Inderesin kahvihuone (Osa 6)

Mitä pääsiäinen merkitsee nykyihmiselle? Viime vuosina ollut jopa pidempi loma kuin joululoma (joulu osunut viikonloppuun)… Älytöntä sanon minä. Hyvää pääsiäistä kaikille siltikin, nautitaan pitkästä viikonlopusta ja vajaista viikoista me arkityöläiset :slight_smile:

1 tykkäys

Itsellä on viimeiset 10 vuotta ollut joulusta loppiaiseen vapaata niin en voi samaistua kommenttiisi :smile:

3 tykkäystä

Missä tuollaisia, itse kun selailin pari vuotta sitten selailin oli joitakin yrityspörssi yms. paikkoja useampia.
Vastaavilla spekseillä hinta aina 200 000€ - 300 000€ vähintään, yrittäjällä tunnearvoa reilusti hinnassa, ‘koko elämäntyö’ myynnissä jne…täysin epärealistisia.
Usein iäkäs yrittäjä jäähdytellyt viime vuodet, asiakkuudet hiipuneet, tuotteet/koneet/bisnes vanhentunut ja silti älytön hinta.

Olen selaillut niitä kaikkia. Oma varasto nostaa hintaa eniten mutta paljon on näitä pieniä joilla ei varastoa juurikaan ole. Toisaalta niin kuin kirjoitettiin niin ei kukaan pysty elää noilla voitoilla. Useimmilla huonot kasvumahdollisuukset myös

Shakin MM-ennakko, Osa 1/2

Huomenna sunnuntaina Kazakstanin Astanassa alkaa kolmisen viikkoa kestävä shakin MM-ottelu, jossa vastakkain ovat Venäjän Ian Nepomniachtchi (tuttavallisemmin Nepo) ja Kiinan Ding Liren, ensimmäinen kiinalainen MM-ottelussa. Palkintopotti on kaksi miljoonaa dollaria. Kaksikko pelaa 14 peliä vuorovärein, jonka jälkeen nopeampien aikojen tie breakin mikäli ottelu on tasoissa. Pitkät pelit voivat kestää jopa yli 7 tuntia, joskin tyypillinen kesto on 4-5 tuntia, joskus selvästi vähemmänkin jos peli kuivahtaa jo varhaisessa vaihessa steriiliksi. Nepo ja Ding sijoittuivat viime kesänä pelatussa kahdeksan pelaajan MM-kandidaattiturnauksessa sijoille 1 ja 2, ja voittaja Nepon oli määrä kohdata ottelussa kenties kaikkien aikojen paras pelaaja Magnus Carlsen. 32-vuotias, viisi edellistä ottelua vuosina 2013-2021 voittanut norjalainen kieltäytyi kuitenkin puolustamasta enää titteliään. Carlsen oli tympääntynyt otteluita edeltäviin kuukausien mittaisiin uuvuttaviin, pääosin avausvaihetta käsitteleviin valmistautumissessioihin avustajien kanssa. Carlsenin mukaan 14 mammuttimaisen pitkää ja hidasta peliä ei ole oikea tapa ratkoa luotettavasti parasta pelaajaa, vaan peliaikojen tulisi olla paljon lyhyemmät ja pelejä sitä myöten paljon enemmän, jolloin avaukset ja yksittäiset virheet eivät olisi niin ratkaisevassa roolissa. Carlsenin poissaolo luonnollisesti väljähdyttää tapahtumaa, kun shakkimaailman parhaana pitämä ja MM-otteluissa voittamaton pelaaja ei ole kehässä.

Shakissa on jo yli 130 vuotta ollut hämmästyttävän hyvällä prosentilla pitänyt perinne, jossa maailmanmestari on vaihtunut niin että haastaja on voittanut hallitsevan mestarin. Tämän perinteen Carlsen nyt rikkoo, joskaan ei ensimmäisenä.

Ensimmäinen virallinen MM-ottelu pelattiin vuonna 1886, jolloin 50-vuotias itävaltainen, yhtenä shakkiteorian suurena varhaisena kehittäjänä pidetty Wilhelm Steinitz kepitti 46-vuotiaan ja vain kaksi vuotta myöhemmin kuolleen saksalaisen monilahjakkuuden Johannes Zuckertortin. Seuraavina vuosina Steinitzin systemaattisen tieteellinen tyyli oli vahvempi kuin Venäjän ensimmäisen shakkitähden Mihail Tsigorinin luovuus ja räiskyvyys. Vuonna 1894 Steinitz joutui kuitenkin tunntustamaan vain 26-vuotiaan saksalaisen Emanuel Laskerin paremmakseen. Viimeisinä vuosinaan Steinitz pelasi otteluita itse Jumalan kanssa ja kuoli mielisairaana vuonna 1900.


(Lasker ja Steinitz vuonna 1894.)

Matemaatikko, filosofi ja Albert Einsteinin (joka oli myös harrastepelaaja) hyvä ystävä Lasker oli laudan ääressä raivoisa taistelija, joka käytti myös kyseenalaisia keinoja vastustajiensa kukistamiseen. Siinä missä vapaa-ajalla hän käytti hyvin korkealaatuisia sikareita, pelien aikana hän poltti ketjussa huonolaatuisia ja kaikkein pahanhajuisimpia myrkkypötköjä rajoittaakseen vastustajan hapenottoa. Pelien loppupuolella Laskerin tumma puku oli yleensä kauttaaltaan tuhkan peitossa. Lasker piti MM-titteliään hallussaan ennätykselliset 27 vuotta, kunnes hävisi vuonna 1921 Havannassa paikalliselle legendalle Jose Raul Capablancalle. Neljävuotiaana pelin vain isänsä pelaamista katsomalla oppinutta kuubalaisneroa pidetään edelleen yhtenä historian lahjakkaimmista pelaajista. Hän ei koskaan omistautunut shakille monien muiden maailmanmestareiden fanaattisuudella, vaan nautti elämästään seurapiireissä filmitähden ulkonäkönsä ja sulavuutensa turvin. Peleissään hän oli tunnettu ilmiömäisestä nopeudestaan, asemasilmästään ja varmuudestaan; vuosien 1916-1924 välillä hänellä oli kahdeksan vuoden putki, jolloin hän ei hävinnyt yhtä ainoaa turnaus- tai ottelupeliä!

Capablancan vuonna 1921 alkaneen valtakauden povattiin kestävän jopa vuosikymmeniä, mutta jo vuonna 1927 hän hävisi Buenos Airesissa sensaatiomaisesti vastakohdalleen, kulmikkaasti käyttäytyneelle, monomaanisen fanaattisesti shakkiin suhtautuneelle ja pelityyliltään äärimmäisen kompleksiselle venäläiselle Alexander Alekhinelle, joka syntyi upporikkaan ylimysperheen vesana vuonna 1892, mutta joutui vuoden 1917 vallankumouksen jälkeisenä kaoottisena aikana pakenemaan henkipattona Eurooppaan taskussaan hädin tuskin kopeekka.


(Alekhine ja Capablanca Pietarissa keväällä 1914.)

Alekhine mietti shakkia päivin öin ja kirjoitti peleistään kirjoja loisteliaaseen tyyliin. Venäläiseen tyyliin hän ei varsinaisesti sylkenyt lasiin, vaan menetti juopottelunsa takia hetkeksi MM-tittelinsä 1930-luvulla. Vaarallisimman vastustajansa Capablancan Alekhine onnistui blokkaamaan pääsemästä enää otteluun. Toisen maailmansodan aikana ranskalaistunut Alekhine mielisteli natseja paljon enemmän kuin olisi ollut tarpeen, mikä teki hänestä sodan jälkeen shakkimaailmassa persona non gratan. Alekhine kuoli vuonna 1946 Portugalissa rutiköyhänä rappioalkoholistina — ja ensimmäistä kertaa historiassa hallitsevana maailmanmestarina.

Venäjällä shakkiin oli ollut kiinnostusta ja kulttuuria jo 1800-luvulla, mutta 1920- ja 30-luvuilla Neuvostoliitossa alkoi yhä enemmän muhia kunnianhimoisempi ajatus shakin potentiaalista paitsi neuvostokansalaisten loogisen ja kurinalaisen ajattelun koulijana, myös propagandatyökaluna; Neuvstoliitto: älypelien kuninkaan ylivoimainen mahti, kas siinäpä kutkuttava ajatus. Toisen maailmansodan päätyttyä shakki oli jo saavuttanut Neuvostoliitossa kansallispelin aseman, ja Alekhinen kuoleman jälkeen järjestetyn MM-turnauksen voittajaksi selviytyikin Stalinin suosikki Mikhail Botvinnik, joka läpi koko jättiläisvaltion tunnettuna superjulkkiksena loi seuraavina vuosina perusteet niin sanotulle neuvostoliittolaiselle shakkikoulukunnalle, johon kuului syvällinen ja tieteellinen valmistautuminen ja omien pelien kriittinen arviointi, hyvä fyysinen kunto, kamppailullisuus sekä perinpohjainen loppupelitekniikka. 1950- ja 60-luvuilla MM-otteluissa pelasi ainoastaan neuvostoliittolaisia pelaajia, ja sen pelaajat dominoivat maailman parhaita turnauksia. Kaikki sujui kuin hyvin rasvattu kone — kunnes amerikkalainen tornado iski.

Bobby Fischer syntyi New Yorkissa 1943. Opittuaan shakin säännöt kuusivuotiaana peli valtasi hänen mielensä heti kokonaan. Koulunkäynti ei yksinhuoltajaäidin poikaa kiinnostanut ja sen hän keskeytti varhain, venäjän kieltä hän tosin opiskeli omin päin — vain voidakseen tutkia manhattanilaisista divareista löytyneitä venäjänkielisiä shakkilehtiä. 15-vuotiaana Fischeristä tuli suurmestari, maailmanennätys joka säilyi 33 vuotta. 16-vuotiaana hän oli jo lähellä maailman top kymppiä. Seuraavan vuosikymmenen aikana äärimmäisen vaikealuonteisen Fischerin uraa haittasivat loputtomat konfliktit turnausjärjestäjien kanssa. Fischer oli muun muassa kokonaan sivussa MM-otteluun liittyvistä sykleistä vuodet 1964-69. Moni alkoi arvella, ettei hänestä koskaan tule maailmanmestaria. Epäilyä vahvisti se, että hän oli puhtaan yksinäinen susi, jota vastassa olisi mahdollisessa MM-yrityksessä koko Neuvostoliiton shakkikoneisto.

Palattuaan 2,5 vuoden tauon jälkeen huipputurnauksiin keväällä 1970 jotain merkillistä oli tapahtunut: Fischer oli täysin jumalamoodissa, murskaten seuraavien 1,5 vuoden aikana kaikki huippuvastukset tieltään matkalla kohti MM-ottelua. Vastaavaa ylivoimaa kuin Fischer tuona lyhyenä ajanjaksona osoitti ei ole edelleenkään nähty muulloin shakin modernissa historiassa. Voittoputkensa aikana Fischer alkoi saada yhä enemmän mediahuomiota Yhdysvalloissa, ja vuonna 1971 hän oli jo vakiokasvo talk show -ohjelmissa ja aikakauslehdissä. Kesällä 1972 oli vuorossa MM-ottelu hallitsevaa mestaria Boris Spasskya vastaan. Neuvostoliiton shakkiviranomaiset olivat paniikissa ja valjastivat kaikki maan johtavat pelaajat auttamaan Spasskya ja luovuttamaan hänelle kaikki mahdolliset salaiset avausuutuudet ja muu mahdollisesti hyödyllinen materiaali. Fischer valmistautui yksin. Kun ottelun piti Reykjavikissa alkaa, Fischer ei ollut päässyt sopuun turnausjärjestäjien kanssa ja mökötti USA:ssa. Vasta presidentti Nixonin oikean käden Henry Kissingerin puhelu ja vetoomus sai Fischerin lentämään Reykjavikiin. Ottelu oli maailman ykkösuutinen, jonka katsottiin symboloivan ottelijoiden maiden välistä kylmää sotaa. Värikkäiden vaiheiden jälkeen Fischer neuvostoliittolaisten järkytykseksi voitti 24:n pelin ottelun.

Ottelun jälkeen Fischer katosi jäljettömiin 20:ksi vuodeksi, vajoten vakaviin mielenterveysongelmiin. Fischer kuoli vuonna 2008 Islannissa, maassa jonka hän ”laittoi maailmankartalle” ja josta hän oli saanut turvapaikan viimeisiksi vuosikseen. Hoidoista sairauteensa kieltäytynyt Fischer kuoli kerrytettyään juuri shakkilaudan ruutujen verran elinvuosia, 64.

Fischerin lopetettua shakkimaailman ollessa jalkojensa juuressa, hänen seuraava MM-haastajansa, 24-vuotias Anatoli Karpov julistettiin uudeksi maailmanmestariksi. Hintelää ja kuivakkaa venäläistä pidettiin laajasti paperimestarina, ainakin kunnes hän olisi voittanut ensimmäisen MM-ottelunsa. Häntä vastaan tuli vuonna 1978 neljä vuotta aiemmin Neuvostoliitosta Eurooppaan loikannut 47-vuotias Viktor Korchnoi, joka oli tietenkin temppunsa vuoksi Neuvostoliitossa kansanvihollinen numero yksi. Korchnoi oli voittanut ehdokasotteluissa neuvostohuippuja kireissä otteluissa, joissa ei vaihdettu yhtään sanaa eikä kättelyä ja joissa tasapelejäkin piti sopia välikäsien kautta. Korchnoi myös laukoi estoitta neuvostovastaisia kommentteja pitkin matkaa kohti MM-ottelua. MM-ottelussa väreili vainoharhainen ilmapiiri Korchnoin syytettyä eturivissä istuneen Karpovin parapsykologin yrittävän hypnotisoida häntä kesken pelien. Korchnoi alkoi käyttää peililaseja tuijotuksen blokkaukseen ja marssitti saliin omia meedioitaan neutralisoimaan venäläisiä energiavirtoja. Pöydän alle asennettiin väliseinä, tuoleja palasteltiin säteilylähteiden löytämiseksi. Eräässä pelissä Korchnoi sai raivokohtauksen kun neuvostoviranomainen toi Karpoville purkin mustikkajugurttia. Korchnoi valitti, että valikoidulla sarjalla elintarvikkeita avustajat voisivat välittää Karpoville viestejä; ehkä jugurtti tarkoittaa ”asema on lupaava, pelaa voittoa”, ehkä vadillinen marinoituja viiriäisenmunia tarkoittaa ”ota varman päälle”, ja niin edelleen.

Lopulta Karpov voitti 32 peliä kestäneen maratonottelun tiukasti voitoin 6-5 ja nousi kansallissankariksi kukistettuaan petturin. Kolme vuotta myöhemmin Karpov pyyhki Korchnoilla lattiaa voitoin 6-2. Karpov oli osoittanut olevansa maailman paras aktiivipelaaja, ja lisäksi hän oli mukautuva ja nöyrästi käyttäytyvä mallikansalainen; kaikin puolin ihanteelinen ykköstähti neuvostourheilussa. Työläisten paratiisissa kaikki oli hetken hyvin, kunnes Tornado 2 sotki taas järjestyksen. Armenialais-juutalainen vastarannankiiski Garri Kasparov oli täysi-ikäistymässä.

142 tykkäystä

Alunperin ketjun nimi oli “Ruotsalaiset sarjayhdistelijät”. Nyt kun ajattelitte, että ketjuun sopisi sarjayhdistelijät muistakin maista niin otsikoksi vaihtui “Ruotsin ja muiden maiden sarjayhdistelijät”

Itsellä kävi mielessä tämmöinen aivan hullu ajatus, että miten olisi ihan vain “Sarjayhdistelijät”.

17 tykkäystä

Miksei voisi tosiaan muuttaa? :slight_smile: (edit: Otsikko muutettu.)

Ruotsalaisista sarjayhdistelijöistä varmaan eniten tulee keskustelua, mutta varmasti muidenkin maiden yhdistelijöistä halutaan keskustella, vaikka pääpaino varmaan on näissä ruotsalaisissa tuossa ketjussa.

Toki suomalaisilla sarjayhdistelijöillä on jo omat ketjunsa, niin niistä sitten keskustellaan niiden omissa ketjuissaan.

2 tykkäystä

Ei itselleni ole mitään väliä, kävi vain silmään hassu asettelu. :smile:

4 tykkäystä

Onhan se hassu joo. :smiley: En oo hyvä näissä, ajattelin laittaa ketjun alulle, ei mennyt nyt ihan putkeen.

Aluksi toivottiin ruotsalaisille sarjayhdistelijöille omaa ketjua muutamaan otteeseen ja uskoisin, että muidenkin maiden sarjayhdistelijöistä halutaan keskustella ja niille on varmaan turha luoda omaa ketjua(?). Uskon, että pääpaino on noissa ruotsalaisissa sarjayhdistelijöissä. :slight_smile:

Ehkä jotenkin voisi korostaa sitä, että tuossa ketjussa jutellaan just näistä ulkomaalaisista sarjayhdistelijöistä, kun suomalaisilla on omat ketjunsa, jotta viestit asettuvat oikeisiin ketjuihin. :slight_smile:

Olisiko otsikko “Ulkomaalaiset sarjayhdistelijät?” hyvä :slight_smile:

4 tykkäystä

“Ulkomaalaiset sarjayhdistelijät” tuli ekaksi mieleen, ei yritys ja Cevian Capitalin perustaja Christer Gardell. Tosin hän lienee enmmän yrityskauppojen sarjajärjestelijä.

1 tykkäys

Viime yön unessa taas tuli sijoitusjuttuja nähtyä, tällä kertaa ei ollu yhtään analyytikoita unessa: muistan unesta vaan sen et Duellin ja Sievin kurssi karkeesti puolittu yhdessä yössä, ja oma NN-portfolio otti turskaa -16,66 % päivässä, euroissa hiukan yli -25 000 €. Jäi mieleen vaan oma reaktio, joka oli ”Oishan se paljon pahempiki voinu olla” :joy: Kurssilaskujen syy ei koskaan mulle unessa selvinnyt.

26 tykkäystä

Sun reaktiosta tuli mieleen tämä:

“Ei tää niin paha oo, ei tää niin paha oo” :smiley:

6 tykkäystä

Tuntui kun lempisarjasi tuotantokausi loppuu cliffhangeriin mutta missään ei edes mainita jatkosta.
Ei voi jättää roikkumaan meitä tälleen.

24 tykkäystä


Noksu on omassa sarjassaan!

10 tykkäystä

Täällä kait saa höpöttää mitä tahansa ja hypätä edellisen viestin aiheesta toiseen?

Näin pitkän pyhän ratoksi päätin tutustua tuohon tunteita herättäneeseen Voxtur-ketjuun.

Tuli ihan dejavu vuosien taakse - eli kuin Kauppalehden Biotie Therapies-ketju.

Löysin jopa “konditionaalin” ja tämä ulkomaalainen (ilmeisesti firman johtoa) toi mieleen nim.“Harrim” - jolla oli suurimpiin omistajiin kuuluvana yhteys firman toimitusjohtajan. Yksi vaan puuttui eli “Korppiaapa” - lääkäri , itsevarma biotie-kriitikko.

No…antaa porukan pelata - erona biotie-ketjuun oli, että kukaan ei vielä suunnitellut tulevien voittojen jatkosijoittamista ylellisiin kulkupeleihin tai kulutustavaroihin. En myöskään löytänyt sieltä tuttua lausetta "näitä osakkeita en myy ikinä taisi joku jopa kuvaannollisesti mainita laittaneensa osakkeet kassakaappiin seuraaville sukupolville.

Tämä oli siis siinä vaiheessa kun itse tutustuin ensimmäisen kerran koko KL:n osakekeskustelu palstalle ja yhtiö oli jostain syystä Biotie.

Onkos kellään täällä kokemusta ko.keskustelusta vuosien takaa? Firmahan meni lopulta jenkkeihin - hinta oli tosin neitsytvisiittini jälkeen puolittunut, vaikka preemio taisi olla 40-50%. Biotien “multibäggerinä” piti toimia nalmefeeni-niminen lääkeaine, jonka piti vähentää alkoholin käyttöä, pystyit siis juomaan pari, mutta et halunnut enempää. Biotien tarinassa oli paljon mutkia ja oli heillä muitakin lääkeaihioita kehitysputkessa ja nalmefeeni sai jopa myyntiluvan. Rahat oli vain aina loppu ja liudennusta liudennuksen perään.

Oi niitä aikoja, siinä ketjussa oli hurmiota ja tunteellisuutta.

Tällainen muistelu vaan.

9 tykkäystä

Vähitellen nousee taas, ei toki joka vuosi:

Huomasin, että pääkonttorin siirto ei aina näissä näy. Nordeakin jää vähän alle:

1 tykkäys

Palaset kohdallaan. :slightly_smiling_face:

3 tykkäystä

Ranskalaisen modernin historian lyhyt oppitunti. :white_flag:

25 tykkäystä
21 tykkäystä

En oikeastaan tiedä onko fundamentaalisesti olemassa kovinkaan suurta eroa Voxturin ja Nokian välillä. Ihan samalla tavalla siellä Nokia-ketjussakin on surkeassa bisneksessä isoja tappioita tehneitä bagholdereita jotka käyttävät mielettömän määrän aikaa tutkien johonkin espanjalaiseen lomakylään asennetun uuden telemaston innovatiivista arkkitehtuuria ja muita epäolennaisuuksia. Kurssinousua odotellessa käydään tuhansia tunteja keskustelua sekä vuodatetaan verta, hikeä ja kyyneliä han turhaan, kun kurssi mörnii kuitenkin 4€ ja 5,5€ välillä :smiley:

Mutta mitäpä sitä turhaan tuomitsemaan miten ihminen päättää oman vapaa-aikansa käyttää :cowboy_hat_face:

51 tykkäystä