Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Tämä suotakoon sinulle ja muille, jotka ovat kerryttäneet niin paljon pääomaa, että tämmöinen onnistuu.

Ongelma on siinä, että liian moni ajattelee näin

Tuilla elely on paljon rattoisampaa ja ehtii tehdä kaikkea kivaa harrastehommaa :heart:

31 tykkäystä

@Pohjolan_Eka :sweat_smile: :point_down:

42 tykkäystä

Juu on täysin ymmärrettävää että elämäntilanteet muuttuvat ja kaikkeen ei riitä aikaa kun perhettäkin tulee. Jorina-ketjun perustaja Massellakin oli viimeisen vuotensa aikana monesti ”kirjoituskramppi”, kunnes hän lopulta vaikeni syistä joita tuskin koskaan saamme tietää. Mukava olisi jos taas joskus sinne kirjoittaisit. Vaikka kokisit ettei teksti yllä parhaiden päivien tasolle, ei se haittaisi ketään, kyllä se tietty magia ja aura jää ja jopa voimistuu ajan hampaa kuluttaessa, ja yleisö voi fiilistellä että hetken kaikki on taas hyvin kuin silloin ennen sotaa ja kulkutauteja.

Kuten varmaan ajattelitkin, tuossa viestissäni en niinkään haikaillut että juuri sinun pitäisi alkaa puhaltaa uutta henkeä ja tason nostoa foorumille, kyllähän te alkuperäiskolmikko täällä pyörittekin ja teille on ihan luontevaa heitellä välillä kommentteja tänne kahvihuoneelle ja moniin muihin omien seurantayhtiöiden ulkopuolisiin ketjuihin. Enemmän mietin sitä, että vaikka uudehkot työntekijät on varmaan muissa suhteessa hyvin perehdytetty, onko perehdyttäminen tähän omaleimaiseen yhteisökulttuuriin jäänyt vähän lapsipuolen asemaan? Verneri kirjoitti joulun aatonaattona näin:

”Kuten Sijoittaja-alokas muotoili hyvin Kale-possun teettämässä haastattelussa, foorumin merkitystä on mahdonta korostaa liikaa. Vaikka yhteisöllä tarkoitetaan laajasti Inderesin palvelun jäseniä eikä heistä läheskään kaikki ole rekisteröityneet foorumille, on foorumilla ehdottomasti yhteisön sydän ja aivot. Foorumi on vaihdellen vastannut yksistään 50-65 % kaikesta Inderesin sivuston liikenteestä, mikä kuvaa hyvin sen suosiota. Ilman tätä paikkaa Inderes olisi melkoisesti pienempi ilmiö Suomen loppupeleissä melko pienessä sijoitusskenessä.”

Jos luotamme että Verneri on oikeilla jäljillä, kyllä ainakin minua hämmentää uudempien työntekijöiden osallistuminen. Ennen foorumilla oli isoja persoonia henkilökunnan joukosta, vaikka Petri Kajaani. Kun hän saapui ottamaan matsia karhujen kanssa Harvia- tai Kamux-ketjuun, koko foorumi sähköistyi. Jotkut olivat puolesta, toiset vastaan, mutta kukaan ei jäänyt kylmäksi. Näitä muistellaan vielä kiikkustuolissa, ei teknisiä toteutuksia jotka ovat lopulta kuitenkin vain renkejä. Vähän lisää aktiviteettia ja persoonia peliin jotta yhteisöläisten kiinnostus ja sitoutuminen säilyy?

Mikaelilla oli komea epookki, joka toi mieleen Arnold Schwarzeneggerin haastattelun, jossa hän kertoi kohtaamistaan ”nay-sayereista” uransa varrelta. Kun hän Itävallassa kertoi ryhtyvänsä kehonrakentajaksi USA:ssa, kaikki nauroivat. Kun hän oli kehonrakennuksessa huipulla ja kertoi ryhtyvänsä näyttelemään, hänelle kerrottiin että hän on muodoton lihakasa jonka nimeä on mahdoton ääntää ja jonka aksentti on niin paksu että sitä voisi leikata veitsellä. Kun hän oli maailman kovapalkkaisin elokuvanäyttelijä ja kertoi ryhtyvänsä poliitikoksi, hänelle kerrottiin ettei kukaan ottaisi häntä vakavasti.

Mikaelin viesti oli, että joka käänteessä hänelle on kerrottu että asiat menevät pieleen jos yritetään kasvaa ja kehittyä, mutta aina se on ollut välttämätöntä. Varmasti näin. Tuntuu kuitenkin että hän hieman ohitti tämän Ekan, minun, Heiskasen ja monien muiden huolen foorumin pienestä degeneroitumisesta. Onko foorumi vähän kuin Nokia vuonna 2006? Kaikki on datan perusteella täydellisesti eikä varteenotettavaa kilpailua ole. Korkeintaan joku toisinajattelija sanoo että something is off. Sitten tulee jokin mikroskooppinen kilpailija. Joku perustaa vaikka sijoitusblogin syvällisellä sisällöllä mutta alkeellisella toteutuksella ja rumalla softalla. Jossain vaiheessa se saa lukijoita, perustaja avaa keskustelumahdollisuuden tiukalla seulalla. Siellä syntyy värikästä ja syvällistä keskustelua. Eräänä päivänä joku tämän foorumin profiilikirjoittaja kommentoi sinne jotain. Kohta toinen. Verneri on huolissaan mutta johdon mukaan meidän tuhansia tunteja hiottu softa on niin hyvä ettei tässä mitään. Disruptio alkaa, parhaat kirjoittajat ja isoimmat persoonat karisevat. Taso heikkenee, degeneroituminen kiihtyy, Alokkaan selkä alkaa katketa nuhjauksia selvitellessä kun kulttuurin tuntevia foorumilaisia ei ole entiseen malliin tukena. Palava öljynporauslautta.

Tämä on tietysti kauhuskenaario, vähän kuin saksalaisten sotapeli jossa Venäjä hyökkää Baltiaan.

75 tykkäystä

Mikä tämän foorumin tarkoitus lopulta on liiketoiminnallisessa mielessä? Se minulle ei ole ihan auennut. Houkutella piensijoittajia, mahdollisesti jopa maksavia sellaisia? Kanava, johon analyytikot kirjoittelevat päivityksiä ja saa mahdollisesti vähän lisäinfoa yritysten käänteistä? Toimia vertaistukena :grin:

Kaikkien keskustelupalstojen kohtalo on jonkinlainen tason lasku suurten massojen tullessa mukaan. Siinä ei sinänsä mitään uutta ole

3 tykkäystä

Ja tason laskun vääjäämätön seuraus on väen väheneminen ja foorumin hidas kuihtuminen ja kuolema, tai elämän jatkuminen vihanneksena.

Näin ainakin on käynyt kaikille hyville foorumeille joita on tullut joskus aktiivisesti seurattua.

8 tykkäystä

INBK julkaisi tänään kelvollisen Q4 tuloksen korkokatteen kääntyessä takaisin nousuun…

Osake 30 dollarissa. :smiley: Tästä olisi saanut hieman paremmat tuotot vajaan 19 dollarin keskihinnallani. :smiley:

Noh, nämä on näitä ja onhan tuossa riskiäkin melkoisesti.

12 tykkäystä

Osaketta sai ”talletuskriisin” aikaan P/B 0,2X lukemilla jopa kohtuullisen aikaa.

Omani taisin ostaa suurimmalta osin noin 9-15 dollarin väliltä. Tänään kevensin hitusen. Joskus se aurinko paistaa risukasaankin

4 tykkäystä

En löytänyt lisäeläkkeisiin liittyvää palstaa, mutta toivottavasti tälle palstalle saa kirjoittaa vähän vapaammin, eikä joudu kellariin. Minulla on muutaman kymppitonnin lisäeläkesäästö Mandatumissa. He perivät vuosittain n. 700 € henkivakuutusmaksua. Ilmoitin heille, että olen hoitanut henkivakuutusturvani muualla, enkä halua maksaa moista maksua. Minulle kerrottiin, että jollen maksa ko. maksua, niin kuolemantapauksessa säästöni jaetaan muille vakuutuksenottajille hyvityksinä. Toisin sanoen en omistakaan säästöjäni, jollen maksa kiristyksenomaista mafiamaksua, jota Mandatum kutsuu henkivakuutusmaksuksi. Kuvittelin, että kuolemantapauksessa säästöni menisivät edunsaajille eli lapsilleni, mutta näin ei ole ellei maksa noita mafiamaksuja, jotka eivät ole missään suhteessa säästösummaan. Pitänee ostaa lisää Mandatumia omaan salkkuun. Onkohan asia samoin muissa lisäeläkkeitä myyvissä yhtiöissä? Näitä lisäeläkkeitä kaupitellaan usein n. 40 v ihmisille, jotka eivät jaksa lukea pientä pränttiä.

10 tykkäystä

Tässä pitää ottaa itse vastuuta huonosta ja puutteellisesta kannustamisesta kaiken tohinan keskellä.

Muutamia kädenlämpöisiä selityksiä kuitenkin sallin itselleni. :smiley: Parin vuoden aikana on tullut paljon uusia analyytikoita, joten alkuun on mennyt luonnollisesti aika paljon aikaa opetellessa asioita.
Heillä on ollut aika isot saappaat täytettävinä ja kuten Mikael yllä totesi, paine on kovempi. “Vanhoilla” Inderesläisillä oli vuosia aikaa hioa tyyliään eikä lukijoita tai katsojia ollut kuin kourallinen.

Sen lisäksi juuri tänään naureskeltiin (meillä on tapana nauraa aika paljon :smiley: ) miten moni on aloittanut juuri nousumarkkinan huipulla. Kun analyysit menevät mönkään ja osakkeet sulavat, into muuhun kirjoitteluun voi jäädä vähemmälle.

Ymmärrän kritiikin, mutta samalla siitä kuultaa tietynlainen nostalgia. Ei Harvian hatunsyöntilivet ole mitään haikailtavia aikoja, vaan kamala pörssikupla missä sijoittajat puolittivat (pahimmillaan osake laski yli 70 %) rahansa ja Inderes epäonnistui monissa suosituksissa pahemman kerran. :smiley:

Olisi, tai joskus on, mielenkiintoista nähdä seuraavan nousumarkkinan huipulla näitä asioita tarkastellaan.

Mutta silti joo otan omille harteilleni tuon ihmisten aktivoimisen, siinä on ollut selkeä epäonnistuminen omalta osalta.

Tuo on kieltämättä aikainen uhka, joka ei nyt aina vie yöuniani mutta täytyy myöntää että maanantaisen kritiikin jälkeen olen nukkunut melko huonosti. Ehkä pitäisi suhtautua foorumiin kevemmin, mutta tällainen ekosysteemi on todella helppo pilata.

Oma näkemykseni on, että tiukka moderointi yhdistettynä laadukkaaseen henkilökunnan kirjoitteluun (missä on petrattavaa kyllä kyllä) takaa foorumille hyvän pohjan. Sitten on tärkeät aktiivikirjoittajat. Tietty vaihtuvuus on ok, sillä ihmisten elämäntilanteet muuttuvat. Kuitenkin nämä yhdessä tuo jatkuvuutta. @Sijoittaja-alokas ja @Johannes_Sippola & co. tekevät erinomaista työtä (oma moderointini saa varmaan eniten kritiikkiä :smiley: ).

Pahin vaihe foorumilla oli oikeasti 2021 kun nousumarkkinan jutut meinasi oikeasti tuhota laadun, vaikka se ei ehkä silloin tuntunut siltä kun osakkeet vain raketoivat salkuissa. Olen lukenut valtavasti ketjuja viime päivät, ja vaikka taso vaihtelee on se mielestäni kohtuullinen. Aina voisi olla parempi, mutta moderointi on kompromisseja. Ei jokaiselta voi vaatia mitään romaania osakkeen kaikista kiekuroista: foorumin pitää olla kannustava kaikille. Toisaalta kaikkien ei tarvitse olla äänessä. Ja mikä tärkeintä, laadukkailla kirjoittajilla pitäisi olla hyvä olla. Ehkäpä tässä viimeisessä on nyt eniten panostettavaa mihin kiinnittää huomiota.

Useita. Ensinnäkin, olisi hassua puhua yhteisöstä jos se ei näkyisi missään. Täällä se kokoontuu konkreettisesti, vaikka emme kohtaakaan yleensä fyysisesti.

Tämä on loistava paikka saada palautetta, katsokaa vaikka kehitysketjua. Kuinka monessa paikassa voi kirjoittaa palvelun parannusehdotuksia mihin devaajat, erityisesti @Miikka_Laitila vastaa nopeasti?

Tämä on näkyvyydelle hyväksi. Inderesin oma porukka ei koskaan voisi tuottaa näin paljon sisältöä (mikä indeksoituu myös googleen yms.), kuin foorumin väki.

Täällä voi olla yhteydessä moniin yhtiöiden edustajiin.

Foorumi on siis osa “vauhtipyörää” mikä kasvattaa yhteisöä ja tekee Inderesistä houkuttelevamman kumppanin yhtiöille.

Mielestäni tämän paikan nettovaikutus suomalaiseen sijoitusskeneen on ollut vallan positiivinen.


Lisäys. Olen itse sellainen, että inhoan, suorastaan kauhistelen kaikenlaista itsetyytyväisyyttä. Menneisyyden onnistumiset ei tarkoita mitään huomenna (toki niitä voi juhlia tänään illalla).

Jeff Bezos on tokaissut, että “pelkää asiakkaitasi”. Yhteisön “pelkääminen”, sen pilaaminen tai sen menettäminen, pitäisi olla kamala pelko jokaisen inderesläisen, ainakin yhteisön parissa työskentelevän, takamuksessa joka aamu, päivä ja ilta.

101 tykkäystä

Kiitos hienosta vastauksesta Verneri :hugs: Ikävä kuulla että yöunesi ovat häiriintyneet. Kyllä tämä on edelleen hieno foorumi. Tuo on myös ymmärrettävää että nuorilla kavereilla voi olla paineita kirjoittaa. Mites tällainen haaste: ”Kirjoita seuraavan kuukauden aikana yksi vähän pidempi viesti foorumille seuraamiesi yhtiöiden ulkopuoliseen ketjuun. Se voi olla vaikka teksti jostain sijoituskirjasta joka on ollut tärkeässä roolissa itselle, tai jokin sijoituspsykologiseen oivallukseen liittyvä muisto, muu anekdootti, oikeastaan mitä vain.”

Ehkä se siitä lähtisi kun saisi muutaman kivan palautteen foorumilaisilta ja ehkä jopa himoitun kunniamerkin ”loistava vastaus”.

40 tykkäystä

Lukiessani tänään Magnora-osiota ja sen perusteella, ainakin isoksi osaksi, ostopäätöksen tehneenä, aloin pohtia puheenaiheeksi noussutta palstan tasoa.
On pirun hienoa että meillä täällä on aktiivikirjoittajia kuten meidän Magnificent seven Ekan johdolla. Tähän porukkaan pitäisi muuten lisätä myös ehdottomasti @karhulalainen .

On todella sääli jos yksikin lopettaa tai edes vähentää kirjoittelua ja omien ajatuksien jakamista, oli niistä sitten samaa tai eri mieltä. En oikein keksi keinoa miten saada heitä tai muitakin jatkamaan hienoa työtänsä, mutta kiitollinen heille olen, enkä varmasti ole ainoa. Kiitokset, koittakaa jaksaa!

Mielestäni meillä on edelleen hieno ja informatiivinen palsta ja vaikka lieveilmiöitä onkin, ovat ne silti vähäisiä palstan kokoon nähden.

Mukavaa tulevaa viikonvaihdetta kaikille!

34 tykkäystä

Tämä tämä tämä!!!

Hyi kauhea. Suorastaan pelottavia aikoja, kun ei ollut missään mitään JÄRKEÄ.

Sit mietti, että milloin tää loppuu.

Mihin tahansa laitoit rahat, osakkeiden hinnat nousi. Monille syntyi varmasti kuva itsestään mestarisijoittajana,

Oltiinpa ainakin mestareita yhdessä.

Ne ajat oli ja ne tulee taas takaisin… Joskus parinkymmenen vuoden päästä.

Sanokaa mun sanoneeni. Ihminen ja markkinat ei sillä tavalla muutu.

Nyt on hyvä silti tarttua hetkeen, eikö odottaa järjettömiä aikoja. Itse pidän huomattavasti enemmän juuri tästä sijoitusympäristöstä.

Tässä on huomattavasti enemmän järkeä ja lukemisella ja yleistiedolla on enemmän merkitystä. Paljon haasteellisempaa ja merkityksellisempää harrastaa sijoittamista.

Nyt voi oikeasti tehdä hyviä poimintoja ja erotella jyviä akanoista. Pitää todeta, että sijoitusharrastus on antanut tällaiselle uteliaalle ja ongelman ratkaisuista pitävälle ihmiselle hurjan paljon.

Turha sitä on haikailla menneisyyteen. Elämä on tässä ja nyt.

24 tykkäystä

Pakolliseksi tunti foorumia viikossa kaikille tittelistä riippumatta. Foorumikin on uusi asia joka pitäisi kaikkien opetella.

30 tykkäystä

Täysin samaa mieltä Kalen kanssa!!

Tottakai yhtiökohtainen sparraus on toivottavaa, mutta juuri siihen persoonallisuuteen, inhimillisyyteen ja “osaksi joukkoa” olemiseen liittyy juuri nämä muut ketjut! Käydä vähän kirjoittelemassa fiiliksiä, markkinanäkemyksiä, nauramassa meemeille tms. Olla osa porukkaa! Nyt on todella paljon uusia työntekijöitä, joita ei tunnista vaikka kuvan näkisi. Ei kaikkien tartte olla Vernereitä ja olla kaikkialla, mutta kyllä pieni presenssi täällä foorumilla saisi mielekkäämmäksi esim. uusien analyytikoiden videoiden katsomisen. Olen sinänsä varmaan outo, että katselen tuttujen lyytikoiden videot, vaikkei olisi omia yhtiöitäkään. Ja taas saatan sivuuttaa omien yhtiöideni videomatskut, ihan vain koska esiintyjä itselle tuntematon. Tyydyn tällöin vain tekstiin.

Hyvä esimerkki mielestäni on @Sijoittaja-alokas . Ei välttämättä tiukointa kvantitatiivista analyysiä (kuten ei itsellänikään!). Antaa silti pehmeää analyysiä, kertoo näkemyksiään, kasaa ja referoi uutisvirtaa ja saa ihmiset nauramaan ja hymyilemään!

e. Lisättäköön, että olen itse täysin saamapuolella täällä. Taidot eivät riitä kovaan sparriin, joten yritän pysyä omilla alueillani. Olen kiitollinen kaikille, jotka sitä kovaa tietoa jakaa :slight_smile: .

40 tykkäystä

Salkku laski tänään 21 viikon päivittäistavarakauppabudjetin verran, mutta onneksi sain ostaa muutaman kilon kananjauhelihaa hintaan 5,5 euroa kilo.
Deep Nostalgia Hide the Pain Harold | Deep Nostalgia | Nostalgia, Funny  video clips, Best memes

50 tykkäystä

Mitä ajattelit valmistaa jauhelihasta?
Terveisin huono kokki, kaipaan vinkkejä

1 tykkäys

Kiitos kysymästä! :cowboy_hat_face:

Täällä toinen huono kokki:

  1. Laitan öljyä pannulle ja sitten jauhelihat siihen
  2. Sitten pilkon vihanneksia esim. porkkanaa ja tomaattia
  3. Sitten käännän jauhelihat ja menen tietokoneelle lukemaan yhtiöraporttia
  4. Vartin päästä muistan jauhelihat ja heitän kasvikset päälle
  5. Sitten maustan suolalla ja mustapippurilla
  6. Sitten otan jääkaapista kattilan, jossa on kolmeneljä päivää vanhaa riisiä ja laitan ne lautaselle + lämmitän mikrossa.
  7. Laitan jonkin verran jauhelihakasvismössöä riisin päälle ja loput mössöt jääkaappiin tuleviksi päiviksi
36 tykkäystä

Onneksi täällä asuu kuitenkin maailman onnellisin tappiin verotettu kansa joka ei paremmasta tiedä. Kansanhuvina ja onnellisuuden lähteenä toimii muoviämpärien jonotus ja omaakin taloutta huonommin menevän naapurin selän takana nauraminen. Onnellisuus kompensoi heikon menestyksen :grinning:

Kurjuudella kilpaileminen kuluu suomalaisten kromosomeihin.

7 tykkäystä

Omakuva sijoittajaminästä.
Aika tavalla naimisissa ollaan rakkaan renkaan kanssa nyt kyllä.

18 tykkäystä

Meillä on näköjään sama ruokavalio. Valmistukseen tosin suosittelen riisikeitintä. En voisi enää elää ilman sitä.

4 tykkäystä