien sytytyslanka alkaa olemaan jo aika herkillä. esim Nvidia alkaa olemaan jo aika herkällä premarketissa

1 tykkäys

En tajua, että miksi viimeksi mun viesti liputettiin, kun vastasin tähään.Käytiin tänään jo yli 4150 futuren puolella.

Moikka!

Ostin ja myin -ketjuun vain viestejä, joissa myynti- tai ostotoimeksianto. :slight_smile:

Jos haluaa vastata toisen viestiin toisessa ketjussa, niin tässä on ohje:

Osakekurssien päivittelyt voi laittaa tänne:
https://keskustelut.inderes.fi/t/kurssien-ja-niiden-muutosten-kyselyt-kauhistelut-ja-hehkuttelut-ketju-osa-2/
Pörssien heiluntoja tänne:
https://keskustelut.inderes.fi/t/porssin-paivaliikkeet-ja-korjaukset-karhunpesa-harkataisteluareena/

Jos nimimerkki Valkeus haluaa vastata viestiisi, niin hän voi vastata siihen esimerkiksi täällä Kahvihuoneen puolella. Siksi(kin) siirsin viestisi tänne. :slight_smile:

6 tykkäystä

Hyväpalkkainen, vakituinen työsuhde on ollut ainakin meidän firmasta lähteneillä kaikilla syynä muuttoon. Osa ei ole jaksanut sinnitellä määräaikaisesta sopimuksesta toiseen, joten vakipaikka painaa vaakakupissa todella paljon. Vakituisia lähtijöitä kiinnostaa parempi palkka ja se, että tietää palkan voivan kehittyä vieläkin paremmaksi. Jos ei ole puolisoa eikä lapsia niin lähteminen on helpompaa ja raha on monesti se mikä houkuttelee eniten.

Yrityksestä tiedetään juttujen ja ilmoitusten perusteella todella paljon. Toimitusjohtaja voivotteli työvoimapulasta jo vuonna 2017. Nyt voivotellaan uudestaan ja kaikki on kuulemma tehty.

Kun kaikki on tehty niin nyt HS:n jutun lukeneet ammattilaiset lähtevät innoissaan googlettamaan mahdollisia työpaikkoja Norelcolle. Huutavasta työvoimapulasta kärsivän firman työpaikkailmoitukset erottuvat varmasti positiivisesti muista kun tarjoavat hyvää palkkaa ja vakituisia työsuhteita!

Yllätys voi olla suuri kun tarjolla on ruhtinaalliset kolme paikkaa :smiley: Niistä kaksi on määräaikaisella työsuhteella ja yksi on kesätyötä oppisopimuksella. Palkkaa ei kerrota missään eikä sitä saa heti selville suoralla kysymyksellä. On siis lehtijuttujen arvoinen jatkuva työvoimapula, mutta mikään ei viittaa siihen, että työntekijöitä tosissaan edes haettaisiin.

En painanut yritystä alimpaan kastiin, johon kuuluvat kaikenmaailman ilmaistyötä hyväksikäyttävät ja laittomuuksia harrastavat yritykset. Norelco kuuluu kuitenkin täysin selvästi siihen kategoriaan, joka itkee lehdessä työvoimapulaa ja voivottelee kuinka kaikkea on tehty, mutta todellisuudessa mitään tarpeellista ei olla tehty.

Nämä valittajat eivät kuitenkaan koskaan pyri olemaan itse se yritys, jonka työsopimuksen takia muutettaisiin juuri tämän yrityksen paikkakunnalle. Sen näkee toimitusjohtajan puheista ja työpaikkailmoituksista. He vain toivovat, että saisivat helpommin ulkomaalaisia tekemään töitä pilkkahintaan. Suomalaiset ovat siitä tympeitä, etteivät suostu mihin tahansa.

Suolaaminen on mielestäni täysin ansaittua jos lähdetään valehtelemaan lehteen asti. Samalla tavalla moni muukin on voivotellut työvoimapulaa. Tokmannin avoimista työpaikoista pystyi lehtijutun aikaan päättelemään kaiken tarpeellisen ja pystyy edelleen. Tarjolla oli pelkkää osa-aikatyötä. Niin on tälläkin hetkellä 100% avoimista myyjien paikoista.

Noh, eipä näiden työvoimapulalle mitään voi, kaikkensa ovat tehneet!

31 tykkäystä

Oletko siis oikeasti sitä mieltä, ettei mitään työvoimapulaa ole. Ei nyt, eikä vuosi sitten. Ei ole pulaa osaavasta henkilökunnasta, ei sitten millään alalla. Ja jos onkin, on syy ainoastaan palkka. Ei liene kovin järkevää jatkaa keskustelua tältä pohjalta. Ihmettelen vaan suuresti, miksi puhutaan koulutuksen taantumisesta, eihän se ole mikään ongelma. Lisätään vaan palkkaa, niin osaavia ilmestyy.

3 tykkäystä

Jaahas, tässähän kävi mukavasti :crazy_face:

8 tykkäystä

Olen täysin samaa mieltä tästä Norelcon tapauksesta. Hyvin kirjoitettu tämä ja edellinen aiheeseen liittyvä viesti.

Heti tuli mieleen, kun pari vuotta sitten eräs yrittäjä (en löytänyt uutista nyt) valitti kauppalehdessä, ettei löydä kokenutta ja osaavaa CNC-koneistajaa yritykseesä. Yksi pätevä oli hakenut, mutta hänkin oli 60-vuotias, joten ei voinut palkata. Pisti silmään, että yrittäjä puhui tarjonneensa jopa 15 € tuntipalkkaa. Metallialalla taisi TES mukaiset palkat suurin piirtein lähteä 15 €/h ylöspäin. Ainakin omassa työpaikassa oli näin. CNC-koneistajien nykyinen mediaanipalkka oikotien mukaan on ~18 €/h ja pari vuotta sitten olin käsityksessä, että kokeneen palkkaamiseen olisi vaadittu tuota luokkaa oleva tarjous.

Norelcoon liittyen heräsi väistämättä kysymyksiä, että onko myös tekemättä jätetty tuossa ongelmanratkaisussa ihan perus peiliin katsominen. Onko johtokaan tilanteen tasalla. Jos kasvua on näköpiirissä ja vuodesta toiseen joutuu sanomaan, ettei tilaus mahdu kirjoihin, pitäisikö asialle oikeasti tehdä jotain? Jos tiedostetaan ongelmaksi, että yrityksen paikkakunnalla ei ole riittävästi työvoimaa, voisiko toimintaa laajentaa sinnne, missä työntekijöitä on tarjolla? Tai maksaa palkkaa, jolla työntekijöitä saadaan paikkakunnalle. Sehän olisi nimenomaan työmarkkinoiden toimivuutta, kun palkka hakeutuu sille tasolle, jolla löytyy työlle tekijät.

Mutta, kun ei vaan voi mitään. Kaikki on todellakin tehty.

31 tykkäystä

Ilmastomuutoshan voimistaa sään ääri-ilmiöitä lisäten esim. sateita. Suomessa me saadaan ne tällä hetkellä liian runsaana lumena, Lissabonissa taas vetenä ja tulvina. Kumpikaan tilanne ei ole yhteiskunnan kannalta ihanteellinen.

9 tykkäystä

Näinhän se henkilöstöosasto joka firmassa julistaa. Ketkä eivät usko sanaakaan henkilöstöosaston puheista, näkyvät sitten verokalenterissa parempipalkkaisina, kun ovat vaihtaneet sellaisiin paikkoihin, joissa maksetaan paremmin, vaikkei siitä kuulemma niin suurta onnea tulisikaan.

Toki on siinä ihan tottakin, että jossain 5000-6000 eur/kk kohdilla alkaa palkan merkitys merkittävästi vähetä. Mutta on myös tutkittu, että kyllä se tyytyväisyys kuitenkin nousee, kun palkka nousee, vaikka joku vähemmällä kasvuvauhdilla saavutettu piste olisikin saavutettu.

1 tykkäys

Ei tarvitse mennä noinkaan suuriin kuukausiansioihin. Ei ole näyttöä siitä, että suurempi palkka toimii pidempi aikaisena motivoijana. Jos palkka on pääasia, ei työntekijä tee työtään sisäisen motivaation ajamana vaan ulkoisen. Lopputulos ei ole kovin kaksinen, tästä on runsaasti tutkimuksia. En ole missään nimessä vannomassa tässä pienten Tes-palkkojen nimeen. Jokaiselle kuuluu työstä kunnon korvaus.

3 tykkäystä

Tähän ikään kun ehtii, niin aika helposti tulee sellainen maailmankuva, että juurikin niin. Mitään työvoimapulaa ei ole. Ei ole koskaan ollut. Eikä tule koskaan olemaan. Joka kerta kun minun elämän aikana on EK julistanut tarvetta saada paljon lisää maahanmuuttajia huutavaa työvoimapulaa paikkaamaan, on kohta ollut lama ovella. Norelcon kaltaiset yritykset käyttävät tätä narratiivia ainoastaan ilmaisen mainoksen saamiseksi. Aina kun on auki homma, jossa on avainsanat vakituinen työ ja kunnollinen palkka, niin tekijä löytyy kuin ihmeen kautta. IMHO.

Heh, muistan kun Nokia oli vielä suuri ja vaati kovin sanoin, että koulutusta pitää lisätä ja ulkomaisia huippuasiantuntijoita pitää saada maahan. Oikeasti hakivat aloittelevia koodareita. Jos olisivat hakeneet oikeita huippuasiantuntijoita, olisi palkkana ollut ainakin jotain 8000 eur/kk. Tai oikeasti huipuille paljonkin enemmän, että oltaisiin vertailukelpoisia Piilaaksoon, jonne ne huiput kuin sattuman kautta tuntuivat hakeutuvan. Olisikohan se johtunut kivasta ilmastosta, tiedä en. Mutta jo 5000 eur/kk tuntui olevan kovin kova palkka maksettavaksi näille Suomeen niin kovin halutuille “huippuosaajille”. Mitä muuta tuo on kuin halpatyövoiman etsimistä. No sitä löytyi kyllä sitten alihankintana Intiasta. Kumma juttu, kun ei tullut hyviä tuotteita sillä konseptilla.

No eipä siitä kauaa mennyt, kun Nokia oli aika lähellä konkurssia. Jos nimittäin luemme kirjanpidollista tulosta ja tasetta emmekä niin kovin muodikasta ei-IFRS-tulosta.

Tässä on tosin huomattava sellainen ei ihan vähäinen strateginen valinta, jonka Nokia teki. Ei se ollut rivi-insinööristä eikä vähän seniorimmastakaan kiinni, että ylin johto pelasi upporikasta ja rutiköyhää ja valitsi Microsoftin kännyköiden käyttöjärjestelmäksi. Palavat lautat ja sitä rataa, millä onnistuttiin käytännöllisesti katsoen yhdessä yössä tuhoamaan markkinoiden luottamus halpapuhelimiin, joilla kuitenkin oli tehty aika pinot rahaa melkein loppuun asti. Ehkä ylimmälle johdolle maksettiin riittävästi, eikä pähkähullu päätös johtunut kyvyttömyydestä. Olisi vaan kiva tietää, että mistä sitten.

5 tykkäystä

Jaa no kyllä se meidän henkilöstöosasto tunnusti, että tyytyväisyyden tasoittuminen olisi juurikin siinä 5000-6000 eur/kk tasolla. En tosin ole perehtynyt aiheeseen tarkemmin. Että jos on vaikka pienempi taso.

  • Tuo TIN-numero on siis sama kuin veronumero. Löytyy sinun verokortistasi ja voit tarkastaa sen myös omaverossa asiakastiedoista.
  • Kyllä pitäisi Norjalaisen pörssiyhtiön osingot mennä aika vähillä läpi.
  • Omaverosta voit myös automaagisesti printata itsellesi tuon todistuksen kohdasta: Toiminnot > Todistukset > Asuinpaikkatodistus.

Jos nyt päätät lähdeveroja kyselemään niin kerro toki ainakin kuinka pitkää prosessi kohdallasi kestää.

P.S. BEW on paska yhtiö, ei kannata hankkia (disclaimer: en tiedä yhtiöstä yhtään mitään).

5 tykkäystä

Ei yhtään huonompi päivä. EU sai sovittua 15 % minimiyritysverosta suuryrityksille!

Eihän tuossa mennyt edes kymmentä vuotta, kun huomattiin, että suuryritykset välttivät verot jopa kokonaan maksamatta douple-Dutch-Irish-sandwich- ja muilla veroviritelmillä. Ennätys taisi olla Apple, jonka olisi yhdessä vaiheessa pitänyt maksaa verot Atlantille, kun sekä Irlanti että USA totesivat, ettei verottaminen heille kuulu.

Joko pian joku valittaa, että globaalit yritykset jättävät maapallon ja muuttavat muualle, jos ne joutuvat täällä veroja maksamaan. :laughing:

41 tykkäystä

Mitkäs suomalaiset suuryritykset joskus puolenkymmentä vuotta sitten paljastuivat veronvälttelystä Hollannin, Belgian ja Irlannin kanssa tehtyjen prosentin parin verosopimuksen kautta?

2 tykkäystä

Otit ensimmäisestä tekstistä yhden lyhyen lainauksen ja oletit jotain, mitä en ollut sanonut. Nytkin teet kummallisia päätelmiä. Kirjoitin ainoastaan ne asiat mitä kirjoitin. En ole ottanut kantaa kaikkien alojen työvoimapulaan.

Tottakai Norelcolla on pulaa työvoimasta ja niin tulee olemaan jatkossakin. He ovat omasta mielestään tehneet kaiken mahdollisen, joten tilanne ei parane heidän osaltaan luultavasti koskaan.

Minua vihastuttaa se, että näiden norelcojen annetaan levittää agendaansa lehtien palstoilla ilman, että toimittajat haastavat yhtään mitenkään. Eivät vaivaudu edes tarkistamaan työvoimapulasta palstatilaa saavan firman työpaikkailmoituksia. Onko työvoimapula sitten taputeltu jos nuo kolme kytystä paikkaa täytetään? Onhan tuo jo surkuhupaisaa, että valitetaan lehdessä työvoimapulasta, mutta avoinna ei ole ainuttakaan kokoaikaista, vakituista työpaikkaa.

Mikä olisi sitten lääke näiden melko matalien palkkojen työvoimapulaan? Jos Tokmanni tarjoaisi kassamyyjilleen tai Norelco asentajilleen parempaa palkkaa kuin kilpailijat sekä kokoaikaista ja vakituista työsuhdetta niin työvoimapula poistuisi välittömästi. Tällöin näistä tulisi vuorostaan firmoja, joihin työntekijät haluavat siirtyä muualtakin.

Tuollaista ei siis tule tapahtumaan vaan jatkossakin valitetaan työvoimapulasta, vaikka työntekijöitä ei edes haeta. Välillä voi harmitella lehdessä kun kukaan ei tule töihin eikä työperäistä maahanmuuttoa saa käyttää tarpeeksi. Työttömien tuetkin ovat niin isoja, että kenties niistäkin on hyvä mainita jotain. Ehkä nämä pulapaikat voitaisiinkin hoitaa kuntouttavana työtoimintana 9e:n päivittäisellä kulukorvauksella. Kyllähän töitä tekevälle riittää!

33 tykkäystä

Jokos kohta ratkeaa Suomen energiapolitiikan tunaroinnit

6 tykkäystä