Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Näin monta vuotta Suomessa täytyy tehdä töitä, jotta eläke on yhtä suuri kuin ei päiväkään töissä ollut saa tukia | Talouselämä (talouselama.fi)

“Mediaanipalkkalaisen täytyy työskennellä 22,7 vuotta ennen kuin hänen kuukausieläkkeensä ylittää sen summan, joka töissä käymätön naapuri kuittaa tukina.”

Suomi on hyvä maa asua ja elää :sweat_smile:

61 tykkäystä

Kiitos @Mauri nostosta! Onpa mukava huomata kuinka hyvin ketju on otettu vastaan ja on heti nähty monia kiehtovia tarinoita erilaisista taustoista :slight_smile:

6 tykkäystä

Myönnän käyttäväni vastaavaa ajattelutapaa Red eye top picksejä peesaavan osakesäästötilini kanssa :sweat_smile:

Kuulostaa typerältä, mutta pääkopalle paljon paljon helpompaa.

5 tykkäystä

Mitä tästä opimme? Ei kannata olla mediaanituloinen :smiley:

Työeläkekeskustelu löytyy täältä Työeläkkeen kertymä - Yleinen - Osakesijoittaminen (inderes.fi)

En ole itse hirveän kateellinen tonnin kuukausituloille tai tuille, saati eläkkeille.

9 tykkäystä

Tsiisus tota Volvon menoa. Onhan siinä tietysti omaakin tötöilyä mukana, mutta en ollut hahmottanutkaan miten iso merkitys tolla Polestarilla kaiken kaikkiaan on. Ehdotin exälle (jolle annoin joitakin vuosia sitten auton), että myydään sun Volvo, otetaan koko summalla Volvo Caria 25.n tasolta, kuljet bussilla puoli vuotta ja sitten kurssinousun myötä saa loppuvuodesta uudemman Volvon! :sunglasses:
“Tääh, mitä nyt vit… taas…”

Noh, pääsen sitten syksyllä sanomaan että mitä minä…

12 tykkäystä
5 tykkäystä

Tänään on Yhdysvalloissa kansallinen vapaapäivä ja muistelevat ihmisoikeusaktivisti Martin Luther Kingin elämäntyötä (15.1.1929 - 4.4.1968). Hieno mies ja vieläpä kunnon häntäheikki :muscle: Hän ei kuitenkaan koskaan päässyt viimeisessä puheessaan enteilevästi mainitsemalleen vuorenhuipulle eikä sinne ole päässeet muutkaan mutta hieman lähemmäksi tuota kuitenkin.

8 tykkäystä

Sain vihdoin katsottua viime yön NFL-matsit, ja olipahan taas. Detroit Lions kaivoi ilahduttavasti ensimmäisen playoff-voittonsa 32 vuoteen ja vieläpä melkoisessa ottelussa. Vastassa LA Rams, jonka pelinrakentajana toimi 12 kautta Detroitissa pelannut seuralegenda Matthew Stafford. Voitto tuli vieläpä mahdollisimman niukasti yhden pisteen erolla 23-24.

Tällaisten upeiden tarinoiden lisäksi on kuitenkin mahtavaa, että maailmassa on jotain mihin voi aina luottaa, kuten se, että Dallas Cowboys sulaa pleijareissa, oli takana kuinka hyvä kausi tahansa.

11 tykkäystä

Mihin järjestykseen asettaisitte seuraavat sijoitusinstrumentit sen perusteella minkä ostaminen olisi sitten ihan kaikista eniten sitä sijoittamista?

Tesla
Bitcoin
Sampo
Citymarketin broileri kello 20 jälkeen
SP500 ETF
Yhdysvaltojen valtionlaina 1-3 vuotta
Fortum
Van Goghin Orchard with Cypresses
Eurojackpot
Yhdysvaltojen valtionlaina 5-7 vuotta
Dogecoin
Brasilialainen vahaus ja valkaisu
Onecoin
Glenfiddich 21 Year Gran Reserva
Hyzon
Kahvipapu futuurit

30 tykkäystä

Nyt se Poudan Pekka meinaakin, että ensi viikolla satanee Etelä-Suomessa jopa vettä kun vielä perjantaina meinasi että ennätyskylmää on tulossa ja varmaan helmikuun loppuun asti. Vähän muuttuu nämä kuukausiennusteet. :smiley:

9 tykkäystä

Aivan huippusettiä :pray: Mielen hallintaan liittyviä kirjoja on tullut luettua lukuisia, Kahnemanit on luettu, Ronnie O´Sullivanin uraa seurannut vuosikymmeniä (tiesin yhteistyöstä Petersin kanssa), deliberate practicea on opiskeltu, mutta silti jo tämä video jotenkin summaa tuota kaikkea yhteen uudelta tuntuvalla tavalla. Peters on todellakin todella sympaattinen kaveri ja tuo kirja menee välittömästi tilaukseen.

3 tykkäystä
  1. Glenfiddich 21 Year Gran Reserva (Tässä ei voi kuin voittaa, jos unohtaa kellariin niin 10 vuoden kuluttua voi olla kysyttyä ja kallista, ja vaikka ei olisikaan niin sen voi juoda itsekin)
  2. Van Goghin Orchard with Cypresses. Hinnat on tapissa, mutta eiköhän impressionistinen tai moderni taide ole jatkossakin maailman suurin rahanpesukeino, ja kuten yllä niin arvonnoususta nauttiessa voi myös ihailla taulua seinällään.)
  3. SP500 ETF. Pätevä instrumentti, mutta jotain osuuksia jostain fiktiivisistä yhteisöistä eikä mikään reaalimaailmaan kuuluva asia.
  4. Sampo. Sama kuin yllä, mutta pienemmällä tuotto-odotuksella.
  5. Yhdysvaltain valtiolaina 5-7 vuotta. Jos siis suora note, eikä tasaisen maturiteetin rahasto niin tässäkään ei voi hävitä (paitsi tietysti inflaatiolle).
  6. Citymarketin broileri kello 20 jälkeen. Vanhassa televesio-sketsissä sanotaan, että prosenteilla ei muka voi mitään ostaa, mutta kyllä tämä viimeistään todistaa heidät vääräksi.
  7. Kahvipapu futuurit. Numero 6.sen kanssa niitä harvoja joita ilman ei oikeastaan voi elää.
  8. Yhdysvaltojen valtiolaina 1-3 vuotta. Kelpo tuote! melkein käteistä, vaikkei käy lähikaupassa.
  9. Tesla. Sisareni osallistui kyseisen yhtiön merkintäantiin aikanaan. Olen viisaana isoveljenä neuvonut vähintään kymmenesti myymään omistukset, koska hinta on kuplaantunut ja ei voi kuin romahtaa. Onneksi hän ei ole minua kuunnellut.
  10. Brasiliainen vahaus ja valkaisu. Itseensä kannattaa aina sijoittaa! Toisenlaisella ihmisellä tämä voisi olla paljon parempikin sijoitus, mutta näin karvaisella miehellä hyöty on aika marginaalinen.
  11. Eurojackpot.
  12. Hyzon. Mikään ei ole täysin hyödytöntä, aina voi olla edes varoittava esimerkki.
  13. Bitcoin. Parempi kuin muut kryptot, koska sen voi sentään vaihtaa US-dollareiksi. Oikeastaan se että pitkoa voi vaihtaa dollareiksi on ainoa syy minkä takia millään muullakaan virtuaalikolikella on yhtään mitään arvoa.
  14. Dogecoin. Meemikoira on hauska.
  15. Onecoin. Nyt alkaa olemaan jo aika hyödytöntä.
  16. Fortum. Rahotuksen proffa aikanaan opetti, että silloin kun pitkällä aikavälillä ROIC on pienempi kuin WACC niin yritys tuhoaa, eikä luo arvoa. Normalisoin edellisen 5-vuoden suoritumisen ja tein sen pohjalta ennusteen seuraavalle viidelle vuodelle, käyttäen liikevaihdon kasvuoletuksena Saksan 10-vuotista valtionvelkakirjaa. (2,2% p.a.). Laskin keskiarvoisen ROIC:n ja WACC:n ja laitoin ne koordinaatistoon, integraalifunktio palauttaa -12 miljardia euroa.
48 tykkäystä

Täydellistä ajanhukkaa seurata säätiedotuksia. Ennusteet vaihtuu ihan hassusti, siinä ja siinä että yhden päivän edes tietävät, loput arvaillaan, kertonee olennaisen tämän pallon tilasta. Kattoo aamulla klasista mäelle, kyä se siitä selviää kullonenki sää…

2 tykkäystä

Minä katson päivän ennustuksen ikkunasta ja useiten menee ihan nappiin.

13 tykkäystä

Näetkö ikkunasta lämpötilankin?

1 tykkäys

Tällä tavoinhan pystyy oikeasti vähän ennustamaankin, jos on sääoppi hallussa ja peruspuntarit seinällä. Ilmanpaine, lämpötila, tuuli ja tuulen suunta, erilaisten pilvien tunnistaminen ja näissä tapahtuvien muutosten tulkinta.

Näillä sitä säätä ennen ennustettiin ja opetetaan nykyäänkin oppilaitoksissa mm. merenkulkijoille. Taitaa kansan syvissä riveissä olla poistuvaa vanhan kansan osaamista.

10 tykkäystä

Tässä on Juhani Huopaisen kiintoisa kolumni.

Kaikki sijoittajat tykkäävät hintaralleista. Kun hinta nousee, valitettavasti aiemmat tutut majakat, kuten “edellinen pohja” tai “finanssikriisiä edeltänyt huippu” jäävät kauas taakse, eikä niistä ole enää antamaan suuntaviivoja tai tavoitettavissa olevia ostotasoja. Ehkä joistakin on helpompi ostaa ennätyshintoihin, mutta itse tykkään enemmän ostaa kunnon rekyylin päätteeksi. On tämäkin, kun sulovilenmäinen “sain halvalla” tuntuu paremmalta sijoitusperusteelta kuin “ostin jo vahvasti noussutta”.

Alaotsikot:

  1. Kurssit 2022 tammikuun ennätystasoilla - mitä helvettiä?!?
  2. Nousun eväät on jo syöty?
  3. Oma view
  4. Bitcoin!
6 tykkäystä

Kyllä jos ikkunan takana on lämpömittari

2 tykkäystä

Inderes Nordicin -kanavalla on kiinnostavia sijoitusaiheiisia videoita. Kannattaa laittaa kanava tilaukseen. :slight_smile:

Siellä on tuoreita videoita tältä päivältä, joissa analyytikot ovat haastatelleet alla olevien yhtiöiden toimitusjohtajia tai haliituksen edustajia. Haastattelut on tehty englanniks. :slight_smile:

MedHelp Care on SaaS-yritys, joka tarjoaa pilvipohjaisen alustan terveydenhuollon käyttöön. Yhtiön mukaan alusta tekoälyn avulla auttaa vähentämään sairauspoissaoloja sekä säästämään rahaa.

CirChem on ympäristöteknologiyritys, joka on erikoistunut käytetyn liuottimen kierrätykseen ja puhdistukseen.

Duearity toimii lääketieteen teknologian alalla. Yritys on erikoistunut teknisten ratkaisujen kehittämiseen ja valmistukseen tinnituksen hoitoon ja lievitykseen.

Windon Energy Group toimii energiasektorilla. Yritys toimittaa aurinkosähköjärjestelmiä ja tarjoaa kokonaisratkaisuja, jotka koostuvat aurinkopaneeleista, inverttereistä ja asennusjärjestelmistä jälleenmyyjille, jotka edelleen myyvät tuotteita asiakkaille.

Obducat on maailmanlaajuinen toimittaja litografiaratkaisuissa, erityisesti nanoimprint- ja pinnoitustekniikoissa.

8 tykkäystä

Ai siis tää tämmönen?

image

44 tykkäystä