Inderesin kahvihuone (Osa 8)

En nähnyt koodareita korvaavaa toimintoa vielä. Tekoäly vain tulkitsi sen, mitä koodilla halutaan saada aikaiseksi ja kyseinen koodinpätkä oli melko suoraviivainen.

2 tykkäystä

:relieved:

44 tykkäystä

Lisäksi tekoälyn valjastaminen koodintuottamiseen voi olla ongelmallista ihan siinä ohjeistamisessa. Koodaajalla on tietty ilmaisuvoima koodia kirjoittaessaan ja usein sen koodin auki selittäminen on hankalampaa ku varsinainen koodin kirjoittaminen. Eli ts. koodari tietää, mihin lopputulokseen pitäisi päästä, mutta hänen saattaa olla vaikea selittää sitä. Jos tekoälyä pitäisi pyytää kirjoittamaan vähänkään monimutkaisempi koodikokonaisuus, ni jonkun pitäisi edelleen osata kertoa tekoälylle se, mitä sen koodin tulisi tehdä.

Se mitä voi tapahtua, on koodarin työn luonteen muuttuminen. Jonkun ihmisen täytyy edelleen kyetä ymmärtämään koodin päälle, jotta tekoäly osaa tehdä sen, mitä ihminen haluaa sen tekevän. Vähän sama analogia on tekoälyn tuottamissa kuvissa ja niiden promptauksessa. Eli tietokone kuuntelee ohjeita, mutta jos ne on vähänkään vääränlaisia(johtuen osaamisen puutteesta), ni ei se tekoäly ymmärrä, että ihminen ei tarkoita/halua kirjoittamansa promptin mukaista lopputulosta. Eli tekoäly on edelleen työkalu, jonka käyttäminen vaatii taitoa.

5 tykkäystä

Arvaas mihin on luvattu automaattisia työkaluja, joilla bisnesanalyytikko saa määrittelytekstin mukaan generoitua valmiin tuotteen, jo jostain 1980-luvulta asti :wink:

Sovelluskehityksessä tuo koodin tuottaminen, jota ChatGPT osaa sattumanvaraisesti, on vain ehkä 10 - 15 % koko työkuvasta. Se loppu 85 - 90 % on sellaista mihin LLM ei pysty ehkäpä koskaan, koska se on niin abstraktia tekoälylle. Vai miten pyytäisit tekoälyn korjaamaan bugin, joka tapahtuu kun bäkkäristä tuleva data on teknisesti validia, muttei sisällä odotettua arvoa, ja tapahtuu vain kun bäkkärissä sessio expiroituu kesken kirjautumisen. Vielä ei ole tullut yhtään tekoälyä vastaan, joka saisi tuon korjattua. Parhaat pääsee johdattelemalla hajuille, muttei tarjoa minkäänlaista koodinpätkää korjaukseen, jonka se ei-koodari osaisi edes yrittää laittaa oikeaan kohtaan :slight_smile:

Ja tuo on siis vain yksinkertainen esimerkki millaisia ongelmia pitää ratkoa normielämässä päivittäin.

Niin ja itse odotan innolla aikaa kun tekoäly oikeasti saa tuollaiset korjattua tuosta vain, niin voi keskittyä toiseen koodarin päivittäiseen tehtävään, nimittäin palveluiden arkkitehtuuriin ja optimointiin, sekä uusien asioiden luontiin (tekoäly ei sitäkään oikein osaa - “Tee mulle uusi jännittävä webbipalvelu käyttäen dataa, jota en voi sinulle antaa yrityssalaisuuksien vuoksi” :smirk:

  • “Tsekkaatko miksi DynamoDB menee lukkoon tässä tapauksessa?”
  • “Voitko optimoida tämän Lambdan niin, että se vastaa mahdollisimman nopeasti mahdollisimman halvalla?”
  • “Teetkö profiilisivun, jossa haetaan bäkkäristä käyttäjän tiedot ja sen perusteella haetaan lisätietoja, joilla näytetään oikeantyyppinen profiilisivu per käyttäjäryhmä?”
  • “Suunnittele mulle AWS-arkkitehtuuri, jossa eventtejä tulee sattumanvaraisesti joko muutama tai satoja tuhansia. Optimoi se kumpaakin keissiä varten”
  • “Teetkö fronttitoteutuksen, jossa käytetään 5 eri jaettua komponenttia A, B, C, D, E ja optimoit sen mobiilille niin, että se vastaa tätä design-kuvaa kun näyttö on alle 1024, ja käyttää komponentteja A, B, X, Y kun näyttökoko on 1024-1920, ja sitten komponentteja T, U, V kun koko on yli 1920”
  • “Miksi tämä koodinpätkä kaatuu Androidissa, mutta ei iPhonessa?”
  • “Miksi tämän scrollaus lagittaa iPhone 15:ssä, mutta ei iPhone 14:ssä?”
  • “Päivitätkö tämän monorepon käyttään Node 20 niin että se toimii edelleen?”
  • “Päivitä tämä vanha projekti käyttään tuoreinta frameworkkia joka julkaistiin eilen?”
  • “Storessa kun tämä arvo päivittyy, lopettaa tuo kaukana toisaalla oleva komponentti päivittymästä, mutta kun storen toinen kohta päivittyy, niin komponentti saa aiemman arvon. Mutta kun päivitän tuon toisen arvon, niin silloin se tulee oikein, mutta tuolla toisaalla kenttä ei saa validia arvoa”.

Tuon suuntaisia juttuja kun tekoäly saa tehtyä naps! tuosta vain, niin sitten on itsellä kivempi työpäivä :smiley:

30 tykkäystä

https://keskustelut.inderes.fi/t/chatgpt-muut-kielimallit-ja-tekoaly

5 tykkäystä

Sellainen Orthxilla jo on.

3 tykkäystä

Kauppalehden etusivun banneria ei saa jostain syystä suljettua. Onko muilla samoja ongelmia?

Kun 1950-luvulla keksittiin ohjelmointikielet, niitä kutsuttiin automaattiseksi koodaamiseksi.

Ja aivan oikein. Sellaista ihmistyötä, jota tuolloin sanottiin koodaamiseksi, ei enää ole.

Tiedättekö muuten, mitä sana computer tarkoitti ennen tietokoneiden keksimistä?

2 tykkäystä

Onks noi niitä kuuluisia “oikeita töitä”?

Mihin aikoinaan tämän tästä suositeltiin menemään…:face_with_spiral_eyes:

3 tykkäystä

Simonsilla oli hieno ura jota hän teki intohimosta, kovat tuotot markkinalla, hän ei käyttänyt sukkia ja poltti röökiä ketjussa sekä heitti miljardeja filantropiaan. Kaikin puolin ihailtavaa (no, ehkei tuo rööki mutta kaikilla on omat paheensa).

Vaikka olen Simonsista vähän lukenut juttuja vuosien varrella, ei kvantti- ja hedge fund skene ole minun intohimokohteita. Niinpä sellaista “tunnetason” sidettä ei Jimin juttuihin koskaan syttynyt, toisin kuin Mungerin.

Täten en ajatellut tehdä Erikoisvarttia, vaikka kieltämättä kyseessä on yksi suurimmista sijoittajista nykyaikana.

25 tykkäystä

No todellakin. Ei ole koskaan käynyt edes mielessä haluta telkkaria kesämökille. Ei sillä että kaupunkikämpilläkään broadcast-tv:tä tulisi katsotttua kovin usein, sanoisin 2–3 kertaa vuodessa.

1 tykkäys

Olen Boreossa ja KH Groupissa ollut ykkösluokan vaunussa seuraamassa “pääoman kasautumisen” strategian hedelmiä ja taidan hieman odotella ennen kuin tarkemmin mietin lippua Aspon vaunuun. :smiley:

Olen myös hieman harmissani, miksi suomalaisyhtiö ei löydä strategialleen suomenkielistä termiä. :frowning:

24 tykkäystä

Teikäläinen hallusinoi yhtä paljon kuin tekoäly :smiley:

ChatGPT:n uusi versio on huonompi kuin vanha nelonen ja valovuosia huonompi kuin alkuperäinen nelosen julkaisu, jota on valitettavasti huononnettu ajan saatossa pisnessyistä.

11 tykkäystä

Voi, tulisipa tekoäly ja vapauttaisi minut tästä opettajan työstä. Voinko jotenkin edesauttaa sen kehitystä? :joy:

23 tykkäystä

Tästä vielä jatkaen. Hienojen sanojen viljely on helppoa, mutta Aspo aikoo investoida satoja miljoonia euroja lähivuosina ja aika näyttää, mikä tuotto noille euroille saadaan tai mistä ne eurot edes tulee koska tulorahoitus ei tuohon riitä. :smiley:

15 tykkäystä

Jaa portfoliovisio? Eikös se ole suomeksi salkkuharhanäky?

Makuasia kumpi kuulostaa hienommalta :thinking:

Vai compaunderiako tarkoitit?

3 tykkäystä

Kokoomus olis täydellinen. Puolue vois vaihtaa nimensä

Aspon lanseeraustilaisuudesta:

image

15 tykkäystä

Compounderia ensisijaisesti. :smiley:

Kai se (sarja-)yhdistelijä on paras käännös tässä kontekstissa.

Salkkuharhanäky olisi kyllä hieno käännös myös virallisissa materiaaleissa!

1 tykkäys

Löysin tuollaisen tylsän “suomennoksen” kompaunderi tuolle:

https://termipankki.fi/tepa/fi/haku/compounder

Hidasta on sanojen evoluutio, 32 vuotta kulunut ja se on vasta muuttunut muovitermistä muotitermiksi.

2 tykkäystä