Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Aika vetäytyä joulupuuhiin. Kiitos kaikille kuluneesta vuodesta ja oikein hyvää ja rauhallista joulua!

P.S. Tämän viikon Alokkaan haastattelu on aivan huikea!!! :+1:

28 tykkäystä

Luin @Sijoittaja-alokas haastattelun, melkein herkistyin :pleading_face:. Istuin puoli tuntia salin jälkeen pukuhuoneessa ja luin haastattelua… täytyy sanoa, että minulla oli eri kuva miehestä. Salitulokset, avoimuus, elämänmyönteisyys…Iso kiitos :pray::clap: @Sijoittaja-alokas ja tämä foorumi!

Ps. Kuulun siihen hiljaiseen, kirjautuneeseen joukkoon jolla suullinen ja kirjallinen anti ei ole lähellekään samalla tasolla kuin muilla tämän fooruminen aktiiveista, mutta uskokaa kun sanon että tätä foorumia kyllä seuraan.

55 tykkäystä

Kiitos kivasta ja kauniista viestistä! :slight_smile: :pray:

Onhan tämä hieno yhteisö ja tulee tosiaan muistaa, että suurin osa on täällä “lukijana”.

Kannustan sinua ehdottomasti kirjoittelemaan, kunhan se itsestäsi tuntuu hyvältä. :blush:

17 tykkäystä

Muotokieli – Wikipedia.

Aamupäivällä lukaisin alokkaan haastattelun hätäisesti. Nyt ajan kanssa lukenut sen kaksi kertaa. Täytyy sanoa että nöyräksi vetää kaikki tuo avoimuus. Parasta ikinä mitä sijoitusfoorumeilta olen lukenut moden asemassa olevata henkilöltä. Nöyrä kumarrus alokkaalle ja haastattelialle.

20 tykkäystä

Laitan tänne, kun menee jo hieman Spinnova-aiheen ohi.

Suomalaiselle pörssille tyypillistä on blue shipit eli tuollaiset isot jähmeät yritykset, joiden suunta kääntyy hitaasti.

Buy out -tyyppiset kasvuyritykset, joiden liiketoiminta on jo jossain määrin vakiintunutta, mutta mahdollisuudet kasvaa ja muuntautua merkittävät ns. kasvuyritykset.

Mielestäni Spinnova edustaa (ja kaiketi Talvivaarakin edusti) Venture Capital ryhmää, jotka saattaa olla ehdoton hitti tai huti. Rahapodissa oli joskus hyvä jakso riskisijoittamisesta ja niissä oleellista on todella hyvä hajauttaminen.

Sama kuin vedonlyönnissä, pitää vain hyväksyä se, että moni sijoitus saattaa pudota nollaan, mutta sijoitustuoton odotusarvon täytyy olla tarpeeksi korkea, jotta voi olettaa saavansa lajista tarpeeksi korkeaa tuottoa.

Itse tykkäisin jos meidänkin pörssistä löytyisi tällaiselle lajille markkinat, mutta ikävä kyllä, taitavat pysyä listaamattomina.

7 tykkäystä

Spinnova on kuitenkin alisuorittanut tavoitteisiinsa nähden ja viestintä on yhtiön puolelta heikohkoa, että kritiikki on mielestäni sallittua. Riskinen yhtiö tottakai, mutta ei ehkä ollut ihan kypsä pörssiin sitten lopulta.

5 tykkäystä

Mä luulen, että listauksella oli tarkoitus hakea rahoitusta tehtaisiin ja muuhun liiketoimintaan. Se on aina eri asia, löytyykö sijoittajia. Spinnovan kohdallahan niitä löytyi. Taisi olla suosituin IPO-osallistuminen sinä vuonna.

Siinähän oli myös yrityksiä, jotka peruivat listautumisensa, kun kysyntää ei löytynyt. Eikö niin?

Ei ollut tarkoitus sanoa, ettei Spinnovaa saa kritisoida, kunhan nostin esille, että meidän Helsingin pörssissä ei olla totuttu Spinnovan kaltaisiin riskibisneksiin. Mutta sijoittajat Suomessahan sijoittaa tällaisiin laajemminkin maailmalle, eikö niin?

Esimerkiksi tuo kvanttitietokoneita kehittävä IonQ on Spinnovan kaltainen riskisijoitus, jossa on selvillä, että yritys tulee tekemään vielä vuosia tappiota.

2 tykkäystä

Onpas sekavasti ilmaistu tuo wikipediassakin, joten ei ihme, että joillekin on asia hieman epäselvä :slightly_smiling_face:

Englanninkielisessä wikipediassa vähän selkeämmin kuvattu.

1 tykkäys

Kävin tuossa joululahjaostoksilla ja päädyin seikkailemaan Prisman peliosastolle, jossa sainkin hienon idean että ostanpa Remedyn osakkeenomistajana veljelle lahjaksi Alan Wake 2:sen, kaksi kärpästä yhdellä iskulla! Pienellä viivellä aivot kuitenkin muistuttivat, että eihän tätä meidän suosikkipeliä julkaistukaan fyysisenä. Siitä tulikin mieleeni, että kyllä varmasti myynti kärsii varsikin lahjamyynnin osalta, kun peliä ei voi näppärästi kaupasta “heräteostoksenakaan” napata mukaan. Noh… myyntilukuja odotellessa. Hyvää joulua kaikille!

2 tykkäystä

My bro.

1 tykkäys

Luulen kyllä että wokeilu syö enemmän tulosta kuin ekonomia.

18 tykkäystä

Joka vuosi palstalle ilmestyy näitä TOP-ketjuja, missä arvuutella vuoden voittajia. Nämä tuntuvat kuitenkin niin turhilta, kun ei löydy ylläpitäjää, joka jaksaisi päivitellä tilastoja. Olisiko tässä Inderesille sauma saada näkyvyyttä palstalle, jos Inderes ylläpitäisi kuukausittain tilastoa ja vuoden loppuun palkitsisi voittajan? @Sijoittaja-alokas?

12 tykkäystä

Tuntuu vähän pakotetulta yhden datapisteen perusteella tehdä mitään päätelmiä taloudesta. Varsinkin kun kyseessä kuluttaja muoti lenkkareiden valmistaja jonka kysyntä voi heilahdella miljoonasta eri syystä.
Vaikka johtopäätökset olisi päteviä niin pitää vielä ymmärtää että talous ja pörssi on kaksi eri asiaa ensimmäinen katsoo taaksepäin ja jälkimmäinen eteenpäin.

19 tykkäystä

Markkinaosuuksia voi myös hävitä muille. Molemmat alat ovat äärimmäisen kilpailtuja. Yksittäisen firman yhden neljänneksen tuloksesta ei voi vielä ihan liikoja johtopäätöksiä vetää.

Jos Nike:n pörssikurssi olisi katsonut eteenpäin niin kurssi olisi tullut alas jo valmiiksi?? Ja täällä on jo löydetty syykin.

Pörssi pelaa todennäköisyyksillä. Ei epävarmaa asiaa voi koskaan kokonaan hinnoiteltu sisään koska se ei ole vielä toteutunut.

Anteeksi kun keskeytän hyvän väännön joskus tulevasta pörssiromahduksesta (uskon myös tähän!!).

Mutta kyllä tämä @Sijoittaja-alokas haastattelu, jonka @Kale-possu teki ja sen jälkeen syntynyt keskustelu taas osoittaa Foorumin ja piensijoittajayhteisön voiman. Rahan teko pörssissä on ihan kivaa (jos ei sijoita Hesuliin), mutta kyllä tämä on jotain suurempaa, kuin vain ostoa ja myyntiä. :heavy_heart_exclamation:

44 tykkäystä

:sweat_smile: Minun elinaikana synkin vuosi edessä globaalissa taloudessa on veikkaus ja toivottavasti jää synkimmäksi. Samaa taitaa korot indikoida, kun laskevat vastoin keskuspankkien ohjeistusta.

Kovaa puhetta. Meinaatko että ajetaan tällä kertaa tämä resiina pahemmin kiskoilta kuin 1990 -luvulla?

6 tykkäystä