Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Juuh elikkäs mun pet peeve elikkäs inhokki on kans Guu! Olen koettanut ränttää asiasta usein ja ahkerasti, mutta jatketaan. Olen myös oman mielenrauhani takia alkanut hyväksymään, että kukat kukkii ja puhekieli elää. Ehkä tämä on murrekysymys, kuu ja guu. :love_you_gesture:

Suomen kielen vaatimuksesta firman laajuisesti on tosin luovuttu, tiimissä kun tarvitaan nykyään paljon esimerkiksi englannin sekä ruotsin kieliä.

22 tykkäystä

PS pikku triggerin heitin vielä tuolla alkaa hyväksymään. Kielinörtit unite

12 tykkäystä

Aloita kaikki henkilöstöpalaverit näyttämällä Q-kirjain, ja sitten kaikki toistaa yhteen ääneen kolme kertaa kuu. Kolmen vuoden sitkeän yrityksen jälkeen menet hermoparantolaan guugaudeksi.

17 tykkäystä

Nyt selvis se todellinen syy että miks Sauli sai lähteä ”sapattivapaalle” :disguised_face:

Suomiwiki väittäisi että kyseessä on vierasperäisyyden liioittelu:

13 tykkäystä

Nordnetissä pitäisi olla mahdollisuus blokata paskaosakkeet että en jatkuvasti ostais niitä tai edes kävis kattomassa, että miten niillä menee.

38 tykkäystä

Tuota samaa rahastoa olen pohtinut, kun syksyllä isompien hankintojen jälkeen pitää OP:n Kasvutuottotiliin kajota. Seligsonin Rahamarkkinarahasto olisi varmaan tuohon myös passeli, mutta en tahdo avata uudelle palvelintarjoajalle tiliä. Ålandsbankenilla oli jotain lyhyttä yrityskorkorahastoa myös. Nordnetin säästötililtähän saa myös nykyään jotain korkoa, jos ei sijoitustuotetta tahdo, mutta ehdot ovat aika heikot pienille summille.

Mutta en itselleni tuota Evliä parempaa ole vielä keksinyt.

4 tykkäystä

Tämä patheticin kääntäminen pateettiseksi kyllä rasauttaa. Jostain syystä jokaikisessä leffassa/sarjassa jne. Ehkä ne on tekoälyllä tehty tai sitten suomentajat eivät osaa suomea.

Pateettisen jälkeen eniten kiukuttaakin sitten Bordeaux (kaupunki/viinit) lausuminen “pordöö”.

3 tykkäystä

Tämä on hieno periaate. Tuota ei ole tullut niin harrastettua, mutta olen koittanut vähän samaa käyttämällä aina suomenkielisiä sanoja, kuten sähkälehitutähystin (pyyhkäisyelektronimikroskooppi). Tämän lisäksi voi koittaa keksiä sanoja, esim. smoothien käytön olen lopettanut jo ajat sitten. Kyseessähän on seos, johon on survottu marjoja, hedelmiä ja jukurttia, eli survelo! En tosin itse keksinyt tätä, vaan bongannut Enbusken twiitistä tai jonkun vastauksesta siihen. En muista kenelle kunnia tästä sanasta kuuluu.

10 tykkäystä

Onpas komea sana. Mahtaa TVO:n johdossa muutamalla henkilölläkin pettänyt “päähöyrylinjan ulospuhallusjärjestelmän varoventtiili”, minulla olisi ainakin.

Ovat varmasti kielitaitoista sakkia ja käyttävät kansainvälistä termistöä, Inden foorumin harmistuksen uhallakin :stuck_out_tongue_winking_eye: Voi olla hankala sana käytettäväksi puolalaiselle keikkainsinöörille.

7 tykkäystä

Mutta Suomestahan onkin hyvää vauhtia tulossa pikku Amerikka, hyvä jos ruuan voi tilata Suomea puhumalla ja tämähän vaatii että tarjoilija osaisi puhua Suomea. Paljon tuntuu olevan puhetta jotta ChatGPT tulisi pian korvaamaan opettajat ja muut henkilöt niin sittenpä vasta ollaankin jenkkiläisiä jos heidän algoritmit opettaa uudet sukupolvet. :smiley: Toivottavasti tähän on vielä matkaa satoja vuosia ettei manipuloitu koodin pätkä opeta ihmistä.

3 tykkäystä

Oma salkku alkaa näyttää jo ihan liian vihreältä, missä tutut ja turvalliset kriisit&kusetusmarkkinat😢

2 tykkäystä

Sama. En oo myöskään kestänyt tätä tilannetta, vaan myynyt rankalla kädellä vihreää väriä pois salkusta. Jenkkien ja osin Euroopankin sijoituskohteet vielä ymmärtää, mutta kun syöpä on levinnyt jo hesuliinkin…

Tämä on se perinteinen suomalaiskuvio, että kenties vielä eka pullollinen vedetään bordoota ja sitten loppuillasta tilataan bördöötä.

2 tykkäystä

Alkaa tekemään on ollut kielitoimistonkin hyväksymä muoto jo yli kymmenen vuotta - silti se kalskahtaa korvaani edelleen.

4 tykkäystä

Täytyy nyt antaa negatiivista palautetta @ Inderes kun ihmettelin omistajaluettelon (Glaston) ulkoasun muutosta niin historian kuin vertailun aiempiin kuukausiin osalta, että huonompaan suuntaan (imo) on mennyt…en tiedä mikä taho tuota aiemmin piti yllä mutta historia kyllä ylettyi pitemmällä kuin nykyisin (2022-12-31) ja omistusten muutokset näkyivät ilman laskinta. :-1:

2 tykkäystä

Mielestäni näillä on eri merkitys. Esim. eilen kirjoitin viestissä täällä että Jim Simons oli mielenkiintoinen hahmo koska en tuntenut häntä henkilökohtaisesti vaan tiedän vain julkisen kuvan parin haastattelun ja muutaman lehitiartikkelin kautta.

9 tykkäystä

Tässä ruokatauon jälkeisellä siestalla katsoin ulos ja kuuntelin lintujen laulua, joka toi jostain syystä mieleen Big Brotherin, vuonna 1999 Hollannissa kehitetyn formaatin, jossa joukko toisilleen tuntemattomia ihmisiä viettää jopa kolme kuukautta eristyksissä, ja ihmiset seuraavat heidän edesottamuksiaan television välityksellä. Ohjelma saavutti suosiota myös Suomessa, ja lopulta syksyllä 2005 tuolloin vielä pienehkö Sub TV otti isolla taloudellisella satsauksella suurtuotannon hoitaakseen. Hankinta istui hyvin Subin anarkistiseen luonteeseen, jota symboloi Simpsonien näyttäminen joka arkipäivä pyhään aikaan 20:30 Ylen uutisten päälle. Vielä vuotta aiemmin Simpson-nälkäiset nuoret olivat joutuneet tyytymään yhteen viikoittaiseen ohjelmaan Maikkarin sunnuntai-iltapäivässä ennen Hockey Nightia.

Big Brother Suomi oli kauhisteltu sensaatio, josta irtosi uutisia iltapäivälehtien luetuimpiin. Kahta ensimmäistä kautta en seurannut lainkaan, mutta muutettuani omilleni aloin jonkin verran seurata syksyn 2007 kolmatta kautta. Joka päivä oli päälähetys klo 22-23, jossa esitettiin edellisen päivän mehukkaimmat tapahtumat. Klo 19-19:30 oli tuotannon kakkosmiehen, joviaalin supliikkimiehen Janne Katajan luotsaama Extra, jossa vaihtuvin vierain puitiin kansakunnan puhutuimman talon tapahtumia. Viikko huipentui sunnuntaisin klo 21-22:30 esitettävään finaaliin, jossa radiosta tutun Vappu Pimiän johdolla paljastettiin studioyleisön edessä, kuka asukas pudotetaan talosta. Lopuksi pudonnut asukas siirtyi talosta studioon Pimiän haastateltavaksi.

Prosessi asukkaan pudottamiseksi oli kaksivaiheinen. Torstaisin kaikki asukkaat kutsuttiin yksitellen niin kutsuttuun Päiväkirjahuoneeseen, jossa asukkaat saivat aina purkaa tuntojaan yleisölle ilman että muut asukkaat saivat tietää puheista. Jokainen äänesti kahta asukasta häätöäänestykseen. Kaksi tai useampi eniten häätöääniä saanut joutui Katajan paljastamana äänestykseen. Tästä hetkestä sunnuntai-iltaan klo 22:15 asti TV-yleisö sai antaa äänestykseen joutuneille plus- tai miinusääniä, luonnollisesti maksullisesti. Demokraattisista vaaleista poiketen Pimiä näytti sunnuntain suoran lähetyksen mittaan äänestystilannetta alinomaa, lietsoen kansaa panostamaan vielä lisää rahaa äänestystekstareiden lähettämiseen.

En juurikaan seurannut Katajan ekstralähetystä, mutta eräänä päivänä huomasin ohjelmatiedoista, että vieraana on ohjelman faniksi tunnustautunut legendaarinen yleinen syyttäjä Ritva Santavuori, joka oli tuttu myös Ylen aamutelevision jälkiviisaista – kunnes sai keväällä 2008 kenkää kommentoituaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Barack Obaman isoäitiä rasistiseen sävyyn.

Kataja vaikutti aluksi hieman hermostuneelta maineikkaan vieraan seurassa, esitellen tämän Ritva Santakuoreksi. Santavuori kommentoi asukkaiden persoonia oivaltavaan sävyyn ja harmitteli, että yleisö tuppasi äänestämään sosiaalisia ja mielenkiintoisia asukkaita ulos, jättäen taloon tylsimyksiä. Jos äänestyksessä oli tylsimys vastaan mielenkiintoinen mutta ehkä pikkuisen ärsyttävä asukas, yleisö halusi äänestää tunteita herättävää vastaan ihan vain sadistisesta halusta nähdä tämän ilme putoamishetkellä. Hintana tästä oli viihdearvon putoaminen. Mikäli äänestyksessä oli kolme asukasta, miinusäänet houkuttivat pudottamaan eniten tunteita herättävän.

Tuotanto reagoi Santavuoren jyrähdykseen poistamalla myöhemmin miinusäänet käytöstä ja ottamalla häätöäänestykseen lähes aina 3-4 asukasta. Näin oli vaikeampaa äänestää ärsyttävää mutta mielenkiintoista asukasta vastaan.

En enää 2007 alkuinnostuksen jälkeen juuri seurannut ohjelmaa, mutta ihan pinnallinenkin perstuntuma oli, että miinusäänien poistaminen vaikutti jopa kaksinkamppailujen äänestyksiin, vaikka loogisesti näin ei tietenkään pitäisi olla. Ihmiset eivät aina ole loogisia. Miinusäänet herättävät primitiivisen kostonhalun, jota välillinen vastaehdokkaan plusääni ei aivan samalla tavalla tyydytä. Tämä tuli mieleeni USA:n vuoden 2016 presidentinvaalien yönä katsellessani Trumpin voittopuhetta. Jos myös miinusäänet olisivat olleet käytössä, Clinton olisi voittanut. Todella moni ei pitänyt kummastakaan ehdokkaasta, Trumpista vielä vähemmän, ja jätti äänestämättä. Jos olisi voinut suoraan äänestää Trumpia vastaan, nimenomaan saada se miinusäänen tyydytys, jotkut olisivat sen vaivautuneet tekemään.

Oliko tällä tarinalla jokin huipennus tai opetus? –Tuskinpa. Miksi tämän kirjoitin? –En tiedä. Kaikella ei tarvitse olla tarkoitusta, ei myöskään tarvitse aina miettiä, onko arvolleni sopivaa katsoa Big Brotheria. Olkaamme vapaita, älköön mikään inhimillinen olko vierasta.

51 tykkäystä

Näillä on kuin onkin eri merkitys, koska hahmo on fiktiivinen henkilö, kuvajainen jostain aidosta. Jim Simons voi olla interesting character, mutta hän ei ole mielenkiintoinen hahmo, vaan mielenkiintoinen henkilö. Sanan hahmo käyttö ei-fiktiivisestä henkilöstä kuulostaa yhtä kummalliselta kuin että sanoisi ”fyysinen henki”. Ei siinä vain ole mitään järkeä.

Jos näet vaikkapa Jim Simonsin varjokuvan, niin silloin toki kyseessä on Jim Simonsin hahmo.

1 tykkäys

Todella harmillista että Faron ketjun keskustelu on taantunut jopa varsin kollektiivisesti juupas-eipäs-kiistelyn tasolle. Olen huomannut, että nyt ko ketjussa nähtävä joukkointoilu on laskenut aiemmin muidenkin hypeketjujen tasoa. Ei semmosee kinasteluun jaksa käyttää aikaa mikä on sinällään sääli foorumin kiinnostavuuden ja kulttuuriin kannalta. Mainitsemani ketjun keskustelu oli aiemmin todella mielenkiintoista seurattavaa ja valaisevaa.

4 tykkäystä

Jäin miettimään tätä ja sen ratkaisemista. Jos keppi eli liputuskäytäntö ei ole auttanut rikkakommenttien kitkemiseen,

voisiko laadukkaan sisällön immateriaalinen palkitseminen kannustaa parempaan keskustelukulttuuriin? Esimerkiksi mode voisi valita ja nostaa jollakin tavalla näitä
tai jokin foorumilaisten avoin äänestys hyödyllisimmästä kommentista tai lisäarvoa tuovasta keskustelijasta voisi toimia

3 tykkäystä

SEYE kertoi sen verran mielenkiintoisista näkymistä osarin jälkeisessä webcastissa, että tarkkaavaisimmat huomasivatkin jo timontin päättäneen juhlistaa tätä hienoa päivää jälleen uudella profiilikuvalla. Ehkäpä tällä mennään vähän kauemmin.

23 tykkäystä