Inderesin kahvihuone (Osa 6)

Nimenomaan, ja osataan sitä Suomessakin. Kaikki varmaan muistaa Airiston Helmen verotarkastuksen. :smiley:

3 tykkäystä

Minulla on vahva mutu kehen taidat viitata. :smiley: Ylipäätään tällaiset henkilöt ovat hyvä esimerkki, tuon aika-pointin lisäksi, miten päättäväinen säästäminen ja laaja hajautus tekee ajan kanssa ihmeitä vaikka ei tajuaisi osakkeista paljoa mitään. Luulen, että indeksirahastolla olisi päässyt parempaan tulemaan mutta tuona aikana ainoa vaihtoehto on ollut ampua rahat kaikkiin osakkeisiin, osakepoimintaa haavin kanssa.

Sijoittamisessa ei tarvitse osata juuri mitään päästääksen hyviin tuottoihin ja ajan kanssa miljoonasalkkuun riittävällä säästämisasteella. Mutta pienikin hyppy siitä parempaan suoriutumiseen (indeksin voittaminen pitkässä juoksussa) onkin taas aivan eri juttu ja vaatii jo oikeasti taitoa. :smiley:

23 tykkäystä

Hassua uutta videokuvaa 6. tammikuuta Capitol Hillin “valtauksesta”:

Mielenkiintoisinta on se, että tuo on alun perin Tucker Carlsonin show’sta eli niin pro-Trump -kanavasta kuin voi olla ja nuohan oli juuri Trumpin kannattajia jotka tuonne vyöryi.

6 tykkäystä

Yhdeksän poliisia oli megafonilla “aseistettua” sotilasvallan kappaajaa vastassa.

Järjestetty show tuo oli. Ja järjestetyt mediaohjeet kuinka uutisoida tempauksesta.

Meillä Lylyn kanssa on vahva mutu kehen taidat viitata :smiley:

8 tykkäystä

Avaisitko enemmän tuota Medical Properties Trust riskejä?

1 tykkäys

Yhydysvalloissa sairaalakonkurssit nousussa, kun pienet katteet ei enää riitä kattamaan työntekijöiden palkkojen nousun, ja nojataan enemmän ja enemmän vuokratyöntekijöihin (työntekijäpula covidin jälkeen) joka on lyhytaikainen ja kallis ratkaisu. MPT:n toiseksi isoin vuokralainen on lopettanut maksamaan vuokraa osassa sairaloissa, tietääkseni ei kerrottu konffapuhelussa että saatiinko vuokra ollenkaan vaikka kysyttiin. Yhtiö on varma, että näitä vuokria pysytään perimään jälkikäteen kun tämä vuokralainen myy osan omistuksensa pois, ja näin ollen ei laskenut osinkoa. Isoimmalla vuokralaisella on taas ollut jo valmiiksi taloudellisia ongelmia. Tämän lisäksi on tullut esiin kaiken maailman short raportteja vaikka johdon korruptiosta viimeksi (avainsana: Viceroy research).

Minulle tämä ei vaan ollut sitä varmaa osingonmaksajaa mitä luulin ostavani. Ei kiinnosta seurata sitä draaama yhtiön ympärillä. Toki yhtiön arvo on laskenut sen verran, että rohkeammille olisi tarjolla mukavaa arvonnousua +10% osingon päälle.

5 tykkäystä

Aurinkoisen päivän kunniaksi pieni kysely. Onko teidän firmanne mukana toukokuun Yritysmaratonviestissä? :wink: :running_woman:

  • Mukana
  • Ei olla mukana

0 äänestäjää

Kyllä, Trump järjesti kongressitalon valtauksen. Suomessa semmoisesta olisi luultavasti saanut vankeustuomion, mutta USA:n politisoituneessa oikeuslaitoksessa Trump pääsi luikahtamaan kuin koira veräjästä.

4 tykkäystä

Sain viestin “pankiltani”, olisi pitänyt kiireellisesti päivittää taulukko tai jotain.

Kysymys kuuluu mistä huijarit osaavat yhdistää sähköpostini oikeaan pankkiin? Pelkkää hakuammuntaa vai onko minulla tietoturvassa puutteita?

Joku nettikauppa ottaa dataa talteen ja myy huijareille/mainostajille?

Todennäköisesti hakuammuntaa. Näitä on muistaakseni tutkittu, ja keskimäärin ihmiset muistavat paremmin ne caset, jotka osuvat omaan palveluntarjoajaan. Tätä kautta tulee sitten illuusio siitä, että ne huijaukset olisivat kohdistetumpia kuin ovatkaan. Tämä on ihan looginen selitys, sillä täysin huti menneet yritykset on helppo ohittaa sekunnin murto-osassa, mutta “osuvat” vaativat hetken päättelytyötä. Ainakin itse tunnistan tämän ilmiön.

Edit: Mieleeni tuli vielä yksi mahdollisuus kohdistamisesta. Mikäli käytät ko. pankin luottokorttia verkko-ostoksiin ja sen tiedot ovat jostain kaupasta vuotaneet sähköpostin kanssa, olisi tämän tiedon perusteella mahdollista kohdistaa moisia huijauksia. Ei tosin hajua, tekeekö kukaan mitään noin hienostunutta vielä ainakaan Suomessa kun geneeriset “sinulle on paketti, maksa tulli” -huijauksetkin toimii.

2 tykkäystä

Jotenkin kohdistetulta tuntuu, koska muistan saaneeni noita:

mutta en muista koskaan saaneeni minkään muun pankin nimissä postia. Edes toisen pankkini.

1 tykkäys

Bursa on myös limapussi, vaikkapa kyynärpäässä tai polvessa. Ehkä foorumilla nähdään vielä postauksia:
”Pörssini turposi viime vuonna 30 %. Tänä vuonna turvotus on jo vähän laskenut.”

5 tykkäystä

Tämän takia bursa hampurilaisista puhuttaessa särähtää aina korvaani. Ankeaa syödä limapusseja.

9 tykkäystä

Tieto lisää tuskaa :joy:

3 tykkäystä

Tieto lisää turskaa? :fish:

21 tykkäystä

Tässä on kaksi toisiinsa liittyvää, mutta erillistä käsitettä. Osakkeen arvo on yhtiön tuottamien kassavirtojen diskontattu nykyarvo, mutta osakkeen tuotto sijoittajalle on osinko ja kurssin muutos. Kurssimuutos voidaan jakaa tuloksen muutokseen ja arvostuskertoimien muutokseen. Osakekohtaisen tuloksen kasvu on käsittääkseni osakekursseja pitkällä aikavälillä parhaiten selittävä tekijä. Tulokset toimivat komponenttina kassavirralle, vaikka eivät ole kassavirtaa.

Berkshire on kuuluisa esimerkki tästä. Yhtiön arvo on kasvanut huomattavasti nopeammin kuin S&P 500 -indeksi Buffettin ja Mungerin sijoitettua yhtiön saamia kassavirtoja korkeatuottoisiin kohteisiin. Berkshiren book valuen geometrinen kasvu vuoteen 2018 asti oli 18.7 % vuodessa ja yhtiön osakekurssin 20.5 %. Sitten book valuen esittelystä luovuttiin kirjanpitomuutoksen seurauksena, kun tuloksissa piti huomioida listattujen sijoitusten realisoitumattomat arvonmuutokset, mitä Buffett piti hölmönä. Bookilla ja osakekurssilla on siis tässä sijoitusyhtiössä ollut selkeä yhteys ja se sisältää ties mitä ratakiskoa ja karkkikauppaa ja vakuutuslainoja!

En tiedä mikä Berkshiren kassavirtojen kasvukäyrä oli, kun sitä ei kerrottu. Joten esitän radikaalin argumentin: sillä ei ole merkitystä tiedämmekö kassavirrat. Tiedämme yhtiön kurssikehityksen ja sen ettei yhtiö jaa osinkoa. Bookin kasvu vuoteen 2018 on ollut kirjanpidollisten tulosten kertymistä. Buffett itse on sanonut että hän mieluiten sijoittaa yhtiöihin, jotka pystyvät kasvamaan ja allokoimaan pääomia korkeilla tuottoasteilla. Tässäkin kassavirran rooli jää vähän hämäräksi. Tulos on se mitä saatiin ja kassavirtalaskelma kertoo miten se allokoitiin.

Soodakattilaesimerkissä kattilan arvo on investoinnin tuotto, tai tarkemmin kassavirrat diskontattuna nykyarvoon, jotka kattilan ostolla saadaan. Kattila ostetaan vain jos nämä odotetut rahavirrat ovat reilusti suurempia kuin kattilan hinta (eli tehtään voittoa). Näin talousjohtajat ajattelevat. Tuotto on return on capital, poistot ovat vain return of capital.

Kuvitellaan että liiketoiminnan ainoa kulu on kattilan poistot. Jos kattilasta ei olisi mitään hyötyä, se ei kerryttäisi liikevaihtoa. Kirjattaisiin tappio ja tappio oikaistuna poistoilla eli kassavirta olisi 0. Jos kattilasta on sen verran hyötyä että se maksaa itsensä, voitto olisi 0 ja kassavirta positiivinen poistojen verran. Joku inderesin foorumilla antoi loistavan metaforan, että tämä on kuin laittaisi patjan väliin 1000 euroa, ottaisi vuosittain 100 euroa pois ja 10 vuoden jälkeen toteaisi että sijoitus maksoi itsensä takaisin. Siksi katsomme tuloksia.

16 tykkäystä

Jos on OPn, Nordean tai S-pankin asiakas, niin suurella todennäköisyydellä sattumaa, suurimmalla osalla on jossain noista tili. Mikäli on Ålandsbanken on asiakas mannersuomen puolella niin sattuma on aika lailla epätodennäköinen.

4 tykkäystä

Buffett myös on puhunut ja kirjoittanut “owner earnings” termistä ja kuinka sillä arvostaa yrityksiä.

Buffett defined owner earnings as follows:

“These represent (a) reported earnings plus (b) depreciation, depletion, amortization, and certain other non-cash charges … less (c) the average annual amount of capitalized expenditures for plant and equipment, etc. that the business requires to fully maintain its long-term competitive position and its unit volume … Our owner-earnings equation does not yield the deceptively precise figures provided by GAAP, since (c) must be a guess - and one sometimes very difficult to make. Despite this problem, we consider the owner earnings figure, not the GAAP figure, to be the relevant item for valuation purposes … All of this points up the absurdity of the ‘cash flow’ numbers that are often set forth in Wall Street reports. These numbers routinely include (a) plus (b) - but do not subtract (c).”[1]

Joku tarkkasilmäinen varmaan huomaa, että Buffetin kaava on hyvin lähellä vapaata kassavirtaa omalle pääomalle (FCFE = Free cash flow to equity). “Owner earningseistä” Buffet muistaakseni tykkäsi, koska se on nimenomaan sitä rahaa minkä yritys voi sijoittaa eteenpäin tai jakaa omistajilleen eli siis suomeksi sitä voi ihan hyvällä syyllä sanoa vapaaksi kassavirraksi.

2019 kirjeessään Buffett nimenomaan pyysi katsomaan ohi kirjanpitotuloksen. Sille vuodelle piti alkaa tosiaan realisoitumattomia tuottoja tuomaan tuloslaskemalle ja sen johdosta nuo rivit heiluttivat kirjanpitotulosta rajusti. Itsessään tuo toimisi täydellisenä argumenttina siitä mitä nähdäkseni @Pohjolan_Eka haki kassavirta vs tulos vastakkainasettelullaa.

6 tykkäystä