Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Kenellä näistä ostot johtavat osakkeiden mitätöintiin eikä johdon palkitsemiseen ?

4 tykkäystä

Ja hyvä muistaa, että valtuutus ostaa osakkeita ei vielä tarkoita yhtikäs mitään. Kumileimaisin kyseessä, joka monessa firmassa mainitaan vain varmuuden vuoksi

1 tykkäys

Luulen, että tässä painaa Nokian varjo valtavasti.

Sijoitusosaaminen Suomessa edelleen on mitä on, enkä ole ihan varma tajutaanko useissa hallituksissakaan omien ostojen hyötyä. Ja jos tajutaankin, ajatellaan ettei vihaiset Osinkopuolueen kahisevat tuulipuvut ymmärrä. :smiley:

Toisaalta ei niitä kannata yliromantisoidakaan: ne ovat vain yksi tapa palauttaa pääomaa omistajille, kuten osingot.

Ne eivät luo tai tuhoa omistaja-arvoa, ne vain siirtävät sitä.

Omistajille ne ovat myös melkoisen verotehokkaita.

Ehkäpä Nordean rohkaiseva esimerkki muuttaa ajattelua omien ostojen ympärillä.

30 tykkäystä

Eiköhän tammiralli ala helmikuun puoliväliin mennessä :wink:

3 tykkäystä

Yhdistelmä osinkoa ja omien ostoa…
Valtuutusta oli vissiin joku jaardi kun tätä jatkunut, noh pitkään jo… :smile:




Mitäs herralla on salkussa, että nousi tänään 5,00%? :slight_smile: :+1:

t. nollatulos tänäänkin

2 tykkäystä

Eikös sanonta kuulu, että “ahneella on paskainen loppu” :joy:

1 tykkäys

Mä kerron teille miten Inderesillä voitte korjata tän tilanteen. Pörssiyhtiön listautuessa laiskat neuvonantajat copy pastee ne samat kuluneet materiaalit jokaiselle uudelle yhtiölle ja silloin sinne suomalaisen yhtiön mietittäväksi kopioituu sellainen erittäin haitallinen lause nimeltä osingonjakopolitiikka. Kun yhtiö joutuu määrittelemään itsellensä listautuessa osingonjakopolitiikan, niin voitonjaosta tulee väistämättä osinkokeskeistä. Suomalaisessa osakesuunnitelmataloudessa on kaikenlisäksi vielä niin, että kun osingonjakopolitiikka on kerran päätetty, niin sitä ei voi seuraavaan 5 vuoteen enää vaihtaa uskottavuussyistä.

Kun ne uudet yhtiöt varmaankin kyselee teiltä neuvoja listautumisesta ja sijoittajaviestinnästä, niin voisitte vinkata että firman kannattaisi vaihtaa sinne wordiin osinkopoliitikan tilalle sanan voitonjakopolitiikka ja samalla valistaa että nykyään trendikkäät jenkkiyhtiöt jakaa osinkojen sijaan omien osakkeiden ostoja. Tää osinkopelleily pitää katkaista jo IPO-vaiheessa, koska kun kerran jaat osinkoja niin olet ikuisesti osinkojen orja. Omien osakkeiden osto tarjoaa yritykselle huomattavasti enemmän joustoa voitonjaossa, koska omia osakkeita ei tarvitse väkisin ostaa joka ikinen vuosi.

60 tykkäystä

En ole osinkomies ja mä en edes kauheasti liioittele:
Mutta jos joku laskee osinkoa ihan perustelujenkin kera, että aikoo panostaa, vaikka investointeihin tai yritysostoihin hyvien argumenttien kera, niin pohdin kuitenkin sisimmässäni ainakin jonkin verran, onkohan tässä jotain silti vikana. :grimacing: :sweat_smile:

:pensive:

10 tykkäystä

Tulokset saapuneet. Tuliko osumia kahvihuoneen kisaajilla?

1 tykkäys

Suosikkini on varovainen mutta vakaa kasvavien osinkojen maksaminen yhdistettynä tilanteen mukaan joustaviin omien ostoihin. Mielestäni vakaa ja kasvava voitonjako tuo kurinalaisuutta ja pitkäjänteisyyttä; ei vaan roiskita kasvuinvestointeja minne sattuu jos ei ne oo hyvin perusteltuja.

1 tykkäys

Nokian rinkuloita vivulla ja ilman (98.6%)
Volvo Carsia (1.4%)

2 tykkäystä

Tämä ajatus johtaa loogisesti lähes väistämättä siihen, että omien osakkeiden ostot ajoittautuvat sellaiselle jaksolle, että osakkeen kurssitaso on keskimääräistä korkeampi. Ylimääräistä rahaa omien ostoihin jäisi yrityksellä vain syklin huipuissa.

Päinvastainen voitonjakopolitiikka on objektiivisesti fiksumpi. Vakaa ja kasvava määrä omien ostoja ja sitten jos noususyklissä kurssihuippujen aikana jää poikkeuksellisen paljon ylimääräistä rahaa, niin ne voi jakaa lisäosinkoina ulos.

17 tykkäystä

Minä en näistä paljoa ymmärrä. Oma käsitys on että huonolta näyttää kiinteistöjen hinnoille varsinkin alueilla missä neliöhinnat on korkeimpia. Nollakorkoaika täällä kotimaassa yhdistettynä asiantuntijoiden jatkuviin kommentteihin vielä ohjauskoron ollessa miinuksella että lyhin mahdollinen markkinakorko on se paras taitaa tulla maksuun… Toivottavasti pankit ja velalliset selviää.

3 tykkäystä

Ajattelin niin päin että omia kannattaisi ostaa mieluiten vain silloin kun ne eivät ole kalliita ja sitten vaikka vaan sitkeästi pitää ylivahvaa tasetta hyvinäkin aikoina.

1 tykkäys

Rakas vakuutusyhtiöni Fairfax Financial tarjoaa vielä yhden vaihtoehdon omien osakkeiden ostoille ja mitätöinneille: yhtiöllä on total return swappeja omien osakkeidensa kehitystä vastaan. :grin:

At September 30, 2023, the company continued to hold equity total return swaps on 1,964,155 Fairfax subordinate voting shares with an original notional amount of $732.5 million (Cdn$935.0 million) or $372.96 (Cdn$476.03) per share, on which the company recorded $162.0 million of net gains in the third quarter of 2023.

Firman johtoryhmä näki koronavuoden 2020 lopulla, että oma osake oli aivan roskakorihinnoissa, mutta pankista ei löytynyt riittäviä käteisvaroja isompaan takaisinosto-ohjelmaan. Tämä ratkaistiin sitten tyylikkäästi ostamalla swappeja, jotka vastasivat n. 7,5 prosentin osuutta Fairfaxin silloisesta osakekannasta. Yhtiö ei siis ostanut osakkeita suoraan, vaan osti osakkeen kehitystä vastaavan tuoton (-kulut). Vaikka monien kirjoissa tämä menee osioon Huumori ja kirjanpitokikkailu, niin käytännössä ei olla kaukana samasta vaikutuksesta kuin mitä omien osakkeiden ostosta saisi. Hieman tätä ennen toimitusjohtaja Watsa laittoi vähän toistasataa miljoonaa taalaa omaa rahaa osakkeisiin kiinni, eli vakaumusta riitti.

Mitäs sen jälkeen? Osakkeen 3v kehitys on näppärästi +180 %, ja alkuperäiselle 732 MUSD:n sijoitukselle onkin tullut n. 1,2 miljardia USD tuottoa ennen swappien pidosta maksettavia kuluja. Vuosituotot ovat siis ihan kohdillaan. Koomisinta kaikessa on, että kun yhtiö on saanut ihan aitoakin käteistä kassaan, niin se on ostanut ja mitätöinyt n. 12 % osakekannastaan - tämä taas vuorostaan kasvattaa swappien arvoa entisestään. Yhtiö teki siis aivan uskomattoman arvosijoituksen omaan osakkeeseensa ensin ilman käteistä ja sitten käteisellä.

Siltikin tuntuu, ettei yhtiö ole vieläkään kallis. Toivottavasti noista swapeista on jatkossakin iloa, sillä ne ovat jo ihan kohtalaisen kokoinen sijoitus Fairfaxin portfoliossa.

28 tykkäystä

Se mitä kannattaisi tehdä ja se mitä tehdään ovat kaksi eri asiaa.Joitain harvahkoja poikkeuksia lukuunottamatta.

In general, the percentage of buybacks that have been funded by borrowed money has been far higher in stock-market booms than in busts, as companies have competed with one another to boost their stock prices.

Tuossa lähde:

Edit. Huomautettakoon etten ole samaa mieltä kirjoittajien loppukaneetista, mutta tuosta tulee ilmi keskimäärin epäonninen ajoitus mitä tulee omien ostoihin. @Hades jo ehti esitellä erinomaisen poikkeuksen.

3 tykkäystä

Voitonjakopolitiikka on kyllä tietysti myös tapauskohtaista. Kaikki firmat eivät kehity tasaisesti vuodesta toiseen vaan jotkut hyvin epätasaisesti ja lyhytjänteisesti.

Minkälaista voitonjakopolitiikkaa vaikka Nvidian tulisi noudattaa? Vai eikö pitäisi minkäänlaista?Puolijohdeala on erittäin syklistä ja vaikka viimeiset 50 vuotta on koko ajan ollut joku buumi käynnissä (mm. pc-tietokoneet, Internet, mobiili, pilvi, nyt AI) harva alan firma on koskaan ehtinyt minkäänlaiseen voitonjakoon asti ennen kuin on taas tullut huonot ajat. AMD:lläkin on ollut ainakin neljä menestyksen aikakautta yhtä monella vuosikymmenellä ja jokaisen välissä miltei konkurssi ja voitonjako on ollut olematonta. Nyt on taas uusi buumi (AI) meneillään mutta onko sijoittajan ainoa vaihtoehto myydä hyvään hintaan jollekin muulle ennen seuraavaa romahdusta?

1 tykkäys

Nokian Renkaista ei taida olla laajaa raporttia vai enkö vain löytänyt? :sweat_smile:

1 tykkäys

Ei ole tilausanalyysiasiakas, vain niistä yhtiöistä, jotka maksavat analyysistä, saadaan laaja raportti. Toki muutamasta yleistä kiinnostusta herättävästä yhtiöstä sellainen on laadittu(esim.Nordea).

4 tykkäystä