Inderesin kahvihuone (Osa 6)

Emme ole samanlaisia. :slight_smile:

Korjaan sen verran: Meillä pyykkikone laitettaisiin siihen aikaan, koska vaimo ei tunnu ajankohtaa miettivän nyt pörssisähkönkään kanssa yhtään :smiley: Välillä siemailen coca-colaani lasista ajatellen, että ompa kalliin makuista kun tiedän tiskikoneen pyörähtäneen huipputuntien aikana :money_with_wings:

EDIT: Ja ei meillä saunota puolen yön jälkeen tai aamuneljältä, ei vain sovi meidän elämän rytmiin. Olisihan se vinkeetä herätä keskellä yötä lämmittämään saunaa kyllä. Lisätään nyt vielä sen verran, että ajankohdan sijaan olemme sopeuttaneet saunomisessa frekvenssiä. Jos ennen saunottiin pari kertaa viikossa, on viime aikoina saunottu kerran kahteen viikkoon.

4 tykkäystä

On ne ihmisaivot jännät tavallaan. Sijoituksen arvoissa saattaa menettää 500 päivässä ja ei tunnu missään mutta 4kwh käyttävän kuivaavan pesukoneen käyttö 60snt kwh tuntuu pahalta ja pakko huudattaa konetta yöllä, että säästää euron

50 tykkäystä

Ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot. Hyvin poimitut osakkeet elävät omaa elämäänsä ja ilahduttavat myöhemmin.

11 tykkäystä

Itse asiassa tunnustan kuuluvani @kapteeni_indeksi:n joukkoihin tässä. Jos hinta on kerran sama kaikkina ajanhetkinä, niin siinä tapauksessa saunon silloin, kun se parhaiten omiin aikatauluihini sopii, vaikka sitten kulutuspiikin aikana. Niinhän kaikki muutkin tekevät, kun kerran on kulutuspiikki. Miksi “vain” minun pitäisi myllätä arkielämäni ylösalaisin ja saunoa keskellä yötä, kun muut saavat nukkua hyviä unia.

6 tykkäystä

Tervehdys! Aamukatsauksemme on varmasti tuttu lukupaketti monelle teistä, ja olemme aloittaneet työn sen uudistamiseksi. Olisin kiitollinen, jos aamari-ihmiset ehtisivät iltapäiväkahviensa lomassa käydä vastaamaan katsaukseen liittyvään kyselyyn:

9 tykkäystä

Ymmärrän tuon, mutta sain @kapteeni_indeksi :n viestistä käsityksen, että sauna ja pyykkikone piti saada päälle juuri 17-19 välillä. :smiley:

Valtaosa ihmisistä ei selvästikään välitä kulutuspiikeistä ja en minä sitä moiti. Jos haluaa toimia sähkön hinnasta välittämättä eiköhän se ole jokaisen oikeus.

Minulle pieni aikataulutus ei maksa mitään enkä saa siitä mitään hyötyä, mutta teen sen silti. Tiedän, että siitä on apua ja auttamisesta tulee hyvä mieli.

Ehkä kyse on TV:n tietoiskujen katselemisesta (jos tämän lukija ei tiedä mikä se on → olet nuori) – ja ainakin iästä.

3 tykkäystä

Työssäkäyvälle kerrostalossa asuvalle tuo kello 17-20 väli vain sattuu olemaan se ajankohta kun nuo asiat on hoidettava. Omakotitalossa toki voi paremmin luonnistua pesukoneiden yms. ajastus. Mutta tässä maassa kuitenkin se >2M asuu kerrostaloissa (rivitalot myös jossain määrin aiheuttavat rajoitteita noiden toimien ajastamiseen).

8 tykkäystä

Tämä kotitalouksien sähkönkulutuksesta jauhaminen on mielestäni enemmän eräänlaista terapiaa. Kulutus kokonaispotista niin pieni, että kotitalouksien vähentäessä sähkönkäyttöä toistakymmentä pinnaa pienenee kokonaiskulutus jokusen prosentin. Toki sekin on tyhjää parempi, mutta isot sähkövirrat liikkuvat jossain ihan muualla

Viime kuun kulutus tippui lähes 50 pinnaa, joten olen kyllä oman osuuteni hoitanut enemmän kuin hyvin :grin:

6 tykkäystä

Kyllä minäkin nykyisellään aikataulutan sähkönkäyttöäni hinnan mukaan. Minulle riittää se 10 snt palkkioksi, jotta toimin yhteisen hyvän eteen :smiley:. Mutta jos halutaan siirtyä malliin, jossa välinpitämättömyydestä palkitaan, motivaationi sähkön riittävyyden varmistamiseen menee kyllä nollaan, jos enemmistö käyttää sähköä miten lystää kulutuspiikeistä välittämättä.

Vastaanpa samalla tuohon hintakattoon, jota OldFeki kannatit toisessa ketjussa :slight_smile: . Ongelmahan on se, että taannoisilla poliittisilla päätöksillä on aiheutettu se, että korkean tehotarpeen aikoina sähköä ei Suomessa tuoteta riittävästi. Hintakatto ei auta tässä ongelmassa yhtään, oikeastaan päinvastoin.

8 tykkäystä

Voidaan varmaan jatkaa tätä keskustelua siellä energiakriisiketjussa. Siellä on jo vähitellen keskipaksun romaanin verran mm. sähkökriisin syistä ja taustoista.

Mutta hintakatto pelastaa ihmisiä ulosotoilta ja yrityksiä konkursseilta. Valtio saisi rahansa takaisin verojen kautta eikä koko taloutta ajettaisi pahempaan taantumaan silkkaa hölmöyttä. Kriisi vaatii kriisitoimia. Kun kriisi on ohi, kriisitoimia ei tarvita.

Sähkön riittävyydestä puhuminen on näillä kulutuslukemilla asiantuntematonta. Eivät ihmiset ainakaan vuodentakaista enempää sähköä käytä sen takia, että se on vain 300-400% vuoden takaista kalliimpaa.

4 tykkäystä

Lisään vain edelliseen viestiini lyhyesti sen, että en suhtaudu ehdottoman kielteisesti mainitsemiesi oireiden lievittämiseen. Mutta täytyy silti muistaa, että ne ovat oireiden lievittämistä, eivätkä ratkaise ongelmaa. En kyllä koe, että omat viestini tässä asiassa olisivat riittävän tasokkaita muihin ketjuihin kuin kahvihuoneelle. :slight_smile:

Puhuinkin sähkön tuotantomääristä, joka on paljon ongelmallisempi osa yhtälöä kuin kulutus. Kulutus on toki laskenut hyvin. Siltikään ilman tuontia - johon takavuosina totuttiin - ei edelleenkään pärjätä hyvin. Asiassa ei ole auttanut, että mm. lauhdevoimaloista on poliittisin päätöksin tehty kannattamattomia, eikä niitä enää olekaan käytössä takavuosien määriä. Toki näitä päätöksiä on muitakin, mutta “huoltovarmuusihmisenä” joka tapauksessa haluaisin, että Suomessa tuotettaisiin enemmän sähköä.

Lisäys: (ehkä tämä ei vielä ollutkaan foorumilla). Olen siis tässä asiassa hyvin samaa mieltä kuin Tomi Lounema twitterissä (koko twiittiketju on erinomainen näkemys):

2 tykkäystä

Plus kaikki Twitter-sekoilut…

13 tykkäystä

Kas vain, onhan se Eloninkin YTD komeat -40% :grin:

Hänellekin voisi joku sanoa lohdutukseksi että Teslan arvostustasot ovat tervehtyneet mukavasti ja kohta on jo 2023 joten toi ikävä -$100B YTD on kohta muisto vain :slight_smile:

42 tykkäystä

Jotkut saa perinnöksi Itä-Suomesta tai Kainuusta -70 luvun omakotitalon.

Toiset sitten taas…

Näistä kumpikaan ei omakohtainen kokemus.

26 tykkäystä

Jollain kierolla tapaa tunnen suurta tyydytystä kuinka varokarhulle näytetty hvetin isoa ja paksua keskisormea Ruotsiin muuton myötä :kissing:

44 tykkäystä

Aika hiljaista on ollut tuon saagan osalta viime aikoina. Kaikkien osapuolten kielenkannat menivät kiinni Niemannin haastettua Carlsenin, Nakamuran ja ChessComin Yhdysvalloissa oikeuteen, vaatien yhteensä sadan miljoonan korvauksia maineensa tuhoamisesta. Juristit ovat alkaneet vääntää asiasta. Kai yleisin veikkaus on, ettei Niemann saa juuri mitään.

Niemann jatkaa uraansa, pelaa tällä hetkellä turnauksessa Barcelonan lähellä. Sinnekin on luonnollisesti otettu metallinpaljastimet, joita ei aiemmin tuon tasoisissa turnauksissa ollut. Nähtäväksi jää, onnistuuko hän intensiivisen luupin alla kampeamaan itseään ylös nykyiseltä maailmanlistan sijallaan 42, ja mitä tapahtuu, jos hän vielä joskus on samassa turnauksessa Carlsenin kanssa. Yhdeksi maailman tunnetuimmaksi shakinpelaajaksi hän on jo noussut. USA:n ykköspelaaja Fabiano Caruana totesi taannoin haastattelussa, että aiemmin häntä ei maassa juuri tunnistettu, nyt selvästi useammin, mutta lähestyjien kysymyksenä on yleensä Niemann.

Carlsen ylsi eilen yhteen viime vuosien käsittämättömimmistä suorituksista pikashakin saralla voitettuaan juuri Caruanan ChessComin järjestämän playoff-sarjan puolivälierissä lukemin 22-4. Carlsen voitti peleistä 18, pelasi 8 tasan, eikä hävinnyt kertaakaan, vaikka Caruana on viimeiset 10 vuotta ollut maailman kärkipelaajia (ei ole tosin vahvimmillaan pikapelissä). Ottelun formaattina oli, että ensin pelataan 90 minuuttia pelejä niin että molemmilla on aina 5 minuuttia aikaa koko peliin, sitten 60 minuutin ajan niin että molemmilla 3 minuuttia, lopuksi 30 minuuttia niin että molemmilla minuutti. Lisäksi kaikissa peleissä pelaajat saavat joka siirrosta yhden sekunnin lisäaikaa.

Ajat saattavat kuulostaa absurdin lyhyiltä, mutta jopa noilla ”1+1”-ajoilla (minuutin alkuaika ja yksi sekunti per siirto) Carlsen kykeni erittäin korkeatasoiseen peliin. Carlsen on yksinkertaisesti Goat, kaikkien aikojen lahjakkain, shakin Messi. Ainoa, joka pystyy säännöllisesti laittamaan Carlsenille kanoihin netin välityksellä pelattavassa pikapelissä, on Nakamura, jonka Carlsen tulee luultavasti kohtaamaan finaalissa ensi viikon tiistaina klo 21. Toisaalta Nakamura ei pysy pitkillä miettimisajoilla Carlsenin kyydissä alkuunkaan. Carlsen on ykkönen kaikissa formaateissa.

Ohessa 13 minsan tiivistelmä eilisestä ottelusta.

25 tykkäystä

Hyvintointi kysely on vielä hetken julki. Olisi toivottavaa että mahdollisimman moni täyttäisivät sen!

5 tykkäystä

EBITDA-kokkausta @Verneri_Pulkkinen :face_with_hand_over_mouth::sweat_smile:

7 tykkäystä

Helsingin kaupungin palkanmaksuohjelma on yrittänyt tasoittaa budjettia jo ainakin vuoden ajan huolimatta henkilöstön parhaista yrityksistä kiertää sitä. Mutta kun mikään ei riitä, niin pitää ottaa rajut keinot käyttöön. Jos tämä ei tasapainota budjettia, ei sitten mikään! Tulokset puhukoot puolestaan.

17 tykkäystä